Minder plastic op reis? 6 inpaktips

 Door Matthijs Meeuwsen

Van de Franse Alpen tot de Australische stranden: aan schitterende bestemmingen geen gebrek. Helaas komen we zelfs in de meest afgelegen natuurgebieden steeds vaker plastic zwerfafval tegen. Vandaar dat SNP de strijd aangaat met onnodig plasticgebruik op reis. Ga je de uitdaging met ons aan?

Dat plastic zwerfafval een probleem vormt, mag al lang geen nieuws meer heten. In onze oceanen komt elk jaar bijna 9 miljard kilo plastic terecht: evenveel als 15 boodschappen tassen vol afval langs elke meter kustlijn op aarde. En ook op het land stuiten onze reisleiders en reizigers zelfs in de meest dichtbegroeide oerwouden of schier eindeloze woestijnen nog op rondslingerende rotzooi.

Als reisorganisatie met een groot hart voor de natuur hechten wij veel waarde aan een schone leefomgeving voor mens en dier. Vandaar dat ook wij ons steentje willen bijdragen aan het oplossen van deze problematiek, en ons hebben voorgenomen om er alles aan te doen om ons plasticgebruik zoveel mogelijk terug te dringen. We hopen dat u als reiziger deze uitdaging met ons wilt aangaan. 

Iedereen kan immers zijn steentje bijdragen aan het terugdringen van nodeloos plasticgebruik. Ook op reis? Jazeker. Het begint al bij het inpakken.

Zes onmisbare items voor op jouw bagagelijst

  • Hervulbare fles
    Zeker in het warme weer op veel reisbestemmingen is het verleidelijk om geregeld een ijskoude fles water of andere dorstlesser op de kop te tikken. Veel beter is het echter om je eigen hervulbare fles mee op reis te nemen, en die geregeld onder de kraan of waterkoeler te houden. Op wearetravellers.nl check je of het kraanwater op de bestemming drinkbaar is. Niet? Kijk dan eens naar de flessen van merken als Lifestraw Go en Grayl, met ingebouwde filters om verontreinigd water te zuiveren.
  • Herbruikbare tas
    Lang niet in alle landen krijgt bewust plasticgebruik (al) de aandacht die het verdient. Sta dus niet gek te kijken als op de markt of in de supermarkt het ene na het andere plastic tasje om je souvenirs of boodschappen wordt gedaan. Onnodig. Wat voor flessen geldt, geldt evengoed voor plastic tassen: waarom niet gewoon een herbruikbaar alternatief van thuis meenemen?
  • Toiletspullen
    Sommige reizigers vinden het heerlijk: het bekende rijtje shampoo, douchegel en bodylotion dat in veel hotelbadkamers op de gasten staat te wachten. Dit soort kleinverpakkingen dragen echter nodeloos bij aan de plasticberg. Liever dus gewoon je eigen toiletspullen (in hervulbare verpakkingen) meenemen.
  • Bamboe rietje
    Of je nou een kokosnootcocktail aan de lippen zet op de Copacabana of een koude cola in de Zwitserse Alpen, ook op reis wordt menig drankje uitgeserveerd met een plastic rietje. Je kunt echter ook je eigen verantwoorde alternatief in je bagage steken. Of de ober gewoon vriendelijk bedanken voor een rietje. Nu diverse landen al afspraken smeden om rietjes in de ban te doen, zorgen beide al lang niet meer voor opgetrokken wenkbrauwen.
  • Lunchwikkel of -box
    Op vakantie heb je vaak lekker de tijd om op het terras neer te strijken en de plaatselijke keuken te ontdekken. Soms staan de reisplannen een uitgebreide maaltijd echter in de weg en worden er bij een tankstation of buurtsuper even snel wat snacks voor onderweg aangeschaft. Niks mis mee. Maar met een meegenomen lunchwikkel of -box voorkom je wederom dat er overbodig verpakkingsmateriaal nodig is.
  • Afvalzak
    Omdat wij heel goed begrijpen dat het in de praktijk (nog) erg moeilijk is om volledig afvalvrij te reizen, en omdat  er in die Panamese jungle of op die Sloveense bergpassen echt niet altijd een prullenbak in de buurt is, kun je het beste ook een eigen afvalzak in de rugtas stoppen.
    Tip: zorg wel voor een stevige zak die niet gaat lekken en geen geurtjes doorlaat.
  • Boodschappennetjes
    Plastic tasjes zijn handig om te gebruiken bij het inpakken, doen van de boodschappen of bijvoorbeeld groente en fruit in te verpakken. Boodschappennetjes bieden hier een handige oplossing voor. Zowel handig voor in Nederland of voor op reis!
  •  Digitale reisdocumenten
    Dit is vaak een spannende stap en dat begrijpen we. Een kopie van alle papieren veilig opgeborgen in een plastic mapje onderin je tas voelt veilig, maar het kan echt minder (eigenlijk zelfs zonder). Er zijn genoeg apps waarmee jij al jouw reisdocumenten digitaal kunt opslaan, zoals de eVault app.

Wil jij jouw steentje bijdragen? In de SNP-webshop bieden wij verschillende duurzame gadgets aan.