Door Anne Wesseling
Doel van deze reis: het updaten van het uitgebreide reispakket dat reizigers meekrijgen als ze via SNP een fly-drive in Marokko doen. Kloppen de routebeschrijvingen nog? Moeten er nieuwe way-points gemarkeerd worden? Ook het bezoeken van hotels en besprekingen met de lokale agent staan op het programma. Op de eerste ochtend al meteen een praktijk-dingetje in de categorie ´handig om te weten´: in Casablanca is het soms niet helemaal duidelijk waar het betaald parkeren begint. Wielklem? Geen ramp, binnen een paar minuten is de parkeerwacht ter plaatse en tegen betaling van een paar euro wordt de wielklem weer verwijderd. We kunnen op weg!
Mogen we even de kamers zien?
Tijdens deze reis bezoekt (oud-collega) Sanne bekende maar ook nieuwe hotels en riad´s in onder meer Meknes en Marrakech. Hoe is de sfeer, hoeveel kamers zijn er, en vooral belangrijk bij hotels in de Medina: kun je ergens in de buurt parkeren? Want ook de route van de parkeerplaats naar het hotel wordt in de reisbeschrijving opgenomen. Hotel Dar Daif in Ouarzazate is bijvoorbeeld een topper. Alleen al vanwege het vriendelijke welkom, dit balkonnetje met uitzicht over de omgeving, en het uitgebreid ontbijt. (Tip: bezoek even buiten Ouarzazate de Atlas-filmstudio´s).
Autorijden in Marokko, hoe is dat?
Hoewel Sanne meestal bijrijder is, omdat ze met GPS, Google Maps en plattegronden en reisbeschrijving op schoot de route controleert (´Kun je bij de rotonde even stoppen, dan maak ik een nieuw waypoint´), rijdt ze zelf ook graag, dus in de woestijn wisselen we dat af. Een vaak terugkerende vraag bij reizigers: ´Hoe gaat dat met het autorijden in Marokko?´ In grote steden kan het hectisch zijn, maar goed te doen. Buiten de steden is het vaak erg rustig, zeker in de woestijn.
Wandelen bij de Todra-kloof
In een SNP reispakket is vanzelfsprekend ook een aantal wandelroutes opgenomen. Bij deze rondreis Marokko is dat onder meer een wandeling in en rond de Todra-kloof. Op basis van GPS-waypoints én een geschreven routebeschrijving wordt de route zorgvuldig nagelopen en waar nodig de beschrijving aangepast. Na de indrukwekkend steile kloof gaat een pad links omhoog en voert de route over smalle wandelpaden langs de bergflanken, dan via een plateau met schitterend uitzicht over de vallei van Tzarballout terug naar het startpunt. Een prachtige tocht door de ruige natuur, met als enige tegenligger een jonge berbervrouw die met vijf ezels onderweg is door de bergen. We horen haar zingen, nog voordat we haar zien. Water en lunchpakket mee!
Ommetje door de Dadèsvallei
Overigens beland je als route-maker ook wel eens op een pad dat er veelbelovend uitziet, maar bij nader inzien toch niet helemaal geschikt blijkt te zijn voor een doorgaande wandeling. Zoals dit ´pad´ over de irrigatiekanalen langs de rivier door de Dadès-vallei, dat verderop definitief doodloopt bij een overhangende rots. Gelukkig: bij een hotel verderop is wél een goed begaanbare toegangsweg naar de vallei, waar je naar keuze links naar een aantal kasteelruïnes wandelt, of rechts langs de rivier naar de bijzondere rotsformaties ´Hersenen van de Atlas´.
Just another day at the office…
SNP werkt in Marokko met verschillende lokale agenten en op de laatste dag in Marrakech bezoekt Sanne ook de agent in de hoofdstad, die gespecialiseerd is in actieve reizen. ´Ik heb zo vaak contact per telefoon en mail, het is echt leuk om ze een keer persoonlijk te ontmoeten!´ zegt Sanne. Misschien nog wel leuker: ze heeft met de kaart op tafel uitgebreid de mogelijkheden besproken voor nieuwe tochten in Marokko, met name te voet of per fiets in gebieden die nu bij Nederlanders nog onbekend zijn.
Aan het eind van de middag, zoals elke dag, snel de aantekeningen uitwerken. In Marrakech op het terras van Café Arabe. Of, zoals hier in Tineghir, op het hotelterras, met een verse jus binnen handbereik en een schaaltje olijven op tafel. Dat zwembad op de achtergrond, dat moet dus nog héél even wachten. Just another day at the office.
Favoriete eet-adresjes van Sanne
- Ya Hala in Meknès, gerund door moeder en zoon. Je moet tamelijk lang op je eten wachten (alles wordt vers bereid) maar voor traditionele Marokkaanse gerechten is dit een topadresje.
- Even geen zin in couscous en kip? Ga dan naar Cinema Café in Fes, in een zijstraatje vlak achter de Bab Boujloud (de Blauwe Poort). Je kunt er lunchen met Café Americano en panini´s, en ´s avonds serveren ze pizza´s uit een echte pizza-oven.
- Een prettige lunch-stop onderweg van Fès naar Merzouga is Maison Zouala, in de gelijknamige oase. Eet een omelet in de tuin en ga daarna een stukje wandelen door de oase. De eigenaar legt je graag wat uit over de traditionele bouwstijl van het huis.
- Ksar el Khorbat, even voor Tineghir. Onderweg van Erfoud naar de Dadèsvallei is dit een populair lunchadres. Tip: het is ook mogelijkheid om te overnachten in de Ksar.
- In de medina van Marrakech vind je vlak bij elkaar Terrasse des Épices en Café Arabe. Populair bij (jonge) toeristen, niet alleen vanwege de keuken en de wijnkaart, maar ook vanwege de hippe sfeer (soms zijn er dj´s) en natuurlijk de lokatie: op het dak. Reserveren aanbevolen!
Sanne reisde de route van ´Kasbah´s en koningssteden´, de dertiendaagse privé-rondreis met huurauto langs onder meer Casablanca, Fes, Meknès en Marrakech. Wil je meer weten over onze reizen naar Marokko, of heb je specifieke vragen? Onze collega´s kunnen je verder helpen! Bel ze op 024 327 7000.