De Neue Regensburger Hütte is een hut zoals ik die nog nooit gezien heb, modern en traditioneel tegelijkertijd. Er is een nieuw gedeelte aan gebouwd met licht hout, zonder tierelantijntjes en met een strakke badkamer. Er wordt wel naar goed Oostenrijks gebruik Knödel geserveerd, maar dan vegetarisch, net als de rest van het eten, dat varieert van salade met focaccia tot geroosterde bloemkool en heerlijke curry’s. Wij overnachten in een kamer in het oude gedeelte, waar de planken van de donkere houten vloer kraken onder onze voeten en de kamer nog voorzien is van de traditionele houtsnijwerkjes.
In de Neue Regensburger Hütte zitten we op de eerste rij voor een fantastisch schouwspel: de schapen worden van de bergen gehaald en naar het dal gedreven voor het winterseizoen. We verblijven twee nachten in de hut en ontdekken dat dit een bijzonder moment is. De herders hebben hun eigen hokje in de hut, waar ze overnachten als ze de schapen tot net onder de hut gedreven hebben.
Ik heb net even in het meertje naast de hut gezwommen en lig op te warmen in de zon als ik een verloren schaap met een lammetje onrustig over de heuvel voor me zie lopen. Ik maak me zorgen dat dit ene schaap achtergelaten is en dat ze nooit meer het dal zal bereiken met haar kleine, maar dan komt er een herder met een hoed en een lange stok naar het schaap gelopen. Het schaap is dwars en uiteindelijk zijn er zeven herders voor nodig om het dier over de brug te krijgen en samen te voegen met de rest van de kudde. Hoe meer we zien, hoe spannender het wordt: we moeten weten hoe het afloopt!