Door Jos Lenders en Patricia Elferink
Je kunt je bijna niet voorstellen hoe groot Australië is. Enorme onbereikbare gebieden, gortdroge woestijnen en verrassend aangename bergpartijen. We maken een roadtrip van Townsville in het oosten naar Adelaide in het zuiden. Ruim 4.000 kilometer dwars door de outback, een waar niemandsland waar leegte zich tot kunst verrijkt. We doorkruisen het heilig grondgebied van de aboriginals en maken kennis met de kangoeroe!
Op de bodem van de zee
Na het tropische Townsville met z´n koala´s en prachtige witte stranden duiken we het binnenland in.
Tijdens de eerste dagen rijden we door de outback van Queensland richting Mount Isa. Er zijn voldoende campings we zien af en toe wat kangoeroes, die zijn superleuk. Ze bekijken je nieuwsgierig van een afstandje of hupsen voorzichtig langs je kampeerplek.
Er is hier zoveel te doen en te zien. We wandelen langs een gigantische kloof in de grond van wel 20 kilometer lang en gaan op zoek naar oude dinosaurus sporen. Ooit, duizenden jaren geleden, lag dit gebied zo´n 30 meter onder het wateroppervlak van een binnenzee. Niet voor te stellen.
De mijnen van Queensland
De laatste eeuwen is dit gebied voornamelijk bekend geworden om z´n mijnen. Goud en koper zorgden voor brood op de plank in menig huishouden. De meeste dorpen en hun mijnen liggen van oudsher langs de hoofdweg, dus al doet het nog aan als ´de bewoonde wereld´, achter de meeste dorpen is er niet veel meer te zien dan een open kale vlakte.
We bezichtigen een verlaten uranium mijn en inmiddels uitgestorven mijnersdorp dat hier ooit hoogtij vierde. Indrukwekkende uitgehouwen rotspartijen en bijna chemisch blauw ogend water maken ons uitstapje zeer de moeite waard.
Australische cowboys
Na de grensovergang naar het Northern Territory vinden we het rode niemandsland dat we van de outback hadden verwacht. Een bijzondere route die aanvoelt als die fijne oude spijkerbroek. Kamperen in relaxte leegte en verlaten landschappen, rust en tijd om na te denken. Film-achtige takkenbosjes die langs waaien, een eenzaam wegrestaurant in ´the middle of nowhere´ dat dienst doet als sociale ontmoetingsplaats voor lokale cowboys. Want ja, er wonen écht mensen in zulke afgelegen gebieden waar je een dag moet rijden naar de dichtstbijzijnde supermarkt.
Duizenden sterren
Volgende stop, een bijzondere overnachting in het beschermde grondgebied van de Aboriginals, Devils Marbles, een van de oudste religieuze plekken in Australië. Enorme geronde stenen in een adembenemend panoramisch uitzicht. De granieten keien zijn volgens de Aboriginals de eieren van de regenboogserpent en vormen een heilige plaats voor ceremonies.
´s Nachts prijken er duizenden sterren in de zwarte hemel. Het is hier zo donker dat we zelfs de Melkweg zien. Echt magisch hier!
Eindelijk verkoeling
Na ruim 2.000 kilometer rijden bereiken we Alice Springs, een grote stad te midden van de woestijn die van alle gemakken is voorzien. Grote supermarkten waar we ons proviand aanvullen en een comfortabel hotelletje in plaats van kamperen.
We worden wakker met uitzicht op de waanzinnige MacDonnell Ranges, een indrukwekkende bergketen die vele prachtige rotskloven en verrassende meertjes herbergt. De zomerse hitte is niet mis, dus een frisse plons in een van de ijskoude poelen is een welkome verkwikking.
Die grote rode berg
Het absolute hoogtepunt van onze reis wacht nog op ons. Hij wacht daar al vele duizenden jaren vanaf dat deze geweldige rots nog een maar een net boven het water prijkend rotsje was. We gaan naar Ayers Rock, oftewel Uluru zoals de Aboriginals deze heilige berg noemen. We verwachten een enorme rode blob die midden in het land is neergekwakt, maar zodra we de berg in zicht krijgen zijn we pas echt onder de indruk. Hier is het uiteindelijk allemaal om begonnen, onze omweg door de outback. Duizenden kilometers rijden om een rode berg te zien, maar oh wat is hij het waard!
Verliefd op een berg
De weergoden zijn ons goed gezind vandaag, met een temperatuur van zo´n 28 graden volgen we de wandelroute rondom Uluru. Het pad is zo´n tien kilometer en biedt telkens weer een ander uitzicht op dit pronkstuk. Een verrassend leuke route ook, we spotten een troep zebravinkjes en nog wat andere bontgekleurde vogeltjes. Als kers op de taart bewonderen we Ayers Rock vanaf een afstandje, terwijl de ondergaande zon de berg langzaam z´n dieprode kleur geeft. We zijn verliefd. Op een berg!
Meer wonderen der natuur
Nog vol van ons bezoek aan Uluru rijden we de volgende dag naar de Olga´s, ook wel bekend als Kata Tjuta. Deze minder bekende zusjes van Uluru zijn minstens zo bewonderenswaardig. Een groep van roodkleurige rode reuzenkeien waar je zelfs tussendoor kunt wandelen. Helaas hebben we vandaag minder geluk met het weer en zijn de wandelroutes gesloten bij temperaturen boven de 35 graden. Het is ook veel te warm om ook maar een meter te lopen, dus we aanschouwen het natuurschoon vanuit de schaduw.
Indrukwekkend wild
Na deze inmiddels onvergetelijke roadtrip hadden we eigenlijk geen verrassingen meer verwacht. Echter, na de grens naar South Australia veranderen de grijze wegen in sfeervol rood asfalt en begint kale het landschap steeds meer te glooien. Heideachtige vegetatie vult ons zicht en een ongelukkige kangoeroe vormt een heerlijk maaltje voor de gigantische wigstaart adelaars. Deze vogels hebben een vleugelwijdte van zo´n twee meter en lijken niet onder de indruk van ons voertuig.
Nog meer mijnen
Als tussenstop vóór Adelaide overnachten we in het mijnstadje Coober Pedy en maken ons wegwijs in het ogenschijnlijk kale stadje. Coober Pedy ligt te midden van twee woestijnen die het stadje met enige regelmaat van een bijzonder warme wind voorzien. Temperaturen van 45 graden zijn hier geen uitzondering en de koele mijnen bieden dan het comfort waar geen airconditioning tegenop kan.
De ondergrondse verlaten mijnen worden gebruikt voor diverse doeleinden. Een hotel, een kroeg en zelfs het ziekenhuis ligt hier onder de grond. Sommige van deze opaalmijnen zijn nog altijd in gebruik en open voor bezichtiging.
Adelaide in zicht
Bij elke heuvel vragen we ons af of dit misschien het einde van de wereld is. De weg lijkt op te houden aan de top, maar dan eenmaal bovenop verschijnt er weer een nieuw panoramisch uitzicht over kleurrijke heuvels en meren.
Na een bijzonder avontuur verschijnt daar eindelijk Adelaide aan de horizon.
We hebben onderweg lang niet alle waanzinnige plekjes kunnen bezoeken, maar de plekken die we hebben gezien waren memorabel. We zullen onze reis in Adelaide nog eens rustig doornemen, onder het genot van een biertje bij de Coopers Bierbrouwerij. Deze leuke stad met z´n gezellige cafeetjes en fantastische botanische tuinen maakt een einde aan ons outback avontuur door dit land van vele uitersten.
The land Down Under
Wat een waanzinnig gevarieerd land! Duizenden tropische vogelsoorten, gortdroge woestijnen, vruchtbare groene bosgebieden, ruige bergen en glooiende kleurrijke heuvels. Wijnproeven in een van de vele wijngaarden of heerlijk genieten van de rust, want die is hier met gemak te vinden!
Naar Down Under?
Ga je mee Down Under? SNP biedt korte afwisselende rondreismodules aan, zodat je zelf je droomreis door Australië kunt samenstellen.
Over Jos en Patricia
Jos en Patricia genieten al jaren van de meest uiteenlopende vakantiebestemmingen, maar zijn in april 2017 begonnen aan hun grote droom; een wereldreis over alle continenten. Gewapend met een camera en een paar wandelschoenen verkennen ze de wereld en voelen zich helemaal in hun element in de diverse culturen, de afwisselende natuur en de leuke mensen die ze ontmoeten. Hun motto: let op de details, dan gaat de tijd veel langzamer.