Wandelen langs water Nederland

De 4 mooiste wandelingen langs water In Nederland

Lekker wandelen langs het water, gelukkig kan dat bijna overal in ons land. Maar dat maakt het ook lastig kiezen. Wij selecteren vier waterrijke gebieden en zetten er de vier mooiste wandelingen langs het water in Nederland uit. 
 
Door: Annemarie Bergfeld

1. De Twentse Dinkel

Welkom bij Nederlands meest bescheiden rivier. De Twentse Dinkel verstopt zich tussen bossen, natte graslanden, houtwallen en hoger liggende stuifzanden met vliegdennen en jeneverbessen. Dat die bescheidenheid nergens voor nodig is, zie je zodra je je eerste stappen langs de oevers zet. Wat een schoonheid! 

SNP heeft hier een wandelvakantie uitgezet die je leidt je naar al het moois uit Twente. Hoogtepunten zijn landgoed Singraven met zijn watermolen, kunstenaarsdorp Ootmarsum en het sprookjesachtige Springendal waar beekjes tussen de boomstammen door kabbelen. Let ook eens op die robuuste, typisch Twentse hekken met een bovenligger die aan twee kanten ver uitsteekt. Ook ideaal voor een pauze.
 
Bekijk hier deze reis

2. De IJssel

Waarom de IJssel de naam heeft de mooiste rivier van Nederland te zijn? Die vraag is niet zo lastig te beantwoorden. Ga er wandelen en je zult het zien. De rivier kronkelt op z'n allervriendelijkst, hij doet levendige steden als Zutphen en Deventer aan en overstroomt op z'n tijd de uiterwaarden waardoor die rijk aan natuur (vogels!) zijn.

Molens, landgoederen, koeien, pontjes en historische stads- en dorpspleinen: je komt het allemaal tegen. Dat maakt de IJssel misschien wel niet alleen de mooiste maar ook de meest Nederlandse van onze rivieren. Ook hier heeft SNP een wandelreis ontwikkeld.

Bekijk hier deze reis

3. Over de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden

De wind komt in ons land meestal uit het zuidwesten. Dat komt goed uit voor deze wandelreis langs de mooiste delen van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. 
Vanuit de prachtige provinciehoofdstad Middelburg wandel je vijf of zeven dagen noordwaarts en zul je je verbazen over de zalige variatie van Zeeland. 

De zee is nooit ver weg maar Zeeland is zo veel meer dan zee. Je wandelt over boerenland, door uitgestrekte duingebieden en bossen vlak achter het strand. Je komt restanten van de Duitse verdedigingslinie Atlantikwall tegen en in Burgh-Haamstede een kasteel uit de 13e eeuw. En Veere is verrukkelijk. De lange waterkeringen neem je met de bus. Lekker even de benen strekken voor je weer een vers eiland gaat verkennen.
 
Bekijk hier deze reis

4. Langs de Nederrijn en hogerop

De contrasten zijn groot in ons rivierengebied. Zeker bij Arnhem waar de laaggelegen Nederrijn vlak langs de hoge stuwwallen van de Veluwe stroomt. Lopend in de uiterwaarden komen de vrachtschepen vanuit Duitsland je tegemoet. Maar op deze reis zoeken we het ook hogerop, in de uitgestrekte heidevelden en bossen van de Hoge Veluwe en Planken Wambuis. 

En Arnhem is leuk voor een stadswandeling, maar deze stad heeft ook de lieflijkste landgoederen. Landgoed Mariëndaal staat bekend om zijn berceau, een bijna 400 m lange beukentunnel. Als een buitenformaat rups slingert de groene tunnel bij de helling omhoog. Maar kijk hier ook vooral de andere kant op, het uitzicht op de Nederrijn in de diepte is een hoogtepunt.
 
Bekijk hier deze reis

Boek de mooiste wandelreizen in Nederland

Enthousiast geworden om zelf een wandelvakantie in Nederland te maken? Bekijk het aanbod met alle wandelvakanties in Nederland.

Alle wandelvakanties in Nederland