Cultuurreis naar de Peloponnesos Speeltuin van goden en atleten

Dwalen door het arcadische landschap of een sprintje trekken op de antieke atletiekbaan in Olympia. Tijdens deze cultuurreis naar de Peloponnesos gaan cultuur en natuur hand in hand. Je waant je op dit mythische schiereiland een beetje als god tussen de goden.

Op de Peloponnesos beleefde de Griekse beschaving haar hoogtepunt. Tijdens het klassieke Hellas, zoals die bloeiperiode zo mooi heet, floreerden de kunsten maar werden ook bloedige oorlogen gevoerd. De Peloponnesos vormt ook het decor voor veel Griekse mythen en het is de plek waar de eerste Olympische Spelen werden gehouden.

Tijdens deze rondreis wordt de aandacht verdeeld tussen cultuur en natuur. Dat betekent een bezoek aan onder meer Olympia en Delphi én mooie wandelingen door het arcadische landschap, met uitzicht op ruige bergkammen, door middeleeuwse dorpjes en oude olijfboomgaarden.

Mythologische wereld

Waarom treffen we juist op de Peloponnesos zo veel klassieke resten, verwijzingen naar Griekse goden en vroegchristelijke sporen aan? Op dit schiereiland was de vroegste Europese beschaving gevestigd, die we kennen als de Myceense beschaving.

Deze verdween plotsklaps in het tweede millennium voor Christus. Archeologen kunnen aan de resten van de bouwwerken sporen van verwoesting zien. Misschien waren het de Dorische nieuwkomers die de paleizen vernietigden maar het blijft gissen naar wat er precies is gebeurd.

De Peloponnesos is niet alleen de wieg van de westerse beschaving, het is ook de bakermat van de atletiek. In de achtste eeuw voor Christus werden in Olympia de eerste Olympische Spelen gehouden.

Deze gebeurtenis markeert het begin van de klassieke periode, waarin de Peloponnesos het centrum van de Griekse beschaving is. Je had er de machtigste stadstaten Sparta, Korinthe en Argos, die voortdurend met elkaar overhoop lagen en enkele bloedige oorlogen uitvochten.

Een wonder van rust en schoonheid

Tegelijkertijd leefden in die steden de grootste filosofen, dichters en architecten uit de oudheid. Beeldhouwers leerden hier hoe ze het menselijk lichaam perfect konden uithouwen in steen en ontwikkelden een gevoel voor proportie dat eeuwenlang bepalend zou zijn voor beeldhouwwerken en gebouwen.

Behalve oud-Griekse resten, komen we ook veel sporen van Romeinen tegen. De Peloponnesos wordt in de tweede eeuw na Christus een provincie van het Romeinse Rijk, waar vroege christenen zich verschansten in kloosters gebouwd in rotskloven. En tot slot vond op het schiereiland in de negentiende eeuw de Grote Onafhankelijkheidsoorlog tussen de Grieken en de Turken plaats, die in 1932 leidde tot de erkenning van het moderne Griekenland.

Ondanks al die heftige conflicten is de Peloponnesos nog steeds een wonder van rust en schoonheid. Het voelt alsof je in een ongerept, oeroud gebied bent, in een mythologische wereld, waar je op een onverwacht moment de godin Demeter tegen het lijf kunt lopen.

Op de gebouwen die we bekijken, worden verhalen afgebeeld over de Griekse helden Castor en Pollux, van Theseus en Heracles tot de Argonauten en de eeuwige strijd tussen de goden en de reuzen. En op een aantal voorheen heilige plekken kun je de aanwezigheid van de godin Hera bespeuren.

Als God tussen de goden

Te midden van het arcadische landschap voel je je een beetje als een god tussen de goden. De vruchtbare gronden, de ruige bergen, de vele archeologische sites en het lome Griekse leven maken dit tot een reis waar je geweldig naar kunt uitkijken. Verheug je je al op de geuren en smaken van Griekenland en de vele interessante lagen geschiedenis die je gaat tegenkomen? Tel daar het eten in de tavernes en de prachtig gelegen hotels bij op en deze klassieke wandelreis kan niet meer stuk.