3 onvergetelijke fietsgebieden in Portugal

Fietsen in Portugal voelt soms als een dagdroom zonder einde. Heuvel op, heuvel af, in het spoor van rivieren en de schitterende kust aan je zijde. Hier fiets je welkom bedwelmd door de geur van sinaasappelbloesem en eucalyptusbomen door uitnodigende kodakstadjes.

Foto: Ruben Drenth

1. Alentejo

Het ritme van Alentejo gaat heuvel op en heuvel af, zoevend door gouden akkers, langs geurende sinaasappelbomen dwars door leistenen dorpjes met sterke koffie in kleine bars en mierzoete delicatessen. Een zinnenprikkelende wereld waar het gevaar van heimwee gevaarlijk op de loer ligt. Dichte aromatische eucalyptusbossen in de buurt van Vila Vicosa, maar ook kurkeiken, olijven en heimelijke menhirs in de contreien van de ommuurde hoofdstad Evora.

De ene dag gaan de veelal autovrije routes over tanden klapperende kasseien, de andere dag over een oude spoorweg. Door gehuchten met onberispelijk witte huisjes en eindeloze kilometers over rollende heuvels bedekt met landhuizen en wijnboerderijen. Prestigieuze paleizen. Vredige kloosters. Marmermijnen. Boerendorpjes.

Bekijk deze reis

2. Minho

In de groene, meest noordwestelijke hoek van Portugal volg je dikwijls de stroom van rivieren en dat betekent vruchtbare oevers met vriendelijke akkertjes waar ijverig wordt gewerkt. Plotselinge burchten en imposante forten zijn vaak de enige passanten. Een verrassend uitstapje is een overtocht naar de Spaanse kant van de Minho met het pontje – maar laat je goed informeren over het middagdutjesschema van de schipper.

Langs de Costa Verde is de schitterende, met witte schuimkopjes rollende zee je kompas. Volg onverharde en verharde autoluwe paden langs prachtige lege stranden en strandplaatsjes als Villa Praia de Ancora en Viana do Castelo. De kleine landweggetjes rollen rustig door landinwaarts richting de Limavallei, waar je dient aan te komen met voldoende laadruimte in je tassen. De wijngaarden van Vinho Verde lenen zich uitstekend voor souvenirtjes.

Bekijk deze reis

3. Omgeving van Coimbra

Ik ga fietsen in Coimbra en ik neem mee… een zwembroek. In de omgeving van de bekende universiteitsstad is de verleiding van snoepjesgroene poeltjes en rivieren onmiskenbaar groot. Hier in het hart van Portugal doorkruis je in een gemoedelijk tempo bergdorpjes in de uitlopers van de Serra de Estrela, de hoogste top van het Portugese vasteland, en peddel je je een weg door landschapsportretten van knoestige kurkeiken en olijfbomen.

Foto: Ruben Drenth

Afgewisseld door wijnranken en geurende citrusbomen op de weg naar de kust, waar je zwemkleding natuurlijk ook geen overbodige luxe is. Vanuit dromerige badplaatsjes kijk je leunend op het stuur mijmerend en meanderend toe hoe vrolijk geverfde vissersbootjes de schuimende golven trotseren en behalve vis, ook levendigheid meebrengen op de kades.

Artikel door: Dirk Wijnand de Jong

Bekijk deze reis