Portugal - Het land rond Coimbra, 8 dagen Het landschap van de fado

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs landhuizen en agriturismos

Groene, golvende berglandschappen met rustieke schistdorpen, oude olijfbomen en geurende citrusvruchten. Brede zandstranden en een woeste, beukende oceaan. En te midden van dit alles de fraaie, historische universiteitsstad Coimbra, de beroemde fado-cultuur en de wijngaarden van de Bairrada. Een gebied voor fantastische fietstochten: van een vlakke kust- of wijnroute, tot een route langs historische molens of een pittige bergrit. Je overnacht in sfeervolle landhuizen.

Uniek aan deze reis

 • Van historische dorpen tot oceaan
 • Fietsen langs authentieke schistdorpen
 • Traditionele onderkomens
 • Universiteitsstad Coimbra
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Fietsen rond Coïmbra

De studentenstad Coïmbra is imposant en bescheiden. Het land eromheen meer dan geschikt voor een weekje relaxt fietsen. Met hier en daar een kuitenbijter, koster Maduro, Jezus in het roze, hippies en heel veel obers. Lees verder op Op Pad...

Dag tot dag

Portugal - Het land rond Coimbra

In centraal Portugal ligt de eeuwenoude universiteitsstad Coimbra, een cultuurhistorische parel aan de oevers van de Rio Mondego. Tussen de Costa de Prata en de uitlopers van de Serra de Estrela is het prachtig fietsen in een groene heuvelachtige omgeving, rijk aan rivieren en stuwmeren. Je passeert schitterende uitzichtpunten: 'Miradouros'. In deze streek, ook wel Pinhal Interior genaamd vanwege de vele pijnbomen, wemelt het van de olijfboomgaarden, eucalyptusbomen, citrusbomen, maar ook kurkeiken en niet te vergeten de vinhas, oftewel wijngaarden, vaak op kleinere schaal. In het voorjaar bloeit de mimosa volop. Vaak zal je nog de ezel en kar tegenkomen. Veel van de Portugezen in deze streek leven namelijk van wat het land hen biedt. De daarbij behorende eeuwenoude quintas (herenboerderijen – landhuizen) zijn in veel gevallen goed bewaard gebleven of gerestaureerd in authentieke stijl. Je ziet en voelt de rust, ruimte en authenticiteit van dit deel van Portugal. Ook breng je een bezoek aan de stad Coimbra met veel cultuur, typisch Portugees tegelwerk, gezellige winkelstraatjes, mooie parken en vooral de oude universiteit in manuelijnse bouwstijl, die hoog boven de Mondego uittorent. Deze universiteit heeft de oudste geschiedenis en het hoogste aanzien. Veel studenten dragen nog de traditionele zwarte capes (capas negras). De fado van Coimbra onderscheidt zich vooral doordat deze meeslepender en lieflijker is dan die van Lissabon. Genietend van brede zandstranden en een woeste zee in de gezellige vissers- en badplaats Praia de Mira herinner je je wellicht de klim langs de bergdorpen in de Serra de Lousã. Overal waar je komt, zal je de weldadige gastvrijheid van het volk ervaren.

Dag 1

Je wordt ontvangen door de Nederlandssprekende accommodatiehouders van 'Quinta No Pinhal’. Deze quinta ligt aan de bosrand, net buiten het dorp Vila Nova de Poiares. Inchecken kan vanaf 15.00 uur. Je krijgt de gelegenheid om je huurfiets uit te proberen.

Overnachting in

Vila Nova de Poiares - Quinta no Pinhal

Dag 2

Vandaag kun je kiezen voor een routevariant met 33 of 48 km (300 m of 640 m stijgen en dalen), of de 'molenroute' van 38,5 km (800 m stijgen en dalen). Je start in Vila Nova de Poiares en fietst richting Penacova. Hoog gelegen boven de Mondego met van hieruit een prachtig overzicht over deze rivier. Onderweg kom je bij Gavinhos langs 14 gerestaureerde molens, hier kun je je klimcapaciteiten testen. Halverwege kom je door het dorp Lorvão wat bekend is om zijn klooster en met name de mooie kerk. In het bakkertje tegenover het klooster kun je de lekkernijen proeven, die gemaakt worden volgens het eeuwenoude recept van de monniken.

Overnachting in

Vila Nova de Poiares - Quinta no Pinhal

Dag 3

Vila Nova de Poiares naar Ceira dos Vales (46 km, 620 m stijgen en 670 m dalen).
Je volgt een groot deel van de dag de Rio Ceira, waar je onderweg in Casal de Ermio bij de ‘Praia Fluvial’ een duik in de rivier kan nemen. Aan het einde van de rit kom je langs Lousã, gelegen aan de voet van de Serra de Lousã. Het is een gebied met groene berglandschappen, veel bomen, veel water en een Moors kasteel uit de 10e eeuw, omringd door kapelletjes waar de rit je op dag 4 naar toe brengt. Bij het binnenrijden van het dorp (vanuit Gois), stuiten we op Casa de Cima en het Casa da Quinta do Cano: twee van de verscheidene weelderige residenties uit de 17e en 18e eeuw die Lousã bezit dankzij de industriële ontwikkelingen die het in die tijd doormaakte. Een eindje buiten het dorp vind je het meest imposante van allemaal: het Casa da Quinta de Santa Rita.

Overnachting in

Lousã, Ceira dos Vales - Quintal de Além do Ribeiro

Dag 4

Rondrit langs de (in elk geval in Portugal) beroemde schistdorpen bij Lousã, 41 of 58 km (920 of 1180 m stijgen en dalen); er is ook een korte (heen en weer) route naar een fraai rivierstrandje bij het oude kasteel van Lousã (15 km, 170 m stijgen en dalen). Je fietst naar een natuurbad uitgehakt in het schist bij het oude Moorse kasteel van Lousã, waar je zeker het heiligdom van Nossa Senhora da Piedade, São João en Nossa Senhora da Agonia moet gaan bekijken. De tocht voert verder langs de bijzondere schistdorpen, waarvoor deze fraai beboste heuvels bekend zijn. Ze zijn helemaal opgebouwd uit de plaatselijke platte natuursteen. Artistieke activiteiten vind je in Cerdeira en in sommige andere dorpen is een leuk klein café of theehuisje. Onderweg zie je ook enkele oude watermolens.

Overnachting in

Lousã, Ceira dos Vales - Quintal de Além do Ribeiro

Dag 5

Van Ceira dos Vales naar São Lourenço de Bairro (59 km, 710 m stijgen en 750 m dalen).
Je fietst langs het dorp Penacova, hoog gelegen boven de Rio Mondego, richting het nationaal park Buçaco. Onderweg passeer je talrijke fonteinen, vele dorpjes en olijf-en sinaasappelboomgaarden omringd door pijnboombossen. In het Serra do Buçaco ligt het Mata do Buçaco, een bos van 105 ha. Erom heen loopt een muur van vijf kilometer met elf ingangspoorten. Via Luso, een kuuroord bekend om zijn geneeskrachtig bronwater, fiets je door het wijngebied "Bairrada". Je eindbestemming is Quinta São Lourenço.

Overnachting in

São Lourenço de Bairro - Quinta São Lourenço

Dag 6

Rondrit São Lourenço de Bairro (70 km, 170 m stijgen en dalen) of een route door de wijnstreek Bairrada (33,5 km, 450 m stijgen en dalen).
De lange rondrit gaat via Mira naar Praia de Mira, met uitzicht op brede zandstranden, de woeste zee, afgewisseld met geurende dennenbossen. In de badplaats Praia de Mira, vroeger Palheiros de Mira geheten vanwege de typische, op palen gebouwde huizen, doen nog enkele vissers aan de traditionele sleepnetvissserij, waarbij het net in zee wordt geworpen en dan op het strand getrokken.
De kortere tocht blijft in het binnenland in de wijnstreek Bairrada. Je bezoekt onderweg een bijzonder wijnmuseum en enkele vermaarde wijnhuizen. Je kunt uiteraard ook wijn proeven.

Overnachting in

São Lourenço de Bairro - Quinta São Lourenço

Dag 7

Van São Lourenço de Bairro naar Vila Nova de Poiares (65 km, 500 m stijgen en 410 m dalen).
Het eerste deel van de tocht kom je langs oude dorpjes, waarvan sommigen deels verlaten zijn. Bij Gandara kom je langs enkele rijstvelden, voordat je de eeuwenoude universiteitsstad Coimbra binnenfietst. Fietsend langs de Mondego kom je in het oude centrum. De oude universiteit en de gezellige winkelstraatjes zijn een bezoek zeker waard. Via de zuidkant verlaat je Coimbra en fietsend langs de vallei van de Mondego kom je op je eindbestemming aan.

Overnachting in

Vila Nova de Poiares - Quinta no Pinhal

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in sfeervolle gerestaureerde Portugese landhuizen en agriturismos, die allemaal over een zwembad beschikken.

Over de maaltijden

Ontbijt en lunchpakket zijn standaard inclusief. In de nabijheid van iedere accommodatie zijn één of meerdere eetgelegenheden. Op verzoek kan gezorgd worden voor een reservering in een restaurant. In Ceira dos Vales en São Lourenço de Bairro kan je op de quinta zelf eten.

Halfpension
Als je kiest voor gemak en goed eten, dan hebben we een interessant halfpension arrangement, waar ook de diners inclusief zijn. Je eet daarbij afwisselend op de quinta waar je verblijft of in met zorg uitgezochte leuke en goede restaurants vlakbij.

Bij je eerste verblijfplaats word je per auto naar en van het restaurant vervoerd. Je krijgt een 3-gangen menu naar keuze in een nabijgelegen Portugees restaurant, incl. aperitief, drankje en koffie. Bij de tweede Quinta krijg je een volledig menu met drankje op de Quinta zelf en bij de derde Quinta krijg je op de 1e dag een volledig menu met drankje op de Quinta zelf en de volgende dag ga je naar een restaurant vlak in de buurt; het leuke van dit restaurant is dat ze menu's met een wijnarrangement aanbieden.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Lunchpakket dag 2 t / m 7
 • Bagagevervoer
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Diner (optioneel)
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting. Dit bedrag (tussen ca. € 0,50 en € 2,00 per nacht) voldoe je direct bij de accommodatie.

Over de activiteiten

De dagtochten variëren van een vlakke kustroute tot een pittige bergtocht (optioneel). Overwegend fiets je in afwisselend glooiend en heuvelachtig landschap, over geasfalteerde, en deels ook onverharde, wegen en weggetjes.

Geschikt voor kinderen

Deze tocht is zeker ook leuk voor iets oudere kinderen, vanaf ca. 11 jaar, vanwege de afwisseling, het bezoek aan Coimbra en de zee. Bovendien is er bij elk onderkomen een zwembad. Voor kinderen zijn er fietsen van 24 en 26 inch.

Extra dagen

Je kan overal een extra nacht bijboeken. Onderstaande suggesties voor activiteiten zijn ter plekke makkelijk te organiseren, via onze lokale contactpersoon. Extra nachten zijn altijd met ontbijt of halfpension. Een lunchpakket is op extra dagen dus niet inbegrepen.

 • Vila Nova de Poiares: een dagje kanoën; uitdagend op de rivier, makkelijker op het stuwmeer. Bezoek Coimbra per bus.
 • Ceira dos Vales: een heerlijke plek voor een echte rustdag. Bezoek Coimbra per bus.
 • São Lourenço: bezoek de wijnkelders van Aliança per fiets (14 km heen en 14 km terug) of de thermen van Luso (15 km heen en 15 km terug, evt. per trein). Bezoek Coimbra per trein.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Verlengingshotels

acc15793att88.jpg

Hotel Astória (Coimbra)

Aan de oever van de Mondego rivier, ligt in het hart van de historische universiteitsstad Coimbra Hotel Astória.  De kamers beschikken over een goede badkamer, tv, airco en dubbel glas. In de lobby is gratis wifi; verder is er een smaakvolle bar en in het restaurant wordt een goed ontbijtbuffet geserveerd.

Dit hotel bevindt zich in een gebouw met een indrukwekkende architectuur. Het ligt in het centrum van Coimbra aan de levendige Avenida Emído Navarro ende schilderachtige Rio Mondego. Door de ligging dichtbij de universiteit kun je de stad met haar vele mogelijkheden te voet te verkennen of genieten van het fraaie uitzicht over de rivier. Het hotel is stijlvol en klassiek ingericht. De kamers zijn ruim en comfortabel. De inrichting is in de stijl van de jaren twintig. De sfeer is monumentaal, maar her en der wel een beetje vergane glorie. Voor wie daarvan houdt een prachtige en sfeervolle plek en zonder meer het meest in het oog springende hotel direct in het centrum van de stad.

Er worden kamers met airconditioning, een centrale verwarming en een badkamer aangeboden. De met vloerbedekking uitgeruste kamers beschikken over een kingsize bed. Voor optimaal comfort zorgen een internettoegang, een telefoon, een televisie en een radio. De badkamers zijn uitgerust met een douche en een bad. Een van de faciliteiten is ook een haardroger. Het hotel biedt gezinskamers en niet-rokenkamers.…
Het mooiste uitzicht heb je in de lichte kamers aan de monumentale voorzijde, waar je uitkijkt over de Mondego. Wel loopt daar een vrij drukke weg langs, dus geluidsvrij is het niet. Rustiger kamers zijn aan de achterzijde, maar daar is geen uitzicht en minder licht.

Inchecktijd: 3:00 p.m.
Uitchecktijd: 12:00 p.m.

Restaurants (circa 100 meter) en bars (circa 150 meter) alsmede een aansluiting op het openbaar vervoer vind je in de onmiddellijke omgeving. Naar de luchthaven Porto is het 120 kilometer, Lissabon ligt op 200 kilometer afstand.

Hotel Boa Vista (Porto)

Het historische hotel Boa Vista heeft een prachtig zicht op de monding van de rivier de Douro en de oceaan. Het oorspronkelijke hotel is al 150 jaar oud. Tegenwoordig is het gemoderniseerd en uitgebreid, maar de oude sfeer proeft u nog steeds. Op het dak van de moderne vleugel is een heerlijk zwembad. De kamers zijn modern en met een goede badkamer. Klasse ***

De ligging maakt dat je de rust en het ruisen van de oceaan (met fraai zandstrand) op loopafstand hebt, maar het centrum van Porto is uitstekend met het openbaar vervoer (tram) bereikbaar met een mooie rit langs de Douro.

Excursies

Traditionele Fado-avond in Coimbra (vanaf € 12,- per persoon)

*** De prijs is per persoon en is incl. de entree. *** Om deze excursie te boeken dien je in Coimbra een EXTRA NACHT te boeken: vermeld bij boeking welke datum je dit wilt.  *** Wij kunnen hotel Astoria in het oude centrum van Coimbra voor je reserveren. >>> Nadere gegevens omtrent locatie en tijdstip ontvang je bij onze plaatselijke vertegenwoordiger. Coimbra is naast Lissabon een van de plaatsen die beroemd is om de 'Fado'. De stijl in Coimbra is echter heel anders dan die van Lissabon, al is het alleen maar omdat in Coimbra het Fado-genre vaak het domein van mannen is, terwijl in Lissabon voornamelijk vrouwelijke artiesten zijn. Het is traditioneel een droevige fado, vooral over verloren liefdes en afscheid nemen (van geliefden, studentenleven, of van Coimbra....). Het optreden begint ongeveer om 21.30 uur en voor diegene die dat leuk vinden kan voorafgaand hieraan ter plekke warm eten. Als je aan het nagerecht begint dan begint zo ongeveer de Fado. Bij de reservering dien je aan te geven als je mee wilt eten. Er is gewoon een menukaart waar je uit kan kiezen. Niet zo uitgebreid als in een restaurant maar zeker voldoende. En: makkelijk en sfeervol! Wij reserveren een plaats voor een traditionele Fado-avond. Deze excursie dien je bij de reservering van de reis te boeken, zodat we de leukste locatie kunnen boeken.

Transfers

vliegveld Lissabon - Vila Nova de Poiares (vanaf € 214,- per boeking)

U kunt bij ons een transfer reserveren van het vliegveld van Lissabon naar de eerste accommodatie in Vila Nova de Poiares.

Voorwaarden:

 • Deze optionele transfer dien je bij boeking van de reis te reserveren
 • Indien je zelf je vluchten regelt dienen wij zo spoedig mogelijk door te krijgen met welk vluchtschema je reist en hoe laat de aankomst is

vliegveld Porto - Vila Nova de Poiares (vanaf € 159,- per boeking)

U kunt bij ons een transfer reserveren van het vliegveld van Porto naar de eerste accommodatie in Vila Nova de Poiares.

Voorwaarden:

 • Deze optionele transfer dien je bij boeking van de reis te reserveren
 • Indien je zelf je vluchten regelt dienen wij zo spoedig mogelijk door te krijgen met welk vluchtschema je reist en hoe laat de aankomst is

Vila Nova de Poiares - vliegveld Lissabon (vanaf € 214,- per boeking)

U kunt bij ons een transfer reserveren van de laatste accommodatie in Vila Nova de Poiares naar het vliegveld van Lissabon.

Vila Nova de Poiares - vliegveld Porto (vanaf € 159,- per boeking)

U kunt bij ons een transfer reserveren van de laatste accommodatie in Vila Nova de Poiares naar het vliegveld van Porto.

IC treinstation 'B' Coimbra - Vila Nova de Poiares (vanaf € 29,- per boeking)

U kunt bij ons een transfer reserveren van het Intercity treinstation 'B'  in Coimbra naar de eerste accommodatie in Vila Nova de Poiares. De treinen vanaf Porto of Lissabon komen aan op treinstation Coimbra B aan de rand van de stad en niet op station 'centrum'.

Voorwaarden:

 • Deze optionele transfer dien je bij boeking van de reis te reserveren
 • Indien je zelf je vluchten regelt dienen wij zo spoedig mogelijk door te krijgen met welk vluchtschema je reist en hoe laat de aankomst is
 • Die gegevens hebben we nodig om een inschatting van de transfertijd te maken. Zodra je weet hoe laat je in Coimbra aankomt, dien je onze plaatselijke vertegenwoordiger te informeren.

Vila Nova de Poiares - IC treinstation Coimbra ' B' (vanaf € 29,- per boeking)

U kunt bij ons een transfer reserveren van de eerste accommodatie in Vila Nova de Poiares naar het intercity-treinstation in Coimbra, station 'B.' Dit station ligt aan de rand van de stad en hiervandaan vertrekken de treinen naar Porto en Lissabon.

NB: indien u extra overnachtingen in Coimbra heeft, dan boekt u de transfer naar station Centrum.

busstation Coimbra - Vila Nova de Poiares (vanaf € 29,- per boeking)

U kunt bij ons een transfer reserveren van het busstation in Coimbra naar de eerste accommodatie in Vila Nova de Poiares.

Voorwaarden:

 • Deze optionele transfer dien je bij boeking van de reis te reserveren
 • Indien je zelf je vluchten regelt dienen wij zo spoedig mogelijk door te krijgen met welk vluchtschema je reist en hoe laat de aankomst is
 • Die gegevens hebben we nodig om een inschatting van de transfertijd te maken. Zodra je weet hoe laat je in Coimbra aankomt, dien je onze plaatselijke vertegenwoordiger te informeren.

Vila Nova de Poiares - busstation Coimbra (vanaf € 29,- per boeking)

U kunt bij ons een transfer reserveren van de eerste accommodatie in Vila Nova de Poiares naar het busstation in Coimbra.

Fietshuur

huurfiets-hybride.jpg

Hybride fiets (vanaf € 105,- per persoon)

Uw huurfiets is een stevige hybride fiets met voorvering en 27 versnellingen, bagagedrager, bidonhouder, anti-lekbanden, reparatiesetje, fietspomp en kilometerteller (1 per 2 fietsen). Fietstassen neemt u desgewenst zelf mee of kunt u ter plaatse tegen een kleine borg lenen. U kunt ter plaatse ook een fietshelm huren voor EUR 5,- per week.

Voorwaarden:

 • Om de goede fiets te reserveren dient u uw lengte door te geven en daarbij vooral ook ook uw binnenbeenlengte: van de onderkant voet tot aan het kruis.
 • Er zijn ook fietsen van 24 inch en 26 inch voor kinderen. Er is een korting van € 20,- t/m 14 jaar.

e-bike (vanaf € 143,- per persoon)

U kunt voor deze reis ook een e-bike, een fiets met elektrische trapondersteuning huren. Deze fiets is uitgerust met bagagedrager, kilometerteller, bidonhouder, slot, pomp, en verlichting. Er zijn alleen damesmodellen beschikbaar.

Ter plaatse hebben we twee types E-bike; de Stella met voorwielmotor en de Bafang met middenmotor.
Bij normaal gebruik hebben de fietsen bij deze reis een bereik van ca. 60 tot 80 km, voordat ze weer opgeladen moeten worden. U kunt er zonder opladen een hele dag op rijden.
U kunt ter plaatse een helm huren voor EUR 5,- per week.

Voorwaarden:

 • U dient de fiets bij boeking van het arrangement te reserveren.
 • Om de goede fiets te reserveren dient u uw lengte door te geven en daarbij vooral ook ook uw binnenbeenlengte: van de onderkant voet tot aan het kruis.

Aanvullende opties

Toeslag diners (vanaf € 206,- per persoon)

Lekker makkelijk: je kunt ervoor kiezen om voor elke avond een diner te reserveren. Elke avond is er dan een plek aan tafel voor je gereserveerd en geniet je van een prima diner zonder dat je zelf op zoek hoeft naar een restaurant.

Voorwaarden: Als je dit wilt boeken dien je dit vooraf aan te geven, alleen dan kunnen we garanderen dat er plek voor je is.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Vila Nova de Poiares is ca. 2100 km. Je kan je auto parkeren bij de eerste, tevens laatste accommodatie.
Indien je met de auto aankomt (ook als dat een huurauto is), geef dat svp aan bij boeking, zodat wij een parkeerplaats bij de accommodatie kunnen reserveren (die zijn er nl. maar beperkt)!

Eigen fietsen
Fietsen mogen in Portugal op een fietsdrager achter op de auto worden vervoerd, mits ze aan de zijkant niet verder uitsteken dan tot aan de buitenkant van de spiegels voor en aan de achterzijde niet meer dan 45 cm uitsteken. Als niet aan bovenstaande eis voldaan kan worden, moeten de fietsen op het dak vervoerd worden of op de dissel van een eventuele aanhanger. Kijk voor de actuele voorwaarden op de website van de ANWB.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Porto of Lissabon.

Transavia vliegt vanaf Amsterdam naar Porto en vanaf Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam naar Lissabon.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf de luchthaven van Porto reis je met de metro in een half uur naar het treinstation in de stad. Hier vertrekken tussen 06.00 en 01.30 uur regelmatig treinen naar Coimbra. Deze rit duurt ongeveer 1 uur. In Coimbra wandel je in 15 minuten van trein- naar busstation of je neemt een taxi.
Je kan vanaf vliegveld Porto ook per metro naar het busstation in de stad reizen en vervolgens met de bus van Rede Expressos van Porto naar Coimbra reizen. Deze rit duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten. Voor meer informatie over de busdienstregeling, klik hier.

In Coimbra neem je de bus naar Vila Nova de Poiares, duur: ca. 45 minuten. Doordeweeks gaat er vrijwel ieder uur een bus. In het weekend vertrekken er slechts enkele bussen per dag. De terugreis gaat op dezelfde wijze.

Vanaf de luchthaven van Lissabon reis je per metro in 5 minuten naar het treinstation Lisssabon Oriente. Je kan ook lopend gaan (ca. 15 minuten) of een taxi nemen. Op het station neem je de trein naar Coimbra. De rit duurt ca. twee uur. Vanaf 07.00 tot 22.30 uur vertrekt er bijna elk uur een trein naar Coimbra.
Je kan vanaf vliegveld Lissabon ook te voet, per shuttlebus of per taxi naar het busstation van Rede-Expressos in Sete Rios. Op dit busstation van Rede Expressos in Lissabon neem je de bus naar Coimbra. De rit naar Coimbra duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten. Voor meer informatie over de busdienstregeling, klik hier.

In Coimbra neem je de bus naar Vila Nova de Poiares, duur: ca. 45 minuten. Doordeweeks gaat er vrijwel ieder uur een bus. In het weekend vertrekken er slechts enkele bussen per dag. De terugreis gaat op dezelfde wijze.

Je kan ook transfers reserveren van en naar het vliegveld (zie aanvullende opties).

Eigen fietsen meenemen

Het is mogelijk om in treinen fietsen mee te nemen. In de bus is het officieel niet mogelijk, maar in de praktijk kan de fiets vaak wel  in de bagageruimte. Natuurlijk is er daarbij wel een kans op beschadiging. Wij kunnen hier geen garanties op af geven.

In de regionale treinen en de IC treinen kan je de fiets gratis meenemen. In de IC treinen hebben ze op bepaalde plaatsen in de trein een haak waar je je fiets kan aanhangen. Voorwaarde is wel dat je bij het kopen van het kaartje aan moet geven dat je de fiets meeneemt.

In de metro van Lissabon en Porto kan je onder normale omstandigheden ook p.p. 1 fiets meenemen, onder de voorwaarde dat er per rijtuig niet meer dan 2 fietsen vervoerd mogen worden. Onder normale omstandigheden wordt verstaan dat er bijv. niet teveel mensen in het rijtuig aanwezig moeten zijn en dat je andere passagiers niet in de weg moet zitten. In de metro van Porto zal dat niet gauw een probleem zijn, in de metro van Lissabon is het een stuk drukker.

In principe kun je in de bus van Coimbra naar Vila Nova de Poiares de fiets niet meenemen. Maar je kan het altijd vragen, er is ruimte voor bagage in de ruimte onder de stoelen en daar kan je ook best een fiets kwijt.

Je kan dit arrangement op elke dag starten van begin maart tot en met eind oktober. Voor- en najaar zijn qua weer ideale fietsmaanden, al kan het weer soms nog wat wisselvalliger zijn (m.n. maart en eind oktober). In de maanden juli en augustus kunnen hete dagen voorkomen, met overdag temperaturen van boven de 30 graden. Met een goede planning en zonbescherming is fietsen ook dan nog goed mogelijk, al moet je wel tegen warmte kunnen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar het land rond Coimba ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.

Ga je binnenkort op reis naar Portugal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kun je telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering), want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg moeten meestal contant betaald worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Zorg zelf voor noodzakelijke EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) moet worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Coimbra - Ruben Drenth

Portugal - Het land rond Coimbra

Het landschap van de fado

Fietsvakantie langs landhuizen en agriturismos

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.