Rota_Viceninta_Bordeira.jpg

Portugal - Algarve en Alentejo, 8 dagen De Rota Vicentina per fiets: peddelen langs de oceaan

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

fietstrektocht langs hotels en pensions

Al fietsend volg je de prachtige kustlijn van Portugal van de Algarve naar de Alentejo. Vanaf Cabo Sao Vicente volgen we de Rota Vicentina noordwaarts. Over voornamelijk onverharde weggetjes fietsen we door het natuurpark van " Costa Vicentina" langs velden en stranden, van dorpje naar dorpje. Geniet onderweg van de lokale gerechten en wijn, terwijl je overnacht in streek-eigen accommodaties.

Uniek aan deze reis

 • Cabo Sao Vicente
 • Lange afstandsroute Rota Vicentina
 • Ruige en onbewoonde kust
 • Rustige en goede onverharde weggetjes
 • Schitterende stranden
 • Winterzon bestemming
 • GPS Tracks Aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Portugal - Algarve en Alentejo

De Portugese kuststreken Algarve en Alentejo hebben veel meer te bieden dan uitsluitend zon en zee. Lieflijke strandjes omzoomd door duinen wisselen af met grillige rotsformaties en baaien met zicht op de op steile kliffen stukslaande golven. De zilte zeelucht vermengt zich hier met de geur van eucalyptus en tijm; de variatie in de typische mediterrane flora en fauna is groot. Wij vermijden natuurlijk de drukke toeristische zuidkust en kiezen voor de relatief ongerepte westkust. Hier heerst nog de typisch Portugese ontspannen levensstijl met een traditie van overvloedige maaltijden en goede wijnen. De hoteliers zijn erg vriendelijk en gastvrij. Op deze fietstocht volg je de kustlijn noordwaarts vanaf de kaap van de heilige Vincentius, Cabo Sao Vicente, de uiterste zuidwestelijke punt van Europa. Je vervolgt je tocht door het uitgestrekte natuurpark ’Sudoeste Alentejano en Costa Vicentina’ naar het fraaie stadje Vilanova de Milfontes.

Dag 1

Na aankomst op de luchthaven van Faro reis je ofwel met het openbaar vervoer of een taxi transfer (niet incl.) naar Vila do Bispo, waar je verblijft in een heerlijk hotel met binnenzwembad en sauna. Lekker uitrusten van de reis en op een wandeling door het leuke dorp kun je een goed restaurant voor het diner uitzoeken.

Overnachting in

Vila do Bispo

Dag 2

Rondfietstocht vanuit Vila do Bispo: 30 - 39km; 250 - 275m hoogteverschil. Huurfietsen worden na het ontbijt afgeleverd in het hotel. Eerst volg je onverharde wegen door weilanden en velden naar Cabo Sao Vicente (de meest zuidwestelijke punt van Portugal). Over een rustige asfaltweg rijd je oostwaarts bovenlangs de kust naar Sagres, dat een prachtig strand en diverse bars en restaurants heeft. Terug naar Vila do Bispo via een andere route


Overnachting in

Vila do Bispo

Dag 3

Van Vila do Bispo naar Carrapateira: 26 - 36km; 300 – 400m hoogteverschil. Over de Via Algarviana rijd je over een heerlijk weggetje richting westkust. Dan zet je koers naar het noorden over de Caminho Histórico, die via de gerestaureerde dorp van Pedralva naar Carrapateira leidt. Een extra rondje brengt je langs de fraaie klifkust bij de allermooiste stranden van de omgeving.
Onderdak in Carrapateira, in een charmant pension, prachtig gelegen aan de rand van de duinen.


Overnachting in

Carrapateira

Dag 4

Van Carrapateira aan Aljezur: 26km - 40km; 230 - 430m hoogteverschil. Vanuit Carrapateira verken je de glooiende heuvels en het rustige binnenland. Je fietst door valleien met weides en verspreide dorpen. Na 20 km, op het kustplateau van Monte Novo en Chabouco daal je af naar het middeleeuwse stadje Aljezur. Je kunt ook nog een extra lus fietsen via de kust naar het dorp van Arrifana en het strand van Monte Clérigo.

Overnachting in

Aljezur

Dag 5

Van Aljezur naar Zambujeira do Mar via Odeceixe: 38km; 225m hoogteverschil. De afwisselende route van vandaag voert je eerst naar het strand van Praia Armoreiro, Vervolgens fiets je omhoog naar het met heide en geurende dennen begroeide plateau van Rogil. Na een koffiestop kun je voor het vervolg kiezen tussen de Historische Trail langs een kronkelend irrigatiekanaal of een alternatieve route over bredere asfaltwegen. Na het dorp van Odeceixe passeer je de grens tussen de Algarve en de Alentejo. Tijdens de tweede klim van de dag fiets je door een landbouwgebied, voordat je het gezellige hotel boven de kliffen en het strand van Zambujeira bereikt.

Overnachting in

Zambujeira do Mar

Dag 6

Rondfietstocht vanuit Zambujeira: 32 of 47 km;380 of 550m hoogteverschil. Vandaag kun je kiezen tussen een eenvoudige route door het relatief vlakke agrarische gebied tussen Zambujeira en Sao Teotonio. Dan blijft er zeker tijd over voor het strand. Maar de verlenging naar Odemira is zeer de moeite waard. Je komt in een totaal ander landschap langs de oevers van de rivieren Mira en Sao Teotonio, waar otters leven. Je volgt brede zandwegen (opnieuw bewegwijzerd als Caminho Histórico) door een glooiende landschap met open bossen van steeneiken en aardbeibomen, met in het voorjaar prachtige bloementapijten.


Overnachting in

Zambujeira do Mar

Dag 7

Zambujeira-Vilanova: 33km; 170m klimmen en dalen. Op je laatste fietsdag volg je voornamelijk onverharde wegen en rustige asfaltwegen langs de kust. Soms kom je heel dicht bij de kliffen, dan fiets je weer landinwaarts om te voorkomen het losse zand in de duinen te omzeilen. Het einde van de route is het magische kuststadje Vilanova de Milfontes, aan de monding van de rivier Mira. Vilanova heeft de bijnaam "Prinses van de Alentejo" en zodra je er bent, kun je begrijpen waarom. Het stadje is perfect voor een paar extra nachten, om te genieten van het strand en de heerlijke gastronomie van de Alentejo. Je hotel is een vriendelijk B & B in het centrum van de stad.

Overnachting in

Vilanova de Milfontes

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Indien je fietsen hebt gehuurd, worden die na het ontbijt opgehaald, om teruggebracht te worden richting Faro. Je kunt in dat geval zelf met het busje meerijden, dat je zal afzetten bij de luchthaven van Faro.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in een mix van eenvoudige familiepensions en prima hotels. In Vila do Bispo en Aljezur is het verblijf wat comfortabeler en met zwembad. Je begint in het meest luxe hotel van de reis, in Vila do Bispo, zelfs met sauna. Hier verblijven we dan ook 2 dagen.

Alle overige accommodaties zijn kleinschalig en direct in de nabijheid van de mooie stranden langs de kust, met een goed comfort, maar verder eenvoudig. Ligging, sfeer en gastvrijheid maken van deze plekken toch bijzondere ervaringen. Neem bijvoorbeeld het pensionnetje in Carrapateira: hier loop je zo vanuit ons kleine familiale pension (4 kamers en 6 apartementen) over een paadje door de duinen naar zee. 

Over de maaltijden

Het ontbijt is standaard inclusief. Een lunchpakket kunt u in de dorpjes inkopen. 's Avonds kunt u een leuk restaurant uitkiezen voor uw diner.

Info kindvriendelijkheid

Er zijn geen specifiek kindvriendelijke accommodaties langs de route. Omdat de reis vooral voor tieners interessant is, voldoen ook tweepersoonskamers naast elkaar. De ongedwongen sfeer, leuke dorpjes of stadjes met terrasjes en fantastische zandstranden vlakbij maken dit tot een heerlijke reis voor gezinnen met tieners.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 3, 4,5 en 7
 • bij boeking van huurfietsen: transfer terug naar Faro op dag 8
 • 24-uurs telefonische ondersteuning onderweg
 • SNP-reisdocumentatie en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
  (nb: vervoer op dag 8 naar Faro is wél inclusief bij fietshuur)
 • lunches
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Tijdens deze reis fiets je in 6 dagen minimaal 185 km (indien je altijd kiest voor de kortste optie) en maximaal 240 km als je altijd de langste route kiest. Je fietst voornamelijk door glooiende heuvels over zandwegen en gravelwegen, die meestal goed, maar hier en daar ook stenig zijn. Af en toe zijn er trajecten over verharde wegen zonder aparte fietspaden, maar met weinig verkeer.

De hoogteverschillen per dag liggen tussen ca. 200 en 450 m. Hoewel de totale klim soms fors lijkt, is het nooit meer dan 175m tijdens een en dezelfde beklimming, maar meestal minder. Je volgt tijdens de reis trajecten van drie verschillende lange afstandsroutes; de "Rota Vicentina", de "Caminho Histórico" en de "Via Algarviana" die goed gemarkeerd zijn.

Geschikt voor kinderen

Heerlijk programma voor gezinnen met tieners. Je fietst vrijwel steeds over onverharde landwegen, dus zonder autoverkeer. Dat is behalve avontuurlijk ook veilig fietsen. Onderweg kom je diverse stranden tegen en door de korte, maar soms pittige klimmetjes en afdalinkjes is het spannend fietsen. Denk ook eens aan een 'rustdag' om een dagje een introductiecursus golfsurfen te doen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Elke plaats heeft wel iets aantrekkelijks.

Vila do Bispo heeft het fijnste hotel, nabij Carrapateira zijn wellicht de mooiste stranden en Vilanova de Milfontes is het leukste stadje.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Vila do Bispo is ca. 2600 km. Je kunt uw auto parkeren bij de eerste accommodatie. Huurt je fietsen, dan kun je van de retourtransfer gebruik maken om weer in Vila do Bispo te komen.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Faro. Er is een ruime keuze van aanbieders, waaronder Transavia en Ryan-air. SNP kan deze vluchten niet voor je boeken. Zie bijv.

www.ryanair.com of www.transavia.nl .

Goed om te weten als je zelf een low cost vlucht boekt.

 • Je boekt en betaalt deze vluchten direct aan de "low cost airline" middels een creditcard.
 • Print de vluchtgegevens en geef het vluchtnummer en de verwachte aankomsttijd aan ons door
 • Controleer regelmatig en in ieder geval daags voor de heen- en terugvlucht de internetsite van de maatschappij waarmee je vliegt in verband met mogelijke vluchtwijzigingen.
 • Wij raden aan een annuleringsverzekering af te sluiten voor je ticket. De annuleringskostendekking van SNP dekt namelijk niet de kosten van een zelf geboekt ticket bij annulering.
 • Wij raden aan deze vluchten pas te boeken nadat wij het landarrangement hebben bevestigd. De annuleringskosten voor een ticket kunnen oplopen tot 100% van de ticketprijs. 

Wil je liever een vlucht via SNP boeken dan kunnen wij een lijnvlucht met overstap via Lissabon boeken. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Bij vertrek op maandag, vrijdag  en zondag kun je ook kiezen voor een chartervlucht naar Faro, die ook via SNP te boeken is. Vertrek - en aankomsttijden van charters worden ongeveer één week voor vertrek bekend. Houd er rekening mee dat met name in schoolvakantieperiodes deze tijden zeer vroeg of laat op de dag kunnen zijn.
Rond de mei- en herfstvakantie is een chartervlucht in principe alleen mogelijk bij verblijf van één week. Voor meer informatie kunt u terecht bij onze Sales afdeling.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenvlucht op Faro (FAO):
Vanaf het vliegveld van Faro kun je zelf per bus of taxi naar de eerste accommodatie gaan, maar het is ook mogelijk bij uw reis een taxitransfer te boeken. Met de bus reis je van Faro via Lagos (nb: ca. 4x per dag op werkdagen en 2x per dag in het weekend, met busmaatschappij EVA) naar Vila do Bispo. Het is ook mogelijk om met de trein naar Lagos te reizen; dat geeft meer mogelijkheden. Totale reisduur ca. 3 uur.

Terugvlucht van Faro:
Vanaf Vila Nova de Milfontes gaat er één maal per dag een directe bus naar Lagos, vertrektijd 10.50u, aankomst 12.40 u.

In Lagos stap je over op de directe bus van maatschappij EVA naar Faro vliegveld, die vertrekt om 13.45 (of 15.15u), ritduur 1 uur en 5 minuten. Boek dus een late vlucht als je met het openbaar vervoer terugreist naar Faro. Of boek een taxi

Als je fietsen bij ons huurt is de transfert naar Faro inbegrepen in de prijs. 

Klik hier voor informatie over bussen van Rede Expressos (klik op Engels vlaggetje). 
Uitleg bij de 'timetables': Diariamente = dagelijks, 2as = maandag, 3as = dinsdag, 4as = woensdag, 5as = donderdag, 6as = vrijdag, sabados = zaterdag, domingos = zondag. Let ook op de periode waarin de genoemde tijden gelden.

Klik hier voor informatie over bussen van EVA.

Klik hier voor informatie over de trein in Portugal.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel_Faro_Exterior_view.jpg

Hotel Faro (Faro)

Fijn 4-sterrenhotel aan de haven van Faro, met uitzicht op de Ria Formosa. De historische binnenstad van Faro is om de hoek en het vliegveld ligt op slechts 7km. De 90 kamers zijn compleet uitgerust met alles wat u nodig heeft voor een aangenaam stadsverblijf. Op de 4e verdieping van het hotel bevindt zich de bar en restaurant Ria Formosa met een prachtig terras en uitzicht op de Ria Formosa en de stad.

miraparque_hotel.jpg

Hotel Miraparque (Lissabon)

Hotel in het centrum van Lissabon, gevestigd in een historisch gebouw met uitzicht op Park Eduardo VII. Dankzij de centrale ligging loopt u binnen 15 minuten het centrum van Lissabon in, maar op loopafstand vindt u ook metrostation Parque vanwaar u binnen enkele minuten verschillende andere bezienswaardigheden kunt bereiken. In de directe omgeving van de accommodatie vindt u plein Marquês de Pombal en één van de grootste winkelcentra van Lissabon, El Corte Inglês. De accommodatie beschikt over WIFI, parkeren kan op openbare parkeergelegenheden.

alegria-gebouw.jpg

Hotel Residencial Alegria (Lissabon)

Hotel Pensao Alegria (2*) is een charmant klein hotel aan de rand van het oude centrum van Lissabon. Het is gelegen aan een klein, groen pleintje met barretjes, leuke eetgelegenheden en winkeltjes 'om de hoek', op 3 minuten van het metrostation in de Avenida da Liberdada . De inrichting van het uit 1865 stammende, recent gerenoveerde, pand is in klassiek-romantische stijl, knus en sfeervol en van goede kwaliteit. Wil je in een authentieke en kleinschalige accommodatie op een mooie goed gelegen locatie in Lissabon verblijven, dan is dit de juiste plek. 

Transfers

Transfer van Faro naar Vila do Bispo

Optionele transfer van het vliegveld van Faro naar de eerste accommodatie in Vila do Bispo.

Voorwaarden:

De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen. Als je vlucht vertraagd is wacht de chauffeur op je.

Deze transfer dient bij boeking van het arrangement gereserveerd te worden.

Fietshuur

S-cape_CV_MTB_reading_route_note.jpg

Mountainbike

Je huurfiets is een mountainbike met voorvering, kaarthouder, achtertas, slot, reparatieset en bidonhouder (zonder bidon). Een helm is zeer aan te raden, maar dien je vanwege hygiënische reden en pasvorm zelf mee te nemen. 

De huurfiets wordt afgeleverd bij de eerste accommodatie in Vila do Bispo. Na afloop van de reis hebben we gezorgd voor een gratis personentransfer (samen met de fietsen) naar Faro (vliegveld of hotel).

Voorwaarden:

Prijstoelichting:

 • voor de standaardreis boek je 7 dagen fietshuur
 • prijzen zijn per fiets en transfer op basis van 2 personen. Bij meerdere personen geldt een korting per boeking voor de transferkosten op de totaalprijs (nb: de juiste prijs zie je bij boeking).
 • de prijs voor een extra dag fietshuur is per fiets en per dag

Praktische informatie

Je kunt dit arrangement starten van 1 jan t/m 31 dec.

Het voorjaar, vooral maart t/m mei, wordt aanbevolen vanwege de bloemenpracht. En natuurlijk het meestal heerlijke lenteweer met nog gematigde temperaturen.

De winterperiode is aantrekkelijk vanwege het milde klimaat, hoewel koudere en natte periodes ook kunnen voorkomen.

De zomer is warm, maar vaak is er wel een zeewind die de temperatuur in de kuststreek enigzins draaglijk houdt. In de zomer is het heerlijk om na de fietstocht op het eind van de dag nog even naar het strand te gaan. Met het vaak heldere weer zijn er dan ook vrijwel dagelijks de prachtigste zonsondergangen te zien.

Voor Portugal hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Portugal (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Portugal erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kunt u telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit u ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering) want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

370010-pt-costa-vicentina_2012-08-29_071.jpg

Portugal - Algarve en Alentejo

De Rota Vicentina per fiets: peddelen langs de oceaan

fietstrektocht langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen