Rota_Viceninta_Bordeira.jpg

Portugal - Algarve en Alentejo, 8 dagen De Rota Vicentina per fiets

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietstrektocht langs hotels en pensions

Mooie fietstocht langs de prachtige kustlijn van Portugal van de Algarve naar de Alentejo. Vanaf Cabo Sao Vicente volg je de lange afstandsroute Rota Vicentina noordwaarts. Over voornamelijk onverharde weggetjes fiets je door het natuurpark van " Costa Vicentina" langs velden en stranden, van dorpje naar dorpje. Geniet onderweg van de lokale gerechten en wijn, terwijl je overnacht in streek-eigen accommodaties.

Uniek aan deze reis

 • Inclusief fietshuur en transfer terug naar Faro!
 • Cabo Sao Vicente en schitterende stranden
 • Slapen in authentiek Portugees dorpshuis
 • Lange afstandsroute Rota Vicentina
 • Rustige en goede onverharde weggetjes
 • Winterzon bestemming
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Portugal - Algarve en Alentejo

De Portugese kuststreken Algarve en Alentejo hebben veel meer te bieden dan uitsluitend zon en zee. Lieflijke strandjes omzoomd door duinen wisselen af met grillige rotsformaties en baaien met zicht op de op steile kliffen stukslaande golven. De zilte zeelucht vermengt zich hier met de geur van eucalyptus en tijm; de variatie in de typische mediterrane flora en fauna is groot. Wij vermijden natuurlijk de drukke toeristische zuidkust en kiezen voor de relatief ongerepte westkust. Hier heerst nog de typisch Portugese ontspannen levensstijl met een traditie van overvloedige maaltijden en goede wijnen. De hoteliers zijn erg vriendelijk en gastvrij. Op deze fietstocht volg je de kustlijn noordwaarts vanaf de kaap van de heilige Vincentius, Cabo Sao Vicente, de uiterste zuidwestelijke punt van Europa. Je vervolgt je tocht door het uitgestrekte natuurpark ’Sudoeste Alentejano en Costa Vicentina’ naar het fraaie stadje Vilanova de Milfontes.

Dag 1

Na aankomst op de luchthaven van Faro reis je ofwel met het openbaar vervoer of een taxi transfer (niet incl.) verder naar het kleine dorpje Aldeia da Pedralva. Na Faro zul je merken dat je al snel de drukte van de toeristische Algarve achter je laat. Hoe verder je naar het westen gaat, hoe rustiger en landelijker het wordt. Bovendien zul je zeker in de zomermaanden merken dat het geleidelijk minder heet wordt. In Pedralva is het meestal in de zomer enkele graden koeler dan in Faro. Je verblijft hier in één van de authentieke dorpshuisjes die dit vakantie dorp zo bijzonder maken. Voor de eerste avond is een tafel gereserveerd in het dorpsrestaurant “Sitio da Pedralva”.

Overnachting in

Pedralva - Aldeia de Pedralva

Dag 2

Van Sagres naar Pedralva. Na het ontbijt heb je een transfer naar het Fort van Sagres. Daar ontmoet je de fietsverhuurder die de fietsen afstelt. Na een korte test rit, kun je eerst het oude Fort of één van de stranden van Sagres bezoeken voordat je aan de fietstocht terug naar Pedralva begint. Je volgt de spectaculaire kust naar de Kaap San Vicente, op het meeste zuidwestelijke puntje van het Europese continent. Dan rijdt je noordwaarts door de weilanden en velden naar het dorpje Vila do Bispo, Daarna doorkruis je uitgestrekte dennen- en eucalyptusbossen en klimt even steil omhoog naar een plateau bezaaid met windmolens, voordat je afdaalt naar Pedralva.
Fietstocht: 34 km, 320 m stijgen en 305 m dalen


Overnachting in

Pedralva

Dag 3

Rondrit Pedralva. Vandaag doe je een korte route die begint met een afdaling door een landelijk dal naar het dorp Carrapateira, een aangenaam oord waar toeristen, surfers en vissers gemoedelijk samenkomen op het centrale pleintje. Ook is er een interessant etnografisch museum, “Museo do Mar e da Terra”. Dan maak je een rondrit via de spectaculaire kust van Carrapateira, waarbij je 2 verschillende stranden kunt bezoeken. In de zomer kun je ook surflessen nemen op de Praia do Amado. Op de terugweg volg je zandwegen door de heuvels. Er is één steile klim, maar je hebt alle tijd en kunt desnoods de fiets een stukje duwen. De alternatieve route over asfalt is bijna net zo steil en één kilometer langer.

Fietstocht: 23 km, 200 m stijgen en dalen

Overnachting in

Pedralva

Dag 4

Van Pedralva naar Aljezur. Vanuit Pedralva verken je de glooiende heuvels en het rustige binnenland. Je begint heel eenvoudig. Na Bordeira (een gemoedelijk dorp met dito dorpskroeg) begint een pittige klim door een open weidegebied en een hoogvlakte begroeid met dennenbomen. Na 27 km beslis je of je een omweg van ca. 15 km extra maakt via het strand van Monte Clérigo, of direct afdaalt naar Aljezur; een typisch Portugees dorpje met nauwe steegjes, gelegen aan de voet van een kasteelruïne.
Fietstocht: 30 of 46,5 km, 250 m of 380 m stijgen en dalen

Overnachting in

Aljezur

Dag 5

Van Aljezur naar Zambujeira do Mar. De afwisselende route van vandaag voert je eerst naar het strand van Praia Armoreiro, Vervolgens fiets je omhoog naar het met heide en geurende dennen begroeide plateau van Rogil. Na een koffiestop kun je voor het vervolg kiezen tussen de Historische Trail langs een kronkelend irrigatiekanaal of een alternatieve route over bredere asfaltwegen. Na het dorp van Odeceixe passeer je de grens tussen de Algarve en de Alentejo. Tijdens de tweede klim van de dag fiets je door een landbouwgebied, voordat je het gezellige hotel boven de kliffen en het strand van Zambujeira bereikt.
Fietstocht: 38,5 km, 300 m stijgen en dalen

Overnachting in

Zambujeira do Mar

Dag 6

Rondfietstocht Zambujeira. Vandaag kun je kiezen tussen een eenvoudige route door het relatief vlakke agrarische gebied tussen Zambujeira en Sao Teotonio. Dan blijft er zeker tijd over voor het strand. Maar de verlenging naar Odemira is zeer de moeite waard. Je komt in een totaal ander landschap langs de oevers van de rivieren Mira en Sao Teotonio, waar otters leven. Je volgt brede zandwegen (opnieuw bewegwijzerd als Caminho Histórico) door een glooiende landschap met open bossen van steeneiken en aardbeibomen, met in het voorjaar prachtige bloementapijten.
Fietstocht: 32 of 47 km, 380 of 550 m stijgen en dalen

Overnachting in

Zambujeira do Mar

Dag 7

Van Zambujeira naar Aljezur. Eerst doorkruis je de tuinbouwgebieden van Vale de Figuiera, met uitgestrekte landerijen en bloemenkassen. Dan daal je af naar de brug van Odeceixe. Eenmaal de brug over, volg je de menaderende rivier het binnenland in, over stille grindwegen door mediterrane bossen. Na een kort maar hevig klimmetje (van 100m in 1 km) ben je terug op het plateau van Rogil en volg je een stille binnenweg, geleidelijk aan dalend, terug naar Aljezur. Je hoeft nauwelijks te trappen. Als je nog zin hebt in zee, rijdtje in de namiddag nog even 7 km op en neer naar de Praia do Amoreiro, om nog eenmaal van de zonsondergang te genieten.
Fietstocht: 34,5 km, 280 m stijgen en dalen

Overnachting in

Aljezur

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement. De fietsverhuurder komt de fietsen op de eerder afgesproken tijd ophalen; je kunt zelf ook mee terug rijden en afgezet worden op het vliegveld van Faro (transfer inclusief).

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je begint de reis heel relaxed met een verblijf in het dorpje Pedralva, waar je overnacht in een authentiek dorpshuisje. De plaatselijke coöperatie heeft de helft van de huizen van dit dorpje omgetoverd tot smaakvolle verblijven. Er is een restaurant/ bar en een zwembad. Een heerlijke plek om tot rust te komen. De overige nachten overnacht je in prima hotels. In Aljezur is bij het hotel een zwembad; in Zambujeira ben je zo bij het strand.

Alle accommodaties zijn kleinschalig van opzet en óf in de nabijheid van de mooie stranden langs de kust, óf met een zwembad. Ligging, sfeer en gastvrijheid maken van deze plekken bijzondere ervaringen. Vooral de landelijke accommodatie in Pedralva springt er qua entourage en comfort uit.

Over de maaltijden

Het ontbijt is standaard inclusief, dus ook bij de dorpshuisjes in Pedralva; daar ontbijt je in het restaurant. Een lunchpakket kun je in de dorpjes onderweg inkopen. 's Avonds kun je een leuk restaurant uitkiezen voor het diner. In Pedralva is de keuze beperkt en krijg je voor de eerste avond een voucher voor het (prima) restaurant van de coöperatie. In Pedralva moet je ook beslist een avond eten in de befaamde Pizzeria!

Info kindvriendelijkheid

De huisjes van Pedralva zijn uitermate geschikt om met je gezin te verblijven. De overige accommodaties langs de route zijn niet specifiek kindvriendelijk. Omdat de reis vooral voor tieners interessant is, voldoen ook tweepersoonskamers naast elkaar. De ongedwongen sfeer, leuke dorpjes of stadjes met terrasjes en fantastische zandstranden vlakbij maken dit tot een heerlijke reis voor gezinnen met tieners.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • dinervoucher dag 1 (à 25,-)
 • bagagevervoer op dag 4,5 en 7
 • transfer op dag 2
 • huurfiets (informatie onder: extra's)
 • transfer terug naar Faro op dag 8
 • 24-uurs telefonische ondersteuning
 • SNP-reisdocumentatie en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
  (nb: vervoer op dag 8 naar Faro is wél inclusief)
 • transport vanaf Faro op dag van aankomst (OV of optioneel te boeken transfer)
 • diners, behalve op dag 1 
 • lunches
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Tijdens deze reis fiets je in 6 dagen minimaal 185 km (indien je altijd kiest voor de kortste optie) en maximaal 240 km als je altijd de langste route kiest. Je fietst voornamelijk door glooiende heuvels over zandwegen en gravelwegen, die meestal goed, maar hier en daar ook stenig zijn. Af en toe zijn er trajecten over verharde wegen zonder aparte fietspaden, maar met weinig verkeer.

De hoogteverschillen per dag liggen tussen ca. 200 en 450 m. Hoewel de totale klim soms fors lijkt, is het nooit meer dan 175m tijdens een en dezelfde beklimming, maar meestal minder. Je volgt tijdens de reis trajecten van drie verschillende lange afstandsroutes; de "Rota Vicentina", de "Caminho Histórico" en de "Via Algarviana" die goed gemarkeerd zijn.

Geschikt voor kinderen

Heerlijk programma voor gezinnen met tieners. Je fietst vrijwel steeds over onverharde landwegen, dus zonder autoverkeer. Dat is behalve avontuurlijk ook veilig fietsen. Onderweg kom je diverse stranden tegen en door de korte, maar soms pittige klimmetjes en afdalinkjes is het spannend fietsen. Denk ook eens aan een 'rustdag' om een dagje een introductiecursus golfsurfen te doen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Elke plaats heeft wel iets aantrekkelijks.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 
Voor meer informatie over deze verzekering, klik: hier.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Vila do Bispo is ca. 2600 km. Je kunt de auto parkeren bij de eerste accommodatie. Huur je fietsen, dan kun je van de retourtransfer gebruik maken om weer in Vila do Bispo te komen.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Faro.

SNP regelt graag de vlucht naar jebestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Je kunt ook kiezen voor een chartervlucht naar Faro. Vertrek - en aankomsttijden van charters worden ongeveer één week voor vertrek bekend. Houd er rekening mee dat met name in schoolvakantieperiodes deze tijden zeer vroeg of laat op de dag kunnen zijn.
Rond de mei- en herfstvakantie is een chartervlucht meestal alleen mogelijk bij verblijf van één week. Voor meer informatie kun je terecht bij onze Sales afdeling.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenvlucht op Faro (FAO):
Vanaf het vliegveld van Faro kun je zelf per bus of taxi naar de eerste accommodatie gaan, maar het is ook mogelijk bij je reis direct een taxitransfer te boeken. 

Met de bus reis je van Faro via Lagos (nb: ca. 4x per dag op werkdagen en 2x per dag in het weekend, met busmaatschappij EVA) naar Vila do Bispo. Het is ook mogelijk om met de trein naar Lagos te reizen; dat geeft meer mogelijkheden. Totale reisduur ca. 3 uur. Vanaf Vila do Bispo heb je dan nog een taxi nodig (te bestellen door een telefoontje naar onze taxichauffeur).

Terugvlucht van Faro:
Vanaf Aljezur gaat er één maal per dag een directe bus naar Lagos, vertrektijd eind van de ochtend, reisduur ca. 2 uur.

In Lagos stap je over op de directe bus van maatschappij EVA naar Faro vliegveld, die vertrekt om 13.45 (of 15.15u), ritduur 1 uur en 5 minuten. Boek dus een late vlucht als je met het openbaar vervoer terugreist naar Faro. Of boek een taxi

Als je fietsen bij ons huurt is de transfer naar Faro inbegrepen in de prijs. 

Klik hier voor informatie over bussen van Rede Expressos (klik op Engels vlaggetje). 
Uitleg bij de 'timetables': Diariamente = dagelijks, 2as = maandag, 3as = dinsdag, 4as = woensdag, 5as = donderdag, 6as = vrijdag, sabados = zaterdag, domingos = zondag. Let ook op de periode waarin de genoemde tijden gelden.

Klik hier voor informatie over bussen van EVA.

Klik hier voor informatie over de trein in Portugal.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel_Faro_Exterior_view.jpg

Hotel Faro (Faro)

Fijn 4-sterrenhotel aan de haven van Faro, met uitzicht op de Ria Formosa. De historische binnenstad van Faro is om de hoek en het vliegveld ligt op slechts 7km. De 90 kamers zijn compleet uitgerust met alles wat u nodig heeft voor een aangenaam stadsverblijf. Op de 4e verdieping van het hotel bevindt zich de bar en restaurant Ria Formosa met een prachtig terras en uitzicht op de Ria Formosa en de stad.

miraparque_hotel.jpg

Hotel Miraparque (Lissabon)

Hotel in het centrum van Lissabon, gevestigd in een historisch gebouw met uitzicht op Park Eduardo VII. Dankzij de centrale ligging loopt u binnen 15 minuten het centrum van Lissabon in, maar op loopafstand vindt u ook metrostation Parque vanwaar u binnen enkele minuten verschillende andere bezienswaardigheden kunt bereiken. In de directe omgeving van de accommodatie vindt u plein Marquês de Pombal en één van de grootste winkelcentra van Lissabon, El Corte Inglês. De accommodatie beschikt over WIFI, parkeren kan op openbare parkeergelegenheden.

Transfers

Transfer van Faro naar Vila do Bispo

Optionele transfer van het vliegveld van Faro naar de eerste accommodatie in Vila do Bispo.

Voorwaarden:

De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen. Als je vlucht vertraagd is wacht de chauffeur op je.

Deze transfer dient bij boeking van het arrangement gereserveerd te worden.

Praktische informatie

Je kunt dit arrangement starten van 1 jan t/m 31 dec.

Het voorjaar, vooral maart t/m mei, wordt aanbevolen vanwege de bloemenpracht. En natuurlijk het meestal heerlijke lenteweer met nog gematigde temperaturen.

De winterperiode is aantrekkelijk vanwege het milde klimaat, hoewel koudere en natte periodes ook kunnen voorkomen.

De zomer is warm, maar vaak is er wel een zeewind die de temperatuur in de kuststreek enigzins draaglijk houdt. In de zomer is het heerlijk om na de fietstocht op het eind van de dag nog even naar het strand te gaan. Met het vaak heldere weer zijn er dan ook vrijwel dagelijks de prachtigste zonsondergangen te zien.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Algarve & Alentejo ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Bij deze reis is de huurfiets inbegrepen. De fiets die bij de reis is inbegrepen, is een mountainbike met voorvering, kaarthouder, spatborden, bagagedrager achter met fietstas, slot, reparatieset en bidonhouder (zonder bidon). Een helm is zeer aan te raden, maar dien je vanwege hygiënische reden en pasvorm zelf mee te nemen. 
De fiets wordt afgeleverd bij de eerste accommodatie in Vila do Bispo. Na afloop van de reis hebben we gezorgd voor een gratis personentransfer (samen met de fietsen) naar Faro (vliegveld of hotel).

Prijstoelichting:
voor de standaardreis boek je 7 dagen fietshuur
prijzen zijn per fiets en transfer op basis van 2 personen. Bij meerdere personen geldt een korting per boeking voor de transferkosten op de totaalprijs (nb: de juiste prijs zie je bij boeking).
de prijs voor een extra dag fietshuur is per fiets en per dag.

Voor Portugal hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Portugal (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Portugal erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kunt u telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit u ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering) want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

370010-pt-costa-vicentina_2012-08-29_071.jpg

Portugal - Algarve en Alentejo

De Rota Vicentina per fiets

Fietstrektocht langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen