Een zomerse groepsreis in Dachstein

FAQ vluchten en tickets

1. Welke naam moet vermeld staan op mijn vliegticket?
Voor een geldig vliegticket moeten de achternaam, de eerste volledige voornaam en het geslacht precies overeenkomen met de officiële vermelding in je paspoort. Mocht dit niet overeenkomen dan kan dit vaak niet meer achteraf aangepast worden en kan dit leiden tot 100% kosten voor een nieuw vliegticket. Gebruik –indien van toepassing- altijd je meisjesnaam.

2. Wat is een e-ticket?
Voor nagenoeg alle vluchten wordt een e-ticket (electronic ticket) afgegeven. Deze vind je in je persoonlijke Mijn SNP. 
Uitzondering: voor groepsvluchten met Transavia ontvang je geen ticket. Zie voor meer informatie vraag 7.

3. Moet ik vooraf inchecken op de vlucht?
Vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid tot online check-in, vanaf 30 uur tot 2 uur voor vertrek. Raadpleeg de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.
Wij adviseren je dringend om - indien mogelijk - vooraf online in te checken op je vlucht. Je bespaart zo tijd op de luchthaven en je kunt zelf (soms tegen betaling) een stoel kiezen. Ook als je de boarding pass thuis niet kunt uitprinten, maak dan de online check-in wel helemaal af en print je boarding pass op de luchthaven bij een kiosk of bij de incheckbalie. Let op: ook als je al een zitplaatsreservering hebt moet je nog steeds inchecken.

NB: Voor een aantal vluchten (bijvoorbeeld enkele binnenlandse vluchten of vluchten die door een andere luchtvaartmaatschappij worden uitgevoerd) is vooraf online inchecken niet mogelijk. In dat geval check je op de luchthaven in.

4. Hoe kan ik inchecken op de luchthaven?
Lukt het niet online in te checken, dan kun je met je e-ticket en je paspoort op het vliegveld bij de incheckbalie van de betreffende luchtvaartmaatschappij inchecken. Of maak - indien aanwezig - gebruik van de Self-Service check-in op de luchthaven. Deze kiosken bevinden zich vlakbij de incheckbalies van de betreffende luchtvaartmaatschappijen.
Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kan de ruimbagage worden ingecheckt bij de Self-Service Baggage Drop-Off units. Anders geef je de ruimbagage af bij de incheckbalie.

5. Kan ik online een stoel reserveren?
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is stoelreservering mogelijk. 
Een stoel reserveren kan op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij, meestal vanaf 30 dagen tot 30u voor vertrek van je vlucht. Vrijwel altijd is dit een betaalde service.
Als je geen stoel reserveert, kun je tijdens het online inchecken kiezen uit de stoelen die nog vrij zijn (meestal gratis). De keuze is dan echter vaak beperkt. Check je op de luchthaven in, dan wijst de luchtvaartmaatschappij je een stoel toe. Dat betekent dat je soms niet meer naast je reisgezelschap kunt zitten.

Als je met je familie op reis gaat, raden wij je aan om (tegen betaling) stoelen te reserveren. Zo vermijd je dat je apart van elkaar zit. 

LET OP: De luchtvaartmaatschappijen behouden zich echter wel altijd het recht voor om op de dag van vertrek een reiziger een andere stoel toe te wijzen. 

6. Moet ik voor het meenemen van ruimbagage betalen?
De bepalingen van luchtvaartmaatschappijen omtrent bagage wijzigen regelmatig. Kijk op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij goed na wat de restricties en voorwaarden zijn ten aanzien van bagage. Doe dit voor al je vliegtrajecten. Dit voorkomt dat je bij het inchecken ineens voor extra kosten komt te staan vanwege overgewicht of extra stuks bagage. Elke luchtvaartmaatschappij hanteert eigen voorwaarden en tarieven.

Bij steeds meer luchtvaartmaatschappijen moet er voor ruimbagage extra worden betaald. Kijk hiervoor op de website van de betreffende maatschappij. Vaak is het voordeliger om (extra) bagage vooraf online aan te melden dan op het vliegveld. Veel luchtvaartmaatschappijen rekenen ook kosten voor bijzondere bagage, zoals bijvoorbeeld fietsen, golftassen of een duikuitrusting. Reserveer het vervoer van bijzondere bagage uiterlijk een week voor vertrek via SNP. Voor Flying Blue-deelnemers geldt op KLM-vluchten een korting voor ruimbagage. Op de website van de KLM kun je je gratis aanmelden als je nog geen deelnemer bent.
Op je e-ticket óf in de informatiemail van SNP (in het geval van groepsvluchten met Transavia) zie je hoeveel ruimbagage is inbegrepen bij je vlucht.

NB Indien je naar de VS reist, let er op dat je de bagage niet op slot doet, omdat bij het controleren zo nodig sloten geforceerd worden. 

7. Ik ga mee op een groepsreis met Transaviavluchten en ik heb geen ticket ontvangen, klopt dat?
Dat klopt. Je ontvangt geen ticket. Je krijgt van ons een e-mail zodra je online op transavia.com kunt inloggen (3-4 weken voor vertrek). Zodra je inlogt bij Transavia ontvang je automatisch informatie over hoe en wanneer je online kunt inchecken. Het is dus belangrijk dat je je inlog bij Transavia activeert.
Log in bij transavia.com en ga naar ‘Beheer je boeking’. Kies voor de optie ‘Bekijk je boeking zonder account’ en vul bij ‘Boekingsnummer’ het boekingsnummer van je SNP boeking in. 
Vervolgens kun je online extra ruimbagage boeken, je stoel reserveren (vooraf tegen betaling, zie ook vraag 5) en ook ruimte voor handbagage in de cabine reserveren (zie vraag 8).
Bij groepsreizen is  voor je heen – en terugvlucht 20 kg ruimbagage al inbegrepen. Deze hoef je niet apart te boeken. 

8. Kan ik bij Transavia ruimte voor mijn handbagage in de cabine reserveren?
Passagiers van Transavia mogen gratis één stuk handbagage (55x35x25 cm) en een persoonlijk item zoals een kleine handtas of laptoptas (40x30x20 cm) meenemen aan boord. In de bagagevakken boven de stoelen is plaats voor 70 stuks handbagage. Als het maximale aantal in de cabine is bereikt, wordt de rest van de handbagage in het ruim geplaatst.
Je kunt rechtstreeks bij Transavia een extra service reserveren waarbij je er zeker van bent dat je je handbagage in de cabine kunt meenemen. Dat is met name handig voor mensen die enkel met handbagage reizen. Deze service geeft bovendien voorrang bij het instappen aan boord van het vliegtuig.

8. Wat mag niet in de handbagage?
Het is niet toegestaan om een zakmes, schaar, nordic walking stokken, andere scherpe voorwerpen of vloeistoffen meer dan 100 ml in de handbagage mee te nemen. Kijk voor de meest actuele algemene bagagebepalingen op de website van Schiphol.

9. Kan er tijdens mijn vlucht rekening worden gehouden met dieetwensen?
Vermeld bij boeking je dieetwensen en wij geven ze als preferentie door aan de luchtvaartmaatschappij. Wanneer er speciale maaltijden voor je zijn gereserveerd, worden deze vermeld op het reisschema. Een speciale maaltijd kan echter nooit gegarandeerd worden door de luchtvaartmaatschappij. Op de meeste Europese vluchten worden geen (speciale) maaltijden geserveerd.

10. Ik heb een groepsreis geboekt inclusief vlucht, waar ontmoet ik de groep?
Je ontmoet de groep op de luchthaven van aankomst.