Autorondreis door Amerika Ontdek new england, het noordoosten van de usa

Explore New England

Het noordoosten van de Verenigde Staten, van de rocky coast aan de Atlantische Oceaan naar de alpiene toppen van het Appalachian gebergte is een regio boordevol cultuurhistorie, karaktervolle dorpen en een uitdagende natuur. Geniet mee van de reis die Frank Maas, Noord- Amerika kenner, dit voorjaar maakte, en kies dit jaar voor een rondreis in dit verrassende deel van de USA.

New England is de kleurrijke regio in het noordoosten van Amerika en omvat de staten Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island en Connecticut. Het is het groene hart aan de oostkust, omgeven door de internationale ‘gateways’ New York, Boston, Montreal en Toronto. Een regio die meer dan elke andere regio in de Verenigde Staten haar cultuurhistorisch gezicht toont.
In 1620 staken de Pilgrim Fathers, een groep puriteinen die in Engeland werden vervolgd wegens hun religie, de oceaan over met het schip The Mayflower en stichtten de kolonie Plymouth Plantation, net ten zuiden van het huidige Boston. Dit vormde het begin van de kolonisatie van de oostkust door met name Engelse pioniers. Onder de 13 Engelse koloniën ontstond een steeds sterker wordend Amerikaans zelfbewustzijn en een drang tot onafhankelijkheid. In 1776 werd dan ook de Declaration of Independence getekend, het officiële startschot tot zelfbestuur. Expedities werden uitgerust om de nieuw verkregen territoria in het zuiden en westen te verkennen, gevolgd door een eindeloze stroom pioniers, op zoek naar geluk en fortuin. New England, de bakermat van het huidige Amerika.

Aardig en gastvrij Amerika
Het is een regenachtige avond, vroeg in mei, als ik het dorpje Rockport binnenrijdt, 40 km ten noordoosten van Boston. Met de capuchon op, diep weggedoken in mijn jas, struin ik in het schemer door de schaars verlichte straatjes van Bearskin Neck. Rondom het haventje liggen 17de en 18de-eeuwse vissershuisjes, waarvan vele in gebruik als kunstgalerij. Het enige geluid dat de stilte doorbreekt is het monotone gezucht van een mistboei op zee.
Met een hongerig gevoel passeer ik meerdere gesloten restaurants. Als de deur van de Blue Lobster Grill alsnog open gaat schijn ik erg gelukkig te kijken. 'Come on in, happy man',  zegt de serveerster en ik neem plaats aan een tafeltje uitkijkend over ‘Motif 1’, een karakteristieke rood geschilderde vissersschuur. Bedienend personeel is aardig en gastvrij in Amerika. Eerder deze week werd ik ook al met ‘daddy’ aangesproken. Ik houd gelukkig van informeel en voel me daarom hier thuis.
'I am sorry but we are out of lobster.' Wederom kijk ik gelukkig want kreeft eten is niet mijn ding, ook al vormt de Atlantic Coast het walhalla voor de liefhebber van schaaldieren en ander ‘seafood’. Maar de Clam Chowder is perfect, de heilbot verser dan vers en de puree met cranberry sauce smaakvol. Ik keer terug naar de herberg waar ik overnacht, de Emerson Inn by the Sea. Ook al zo’n plek waar je alleen maar gelukkiger van wordt.

Fietsen op Martha’s Vineyard 
Toen het landijs zich 20.000 jaar geleden terugtrok over het noorden van het Amerikaanse continent, bleef er een wal van morene materiaal achter voor de kust van New England. Deze vormt de stevige basis van het Cape Cod Peninsula, Nantucket Island en Martha’s Vineyard. In tegenstelling tot het vasteland zijn hier nauwelijks hoogteverschillen en kent het talrijke stranden; voor de Amerikanen een bijzonder fenomeen!
Vanuit Hyannis neem ik de snelle veerboot naar Oak Bluffs voor een dagje fietsen op Martha’s Vineyard. 'I am a busy man', zegt Jim Anderson, de 80-jarige eigenaar van de Bikestore. Ik zie meer dan honderd fietsen klaar staan, maar geen huurders. 'Just kiddin’', glimlacht Jim en duwt me een fietskaart onder de neus. Even later peddel ik op mijn hybride fiets over het vrij liggende fietspad langs zandstranden en een eindeloze blauwe horizon naar Edgartown. Dit karakteristieke eilanddorp met witgeverfde houten huizen was in de 19de eeuw de thuisbasis van een vloot walvisjagers en vormde in de zeventiger jaren de ‘set’ van de befaamde Jawsfilms. Ik volg het fietspad door de duinen naar Katama Beach en eindig in Oak Bluffs. In de schaduw van hoge eikenbomen liggen de Gingerbread Houses. De kleine feeërieke cottages houden het midden tussen kunst en kitsch en vormen een popperig tafereel dat in de Efteling niet zou misstaan.

Adirondacks
Technisch gesproken behoort de staat New York niet tot de regio New England. ‘New Yorkers are different’, lacht de dame van het Visitor Center in Lake Placid me toe. Dit charmante stadje aan Mirror Lake is het hart en de ziel van Adirondack Park. Een immens natuurpark met een oppervlak ruim half zo groot als Nederland, dat zich uitstrekt tot aan de Canadese grens. Met haar 1500 meter hoge bergen, fantastische canyons als Ausable Chasm en High Falls Gorge, talloze ‘waterways’ voor kanotochten, wintersportgebieden en 3000 kilometer wandelpaden is dit de ´yearround playground´ voor de gehele regio. Een wildernis waar beer, bever, lynx, eland, visarend en marter gespot kunnen worden.
Lake Placid verwierf eeuwige roem als thuisbasis voor de Olympische Winterspelen van 1980. Het toneel waarop de geweldenaar Eric Heiden vijf keer goud won op de schaatsafstanden. Dijbenen van de buitencategorie.

Finger Lakes District
Ten zuiden van Lake Ontario ligt het Finger Lakes District. De elf meren, uitgestrekt als vingers, werden miljoenen jaren geleden door het landijs uitgeschuurd. Honderden watervallen, klein en groot, hebben sindsdien het eroderende werk van het ijs overgenomen. Vanuit Ithaca, een levendig universiteitsstadje op de oever van Cayuga Lake, maak ik een rondrit door dit toeristisch aantrekkelijke gebied. Met meer dan honderd wijnhuizen is dit de meest productieve wijnregio van het noordoosten. Helaas maak ik de tour alleen, dus is er geen misverstand over wie de Bob is… Wat ik wel met volle teugen kan innemen zijn de verrassend mooie wandeltochten naar de watervallen in Taughannock Falls State Park, Watkins Glen State Park en Robert Treman State Park. Geestelijke vitaminen!

Country Road 30
Vanuit Brattleboro volg ik Country Road 30 door zuidelijk Vermont. Wie op zoek is naar het klassieke beeld van New England vindt hier zijn gading. De weg slingert door groene valleien, langs met forel gevulde rivieren en karakteristieke boerenbedrijven met rood geschilderde schuren en graansilo’s. Het dorpje Newfane is als een ansichtkaart. Aan ‘the green’ ligt de witte Congregational Church met ranke toren, diverse woonhuizen in Victoriaanse stijl, de Four Columns Inn in Federale stijl en het Wingham Country Court House in typische Neo-Griekse stijl. Een stijlvol feest voor het oog! In Grafton wandel ik over een typische ‘Covered Bridge’ en passeer de Grafton Inn uit 1800, waar president Theodore Roosevelt en schrijver Rudyard Kipling eens verbleven.
Wie reist door deze regio raakt nooit uitgekeken, uitgeleerd of uitgewandeld. Het heeft niet de hoogste bergen of diepste canyons van het land, maar wel enkele van de meest intrigerende steden, het ruimste aanbod aan cultuur en historie, zeer sfeervolle onderkomens en de mooiste dorpjes van Amerika.

Uitzicht op de White Mountains
Op de receptie staat een bordje met ‘push here and you’ll meet the happiest innkeepers in the world’. Dat schept verwachtingen die door Lon & Nancy Henderson meer dan waargemaakt worden. Zij beheren het Sunset Hill House, een prachtige antieke ‘country inn’ zoals er vele in New England te vinden zijn. SNP maakt daar graag gebruik van in haar arrangementen. Vanaf het terras kun je genieten van de mooiste vergezichten in de White Mountains. Na een heerlijke wandeling op Franconia Notch of een fietstocht door het rurale landschap, wordt je in de avond in de Grand Inn Dining Room door chefkok Casey betoverd met uitgelezen smaaksensaties.

Indian summer Amerika
Befaamd is de term Indian Summer. Dit duidt op een periode van stabiel zonnig najaarsweer met temperaturen ruim boven normaal, na een periode van nachtvorst. Door de vorst vormt zich een ondoordringbaar kurklaagje in de steel van het blad, waardoor de aanvoer van water en mineralen naar het blad wordt afgesneden. Langzaam valt het bladgroen uiteen in pigmenten waardoor het blad gaat verkleuren. Bossen van es, esdoorn, beuk en berk veranderen in een palet van geel, goud oranje en rood. Beste tijd voor het zien van de kleuren is tussen 20 september en 20 oktober.

USA - Explore New England
15-daagse individuele rondreis met huurauto langs herbergen en hotels 
Reiscode 244670 | prijs v.a. € 1448,- | vertrek mei - sep

Kunnen we je helpen?

Wil je meer, zoek je een specifieke invulling of kom je er op deze manier niet uit? Vraag dan persoonlijk advies van een van de reisadviseurs. Onze specialisten zijn bereisde avonturiers met veel expertise over een bepaalde regio. Het wereldwijde netwerk van locale SNP-reisagenten ondersteunt hen bij het advieswerk. Samen weten zij als geen ander waar je moet zijn, wat je kunt doen en hoe je het ter plekke organiseert.

Klaas Zwartjes

Midden- en Zuid-Amerika

Er zijn weinig landen ter wereld met zo’n grote diversiteit als Ecuador. Van het Amazone regenwoud in het oosten tot de besneeuwde toppen van het Andes-gebergte en de tropische kuststreek in het westen. Vooral het reizen door de Andes is een beleving. Historische steden als Quito en Cuenca en een aaneenschakeling van prachtige vergezichten. Een bezoek aan de bijzondere Galápagos-eilanden vervolmaakt je Ecuador-reis.

Mail naar afdeling Verre Reizen

Wijmke Frens

Afrika en Noord-Amerika

Tijdens diverse reizen ontdekte ik het nog pure, ongerepte Afrika. Botswana is mijn favoriet. Ik stuur avonturiers graag met een bootje dwars door de Okavangodelta van de ene wildernislodge naar de andere. Of laat ze met een klein vliegtuigje over de uitgestrekte savanne glijden, uitkijkend over kuddes olifanten en buffels onder zich; dat is zó geweldig! Ik bezocht veel lodges en ontdekte dat ze erg verschillen in kwaliteit en beleid. Een goed advies is daarom belangrijk, zeker als je met je kinderen op safari wilt.

Mail naar afdeling Verre Reizen