Rondreizen door Noord-Engeland van coast to coast door drie nationale parken

Engeland is geschapen voor wandelaars

SNP ontwikkelde in 2012 een nieuwe rondreis door Noord-Engeland, van kust tot kust. Kliffen, glooiende heidevelden en en mystieke kastelen tekenen de reis. En alles ademt…rust. Als dat geen uitnodiging om te wandelen is? Vrijheid staat voorop bij deze rondreis: het dagprogramma bepaal je zelf, de auto is het vervoermiddel, wandelen kan op heel veel plekken. 

Engeland is op zijn smalst tussen Whitby aan de oostkust en Whitehaven aan de westkust. De landstrook meet er slechts 150 kilometer, maar het landschap is zeer gevarieerd. Grasgroene weilanden gaan over in mosgroene rotsformaties, roodbruine kustkliffen contrasteren met paars bloeiende heidevelden. Landinwaarts weerspiegelen diepblauwe meren een wild gebergte. Schapen zie je overal. Net als oude kastelen en abdijen. Dramatische wolkenluchten versterken het mystieke karakter.

"Engeland heeft een uitgebreid netwerk van goed onderhouden wandelpaden en legt de wandelaars in de watten."

Vrijheid voorop

Het landschap inspireerde SNP-regiospecialist Floor Langenberg om er een nieuwe individuele rondreis uit te zetten. Met een meerdaags verblijf per accommodatie. Tussen de accommodaties verplaats je je met een (huur)auto. Je steekt over van IJmuiden naar Newcastle of van Rotterdam naar Hull. Je verkent het landschap per auto of te voet, soms per boot. Het is aan jou, vrijheid staat voorop.

Ontspannen rondjes
Floor bracht de mooiste autoroutes en wandelingen rond iedere accommodatie in kaart en de verbindingswegen tussen de accommodaties voeren langs de fraaiste plekjes. De rondreis nodigt uit tot wandelen, ontspannen rondjes tussen de vijf en dertien kilometer. 'Engeland is uitgevonden om te wandelen', vertelt Floor. 'Het heeft een uitgebreid netwerk van goed onderhouden wandelpaden. Overal staan routebordjes, bij de startpunten vind je parkeerplaatsen. Bovendien geldt hier bijna overal het right-of-way: het recht om ongehinderd over privéterreinen te lopen. Engeland legt wandelaars in de watten.'

Heerlijke wandelpaadjes
En ook zo prettig, het land is bezaaid met cultureel erfgoed. Prachtige monumentale kastelen, abdijen en landhuizen, vaak met een museum erbij of grenzend aan een fraai aangelegd park met heerlijke wandelpaadjes. Wie een bezoekerspas koopt van de English Heritage, beschermer van cultuurmonumenten, heeft toegang tot de meeste cultuurschatten. Oude landhuizen, omgebouwd tot hotel, fungeren regelmatig als accommodaties tijdens de rondreis. Stuk voor stuk zijn het kleinschalige comfortabele onderkomens. Per accommodatie zijn de mooiste en best te berijden bezienswaardigheden in kaart gebracht.

Coast-to-coast
De rondreis duurt negen dagen en combineert drie uiteenlopende natuurgebieden. Van de oostkust naar de westkust zijn dat achtereenvolgens de North York Moors, de Yorkshire Dales en het Lake District. Het start- en eindpunt van de reis valt samen met het start/eindpunt van de beroemde langeafstandswandeling Coast to Coast (C2C).

Afwisseling kenmerkt de wandelingen: geruime tijd loop je omgeven door rotsmuren en ineens breekt het landschap open. Het Lake District ademt ruigheid. 

Overweldigende natuur

Het nationaal park North York Moors is vijftig kilometer breed en heeft een ruige rotskust. 'Wandelen langs die kust is prachtig', aldus Floor. 'Hoge kliffen snijden kaarsrecht het water in. Het uitzicht groots, zowel over de zee als over de glooiende heidevelden landinwaarts.' De stad Whitby ligt onderaan een enorme klif aan de monding van de rivier Esk. Whitby Abbey is het belangrijkste culturele erfgoed van de streek. De oude abdij torent als een poortwachter boven zee. Pittoresk zijn de witte huisjes met rode daken. Een kustplaats met een heel ander karakter is Scarborough. Het is Engelands oudste badplaats en er hangt een sfeer van vergane grandeur. 'Vroeger was het een chique kuuroord. Je kunt er lekker rondslenteren en fish and chips eten. Vergeet niet het imposante kasteel te zoeken, dat is haast een must.' 

Een en al ruigheid
Onderweg van North York Moors naar Yorkshire Dales zul je nogal wat monumenten tegenkomen, ze zijn het stoppen allemaal waard. En dan komen de heuvels van Yorkshire Dales in zicht. Ze zijn begroeid met heide en opvallend zijn de brede rivierdalen met schilderachtige oude dorpjes. Floor: 'Je zult het merken als je hier wandelt, afwisseling ten top. Zo loop je omgeven door rotsmuren en ineens breekt het landschap open.' Het Lake District tot slot, is een en al ruigheid: bergen tot duizend meter hoogte die uit toornen boven schitterende meren. 'Als de zon door de wolken schijnt, is het lichtspel in het gebergte prachtig. Een boottochtje over de meren is echt een aanrader, zo idyllisch.'

Pubwandelen
Meer wandeltips? Volgens goed Engels gebruik sluit je je wandeling af met een pint. Dan maak je meteen de Engelse pub mee, volgens Floor een levend cultuurmonument. 'De pub is de Engelse huiskamer. Het eten is er eenvoudig en het bier zonder schuim. Dat moet je leren waarderen. Een rondreis door Engeland, wandelen door die schitterende landschappen, is pas compleet als je de sfeer van een pub hebt geproefd.'

Zelf deze of een andere reis in Noord-Engeland maken?  


From coast to coast

9-daagse individuele autovakantie langs hotels en landhuizen
Doorkruis Noord-Engeland met de auto, van oost naar west. Van de eindeloze heidevelden van de North York Moors tot de ruige pieken van het Lake District. Laat je verrassen door abdijen en kastelen boven de rode kliffen aan de oostkust. Slenter door de klassieke badplaats Scarborough en het Victoriaanse Harrogate. Wandel langs steenmuurtjes door de groene Yorkshire Dales en maak een boottocht over het beroemde, diepblauwe Lake Windermere. Geniet 's avonds van een real ale in de pub en verblijf in comfortabele landhuizen.


Engeland - Hadrian’s Wall, 7 dagen
Het verhaal van Keizer Hadrianus, individuele wandelvakantie langs bed & breakfasts
Mooie, rustige wandelvakantie langs de restanten van de 2000 jaar oude, Romeinse muur van Keizer Hadrianus; Hadrian's Wall . Talloze forten, verdedigingstorens en dikke muren, maar ook boeiende musea brengen de Romeinse tijd tot leven. De ruïnes zijn soms grimmig, dan weer inspirerend. Ze maken deel uit van het prachtige landschap van Cumbria in noord Engeland. Dit alles aan de hand van het boek 'Een grens van Steen' van Herman Vuijsje.


Engelse Noordzeekust * vogelreis, 6 dagen

Zeevogels van slikken, duinen en kliffen, vogelreis vanuit hotel, groepsreis
De vogelrotsen van Farne Island, de slikken van Lindisfarne, de duinen van Bamburgh, de heidevelden van Lammermuir en de jan-van-gentenkolonie van Bass Rock...Het zit allemaal in deze korte, maar intensieve verkenning van de beste vogelplekken van de Engelse Noordzeekust. We zien drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels, Noorse sternen, papagaaiduikers, alken, zeekoeten, jan van genten en kuifaalscholvers, maar ook de visarend wordt regelmatig langs dit afwisselende stuk Noordzeekust waargenomen. Ook gaan we een dagje het binnenland in. We verblijven in een sfeervol hotel aan de haven van Seahouses. We maken gebruik van de nachtboot naar Newcastle, dus geen lange transfers!

Bijzondere natuurreizen Unieke belevingen Ervaren reisexperts Persoonlijk contact
Anvr Sgr Calamiteitenfonds Sustainable Travel Award 2019 Travelife certified
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1042 klanten