land van de sinaasappel

Spanje - País Valenciano, 7 dagen de Via Verde naar Valencia

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en guesthouses

Fietsvakantie tussen de olijfgaarden, wijngaarden en amandelbomen van de Moorse dorpjes in de kalkbergen achter de Costa Blanca, naar de hippe stad Valencia, met zijn moderne architectuur en gemoedelijke sfeer. Je fietst deels ontspannen over vlakke oude spoorwegtracés, de zogenoemde ‘via verdes’. Deze reis staat garant voor grote contrasten, want na een aantal dagen fietsen verandert het landschap compleet en fiets je langs de sinaasappelgaarden, vennen, duinen en moerassen van de kustvlakte van Albufera. Je eindigt in de prachtige stad Valencia, momenteel een van de geliefdste steden van Spanje, dankzij zijn relaxte sfeer en unieke mix van oude gebouwen en moderne architectuur. Fietsend onder een heerlijke voorjaars-, najaars- of zelfs winterzon! Het klimaat van het País Valenciano is perfect. Je bagage wordt vervoerd en huur van een e-bike is ook mogelijk!

Uniek aan deze reis

 • Deels over via verdes
 • Fietsen van de bergen naar de zee
 • Ook huur e-bikes mogelijk
 • Slot in de hippe stad Valencia
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Spanje - País Valenciano

Het achterland van Spanjes bekendste costa, de Costa Blanca, is van een ongekende schoonheid. Kalkmassieven en Moorse kastelen en prachtige witte stadjes en dorpen vormen het decor van de eerste dagen van deze ontspannende fietstocht.  Rustige weggetjes en stukken van een oud spoorwegtracé, nu omgetoverd voor een speciaal voor fietsers gereserveerde ‘via verde’, leiden je langs tegen de heuvels gelegen witte dorpjes en door een mediterrane vegetatie van olijf-, sinaasappel- en amandelbomen, die de bergen in februari een witte gloed geven. Temidden van het groene, bloemrijke heuvelland liggen majestueuze kalkmassieven die met hun steile wanden hoog boven het landschap uitsteken. Je vindt er de ruïnes van kastelen uit een ver verleden, toen het achterland nog het strijdtoneel was van de Moren en de koning van Aragón.
Na een paar dagen fietsen bereik je de kust en verandert het landschap dramatisch: de heuvels en kalkbergen maken plaats voor de Valenciaanse kustvlakte, deels ontgonnen en omgetoverd in vruchtbare akkers, fruitgaarden en sinaasappelplantages, deels nog ongerept en vogelrijk moerasland. Dit zijn de wetlands rondom de lagune van Albufera, die van de blauwe Middellandse Zee gescheiden is door een met zeedennen begroeide duinenrij. De fietsroute voert je dwars door dit fraaie natuurgebied voordat je de bruisende stad Valencia bereikt. Hier eindigt deze heerlijke fietstocht in een uitstekend ****-hotel en kun je genieten van de unieke sfeer van deze geliefde stad. De kathedraal, de enorme markt en de talrijke moderne gebouwen, zoals het Ciudad de las Artes y de las Ciencias van de architect Calatrava, zijn stuk voor stuk zeer de moeite waard!
Je bagage wordt vervoerd. Via SNP kun je een hybride fiets of een e-bike huren. Je verblijft in sfeervolle hotels en guesthouses en een modern stadshotel in het centrum van Valencia.

Dag 1

Aankomst in het historische Biar, dat rijk is aan historische gebouwen en een mooi twaalfde-eeuws kasteel heeft. Het middeleeuwse centrum met zijn labyrint van smalle steegjes en pleintjes leent zich voor een ontdekkingstocht, die kan beginnen vanaf de deur van het hotel, dat middenin het centrum ligt. Als je per trein van Alicante of Valencia naar het nabijgelegen station van Villena reist, word je daar door de agent of de accommodatiehouder opgehaald.

Overnachting in

Biar

Dag 2

Op deze eerste fietsdag fiets je van Biar (op 697 m) over het oude spoorwegtalud langs de Rio Vinalopó, langs fruitgaarden en amandelboomgaarden. Je passeert kleine dorpjes als je het dorp  Banyeres de Mariola nadert. Hier heb je keuze uit twee routes: een vlakke korte variant die door de vallei van Biar voert  (25 km, vrijwel geheel via verde, 260 m stijgen en 320 m dalen). Of je neemt de wat uitdagender route (33,5 km, waarvan tweederde via verde, 500 m stijgen en 450 m dalen) door het natuurpark van de Serra de Mariola, waarbij je over een pas van 964 m fietst. Je hebt hier prachtig uitzicht, voordat je afdaalt naar Bocarient (622 m) met zijn fraaie oude kwartier. Hier verblijf je in een goed hotel. In de langere variant fiets je een stuk over een vrij slechte onverharde weg.

Overnachting in

Bocarient

Dag 3

Vandaag fiets je dwars door het Parque Natural de la Serra de Mariola, een prachtig natuurgebied, met een unieke flora en fauna en prachtige vergezichten. De gevarieerde bossen zijn rijk aan roofvogels. De route stijgt eerst flink, maar wordt daarna vlakker als je over een mooie hoogvlakte fietst. Aan het einde van de dag daal je geleidelijk af en bereik je het fraai gelegen guesthouse dat midden in het natuurpark van Mariola ligt, aan de voet van de bergen in een groene vallei en niet ver van het stadje Alcoi. Lengte 36 km, 590 m stijgen en 500 m dalen.

Overnachting in

Alcoi (Mariola's Natuurpark)

Dag 4

Vandaag wacht je een van de mooiste routes van deze fietsvakantie. Via het stadje Alcoi fiets je hoog boven het stuwmeer van Beniarrés, waar je kunt genieten van het spectaculaire en contrastrijke landschap en de prachtige panorama’s over onder meer de kalksteenmassieven van Benicadell en Montcabrer. Je hebt de keuze uit twee routes: een voert relatief vlak over de via verde door de dramatische kloof van de Rio Serpis. De andere route voert je bergop naar een prachtig uitzichtpunt over de kustlijn en het keteldal van Safor. Een pittige klim met een grootse beloning. Via mooie dorpjes verscholen in een groen landschap verraden de eerste sinaasappelgaarden en een verfrissend zeewindje de nabijheid van de Middellandse Zee. Je verblijft in een mooi guesthouse in het centrum van het dorpje Villalonga. Lengte lichte route: 51,5 km, waarvan circa de helft via verde, 320 m stijgen en 800 m dalen. Zwaardere route: 53 km, waarvan circa een derde via verde, 650 m klimmen en 1150 m dalen.

Overnachting in

Villalonga

Dag 5

Vandaag wacht de langste fietsdag, zeker als je voor de variant via het klooster van Valldigna kiest. Voordeel is wel dat de route nagenoeg vlak is. Je verlaat het stadje Villalonga en fietst  langs sinaasappelgaarden naar het mooie stadje Gandia, met een mooi oud centrum en het hertogelijk paleis. Zodra je Gandia verlaat passeer je kleine moerasgebiedjes, de zogenoemde ‘marjals’, die in het voorjaar een belangrijke broedplaats zijn voor talrijke vogelsoorten. Je kunt kiezen voor een omweg via een oude pelgrimsroute door een mooie vallei waarin verschillende kloosters zijn gebouwd: het doel is het mooie klooster van Simat de la Valldigna. Het slot van de dag voert langs de oevers van de brede rivier de Xúquer die de akkers en boomgaarden rondom Sueca en Cullera van water voorziet. Korte route: 58,5 km, 120 m stijgen, 210 m dalen, langere route 75,5 km, 270 m stijgen en 350 m dalen. Je verblijft in in een 'casa turistica' in het kleine dorpje Polinyà de Xúquer, nabij het stadje Sueca aan de oever van de rivier Rio Jucar in de vruchtbare vlakte van Albufera.

Overnachting in

Polinyà de Xúquer

Dag 6

Deze laatste fietsroute voert je door de vruchtbare vlakte van Albufera. Een deel van de vlakte is beschermd natuurgebied, waar het unieke ecosysteem van dit oorspronkelijke landschap van vis- en vogelrijke brakwaterlagunes, moerassen, duinen en zeedennenbos strikt wordt beschermd. De fietsroute voert dwars door dit afwisselende natuurgebied, naar het haventje van El Palmar, waar diverse uitstekende visrestaurantjes zijn. Uiteindelijk fiets je langs de kust, via een autoluwe route Valencia in, in grootte de derde stad van Spanje. Lengte 44 km, nauwelijks stijgen en dalen.
Je verblijft in een uitstekend ****-hotel. De stad heeft een prachtig centrum, waar met name de indrukwekkende Gotische kathedraal en de beroemde markt de aandacht trekken. En dan is er nog de buitengewone rijkdom aan hedendaagse bouwwerken: een lust voor het oog voor de liefhebber van twintigste- en eenentwintigste-eeuwse architectuur! Als de avond valt, vormen de smalle straatjes van het centrum met de talloze bars en restaurant dè place to be!

Overnachting in

Valencia

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft tijdens de reis elke nacht in een andere accommodatie: afwisselend in ***-dorpshotels, eenmaal in een eenvoudiger casa turistica (in Polignya), eenmaal comfortabel in een landelijk gelegen guesthouse (op dag 3). In Biar, Bocairent, Villalonga en Polignya verblijf je in het historische centrum van deze plaatsjes. In Valencia verblijf je de laatste nacht in een comfortabel ****-stadshotel. Dit hotel ligt op 10 minuten wandelen van het stadscentrum.

Over de maaltijden

Tijdens dit arrangement is het ontbijt van dag 2 t/m dag 7 inbegrepen. Het wordt verzorgd door de accommodaties waar je verblijft, en is op de meeste dagen in de vorm van een ontbijtbuffet. In de casa turistica in Polignya wordt het ontbijt ook voor je klaar gemaakt. Voor diner en lunch kun je terecht in de plaatsje waar je verblijft of waar je overdag doorheen komt.

Inbegrepen

 • 6 overnachtingen in *** en **** - hotels en 2 gastenverblijven
 • Ontbijt op dag 2 t / m 7
 • Bagagevervoer
 • Transfer op dag 1 van Villena treinstation naar Biar
 • Digitale reisinformatie 
 • aanvullende Engelstalige informatie (ontvang je ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • diners
 • overige transfers
 • fietshuur (zie materiaalhuur)

Over de activiteiten

De zwaarte van de routes varieert van licht tot middelzwaar. Omdat we in het binnenland beginnen en aan de kust eindigen fiets je meest licht heuvelaf. Bovendien is de wind overdag meestal aflandig en heb je dus vaak rugwind. Je fietst door licht glooiend en heuvelachtig terrein later in de week over vlak terrein. Je fietst afwisselend over verharde weggetjes en speciaal voor fietsers ontwikkelde 'vias verdes' (ca 1/3e van de route, het grootste deel van de via verdes bestaat uit goede gravelwegen, op dag 2 en dag 4 zijn er ook stenige stukken). Op drie dagen kun je kiezen tussen een kortere en langere route. Op dag 2 en 3 fiets je door heuvelachtig terrein en schommelt de route tussen de 600 en de 1000 meter; op dag 4 tussen de 600 m en 100m. Op de eerste 3 dagen zijn de hoogteverschillen die je overbrugt maximaal 350m stijgen en 750m dalen. Dag 5 en 6 zijn nagenoeg vlak. In de zomermaanden is de warmte een niet te onderschatten verzwarende factor. Je kunt je vakantie nog relaxter maken, door een e-bike te huren.

Je kunt deze reis alleen voor twee personen of meer boeken. 

Extra dagen

Je kunt tijdens deze reis alleen extra dagen bijboeken in de eerste accommodatie in Biar en aan het eind in Valencia. Dag 1 van het arrangement dient echter altijd een zondag of maandag te zijn.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Transfers

Vliegveld Alicante - Biar (vanaf € 61,- per persoon)

Optionele transfer van vliegveld Alicante naar de eerste accommodatie in Biar.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking aan te geven. De prijs is per persoon.

Vliegveld Valencia - Biar (vanaf € 116,- per persoon)

Optionele transfer van vliegveld van Valencia naar de eerste accommodatie in Biar.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking aan te geven. De prijs is per persoon.

Fietshuur

hybride fiets (vanaf € 88,- per persoon)

Uw huurfiets is een aluminium hybride fiets, volledig uitgerust, o.m. anti-lekbanden, reparatieset, snelheidsmeter, 1 achtertas per fiets en 1 kaarthouder en GPS houder per boeking. De fietsen hebben minimaal 21 versnellingen en voorvering. . Er zijn ook fietsen met een lage instap. We maken gebruik van meerdere merken.

Voorwaarden: Het dragen van een fietshelm is verplicht in Spanje. Deze wordt standaard bijgeleverd bij uw huurfiets. Ook bent u verplicht reflecterende (banden op uw) kleding te dragen als u 's avonds over straat fietst. Een los aan te brengen reflecterende strip op uw bovenarm en/of enkels is handig voor die enkele keer dat u wellicht 's avonds fietst.

e-bike (vanaf € 176,- per persoon)

U kunt voor deze reis ook een e-bike huren. Deze e-bikes hebben een aluminium frame, Shimano derailleurs en remmen, 7-versnellingen, 15-20 AM accu voor grote afstanden en met 5 of 6 standen.

De lage instap fietsen zijn van de merken Leone, Mihatra, Kross, Orbea, KTM. De mannenframes van Conor en Kross. 

De fietsen zijn verder voorzien van voorvering, bagagedrager, 1 achtertas, kilometerteller, reparatiesetje,  anti-lekbanden, verlichting en per twee fietsen 1 kaarthouder en 1 GPS houder. Actieradius is 60 tot 130 km.

Voorwaarden: Het dragen van een fietshelm is verplicht in Spanje. Deze wordt standaard bijgeleverd bij uw huurfiets. Ook bent u verplicht reflecterende (banden op uw) kleding te dragen als u 's avonds over straat fietst. Een los aan te brengen reflecterende strip op uw bovenarm en/of enkels is handig voor die enkele keer dat u wellicht 's avonds fietst.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Deze reis is het beste te combineren met een rechtstreekse vlucht heen op Alicante en terug vanaf Valencia.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Als je op Alicante vliegt kun je vanaf het vliegveld per bus van het vliegveld naar het treinstation van Alicante reizen (kijk hier voor de bustijden). Van daar reis je per trein naar het station van Villena (niet Villena AV).  Duur 45 minuten, kosten ca €10,- pp. Kijk hier voor prijzen en treintijden. Hier wordt je opgepikt door de agent of de accommodatiehouder. Je dient de geschatte aankomsttijd in Villena wel ca 24 uur van tevoren door te geven aan de agent.
Als je op Valencia vliegt neem je de metro vanaf het vliegveld naar het centrum. Je stapt uit bij metro station Xàtiva (kijk hier voor info over de metro). Vanaf het treinstation van Valencia reis je naar Villena treinstation (niet Villena AV). Duur 1hr.15 minuten, kosten ca €15,- pp. Kijk hier voor prijzen en treintijden. Hier wordt je opgepikt door de agent of de accommodatiehouder. Je dient de geschatte aankomsttijd in Villena wel ca 24 uur van tevoren door te geven aan de agent.
Als je op Alicante vliegt kun je bij boeking ook een transfer naar de eerste accommodatie bijboeken (zie onder 'Extra mogelijkheden', tabblad 'aanvullende opties').

Als u uw eigen fiets(en) meeneemt, houd er dan rekening mee dat fietsen niet op sneltreinen kunnen worden meegenomen. Op lokale treinen is dat in de meeste gevallen wel toegsetaan, maar is er een limiet aan het aantal fietsen dat op deze treinen wordt toegestaan. Meer informatie hierover vindt u hier: http://www.renfe.com/EN/viajeros/info/bicicletas.html

Je kan dit arrangement starten in de periode van begin februari tot eind juni en van begin september tot eind december, echter alleen op zondagen en maandagen. In de zomermaanden kan het erg warm zijn en kan het druk zijn op de wegen richting de kust.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar País Valenciano ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook mooi het verschil tussen twee verschillende vluchtopties.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

In Spanje is bij het fietsen buiten de bebouwde kom het dragen van een fietshelm wettelijk verplicht.

Vanwege hygiëne adviseren wij u zelf een helm mee te nemen. Eventueel zijn helmen ook gratis te lenen bij aankomst.

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

land_van_de_sinaasappel_Lex_van_den_Bosch.jpg

Spanje - País Valenciano

de Via Verde naar Valencia

Fietsvakantie langs hotels en guesthouses

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)