Murcia

Spanje - Murcia, 7 dagen fietsparadijs achter de Costa Blanca

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en herbergen

Tijdens deze afwisselende fietsvakantie door de weinig bezochte provincie Murcia, in Zuid-Spanje, passeer je prachtige dorpjes, eeuwenoude kastelen, kapelletjes en barokke kathedralen en kloosters. Brede, vruchtbare valleien, waar rijstvelden, sinaasappel- en amandelboomgaarden elkaar afwisselen, worden omringd door mooie kalkheuvels en pieken. Het grootste deel van het jaar is het hier prachtig weer. Je bagage wordt vervoerd. Je verblijft in sfeervolle hotels en kleine herbergen, de zogenoemde 'hospederias', die ooit werden gebouwd voor de talloze pelgrims die naar de streek trokken. De reis begint en eindigt in de vriendelijke stad Murcia.

Uniek aan deze reis

 • Fietsen langs rijstvelden en amandelboomgaarden
 • Heilige stad Caravaca de la Cruz
 • Nog authentiek stukje Spanje
 • Start en einde in mooie stad Murcia
 • Zeer afwisselend en vriendelijk landschap
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

De tuin van Europa

Lex van den Bosch ging je voor naar 'de tuin van Europa'. Lees op Op Pad hoe hij de nog weinig ontdekte provincie Murcia, vol geschiedenis en Spaanse cultuur, heeft ervaren. 

Dag tot dag

Spanje - Murcia

Murcia is het ondergeschoven kindje van het Spaanse koninkrijk. Een kleine provincie die amper aandacht krijgt en waar nooit spectaculaire dingen gebeuren. Ondanks de nabijheid van de witte stranden van de Costa Blanca, komen er maar weinig buitenlandse toeristen. Een authentieke provincie, kortom, waar de liefhebber behalve rust en gastvrijheid, nog het èchte Spanje kan vinden. Tijdens deze fietsvakantie verblijf je in prima hotels en kleine herbergen. De oudste hiervan zijn gebouwd om de talloze pelgrims onderdak te bieden die in de heilige stad Caravaca de la Cruz om vergeving van hun zonden kwamen vragen. Je start in de gezellige stad Murcia, met haar indrukwekkende Gotische kathedraal, en daarna fiets je van het ene fraaie stadje naar het volgende. Je gaat door brede valleien met rijstvelden, sinaasappelboomgaarden, wijngaarden en in het voorjaar prachtig roze kleurende amandelboomgaarden. De meeste stadjes zijn getooid met een middeleeuwse, Moorse burcht en overal in het landschap vind je kapelletjes en kleine kloosters. De valleien zijn omgeven door prachtige kalkheuvels en scherpe rotspieken. Soms fiets je over stille weggetjes, af en toe over een ‘via verde’: het tracé van een ontmantelde spoorlijn. Af en toe moet je een pasje over en wordt de tocht wat pittiger. Groot zijn de afstanden niet, maar soms zijn er behoorlijke klimmetjes. Een geruststelling is dat je bagage dagelijks wordt vervoerd en je een uitstekende Nederlandse routebeschrijving mee krijgt. En het weer, dat is in Murcia (bijna) altijd goed…

Dag 1

Aankomst in Murcia, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Je verblijft in een prima hotel in het historische centrum van de stad, op loopafstand van de beroemde Gotische kathedraal.

Overnachting in

Murcia

Dag 2

Na het ontbijt word je met je (huur)fiets en bagage in 45 minuten naar het plaatsje Bullas gebracht. Hier start de fietstocht. Je volgt de goed onderhouden Via Verde del Noroeste, over het traject van een oude spoorlijn, naar Caravaca de la Cruz. Deze plaats is volgens het Vaticaan de vijfde Heilige Stad ter wereld. Elke zeven jaar komen talloze pelgrims naar de stad om Eeuwige Vergiffenis te vragen in het heiligdom van de Santissimo y Vera Cruz, onderdeel van een indrukwekkend fort uit 1617. Onderweg fiets je door een vriendelijk landschap van dennenbossen, perzik- en abrikozenboomgaarden. Een pittige klim voert je naar het kerkplein van Cehegín, waar een leuk restaurant is. Daarna fiets je rechtstreeks over de via verde naar Caravaca, of je kiest voor een extra rondje, langs de oever van de rivier de Argos, langs akkertjes, bloemkwekerijen en moestuintjes.
Lengte maximaal 39 km, 300 m stijgen en 310 m dalen. Geheel geasfalteerd.

Overnachting in

Caravaca de la Cruz

Dag 3

Tijdens deze rondtocht in de omgeving van Caravaca leer je de natuurlijke en historische rijkdom van de streek goed kennen. De fietstocht voert je langs irrigatiekanaaltjes die omzoomd zijn door iepen, langs bronnen, resten van Iberische nederzettingen, een Romeins strijdtoneel en middeleeuwse nederzettingen. Maar, deze streek was al eeuwen vóór de Iberiërs en Romeinen bewoond. Er zijn dan ook tal van archeologische vindplaatsen in de omgeving, uit het paleolithische en neolithische tijdperk. De dag begint met een pittige klim van vierhonderd meter naar de Keltiberische vindplaats Archivel, aan de voet van de Sierra de Gavilán, waar ook een beslissende veldslag werd gevoerd aan het einde van de Romeinse Republiek. De hoogvlakte van Archival is betoverend mooi, met fruitboomgaarden en vijgenbomen. Dan volg je de eco-toeristische, gemarkeerde route van Archivel naar La Encarnación, waar je een nauwe kloof passeert met grotten die al door neanderthalers werden bewoond. Het laatste stukje terug naar Caravaca is onverhard.
Lengte 45 km, 420 m stijgen en dalen, 20 procent onverhard.

Overnachting in

Caravaca de la Cruz

Dag 4

Vandaag verlaat je Caravaca en ga je op weg door een ruig gebied, waar amandel- en olijfboomgaarden worden afgewisseld met fraaie bergtoppen. Doel is het prachtige Moorse stadje Moratalla, waar je beslist een wandeling door de nauwe steegjes moet maken naar het vijftiende-eeuwse christelijke fort en de zestiende-eeuwse kerk van Santa María de la Asunción. Onderweg wachten je twee klimmetjes van elk 150 meter. Na Moratalla is de route eenvoudiger en volg je brede wegen die door het glooiende landschap snijden. In de nabijheid van riviertjes is het landschap groen, maar verder is het terrein ruiger en kaler dan de eerste dagen. Uiteindelijk bereik je het stadje Calasparra, dat door rijstvelden omgeven is.
Lengte 44 km, 330 m stijgen en 610 m dalen, geheel geasfalteerd.

Overnachting in

Calasparra

Dag 5

De ochtend begint met een rondje fietsen (13 km) naar het bedevaartsoord Virgen de la Esperanza, dat is verstopt in een grot boven de rivier de Segura. Op de terugweg naar Calasparra fiets je langs rijstvelden en kun je het ingenieuze irrigatiesysteem bewonderen voordat je doortrapt naar Cieza. Onderweg zie je vandaag nauwelijks dorpjes. Je komt langs het stuwmeer Alfonso XIII, dat omgeven is door markant gevormde conglomeraatrotsen (van samengeklonterde kiezels). Als je de rivier de Segura bereikt, is het landschap weer lieflijker: een mozaïek van kleine akkertjes, amandel- en abrikozenboomgaarden, die in het voorjaar prachtig roze bloeien. Een rustige weg langs de rivier leidt je de laatste kilometers naar het levendige stadje Cieza.
Lengte 32,5 of 45 km, 350 of 475 m stijgen en 510 of 630 m dalen, geheel geasfalteerd.

Overnachting in

Cieza

Dag 6

De loop van de Segura-rivier en de vele irrigatiekanaaltjes die van de rivier worden afgetapt, bepalen vanochtend je route naar het dorpje Archena. Al gauw heb je terugkijkend een prachtig uitzicht op het stadje als je de Ricote-vallei in fietst: de droge steile hellingen contrasteren mooi met de groene rivier en de oevers die begroeid zijn met palmbomen en boomgaarden. Het doet sterk denken aan Noord-Afrika. Dorpjes als Abarán, Blanca, Ójos en Ulea waren dan ook de laatste toevluchtsoorden van de Moren in Murcia, tot ze er in de vijftiende eeuw werden verdreven. Via kleine weggetjes en een stuk via verde rijd je uiteindelijk over een elf kilometer lang fietspad langs de oever van de Segura naar het centrum van Murcia. Lengte 57 km, 140 m stijgen en 260 m dalen, 10 procent ongeasfalteerd.

Overnachting in

Murcia

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Als je nog tijd over hebt, of beter nog, een extra dag in Murcia hebt geboekt en niet de hele dag wil winkelen, maak je ’s ochtends een fietsrondje door de tuinen ten zuiden van de stad. Het doel is de klim naar het heiligdom Fuensanta, gelegen op een hoogte van 140 meter, aan de rand van een bergrug. Hier huist sinds begin zeventiende eeuw de schutspatrones van de stad Murcia. Op hoogtij- en feestdagen wordt zij in processie naar en van de kathedraal in het stadscentrum gedragen. De kerk van het heiligdom is gebouwd in barokke stijl (1694) en is een nationaal monument. Het café-restaurant serveert lekkere hapjes en heeft een mooi uitzicht.
Lengte: 18 km.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in een goed en modern *** stadshotel in het historische centrum van Murcia (dag 1 en dag 6). De kamers zijn comfortabel en modern ingericht. In Caravaca de la Cruz verblijf je twee nachten in een herberg pal onder de muren van het grote heiligdom van het stadje, midden in het centrum. De herberg is geheel in nieuwe stijl gerenoveerd en heeft sfeervolle kamers en een gezellige cafetaria waar het ontbijt wordt geserveerd. In Calasparra verblijf je in de enige accommodatie in het stadje: een nieuw en comfortabel hotel op een industrieterrein, op 10 minuten fietsen van het centrum. In Cieza verblijf je in een oud huis, in het centrum van het stadje. De kamers zijn eenvoudig maar netjes.

Over de maaltijden

Tijdens dit arrangement is het ontbijt van dag 2 t/m dag 7 inbegrepen (uitgezonderd het ontbijt in Cieza, dag 6). Het wordt verzorgd door de accommodaties waar je verblijft. Voor diner en lunch kun je terecht in de plaatsje waar je verblijft of waar je overdag doorheen komt. In Cieza zijn nabij de accommodaties diverse barretjes en bakkerijen waar je kunt ontbijten.

Inbegrepen

 • 6 overnachtingen in hotels en herbergen (hospederias)
 • Ontbijt op dag 2 t / m 7 (uitgezonderd ontbijt op dag 6)
 • Bagagevervoer
 • Transfer op dag 2 van Murcia naar Bullas
 • Digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Ontbijt op dag 6
 • Lunches
 • Diners
 • Overige transfers
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Over de activiteiten

Je fietst door licht glooiend en heuvelachtig terrein en later in de week over vlak terrein. Je fietst afwisselend over verharde weggetjes en speciaal voor fietsers ontwikkelde 'vias verdes'. Op 2 dagen is er een kort stukje onverharde gravel- of zandweg. Op drie dagen kun je kiezen tussen een kortere en langere route. Het zijn geen lange tochten, maar er zijn dagelijks wel een of meerdere stijgingen en dalingen.

Extra dagen

Je kunt tijdens deze reis in alle verblijfplaatsen extra nachtren bijboeken. Als je op dag 7 nog de in het dagprogramma beschreven extra fietstocht wilt maken is een extra nacht aldaar zeker aan te raden.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Silken Puerta Valencia

Hotel Silken Puerta Valcencia is een modern en comfortabel stadshotel op ca 15 minuten lopen van het stadscentrum van Valencia en van de beroemde bouwwerken van archtiect Calatrava. De kamers zijn ruim, modern en comfortabel ingericht. Verder is het hotel voorzien van alle faciliteiten, zoals een ruime bar, ontbijtruimte, grote lobby en restaurant. Het hotel beschikt ook over een parkeergarage.

Hotel Eurostars Centrum Alicante

In het hart van Alicante ligt het moderne en comfortabele ****-hotel Eurostars Centrum Alicante. Het hotel ligt op 10 minuten lopen van het treinstation van Alicante en op 12 minuten lopen van het metro- en tramstation Alicante Luceros. De kamers zijn ruim, modern en van alle gemakken voorzien. De kamers beschikken over een prima badkamer, gratis wifi, flatscreen tv en minibar. Het hotel beschikt over een ontbijtbuffetrestaurant, een bar, een ruime lounge, fitnessruimte een parkeergarage.  Er is ook een dakterras.

Transfers

Vliegveld Alicante - Murcia (vanaf € 92,- per boeking)

Optionele transfer van vliegveld Alicante naar de eerste accommodatie in Murcia

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking aan te geven. De prijs is per persoon.

Murcia - Vliegveld Alicante (vanaf € 92,- per boeking)

Optionele transfer van de laatste accommodatie in Murcia naar het vliegveld Alicante

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking aan te geven. De prijs is per persoon.

Fietshuur

721095 hybride fiets

Hybride fiets (vanaf € 103,- per persoon)

De hybride huurfiets die je bij deze reis kunt huren is een Bergamon Horizon 6.0 Amsterdam hybride fiets met 27 versnellingen, met verende voorvork. De fiets wordt geleverd incl. fietstas van 25 liter en een bidonhouder. Ook een fietshelm is bij de huur  inbegrepen. De fietsen zijn unisexmodellen.

 

Voorwaarden: De fietshuur is van de ochtend van dag 2 t/m einde van dag 6.

e-bike 721095

E-bike (vanaf € 175,- per persoon)

De e-bike die je bij deze reis kunt huren is een Eco Elegance 26" e-bike. De fiets wordt geleverd incl. fietstas van 25 liter en een bidonhouder. Ook een fietshelm is inclusief.

Voorwaarden: De fietshuur is van de ochtend van dag 2 t/m einde van dag 6.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Als je per auto reist, is de afstand van Utrecht naar Murcia, ca 2100 km. Het eerste hotel ligt middenin het centrum van Murcia en beschikt niet over een eigen parkeergarage. Op enkele honderden meters van het hotel is een parkeergarage (la Fuensanta) waar je de auto kunt stallen

Vluchtinformatie

Deze reis is het beste te combineren met een rechtstreekse vlucht op Alicante. Vliegen op Malaga of Valencia kan ook, maar betekent na aankomst langere reistijd.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Als je op Alicante vliegt kun je vanaf het vliegveld per bus van het vliegveld naar Murcia reizen. Deze bus rijdt dagelijks, meerdere keren per dag (duur ca 55 minuten).  Kijk hier voor de bustijden en reserveringen.
Als je op Valencia vliegt neem je de metro vanaf het vliegveld naar het centrum. Je stapt uit bij metro station Jesús (kijk hier voor info over de metro). Vanaf het treinstation van Valencia San Joaquin Sorolla treinstation reis je per trein in ca. 3,5 uur rechtstreeks naar het treinstation van Murcia (del Carmen).
Als je op Malaga vliegt, reis je per bus of taxi naar het busstation van Málaga. Er rijden elk half uur bussen (reisduur 15-20 minuten, zie hier voor meer informatie). Een taxi rijdt in 10 minuten naar het busstation. Vanaf Malaga - Maria Zambrano treinstation  reis je in ca. 7,5 uur direct (AVE) naar treinstation van Murcia - del Carmen treinstation.

Voor treintijden in Spanje: kijk hier.

Als je je eigen fiets(en) meeneemt, houd er dan rekening mee dat fietsen niet op sneltreinen kunnen worden meegenomen. Op lokale treinen is dat in de meeste gevallen wel toegestaan, maar is er een limiet aan het aantal fietsen dat op deze treinen wordt toegestaan. Meer informatie hierover vind je hier.

Als je op Alicante vliegt kun je bij boeking ook een transfer naar de eerste accommodatie bijboeken (zie onder 'Extra mogelijkheden', tabblad 'aanvullende opties').

Je kan dit arrangement dagelijks starten in de periode van 1 januari t/m 15 juni en van 1 september t/m 31-december (uitgezonderd de week voor Pasen en de eerste week van mei). De zomermaanden zijn te heet om in de provincie Murcia een fietsvakantie te maken.
Murcia kent een uitgesproken mediterraan klimaat met een meestal droog en aangenaam warm voor- en najaar, een zachte, maar vaak natte winter en hete en droge zomers. De meeste kans op een regenachtige dag heb je in de periode november t/m eind februari. Eind februari tot eind maart is de periode dat de amandelbomen in bloei staan. In april en mei is de bloemenpracht in de velden, weilanden en wegbermen op haar mooist. September en oktober kennen vaak aangenaam warm en stabiel weer.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Murcia ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

In Spanje is bij het fietsen buiten de bebouwde kom het dragen van een fietshelm wettelijk verplicht. Als je een fiets huurt is een helm bij de uitrusting inbegrepen.

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Murcia

Spanje - Murcia

fietsparadijs achter de Costa Blanca

Fietsvakantie langs hotels en herbergen

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.