Portugal - Van Minhovallei langs de kust naar de Limavallei, 7 dagen Groene dalen, blauwe oceaan en Vinho Verde

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs kleinschalige hotels

De kleur 'groen' is de rode draad tijdens deze heerlijke fietstocht door valleien met vriendelijke akkertjes en verborgen dorpen, met burchten en forten. Hier is het massatoerisme nog niet doorgedrongen. Met een klein veerpontje een uitstapje naar de Spaanse kant van de Minho. Zuidwaarts langs de prachtige stranden van de Costa Verde en naar het fraai gelegen Viano do Castello en de Limavallei: prachtige stadjes, maar vergeet ook de wijngaarden van de befaamde Vinho Verde niet. Fraaie fietsroutes over vrijliggende 'ecovias' of kleine landweggetjes. Overnachten in sfeervolle hotelletjes.

Uniek aan deze reis

 • Onbekende valleien met eigen charme
 • Atlantische stranden en Viana do Castelo
 • Burchten en Vinho Verde
 • Ook fietsen in Spanje
 • Slapen in Pousada of oude chocoladefabriek
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Portugal - Minho - rivieren en kust

Deze 7-daagse reis ziet er in het kort als volgt uit.

 • Dag 1: aankomst Valença, overnachting Valença
 • Dag 2: rondrit via Tui en Monçao, 38 km, overnachting Valença
 • Dag 3: van Valença naar Caminha, 29 of 32 km, overnachting Caminha
 • Dag 4: rondrit Caminha via Spanje, 18-43 km, overnachting Caminha
 • Dag 5: van Caminha naar Viana do Castelo, fietstocht 28km, overnachting Viana do Castelo
 • Dag 6: rondrit Limavallei of strand, ca. 54 km, overnachting Viana do Castelo
 • Dag 7:einde arrangement

Voor details klik je op de betreffende dag.

Dag 1 Aankomst Valença

Valença do Minho is een perfect bewaarde vestigingsburcht in stervorm aan de Spaans-Portugese waterlinie: de rivier de Minho. Populair onder Spaanse toeristen die er handdoeken, linnen en beddenspreien komen kopen, maar ook onder pelgrims van de Caminho Portugués. De fraaie pousada waar je verblijft, ligt net binnen de vestingmuren.

Overnachting in

Valença

Dag 2

Rondrit vanuit Valença via Tui en Monçao: 38,5 km, enkele kleine hoogteverschillen, 270 m
Na het ontbijt worden je huurfietsen afgeleverd en uitgetest. Dan begint de fietstocht met een oversteek naar Spanje. Je volgt verharde en onverharde weggetjes aan de oevers van de Miño, stroomopwaarts aan het stadje Tui voorbij. De hoogteverschillen zijn minimiem, met uitzondering van één uitschieter van 80m halverwege, als je even de rivieroever moet verlaten bij Salvaterre. Daar besluit je of je even op en neer naar Monçao rijdt (3km extra), een mooi en gezellig plaatsje met veel terrasjes en leuke winkeltjes. Dan  volg je aan de Portugese zijde van de Minho een oud spoorwegstracée dat is omgetoverd tot een Ecovia, een grotendeels verhard en autovrij fiets- en wandelpad. Weer terug in Valença nog een korte klim naar de vestingburcht.

Overnachting in

Valença

Dag 3

Fietstocht van Valença naar Caminha: 30,5 km, 90 m stijgen en 150 m dalen
De tweede fietsdag blijf je de rivier de Minho (of Miño in het spaans) volgen, maar aangezien de Ecovía nog niet helemaal af is, rijd je af en toe een stukje over de weg of volg je tractorsporen die in voor- en najaar wat modderig kunnen zijn. Verschillende leuke dorpen onderweg met gezellige pleintjes en restaurantjes zoals Vila Nova de Cerveira en Esquiero. Na Seixas moeten we even de drukke weg op om de zijrivier Coura over te steken via een oude ijzeren brug en bereiken dan Caminha; weer zo’n mooi vestingstadje met burcht op het vaste land en een mini burcht op het eilandje Insua, vlak vóór de kust.

Overnachting in

Caminha

Dag 4

Fietstocht met ferry naar Spanje: 17 tot 43 km, tussen 75 en 250 m hoogteverschil, afhankelijk van het getijde (en dus de vaartijden).
Let op:
dit kan NOOIT op maandag want dan houdt de veerman zijn rustdag.

 1. Gunstige getijden en ferry heen en terug naar Spanje. Dan is de rit van 18 km mogelijk, langs mooie stranden naar het havenstadje A Guarda, dat ligt in een natuurlijk inham tegen een steile helling. Geen architectonisch juweel, wel een speciale sfeer door de vele kleuren.
 2. Bij ongunstig tij en dienstregeling fiets je alleen een stukje langs de oever van de Miño (dus aan de Spaanse kant) en weer terug naar de ferry in het tijdsbestek dat de dienstregeling toelaat
 3. OF je fietst juist een langere route heen of terug via de brug bij VilaNova de Cerveira, zo’n 10 km landinwaarts.

N.B. Ben je hier op een maandag (bij start op vrijdag), dan raden we aan om een extra dag bij te boeken.

Overnachting in

Caminha

Dag 5

Fietstocht van Caminha naar Viana do Castelo: 28,5 km, 100 m stijgen en dalen, verdeeld over kleine stukjes.
Vandaag geniet je vrijwel constant van een blik op zee en de wind door je haren. Deels volg je de Ecovía, een autovrij pad vlak aan zee; de rest van de route voert over onverharde en verharde binnenweggetjes, met nauwelijks verkeer. Je komt langs twee stadjes met horeca, waaronder het strandplaatsje Vila Praia de Ancora. Je eindigt in het schitterende stadje Viana do Castelo, dat een zeer mooie binnenstad heeft, met veel winkels en restaurantjes.

Overnachting in

Viana do Castelo

Dag 6

Rondrit vanuit Viana do Castelo van 55 km, 170 m stijgen en dalen over korte stukjes (max. 25 m).

Mooie rondrit over de oevers van de rivier de Lima. Als je geluk hebt, kun je met fiets en al het pontje op en direct vanuit het centrum de Lima oversteken. Anders rijd je de stad Viana uit over de oude Eiffelbrug, om de rivier landinwaarts te volgen. Halverwege steek je een middeleeuwse brug over naar de andere bij de oudste stad van Portugal, Ponte de Lima. Behalve akkers en weilanden, passeer je veel moestuinen en kleine wijngaarden waar de druiven voor de Vinho Verde tegen natuursteunen stutten groeien.

Geen zin in een lange fietstocht? Steek dan de riviermonding over (pontje in de zomer) naar het strand Cabedelo, waar je kunt wind-, golf- en kite-surfen of stand-upp paddlen. Dit kan natuurlijk ook als je een extra overnachting bijboekt!

Overnachting in

Viana do Castelo

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement. 

Je loopt in 3 minuten naar het treinstation en dan reis je af naar O Porto – Campanha of terug naar Valença als je daar de auto hebt achter gelaten.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in sfeervolle en soms historische 4* hotels bijzondere locaties in het centrum van oude stadjes. Soms is er een tuin, soms kent het hotel een speciaal thema als design, zoals wijn of chocolade. De kamers zijn overal passend bij de stijl en status van de hotels, maar er is een keuze in kamertype:

 • Comfort 3 (Comfortabel): je overnacht op standaard kamers, meestal zonder balkon en soms wat aan de kleine kant.
 • Comfort 4 (SNP-selectie): de grotere en luxere kamers en suites, waar mogelijk met balkon.

Over de maaltijden

Je geniet in elk hotel van een heerlijk en uitgebreid ontbijt. Voor de lunch zijn er soms restaurantjes of je koopt een picknick voor vertrek. Het avondeten is soms mogelijk in je hotel, maar omdat je altijd in een stadje bent zijn er overal leuke restaurants in de omgeving. Uit eten in Portugal is niet duur en er is bijna overal keuze tussen eenvoudig of wat verfijnder eten. En natuurlijk met goede wijnen. De witte Vinho Verde en Albarinho moet je zeker proberen.

Inbegrepen

 • 6 x overnachting in 4-sterren hotels op 'comfort' of 'luxe' kamer naar keuze
 • 6 x uitgebreid ontbijt
 • Bagagevervoer op dag 3 en 5
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches en diners
 • 5 dagen Fietshuur van dag 2 (9.30u) tot dag 6 (17u)

Over de activiteiten

De dagtochten variëren van een vlakke kustroute tot een iets pittiger tocht de heuvels in. Overwegend fiets je in afwisselend glooiend en heuvelachtig landschap, over geasfalteerde, en deels ook onverharde, wegen en weggetjes. Op sommige onverharde trajecten kan de ondergrond oneffen of na regen modderig zijn, hetgeen de tocht zwaarder kan maken. Daar waar mogelijk maken we gebruik van 'ecovias', vrij-liggende fietspaden (nb: wisselende ondergrond). Op dagen met langere tochten is er ook altijd een kortere optie. Details vind je bij het dag tot dagprogramma.

Extra dagen

Je kan overal een extra nacht bijboeken. Een aanrader is Viana do Castelo, om meer tijd voor de oude stad of het strand (met surfmogelijkheden) te hebben.
Mocht je op een maandag in Caminha zijn, dan vaart de ferry niet en dus is in dat geval daar een extra dag nodig om de fietstocht naar Spanje te maken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Fietshuur

Hybride (vanaf € 132,- per persoon)

Je huurfiets is een goede hybride toerfiets met 24 versnelingen, uitgerust met bagagedrager en fietstas, kaarthouder, kettingslot, reparatiekit.

Op dag 2 van de reis krijg je je fiets om 9.30 afgeleverd. Met de verhuurder kun je dan de afstelling doen. Inleveren doe je om 17.00 uur van de laatste fietsdag.

Voorwaarden: Je dient de fiets bij boeking te reserveren en je lengte door te geven, zodat we de juiste maat fiets kunnen verzorgen.

Kinderfiets (vanaf € 121,- per persoon)

Je kunt voor kinderen vanaf ca. 10-12 jaar ook een kinderfiets (frame 24 inch) huren. Ook dit is een type 'mountainbike', maar zonder de accessoires die bij deze fiets voor volwassenen wel inclusief zijn.

Voorwaarden: Je dient de fiets bij boeking te reserveren en je lengte door te geven, zodat we de juiste maat fiets kunnen verzorgen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Valença  is ca. 2050 km. Je kan je auto parkeren bij de eerste accommodatie.
Indien je met de auto aankomt (ook als dat een huurauto is), geef dat svp aan bij boeking, zodat wij een parkeerplaats bij de accommodatie kunnen reserveren (die zijn er nl. maar beperkt)!

Eigen fietsen
Fietsen mogen in Portugal op een fietsdrager achter op de auto worden vervoerd, mits ze aan de zijkant niet verder uitsteken dan tot aan de buitenkant van de spiegels voor en aan de achterzijde niet meer dan 45 cm uitsteken. Als niet aan bovenstaande eis voldaan kan worden, moeten de fietsen op het dak vervoerd worden of op de dissel van een eventuele aanhanger. Kijk voor de actuele voorwaarden op de website van de ANWB.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Porto.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Het startpunt Valença do Minho is goed te bereiken per trein of bus vanuit O Porto (station Porto Campanha) gemiddeld 3 uur, maar soms sneller; zie www.cp.pt/passageiros/en) of vanuit Santiago de Compostela (per bus in ongeveer 2 uur met busbedrijf ALSA www.alsa.es).

Vanaf de luchthaven van Porto reis je met de metro in ca 45 min naar het treinstation Porto Campanha in de stad, met overstap in Lapa (eerst lijn E, daarna keuze uit lijn  A,B,C en F). Vanaf Port Campanha vertrekken minstens 4 x dag treinen directe treinen naar Valença (reistijd ca. 2u). Daarnaast gaan er nog zeker zo veel treinen Viana do Castelo waar je overstapt op boemeltje verder noordwaarts (total reistijd 2.45 tot 3.45 uur).

Je kan vanaf vliegveld Porto ook per metro naar het busstation in de stad reizen en vervolgens met de bus van Rede Expressos van Porto naar Valenca reizen. Voor meer informatie over de busdienstregeling, klik hier.

Eigen fietsen meenemen
Ofschoon het officieel is toegestaan, is het in de praktijk vrijwel onmogelijk om je eigen fiets mee te nemen als je met het openbaar vervoer naar het beginpunt wilt reizen, onder meer omdat de conducteur ter plekke toegang mag weigeren als de trein al (te ) vol is.

Je kan dit arrangement op elke dag starten gedurende het hele jaar, m.u.v. de periode eind juli en augustus. In de maanden juli en augustus kunnen hete dagen voorkomen, met overdag temperaturen van boven de 30 graden. Bovendien kan het dan druk zijn. Het vroege voorjaar en het late najaar geven vaak nog aangename fietstemperaturen van rond 15 graden of soms zelfs wat meer. En de de wat grotere kans op regen wordt gecompenseerd door de rust overal. Van maart tot mei en half september tot november zijn de fijnste maanden qua fietsklimaat.

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Ga je binnenkort op reis naar Portugal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kun je telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering), want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg moeten meestal contant betaald worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Zorg zelf voor noodzakelijke EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) moet worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Portugal - Van Minhovallei langs de kust naar de Limavallei

Groene dalen, blauwe oceaan en Vinho Verde

Fietsvakantie langs kleinschalige hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.