Portugal - Madeira wandelvakantie, 8 of 11 dagen Wandelen langs levadas in subtropische weelde

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelen langs hotels

Afwisselende wandelvakantie op het subtropische eiland Madeira in de Atlantische Oceaan, bekend om zijn bijzondere bloemenpracht. Wandel op Madeira door een groen vulkanisch berglandschap met diepe kloven en hoge kliffen, waar boeren op kleine terrassen tegen steile hellingen hun akkers bewerken. Verleng je wandelreis op het kleinere en drogere eiland Porto Santo, inclusief nagenieten aan een prachtig zandstrand. Uniek voor Madeira zijn de wandelingen langs, soms spectaculair aangelegde, levadas, de bekende irrigatiekanalen. Bij mooi weer is het pad langs de hoogste toppen een onvergetelijke ervaring.

Uniek aan deze reis

 • Eeuwenoude paden langs levada's
 • Uitgestrekte zandstranden op Porto Santo
 • Vulkanisch bloemeneiland
 • Het hele jaar door goed wandelweer
 • Met transfers naar de mooiste plekken
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Portugal - Madeira wandelvakantie

Het vulkanische bloemeneiland Madeira is reeds lang geliefd bij vele rijken en groten der aarde om zijn schitterende botanische tuinen, zuivere lucht en ideale klimaat. Met name de Engelse aristocratie vond in de directe omgeving van Funchal een zeer geschikt overwinteringsverblijf.

Maar wie kent het onbekende Madeira, met zijn bergachtige binnenland, waar boeren op kleine terrassen tegen steile hellingen hun akkers bewerken, de schilderachtige dorpjes en de weelderige, tropisch aandoende plantengroei? De boeren verbouwen hier bananen, suikerriet en zoete aardappels tussen fruit- en papayabomen. Niet voor niets wordt Madeira de bloementuin van de Atlantische Oceaan genoemd.

Een prachtig netwerk van levada's, smalle waterkanalen, maakt de hoge bergmassieven en diepe ravijnen toegankelijk voor de wandelaar. Ook loop je over kleine weggetjes en oude muilezelpaden door het kleinschalige cultuurland, met veel verspreid liggende witte huisjes. In deze afwisselende wandelweek krijg je een goede indruk van het moois dat dit kleurrijke wandeleiland te bieden heeft.

Deze Madeira-vakantie richt zich vooral op de oostkant van Madeira en is (nagenoeg zonder overlap) te combineren met de rondreis (820030) aan de westkant van het eiland, tot een vijftiendaagse reis.

Dag 1

Na de landing op de, half op palen in zee gebouwde, startbaan van het vliegveld van Madeira, volgt een korte transfer. Je gaat naar Santo da Serra, dat op 700 meter hoogte ligt, hoog boven het gewoel aan de kust. Door de week is het een rustig dorp. In het weekend komen hier veel bezoekers, bijvoorbeeld om te eten in een van de vele restaurantjes, maar vooral  om de zondagmarkt te bezoeken. Vooral in de zomer is Santo da Serra populair omdat het er, vanwege de hoogte, lekker koel is.

Overnachting in

Santo da Serra

Dag 2

Na een korte transfer start je de wandeling in Camacha. De wandeling voert langs de Levada dos Tornos naar Santo António da Serra.

Vanuit Camacha daal je een klein stukje af en loopt vervolgens het grootste deel van de dag langs de vlakke levada. Afwisselend gaat het door cultuurland met wat bebouwing en stille bossen. Er zijn een paar tunneltjes waar je je zaklamp nodig hebt, en geregeld heb je zicht op zee. De laatste loodjes zijn het zwaarst, want het is, over een rustig weggetje, nog even stevig klimmen naar Santo da Serra.

Wandeling: 18,5 km, 250 m stijgen en dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Santo da Serra

Dag 3

Per taxi word je naar Baia de Abra gebracht, op het magnifieke schiereiland Ponta de São Lourenço (20 minuten). De meest oostelijke punt van Madeira verschilt qua landschap hemelsbreed met de rest van het eiland en is populair bij bezoekers. Er valt zelden regen en al in het begin van de lente is het gras hier vergeeld.

Als je vandaag over het schiereiland dwaalt, zul je meerdere malen worden verrast door de spectaculaire uitzichten. De rotsen hebben hier de prachtigste kleuren en rijzen hoog op vanuit de zee. Er is zelfs een echte oase, compleet met palmbomen en nieuwsgierige hagedissen. Na afloop reis je per lijnbus naar Machico.

Wandeling: 7 km, 350 m stijgen en dalen, 3 uur.

Overnachting in

Machico

Dag 4

Na een korte, stevige klim vanuit Machico leidt de wandeling je slingerend langs de Levada do Canical door een aantal groene en lieflijke valleien in het achterland van het uitgestrekte Machico. Je loopt door een kleinschalig cultuurlandschap, met steeds wisselende uitzichten op terrassen en valleien. Als je de noordkust bereikt bij Boca do Risco (het 'gevaarlijke gat'), gaat de wandeling verder over een spectaculair kustpad, 350 meter boven de oceaan, naar Porto da Cruz.

Wandeling: 16 km, 650 m stijgen en dalen, 6 uur.

Er is voor deze dag ook een kortere wandeling beschreven in geval van slecht weer. Wandeling: 14,5 km, 400 m stijgen en 150 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Porto da Cruz

Dag 5

Vandaag staat de wandeling van Ribeiro Frio naar Portela op het programma. Na een transfer volg je de Levada do Furado door een altijd groen, bemost bos, naar Portela. Stukken van deze levada zijn echt spectaculair te noemen, met tunneltjes, rechts een diepe afgrond en een schitterend uitzicht.

Vanaf Portela, een uitzichtpunt waar een aantal wandelingen begint, kun je in twee uur afdalen naar Porto da Cruz, langs boerderijtjes en groene akkertjes, met mooie vergezichten.

Wandeling: 11 + 4,5 km, 300 m stijgen en 450 m dalen + 20 m stijgen en 575 m dalen, 4,5 + 2 uur.

Je kunt er ook voor kiezen om slechts het traject vanaf Portela te lopen, of vanaf Portela in de namiddag met bus of taxi in ongeveer tien minuten naar Porto da Cruz terug te gaan.

Als je geen zin hebt om te wandelen, blijf je fijn aan zee. Je kunt er heerlijk zwemmen, op een terrasje zitten of gaan kijken bij de oude suikerrietraffinaderij.

Overnachting in

Porto da Cruz

Dag 6

Een transfer van 25 minuten brengt je naar Casa das Queimadas, een fraaie pousada in het nevelwoud.

Vandaag maak je een spectaculaire levadatocht naar de Caldeirão Verde. De tocht van 4,5 uur voert je eerst door een oud parkbos, dat allengs overgaat in de weelderige begroeiing van de nevelwouden die hier de hellingen bedekken. Enorme varens, mostapijten en watervalletjes kruisen je weg. Voor diegenen die vast in de schoenen staan, volgt een avontuurlijke wandeling naar de Caldeirão Verde via een smalle levada, langs diepe afgronden en prachtige uitzichten. Daarna keer je een stukje terug via dezelfde levada en vervolgt de route met een lange afdaling naar het plaatsje Ilha de São Jorge. Daar pak je de lijnbus of taxi naar Santana.

Wandeling: 13 km, 75 m stijgen en 600 m dalen, 5 uur.

Er is ook een kortere wandeling beschreven door het cultuurlandschap rond Santana, waarbij je onder andere enkele 'colmo's' tegenkomt. Wandeling: 7 km, 100 m stijgen en dalen, 2 uur.

Overnachting in

Santana

Dag 7

Deze laatste dag gaat u met de bus naar São Jorge voor een niet al te lange, maar spectaculaire wandeling langs de kust. Het is voor een deel pittig klimmen, maar dat wordt ruimschoots vergoed door prachtige vergezichten over de Noordkust. U daalt af tot vlak bij zee. Daarna loopt u terug naar Santana door cultuurlandschap met veel kleine akkertjes en wijngaardjes.
Wandeling: 8 km, ca. 3 uur; 425m stijgen en 300m dalen.

Overnachting in

Santana

Dag 8

Na het ontbijt eindigt je 8-daagse wandelreis op Madeira. Of toch niet? Er zijn drie opties:

 1. vandaag word je naar het vliegveld gebracht, voor de terugvlucht naar huis.
 2. je wordt naar de haven van Funchal gebracht om je reis te vervolgen op het zonnige eiland Porto Santo (ca. 2,5 uur varen). Zonniger en droger, want lagere bergen. En dus een heel ander klimaat en landschap. Maar ook een prachtig uitgestrekt zandstrand. Een heerlijke verlenging van je wandelreis. Na een transfer naar het beginpunt van de tail maak je een korte maar pittige klim naar de hoogste 'berg' op 460m hoogte. Bijzondere gesteenteformaties, Cypressenwoud, heerlijke uitzichten en goed bewaarde oorspronkelijke vegetatie maken je tocht in dit Natura2000 gebied meer dan de moeite waard.
 3. je transfer gaat naar het centrum van Funchal. Je kunt er ook voor kiezen nog een of meerdere dagen in Funchal bij te boeken. De stad en directe omgeving bieden genoeg bezienswaardigheden (voor beschrijving: zie dag 11).

Overnachting in

(11 daagse reis) Porto Santo, Vila Baleira - Hotel Torre Praia (Porto Santo)

Dag 9

Vandaag wordt je naar het centrale deel van Porto Santo gebracht, vanwaar je via een levada en een (optionele) beklimming van de Pico de Castelo een goed uitzicht over het grootste deel van het eiland hebt. Je loopt terug naar Vila Baleira en je hotel. In de namiddag kun je relaxen op het strand.
Wandeling: ca. 9 tot 12 km, 250m stijgen, 250 tot 450m dalen.

Overnachting in

Porto Santo, Vila Baleira - Hotel Torre Praia (Porto Santo)

Dag 10

Omdat de boot terug naar Madeira meestal pas in de loop van de middag gaat heb je nog een groot deel van de dag om van het strand en Porto Santo te genieten. In tegenstelling tot Madeira kun je hier een flinke strandwandeling maken. Natuurlijk kun je je verblijf op Porto Santo verlengen met extra dagen, maar anders kom je vandaag terug in Funchal, waar je naar een hotel in het centrum gebracht wordt. Dan is er vast nog tijd om heerlijk te slenteren door het vriendelijke centrum van Funchal, langs de levendige Mercado dos Lavradores of de Sé-Kathedraal en natuurlijk een fijn restaurant.

Overnachting in

Funchal

Dag 11

Vandaag eindigt met een transfer naar het vliegveld ook de 11-daagse wandelreis op Madeira en Porto Santo. Of toch niet? Je kunt natuurlijk je verblijf in Funchal verlengen om meer tijd voor de stad en omgeving, bijvoorbeeld.

 • Een uitstapje met de kabelbaan naar Monte, met het mooie barokke kerkje en de tropische tuinen. Nog een toeristische afdaling per toboggan?
 • Nog een prachtige levadawandeling van Monte naar Palheiro (botanische tuinen) of Camacha. Per bus terug.
 • Met bus of kabelbaan naar de beroemde botanische tuinen (dit is met een bezoek aan Monte te combineren als dagtocht).
 • Uitgebreid de tijd voor het centrum van Funchal en bijvoorbeeld het museum over historie en cultuur van Madeira.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht steeds in goede hotels met douche en toilet op de kamer van gemiddeld 3* niveau. Gezien de kleinschaligheid van onze selectie aan accommodaties kunnen we niet op voorhand zeggen in welk onderkomen u exact zult verblijven. Om u toch een idee te geven vindt u hieronder een korte beschrijving van de meest gebruikte accommodaties. De uiteindelijk geboekte accommodaties treft u aan op de definitieve bevestiging van uw boeking.

In Santo da Serra is het hotel relatief groot, maar een oase van rust in het groen, met ook een binnenzwembad.
In Machico overnacht u meestal op een steenworp van de boulevard en het oude centrum. Op vrijdag en zaterdagavond kunt u hier last hebben van het uitgaansleven.
In Porto da Cruz overnacht u in een kleiner hotel, nabij de oceaan. De kamers kunnen wat minder ruim zijn, maar de ligging en het uitzicht vergoeden dat weer. We proberen hier voor u kamers met balkon en zeezicht te reserveren (maar kunnen dit niet garanderen).
In Santana is het hotel weer wat groter en heeft een binnenzwembad.
NB. De meeste hotelkamers op Madeira hebben gescheiden bedden. Indien u een kamer met tweepersoonsbed aanvraagt kunnen we dat niet in alle hotels garanderen.

Over de maaltijden

Uw ontbijt wordt in de vorm van een buffet verzorgd in de hotels. Een Portugees ontbijt kan voor een wandelaar soms wat licht zijn, met name in Funchal.
Het diner kunt u vaak in de hotels gebruiken, maar vaak is een nabijgelegen eethuisje leuker. Het zal u niet verbazen dat er veel vis op het menu staat. Uw lunch koopt u in de dorpjes onderweg.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 3, 4 en 6
 • taxitransfers volgens programma op dag 1, 2, 3, 5, 6 en 8
 • SNP-reisdocumentatie en routebeschrijvingen
 • originele kaart van Madeira (ontvangt u ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • diners
 • overige transfers
 • eventuele toeristenbelasting
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen
 • transfers naar en van de plaats van een eventuele reisuitbreiding (met uitzondering van de bij dag 8 aangegeven transfer)

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting in Santo da Serra (€ 1,- p.p.p.n.)*

* het is mogelijk dat ook op andere locaties toeristenbelasting geheven gaat worden; ook die is dan ter plekke bij het hotel te betalen.

Over de activiteiten

De wandelingen verschillen in lengte. Op een aantal dagen zijn er meerdere wandelingen beschreven, zodat er altijd een alternatief is voor een zwaardere wandeling. U wandelt door bergachtig terrein over veelal vlakke, maar soms ook stijgende en dalende paden. Een groot deel van de wandelingen voert over paden langs levada’s, die een uitgebreid irrigatienetwerk vormen. Het zijn betonnen goten waarlangs een smal pad ligt. Soms gebruikt u de rand van de levada zelf om over te lopen. De afgronden ernaast kunnen diep zijn, dus voor mensen met hoogtevrees is deze reis niet mogelijk. Door de vele tunnels die gegraven zijn om de levada’s door de bergen heen te leiden heeft u op sommige dagen een zaklamp nodig. Daarnaast loopt u veel door landbouwgebied met kleine akkertjes en veel verspreid staande huizen. Hier loopt u meestal over asfaltweggetjes of restanten van oude (trappen)paden.Op een aantal dagen is aan het eind van de wandeling een busrit nodig om bij uw hotel te komen. Meestal sluit dit prima aan; als de aansluiting wat minder goed is kunt u ter plekke vaak een taxi nemen die u voor een redelijk bedrag vervoert. De taxi chauffeurs van Madeira zijn helemaal ingespeeld op wandelaars.

Ter plekke ontvangt u een kaart van het eiland die goed te gebruiken is bij de wandelingen (schaal 1: 60.000) en verder nog informatie over oa. busvervoer geeft.

NB. Op Madeira kan het altijd voorkomen dat een pad langs een steile bergwand beschadigd raakt door een kleine aardverschuiving als gevolg van noodweer. Als dit gevolgen heeft voor het wandelprogramma hoort u dit ter plekke van onze lokale partner.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. In Santo da Serra kunt u heerlijk tot rust komen. Machico is de 2e stad van Madeira en er kan wat geflaneerd worden over de boulevard en door het oude centrum. Funchal is een erg leuke stad om wat tijd door te brengen. Indien u met de kabelbaan naar het bezienswaardige Monte, met zijn tropische tuin, wilt gaan kijken, is een extra nacht aan te bevelen.
NB. In de winter is de kans op mooi weer in Funchal (zuidkant) groter dan in Santana/Porto da Cruz aan de noordkant.

Extra's

Verlengingshotels

acc15316att88.jpg

Hotel do Centro (Funchal)

Aardig kleinschalig stadshotel in een van de smalle straatjes van hartje Funchal. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. We proberen voor u een kamer met balkon aan de rustige achterzijde te reserveren. Het comfortniveau en de inrichting is eenvoudig, zonder opsmuk, maar alles is aanwezig: de kamers hebben allemaal een eigen badkamer, airco en TV.

Elke ochtend is er een eenvoudig ontbijtbuffet voor de gasten.

HotelCarmoPool.jpg

Hotel Do Carmo (Funchal)

Hotel do Carmo is een prima modern 3*hotel middenin het centrum van Funchal. Het biedt origineel comfort met retro-style thema kamers, een heerlijk dakterras mét zwembad én uitzicht over het centrum en de haven van Funchal. Alle bezienswaardigheden en restaurants liggen op loopafstand!

miraparque_hotel.jpg

Hotel Miraparque (Lissabon)

Hotel in het centrum van Lissabon, gevestigd in een historisch gebouw met uitzicht op Park Eduardo VII. Dankzij de centrale ligging loopt u binnen 15 minuten het centrum van Lissabon in, maar op loopafstand vindt u ook metrostation Parque vanwaar u binnen enkele minuten verschillende andere bezienswaardigheden kunt bereiken. In de directe omgeving van de accommodatie vindt u plein Marquês de Pombal en één van de grootste winkelcentra van Lissabon, El Corte Inglês. De accommodatie beschikt over WIFI, parkeren kan op openbare parkeergelegenheden.

Transfers

transfer luchthaven - Funchal (vanaf € 35,- per boeking)

Transfer van Funchal naar vliegveld Madeira

Optionele transfer van (een hotel in) Funchal naar het vliegveld van Madeira.

Voorwaarden:

De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Deze transfer dient bij boeking van het arrangement gereserveerd te worden.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Funchal.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Transavia vliegt rechtstreeks op Funchal. Andere maatschappijen, zoals TAP, met overstap in Lissabon.

Op dag 1 is er een transfer per taxi (20 min) van het vliegveld van Funchal naar het hotel. Op de laatste dag van uw arrangement wordt u naar het vliegveld teruggebracht (30 min).

U kunt dit arrangement starten van begin januari tot half december. Het hele jaar door heerst er op Madeira een mild klimaat met heerlijk wandelweer. Via de levada's (waterkanalen) wordt het water van de vochtige noordkant naar de droge zuidkant van het eiland geleid, hetgeen de bijzondere bloemenpracht mogelijk maakt. In de winter kunnen aan de noordkust korte periodes met slecht weer voorkomen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Madeira ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op het volgende:

Madeira is een veilige bestemming om heen te reizen. Om dat zo te houden hebben de plaatselijke autoriteiten wel voorwaarden gesteld aan binnenkomende reizigers:

 1. tussen 48 en 12 uur voor vertrek dien je de hier downloadbare gezondheidsverklaring in te vullen (in het Engels): https://madeirasafe.com/#/login
 2. bij aankomst op het vliegveld van Madeira mag je zonder restricties verder reizen als je een negatieve Covid-19 test kunt overleggen, afgenomen niet eerder dan 72 uur voor vertrek en uitgevoerd door een nationaal en internationaal erkende testinstantie. De testresultaten en de gezondheidsverklaring kunnen digitaal verstuurd worden via je account op madeirasafe.com, waarna je een QR-code krijgt toegestuurd. Zorg voor de zekerheid voor een afschrift van het negatieve testresultaat om bij aankomst te overleggen.
 3. bij aankomst worden alle passagiers gecontroleerd op lichaamstemperatuur en toon je de QR-code aan de gezondheidsautoriteiten. Bij een negatieve test kun je daarna snel de luchthaven verlaten en je reis beginnen.
 4. kun je geen negatieve corona-test overleggen, dan kun je op het vliegveld van Madeira een test ondergaan die ongeveer 1 uur in beslag kan nemen. Daarna mag je verder reizen naar je bestemming, met inachtname van alle voor Corona geldende hygiënische maatregelen die gelden op Madeira. Binnen ca. 12 uur krijg je de uitslag. Met een negatieve uitslag mag je verder reizen, met een positieve uitslag wordt je (samen met directe contacten) in een door de regering gekozen hotel in quarantaine geplaatst. Alle kosten zijn voor de lokale autoriteiten. Na 7 dagen dien je een nieuwe test te ondergaan.
 5. alle passagiers zullen gemonitord worden via een APP op vrijwillige basis, maar zeer aanbevolen
 6. Indien je reist met SNP heb je de hele reis indien nodig assistentie van onze plaatselijke vertegenwoordiging.

Volledige actuele informatie (in het Engels) aangaande Coronamaatregelen voor aankomst op Madeira: http://www.visitmadeira.pt/en-gb/useful-info/corona-virus-(covid-19)/information-to-visitors-(covid-19)
Actuele informatie (Engels) hygiëne-instructies: http://apps.iasaude.pt/

19-6-20: Mbt de accommodaties:  Enotel Golf in Santo da Serra gaat niet meer open, hiervoor in de plaats gebruiken we op dag 1 en 2 het gelijkwaardige hotel Quinta Cova do Milho, eveneens in Santo da Serra. Dit heeft voor de wandelingen op dag 2 en 3 geen consequenties. Het aantal restaurants en winkels dat open is op madeira neemt gestaag toe. In elke plaats waar je verblijft zijn voldoende restaurants en winkels om lunchinkopen te doen of te kunnen dineren. Musea en toeristische bezienswaardigheden gaan in de loop van de maand juli open.

De verplichte Covid-19 test: Vanwege de uitvoer van het programma raden we ten sterkste af de test pas bij aankomst op Madeira te doen. Deze testen voor reizigers worden in Nederland niet door de GGD afgenomen. Je dient hiervoor zelf een afspraak te regelen met een particulier gezondheidscentrum en er zijn dan kosten aan verbonden. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij https://www.hethuisartslab.com/. Prijzen vanaf ca. € 90,-

Voor Portugal hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Portugal (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Portugal erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kunt u telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit u ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering) want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Portugal - Madeira wandelvakantie

Wandelen langs levadas in subtropische weelde

Wandelen langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten