Madeira

Portugal - Madeira wandelvakantie, 8 of 11 dagen De mooiste wandeltochten van Madeira en Porto Santo

« Terug naar overzicht

Wandelen langs hotels

Afwisselende wandelvakantie op het subtropische eiland Madeira in de Atlantische Oceaan, bekend om zijn bijzondere bloemenpracht. Wandel op Madeira door een groen vulkanisch berglandschap met diepe kloven en hoge kliffen, waar boeren op kleine terrassen tegen steile hellingen hun akkers bewerken. Verleng je wandelreis op het kleinere en drogere eiland Porto Santo, inclusief nagenieten aan een prachtig zandstrand. Uniek voor Madeira zijn de levadawandelingen langs, soms spectaculair aangelegde, irrigatiekanalen; de levada's. Bij mooi weer is het pad langs de hoogste toppen een onvergetelijke ervaring.

Uniek aan deze reis

 • Eeuwenoude paden langs levada's
 • Uitgestrekte zandstranden op Porto Santo
 • Vulkanisch bloemeneiland
 • Het hele jaar door goed wandelweer
 • Met transfers naar de mooiste plekken
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Reisverhaal 'Dol op Madeira'

De beste manier om Madeira te leren kennen is met wandelschoenen aan je voeten. Dirk Wijnand deelt zijn ervaring over dit prachtige eiland. Lees het verhaal.
Dit artikel kwam tot stand i.s.m. Visit Maderia Portugal.

Dag tot dag

Portugal - Madeira wandelvakantie

Het vulkanische bloemeneiland Madeira is reeds lang geliefd bij vele rijken en groten der aarde om zijn schitterende botanische tuinen, zuivere lucht en ideale klimaat. Met name de Engelse aristocratie vond in de directe omgeving van Funchal een zeer geschikt overwinteringsverblijf.

Maar wie kent het onbekende Madeira, met zijn bergachtige binnenland, waar boeren op kleine terrassen tegen steile hellingen hun akkers bewerken, de schilderachtige dorpjes en de weelderige, tropisch aandoende plantengroei? De boeren verbouwen hier bananen, suikerriet en zoete aardappels tussen fruit- en papayabomen. Niet voor niets wordt Madeira de bloementuin van de Atlantische Oceaan genoemd.

Een prachtig netwerk van levada's, smalle waterkanalen, maakt de hoge bergmassieven en diepe ravijnen toegankelijk voor de wandelaar. Ook loop je over kleine weggetjes en oude muilezelpaden door het kleinschalige cultuurland, met veel verspreid liggende witte huisjes. In deze afwisselende wandelweek krijg je een goede indruk van het moois dat dit kleurrijke wandeleiland te bieden heeft.

Dag 1

Na de landing op de, half op palen in zee gebouwde, startbaan van het vliegveld van Madeira, volgt een korte transfer. Je gaat naar Santo da Serra, dat op 700 meter hoogte ligt, hoog boven het gewoel aan de kust. Door de week is het een rustig dorp. In het weekend komen hier veel bezoekers, bijvoorbeeld om te eten in een van de vele restaurantjes, maar vooral  om de zondagmarkt te bezoeken. Vooral in de zomer is Santo da Serra populair omdat het er, vanwege de hoogte, lekker koel is.

Overnachting in

Santo da Serra

Dag 2

Na een korte transfer start je de wandeling in Camacha. De wandeling voert langs de Levada dos Tornos naar Santo António da Serra.

Vanuit Camacha daal je een klein stukje af en loopt vervolgens het grootste deel van de dag langs de vlakke levada. Afwisselend gaat het door cultuurland met wat bebouwing en stille bossen. Er zijn een paar tunneltjes waar je je zaklamp nodig hebt, en geregeld heb je zicht op zee. De laatste loodjes zijn het zwaarst, want het is, over een rustig weggetje, nog even stevig klimmen naar Santo da Serra.

Wandeling: 18,5 km, 250 m stijgen en dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Santo da Serra

Dag 3

Per taxi word je naar Baia de Abra gebracht, op het magnifieke schiereiland Ponta de São Lourenço (20 minuten). De meest oostelijke punt van Madeira verschilt qua landschap hemelsbreed met de rest van het eiland en is populair bij bezoekers. Er valt zelden regen en al in het begin van de lente is het gras hier vergeeld.

Als je vandaag over het schiereiland dwaalt, zul je meerdere malen worden verrast door de spectaculaire uitzichten. De rotsen hebben hier de prachtigste kleuren en rijzen hoog op vanuit de zee. Er is zelfs een echte oase, compleet met palmbomen en nieuwsgierige hagedissen. Na afloop reis je per lijnbus naar Machico.

Wandeling: 7 km, 350 m stijgen en dalen, 3 uur.

Overnachting in

Machico

Dag 4

Na een korte, stevige klim vanuit Machico leidt de wandeling je slingerend langs de Levada do Canical door een aantal groene en lieflijke valleien in het achterland van het uitgestrekte Machico. Je loopt door een kleinschalig cultuurlandschap, met steeds wisselende uitzichten op terrassen en valleien. Als je de noordkust bereikt bij Boca do Risco (het 'gevaarlijke gat'), gaat de wandeling verder over een spectaculair kustpad, 350 meter boven de oceaan, naar Porto da Cruz.

Wandeling: 16 km, 650 m stijgen en dalen, 6 uur.

Er is voor deze dag ook een kortere wandeling beschreven in geval van slecht weer. Wandeling: 14,5 km, 400 m stijgen en 150 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Porto da Cruz

Dag 5

Vandaag staat de wandeling van Ribeiro Frio naar Portela op het programma. Na een transfer volg je de Levada do Furado door een altijd groen, bemost bos, naar Portela. Stukken van deze levada zijn echt spectaculair te noemen, met tunneltjes, rechts een diepe afgrond en een schitterend uitzicht.

Vanaf Portela, een uitzichtpunt waar een aantal wandelingen begint, kun je in twee uur afdalen naar Porto da Cruz, langs boerderijtjes en groene akkertjes, met mooie vergezichten.

Wandeling: 11 + 4,5 km, 300 m stijgen en 450 m dalen + 20 m stijgen en 575 m dalen, 4,5 + 2 uur.

Je kunt er ook voor kiezen om slechts het traject vanaf Portela te lopen, of vanaf Portela in de namiddag met bus of taxi in ongeveer tien minuten naar Porto da Cruz terug te gaan.

Als je geen zin hebt om te wandelen, blijf je fijn aan zee. Je kunt er heerlijk zwemmen, op een terrasje zitten of gaan kijken bij de oude suikerrietraffinaderij.

Overnachting in

Porto da Cruz

Dag 6

Een transfer van 25 minuten brengt je naar Casa das Queimadas, een fraaie pousada in het nevelwoud.

Vandaag maak je een spectaculaire levadatocht naar de Caldeirão Verde. De tocht van 4,5 uur voert je eerst door een oud parkbos, dat allengs overgaat in de weelderige begroeiing van de nevelwouden die hier de hellingen bedekken. Enorme varens, mostapijten en watervalletjes kruisen je weg. Voor diegenen die vast in de schoenen staan, volgt een avontuurlijke wandeling naar de Caldeirão Verde via een smalle levada, langs diepe afgronden en prachtige uitzichten. Daarna keer je een stukje terug via dezelfde levada en vervolgt de route met een lange afdaling naar het plaatsje Ilha de São Jorge. Daar pak je de lijnbus of taxi naar Santana.

Wandeling: 13 km, 75 m stijgen en 600 m dalen, 5 uur.

Er is ook een kortere wandeling beschreven door het cultuurlandschap rond Santana, waarbij je onder andere enkele 'colmo's' tegenkomt. Wandeling: 7 km, 100 m stijgen en dalen, 2 uur.

Overnachting in

Santana

Dag 7

Deze laatste dag gaat u met de bus naar São Jorge voor een niet al te lange, maar spectaculaire wandeling langs de kust. Het is voor een deel pittig klimmen, maar dat wordt ruimschoots vergoed door prachtige vergezichten over de Noordkust. U daalt af tot vlak bij zee. Daarna loopt u terug naar Santana door cultuurlandschap met veel kleine akkertjes en wijngaardjes.
Wandeling: 8 km, ca. 3 uur; 425m stijgen en 300m dalen.

Overnachting in

Santana

Dag 8

Na het ontbijt eindigt je 8-daagse wandelreis op Madeira. Of toch niet? Er zijn drie opties:

 • 8-daagse variant: vandaag word je naar het vliegveld gebracht, voor de terugvlucht naar huis.
 • 11-daagse variant: je wordt naar de haven van Funchal gebracht om je reis te vervolgen op het zonnige eiland Porto Santo (ca. 2,5 uur varen). Zonniger en droger, want lagere bergen. En dus een heel ander klimaat en landschap. Maar ook een prachtig uitgestrekt zandstrand. Een heerlijke verlenging van je wandelreis. Na een transfer naar het centrale deel van Porto Santo, vanwaar je via de Pico de Castelo (met 460m de hoogste top van het eiland) een goed uitzicht over het grootste deel van het eiland hebt. Je loopt via de Capela da Graça, Miradouro da Portel naar de haven Porto de Abrigo. Het laatste stuk over het strand terug naar je hotel of je belt een taxi (eigen kosten).
  Wandeling: 9,5 km, 230 m stijgen, 460 m dalen, 4 uur.
 • Verlenging Funchal: je transfer gaat naar het centrum van Funchal. Je kunt er ook voor kiezen nog een of meerdere dagen in Funchal bij te boeken. De stad en directe omgeving bieden genoeg bezienswaardigheden (voor beschrijving: zie dag 11).

Overnachting in

(11 daagse reis) Porto Santo, Vila Baleira - Hotel Torre Praia (Porto Santo)

Dag 9

Vanaf het hotel is er een transfer naar het noordwesten van Porto Santo voor de koningsetappe van het eiland. Je begint met een pittige wandeling naar de Pico Branco en Terra Chã, wellicht het mooiste stukje Porto Santo! Bijzondere gesteenteformaties, Cypressenwoud, heerlijke uitzichten en goed bewaarde oorspronkelijke vegetatie maken je tocht in dit Natura2000 gebied meer dan de moeite waard. Vervolgens over de hellingen rond de toppen van de Pico do Facho en de Pico do Castelo terug naar Vila Baleira en je hotel.
Wandeling: 12,5 km, 5 uur, 410 m stijgen en 580 m dalen.

Overnachting in

Porto Santo, Vila Baleira - Hotel Torre Praia (Porto Santo)

Dag 10

Omdat de boot terug naar Madeira meestal pas in de loop van de middag gaat heb je nog een groot deel van de dag om van het strand en Porto Santo te genieten. In tegenstelling tot Madeira kun je hier een flinke strandwandeling maken. Ook is er nog een extra wandeling rond de zuidwestelijke punt beschikbaar. Natuurlijk kun je je verblijf op Porto Santo verlengen met extra dagen, maar anders kom je vandaag terug in Funchal, waar je naar een hotel in het centrum gebracht wordt. Dan is er vast nog tijd om heerlijk te slenteren door het vriendelijke centrum van Funchal, langs de levendige Mercado dos Lavradores of de Sé-Kathedraal en natuurlijk een fijn restaurant.

Overnachting in

Funchal

Dag 11

Vandaag eindigt met een transfer naar het vliegveld ook de 11-daagse wandelreis op Madeira en Porto Santo. Of toch niet? Je kunt natuurlijk je verblijf in Funchal verlengen om meer tijd voor de stad en omgeving, bijvoorbeeld.

 • Een uitstapje met de kabelbaan naar Monte, met het mooie barokke kerkje en de tropische tuinen. Nog een toeristische afdaling per toboggan?
 • Nog een prachtige levadawandeling van Monte naar Palheiro (botanische tuinen) of Camacha. Per bus terug.
 • Met bus of kabelbaan naar de beroemde botanische tuinen (dit is met een bezoek aan Monte te combineren als dagtocht).
 • Uitgebreid de tijd voor het centrum van Funchal en bijvoorbeeld het museum over historie en cultuur van Madeira.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede hotels met douche en toilet op de kamer van gemiddeld 3* niveau. We kunnen niet op voorhand zeggen in welk onderkomen je precies verblijft. Om toch een idee te geven vindje hieronder een korte beschrijving van de meest gebruikte accommodaties. De uiteindelijk geboekte accommodaties staan op de boekingsbevestiging.

In Santo da Serra begin je in de beste accommodatie van de reis. Het is hier een oase van rust in het groen.
In Machico overnacht je nabij de boulevard en het oude centrum.
In Porto da Cruz verblijf je in een klein hotel, nabij de oceaan. De kamers zijn wat minder ruim zijn, maar ligging en uitzicht vergoeden dat. We proberen hier voor u kamers met balkon en zeezicht te reserveren.
In Santana is het hotel weer wat groter en heeft een binnenzwembad.
11 dagen: Op Porto Santo is het verblijf direct aan of vlakbij het grote zandstrand. Geniet van comfort en ligging. In Funchal slaap je in een eenvoudig stadshotel middenin het centrum.

NB. De meeste hotelkamers op Madeira hebben gescheiden bedden. Indien je een kamer met tweepersoonsbed aanvraagt kunnen we dat niet in alle hotels garanderen.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt in de vorm van een buffet verzorgd in de hotels. Een Portugees ontbijt kan voor een wandelaar soms wat licht zijn, met name in Funchal.
Het diner kun je soms in de hotels gebruiken, maar vaak is een nabijgelegen eethuisje leuker. Het zal je niet verbazen dat er veel vis op het menu staat. De lunch koopt u in de dorpjes onderweg.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 3, 4 en 6
 • taxitransfers volgens programma op dag 1, 2, 3, 5, 6 en 8
 • 11 daagse reis: ferry Porto Santo v.v., transfers op Porto Santo, Funchal en naar vliegveld conform programma
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen in de SNP routeapp
 • wandelingen Porto Santo uitsluitend in de SNP routeapp
 • originele kaart van Madeira (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • diners
 • overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen
 • transfers naar en van de plaats van een eventuele reisuitbreiding (met uitzondering van de bij dag 8 aangegeven transfer)

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting in Santo da Serra (€ 1,- p.p.p.n.)*

* het is mogelijk dat ook op andere locaties toeristenbelasting geheven gaat worden; ook die is dan ter plekke bij het hotel te betalen.

Over de activiteiten

De wandelingen verschillen in lengte. Op een aantal dagen zijn er meerdere wandelingen beschreven, zodat er altijd een alternatief is voor een zwaardere wandeling. U wandelt door bergachtig terrein over veelal vlakke, maar soms ook stijgende en dalende paden. Een groot deel van de wandelingen voert over paden langs levada’s, die een uitgebreid irrigatienetwerk vormen. Het zijn betonnen goten waarlangs een smal pad ligt. Soms gebruikt u de rand van de levada zelf om over te lopen. De afgronden ernaast kunnen diep zijn, dus voor mensen met hoogtevrees is deze reis niet mogelijk. Door de vele tunnels die gegraven zijn om de levada’s door de bergen heen te leiden heeft u op sommige dagen een zaklamp nodig. Daarnaast loopt u veel door landbouwgebied met kleine akkertjes en veel verspreid staande huizen. Hier loopt u meestal over asfaltweggetjes of restanten van oude (trappen)paden.Op een aantal dagen is aan het eind van de wandeling een busrit nodig om bij uw hotel te komen. Meestal sluit dit prima aan; als de aansluiting wat minder goed is kunt u ter plekke vaak een taxi nemen die u voor een redelijk bedrag vervoert. De taxi chauffeurs van Madeira zijn helemaal ingespeeld op wandelaars.

Ter plekke ontvangt u een kaart van het eiland die goed te gebruiken is bij de wandelingen (schaal 1: 60.000) en verder nog informatie over oa. busvervoer geeft.

NB. Op Madeira kan het altijd voorkomen dat een pad langs een steile bergwand beschadigd raakt door een kleine aardverschuiving als gevolg van noodweer. Als dit gevolgen heeft voor het wandelprogramma hoort u dit ter plekke van onze lokale partner.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. In Santo da Serra kunt u heerlijk tot rust komen. Machico is de 2e stad van Madeira en er kan wat geflaneerd worden over de boulevard en door het oude centrum. Funchal is een erg leuke stad om wat tijd door te brengen. Indien u met de kabelbaan naar het bezienswaardige Monte, met zijn tropische tuin, wilt gaan kijken, is een extra nacht aan te bevelen.
NB. In de winter is de kans op mooi weer in Funchal (zuidkant) groter dan in Santana/Porto da Cruz aan de noordkant.

Extra's

Verlengingshotels

acc15316att88.jpg

Hotel do Centro 2* (Funchal)

Kleinschalig stadshotel in een van de smalle straatjes van hartje Funchal. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. We proberen voor u een kamer met balkon aan de rustige achterzijde te reserveren. Het comfortniveau en de inrichting is eenvoudig, zonder opsmuk, maar alles is aanwezig: de kamers hebben allemaal een eigen badkamer, airco en TV.

Elke ochtend is er een eenvoudig ontbijtbuffet voor de gasten.

HotelCarmoPool.jpg

Hotel Do Carmo 3* (Funchal)

Hotel do Carmo is een prima modern 3*hotel middenin het centrum van Funchal. Het biedt origineel comfort met retro-style thema kamers, een heerlijk dakterras mét zwembad én uitzicht over het centrum en de haven van Funchal. Alle bezienswaardigheden en restaurants liggen op loopafstand!

miraparque_hotel.jpg

Hotel Miraparque (Lissabon)

Hotel in het centrum van Lissabon, gevestigd in een historisch gebouw met uitzicht op Park Eduardo VII. Dankzij de centrale ligging loopt u binnen 15 minuten het centrum van Lissabon in, maar op loopafstand vindt u ook metrostation Parque vanwaar u binnen enkele minuten verschillende andere bezienswaardigheden kunt bereiken. In de directe omgeving van de accommodatie vindt u plein Marquês de Pombal en één van de grootste winkelcentra van Lissabon, El Corte Inglês. De accommodatie beschikt over WIFI, parkeren kan op openbare parkeergelegenheden.

Transfers

transfer luchthaven - Funchal (vanaf € 35,- per boeking)

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Funchal.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Transavia vliegt rechtstreeks op Funchal. Andere maatschappijen, zoals TAP, met overstap in Lissabon.

Op dag 1 is er een transfer per taxi (20 min) van het vliegveld van Funchal naar het hotel. Op de laatste dag van uw arrangement wordt u naar het vliegveld teruggebracht (30 min).

U kunt dit arrangement starten van begin januari tot half december. Het hele jaar door heerst er op Madeira een mild klimaat met heerlijk wandelweer. Via de levada's (waterkanalen) wordt het water van de vochtige noordkant naar de droge zuidkant van het eiland geleid, hetgeen de bijzondere bloemenpracht mogelijk maakt. In de winter kunnen aan de noordkust korte periodes met slecht weer voorkomen.

Flowerfestival (mei)
Elk jaar wordt er een groots bloemenfestival gehouden op Madeira met Funchal als belangrijkste locatie. De data wisselen, maar zijn steeds gedurende ca. 3 weken in mei. Gedurende met name de eerste week van die periode geldt voor alle hotels in Funchal een minimum verblijfsduur van ca. 4 tot 7 nachten; exacte data en aantal nachten wisselt per hotel. Bij een overnachting in de reis zal een alternatief zo dichtbij mogelijk gezocht worden, voor verlengingsnachten in Funchal raden we aan minimaal 4 nachten aan te vragen. Data vind je op de website van VisitMadeira, onder tab 'events'.

Ferry Porto Santo (incl. in de reis waarbij je ook naar Porto Santo gaat):
Op verschillende dagen in het jaar kan het voorkomen dat de ferry niet vaart of pas 's avonds laat naar Porto Santo vaart waardoor de wandeling uit het programma niet kan worden gedaan. Ferry tijden zijn in te zien op de website van Portosantoline. Kijk hier goed naar alvorens een reisaanvraag te doen. Ruwweg is er geen afvaart op dinsdag tussen 1 oktober en 1 juli en is er op vrijdag een late afvaart, met soms tevens een ochtendboot. Het beste is dus om de overtocht naar Porto Santo niet te plannen op dinsdag of vrijdag. Tevens is groot onderhoud gepland aan de veerboot gedurende januari en deels februari. Dan is deze variant van de reis dus niet mogelijk.

Verblijf Funchal na terugkeer van Porto Santo
Gedurende de periode van het Flowerfestival zijn er geen losse overnachtingen in Funchal mogelijk. Terugkomend van Funchal in de eerste helft van mei dien je er rekening mee te houden dat we een hotel elders moeten boeken. De minimum verblijfsduur van hotels in Funchal ligt dan tussen 4 en 7 nachten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Madeira ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Reizen naar Madeira

Madeira is een veilige bestemming om heen te reizen. Om dat zo te houden hebben de plaatselijke autoriteiten wel voorwaarden gesteld aan binnenkomende reizigers. Informatie kun je vinden op de website van VisitMadeira
Indien je reist met SNP heb je de hele reis indien nodig assistentie van onze plaatselijke vertegenwoordiging.
Hier vind je ook nadere informatie voor het reizen van Madeira naar Porto Santo en v.v.

Voor Portugal hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Portugal (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Portugal erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kunt u telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit u ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering) want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen Madeira

Portugal - Madeira wandelvakantie

De mooiste wandeltochten van Madeira en Porto Santo

Wandelen langs hotels

Zwaarte
Comfort

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten