Oostenrijk Salzburg fietsen Tauernradweg

Oostenrijk - Tauernradweg, 7 dagen Ontspannen fietsen langs Alpenreuzen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Onder toeziend oog van de drieduizenders van de Hohe Tauern start je deze fijne fietsreis langs de Salzachrivier richting St. Johann im Pongau of  bij de watervallen van Krimml. Over autovrije paden fiets je voornamelijk bergafwaarts langs de ruisende Salzach en Saalach. Ontdek Mozartstad Salzburg en ontspan aan het meer bij Zell am See, omgeven door ruige bergpieken. Beluister de geschiedenis van de zoutwinning in Bad Reichenhall, een geliefd kuuroord. Geniet onderweg van Kaffee mit Kuchen in één van de vele fietscafés. Bekijk de samensmelting van Inn en Donau in Passau voor je eindigt op het terras in Schärding.

Uniek aan deze reis

 • Comfortabele hotels
 • E-bike mogelijk
 • Goed bewegwijzerd
 • Voornamelijk bergaf
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Artikel - Reisverslag door SNP directeur Gert Nieuwboer

Daar stond ik dan, op zo'n knisperend koude, heldere oktoberochtend, op het stationnetje van Krimml. Toerfiets uit de trein getild, gps ingesteld op de juiste hoogte, bidons gevuld. Op weg naar Passau, zo'n 300 autoluwe fietskilometers verwijderd. Lees verder...

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Oostenrijk - Tauernradweg

De Glocknergruppe en de Venedigergruppe vormen het hoogste deel van het Nationale Park Hohe Tauern, het hart van de Oostenrijkse Alpen. De bergen steken hier ver uit boven uitgestrekte gletsjers en van alle toppen is de Grossglockner met 3797 meter Oostenrijks hoogste berg. Langs de voet van deze bergwereld van rots en ijs kronkelt de Saalach door het dal.
Zell am See vormt het eindpunt van de eerste etappe. Dit enigszins mondaine wintersportplaatsje, gelegen aan de schilderachtige Zeller See, biedt een keur aan restaurantjes voor het avonddiner. De Tauernradweg splitst zich hier in twee varianten die beide naar Salzburg leiden. Wij kozen voor de meer avontuurlijke en tegelijk minder drukke route langs de Saalach rivier via Lofer. De fietspaden zijn er vaker onverhard maar daardoor ook landschappelijk fraaier. Wel zijn er enkele korte, maar venijnige klimmetjes in het overwegend dalende parcours, maar met een klein bergverzet (of gewoon even afstappen…) zijn deze probleemloos te overwinnen.
Aan het eind van de derde etappe fiets je via een kilometerslange kasteellaan zo de romantische binnenstad van Salzburg in. ’s Avonds kan je lekker flaneren door de gezellige straten en over pleinen waar Mozart ooit zijn inspiratie opdeed. Nu kijkt hij er minzaam vanaf zijn sokkel op het schouwspel neer.

In de middeleeuwen verkreeg Salzburg, de naam zegt het al, grote rijkdom en status door de handel in het toen schaarse en dus kostbare zout. De oudste zoutmijnen van Europa, Hallstein en Hallstat, lagen op haar grondgebied en de gewonnen grondstof werd over de rivieren de Salzach, de Inn en de Donau verder Europa in vervoerd. De laatste twee etappes van de Tauernradweg volgen dit zoutspoor langs het water. Het landschap verandert stroomafwaarts; de bergen worden heuvels, de woeste beken worden brede rivieren en de boerendorpjes worden elegante handelsstadjes. Aangezien de Inn hier grotendeels samenvalt met de Duitse grens, zijn de oevers veelal niet voor autoverkeer ontsloten maar begroeid met uitgestrekte moerasbossen. Deze beschermde natuurgebieden zoals het Europareservat Unterer Inn, herbergen een keur aan watervogels als zilverreigers, aalscholvers en diverse ganzen.

Net op het moment dat je voor je gevoel genoeg ‘groen’ hebt doorkruist, zwenkt de radweg weg van de rivieroever en fiets je zo’n fraai ommuurd stadje binnen als Burghausen of Schärding. Tijd voor koffie met warme apfelstrudel aan de marktplatz, omringd door middeleeuwse huizen in diverse pasteltinten. Het leven is goed in het Salzburgerland.

 

Dag 1

Aankomst in Zell am See of het even verderop gelegen Kaprun. Maak bij aankomst een kleine wandeling langs de promenade aan de oever van de Zeller See of strijk neer op één van de terrassen met zicht op de ruige bergpieken van de Kitzsteinhorn en de Grossglockner. Zell am See is een gezellig, enigszins mondain bergstadje met vele restaurantjes.

Overnachting in

Zell am See / Kaprun

Dag 2

Je kunt via de Tauernradweg fietsen naar St. Johann im Pongau en vanaf daar de trein terug naar Zell am See/ Kaprun. Je fietst door heuvelachtig terrein met weelderige weilanden en rustieke boerderijen. De Kitzlochklamm is waarschijnlijk een van de mooiste kloven in het Oostenrijkse Alpengebied. Ontdek tijdens een rondleiding loopbruggen en tunnels uit de 16e eeuw. en de Rauriser Ache-waterval. De etappe brengt je verder naar St. Johann im Pongau, vanwaar je de trein terugneemt naar je overnachtingsplaats.
Fietstocht 45 km, ca. 150 m stijgen en 300 m dalen.

Een tweede alternatief is om de trein richting Krimml te nemen (tijdelijk tot aan Mittersill, zie 'laatste nieuws'), fietstocht heen en weer naar Krimml de Salzachrivier langs dorpjes als Wald, Neukirchen en Mittersill (64 km, ca. 200 m stijgen en dalen).
Ieder uur vertrekt er een lokale trein richting Krimml. Je stapt met je fiets gemakkelijk de trein in en stapt uit in Mittersill, vanaf daar fiets je heen en weer naar Krimml, het officiële startpunt van de Tauernradweg. Een korte wandeling brengt je aan de voet van de beroemde Krimmler Waterval die in drie trappen bijna 400 meter hoogteverschil overbruggen. 

Overnachting in

Zell am See / Kaprun

Dag 3

Van Zell am See / Kaprun naar Lofer (47 km, 250 m stijgen en 400 m dalen).
Het fietspad van Zell am See naar Lofer leidt je door het brede Saalachtal naar Saalfelden. Glooiend, groen heuvelland omringd door fraaie bergpanorama's wachten je op dit traject. Het autovrije fietspad slingert via het beroemde pelgrimsoord Maria Alm verder richting Lofer. De tweede helft van deze etappe wordt het dal smaller en de paden veelal onverhard. Je volgt hier de oever van de Saalach door mooie hellingbossen. Het bergdorpje Lofer is van een fraaie eenvoud en schoonheid.

Overnachting in

Lofer

Dag 4

Van Lofer naar Salzburg (49 km, 150 m stijgen en 350 m dalen).
Je fietst voortdurend langs de rivier die hier een uithoek van Duitsland doorkruist. Het is een fraaie uithoek, met zicht op Nationalpark Berchtesgaden, waar Hitler zijn adelaarsnest had. Je hoeft de hoge bergen gelukkig niet op de fiets te bedwingen, maar fietst langs de Saalach naar kuuroord Bad Reichenhall. Strijk neer op één van de vele terrassen die dit zoutstadje rijk is. Nog een stukje fietsen deze middag en je bent in Mozartstad Salzburg.

Overnachting in

Salzburg

Dag 5

Van Salzburg naar Burghausen (57 km, 200 m stijgen en 250 m dalen).
Vanaf Salzburg volg je de oevers van de Salzachrivier naar Oberndorf en haar 'Stille Nachtkapel'. De Salzach leidt je verder naar Ettenau en via St. Radegrund bereik je Burghausen. Het langste kasteel ter wereld torent trots boven dit stadje uit.

Overnachting in

Burghausen

Dag 6

Van Burghausen naar Schärding (73 km, 250 m stijgen en 300 m dalen).
Je fietst door het Weilhartbos naar het uitzichtpunt over Inn en Salzach en verder naar Braunau. Dan weer over de rivieroever, dan weer over rustige landweggetjes fiets je naar het 1000 jaar oude Obernberg. Kort erna zie je het klooster Reichersberg. Het laatste deel van de fietsetappe van vandaag brengt je naar het barokke stadje Schärding. In je SNP-reispakket staat een uitstekende restauranttip voor het diner van vanavond!

Overnachting in

Schärding

Dag 7

Schärding - Passau - Schärding (34 km, 150 m stijgen en dalen) en vertrek.
Vandaag is er de laatste kans om nog een stukje te fietsen. Je fietst langs de rivier de Inn naar Passau, waar de Inn samensmelt met de Donau en de Ilz. Neem zeker even de tijd om het kleurrijke marktplein en de machtige Dom te bekijken. De Inn leidt je weer terug naar Schärding, waar het arrangement eindigt. Heb je geen zin meer om vandaag nog te fietsen, dan raden we aan de auto of trein te pakken om op weg naar huis toch nog even een bezoek te brengen aan Passau.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede drie- en viersterrenhotels en Gasthöfen op kamers met eigen douche en toilet. Een hartelijk ontvangst, uitstekende maaltijden en een uitgebreid ontbijtbuffet zijn zaken die je kunt verwachten.  Alle hotels zijn bovendien 'fietsvriendelijk': er zijn voorzieningen als fietsenstallingen, reparatiesets en fietspompen aanwezig.
In Salzburg overnacht je in een hotel buiten het centrum met een goede busverbinding naar de Altstadt.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt. Lunches kun je onderweg inkopen en avondeten is soms te verkrijgen bij de accommodaties en anders zijn er ter plekke nog restaurants waar je kunt eten.

Duurzaamheid

De agent van SNP in Oostenrijk is gecertificeerd met het Oostenrijkse duurzaamheidslabel 'Umweltzeichen'.  Onze agent staat garant voor zoveel mogelijk ‘groene’ accommodaties en voertuigen als je met SNP op reis gaat.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Bagagevervoer
 • Treinkaartje St. Johann im Pongau - Zell am See / Kaprun (dag 2)
 • Digitale reisinformatie
 • Fietsroutes in navigatie-app
 • Duitstalig boekje Tauernradweg met achtergrondinformatie (ter plekke)

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Diners
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Het niveau van de tochten is licht. Je volgt grotendeels de rivieren Saalach, Salzach en Inn en het eindpunt van de reis ligt dan ook lager dan het beginpunt. Er dient wel enkele keren geklommen te worden, maar dit zijn kleine klimmetjes die met een behoorlijke bergversnelling goed te nemen zijn. Even afstappen en wandelen is ook een prima manier om deze obstakels te overwinnen. Een flink deel van de route voert over onverharde wegen. Het is dan ook niet aan te raden deze tocht met een racefiets te maken.

Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg zelf dus voor een goed opgeladen smartphone en eventueel een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken.

Extra dagen

Je kan tijdens het arrangement overal extra nachten boeken, behalve in Lofer en Burghausen. Een extra nacht in Salzburg geeft je de kans deze fraaie stad wat beter te leren kennen.
Indien je aan het eind van de reis met de bus van Schärding terugreist naar Zell am See is een extra overnachting in Zell am See aan te raden, aangezien de bus pas aan het eind van de middag in Zell am See arriveert.

Fietsverzekering

Huurfietsen: indien je bij deze reis fietsen huurt, zijn die via de verhuurder verzekerd; een speciale fietsverzekering is dan niet nodig. 

Bij diefstal van of schade aan je eigen fiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

 

 

Extra's

Verlengingshotels

Hotel in Zell am See

Indien gewenst kan je een optionele extra overnachting bijboeken in Zell am See, voorafgaand of na afloop van de reis. Zell am See is een prachtig authentieke plaats, met een gezellig stadscentrum. Deze stad is omringt door de bergen en ligt fraai gelegen aan de rand van een meer. 

Hotel in Passau

Optioneel kan je een extra overnachting in Passau bijboeken, voorafgaand of na afloop van de reis. Deze stad aan de Oostenrijkse grens, waar drie rivieren bij elkaar samenkomen, heeft een historisch stadscentrum en wordt omringt door een bosrijk gebied, ideaal voor fietsers en wandelaars.  

Transfers

Transfer Schärding - Zell am See per bus (dag 1) (vanaf € 98,- per persoon)

Optionele bustransfer van Schärding naar Zell am See op dag 1 van de reis. U boekt deze transfer als u de auto parkeert op het eindpunt Schärding. Parkeert u op beginpunt Zell am See, dan boekt u de transfer op dag 7.
Uw fiets kan gratis mee. Vertrek uit Schärding om 14.30 uur. U bent ca. 4 uur onderweg.

Voorwaarden: U dient deze optionele transfer bij boeking aan ons door te geven.

Transfer Schärding - Zell am See per bus (dag 7) (vanaf € 98,- per persoon)

Optionele bustransfer van Schärding naar Zell am See op dag 7 van de reis. U boekt deze transfer als u de auto parkeert op het beginpunt van de reis: Zell am See. Parkeert u op eindpunt Schärding, dan boekt u de transfer op dag 1.
Uw fiets kan gratis mee. Vertrek uit Schärding om 14.30 uur. U bent ca. 4 uur onderweg.

Voorwaarden: U dient deze optionele transfer bij boeking aan ons door te geven.

Fietshuur

Toerfiets (vanaf € 109,- per persoon)

Uw huurfiets is een unisex toerfiets met een NuVinci versnelling. Dit betekent een traploze versnelling die vergelijkbaar is met 21 versnellingen en is uitgerust met bagagedrager en reparatiesetje. Deze huurfiets staat op de aankomstdag voor je klaar bij de eerste accommodatie.

Voorwaarden: Indien u met eigen auto komt en parkeert in Zell am See, het startpunt van de reis, dan worden huurfietsen afgeleverd bij het hotel in Zell am See. Parkeert u in Schärding, dan kunt u in Schärding bij onze agent een huurfiets uitzoeken; u neemt vervolgens de fiets mee in de bus naar Zell am See.

E-bike (vanaf € 252,- per persoon)

Uw huurfiets is een e-bike met 7 versnellingen. Er zijn alleen damesmodellen. Je kunt alleen een e-bike huren als je lichaamslengte tussen de 160 cm en 186 cm is. Voor kleinere en grotere personen zijn er helaas geen e-bikes te huur.

Voorwaarden: Indien u met eigen auto komt en parkeert in Zell am See, het startpunt van de reis, dan worden huurfietsen afgeleverd bij het hotel in Zell am See. Parkeert u in Schärding, dan kunt u in Schärding bij onze agent een huurfiets uitzoeken; u neemt vervolgens de fiets mee in de bus naar Zell am See.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De reis begint in Zell am See en eindigt in Schärding. Voor het parkeren van de auto zijn er twee mogelijkheden:

Parkeren op het eindpunt van de reis: Schärding
Je kan je auto gratis parkeren op het parkeerterrein van onze agent in Schärding of in een parkeergarage in Schärding (€ 10,- per dag). Je boekt op dag 1 een bustransfer van Schärding naar Zell am See (zie transfers). Deze bus vertrekt dagelijks om 14.30 uur in Schärding.
De afstand Utrecht - Schärding is ca. 855km.

Parkeren op het startpunt van de reis: Zell am See
Je parkeert je auto in Zell am See. Je kan niet parkeren bij het hotel in Zell am See, maar wel in een nabijgelegen openbare parkeergarage (ca. € 8,- per dag). Je boekt op dag 7 een bustransfer van Schärding naar Zell am See (zie transfers). Deze bus vertrekt dagelijks om 14.30 uur in Schärding.
De afstand Utrecht - Zell am See is ca. 960km.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS –Zell amSee  08:08 - 20:14 3
Schärding – Amsterdam CS     12:57 - 22:30  2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kan dit arrangement dagelijks starten van begin mei t/m half oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Tauernradweg ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Voor kinderen t/m 12 jaar is een fietshelm in Oostenrijk zelfs verplicht. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.

Zomer 2024, dag 2:
Door de voortdurende spoorstremming richting Krimml is het standaardprogramma nu dat je fietst vanaf Zell am See via de Tauernradweg naar St. Johann im Pongau en vanaf daar reis je met je fietsen per trein terug naar Zell am See.

Richting Krimml aangepast treintraject
De oorsponkelijk geplande fietstocht van Krimml naar Zell am See is helaas niet mogelijk. Door de overstromingsschade uit 2021 is het spoor naar Krimml nog steeds gestremd. Vanaf Zell am See naar Niedernsill kan gewoon per trein gereisd worden en vanaf 17 juni 2024 ook weer verder naar Mittersill. Vanaf Niedernsill of Mittersill tot Krimml is er vervangend busvervoer. Hierin kun je je fiets niet meenemen helaas. Vanaf Mittersill kun je wel via de Radweg heen en weer naar Krimml fietsen (60 km).
Informatie over de dienstregeling vind je HIER

 

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Oostenrijk Salzburg fietsen Tauernradweg

Oostenrijk - Tauernradweg

Ontspannen fietsen langs Alpenreuzen

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.