Oostenrijk, Italië - Alpe Adria Radweg, 7 dagen Fietsroute naar de Adriatische Zee

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Vanuit het hart van de Oostenrijkse Alpen naar de Adriatische Zee. In 5 dagetappes fiets je vanuit Karinthië naar het aan de Italiaanse Adriatische kust gelegen Trieste. Lekker fietsen over vrijliggende fietspaden, oude spoorlijnen en autoluwe weggetjes door het Val Canale en de Julische Alpen. Strijk neer op een zonnig terras op een sfeervol piazza voor een prima cappuccino. Uiteraard wordt je bagage vervoerd.

Uniek aan deze reis

 • Eindig aan de Adriatische kust
 • Goed bewegwijzerd
 • Historische stadjes in Italië
 • Mooie Alpendalen
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk, Italië - Alpe Adria Radweg

Het grootste deel van de route fiets je langs de oevers van brede rivieren. En dat is eigenlijk de hele truc. Steeds rivieren volgen. Zo kun je genieten van het zicht op de hoge bergpieken, van historische plaatsjes, van de Alpenweiden en niet in de laatste plaats van de rivier zelf, die op warme dagen als een soort airco voor fietsers werkt.

Je start in Villach, gelegen in Karinthië / Oostenrijk, maar met een vleugje Italiaanse flair. Op de eerste fietsdag neem je alweer afscheid van Oostenrijk en fiets je de Italiaanse regio Friuli binnen. Het landschap is er afwisselend en de keuken en lokale cultuur hebben geprofiteerd van invloed uit Oostenrijk, Slovenië en Venetië. Met de hoge pieken van de Alpen in je rug ontvouwt zich voor je de Adriatische kuststrook met kilometerlange zandstranden. Aangekomen in badplaats Grado is Mozart ineens ver weg en neem je een welverdiende duik in de Adriatico. Het fraaie Trieste is een passend slotstuk van je fietsvakantie over de Alpe Adria Radweg.

 

Dag 1

Aankomst in Villach. De aan de Draurivier gelegen stad heeft een fraaie Altstadt met Italiaanse flair.

Overnachting in

Villach

Dag 2

Je volgt het riviertje Gail de stad Villach uit en al snel neem je afscheid van Oostenrijk en bereik je Italië. De Italiaanse grensstad Tarvisio ligt in het hart van het Val Canale nabij het drielandenpunt Oostenrijk-Italië-Slovenië. Hier leven Oostenrijkers, Slovenen, Friulanen en Italianen al eeuwen samen. De drie grote Europese spraakfamilies - Germanen, Romanen en Slaven - ontmoeten elkaar in dit kleine gebied.
Je fietst vandaag ca. 40 km, 530m stijgen, 270m dalen

 

Overnachting in

Tarvisio/Camporosso

Dag 3

Startpunt Tarvisio is een stad met een oude ziel in een modern jasje. Het wordt omzoomd door weidse dalen en bossen. Je peddelt verder over het fietspad en volgt de Fella rivier stroomafwaarts. Snuif de frisse berglucht op terwijl je door de Val Canale fietst, die hier op zijn smalst is. Je fietst door kleine bergdorpjes en hebt na iedere bocht weer een ander fraai uitzicht.
Je fietst vandaag 50 - 65km, 200m stijgen, 700m dalen

Overnachting in

Venzone/Moggio Udinese/Tolmezzo

Dag 4

Je bereikt al snel het stadje Gemona, gelegen aan de zuidelijke uitgang van het Val Canale en in de uitlopers van de Julische Alpen. Gemona staat bekend als één van de fraaiste stadjes in de regio Friuli-Venezia-Giulia. Blikvanger is de majestueuze dom Santa Maria Asunta, een bezoek waard. De rest van de etappe staat in het teken van wijn. Wijnranken omzomen de fietsroute en nodigen uit tot een proeverij onderweg. Het Venetiaans getinte Udine straalt rust en bezinning uit; onder het genot van een koffie op het 'piazza' of tijdens een ommetje kun je de late gotiek en renaissance in de binnenstad bewonderen.
Je fietst vandaag ca. 65 - 70km, 160m stijgen, 300m dalen

Overnachting in

Udine

Dag 5

Hopelijk duwt de scirocco je door het landschap vol kanalen richting Grado. Knijp onderweg nog wel even in de remmen in vestingstadje Palmanova. Het historische vissersdorp Grado is een geliefde badplaats aan de Adriatische kust. Voel de zon op je huid op de kilometers lange zandstranden.
Je fietst vandaag ca. 55km, 80m stijgen, 200m dalen

Overnachting in

Grado

Dag 6

Ruig karstgesteente is je metgezel op de laatste etappe naar de Adriatische Zee. Je fietst door een adembenemend mooi kustgebied. Breng een bezoek aan Slot Miramare voor je de voormalige Habsburgse Stad Triëst binnen fietst. De oude haven- en handelsstad is een waardig slot van deze fietsvakantie. Je kunt de etappe van vandaag eventueel inkorten door na 35km fietsen vanaf Monfalcone de trein te nemen (niet inbegrepen). Je fietst vandaag zo'n 70km.

Overnachting in

Triëst

Dag 7

Je fietsavontuur over de Alpe Adria Radweg zit er op. Het arrangement eindigt na het ontbijt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede driesterrenhotels op kamers met douche en toilet. Het zijn veelal kleinschalige, fietsvriendelijke familiehotels. In de grotere plaatsen zijn de hotels ook wat groter.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt. Voor de lunch kun je ter plaatse inkopen doen of natuurlijk rond het middaguur een restaurant opzoeken. Voor de avondmaaltijd kun je in het restaurant van het hotel terecht of een nabij gelegen restaurant bezoeken.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Bagagevervoer
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Diners
 • Fietshuur (zie aanvullende opties)
 • Persoonlijke uitgaven en verzekering 

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting (indien van toepassing, ca. EUR 1,- p.p.p.n.)

Over de activiteiten

Je fietst zo'n 50 - 60 km per dag, grotendeels over vlakke en licht stijgende, verharde fietspaden langs de rivier of rustige binnenwegen. Kijk voor de exacte hoogteverschillen per etappe in het dag-tot-dagprogramma.

Extra dagen

Je kunt alleen vooraf in Villach en achteraf in Trieste extra nachten boeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Villach is zo'n 1100km. Ook vanaf Brussel rijd je in ca. 1100km naar Villach. Je kunt je auto tijdens de reis parkeren in een openbare parkeergarage. Dit kost ongeveer € 35,- per week. Reserveren is niet noodzakelijk.

Aan het einde van de reis kun je - alleen op woensdag en zaterdag - per shuttlebus van Trieste terug naar Villach reizen. Je dient deze transfer vooraf te reserveren. 
Je kunt ook per trein terugreizen naar Villach. De treinrit duurt ca. 3 uur en je dient 1x over te stappen. 

Voor meer informatie over de treindienstregeling klik hier

Trein informatie

Hoewel Villach en Trieste beide per trein bereikbaar zijn is een treinreis vanuit Nederland of België omslachtig, met name de terugreis vanuit Trieste. Mocht je toch geïnteresseerd zijn in een heen- en terugreis per trein, dan kies je voor een heenreis naar het Oostenrijkse Villach, terug vanaf Trieste (Italië). 

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kan dit arrangement starten op zondag in de periode eind april - begin oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Alpe Adria ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

 

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie fietshuur), neem je deze zelf mee.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op de volgende specifieke detailregels voor reizen naar Oostenrijk en de regels die van belang zijn voor een vakantie in dat land, op de website van het Oostenrijks verkeersbureau’s. Volg svp ook de links naar de detailinformatie!
https://www.austria.info/nl/praktische-info/coronavirus-informatie

Extra informatie over testen ter plaatse in Oostenrijk

 • Bij incheck in hotels, berghutten en horeca is een geldig testbewijs verplicht of bewijs van vaccinatie/ genezen. Tests ter plekke zijn gratis en er zijn ruime testmogelijkheden, o.a. bij apotheken.
 • Gasten moeten worden geregistreerd als zij langer dan 15 minuten blijven - binnen en buiten. Een negatief testresultaat moet aan het personeel worden voorgelegd. Regel svp je testresultaat vooraf aan het verblijf of bezoek; zo belast je het drukke personeel minder. De volgende tests zijn toegestaan:
  * Negatieve PCR test (geldigheidsduur: 3 dagen)
  * Negatieve antigeentest onder toezicht bij teststation, apotheek, enz. (geldigheidsduur: 2 dagen)
  * Antigeentests voor zelftesten (digitaal), geregistreerd in een app (geldigheid: 1 dag)
  * Zelftests ter plaatse zullen ook toegang verlenen. Deze test is echter alleen geldig voor het ene bezoek of de overnachting in kwestie.

Denk ook aan het volgende:

 • Je krijgt ook met maatregelen van Italië te maken; zorg dat je je van tevoren informeert.
 • De Alpe Adria Radweg heeft recent een aantal wijzigingen ondergaan. Zo zijn er bv. fietspaden bijgekomen, waardoor je minder over de weg hoeft te fietsen. We hebben deze wijzigingen verwerkt in de SNP route-app maar niet in de routebeschrijving die je meekrijgt. We raden je dus sterk aan (alleen) de route-app te gebruiken.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Oostenrijk, Italië - Alpe Adria Radweg

Fietsroute naar de Adriatische Zee

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten