712050banner

Italië - West-Sicilië, 8 dagen De zinnenprikkelende schoonheid van Trapani

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs landelijke hotels

Volg rustige landweggetjes door het grillige en onbedorven West-Siciliaanse heuvelland. Ontdek de vroegere invloeden van Grieken, Normandiërs en Arabieren. Bezoek de zoutmijnen van Trapani en de beroemde archeologische vindplaats Selinunte. Peddel vanuit het hooggelegen Erice naar het prachtige zandstrand bij San Vito lo Cabo. Dit is al vroeg in het voorjaar een heerlijke bestemming. Deze reis is ook mogelijk met een e-bike.

Uniek aan deze reis

 • Archeologische vindplaatsen
 • Bagagevervoer inbegrepen of zelf meenemen op de fiets
 • De mozaïeken van Monreale
 • De zoutpannen van Marsala
 • Het strand van San Vito lo Capo
 • Traditionele Siciliaanse dorpjes
 • Zilte zee en zoete wijn
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Italië - West-Sicilië

Puur, grillig, intrigerend... Sicilië is een oord van extremen en de regio Trapani ontvouwt haar betoverende schoonheid dan ook in vele facetten. Je fietstocht begint in het het op een hoge kalksteenrots gelegen Erice. Hier kan je de Elymisch-Punische stadsmuur bekijken, die een magnifiek panorama over de uit de staalblauwe zee oprijzende Monte Cofano biedt. Je fietst langs de kustlijn richting het barokke stadje Trapani. Een zinnenprikkelende dag met een bezoek aan de zoutmijnen van Trapani en een proeverij van Sicilië‘s befaamde dessertwijn Marsala, wordt gevolgd door een fietstocht naar de ruïnes van Selinunte. Dit is het grootste archeologische gebied van Europa, waar geelkleurige zuilen en tempels afsteken tegen het felblauwe decor van de zee. Door het dunbevolkte binnenland fiets je richting Belice-vallei, waar na de aardbeving van 1968 een spookachtige sfeer hangt.

Dag 1

Aankomst in Erice, gelegen op de 750 m hoge Monte San Giuliano met een schitterend uitzicht over de Tyrrheense Zee, de Saraceense en San Vito Kaap. Het stadje heeft een prettige, middeleeuwse ambiance met kastelen, stadsmuur, kerken, straten en steegjes. Proef vandaag of morgen zeker de lokale specialiteit 'Genovese', een soort citroentaart.

Overnachting in

Erice - Hotel Elimo

Dag 2

van Erice naar San Vito lo Capo (37,5 km, 320 m stijgen en 1025 m dalen)
Je eerste fietstocht leidt naar San Vito Lo Capo, een fijn kustplaatsje bekend om haar fraaie zandstrand en het couscousfestival begin september. Neem een duik in het kristalheldere water en eet en drink wat aan de boulevard. Je hoeft de klim terug naar het hooggelegen Erice gelukkig niet met de fiets te doen: aan het eind van de middag word je opgehaald en teruggebracht naar je hotel in Erice.

Overnachting in

Erice - Hotel Elimo

Dag 3

van Erice naar Marsala (60 km, 140 m stijgen, 850 m dalen)
Een lange, maar ontspannen fietsdag. Over vlakke wegen fiets je vanuit het binnenland naar de salinas van Marsala, zoutpannen die al sinds de oudheid bestaan. Na het zout volgt de wijn: het zuiden van Trapani is Sicilie's grootste wijnbouwgebied en tevens herkomstplaats van de bekendste wijn die op de Siciliaanse bodem wordt geproduceerd: vino di Marsala. Dit is een zoete dessertwijn die tot ver over de grenzen befaamd is. Marsala heeft een sfeervol centrum met de 17e eeuwse barokke kerk Chiesa Madre. In de archeologische zone is een aantal unieke opgravingen te zien, waaronder een Punisch oorlogschip uit de 3e eeuw voor Christus en goed bewaarde mozaïekvloeren.

Overnachting in

Marsala - Hotel Carmine

Dag 4

van Marsala naar Selinunte (79 km, 570 m stijgen en 475 m dalen)
Vandaag wacht de langste etappe van de reis, met alweer wat meer hoogteverschillen dan gisteren. Door een zacht golvend terrein fiets je het Siciliaanse binnenland in. Als je beter wilt begrijpen hoe de tempels van Selinunte gebouwd zijn, raden wij je beslist aan de omweg vanaf Campobello naar de Cave di Cusa te maken. Deze steengroeven zijn de meest fascinerende, natuurlijke werkplaatsen uit het Griekse tijdperk. Een bezoek aan deze groeven brengt je terug naar het fatale moment dat het werk van de bevolking van Selinunte abrupt ten einde werd gebracht, waarschijnlijk door de overmacht aan Carthageense troepen die de stad wilden verwoesten.  Selinunte zelf is het grootste archeologische gebied van Europa. Het unieke van deze antieke stad is haar ligging aan zee, die een continue azuurblauwe achtergrond vormt tegen de geelkleurige zuilen van de tempels. Je verblijft vandaag in een agriturismo op ca. 5km van Selinunte.

Overnachting in

Castelvetrano-Selinunte - Case di Latomie

Dag 5

van Selinunte naar Sambuca di Sicilia (47,5 km, 720 m stijgen en 470 m dalen)
Door een onvervalst Siciliaans binnenland fiets je richting de ruïnes van Montevago. Het landschap is dun bevolkt en ruig en doet in niets denken aan het kustlandschap waar je de afgelopen dagen doorheen reed. Bewonder de muurschilderingen in Montevago en fiets verder naar Sambuca di Sicilia, een dorpje met Arabische wortels.

Overnachting in

Sambuca di Sicilia - B&B Al Zabut

Dag 6

van Sambuca di Sicilia naar Ficuzza/Piana degli Albenesi (64 km, 1530 m stijgen en 1215 m dalen)
Weer een fietstocht door het binnenland van West-Sicilië. Je komt onderweg vlakbij Corleone: wereldberoemd door de mafia en de Godfather-trilogie. Je overnacht in de bossen bij Ficuzza of in de heuvels tussen Ficuzza en Piana degli Albanesi.

Overnachting in

Ficuzza/Piana degli Albenesi - Masseria Rossella

Dag 7

van Ficuzza naar Monreale (34 km, 615 m stijgen en 990 m dalen)
De laatste etappe brengt je via een oud spoorwegtraject door de Conca d'Oro vallei naar Monreale. Je tocht eindigt in Monreale, dat zijn bekendheid dankt aan het belangrijkste Normandisch-Arabische bouwwerk op Sicilie: de dom van Monreale. Ze is prachtig gelegen op de Monte Caputo, de 'koninklijke berg' die neerkijkt op Palermo en de Conca d'Oro-vallei.

Overnachting in

Monreale - Palazzo Ducale Suites

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Als je je reis wilt verlengen: Palermo ligt praktisch om de hoek.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede hotels en sfeervolle agriturismo's, op kamers met douche en toilet.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt. Daarnaast zijn twee diners inbegrepen: in Selinunte en Ficuzza. De andere dagen kun je zelf een leuk restaurantje uitzoeken voor het diner. De lunch koop je onderweg in.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2x diner
 • transfer dag 2
 • bagagevervoer
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • fietshuur (bij te boeken)

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 1,50 - 2,50 p.p.p.d.)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je fietst tussen de 35 en 65km per dag. De eerste etappes kennen beperkte hoogteverschillen. In het binnenland, m.n. op dag 5 en 6, moet er flink geklommen worden. Kijk voor de details in het dag-tot-dagrprogramma. Je kunt een e-bike huren als je opziet tegen de hoogteverschillen. Je fietst voornamelijk over asfaltwegen en enkele korte trajecten over gravel. De eerste paar dagen is het asfalt over het algemeen van goed kwaliteit. In het binnenland zijn de wegen slechter, met regelmatig kuilen en hobbels. Daar tegenover staat dat je prachtige tochten maakt en in het binnenland vrijwel geen andere toeristen zult tegen komen.

Extra dagen

Je kan overal een extra dag boeken. Een extra dag in Marsala geeft je de gelegenheid om het stadje en de wijnkelders bezoeken. In Selinunte kan je rustig de tijd nemen om de archeologische opgravingen te bezichtigen. Daarnaast is hier een prachtig strand nabij de monding van de Belice-rivier. Vanuit de aangename agriturismo in Contessa Entellina kan je een extra, niet beschreven, fietstocht maken, bijvoorbeeld naar het klooster Santa Maria del Bosco.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Tonic (Palermo)

Hotel Tonic is een stijlvol ingericht, luxe hotel in het centrum van Palermo, maar ook vlak bij de zee. De haven en de bekende theaters Politeama en Massimo zijn op loopafstand. Het hotel biedt verschillende gemeenschappelijke ruimtes waar je rustig een boek kunt lezen. De kamers zijn uitgerust met eigen badkamer met douche en toilet, airco en gratis WiFi.

Transfers

vliegveld Palermo - Erice (vanaf € 176,- per boeking)

Optionele transfer van het vliegveld Palermo naar de eerste accommodatie in Erice.

Voorwaarden: Geef deze transfer bij boeking aan.

Monreale - centrum Palermo (vanaf € 50,- per boeking)

Optionele transfer van de laatste accommodatie in Monreale naar het centrum van Palermo.

Voorwaarden: Geef deze transfer bij boeking aan.

Monreale - vliegveld Palermo (vanaf € 77,- per boeking)

Optionele transfer van de laatste accommodatie in Monreale naar vliegveld Palermo.

Voorwaarden: Geef deze transfer bij boeking aan.

Fietsvakantie zonder bagagevervoer

Korting bagagevervoer exclusief

Bij deze reis is standaard bagagevervoer inbegrepen. Je kunt er voor kiezen dit weg te laten en zelf je bagage op de fiets te vervoeren. Voordeel: je krijgt korting én het is duurzamer. Je krijgt een extra fietstas mee om je spullen mee te vervoeren. Je overige bagage kun je tegen betaling van een toeslag laten vervoeren van de eerste naar de laatste accommodatie. Informeer bij boeking.

Voorwaarden: Geef bij boeking aan dat je geen gebruik wilt maken van bagagevervoer.

Fietshuur

1327010_2017_a_1_fx_3.jpg

Hybride fiets (vanaf € 176,- per persoon)

Je huurfiets is een hybride fiets met 27 versnellingen, bagagedrager met fietstas, kaarthouder, km-teller, bidonhouder, slot, helm, pomp en reparatiesetje.

Voorwaarden: Geef de fietshuur bij boeking aan.

e-bike (vanaf € 319,- per persoon)

Je huurfiets is een e-bike met 9 versnellingen, accucapaciteit van 500Wh, bagagedrager met fietstas, km-teller, slot, helm, pomp en reparatiesetje.

Voorwaarden: Geef de fietshuur bij boeking aan.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht op Palermo of eventueel Trapani. Transavia vliegt op woensdag en zaterdag rechtstreeks vanaf Rotterdam naar Palermo.

SNP regelt graag een lijnvlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Je reist per openbaar vervoer van het vliegveld naar Erice. Vanaf het vliegveld van Palermo of Trapani reis je per bus naar het busstation in de stad Trapani. Hier neem je de bus naar de voet van de kabelbaan naar Erice. Je kunt ook een taxi pakken (ca. EUR 10,-) en je af laten zetten aan de voet van de kabelbaan naar Erice of - als de kabelbaan niet gaat - bij het hotel in Erice. Het kabelbaantje (ca. EUR 5,-) brengt je vervolgens in het hooggelegen Erice.

Aan het einde van de reis, in Monreale, reis je per openbaar vervoer naar het vliegveld van Palermo. Vanuit Monreale neem je de bus naar het centrum van Palermo. Er gaat elk uur / anderhalf uur een bus en de rit duurt ca. 1 uur. Vervolgens neem je in Palermo een trein of bus (ca. 50 minuten) naar het vliegveld van Palermo.

Voor meer informatie over de busdienstregeling Monreale - Palermo klik je hier

Je kan ook een transfer bijboeken van vliegveld Palermo naar Erice en van Monreale naar het vliegveld of centrum van Palermo (zie transfers).

Je kan dit arrangement elke dag starten van begin maart tot half juli en van begin september tot eind november. Houd er rekening mee dat vroeg en laat in het reisseizoen er een grotere kans is op wisselvallig weer. Ook zijn restaurants en bezienswaardigheden nog niet allemaal geopend of al gesloten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar West-Sicilië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

P4162240_-_onderweg_naar_Contessa_Entellina.jpg

Italië - West-Sicilië

De zinnenprikkelende schoonheid van Trapani

Fietsvakantie langs landelijke hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)