Cornwall

Groot-Brittannië - South West Coast Path, Etappe 4, 9 dagen The Far End of Cornwall

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en B&B’s

Als het lezen van het beroemde boek ‘Het Zoutpad’ van Raynor Winn je ook de wandelkriebels heeft gegeven, dan is dit je kans om de uitdaging aan te gaan en ook hét ultieme kustpad van Groot-Brittannië en misschien wel van heel Europa te lopen; of tenminste een stuk ervan.   Acht etappes scheiden Minehead in Somerset van Poole Harbour in Dorset. Ruim 1000 kilometer aan afwisselende kustlandschappen wachten je in het zuidwesten van Engeland. Ruige, dreigende door de wind geteisterde kliffen worden afgewisseld door prachtige stranden, baaitjes en duinen en diepe, beboste inhammen. Het langste gemarkeerde wandelpad van Engeland gaat steeds op en af en is steeds anders en afwisselend. Verblijf in sfeervolle hotels en B&B’s en je bagage wordt vervoerd. Op en top Engels en de hele dag uitwaaien! App only, want de route is prima gemarkeerd. 

In deze vierde etappe van het South West Coast Path wandel je rondom de uiterste westpunt van Cornwall, langs beroemde kapen als Cape Cornwall en Land’s End. Je begint in het kunstenaarsdorpje St.Ives en wandelt langs steile kliffen waar de oceaangolven aanhoudned tegenaan beuken. Overal zie je de restanten van de 18e en 19e eeuwse mijnindustrie, tegenwoordig UNEXCO Werelderfgoed.    Na Land’s End is het vizier op het oosten gericht en passeer je beschutte baaitjes van Porthcurno en Lamorna, alvorens je de grotere havenplaats Penzance bereikt.  Na de beroemde St.Michael’s Mount wordt de kust weer reiger en bereik je uiteindelijk de uiterste zuidpunt van Engeland: Lizard Point.

Uniek aan deze reis

  • Afwisseling van kapen, kliffen en stranden
  • Hét ultime kustpad!
  • In 8 etappes de zuidwestpunt van Engeland rond
  • Penzance en St.Michael's Mount
  • Restanten van de oude mijnindustrie: UNESCO Werelderfgoed
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de SNP Reis App op je smartphone. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de SNP Reis App en in Mijn SNP. Kijk hier voor meer informatie over de SNP Reis App.

Dag tot dag

Groot-Brittannië - South West Coastpath - etappe 4

In het kort ziet je programma voor de negen dagen van deze reis er als volgt uit:

  • Dag 1: aankomst St.Ives
  • Dag 2: wandeling naar Zennor. Overnachting Zennor
  • Dag 3: wandeling naar Pendeen, overnachting Pendeen
  • Dag 4: wandeling naar Sennen Cove, overnachting Sennen Cove
  • Dag 5: wandeling naar Mousehole,  overnachting Mousehole
  • Dag 6: korte wandeling naar Penzance, overnachting Penzance
  • Dag 7: wandeling naar Porthleven, overnachting Porthleven
  • Dag 8: wandeling naar Lizard, overnachting Lizard
  • Dag 9: einde arrangement 

Voor meer details klik je op de betreffende dag

Dag 1

Aankomst in het beroemde kunstenaarsstadje St. Ives. Beschermd tegen Atlantische stormen was St. Ives ooit de belangrijkste vissershaven in Cornwall maar, net als elders aan de omliggende kust, raakten de visstanden aan het begin van de 20e eeuw uitgeput en verdween de vissersvloot grotendeels. Al in 1811 bezocht Wiliam Turner het dorpje om de zeegezichten te schilderen en eind jaren 1880 vestigden verschillende kunstenaars zich in het stadje en werd het een levendige kunstenaarskolonie. St.Ives bereikte haar culturele hoogtijdagen in de late jaren 1940 en de jaren 1950, toen de beeldhouwster Barbara Hepworth er woonde. Tegenwoordig is hun werk te zien in de St Ives Tate Gallery, het Barbara Hepworth Museum en de Bernard Leach Gallery.

Overnachting in

St.Ives

Dag 2

In het centrum van St. Ives begint deze vierde etappe over het South West Coast Path en wandel je de komende dagen langs de rafelige en ruige klifkust van de uiterste westpunt van Cornwall.  Na de levendigheid van Porthmeor Beach gaat het goed gemarkeerde pad steeds op en neer bovenlangs de ruige granietkliffen. In het voorjaar bloeien er de gele Gaspeldoorn en het roze Engels Gras, in de nazomer paarse Struikhei. Op de steile kliffen broeden Noordse stormvogels en verschillende meeuwensoorten, op zee zie je Jan-van-Genten zich in loodrechte duikvlucht op vis storten. Op de vlak voor de kust liggende puntige Carracks en bij Mussel Point kun je zeehonden op de rotsen zien liggen. Je wandelt bij Wicca Pool over spectaculair gevormde rotsen. Aan de westkant van Zennor Head ligt de diepe, verscholen baai Pendour Cove, de woonplaats van een zeemeermin. Tot slot wandel je landinwaarts naar het fraaie dorpje Zennor. Lengte 12 km, 410 m stijgen en 320 m dalen, wandelduur ongeveer 4,5 uur.

Overnachting in

Zennor

Dag 3

Na het ontbijt wandel je terug naar het kustpad. Er wacht je een pittige, maar opnieuw niet al te lange en prachtige en afwisselende kustwandeling. Onderweg kom je restanten tegen van prehistorische forten op in zee uitstekende kapen, zoals Trereen Dinas op Gurnard’s Head en Bosigran Castle. Portheras Cove heeft een prachtig strand, waar soms Grijze zeehonden liggen te zonnebaden. Zwemmen is hier niet aan te bevelen vanwege de sterke stroming! Na de vuurtoren op Pendeen Watch uit 1900 wandel je een stukje het binnenland in naar de eeuwenoude ‘inn’ van Boscaswell waar je de nacht doorbrengt. Lengte 14 km, 470 m stijgen en dalen, wandelduur ongeveer 5 uur.

Overnachting in

Boscaswell (Pendeen)

Dag 4

Vandaag wandel je door ‘Poldark-country: het mijngebied met de tin- en kopermijnen van Boscaswell, Levant en Botallack’ dat beroemd geworden is door de betreffende tv-serie. De bijzonder fraai op de kliffen gelegen en deels gerestaureerde restanten van deze mijnen geven het landschap een bijzonder cachet van vergane glorie. Sommige gebouwen zijn te bezichtigen. De kliffen en 19e eeuwse mijnen staan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dan vervolg je de route boven de ruige kliffenkust naar Cape Cornwall, waar je de restanten van een middeleeuws kerkje vindt en bij helder weer de Scilly Isles kunt zien liggen. Je wandelt langs de Ballowall Barrow, een megalithische grafheuvel, en het strandje van Nanven met fraaie rotsformaties van grote afgeronde rolkeien die wel wat op dinosauruseieren lijken. Na de beboste Cot Valley wandel je op en neer over de kliffen tot aan het langgerekte strand van Whitesand Bay waar je misschien wilt zwemmen. Langs of over het strand bereik je het badplaatsje Sennen Cove, waar de wandeling eindigt. Lengte 15 km, 345 m stijgen en 460 m dalen, wandelduur ongeveer 5,5 uur.

Overnachting in

Sennen Cove

Dag 5

Vanaf Sennen Cove, wordt het kustpad drukker, want ineens sta je op de uiterste westpunt van Engeland: Land’s End, waar je je kunt laten fotograferen bij de bekende, zelf aan te passen ‘laatste/eerste’ richtingwijzer. Noordse stormvogels scheren langs de kliffen en een enkele slechtvalk jaagt hier op zeevogels. Algauw laat je de drukte achter je. De granieten kliffen en baaien vormen een prachtige weidse kustlijn. Bij Gwennap Head, de zuidwestpunt van Penwith komen officieel Het Kanaal en de Atlantische Oceaan samen: je hebt er een adembenemend panorama met aan de horizon de Scilly Isles. Dan kom je door de smalle inham met fraai ‘gebeeldhouwde’ rotsen en het schilderachtige Porthgwarra. Vanaf het mooie schelpenzandstrand van Porthcurno Cove wandel je over de kliffen van de Penwith Area of Outstanding Natural Beauty naar de vissersplaats Mousehole. Je komt langs het grote fort Treryn Dinas, het indrukwekkende ‘wiebelrotsblok’ Logan Rock en het schilderachtige vissershaventje aan Penberth Cove. Op de beboste oever van de St. Loy’s Cove spring je van steen op steen over een stukje rolkeienstrand. Je merkt hier dat de meer beschutte zuidkust een vriendelijker klimaat heeft dan de westkust. Pauzeer even bij Lamorna Cove, gelegen aan het einde van een groene vallei en door het bijzondere licht altijd kunstschilders, schrijvers en andere kunstenaars aangetrokken heeft. Ook in het Kemyel Crease Nature Reserve zorgt het milde klimaat voor een bijzonder bos met aangeplante, exotische Monterey-cipressen en Monterey-dennen. Na de laatste steile kliffen bereik je Mousehole, het eindpunt van deze inspannende wandeling. Lengte 23,5 km, 665 m stijgen en dalen, wandelduur ongeveer 7 uur. 

Overnachting in

Mousehole

Dag 6

Na de inspannende dag van gisteren heb je vandaag een korte wandeling voor de boeg, via de vissershaven van Newlyn naar Penzance, de ‘hoofdstad’ van de westpunt van Cornwall. Penzance is een levendig strand- en vissersplaatsje met een mild klimaat, gelegen aan Mount’s Bay aan de zuidkust van Cornwall. Langs de wegen staan palmbomen en in de parken exotische, subtropische planten. In het historische centrum bieden de winkelstraten Chapel Street en de twee niveaus van Market Jew Street met hun smalle zijstraatjes en steegjes, enkele fraaie gebouwen en pubs. Omdat de wandeling van vandaag kort is, heb je volop gelegenheid om het stadje te verkennen. Lengte: 5,5 km, 35 m stijgen en dalen, duur 1,5 uur.

Overnachting in

Penzance

Dag 7

Na het ontbijt neem je afscheid van het bedrijvige centrum van het havenplaatsje Penzance en volgt een nagenoeg vlakke wandeling over het South West Coast Path of over een wijds, fraai strand (afhankelijk van het getij). De wandeling voert naar het historische marktplaatsje Marazion en St. Michael’s Mount (National Trust), die er tegenover ligt. Bij laagwater is dit eilandje met zijn 12e eeuwse kerk en 14e eeuwse kasteel lopend over een ‘causeway’ te bereiken. Bij hoogwater word je overgezet met een bootje. Vanaf Marazion wandel je over het kustpad bovenlangs de kliffen richting Perranuthnoe en Prussia Cove. Coves zijn natuurlijke, beschutte inhammen op plekken waar een riviertje in zee stroomt. Je komt langs het badplaatsje Praa Sands, enkele ketelhuizen van oude tin- en kopermijnen en cottages met rieten daken. De kliffen worden hoger, de coves dieper. De wandeling eindigt in Porthleven waar het openbare leven zich afspeelt rond de natuurlijke, schilderachtige haven, vroeger belangrijk voor de ‘pilchard’- of sardientjesvisserij, met daar omheen pubs, restaurantjes, winkeltjes en galeries. Wandeling: 22,5 km, 475 m stijgen en dalen. Wandelduur: circa 6,5 uur.

N.B. Het kasteel op St. Michael’s Mount is op zaterdag gesloten. Je kunt wel het eilandje (o.a. subtropische tuinen) bezoeken.

Overnachting in

Porthleven

Dag 8

De laatste wandeling van deze etappe over het South West Coast Path is weer een pittige, maar zeer fraaie tocht! Over de ruige kliffen van het Lizard Peninsula. Eerst passeer je de Loe Bar, een door zeestromingen gevormde, enorme zandwal die van het Loe Lake een natuurlijk stuwmeer maakt. Genietend van het milde klimaat en de weidse uitzichten vanaf de kliffen wandel je verder langs Gunwalloe Fishing Cove en het zandstrand van Church Cove. Bezoek het vanuit zee onzichtbare en op een beschutte plek staande vijftiende-eeuwse kerkje van St. Winwaloe (‘Church of the Storms’). Over de majestueuze kliffen kom je via Poldhu Cove langs een van de eerste draadloze zendstations van Marconi. Verderop wandel je langs Polurrian Cove waar geologisch gezien het eigenlijke schiereiland The Lizard begint. De klifkust en het westelijke binnenland van het eigenlijke schiereiland The Lizard zijn landschappelijk anders dan wat je de afgelopen dagen gezien hebt: een vlak plateau, geen stranden en een brokkelige kust met hoge steile kliffen. Hier en daar liggen fraai gevormde eilandjes voor de smalle, diepe inhammen (coves), waarop zeevogelkolonies broeden. Vooral Kynance Cove is een drukbezocht juweeltje. Uiteindelijk bereik je Lizard Point, het zuidelijkste puntje van Engeland en eindigt in het dorpje Lizard. Wandeling: 24 km,  595 m stijgen en 525 m dalen. Wandelduur circa 7,5 uur.

Overnachting in

Lizard

Dag 9

Na het ontbijt eindigt het arrangement. 

NB Programma

Let op: Het kan voorkomen dat we de reis alleen kunnen bevestigen als we voor een of meerdere nachten gebruik moeten maken van een accommodatie op een andere locatie dan op de website is vermeld. Als dat effect heeft op de lengte van de wandelingen, dan worden er transfers tussen de afwijkende accommodatie(s) en de wandeling(en) voor je geregeld.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in kwalitatief prima, gastvrije  en sfeervolle guesthouses hotels en B&B's  op kamers voorzien van douche en toilet. B&B's zijn over het algemeen grotere woonhuizen, met enkele gastenkamers. Deze kamers zijn vaak allemaal verschillend (bv. in grootte en uitzicht). We proberen uiteraard de beste kamers voor je te reserveren, maar in het hoogseizoen worden de mooiste kamers gegeven aan mensen die langer blijven dan 1 of 2 nachten. Guesthouses zijn meestal wat groter met meer kamers. 

Let op: Het kan voorkomen dat we de reis alleen kunnen bevestigen als we voor een of meerdere nachten gebruik moeten maken van een accommodatie op een andere locatie dan op de website is vermeld. Als dat effect heeft op de lengte van de wandelingen, dan worden er transfers tussen de afwijkende accommodatie(s) en de wandeling(en) voor je geregeld. 

Over de maaltijden

Het ontbijt is inbegrepen en bestaat uit een cooked breakfast met toast en jam en een buffet met fruit, zuivelproducten en cereals. Voor het avondeten is er steeds een pub of restaurant in de buurt of kun je dineren in de accommodatie waar je verblijft. De lunch kun je dagelijks zelf inkopen in de plaatsen waar je verblijft. In veel accommodaties kun je ook een lunchpakket bestellen. 

Inbegrepen

  • alle overnachtingen
  • alle ontbijten
  • bagagevervoer (max. 1 stuks à 20 kg p.p.)
  • wandelroutes in SNP Reis app
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • eventuele entrees
  • diners
  • lunches
  • persoonlijke uitgaven
  • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je maakt tijdens deze reis afwisselende kustwandelingen over grotendeels goede paden, soms ook over het strand, maar meestal ver boven de branding bovenlangs de kliffen. Kleine delen van de route zijn rotsachtig en steil en de kleinere paden kunnen modderig zijn. De meeste wandelingen kennen meerdere korte, steile stijgingen en dalingen. De grootste uitdaging op het South West Coast Path is dat de route meestal voortdurend op en af gaat. Een paar wandelstokken is zeer aanbevolen, evenals goede regenkleding en gamaschen. Een verzwarende factor kan het weer zijn: omdat je tijdens de eerste etappes wandel je grotendeels in westelijke richting, wat meestal tegen de wind in betekent. Bij slecht weer maakt dat de wandelingen zwaarder. De route volgt grotendeels het goed aangegeven Coastal Path en is makkelijk te volgen. Daarom is dit een ‘app-only’ reis en zijn er geen routebeschrijvingen beschikbaar, alleen een GPS track.
Bij deze etappe lopen de afstanden uiteen van 13 tot 23 km (één wandeling is 5 km). De hoogteverschillen lopen uiteen van 100 tot 400m stijgen en dalen per dag (verdeeld over meerdere klimmetjes en afdalingen). Op een enkele dag zijn de hoogteverschillen nog iets groter.

Je wandelt met de SNP Reis app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg zelf dus voor een goed opgeladen smartphone en eventueel een powerbank. Op snp.nl/reisapp staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. 

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement alleen in St.Ives en in Lizard (aan het begin en einde van het arrangement) een rustdag bijboeken.

Extra's

Verlengingshotels

Rodney Hotel (Bristol)

Dit hotel in Bristol brengt u terug naar de vervlogen tijd van Koning George en laat deze herleven. Het Rodney Hotel beschikt over 31 kamers die allen de naam dragen van één van de schepen die samen de vloot vormden onder de vlag van Admiraal Rodney. Deze admiraal was een grote held in Bristol ten tijde dat het pand gebouwd werd. Bij het hotel hoort een ommuurde tuin waar u rustig kan zitten met een drankje of kan genieten van uw maaltijd.

Transfers

Transfer van treinstation Hayle naar St.Ives (vanaf € 35,- per boeking)

Taxirit van het treinstation in Hayle naar de eerste accommodatie in St.Ives.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Transfer van Lizard naar treinstation Redruth (vanaf € 145,- per boeking)

Taxirit van de laatste accommodatie in Lizard naar het treinstation in Redruth.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – St.Ives, door de Kanaaltunnel, is ca. 960 km. In St.Ives zijn er enkele ‘long stay’ parkings, waaronder Trenwith Car park, op enkele minuten lopen van het centrum. Old Vicarage Guesthouse heeft een eigen parking 

Op de laatste dag reis je per bus in ca 3 uur terug naar St.Ives. Eerst gaat het mijt lijn 34 van Go Cornwall Bus naar Helston en van daar met lijn 38 van Go Corwall Bus naar Camborne.  Daar stap je op de trein of de buslijn T3 van Kernow First Bus naar Hayle, vanwaar je de taxi of lijnbus 200 van Kernow First Bus naar St.Ives gaat (er is een bushalte op 5 minuten lopen van Old Vicarage Guesthouse: halte Trenwith Bridge waar deze lijn langs komt). 

Je kunt ook de transfers van Lizard naar treinstation Redruth bij boeken en van daar de trein naar Hayle nemen, waar je dan de bus of taxi naar St.Ives neemt. Zie onder ‘Extra’s’.

Meer info Kernow First Bus: zie hier.
Meer info Go Cornwall Bus: zie hier.
Voor informatie over openbaar vervoer in Zuidwest Engeland: klik hier
Voor informatie over treinreizen in Engeland: klik hier

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen reis je in ca. 12 uur vanaf Amsterdam naar treinstation Hayle (1 of 2 x overstappen). 
Vanaf Hayle reis je per bus, lijn T2 The Tinner, van Kernow First Bus, duur 15 minuten, meerdere keren per dag, eerste om 7.15 uur, op za eerste om 7.45 en op zondag eerste om 09.05) of per taxi (6 km) naar St.Ives. 
Je kunt ook het stoptreintje van St.Erth (waar een deel van de treinen uit Londen stopt) naar St.Ives nemen. Als je trein niet in St.Erth stopt, kun je ook blijven zitten tot in Penzance en daar het stoptreintje naar St.Ives nemen. 

Terug reis je per bus van Lizard naar Redruth treinstation.  Er rijden per dag meerdere bussen van Go Cornwall naar Redruth (op ma-za o.a. om 7.07, 8.40 en 9.40 uur, duur 1,40 uur; op zo de eerste om 9.30 en daarna om 11.30).

Je kunt ook een taxitransfer van treinstation Hayle naar St.Ives en van het eindpunt in Lizard naar treinstation Redruth bijboeken. Zie onder 'Extra's'.

Meer info Kernow First Bus: zie hier.
Meer info Go Cornwall Bus: zie hier.
Voor informatie over openbaar vervoer in zuidwest Engeland: klik hier.
Voor informatie over treinreizen in Engeland: klik hier. 

LET OP
Neem voldoende overstaptijd in London (minimaal 1 uur). Je reist hier (bijna) altijd per metro van het ene naar het andere station. Het is ook mogelijk om op de heen- of terugreis in London te overnachten en een stadsbezoek aan de wandelreis te koppelen.

Treintickets met de Eurostar naar London-St.Pancras kunnen wij voor je boeken, de treinen in Engeland zelf dien je zelf te boeken.
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check goed van tevoren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

Voor meer informatie over de actuele treindienstregeling: klik hier

Vluchtinformatie

Als je wil vliegen, dan kies je voor deze reis een retour vlucht op Bristol.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Houdt bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom voor een ochtendvlucht heen en een middagvlucht terug. NB. Op zon- en Engelse feestdagen zijn er vaak minder treinverbindingen.

Heenvlucht op Bristol (BRS):
Vanaf het vliegveld pak je de bus naar het treinstation Bristol Temple Meads. Vanaf hier reis je per trein naar Hayle (1 tot 2x per uur, duur 4 tot 4,5 uur). Vanaf Hayle neem je buslijn T2 The Tinner  van Kernow First Bus naar St.Ives (duur 15 minuten, meerdere keren per dag).
Je kunt ook het stoptreintje van St.Erth (waar een deel van de treinen uit Londen stopt) naar St.Ives nemen. Als je trein niet in St.Erth stopt, kun je ook blijven zitten tot in Penzance en daar het stoptreintje naar St.Ives nemen. 

Terugreis:
Terug reis je per bus van Lizard naar Redruth treinstation.  Er rijden per dag meerdere bussen van Go Cornwall naar Redruth (op ma-za o.a. om 7.07, 8.40 en 9.40 uur, duur 1,40 uur; op zo de eerste om 9.30 en daarna om 11.30).
Daar neem je de trein naar Bristol Temple Meads, al dan niet met overstap in Plymouth (4 uur, 1 tot 2x per uur, op zondag elk uur), en van daar per bus verder naar het betreffende vliegveld.

Je kunt ook een taxitransfer van treinstation  Hayle naar St.Ives en van het eindpunt in Lizard naar treinstation Redruth bijboeken. Zie onder 'Extra's'.

Meer info Kernow First Bus: zie hier.
Meer info Go Cornwall Bus: zie hier.

Voor meer informatie over de actuele treindienstregeling: klik hier
Voor meer informatie over dienstregelingen van het openbaar vervoer in zuidwest Engeland: klik hier.

NB1. Eventueel kun je een hotelovernachting in Bristol bijboeken.

Je kunt dit arrangement starten van 1 juni t/m eind oktober. Met name mei, juli en augustus zijn drukke maanden aan de Engelse zuidkust. Omdat de meeste accommodaties klein zijn, is vroeg boeken zeer aan te raden! 
In het  voorjaar en najaar is het, vanwege de warme golfstroom, over het algemeen heerlijk wandelweer, hoewel koude of regenachtige periodes voor kunnen komen. Het kan op de kliffen het hele jaar door hard waaien, en ook (zee)mist komt het hele jaar met enige regelmaat voor, zij het met name in het voorjaar als de zee nog relatief koud is. 

De Bank Holidays zijn vrije maandagen, waardoor een lang weekend ontstaat en het overal druk wordt met bezoekers en veel gesloten is. U kunt deze weekenden beter mijden voor uw vakantie.
Klik hier voor de juiste data van Bank Holidays.
NB. Er zijn afwijkende Bank Holidays in Engeland, Schotland en Wales!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuidwest Engeland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens deze reis zijn er geen transfers van toepassing (tenzij je in een alternatieve accommodatie slaapt die te ver van de route af ligt).
De transfers van treinstation St.Ives naar treinstation Hayle en van Lizard naar Redruth treinstation kun je bijboeken (zie onder 'Extra's').

Voor de wandelingen raden we je aan goed ingelopen wandelschoenen met een goed profiel mee te nemen, bij voorkeur hoogsluitend. Een dagrugzakje van 25 liter met daarin plaats voor warme kleding, regenkleding, wat te drinken en een lunchpakketje volstaat. Wandelstokken en gamaschen zijn aanbevolen. 

  • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
  • schoenvet
  • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
  • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en fleecevest
  • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
  • dagrugzakje (25 liter)
  • drinkfles (minimaal 1à 1,5 liter) of meerdere kleine flessen
  • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
  • eventueel: klein zakmes en zitmatje voor lunch in het veld 
  • verloopstekker(s) UK
  • oplader(s)
  • voorts eventueel: zwemkleding en badhanddoek
    eventueel: camera, verrekijker
  • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
  • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
  • enige EHBO-benodigdheden die je eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: pilletjes tegen zeeziekte, rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "compeet")

De bagagevervoerder staat persoon 1 stuk bagage à max. 20 kg toe. Daarboven moet je ter plekke bijbetalen.

Vanaf 2 april 2025 is het voor EU burgers verplicht een  ETA (Electronic Travel Authorisation) aan te vragen. Een ETA is geen visum. Het geeft je toestemming om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen en is alleen geldig in combinatie met een geldig paspoort.

Aanvraag ETA-reistoestemming
Een ETA kan je vanaf 5 maart 2025 online bestellen. De kosten per ETA zijn GBP 10,- per persoon (vanaf 9 april 16,- GBP). Een ETA is maximaal 2 jaar geldig (of tot het moment dat het huidige paspoort verloopt).
Elke persoon in het reisgezelschap heeft een ETA nodig, ook kinderen en baby’s.
Vanaf 5 maart vraag je het formulier aan op: Apply for an electronic travel authorisation (ETA) 
Begin 2025 is er ook app beschikbaar, de 'UK ETA app'.

N.B. Voor de Kanaaleilanden (en alleen als je via Frankrijk reist) is de ETA pas vanaf eind 2025 of begin 2026 van toepassing.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Groot-Brittannië.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Je reis begint hier!

Cornwall south west coast path

Groot-Brittannië - South West Coast Path, Etappe 4

The Far End of Cornwall

Wandelvakantie langs hotels en B&B’s

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Met wie ga je op reis?

Kies je vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Wij controleren de beschikbaarheid na boeking

Kies je vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar
Prijs p.p.
Wij controleren de beschikbaarheid na boeking
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.