Frankrijk - Drôme, 8 dagen Fietsend door een rijk aan contrasten

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs auberges en hotels

Maak een ‘Drôme’ van een fietsreis door een natuur gezegende streek met zowel een alpien als mediterraan karakter. Snuif de geuren van lavendel en citrusfruit op in de dalen en voel de frisse alpenwind tijdens een rit op hoogte. Maak pittige en afwisselende tochten langs de randen van het ruige Nationale Park de Vercors en vind ’s avonds een warm en culinair onthaal in sfeervolle auberges en hotels.

Uniek aan deze reis

  • Pittig fietsen in schitterend landschap
  • Met of zonder bagagevervoer
  • Door de spectaculaire Trente Paskloof
  • Tussen Alpen en Mediterranée
  • Over de wijnhellingen van Chatillon
  • E-bikehuur mogelijk
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Frankrijk - Drôme

Daar waar Alpen en Provence elkaar ontmoeten, ontvouwt zich de Drôme: een land rijk aan contrasten, waar de landschappen veranderen op de cadans van de seizoenen. Fiets door zacht glooiende lavendelvelden, eeuwenoude olijfboomgaarden en drômerige dorpjes. Een spectaculair panorama vanaf de Col de la Sausse wordt gevolgd door een steile afdaling door de kloof Trente Pas, zo smal dat kleine tunneltjes nodig zijn. De Drôme raakt immers de rand van de Vercors, een imposant natuurpark waar massieve kalksteen rotsen loodrecht omhoog schieten. Sommige fietsroutes zijn pittig, maar je inspanning wordt altijd beloond met een spectaculair uitzicht, de koelte van platanen op een dorpspleintje of een gastvrij onthaal door de eigenaren in de auberges en hotels.

Dag 1

Aankomst in Marsanne, een kleurrijk Provence dorpje.

Als je hier een extra overnachting boekt kan je een rondrit maken langs een aantal Villages Perchés, dorpjes op een hooggelegen plek, die vroeger goed te  verdedigen waren, vaak stammend uit de 12e eeuw. Vanuit Marsanne begin je rustig op het vlakke gebied ten zuiden van het dorp, met onder andere het plaatsje Sauzet, en buigt dan af naar de Rhone vallei. Al snel ben je dan bij de mooie dorpjes Cliousclat en Mirmande. Dan begint de eerste echte klim van deze fietstocht naar de Col de la Grande Limite (507 m). Door het Fôret de Marsanne rol je terug naar Marsanne, waarbij je nog een bezoek kunt brengen aan het oude, hooggelegen dorp met het Chateau de Marsanne. Fietstocht ca. 45 km met 800m stijgen. 

Overnachting in

Marsanne

Dag 2

ca. 55 km van Marsanne naar Saint-Ferréol-Trente-Pas (1000 m stijgen en 850 m dalen).
Vandaag begin je weer vlak en fietst dan de heuvels van de Drôme in. Vanaf Pont de Barret begint de weg te stijgen op weg naar de eerste col van de dag Col de Ventebrun (637 m). Je daalt af en volgt dan de rivier de Roubion stroomopwaarts tot Col de Sausse (790 m). Je krijgt steeds beter zicht op de stille bergen van de Provence. Via de Defile des Trentes Pas, een schitterende kloof waarbij de weg deels overkapt is door rotsen, bereik je je volgende overnachtingsadres.

Overnachting in

Saint Ferréol Trente Pas

Dag 3

Rustdag of ca. 60 km rondrit vanuit Saint-Ferréol-Trente-Pas (750 m stijgen en dalen).
Je kan vandaag lekker luieren of je maakt een rondrit door een heuvelachtig gebied met vele olijfbomen. De dag begint ontspannen met een licht dalende weg naar Nyons. Een bezoek aan deze kleine maar fijne Provençaalse stad (en hoofdstad van de olijfolie), is een must. Dan gaat het op en neer door de Côtes du Rhône wijngaarden, langs leuke dorpjes als Venterol, naar lavendelvelden en abrikozenboomgaarden. Dit alles als opmaat voor de beklimming van de Col de Valouse (735 m), het hoogste punt van de dag. Nu alleen nog dalen....

Overnachting in

Saint Ferréol Trente Pas

Dag 4

Van Saint-Ferréol-Trente-Pas naar La-Motte-Chalancon (35 km, 800m stijgen en 600m dalen). Vanuit de start gelijk een kleine speldenprik. Dan gaat het verder over smalle weggetjes en door stille dalen. Plots sluit je in dit sobere maar indrukwekkende landschap op een gehucht, hier neergestreken in weerwil van de immense eenzaamheid. Dan begint de klim naar Col la Pertie, met 972 m een van de hoogste van deze week. Een lange afzink brengt je in het leuke plaatsje La Motte Chalencon, waar een zwemmeertje op je wacht.
De echte grimpeurs kunnen, vlak voor het einddoel, kiezen voor een heel mooi extra rondje van 20 km en 550 m stijgen over 2 colletjes.

Overnachting in

La-Motte-Chalancon

Dag 5

Van La-Motte-Chalancon naar Chatillon-en-Diois (ca 60 km, 800m stijgen).
Geleidelijk stijg je naar de Col de Premol van 961m. Een lange afdaling brengt je aan de oevers van de rivier de Drôme. In Luc en Diois en kun je terecht bij een winkeltje of op een terras voor wat extra energie. Een duik in het heldere water behoort ook tot de mogelijkheden. Het laatste stukje is glooiend naar Chatillon-en-Diois, een leuk dorp onder de hoge rotswanden van de Vercors. Verkoeling kun je vinden in het riviertje de Bez.

Overnachting in

Chatillon-en-Diois

Dag 6

Van Chatillon-en-Diois naar Beaufort-s-Gervanne (ca. 60 km, 700 m stijgen).
Vandaag zal een ontmoeting met de zuidelijke Vercors worden. Eerst fiets je door de wijngaarden onder de rotshellingen van de Vercors naar het levendige stadje Die. Na een verkenning van het oude centrum en de lokale terrassen, gaat het verder langs de Drôme. Een kort stuk gravelweg brengt je naar St. Croix. De frisse lucht geeft je de energie om de laatste echte pas over te fietsen, de Col de la Croix van 745 m. Vervolgens daal je over een mooi, stil weggetje, langs lange rijen bomen, een frisse beek (met veel zwemplekken) en loodrecht oprijzende kalkwanden naar het vriendelijke Beaufort-s-Gervanne: tijd voor een terrasje.

 

Overnachting in

Beaufort-sur-Gervanne

Dag 7

Van Beaufort naar Marsanne is ca. 45 km met 550 m klimmen.
Je begint glooiend door het afwisselende landschap, langs wat leuke dorpjes en daalt dan af naar het dal van de Drôme. Hier volg je even de vlakke en autoloze Voie Verte langs de rivier tot Crest. Tijd om dit stadje te bezoeken en mogelijk de opvallende Tour de Crest te beklimmen. Dan nog een laatste kuitenbijter terug naar Marsanne en het zit er op. Het biertje is verdiend !

Overnachting in

Marsanne

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht op kamers met douche en toilet in sfeervolle auberges en dorpshotels, allemaal verschillend met hun eigen leuke sfeer en karakter.

Over de maaltijden

Ontbijt en diner zijn inbegrepen. Er wordt veel gebruik gemaakt van lokale producten en je eet over het algemeen goed in de Drôme.
Alleen in Chatillon-en-Diois kan je zelf een eethuisje zoeken.
Lunches koop je zelf in, in de dorpjes waar je doorheen fietst of je strijkt neer op een terrasje (als dat er is).

Inbegrepen

  • Alle overnachtingen
  • Alle ontbijten
  • 6 diners (niet in Chatillon)
  • Bagagevervoer (1 tas/koffer van max 15 kg per persoon)
  • Fietsroutes in SNP Reis App

Niet inbegrepen

  • Heen- en terugreis
  • Overige maaltijden
  • Fietshuur (zie materiaalhuur)
  • Persoonlijke uitgaven
  • Verzekering

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Deze fietstocht bevat pittige dagetappes met flinke hoogteverschillen, maar nooit heel steil. We hebben ons best gedaan een autoluwe route samen te stellen. Je fietst voornamelijk over smalle asfaltwegen, soms is een stukje over een wat drukkere weg niet te vermijden. In de zomer kan het warm zijn in de Drôme. Gelukkig bieden onderweg riviertjes, meertjes en soms een zwembad verkoeling. 
Je kan de tocht prima met een racefiets doen. De paar onverharde stukjes in de route zijn kort en je kan deze makkelijk omzeilen, via een (soms wat drukkere) asfaltweg.

Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Je bagage wordt voor je vervoerd. Wil je liever wat spullen in je fietstassen stoppen en het zelf vervoeren, dan kan je dit bij boeking aangeven en krijg je korting.

Extra dagen

Je kan tijdens dit arrangement geen extra (rust)dag boeken, behalve vooraf en achteraf in Marsanne.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Transfers

Korting bij geen bagagevervoer

Als je je bagage niet wilt laten vervoeren tijdens je fietsreis door de Drome, krijg je korting.

Fietshuur

Hybride fiets (vanaf € 124,- per persoon)

Je huurfiets is een hybride met 21 versnellingen, uitgerust met voorvering, bagagedrager, achtertas, stuurtas, fietscomputer, helm, pomp, bidonhouder, reparatiesetje, verlichting en slot.

e-bike (vanaf € 193,- per persoon)

Je kunt voor deze reis ook een e-bike, een fiets met electrische trapondersteuning, huren. Deze fiets van het gerenommeerde Duitse merk Kalkhoff is uitgerust met 9 versnellingen, bagagedrager met 2 tassen, stuurtas met kaartenvak, kilometerteller (verwerkt in display op het stuur), slot, bidonhouder, helm, pomp, reparatiesetje en verlichting.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Marsanne bedraagt ca. 1050 km. Je kan je auto in Marsanne gratis parkeren.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Montélimar.

Van Montélimar is het nog 15 km met de taxi naar het hotel in Marsanne
Terugweg op dezelfde manier,

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.
NB. Eigen fietsen kunnen niet mee in de hogesnelheidstrein naar Frankrijk. Je kunt via SNP een huurfiets reserveren. 

Je kan dit arrangement starten van begin april tot eind oktober. Van half juli tot half augustus kan het erg warm zijn in de Drôme.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Drome ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is dit in Frankrijk verplicht! Bij fietshuur krijgen kinderen gratis helmen aangeleverd. Als je eigen fietsen meeneemt, dien je ook zelf voor deze helmen te zorgen. Het is aan te raden om eigen fietshelmen mee te nemen, ook vanwege de hygiëne en pasvorm.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Frankrijk - Drôme

Fietsend door een rijk aan contrasten

Fietsvakantie langs auberges en hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).