Foto

Frankrijk - Bourgogne, 6 dagen Fietsen langs Côte d'Or en Canal de Bourgogne

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotelletjes en chambres d'hôtes

Fiets vanuit de fraaie stad Dijon een rondje door het rijke Bourgondië. Peddel tussen de druivenstokken, proef heerlijke wijnen, ga lekker eten en overnacht in een gastvrij hotel of chambres d'hôtes. Vanuit de wijngaarden bereik je door het heuvelachtige en stille achterland het Canal de Bourgogne en fietst over het jaagpad terug naar Dijon. Je maakt ontspannen fietstochten en hebt veel tijd om oude steden, pittoreske 'grand cru' dorpen, kastelen en afwisselend landschap te bewonderen.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselend landschap
 • Goed aangegeven fietsroutes
 • Goede fiets of E-bike te huur
 • Middeleeuws Dijon en Beaune
 • Ontspannen fietsen
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Bourgogne

Een mooie fietsreis, niet ver van huis, door één van de beroemdste wijnstreken van Frankrijk. Al sinds de Romeinen heeft het geestrijk vocht hier voor ruime inkomsten gezorgd. Niet voor niets wordt deze welvarende streek de ‘Côte d’Or’ ofwel vrij vertaald de ‘gouden helling’ genoemd. In het prachtige, golvende heuvelland van de Côtes de Nuits en de Côtes de Beaune maak je rustige en afwisselende tochten. Je passeert bijna vergeten, kleine dorpjes omgeven door oude eikenbossen en fietst langs fameuze wijngaarden van de wereldvermaarde Grands Crus van Pommard, Aloxe-Corton, Meursault en vele anderen. Overal is er onderweg de mogelijkheid voor ‘dégustation et vente’. Proef, vergelijk en vul je fietstassen met de verrukkelijke Bourgondisch wijn. Weer eenmaal op weg ontdek je dat naast de wijn ook de vele monumentale kastelen en abdijen deze heerlijke streek een extra ‘bouquet’ geven. Één van de hoogtepunten is de Middeleeuwse stad Beaune met zijn bekende kleurige daken en uitstekend geconserveerd qua architectuur en sfeer.
Na de wijngaarden ga je het stille en heuvelachtige achterland in, een groot contrast met de Côte d'Or. Hier vooral witte Charolais koeien in groene weilanden, stille bossen en kronkelende beekjes. Als snel bereik je het Canal de Bourgogne, met een lengte van 242 km en 189 sluizen een meesterwerk uit de 18e en 19e eeuw. Via het jaagpad, langs sluisjes en dorpjes, rol je terug naar Dijon.
Je overnacht in sfeervolle onderkomens. Aan goede restaurants geen gebrek, zowel voor een smakelijke lunch onderweg als voor een afsluitend, Bourgondisch avondmaal.

Dag 1

Aankomst in Dijon en verkenning van het historisch centrum van deze fraaie stad.

Overnachting in

Dijon

Dag 2

Fietstocht: 23 km, 80 m stijgen en 110 m dalen 
Omdat de etappe van vandaag niet zo lang is heb je nog ruim tijd om Dijon verder te verkennen.
Het eerste gedeelte van La Voie des Vignes à Vélo, de fietsroute door de beroemde wijngebieden, is niet zo geweldig, maar als je de buitenwijken van Dijon eenmaal achter je hebt gelaten, fiets je als een god door Frankrijk. Onderweg zijn meerdere mogelijkheden om te lunchen, bv. in Gevrey-Chambertin. Je eindigt de dag bij de fraai gelegen chambres d'hôtes. 's Avonds heb je nog even tijd om het dorp te bekijken met het Château de Gilly, of met een drankje op het terrasje te zitten

Overnachting in

Gilly-lès-Citeaux / Flagey Echezeaux

Dag 3

Fietstocht: 34 km, 160 m stijgen en 170 m dalen.
Vandaag maak je een fietstocht door de prachtige, lichtgolvende wijnvelden van een aantal grote ‘Grand Crus de Bourgogne’. Direct na de start kan je het enorme Chateau du Clos de Vougeot ("de Tempel van de Bourgogne-wijnen") bezoeken. In het levendige Nuits-St.Georges is het tijd voor een koffiestop. Verderop kan je een uitstapje maken naar Aloxe-Corton, één van de belangrijkste wijndorpen van de Côte de Beaune. Het merendeel van de wijnen uit deze gemeente heeft de classificatie Grand Cru. De dubbele namen van de wijndorpen aan de Côte d'Or zijn overigens een samenstelling van de originele dorpsnaam en de naam van het beste wijnhuis in dat dorp.
De tocht is kort, zodat er meer dan voldoende tijd overblijft om het sfeervolle en goed bewaard gebleven historisch centrum van Beaune te bezoeken. Beaune - de wijnhoofdstad van de Côte d’Or - werd vermoedelijk in 52 B.C. door Julius Ceasar gesticht. Trakteer jezelf op een uitstekende lunch, maak een mooie stadswandeling, bezoek een wijnproeverij en bezoek in ieder geval Hôtel Dieu.

Overnachting in

Beaune

Dag 4

Fietstocht: 36 km, 330 m stijgen en 170 m dalen.
Vanuit Beaune fiets je verder door stille wijndorpen als Pommard en Volnay. In Meursault is het tijd voor een stop in het levendige centrum. Na de koffie en wat inkopen voor de lunch fiets je door het bekende wijndorp Puligny-Montrachet naar Santenay. Hier gaat de route verder over een vrijliggend fietspad op een oud spoorwegtracé, een zogenaamde Voie Verte. Je stijgt langzaam (treinen konden en kunnen geen steile helling aan), eerst nog door wijngaarden, maar daarna rol je een ander, leeg landschap, in met weilanden en heuvels naar het dorp Nolay.
Als je hier een extra dag bijboekt kun je nog een stuk verder fietsen over de Voie Verte.

Overnachting in

Nolay

Dag 5

Fietstocht: 46 km, 570 m stijgen en 590 m dalen.
Vandaag een pittige etappe door het stille achterland van de Bourgogne. Omdat hier nauwelijks meer winkeltjes open zijn kun je het best in Nolay wat te eten voor onderweg inslaan. Vanaf La Rochepot, met het imposante château, gaat het eerst door hoger gelegen wijngaarden, onderaan een steile rotswand, langs de dorpjes Orches, St. Romain en Meloisey. Daarna door beboste dalen naar Pont d'Ouche, waar je verder gaat over het jaagpad langs het Canal de Bourgogne, weer zo'n heerlijk vrijliggend fietspad, waar je geen rekening hoeft te houden met autoverkeer.

Overnachting in

St Victor sur Ouche

Dag 6

Fietstocht: 34 km, 50 m stijgen en 100 m dalen.
Er rest nog een korte tocht over het jaagpad van het Canal de Bourgogne naar Dijon. Je fietst door een verrassend mooi dal met het kronkelende beekje l'Ouche en een aantal leuke dorpjes. Af en toe vaart er een boot voorbij of is er een sluisje of jachthaventje. Het laatste stuk voor Dijon moet je het dal helaas delen met een snelweg, maar de binnenkomst in Dijon, langs een meertje, is gelukkig erg aangenaam.

In Dijon lever je de huurfietsen in en haalt je bagage op alvorens huiswaarts te gaan. Het is uiteraard ook mogelijk nog een nacht in Dijon bij te boeken, of verder te gaan met een ander fietsarrangement in Frankrijk.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in kleinschalige en mooi gelegen hotelletjes en chambres d'hôtes, op kamers met privé badkamer. In Dijon in een eenvoudig stadshotelletje op loopafstand van het centrum. In Gilly-lès-Citeaux of Flagey-Echezeaux verblijf je in een fraai oud pand. In Beaune in een charmant hotelletje met mooie tuin. In Nolay in een vriendelijk dorpshotel en de laatste nacht in een kleine chambres d'hôtes op steenworp van het Canal de Bourgogne.

NB. het kan zijn dat in boven beschreven accommodaties geen plaats meer is. Dan zoeken we een vergelijkbaar alternatief.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een heerlijk ontbijt voor je klaar.
Lunchen kun je onderweg in een eethuisje of je koopt onderweg een en ander in voor een picknick.
Voor het avondeten kan je terecht op de plek waar je overnacht, of in een restaurantje op loop/fiets afstand. Alleen op dag 5 is het avondeten inbegrepen.

Inbegrepen

 • 5 overnachtingen met ontbijt
 • 1 diner (in St.Victor s Ouche)
 • SNP digitale reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • Bagagevervoer (optioneel te reserveren)
 • Fietshuur (optioneel te reserveren)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen 

Over de activiteiten

De afstanden die je aflegt zijn niet erg lang. De eerste dagen door de wijnvelden en de laatste langs het kanaal zijn relatief vlak. Hierdoor is er veel tijd om steden, dorpjes en wijnhuizen te verkennen. Alleen dag 5 is wat pittiger, met een aantal klimmetjes en meer kilometers.
Je volgt grotendeels gemarkeerde fietsroutes, waardoor de navigatie eenvoudig is. Deze routes gaan over stille, autoluwe asfaltweggetjes en vrijliggende, verharde fietspaden, waardoor je ontspannen van de mooie omgeving kunt genieten. Er zitten enkele korte stukjes over onverharde weggetjes in de route.

Standaard is het bagagevervoer niet inbegrepen en neem je fietstassen met wat spullen mee, waardoor het fietsen wat zwaarder kan worden. 
Uiteraard kan het bagagevervoer wel bijgeboekt worden.

Extra dagen

Je kan extra (rust)dagen boeken in de mooie steden Dijon en Beaune en in Nolay

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Victor Hugo (Dijon)

Eenvoudig, rustig gelegen stadshotelletje op loopafstand van het treinstation en het middeleeuwse centrum van Dijon.

Transfers

Bagagevervoer (vanaf € 275,- per boeking)

Optioneel bagagevervoer tijdens de fietsreis door de Bourgogne (1 tas/koffer van max 15 kg per persoon).

Fietshuur

Hybride fiets (vanaf € 94,- per persoon)

Hiermee reserveer je een goede hybride fiets. Deze fiets heeft voldoende versnellingen, verlichting, bagagedrager met minimaal één achtertas, stuurtas, bidonhouder, reparatieset, pomp en slot. Op verzoek krijg je een helm mee.

E-bike (vanaf € 149,- per persoon)

Hiermee kun je een volledig uitgeruste E-bike reserveren. Deze fiets heeft voldoende actieradius en versnellingen, verlichting, computertje, bagagedrager met minimaal één achtertas, reparatieset, pomp en slot. Op verzoek krijg je een helm mee.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Dijon is 700 km. Tijdens de overnachting in Dijon kan je de auto gratis in de kelder van het hotel parkeren. Daarna dien je de auto elders te parkeren. In de buurt van het hotel zijn er voldoende andere parkeermogelijkheden (zowel gratis buiten als betaald in een parkeergarage).

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Dijon-Ville.

Het hotel ligt op loopafstand van het station.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is. NB. Eigen fietsen kunnen niet mee in de hogesnelheidstrein naar Frankrijk. Je kunt via SNP een huurfiets reserveren.

Je kan dit arrangement op elke dag van de week starten van begin april tot eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Bourgogne ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden jullie aan om een fietshelm te dragen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is dit sinds maart 2017 in Frankrijk verplicht! Bij fietshuur krijgen kinderen gratis helmen aangeleverd. Als je eigen fietsen meeneemt, dien je ook zelf voor deze helmen te zorgen. Het is aan te raden om eigen fietshelmen mee te nemen, ook vanwege de hygiëne en pasvorm. Houd er rekening mee dat kinderen die geen fietshelm dragen een flinke boete riskeren van €90,-.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

q_dorp_bord.jpg

Frankrijk - Bourgogne

Fietsen langs Côte d'Or en Canal de Bourgogne

Fietsvakantie langs hotelletjes en chambres d'hôtes

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.