Nivernais

Frankrijk - Bourgogne, 6 dagen Fietsen langs de Morvan

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en chambres d'hotes

Ten westen van de Morvan maak je fietstocht langs rivieren, kanalen en meren. De Yonne meandert door het Bourgondische land. Het Canal de Nivernais werd in deze vallei aangelegd om hout vanuit de Morvan naar Parijs te vervoeren. Op het oude jaagpad fiets je van sluisje naar sluisje. Onderweg bezoek je de historische stadjes Auxerre en Clamecy, gelegen aan het water, en de bekende bedevaartplaats Vezelay, met zijn indrukwekkende abdijkerk op een heuveltop. Langs de Cure, bekend vanwege de Grottes d'Arcy-s-Cure en de Chablis wijnen, rol je terug naar Auxerre. Een mooie dwarsdoorsnede van Bourgondië.

Uniek aan deze reis

 • Historisch Auxerre en Clamecy
 • Veel autovrije fietsroutes
 • Bedevaartsplaats Vezelay
 • De sluisjes van het Canal de Nivernais
 • Glooiend landschap van de Bourgogne
 • Chateau de Bazoches
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Frankrijk - Bourgogne - Yonne, Canal de Nivernais en Cure

Korte weergave van het programma

 • Dag 1 aankomst in Auxerre
 • Dag 2 fietsen langs Yonne naar Clamecy
 • Dag 3 fietsen langs Canal de Nivernais naar Epiry
 • Dag 4 fietsen door voetheuvels van de Morvan naar Vezelay
 • Dag 5 fietsen langs de Cure naar Auxerre
 • Dag 6 einde arrangement

Bekijk het uitgebreide programma bij de losse dagen

Dag 1

Aankomst in het centrum van Auxerre aan de Yonne. De stad ligt aan de rand van het Chablis wijngebied en heeft een historisch centrum met stadswallen, een fraaie kathedraal en abdij.

Overnachting in

Auxerre

Dag 2

De eerste fietstocht gaat langs het Canal de Nivernais, in de 18e eeuw aangelegd in het dal van de Yonne om hout vanuit de Morvan naar Parijs te vervoeren. Je fietst door het stille landschap, waar je af en toe de bochtige Yonne doorheen ziet kronkelen. Eerst onderlangs wijngaarden en kersenbomen, dan is er een rotsachtig stuk. Je kan onderweg oude plaatsjes aan de oever, zoals Mailly-la-Ville en Châtel-Censoir bekijken. Eindpunt is het middeleeuwse Clamecy, een gezellig stadje met winkeltjes en terrasjes. Fietstocht 64 km, nauwelijks hoogteverschil, grotendeels over autovrij fietspad langs het water.

Overnachting in

Clamecy

Dag 3

Je vervolgt je weg langs het Canal de Nivernais. Al snel merk je een verschil: er komen steeds meer sluisjes. Uiteindelijk in totaal zo'n 30. Omdat het kanaal in de zomer druk wordt bevaren door plezier boten, werken alle sluisjes nog. Sommigen zijn mooi opgeknapt waarbij het sluiswachtershuisje tot een cafeetje is omgebouwd. Omdat er met het vele openen van de sluisdeuren water verloren gaat zijn er op het hoogste punt van het kanaal grote (stuw)meren aangelegd die door regenwater gevuld worden. Bij de aanleg van het kanaal lag er een heuvelrug in de weg. Hier is een tunnel uitgehakt waar het kanaal doorheen is geleid. Een waterstaatkundige prestatie van formaat, zeker als je bedenkt dat het allemaal met het handje is gedaan.
Om dit allemaal goed te kunnen bekijken en toch uit te komen bij de overnachtingsplek aan de Yonne, verlaat je ter hoogte van Corbigny de fietsroute langs het kanaal. Over smalle landweggetjes fiets je het achterland in en dit gaat even wat energie kosten, want voor het eerst echt omhoog. Je komt uit bij de grote meren Etangs de Vaux et Baye. Hier pik je het Canal de Nivernais weer op en fietst bovenlangs de tunnels en van sluis naar sluis tot je de Yonne bereikt op de plek waar de rivier uit de Morvan komt stromen. Fietstocht 58 km, 250 m stijgen en 150 m dalen.

Overnachting in

Epiry

Dag 4

Als snel verlaat je de Yonne en fietst door glooiend heuvelland noordwaarts, met de beboste heuvels van de Morvan aan je rechterhand. Wil je de Morvan meepikken dan kan je een omweg naar het hoger gelegen Lormes maken. In Lormes wat winkeltjes en café's maar bovenal een kerk op fraai uitzichtpunt. 
Het vriendelijke landschap kent verder weinig hoogtepunten tot je oog in oog staat met het Chateau de Bazoches. Dit enorme kasteel is ooit bewoond door Marechal Vauban, de ontwerper van enorme vestingwerken door heel Frankrijk. Het kasteel heeft een fraaie, kleurrijke inrichting en is een bezoek waard. Het is dan niet ver meer naar Vezelay, maar wel nog een pittige klim. Vezelay is een bekende bedevaartsplaats waar veel wandelaars beginnen aan de Camino naar Santiago de Compostela. Je overnacht aan de voet van de heuvel met de beroemde Basiliek. Fietstocht: 45 km, 500 m stijgen en dalen (voor Lormes komt er ca. 9 km bij met 250 m stijgen).

Overnachting in

Vezelay

Dag 5

Van Vezelay daal je af in de vallei van de Cure. Deze rivier komt, net als de Yonne, uit de Morvan en heeft een mooi bochtig dal uitgesleten. Hier is nog geen véloroute aangelegd en het was af en toe even zoeken, met stukken onverhard karrenspoor, om een veilige fietsroute te vinden. Het leuke is dat er in de rotsen langs de Cure pre-historische grotten te bezichtigen zijn. Op enig moment stroomt de Cure in de Yonne en fiets je een stukje van de rivier weg, omhoog door het wijngebied bij Irancy. Na de afdaling is het dan niet ver meer over de vertrouwde véloroute langs het Canal de Nivernais naar het centrum van Auxerre. Fietstocht: 66 km, 600 m stijgen en 700 m dalen.

Overnachting in

Auxerre

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Je keert huiswaarts of rijdt door naar een andere bestemming in Frankrijk.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Auxerre overnacht je aan de rand van het historische centrum in een comfortabel hotel met tuin. In Clamecy in een eenvoudig hotelletje in het middeleeuwse centrum. In Epiry verblijf je in een klein hotel bij een camping, met flink terrein aan de Yonne. Tot slot in Vezelay verblijf je in een eenvoudig hotel aan de voet van de heuvel met basiliek.
Je overnacht altijd op kamers met privé badkamer.

Over de maaltijden

Het ontbijt is elke ochtend inbegrepen.
Voor de lunch kom je onderweg genoeg winkeltjes en eethuisjes tegen.
In de stadjes waar je overnacht is er ruime keuze aan eethuisjes. Alleen in Epiry niet, daarom is hier het diner inbegrepen.  

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • avondeten in Epiry
 • bagagevervoer op dag 2, 3, 4 en 5 (1 koffer/tas van max. 15 kg per persoon)
 • Fietsroutes in SNP Reis app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele fietshuur
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekering

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Deze afwisselende fietstocht gaat de eerste twee etappes grotendeels over lange afstands fietsroute langs de Yonne en het Canal de Nivernais. Deze etappes zijn nagenoeg vlak en gaan meestal over een vrijliggend fietspad. Op de 3e etappe fiets je over autoluwe asfaltweggetjes door glooiend terrein, met meestal geleidelijke stijgingen en soms een kuitenbijter. Soms is een kort stukje over een drukkere weg niet te vermijden. De laatste etappe proberen we de Cure te volgen, maar hier is (nog) geen officiële fietsroute. Om de drukke D-weg te vermijden klim je een keer de vallei uit over een rustig weggetje. Optioneel, voor de liefhebbers, kan je een wandelpad door de natuur langs de Cure volgen. Soms een stukje lopen, maar wel tussen de fluitende vogels langs het stromende water en met minder hoogteverschil.
Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Extra dagen

Je kan overal een extra dag boeken. Vanuit Auxerre kan je mogelijk de wijnheuvels van de Chablis verkennen (met fiets of auto, 15 km). In Clamecy kan je mogelijk een kano huren en te water gaan in de Yonne. In Epiry overnacht je op een groot terrein aan de Yonne, heerlijk voor een rustdag. In Vezelay kan je op een rustdag de basiliek (Unesco Wereld Erfgoed) en Musee Zervos (moderne kunst, oa. Picasso en Leger) bezoeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Fietshuur

Hybride fiets (vanaf € 105,- per persoon)

Hiermee reserveer je een goede hybride fiets. Deze fiets heeft voldoende versnellingen, verlichting, bagagedrager met minimaal één achtertas, stuurtas, bidonhouder, reparatieset, helm pomp en slot. 

E-Bike (vanaf € 187,- per persoon)

Hiermee kun je een volledig uitgeruste E-bike reserveren. Deze fiets heeft voldoende actieradius en versnellingen, verlichting, computertje, bagagedrager met minimaal één achtertas, reparatieset, helm pomp en slot. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Auxerre is 600 km. Je kan in het centrum betaald parkeren en buiten het centrum gratis op een openbare parkeerplaats.

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Auxerre-St.Gervais .

Het station van Auxerre ligt op ca. 2 km van het hotel.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.
NB. Eigen fietsen kunnen niet mee in de hogesnelheidstrein naar Frankrijk. Je kunt via SNP een huurfiets reserveren.

Je kan dit arrangement starten van begin april tot eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

We raden aan een fietshelm te dragen (verplicht voor kinderen onder de 12).
Indien een helm niet tot de standaard uitrusting van de huurfiets behoort kun je deze zelf mee nemen.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

bourgogne

Frankrijk - Bourgogne

Fietsen langs de Morvan

Fietsvakantie langs hotels en chambres d'hotes

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.