Fietsvakantie langs hotels en chambres d'hotes
Uniek aan deze reis
- Historisch Auxerre en Clamecy
- Veel autovrije fietsroutes
- Bedevaartsplaats Vezelay
- De sluisjes van het Canal de Nivernais
- Glooiend landschap van de Bourgogne
- Chateau de Bazoches
In Auxerre overnacht je aan de rand van het historische centrum in een hotel met tuin en zwembad. In Clamecy in een eenvoudig hotelletje in het middeleeuwse centrum. In Epiry verblijf je in een klein hotel bij een camping, met flink terrein aan de Yonne. Tot slot in Vezelay verblijf je in een eenvoudig hotel aan de voet van de heuvel met basiliek.
Je overnacht altijd op kamers met privé badkamer.
Het ontbijt is elke ochtend inbegrepen.
Voor de lunch kom je onderweg genoeg winkeltjes en eethuisjes tegen.
In de stadjes waar je overnacht is er ruime keuze aan eethuisjes. Alleen in Epiry niet, daarom is hier het diner inbegrepen.
Deze afwisselende fietstocht gaat de eerste twee etappes grotendeels over lange afstands fietsroute langs de Yonne en het Canal de Nivernais. Deze etappes zijn nagenoeg vlak en gaan meestal over een vrijliggend fietspad. Op de 3e etappe fiets je over autoluwe asfaltweggetjes door glooiend terrein, met meestal geleidelijke stijgingen en soms een kuitenbijter. Soms is een drukkere weg niet te vermijden. De laatste etappe proberen we de Cure te volgen, maar hier is (nog) geen officiële fietsroute. Om de drukke D-weg te vermijden zijn er wat stukken over onverharde weggetjes en paden gezocht. Soms kan je het best even een klein stukje lopen.
Je kan overal een extra dag boeken. In Auxerre heeft het hotel een grote tuin met zwembad en je kan mogelijk de wijnheuvels van de Chablis verkennen (met fiets of auto, 15 km). In Clamecy kan je mogelijk een kano huren en te water gaan. In Epiry overnacht je op een groot terrein aan de Yonne, heerlijk voor een rustdag. In Vezelay kan je op een rustdag de basiliek (Unesco Erfgoed) en Musee Zervos (moderne kunst, oa. Picasso en leger) bezoeken.
Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten.
LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.
De afstand Utrecht - Auxerre is 600 km. Je kan in het centrum betaald parkeren en buiten het centrum gratis op een openbare parkeerplaats.
Heb je interesse om per trein naar Auxerre te reizen (reistijd 6-8 uur) dan kun je treintickets zelf boeken via onder meer de volgende sites:
www.nsinternational.nl of www.happyrail.com/nl
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.
Het station van Auxerre ligt op 1,8 km van het centrum aan de rand waarvan het hotel ligt.
Je kan dit arrangement starten van begin april tot eind oktober.
We raden aan een fietshelm te dragen (verplicht voor kinderen onder de 12).
Indien een helm niet tot de standaard uitrusting van de huurfiets behoort kun je deze zelf mee nemen.
Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.
Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’
Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).
Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.
Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.
EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft.
De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.
SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten