Frankrijk - Ardèche, 8 dagen Fietsen langs oude spoorwegen en de Rhône

« Terug naar overzicht
Privéreis - Family specials

(gezins)fietsvakantie langs hotels en chambres d'hôtes

Voordat je de rustige Ardèche in fietst over een oud spoortracé, maak je een schitterende rit in de stoomtrein Mastrou. Waar de rails ophoudt, begin je te fietsen. De oude spoorbaan van de Dolce Via is soms verhard maar meestal onverhard. Je fietst over oude bruggen, langs kleine haltes en leuke stationnetjes door een fraaie vallei. Aangekomen bij de Rhône ga je verder over de Via Rhona, terug naar het beginpunt. Deze fietstocht over autovrije en autoluwe paden en wegen, zonder steile stukken is ideaal voor kinderen. Je verblijft in prachtige chambres d’hôtes of gastvrije hotels.

Uniek aan deze reis

 • Fietsen over oude spoorbaan
 • Goede hotels en chambres d’hôtes
 • Mediterrane sfeer
 • Spectaculaire rit in stoomtrein
 • Veilige fietsroutes
 • Zwemmen onderweg
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.


Family special alle leeftijden

Dag tot dag

Frankrijk - Ardèche

Korte weergave van het programma

 • Dag 1 aankomst, en overnachting in Tournon-sur-Rhone
 • Dag 2 stoomtrein naar Lamastre; fietsen naar en overnachting in Le Cheylard
 • Dag 3 fietstocht bovenloop van de Eyrieux, overnachting in Le Cheylard
 • Dag 4 fietstocht naar, en overnachting in Les Ollières-sur-Eyrieux
 • Dag 5 zwemmen of fietsen, overnachting in Les Ollières-sur-Eyrieux
 • Dag 6 fietsen naar en overnachting in Soyons
 • Dag 7 fietsen naar en overnachting in Tournon-sur-Rhone
 • Dag 8 einde arrangement

Bekijk het uitgebreide programma bij de losse dagen

Dag 1

Aankomst in Tournon-sur-Rhone. Je overnacht in een hotelletje vlakbij de oude binnenstad en op een steenworp van de Rhône.

Overnachting in

Tournon-sur-Rhone

Dag 2

Eerst fiets je van Tournon naar het station St Jean de Muzols (6 km). Hier stap je rond 10 uur in de oude stoomtrein Mastrou, die je, grotendeels door de schitterende Gorge de l'Ardèche, naar het vriendelijke stadje Lamastre brengt. Hier kom je tegen 12 uur aan. Na wat rondkijken, eten en drinken fiets je Lamastre uit via het spoortracé Dolce Via (waar de stoomtrein vroeger ook reed).
Rustig peddel je het groene landschap in met soms fraaie uitzichten. Eerst gaat het fietspad omhoog, daarna daal je af en via een mooie brug kom je bij Le Cheylard.
Tochtinformatie: 21 km, 270 m stijgen en 180 m dalen.
Vanmiddag of morgenmiddag kan je in het centrum van Le Cheylard het boeiende museum L'Arche des Métiers bezoeken, waar je actief op zoekt kan naar het industriële heden en verleden van de streek.

NB. De stoomtrein Mastrou rijdt niet op elke dag van de week en in voor- en naseizoen veel minder dan in de zomer.
Valt dag 2 op een dag dat de stoomtrein niet rijdt (of al vol is) dan word je om 10.30 uur met een taxi-busje weggebracht naar Lamastre.

Op www.trainardeche.fr kan je kijken op welke datum dag 2 moet vallen om met de stoomtrein mee te kunnen  (kijk onder 'Consulter les Horaires' en dan onder 'Circulations du Mastrou')

Overnachting in

Le Cheylard

Dag 3

Vandaag kun je de bovenloop van de Eyrieux verkennen. Om de hoogtes te kunnen overwinnen slingert het oude spoortraject spectaculair door de vallei, die steeds dieper er bergachtiger wordt. Je kan omdraaien wanneer je zelf wilt en gaat dezelfde weg terug, met weer hele andere uitzichten. Een mooi doel is het charmante plaatsje St. Martin de Valamas (totaal 20 km, 100 m stijgen en dalen). Het dorp heeft een leuk pleintje met terras en aan de rand van het dorp is een zwemmeertje.
De echte fietsers kunnen nog verder stroomopwaarts fietsen. De bebouwing wordt minder, de natuur meer, de bergen hoger. Leuk einddoel is een klein terrasje aan de spoorlijn (totaal 40 km, 450 m stijgen en dalen). Op de terugweg “freewheel” je bergafwaarts. 
Als je niet wilt fietsen kun je naar een zwemparadijs gaan, met oa. grote glijbaan. Dit ligt op 4 km van Le Cheylard aan een meer.

Overnachting in

Le Cheylard

Dag 4

Je daalt af door het dal van de Eyrieux via het oude spoortracée, met een paar leuke tunneltjes. Langs de rivier kom je door dorpjes waar je de overblijfselen van oude industriële activiteit ziet: groteske schoorstenen van rode baksteen en oude fabriekjes gelegen tussen het weelderig groen. Die industrie was de reden waarom de spoorbaan ooit is aangelegd. Waar de vallei zich verbreedt en de heuvels lager worden, kom je bij de volgende overnachtingsplaats. Vlakbij is een heerlijk strandje.
Tochtinformatie: 30 km, 250 m dalen.

Overnachting in

Les Ollières-sur-Eyrieux

Dag 5

Je kan vandaag de fiets laten staan om een stukje te gaan kanoën of om een avonturenpark te bezoeken waar je leuk kunt klauteren bij en boven de rivier. Of gewoon een fijn plekje aan de rivier opzoeken en zwemmen.

Overnachting in

Les Ollières-sur-Eyrieux

Dag 6

Laatste fietstocht over de oude spoorbaan die slingert door het dal van de Eyrieux, dan weer links, dan weer rechts van de rivier. Grillige granietrotsen, dorpjes en boomgaarden en tuinen met mediterraan fruit en groente wisselen elkaar af. De rivier is op sommige plaatsen te bereiken voor een zwempauze. Dan kom je aan bij de grote rivier de Rhône, vaak ook nog geflankeerd door een kanaal voor de scheepvaart. Ineens een heel andere landschap. Je volgt de autovrije of autoluwe Via Rhona naar het noorden tot Soyons
Tochtinformatie: ca. 31 km, met een klein beetje dalen en stijgen

Overnachting in

Soyons

Dag 7

Je volgt de Via Rhona verder noordwaarts. Je brengt een bezoek aan de leuke, oude binnenstad van Valence, tijd voor een ijsje en een terrasje. Met weidse uitzichten over de brede Rhone vallei fiets je verder naar Tournon, waar de cirkel zich sluit. 
Tochtinformatie: ca. 37 km, met een klein beetje dalen en stijgen

Overnachting in

Tournon-sur-Rhone

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in rustige en fraai gelegen hotels en chambres d'hôtes. Bij meer dan vier personen slapen jullie op twee aparte kamers.
Elke accommodatie heeft haar eigen charme, bv door de ligging vlakbij de rivier of het oude centrum of een koel zwembad..

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een Frans ontbijt klaar. 
In de plaatsjes waar je overnacht kan je inkopen voor de lunch doen.
In Tournon, Les Olieres en Soyons is het avondeten inbegrepen. In Le Cheylard kan je zelf een eethuisje zoeken.

Info kindvriendelijkheid

Op deze reis zijn er onderweg diverse mogelijkheden om te zwemmen. Soms heeft de accommodatie een eigen zwembad, soms is er een openbaar zwembad. En af en toe kan je heerlijk poedelen in het vlakbij stromende riviertje.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen, incl. ontbijt
 • 5x avondeten
 • Treinrit Mastrou OF taxirit van Tournon naar Lamastre (zie Dag 2)
 • Bagagevervoer (1 tas / koffer van max 15 kg per persoon)
 • SNP digitale reisinformatie
 • SNP Reis App

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur (optioneel)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekering

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je volgt in de Ardeche een van rails ontdane en relatief vlak lopende oude spoorbaan, die speciaal voor fietsers van een gravelpad is voorzien, de Dolce Via. Omdat ook treinen een hekel hebben aan steile hellingen en de Dolce Via grotendeels autovrij is, is het heerlijk fietsen met kinderen. Het laatste deel gaat over de ViaRhona, een bijna vlakke, perfect aangegeven route, min of meer langs de rivier, over fietspaden en autoluwe weggetjes. Alleen in de overnachtingsplaatsen verlaat je de fietsroute en fietst korte stukjes tussen het verkeer.

Deze fietstocht is te doen met kleine kinderen die nog in een fietszitje willen, zo tussen 2 en 5 jaar. Willen de kinderen zelf fietsen, dan moeten ze toch wel iets in hun mars hebben, tot ca. 8 jaar is een aanhangfiets de beste oplossing. Juli en augustus zijn vanwege de warmte minder geschikt om te fietsen met kleine kinderen jonger dan ca. 2 jaar.

NB. indien je met je eigen fiets gaat, zorg dan voor verlichting...er zijn stukken door donkere tunnels. Vanwege de onverharde gravelpaden adviseren we je een fiets met wat bredere banden te gebruiken.

Omdat je bijna alleen over perfect aangegeven fietsroutes gaat, is een routebeschrijving overbodig. Je kan met de SNP Reis App makkelijk je weg vinden.

Extra dagen

Extra dagen zijn tijdens dit arrangement alleen mogelijk in het eerste hotel.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Fietshuur

e-bike (vanaf € 193,- per persoon)

Je kunt voor deze reis ook een e-bike, een fiets met electrische trapondersteuning huren. Deze fiets is er alleen als volwassene-fiets. De fiets is uitgerust met 21 versnellingen, voorvering, bagagedrager met achtertas, stuurtas, kilometerteller (verwerkt in display op het stuur), slot, pomp, reparatiesetje, bidonhouder (alleen herenmodel) en verlichting.

Hybride fiets (vanaf € 119,- per persoon)

Je krijgt uitstekende fietsen mee. De fietsen voor volwassenen zijn een mix tussen mountainbike (brede banden, stevig frame) en hybride (comfort, voorzieningen) en hebben een verende voorvork. Dit is prettig omdat je deels over onverhard terrein rijdt. Je fiets is voorzien van 21 versnellingen, licht, slot, kilometerteller, kaarthouder, bidonhouder en reparatiesetje. Aan het stuur heb je een kleine stuurtas en aan de bagagedrager achter zit een grotere fietstas. Een fietshelm is inclusief bij de fietshuur. Je krijgt bij de fiets een eigen drinkfles.

Voorwaarden: Je dient de fietsen bij boeking te reserveren. Vergeet vooral niet bij reservering je lichaamslengte op te geven!

Kinderfiets (vanaf € 74,- per persoon)

De kinderfietsen zijn te huur in frame-maten 16, 20 en 24 inch. De fietsen zijn van het type mountainbike. Er wordt gezorgd voor fietshelmpjes en veiligheidsvestjes.

Voorwaarden: Je dient de fietsen bij boeking te reserveren. Vergeet vooral niet bij reservering de lichaamslengte van je kind op te geven!

Aanhangfiets

Tevens zijn er aanhangfietsen (trailers) te huur, voorzien van 6 versnellingen. Een soort derde wiel dat je aan je eigen fiets kunt vastmaken, zodat je kind veilig kan fietsen. Ideaal voor ca. 4 t/m 8 jaar. Er wordt gezorgd voor fietshelmpjes en veiligheidsvestjes.

Voorwaarden: Je dient de aanhangfiets bij boeking te reserveren.

Fietszitje achter

Je kunt voor kleine kinderen een veilig fietszitje voor achterop de fiets huren.

Voorwaarden: Je dient het fietszitje bij boeking te reserveren.

Aanvullende opties

Reservering babybedje

Voor baby’s en kleine peuters kun je een babybedje in de accommodaties laten reserveren. Het bedje is een campingbedje dat qua formaat geschikt is voor kinderen t/m 2 jaar.

Voorwaarden: Een babybedje is gratis. Je dient het wel bij boeking te reserveren.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Tournon is ca. 1100 km. Je kan de auto parkeren bij het hotel voor ca. €10 per dag(ter plekke te betalen). Elders in de plaats kan je eventueel onbeheerd parkeren.

Trein informatie

Vanaf station Valence TGV kan je een taxi naar de eerste (tevens laatste) accommodatie in Tournon nemen (20 km).
Terugweg op dezelfde manier.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Valence TGV

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Je kan dit arrangement starten van begin april tot eind oktober. Vanwege de warmte raden we voor kinderen jonger dan ca. 2 jaar de maanden juli en augustus af. Mei, juni en september zijn qua temperaturen voor de kleintjes veel aangenamer.

 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Ardeche ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

We raden jullie aan om een fietshelm te dragen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is dit sinds maart 2017 in Frankrijk verplicht! Bij fietshuur krijgen kinderen gratis helmen aangeleverd. Als je eigen fietsen meeneemt, dien je ook zelf voor deze helmen te zorgen. Het is aan te raden om eigen fietshelmen mee te nemen, ook vanwege de hygiëne en pasvorm. Houd er rekening mee dat kinderen die geen fietshelm dragen een flinke boete riskeren van €90,-.

We raden je aan om het volgende mee te nemen op reis:

 • Fietshelm (vooral noodzakelijk voor kinderen jonger dan 12 jaar)
 • Fietshandschoentjes
 • Fietsbroek
 • Bidon

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

fietsen_over_de_oude_spoorbaan.jpg

Frankrijk - Ardèche

Fietsen langs oude spoorwegen en de Rhône

(gezins)fietsvakantie langs hotels en chambres d'hôtes

Zwaarte
Comfort
Family specials
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.