Australië - Red Centre, 8 dagen Het rode hart van het continent

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis met huurauto langs fraaie resorts

Bezoek het rode hart van Australië, wandel door de grillige rotsen van de West MacDonnell Ranges, zwem in koele ‘water holes’, rijd over eindeloze wegen de leegte tegemoet, ontdek de spectaculaire Kings Canyon, vergaap je aan de kleurrijke zonsondergang bij Uluru, loop door de Valley of Winds, leer over de Aboriginal leefwijze, slaap in zeer comfortabele, altijd fraai gelegen resorts en geniet van het relaxte leven Down Under... Dit arrangement is uitstekend te combineren met andere korte Australische rondreizen tot een langere vakantie.

Uniek aan deze reis

  • De spectaculaire Kings Canyon
  • De weidse rode woestijn
  • Fraaie en mooi gelegen onderkomens
  • Het unieke Alice Springs
  • Wereldberoemde sunset bij Uluru
  • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Vlog - Roadtrip door de Australische Outback

Blogger Loes maakte met een 4x4 een prachtige roadtrip door The Red Centre in de Australische Outback en legde hem vast in een timelapse. Bekijk deze video op YouTube!

Roadtrip door de Outback

4wd? Check! Water? Check! Een voedselvoorraad om de komende dagen mee uit te houden? Check! Reserveband, een krik, extra jerrycans voor brandstof? Lees verder...

Dag tot dag

Australië - Red Centre

Van alle gebieden in Australië is het Red Centre zonder twijfel het meest authentiek Australisch. Vanuit Alice Springs ontdek je in een 8-daagse reis, per 2WD of 4WD, de meest bijzondere plekken uit deze regio.

Zodra je de stad verlaat, rij je door eindeloze halfwoestijnen. De wegen zijn leeg. Het zicht is oneindig ver; de horizon wordt slechts onderbroken door eenzame tafelbergen en rotspartijen. Om je heen zie je schrale struikvegetatie en verrassend bloeiende woestijnplanten. Het uitgestrekte landschap verandert langzaam. Leeg is het, saai absoluut niet. Alles wat je ziet krijgt veel meer betekenis. Raak onder de indruk van die ene boom in het midden van niets, verwonder je over de slang die voorbij komt en zwaai vrolijk naar die paar andere auto’s die je zult tegenkomen. De stilte en leegtijd zijn een intense ervaring die je helemaal tot rust brengen. Je ervaart dit nog beter door regelmatig te stoppen, de motor uit te zetten en de omgeving op je te laten inwerken.

De woestijn is niet alleen maar dor en droog. Je vindt in deze woestijn beroemde plekken als Kings Canyon, Uluru en KataTjuta. Je kunt mooie wandelingen maken met fraaie uitzichten, eindigend bij met palmen omzoomde oases of verfrissende 'water holes'. Behalve natuurwonderen, zijn dit ook heerlijke plaatsen om tot rust te komen. Een reis door het Red Centre is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Je kunt deze reis combineren met andere arrangementen in Australië zodat je er een langere vakantie van kunt maken. Het Red Centre is bijvoorbeeld goed te combineren met:

- ‘Tropical Queensland’ en ‘Top End’ tussen mei en oktober

- ‘Top End’ en ‘South Australia’ in mei, september en oktober

Dag 1

Aankomst in Alice Springs; een overzichtelijke plaats met 25.000 inwoners in het midden van Australië. Binnen een straal van 1000 km liggen geen nederzettingen met meer dan een paar honderd inwoners. De geïsoleerde ligging geeft The Alice een speciale, prettige sfeer. Vanwege de omvang van de plaats en een aantal speciaal aangelegde fietspaden, zijn de stad en de omgeving goed per fiets te bekijken. In Alice Springs vind je vele galerieën met Aboriginal kunst. Dit zijn echt mooie schilderijen, gebaseerd op eeuwenoude thema's, meestal opgebouwd uit stippen. Een goed beeld van het leven in de woestijn krijg je in het Desert Park, een 'must'. Verder zijn er de nodige musea, bv. dat van de Royal Flying Doctors en de School of the Air, het onderwijssysteem per radio, voor kinderen op afgelegen boerderijen. Kortom: Alice Springs is een plaats waar je graag wat langer blijft. Vanuit je hotel is het compacte centrum goed te belopen.

Overnachting in

Alice Springs

Dag 2

Je volgt de Namatjira Drive langs de West MacDonnell Ranges, met als hoogste punt Mt.Zeil van 1531m. Het is een landschappelijk bijzonder fraaie weg, die je geregeld kunt verlaten om iets bijzonders te zien. Bijvoorbeeld de dieprode Standley Chasm, een smalle kloof door de bergrug. Of een aantal heerlijk koele 'water holes', die ontstaan zijn door water dat zich tijdens zware stortbuien door smalle kloven perst. Bijzonder zijn ook de Ochre Pits, afzettingen van kleurige klei, waar de Aboriginals hun kleurstoffen mee maakten. Bij de Ormiston Gorge, een fraaie kloof, is een langere wandeling te maken. Via dezelfde mooie weg rij je terug naar Alice.

Overnachting in

Alice Springs

Dag 3

De route van vandaag is afhankelijk van of je 2WD auto of 4WD auto reist.

Route met 2WD
Vandaag heb je een lange reisdag (470 km) door de uitgestrekte halfwoestijn voor de boeg. Je rijdt zuidwaarts over de Stuart Highway. Bij Erldunda sla je rechtsaf de Lasseter Highway op en 100 km verder ga je nogmaals rechtsaf richting Kings Canyon. De wegen zijn oneindig, begroeiing schaars en je voelt je alsof je de enige op de wereld bent. Met elke kilometer zie je meer details in het landschap en vallen je dingen op die je normaal nooit ziet. Laat de leegte op je inwerken, geniet van het uitgestrekte landschap om je heen, zet een goed muziekje op en doe je best om een dromedaris te vinden. De ultieme roadtrip!

Route met 4WD
Je rijdt vanaf Alice Springs langs Glen Helen verder de woestijn in. Al snel kom je de het eerste stuk onverharde weg tegen. Een leuk uitstapje brengt je naar Gosse Bluff, een meteorietkrater van 5 km doorsnede die duidelijk boven de vlakke woestijn uitsteekt.

Breng daarna een bezoek aan de Duitse missiepost Hermannsburg uit 1877. Men probeerde daar, met goede bedoelingen, de Aboriginal bewoners van de streek te helpen. Tegenwoordig wonen in Hermannsburg alleen Aboriginals. Het plaatselijke museum geeft een mooi beeld van de geschiedenis van de streek en het harde bestaan van de inwoners. Het bezoek is de moeite waard, maar hou er rekening mee dat je 45 km op en neer rijdt over een ruwe onverharde weg.

Vervolg je weg over de 150 km lange Mereenie Loop Road (of Larapinta Drive) door Aboriginal land naar Kings Canyon in Watarrka NP. De weg is rood en breed, de omgeving vlak en schaars begroeid. Het is een mooie ervaring om een aantal malen te stoppen en de indringende stilte en leegte op je te laten inwerken. Na een lange reisdag kom je aan in je hotel. Dagafstand incl. uitstapjes 325 km

Kings Canyon Resort
Je overnacht in het Kings Canyon Resort. Het ligt, om de omgeving niet te verstoren, een flink stuk van de eigenlijke Canyon af. Het is een groot complex met camping, bar, winkel, tankstation, restaurants en hotelaccommodatie, een heel verschil met de vorige overnachting. Waarschijnlijk sluit je de dag af met een flesje bier op het 'sunset point', waar je de rotsen rood ziet kleuren.

Overnachting in

Kings Canyon, Watarrka NP

Dag 4

Deze dag is bedoeld voor de schitterende wandeling rond de eigenlijke Kings Canyon (6 km, 3-4 uur, 250m stijgen en dalen). Deze wandeling is zeer populair en je kunt het beste gelijk bij zonsopgang beginnen. De start is een pittige klim, maar daarna is het een aangename wandeling door schitterende rode rotsformaties rond de 300m diepe kloof. Er zijn kleine uitstapjes te maken naar uitzichtpunten en verborgen kloven met Cycads, zeer oude palmstruikjes. Je zult hier niet alleen zijn, maar het is dan ook echt een hele fraaie wandeling.
In de middag kunt je eventueel naar Kathleen Springs gaan (25 km) voor een korte wandeling naar een verfrissende 'water hole' bij de kloof (je mag er overigens niet zwemmen). Maar je onderkomen leent zich ook uitstekend voor een relaxte middag met een boek bij het zwembad.

Overnachting in

Kings Canyon, Watarrka NP

Dag 5

Je vervolgt je weg naar Uluru (voorheen Ayers Rock), heilige plaats voor de Aboriginals en nationaal symbool van Australië. De route van 300 km door de woestijn is rustgevend. Op twee roadhouses na zul je slechts uit je overpeinzingen worden gehaald door Mt. Conner en een verdwaalde dromedaris in de berm. Deze wilde dromedarissen (ze worden 'camel' genoemd) zijn nazaten van de dieren die in de beginjaren van de kolonisatie naar Australië zijn verscheept voor het transport in de woestijn. Na de komst van de trein en auto zijn ze werkeloos losgelaten.
Na een verkenning van Yulara, de nederzetting die in de woestijn is gebouwd om de bezoekers van Uluru en Kata Tjuta te herbergen, rijd je naar het 'Uluru sunset viewing point' (15 km) en sluit je aan bij de gezellige drukte van medekijkers naar het wonder......

Overnachting in

Yulara, Uluru - Kata Tjuta NP

Dag 6

Vandaag sta je vroeg op om op tijd aan de andere kant van Uluru te zijn voor de zonsopkomst. Onder het genot van je zelf meegebrachte ontbijt geniet je van het fraaie kleurenspel van de ochtendzon. Aansluitend kun je de volledig vlakke wandeling van 10 km rondom The Rock doen. Je zult zien dat de rots verre van mooi gepolijst is, zoals het van een afstand lijkt, maar een geheel van kloven, gaten en grotten met af en toe een water hole en wat rotstekeningen. Ondanks de grote aantallen bezoekers is deze wandeling meestal vrij rustig. Na de wandeling is het tijd voor een brunch bij het Aboriginal Cutural Centre, een erg mooi gebouw met bezoekersinformatie en kunst. Als je morgenochtend Kata Tjuta (voorheen de Olga's) gaat bezoeken, kun je terug naar je hotel voor een siësta. Na een bezoek aan het visitor centre kun je tegen zonsondergang een wandeling door Yulara maken om vanaf het uitkijkpunt de zon rood onder te zien gaan.

Overnachting in

Yulara, Uluru - Kata Tjuta NP

Dag 7

Vanochtend kun je weer vroeg op staan om vanuit Yulara 50 km te rijden naar Kata Tjuta; een prachtige plek om de zonsopkomst mee te maken. De aansluitende Valley of the Winds wandeling van 7,5 km is ook weer erg de moeite waard. Je loopt tussen de verschillende enorme 'bollen' van roodbruine zandsteen, met leuke doorkijkjes en een paar korte stijgingen. 

Je rijdt daarna via dezelfde weg terug naar Yulara. Vanuit daar start de lange reis terug naar Alice Springs. De route van 450 km voert vandaag via de Lasseter Highway en vervolgens de Stuart Highway, de route die de reizigers per 2WD eerder al in de andere richting hebben gereden. Tijdens deze rit zijn er weinig bezienswaardigheden; geniet van de weidse leegheid.

Rijd je in een 4WD? Dan is een bezoek aan de Henbury Meteorite Craters een leuke stop voor onderweg. Na 5 km over een zeer onverharde weg kom je bij een cluster van 12 kraters. De grootste is 180m breed en 15m diep.

Overnachting in

Alice Springs

Dag 8

Einde van het arrangement. Afhankelijk van je vluchttijd heb je nog gelegenheid een en ander te bekijken in Alice Springs. Je vliegt terug naar huis of een volgende bestemming in Australië.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in een mix van bijzondere accommodaties. Dit varieert van een zeer comfortabel hotel in Alice Springs, een fraai in de natuur gelegen resort bij Kings Canyon, tot een kleurrijk onderkomen in een toeristische nederzetting bij Uluru. Alle verblijfplaatsen zijn rustig gelegen en hebben een zwembad. De kamers zijn altijd voorzien van privé badkamer, airconditioning en beschikken meestal over een koelkast en waterkoker (soms ook een magnetron en een eenvoudige keuken).
In Yulara hebben we gekozen voor een eenvoudig hotel met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Het is mogelijk hier een comfortabeler hotel te boeken, indien gewenst.

Over de maaltijden

Maaltijden zijn niet inbegrepen, behalve het ontbijt in Kings Canyon. Het ontbijt is elders niet inbegrepen omdat je vanwege de warmte overdag en de mooie zonsopgangen vaak 's ochtends heel vroeg op pad wilt gaan. Bijna altijd kun je op je kamer een eenvoudig ontbijt maken. Wil je wat later uitgebreid ontbijten dan kan dit meestal in het restaurant van de overnachtingsplaats of anders dicht in de buurt.
Afhankelijk van de planning van de dag neem je een lunchpakket mee voor onderweg, of lunch je onderweg in een eethuisje, tankstation of andere horeca.
Voor het avondeten kun je goed terecht in of nabij de accommodatie. Op de meeste (afgelegen) plekken is de keuze beperkt, maar in plaatsjes en steden kun je uiteraard op zoek gaan naar een leuk eethuisje. Over het algemeen kun je in Australië heerlijk eten.
NB. Alleen in Alice Springs en Yulara is er een uitgebreid winkelaanbod, daarbuiten zul je het moeten doen met het beperkte assortiment van tankstations voor eventuele ontbijt- of lunchinkopen.

Info kindvriendelijkheid

De woestijn is spectaculair en er is veel te zien voor kinderen, zoals bijzondere dieren (dromedarissen). Daarnaast kan je op veel plekken zwemmen.

Inbegrepen

  • 7 overnachtingen
  • 2x ontbijt in Kings Canyon
  • 2WD huurauto (zoals elders beschreven)
  • Engelstalige informatie, incl. routebeschrijving naar hotels, in een handige app
  • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • overige maaltijden
  • brandstof
  • entrees, bv. van nationale parken en musea
  • eventuele excursies
  • persoonlijke uitgaven

Huurauto inbegrepen

Voor de standaardlengte van het arrangement is een huurauto bij de reissom inbegrepen (incl. alle verzekeringen en alle belastingen), vanaf het vliegveld van Alice Springs. Je hebt een creditcard op naam van de bestuurder nodig. De huurauto die je meekrijgt is standaard een 2WD:
- voor 1 of 2 personen, een DC Hyundai i30 of vergelijkbaar, 4-deurs met airco
- voor 3 of 4 personen, een HS Kia Sportage of vergelijkbaar, 4-deurs met airco.
Indien je een andere auto wenst, bijv. een 4WD dan kan je dat bij boeking aangeven.

NB. Als je met een internationale vlucht en een jetlag aan dit arrangement begint, is het misschien minder wenselijk dat je meteen vanaf het vliegveld in een onbekend land links gaat rijden. In dat geval kunnen we de autohuur ook later laten ingaan. Je gaat dan met OV of taxi naar het hotel en haalt de auto in de stad op, op de dag dat je er vertrekt. Bijkomend voordeel is dat autohuur vanuit het filiaal in de stad goedkoper is dan vanaf het vliegveld.
Klik hier voor meer informatie over de huurvoorwaarden.

Over de activiteiten

In deze reisbeschrijving wordt een indruk gegeven van de mogelijke activiteiten tijdens je vakantie. Tijdens de rondreis heb je echter volledige vrijheid om zelf te bepalen wat je gaat doen. In Australië, en dan met name in de steden en nationale parken zijn alle bezienswaardigheden en activiteiten perfect gedocumenteerd; een bezoek aan VVV en Visitor Centre is daarom altijd vaste prik en levert een schat aan informatie op. Hier kun je je vooraf oriënteren of Hier
Het Red Centre met zijn mooie rotsformaties en enorme uitzichten leent zich heel goed voor mooie wandelingen in alle mogelijke lengtes. Er bestaat zelfs een meerdaagse wandelroute door de West MacDonnell ranges. Zonsopgang en -ondergang leveren het mooiste licht en de aangenaamste wandeltemperaturen. In de zomer (november t/m april) wordt wandelen overdag afgeraden vanwege de hitte. Wil je gaan wandelen, zorg dan dat je de juiste spullen bij je hebt of ter plekke koopt: stevige schoenen, vele liters water, zonnebril, hoed met brede rand (en eventueel een vliegennet), luchtige blouse met lange mouwen, zonnebrandcrème etc. Je krijgt van SNP geen gedetailleerde routebeschrijving van de wandelingen; deze zijn ter plekke allemaal goed gemarkeerd en aangegeven.

Extra dagen

Je kunt bij alle accommodaties in dit arrangement extra (rust)dagen boeken. Dit raden we zeker aan op de plekken waar standaard maar één overnachting gepland is.
Afhankelijk van de vluchttijden kun je in Alice Springs gerust een dag extra bijboeken, om je jetlag te boven te komen en/of de stad en omgeving beter te leren kennen. Er is veel te zien en doen in Alice Springs, bv. een bezoek aan de East MacDonnell Ranges, waar een aantal wandelingen te doen zijn. Maar je kunt Alice Springs en omgeving ook goed op de fiets verkennen. In dit arrangement kun je (2WD variant) na Glen Helen een extra nacht Alice Springs inplannen, zodat je tijd hebt Hermannsburg te bezoeken en de dag erna een minder lange rit naar Kings Canyon hebt.
Glen Helen in West MacDonnell NP leent zich ook goed voor een extra nacht. Je kunt er schitterende wandelingen maken, bv. in Ormiston Gorge, met na afloop een duik in een waterhole.
We raden ook een nacht extra in Yulara aan. Het is weliswaar een nederzetting speciaal gebouwd voor bezoekers van Uluru en KataTjuta, maar het is wel een bijzondere plek: mooi gebouwd en goed verzorgd. Met een extra nacht heb je meer tijd om de bijzondere rotsformaties rustig te bekijken en eventueel nog een excursie te boeken met een Aboriginal gids.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht op Alice Springs.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

Vlucht vanuit Europa naar Australië

Indien je van Europa naar Australië reist maak je meestal een overstap in Singapore, Hongkong of Kuala Lumpur. In veel gevallen kom je daar 's ochtends aan, en vertrekt je vlucht naar Australië pas aan het eind van de dag. Je hebt best wat tijd te overbruggen en kunt de onderstaande opties overwegen:
- Je kunt ter plekke een ‘daghotel’ kamer voor 6 uur in het Transit Hotel op het vliegveld nemen (alleen Kuala Lumpur en Singapore, in Hongkong moet je door de douane om bij een hotel te komen).
- Je kunt voor enkele tientjes in een Transit Lounge terecht. Hier zijn comfortabele ligstoelen, douches, eten en drinken en vaak ook internet.
- Je kunt een (soms gratis) bustoer door de stad maken, zonder eerst door de douane te gaan.
- Je kunt de stad zelfstandig bezoeken. Je verlaat dan het vliegveld via de douane. Hiervoor moet je paspoort minimaal nog een half jaar geldig zijn.

Tijdens de overstap heb je nooit de beschikking over je bagage. In het Transit Hotel of -Lounge tref je handdoek en zeep aan. Omdat de overstapsteden allemaal in de tropen liggen doe je er goed aan om in je handbagage passende kleding mee te nemen.

Je kunt dit arrangement starten van 1 jan t/m 31 dec. In de woestijn is het altijd zonnig en droog, tenzij er toevallig een bui valt. Van april t/m oktober zijn de temperaturen het aangenaamst. Het kan dan 's nachts zelfs licht vriezen en in de ochtenduren is het heerlijk fris. Van november t/m maart is het heet. Als je van plan bent langere wandelingen te maken is deze periode niet aan te raden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar the Red Centre ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Je kunt in Australië overal geld pinnen en met een creditcard betalen. Op een aantal (vooral afgelegen) plaatsen rekent men 1-4% kosten voor het gebruik van de creditcard. Vaak is het in winkels ed. ook mogelijk om met een bankpas te pinnen, net als thuis.

Om Australië te bezoeken zijn veel autokilometers noodzakelijk. We hebben geprobeerd ons aanbod zo in te richten dat je de mooiste plekken bezoekt met het minste aantal kilometers. Toch zul je regelmatig afstanden van honderden kilometers afleggen. Ons idee is dat dit ook een deel van de beleving van het continent is en een goed gevoel geeft van de enorme afmetingen en leegte. We adviseren daarom een niet te kleine (middenklasse) auto te huren met airco. Neem je favoriete muziek mee en geniet van het rijden op de voor Europeanen ongewoon rustige wegen. In Australië rijdt men links. 

Tijdens het Red Centre arrangement rijd je ongeveer 1800 km. De wegen zijn in perfecte staat en er is bijna geen verkeer. Het beschreven programma is geheel over geasfalteerde wegen te doen en een 2WD auto is dan ook heel geschikt, maar je kunt er ook voor kiezen met een 4WD rond te reizen.

4WD auto
Het programma gaat uit van het huren van een 2WD auto. Nadeel is dat je veel wegen 'dubbel' rijdt. Je kunt ook een 'rondje' door het Red Centre rijden, maar dit houdt in dat er een stuk van ca. 175 km onverharde weg in de route zit. Hiervoor is een vierwiel aangedreven (4WD) auto noodzakelijk. Als je een 4WD gehuurd hebt kun je daarnaast ook een aantal leuke omwegen maken en wat meer plekken bezoeken dan met een 2WD auto mogelijk is. Het rijden op de onverharde wegen is probleemloos en er komt regelmatig een auto langs, zodat je in geval van pech geholpen kunt worden. Voor een bezoek aan het Red Centre biedt een 4WD iets extra's. Helaas is de huurprijs van een 4WD veel hoger dan die van een 2WD auto. Dit omdat de aanschafkosten hoger zijn, de verzekering duurder is en deze auto's eerder schade oplopen en minder lang meegaan.
Als je er voor kiest om dit arrangement met een 4WD uit te voeren, dan rijd je op dag 3 niet 600 km, maar 225 km om van Glen Helen naar Kings Canyon te komen. De rest van de dagen is er weinig of geen verschil. Bij boeking kun je een offerte laten maken voor het huren van een 4WD auto. 

Navigatie

In Australië is het gebruik van Google Maps erg duur vanwege het mobiele datagebruik. We adviseren om thuis de navigatie-app OSMand te installeren. Hiermee kan je gratis de Open Street Map kaarten van de gebieden die je bezoekt downloaden. OSM kaarten zijn wereldwijd beschikbaar en, zeker in de bebouwde gebieden, heel nauwkeurig en ideaal om je weg te vinden tijdens je vakantie. 

Telefoon
In Australië is er alleen mobiel telefoonbereik in de bewoonde gebieden. Dat betekent dat je een groot deel van de vakantie geen bereik hebt, niet onderweg en vaak ook niet bij de afgelegen overnachtingsplaatsen. Wel vind je overal vaste telefoons, bv. bij tankstations.

Niet toegestaan in huurauto

Juli 2023

De accommodatie in Glen Helen is tot nader orde gesloten ivm aanleg drinkwater voorzieningen.
Tot die tijd verblijf je 2 nachten in Alice Springs en kunt van daar uit de West MacDonnell Ranges verkennen

Ga je binnenkort op reis naar Australië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/australie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Rijbewijs
In Australië is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Australië op de website van de ANWB https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/australie

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Australië heb je een elektronisch toeristenvisum nodig (eVisitor). Dit is geldig voor meerdere reizen naar Australië binnen 1 jaar, voor in totaal een maximaal verblijf van 3 maanden.
Een eVisitor moet je vóór vertrek online aanvragen op de website van ‘Australian Immigrations' en is gratis (mits de reis niet langer duurt dan 90 dagen en je paspoort is uitgegeven in één van de landen die vallen onder de eVisitor regels, waaronder Nederland en België). Zonder dit visum heb je geen toegang tot het land. Dit geldt ook voor kinderen. Voor kinderen die in je paspoort vermeld staan, dien je een aparte visumaanvraag te doen, met gebruikmaking van je eigen paspoortnummer.
Klik hier om een eVisitor visum aan te vragen.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken veroorzaakt door het tijdsverschil of een ander klimaat tot een minimum worden beperkt. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
De gezondheidszorg in Australië is goed en het risico, ook in de Australische tropen, om allerlei infectieziekten op te lopen is klein.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verlies je ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat je bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in je aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet je hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als je dit niet vanzelf wordt aangeboden moet je er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als je genoeg drinkt moet je ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven airlines instructie voor oefeningen die je zittend op uw stoel kunt doen, om je bloed in beweging te houden.

Medicijnen
Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen. Denk eraan de plaatselijke reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

  • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2-3 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.
  • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Australië binnenkomt, is een Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Australië zelf komt geen Gelekoorts voor. Heb je geen geldig vaccinatiebewijs, dan word je in quarantaine geplaatst.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Kangoeroe's en verkeer
Australië is een veilig land om te bereizen. Met name in de grote steden dien je natuurlijk goed op je persoonlijke bezittingen te letten. Pas op als je met de auto onderweg bent, de lange afstanden en onverharde wegen veroorzaken vermoeidheid. Dieren als kangoeroes kunnen op elk moment plotseling voor je auto springen. Rijden in het donker wordt ten zeerste afgeraden.

Gevaarlijke wilde dieren
De Australische fauna kan een bedreiging vormen en hoewel de kans dat je aangevallen wordt klein is, is het raadzaam te weten wat je aan kunt treffen. Er komen vele soorten giftige slangen en spinnen voor. Aan de tropische noordkust komen kwallen voor met zeer giftige tentakels die tot 3m lang kunnen worden. Zoutwaterkrokodillen (ook in het tropische gedeelte van het land) kunnen ook gevaarlijk zijn, maar als je de waarschuwingsborden en het advies van de lokale bevolking in acht neemt loop je weinig risico.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

uluru_at_sunset.jpg

Australië - Red Centre

Het rode hart van het continent

Actieve rondreis met huurauto langs fraaie resorts

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).