Sneeuwwandelen

Wandelen in de winter De mooiste reizen op sneeuwschoenen

Door: Roel van den Eijnde
Foto's: Lex van den Bosch, Wiebe de Jager, Leon Huijs, Rein Rijke & Arjen Heeres

Een dik pak maagdelijke sneeuw. Meer is er niet nodig om te kunnen sneeuwschoen­wan­delen. Waar skiërs het moeten doen met lawaaierige après-ski, overvolle pistes en milieu­on­vrien­delijke kunstsneeuw gaan sneeuwschoenwandelaars voor rust, ruimte en pure natuur. SNP neemt je komende winter mee op een groot aantal sneeuwschoenwandelreizen.

Sneeuwschoenwandelen is hét milieuvriendelijk alternatief voor traditionele wintersporten als skiën en snowboarden. Meer dan een paar sneeuwschoenen, wandelstokken en een royaal met proviand gevulde rugzak heb je niet nodig. Geen drukke liften, geen kunstsneeuw, geen brullende pistenbully’s, geen jolige après-ski. Alles wat je achterlaat in de natuur zijn de afdrukken van je sneeuwschoenen en zelfs die verdwijnen bij de volgende sneeuwbui. Wat is er mooier om na een paar uur wandelen door de sneeuw ergens aan te komen waar het volkomen stil is? Je haalt een fles warme thee uit je rugzak en je geniet van een doodstille, maagdelijk witte wereld om je heen. Bergen, bossen, dalen en verder niets. Ja, met wat geluk een verdwaalde sneeuwhaas of poolvos.

Saai…..? Zeker niet! Waar de meeste skiërs en langlaufers moeten omkeren, begint het echte avontuur voor de sneeuwschoenwandelaar. Het zal je verbazen wat er allemaal mogelijk is op een paar ‘tennisrackets’. Springen, klimmen, dalen, traverseren en zelfs rennen is geen enkel probleem. Op sneeuwschoenen beklim je ook in de winter bergtoppen, doorkruis je besneeuwde plateaus en wandel je door diepe kloven waar geen levende ziel zich vertoont. En wil je een andere weg terug naar de bewoonde wereld, dan doe je dat gewoon. Anders dan skiën ben je als sneeuwschoenwandelaar namelijk niet afhankelijk van geprepareerde pistes of skiliften.

Ben je minder ervaren? Op steeds meer plekken worden in de winter gewone wandelpaden ‘omgebouwd’ tot speciale sneeuwschoenwandelpaden waar je veilig, gecontroleerd en zonder lawinegevaar kunt sneeuwschoenwandelen.

Goed om te weten
SNP organiseert een groot aantal sneeuwschoenwandeltochten in tien verschillende landen. Op veel reizen gaat een ervaren reisbegeleider mee. Dat kan een lokale (Engels- of Nederlandssprekende) gids zijn, maar ook een reisbegeleider van SNP zelf.  Een prettige en veilige gedachte als je weinig ervaring hebt in de sneeuw.

Lungau – Oostenrijk

Het natuur- en cultuurlandschap van het UNESCO biosfeerreservaat Salzburger Lungau is decor voor deze geweldige sneeuwwandelreis. Je ‘winterwandelt’ op sneeuwschoenen onder deskundige begeleiding van biosfeerranger Bettina. Onze standplaats is het prachtige bergdorpje Lessach, op 1200 meter. Je overnacht midden in de dorpskern, in een traditionele boerderij die is omgebouwd tot de zeer sfeervolle en comfortabele herberg Dreiländerwirt. Tijdens deze unieke reis maak je óók kennis met het leven van de bergbewoners, de geschiedenis van de streek en met de bijzondere natuur, cultuur en oude gebruiken van de Lungau.

 • Groepsreis vanuit herberg
 • Begeleiding van UNESCO biosfeerranger en lokale Nederlandse sneeuwwandelgids
Bekijk deze reis

Bad Hindelang – Duitsland

De lieflijke bergen van de Allgäu zijn de eerste bergen die je tegenkomt op weg naar de Duitse Alpen vanaf het noorden. De kans op sneeuw in dit gebied is groot. 

In de omgeving van de Iseler (1876 m) kun je dagelijks langlaufen, sneeuwwandelen of winterwandelen. Naast dat sneeuwwandelen een duurzame winteractiviteit is, draag je je steentje nog meer bij aan een schonere wereld door gebruik te maken van de gratis bussen en doordat je verblijft in het CO2-neutrale hotel Wiesengrund. Mocht je een dagje willen skiën, dan dat kan in het nabij gelegen skigebied van Oberjoch. Dit is een klein maar interessant skigebied waar het Duitse skiteam regelmatig traint voor belangrijke wedstrijden.

 • Privéreis vanuit CO2-neutraal hotel
 • Gratis lokaal openbaar vervoer
Bekijk deze reis

Rila – Bulgarije

Het Rila Nationaal Park is het grootste nationaal park van Bulgarije. Er leven wolven en beren, maar ook wilde zwijnen, balkangemzen en susliks (grondeekhoorns). Schitterende paden doorkruisen dit park waarbij we een goede indruk krijgen van het spectaculaire landschap. Veel andere wandelaars kom je op deze reis niet tegen want sneeuwschoenwandelen is in Bulgarije nog een onbekende wintersport.
Deze bijzondere reis door het Rilagebergte is niet alleen een onderdompeling in de natuur van de hoogste bergen van Zuidoost-Europa, maar ook in de rijke Bulgaarse cultuur. Een Engelstalige lokale gids laat je op unieke wijze kennismaken met het winterse Bulgarije, de Bulgaarse cultuur en het wereldberoemde Rila klooster uit de 10e eeuw!

 • Groepsreis
 • Begeleiding van Engelstalige lokale gids
Bekijk deze reis

Rosengarten (Südtirol) – Italië

Het bergmassief Rosengarten vormt één van de indrukwekkendste bergdecors van de zuidelijke Dolomieten. Vanuit het zeer smaakvolle viersterrenhotel Cyprianerhof, aan het voet van massief, maak je samen met andere gasten onder leiding van een lokale gids iedere dag een andere mooie sneeuwschoenwandeling. Bijvoorbeeld over de hellingen van de Latemar en de nabij gelegen uitgestrekte Seiseralm. In het Tschamintal wandel je naar de Grasleitentürmen en de Hirzelweg brengt je naar de Rotwand. Ook bestaat de mogelijkheid een dag te skiën in een nabijgelegen skigebied. Na een wandel- of skidag lonken in je hotel de sauna’s en de kruidenbaden en ’s avonds staat je een vier- of vijfgangendiner met typisch Zuid-Tiroolse en Italiaanse gerechten te wachten.

 • Privéreis vanuit hotel
 • Begeleiding van een lokale gids (met andere gasten)
Bekijk deze reis

Kuusamo – Finland

Vanuit de sfeervolle houten Oivangin Lodge, gelegen in besneeuwde bossen aan de oever van het bevroren Singerjärvimeer, maken we een week lang prachtige sneeuwschoentochten door de Finse poedersneeuw. Samen met een deskundige lokale gids verkennen we het Oulanka Nationaal Park, Livaara (tegen de Russische grens), Ruka en het Nationaal Park Riisintunturi: een winters paradijs met prachtig besneeuwde bomen. Ook trekken we over de Pieni Karhunkierros (‘kleine berentocht’): een prachtige wandeling door de taigabossen en door de canyon van de Oulankajoki; sinds 1956 beschermd als Nationaal Park. Optioneel is een sledetocht met husky’s of een bezoek aan een rendierfarm. En met een beetje geluk krijgen we deze week ook het noorderlicht te zien!

 • Groepsreis vanuit sfeervolle lodge
 • Begeleiding van een lokale gids
Bekijk deze reis

Dalarna – Zweden

Op de oever van de bevroren Västerdalälven liggen de sfeervolle stuga’s van Yttermalung. Deze houten chalets, gerund door Nederlanders, vormen de uitvalsbasis voor een heerlijke sneeuwwandelvakantie in de Zweedse provincie Dalarna. De activiteiten zijn afhankelijk van de lokale weers- en sneeuwomstandigheden, dus helpen de gastheer en -vrouw je met al hun kennis bij het samenstellen van een programma naar eigen wens en zwaarte.  

 • Groepsreis vanuit een stuga
 • Zeer veel activiteiten
Bekijk deze reis

Ötztal – Oostenrijk

Het Tirools bergdorp Niederthai (1550 m), bekend van de vondst van het bijna 5000 jaar oude gemummificeerde lichaam van de jager Ötzi, is een verstild dorpje in een van de zijdalen van het bekende Ötztal. Het is de ideale uitvalsbasis om op langlaufski’s, sneeuwschoenen, alpine ski’s of gewoon op wandelschoenen het gebied te verkennen. Tussen de dorpen Ötz en Längenfeld liggen vele kilometers aan langlaufloipes, geprepareerde winterwandelwegen en sneeuwwandelroutes. In het Ötztal zelf zijn volop mogelijkheden om te skiën, o.a. in het bekende Sölden. Dit dal is eenvoudig per bus bereikbaar.

Gedurende deze week vol variatie zijn we te gast in het uitstekend hotel Falknerhof met volop zwem- en saunagelegenheid.

 • Privéreis vanuit hotel
 • Begeleiding door lokale gids (met andere gasten)

Wil je weten wat je allemaal mee moet nemen tijdens een sneeuwschoenwandeling vakantie? Bekijk de paklijst op Op Pad.

Bekijk deze reis