Sneeuwschoenwandelen in de Lungau - Wiebe de Jager

Oostenrijk - Lungau, 8 dagen Sneeuwwandelen met UNESCO biosfeerranger

« Terug naar overzicht
Voldoende deelnemers
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelvakantie vanuit herberg

Unieke sneeuwwandelreis door het natuur- en cultuurlandschap van het UNESCO biosfeerreservaat Salzburger Lungau. Sneeuwschoenwandelen onder deskundige begeleiding van lokale Nederlandse sneeuwwandelgids en biosfeerranger Bettina. In de dorpskern van het bergdorpje Lessach, op 1200 meter is een oorspronkelijke boerderij omgebouwd tot de zeer sfeervolle en comfortabele herberg Dreiländerwirt. Een week sneeuwwandelen bij Bettina en Mark is de ultieme wintervakantie!

Uniek aan deze reis

 • Gratis koffie en thee
 • Kleine groep
 • UNESCO biosfeerranger als gids
 • Zeer knusse dorpsherberg
Zwaarte
Comfort

Video - sneeuwwandelen met Bettina in de Lungau

Sneeuwwandelen vanuit herberg Dreilanderwirt. Bekijk het filmpje op YouTube.

Dag tot dag

Oostenrijk - Lungau

De Nederlandse eigenaren Bettina en Mark hebben een aantal jaren een traditionele almhut gerund en behoren inmiddels tot de lokale bevolking. De opgedane kennis en ervaring van de Lungauer keuken en het leven op de alm gebruiken ze graag om je tijdens deze week met een ‘dreiländertintje’ te verwennen. De overheerlijke maaltijden, met veelal regionale producten, worden grotendeels bereid op een traditionele houtoven. Wie wil weten hoe je een perfecte Kaiserschmarren maakt, kan zelfs meekijken in de open keuken van de ‘oude wagenschuur’ waar je ’s avonds geniet van een heerlijke maaltijd in een sfeervolle en gezellige omgeving. En wat dit verblijf zo bijzonder maakt is dat de gastvrouw en gastheer na een prachtige sneeuwschoentocht ook nog verhalen kunnen vertellen over het leven van de bergbewoners in de Lungau vroeger en nu en wat deze streek tot een UNESCO-Biosfeerreservaat heeft gemaakt.

Tijdens deze unieke week maak je dagelijks een mooie tocht en alle sneeuwwandelingen zijn onder deskundige begeleiding van Bettina. Bij iedere dagtocht, die per dag wordt bepaald afhankelijk van de sneeuwcondities en weersomstandigheden, maak je kennis met het leven van de bergbewoners, de geschiedenis van de streek en met de bijzondere natuur, cultuur en oude gebruiken van de Lungau.

Dag 1

Vandaag reist iedereen naar de Lungau.. In Lessach heten Bettina en Mark je van harte welkom en na het ‘inkwartieren’ genieten we van de avondmaaltijd bij Dreiländerwirt. We krijgen van onze gastvrouw, tevens onze sneeuwwandelgids uitleg over het programma van de week. Hier begint de voorpret voor onze wandeling van morgen!

Overnachting in

Lessach - Gasthof Dreiländerwirt

Dag 2

Na het ontbijt volgt een korte instructie over het gebruik van de sneeuwschoenen. Daarna vertrekken we met de sneeuwschoenen ondergebonden vanuit ons verblijf en maken een wandeling in het Hinteres Lessachdal (beschermd landschapsgebied) langs de gelijknamige rivier. Deze nagenoeg vlakke wandeling door weiden en ooibossen is een heerlijke, niet al te inspannende kennismaking met elkaar, de sneeuwschoenen en het betoverende winterlandschap. In de loop van de middag keren we terug bij Dreiländerwirt.

Tochtinformatie: duur 3-4 uur, afstand 9 km, hoogteverschil 100 m stijgen en dalen.

Na een pauze staat een dorpswandeling (weer op gewone schoenen) op het programma met uitleg over het karakteristieke van een oorspronkelijk Lungauer boerenbergdorp. Ook bezoeken we de (in Oostenrijk unieke) begraafplaats van Lessach, midden in het dorp. Tochtinformatie: duur max. 2 uur.

Overnachting in

Lessach

Dag 3

Vandaag rijden we per minibus (30 minuten) naar het Prebergebied (1500 m) Vanaf het bevroren Prebermeer gaat de wandeling naar het Natura 2000 hoogveengebied Überlingmoor, gelegen in de kernzone van het biosfeer park. Hier maken we een rondtocht en genieten we van de absolute rust en proeven de sfeer van dit mystieke landschap met z'n kenmerkende vegetatie van dwergberken en dwergdennen.

Tochtinformatie: duur 5 uur, afstand 11 km, hoogteverschil 300 m stijgen en dalen.

Afhankelijk van de weersomstandigheden en vermoeidheid gaan we of per minibus of te voet terug naar Lessach. Duur van de terugwandeling 1,5 uur, afstand 4 km, 50 m stijgen, 350 m dalen.

Overnachting in

Lessach

Dag 4

Na het ontbijt gaat de reis per minibus naar een gebied in de zuidelijk gelegen Nockbergen op de grens met Karinthië, Schönfeld genaamd. De reis ernaartoe ( 45 minuten) over smalle, dik besneeuwde weggetjes  is mooi, maar zodra we in het gebied aankomen (op 1700 m.) begrijpen we waarom dit gebied deze naam heeft gekregen. Al stijgend door bossen met oeroude lariksen en alpendennen (arve), komen we boven de boomgrens tot op Neumayernock ( 2180 m.) met, als het weer het toestaat,  fantastische vergezichten op de bergketens van de 3 deelstaten, Salzburgerland, Steiermark en Karinthië. Het drielandenpunt ligt hier vlakbij. We dalen weer af door een prachtig arvenbos tot we weer in het brede dal van Schönfeld komen. Het laatste deel van de tocht richting minibus gaan we door een lieflijk, vlakker deel langs de meanderende beek, de Feldbach.

Tochtinformatie: duur 5 uur, afstand 9 km, hoogteverschil 440 m stijgen en dalen.

Voordat we Schönfeld weer verlaten, bezoeken we nog de uit één alpenden gesneden ‘heilige Familie’. Op de terugweg naar Lessach maken we een korte stop in Tamsweg, het hoofdstadje van de Lungau. Hier kunnen we de middeleeuwse gebouwen met hun sierlijke gevels op het marktplein aanschouwen. Er is ook gelegenheid om een winkeltje van lokale kunstenaars en een coöperatie van boeren uit de streek te bezoeken en eventueel  producten uit het biosfeerpark te kopen.

Overnachting in

Lessach

Dag 5

Vandaag gaan we per minibus (20 minuten) naar de berg in het hart van de Lungau (Mitterberg). Deze mini bergketen (hoogte 1580 m) scheidt de Lungau in de 2 hoofddalen van de Mur en de Taurach. Op de Mitterberg maken we een rondwandeling. Tijdens deze wandeling door dichte bossen worden we regelmatig beloond met open stukken met prachtige uitzichten op de in de verte gelegen hoge toppen (tot 2860 m) van de Niedere Tauern. Het massief dat de Lungau in het noorden begrenst. Na het bereiken van het hoogste punt (de Hohenbühel op 1580 m.) dalen we af naar de Taurachvallei, met af en toe mooie doorkijkjes op het Murdal. Hier stappen we weer in de minibus en rijden we naar Mauterndorf: Het Romeinse stadje dat we vanaf de Mitterberg al hebben zien liggen.

Tochtinformatie: duur 5 uur, afstand 9 km hoogteverschil 480 m stijgen en dalen.

In Mauterndorf, een oud Romeins stadje, maken we een stadswandeling (ca. 1 uur) door het centrum, langs de oude gebouwen en herenhuizen met statige trapgevels. Opwarmen kunnen we bij de ambachtelijke Konditorei met een verdiende Kaffee und Kuchen of een Glühwein.

Overnachting in

Lessach

Dag 6

Na het ontbijt rijden we per minibus (15 minuten) naar het stadje Tamsweg. Vanuit Tamsweg gaat aan de zuid-oostkant een smalle weg de Lasaberg omhoog. Net voor de laatste boerderij, op een hoogte van 1330 m. laten we de auto staan en gaan we op de sneeuwschoenen verder. Vanaf hier beginnen we aan een lange maar geleidelijke klim tot op de top van de Lasaberg (1935 m). De route gaat door prachtige bossen en gedeeltelijk door bevroren veengebiedjes. Hoe hoger we komen, hoe mooier de uitzichten. Net voor het bereiken van de top laten we de boomgrens achter ons. De laatste 80 hoogtemeters leggen we af over de onbegroeide helling. Op de ronde top worden we bij het kruis beloond met een adembenemend 360° panaroma-uitzicht. Een tableau met de namen van de bergtoppen die we om ons heen zien, helpt ons aan te wijzen waar we de afgelopen dagen  gewandeld hebben. Ook de Gumma met zijn bijzondere lawinenkegels, het wandeldoel voor de laatste dag, hebben we perfect in beeld. De afdaling terug naar de auto maken we door het zelfde gebied, doch via een alternatieve route.

Tochtinformatie: duur 5,5 uur, afstand 9 km, hoogteverschil 600 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Lessach

Dag 7

Na het ontbijt vertrekken we voor onze laatste tocht naar de Wildbachhütte op de Wiesberg in Lessach. We rijden naar ons startpunt op 1440 m. Langs afwisselende bospaadjes over de graad van de Wiesberg bereiken we de op 1800 m gelegen Wildbachhütte aan de voet van de berg Gumma. Tochtinformatie: duur 3,5 uur, afstand 4 km., hoogteverschil 370 m. stijgen en dalen.

Bij de Wildbachhütte maken we een tussenstop en bereiden ons voor op de laatste uitdaging van deze week: de top van de Gumma (2316 m). We wandelen over een lawine-veilige route over de kogelronde berg naar het ‘Gipfelkreuz’ om daar onze namen in het boek te schrijven. Onderweg hebben we zicht op de lawinekegels en het lawinespoor waar in 1935 een verwoestende lawine veel schade en ook doden in het dorp veroorzaakte. Deze wel heel bijzondere piramide-vormige bouwwerken moeten voorkomen dat er vanaf de Gumma lawines afglijden en het dorp Lessach bedreigen. Na het bereiken van de top, keren we voldaan terug naar de Wildbachhütte. Tochtinformatie: duur 3,5 uur, afstand 3 km, hoogteverschil 510 m stijgen en dalen.

Mocht het door weersomstandigheden niet mogelijk zijn de Gumma te beklimmen, is er een alternatief om ’s-middags een rondwandeling te maken via de Granglitzalmen; een klein (in de winter verlaten) huttendorp aan de westzijde van de Gumma. Tochtinformatie: duur 2 uur, afstand 3,5 km, hoogteverschil 180 m. stijgen en dalen.

In de Wildbachhütte wordt ons een typisch avondmaal voor bergsteiger geserveerd. Dan wacht ons nog de afdaling vanaf de Wildbachhütte naar de parkeerplaats op 1440 m. Voor de liefhebbers kan dit met een sleetje over de privé natuur rodelbaan van de huttenbaas. Een echte aanrader! Het laatste stukje terug naar Dreiländerwirt kunnen we weer even instappen en rijden we naar het dorp terug.  ’s-Avonds genieten we nog van een afscheidsdrankje bij Dreiländerwirt en praten na over de belevenissen van de week.

Overnachting in

Lessach

Dag 8

Na het ontbijt worden we per minibus teruggebracht naar Radstadt. Daar stappen we op de trein terug naar Nederland. In de loop van de avond komen we aan op het station in Arnhem.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleiding. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in een comfortabele, sfeervolle herberg op een tweepersoonskamer (met gescheiden bedden) met douche en toilet. Er zijn geen eenpersoonskamers, maar als je alleen op een kamer wil, krijg je een tweepersoonskamer voor alleengebruik.
De kamers en de zeer gezellige algemene woonkamer zijn in het hoofdgebouw. In de sfeervol verbouwde oude graanschuur, die tegenover het hoofdgebouw ligt, is een gezellige verblijfsruimte en hier worden ook het ontbijt en de avondmaaltijd genuttigd.

Over de maaltijden

Mark en Bettina van de herberg zorgen ’s avonds voor een gevarieerd driegangendiner waarbij veel regionale produkten gebruikt worden. De zeer smakelijke maaltijden worden grotendeels bereid op een traditionele houtoven in de open keuken van de sfeervolle omgebouwde ‘wagenschuur’. ’s Ochtends is er een uitgebreid ontbijtbuffet met zelfgebakken brood en hoofdzakelijk produkten van lokale boeren. Je kunt dagelijks uw eigen lunchpakket klaarmaken en de thermos laten vullen. Koffie en thee gedurende het verblijf is gratis!

Duurzaamheid

Het pension Dreiländerwirt heeft zoveel zonnepanelen op het dak dat ze bijna helemaal zelfvoorzienend zijn en niet meer afhankelijk van de energiemaatschappij. De geproduceerde stroom wordt opgeslagen in een batterij.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen
 • 7x ontbijt, avondeten en lunchpakket
 • transfers volgens programma
 • begeleiding van locale sneeuwwandelgids en Biosfeerranger (Nederlandstalig)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • maaltijden tijdens heen- en terugreis
 • transfer station Radstadt - Lessach v.v. voor treinreizigers
 • huur sneeuwwandelmateriaal (ter plaatse, ca. € 50,-)
 • verzekering en uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

De lengte/zwaarte van de tochten wordt per dag bepaald, afhankelijk van de sneeuwcondities en weersomstandigheden. Ze varieren van 3 tot 6 uur met hoogteverschillen tot maximaal 600m. Een goede conditie is vereist maar er hoeven geen topprestaties geleverd te worden! Het gaat met name om het aktief genieten van prachtige winterlandschappen met oog voor natuur en lokale cultuur. Ervaring in het wandelen op sneeuwschoenen is niet vereist voor deze reis.

Extra's

Transfers

Transfer treinstation - accommodatie v.v. (vanaf € 50,- per persoon)

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap bij de eerste accommodatie. Indien u reist per trein dan is optioneel een transfer vanaf treinstation Radstadt naar de accommodatie en v.v. te boeken.

Over de route en parkeergelegenheden

Bij het pension in Lessach is voldoende parkeergelegenheid. de afstand van Utrecht naar Lessach is ongeveer 1050 km, vanaf Brussel ongeveer 1020 km.

Treininformatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft.

In Radstadt  kun je door Mark worden opgehaald. De rit naar Lessach duurt ongeveer 50 minuten. Deze optionele transfer dien je te reserveren als je de boeking maakt. 

Treinschema

Heenreis Treinschema Tijden      Treinnr.
Arnhem CS - Frankfurt Luchthaven Fernbf      09:07 - 11:49      ICE 105
Frankfurt Luchthaven Fernbf - München  12:09 - 16:06 ICE 625
München - Radstadt  16:17 - 19:35  EC 219

Terugreis Treinschema Tijden      Treinnr.
Radstadt - Frankfurt (Main) Hbf                        08:26 - 15:40      EC 218
Frankfurt (Main) Hbf - Arnhem CS   16:19 - 19:28 ICE 122

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Lungau ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Euro’s voor persoonlijk uitgaven. In Lessach kun je geen geld pinnen!

Een goede sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder uw eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zakt u minder diep in de sneeuw en kunt u ontspannen lopen. Uw schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Uw bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, B of C categorie). Daarnaast gebruikt u twee verstelbare skistokken als evenwichtsteun.
De sneeuwwandelschoenen met stokken kunt u ter plaatse huren voor 50 €.

Paklijst:

 • Dagrugzak (25 liter)
 • Bergschoenen voor het sneeuwwandelen
 • Fleece
 • Muts
 • Sjaal
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandcreme
 • Zonnebril
 • Thermosfles
 • Lang ondergoed / Thermo-ondergoed
 • Skipully
 • Handschoenen
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Gamaschen
 • Lippencreme met UV-filter

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Deze winterreis in de Lungau wordt begeleid door Bettina Klarenbeek. Behalve sneeuwwandelgids is ze UNESCO biosfeerranger.

Ter introductie van Bettine, een week uit het leven van een biosfeerranger

De week begon met groep 3a op de basisschool van Mariapfarr waar ik een les over de 'bloemetjes en bijtjes' heb gegeven. Dit is een project vanuit het Biosfeerreservaat over de soortenrijke bloemenweides in de Lungau. Lekker naar buiten gegaan, met de kinderen op bloemenjacht geweest en ze op een speelse manier wat geleerd over het belang van de bloemenweides. Daar sta je dan als Hollandse een memoryspel te maken van wilde bloemen met een groepje Lungause kinderen. Leuk om te zien hoe deze kinderen zo enthousiast kunnen zijn over de lokale bloemenpracht op 250 meter van de school vandaan. Daar kan ik echt van genieten en ... ik heb er zelf ook nog weer wat van geleerd!

Dinsdag was 'de-zwarte-specht-dag'; 's Morgens een gehoord en 's middags een gezien, gewoon tijdens het wandelen met de honden in het Lessachdal. Het zijn erg schuwe vogels en laten zich niet zo makkelijk zien, maar ik had het geluk dat ie voor mij vandaag een uitzondering heeft gemaakt. De woensdag stond in het teken van de voorbereidingen voor het zomerseizoen. Over twee weken beginnen de Biosfeerreservaat-wandelingen. De nieuwe folder is net uit en de foto op de voorkant nodigt uit. Leuk, ik heb zin in de zomer! De eerste afspraken met de paddestoelspecialisten zijn inmiddels ook gemaakt. De ervaringen van vorige jaar hebben wel bewezen dat de Lungau met zijn uiteenlopende biotopen het gebied bij uitstek is voor deze mycologische excursies. Wat een eer om deze mensen als lokaal deskundige op de verborgen paddestoelplekjes te mogen wijzen in het gebied wat ik nu, na zeven jaar, op mijn duimpje ken. Niet alleen biosfeerranger, maar ook sneeuwwandelgids: De perfecte combinatie om ook in het winterseizoen met groepjes door het prachtige natuur- en cultuurlandschap van dit gebied te trekken.

Vandaag net de laatste hand gelegd aan het dagprogramma voor de sneeuwwandelweek komend winterseizoen voor SNP-Reizen. Deze door onszelf ontwikkelde winterreis die we vanuit onze eigen dorpsherberg gaan organiseren, zal ik als gids gaan begeleiden. Het lijkt nog ver weg en een sneeuwschoentocht is op dit moment moeilijk voor te stellen met temperaturen van 30 graden C, maar heel stiekem kriebelt het toch al wel een beetje.

Vrijdag was een thuiswedstrijd voor het schoolprojekt 'Het behoud van de bloemenweides in het Biosfeerreservaat Salzburger Lungau'. Ik mocht groep 3 en 4 van de basisschool in Lessach mee op excursie nemen. Een mooie plek uitgezocht aan de rand van het dorp, tussen de weides waar de boeren sinds een dag met de maaikoorts besmet waren, maar voor het thema van de dag was de timing perfect: De bermen en stijlere randen van de weitjes mochten we, zoals afgesproken met de lessacher boeren, naar hartelust uitpluizen voor onze les en spel. Het was voor allen weer een leerzame en geslaagde ochtend en een mooi begin van een zonnig, zoemend Pinksterweekend. De afsluiting van de week vond plaats in St. Michael met een excursie langs de rivier de Mur en de omliggende bloemenweides. Het thema van vandaag is Van de bloemenweide naar het winkelmandje...of toch omgekeerd?. Hier gaat het om de invloed van de bloemenweides op de levensmiddelen die we dagelijks inkopen en de bewustheid waarmee we dit kunnen doen. Een spannend onderwerp om in een excursie te verpakken. Na 1,5 uur struinen tussen de zoemende en geurende bloemenweides sluiten we af met een welverdiende Jause van regionale producten, die hun oorsprong hebben in de bloemenweides van deze prachtige streek. Dit zijn de dingen die het leven hier zo mooi maken en de momenten waarop we ons realiseren waarom we hier op deze plek - zoals ze hier zeggen 'am Ende der Welt' - zijn gaan wonen.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Lessach_zicht_op_dorp_07.jpg

Oostenrijk - Lungau

Sneeuwwandelen met UNESCO biosfeerranger

Sneeuwwandelvakantie vanuit herberg

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten