Coast to Coast

5x de mooiste wandelroutes van Engeland en Schotland

Groot-Brittannië is voor wandelaars nooit brexit. De glooiende heuvels, de rafelige kliffenkusten, de groene dalen en interessante geschiedenis maken Groot-Brittannië tot een populair wandelland. SNP Natuurreizen selecteerde de toppers onder de Britse langeafstandwandelpaden: vijf famous walks in Engeland en Schotland. Ze zijn te boeken als individuele wandelreis met bagagevervoer en overnachtingen in sfeervolle B&B's, guesthouses, hotels en inns.

1. C2C, Coast to Coast Walk

Een van de populairste wandelroutes van Engeland is de Coast to Coast Walk, een langeafstandwandelpad dwars door het Lake District National Park. De grotendeels ongemarkeerde wandelroute, kortweg C2C genoemd, tussen St Bees en Robin Hood's Bay werd opgetekend door Alfred Wainwright. SNP Natuurreizen biedt het westelijk deel van de Coast to Coast Walk aan, van kustplaatsje St.Bees naar het schilderachtige marktstadje Kirkby Stephen. Zo wandel je met de wind in de rug van de Ierse Zee richting Noordzee, langs de majestueuze meren en ruige bergkammen van het Nationaal Park Lake District. Onderweg uitgestrekte heidevelden, lieflijke valleien, ommuurde weilanden en piepkleine dorpjes met opvallend vaak een pub waar de bloemetjes al buiten hangen.

Bekijk deze reis

2. Hadrian's Wall Path

Het Hadrian's Wall Path, dat behoort tot de mooiste routes van Engeland, laat SNP Natuurreizen beginnen in Brampton en eindigen in Haltwhistle met steeds de tweeduizend jaar oude Romeinse muur van Keizer Hadrianus als leidraad. Hadrian's Wall bestaat uit talloze forten, legerkampen - sommige heringericht als openluchtmusea, zoals het drukbezochte Vindolanda -, verdedigingstorens en dikke (soms verdwenen) muren. Ontspannen wandelend langs de grens van het oude Romeinse Rijk doorkruis je Cumbria en Northumbria. Het landschap is afwisselend woest en verlaten, vriendelijk en groen. Hoogtepunten zijn de vallei van de Irthing en de basaltformaties van de Great Whin Sill, waar Hadrian's Wall zich van haar imposantste kant laat zien.

Bekijk deze reis

3. South West Coast Path

Het South West Coast Path is een van de mooiste wandelroutes onder de national trails van Groot-Brittanië. Zie je het voor je, jij wandelend hoog boven de ruige kliffen van zuidwest Cornwall? Het pad verbindt Zennor via Pendeen Watch en Cape Cornwall met Land’s End. Het South West Coast Path traject dat SNP aanbiedt begint in St. Ives, een kunstenaarsplaatsje met hagelwitte stranden, en eindigt in Penzance. Het moois onderweg varieert van wonderschone baaitjes tot ruïnes van ooit indrukwekkende tinmijnen (UNESCO werelderfgoed). De paradijselijke Scilly Isles vormen het toetje van deze wandelreis van SNP Natuurreizen. Je hopt tweeënhalve dag over de eilanden, van granietformaties naar witte stranden, van megalithische monumenten naar weelderige tuinen.

Bekijk deze reis

4. West Highland Way Schotland

De wandelroute West Highland Way, misschien wel Schotlands beroemdste langeafstandwandelpad, verbindt Glasgow met Fort William. Deze klassieker onder de Schotse wandelroutes biedt een prachtige dwarsdoorsnede van de Schotse natuur en cultuur. Wandelend tussen lochs en glens passeer je oude kasteelruïnes en mysterieuze battlefields, slagvelden waar de clans hun onderlinge vetes uitvochten. Deze minitrek van SNP Natuurreizen bestrijkt het mooiste en ruigste deel van de West Highland Way. Je start in Tyndrum, wandelt over de uitgestrekte Rannoch Moor naar het eenzaam gelegen Kingshouse en vervolgens via het oude aluminium-plaatsje Kinlochleven (met grote ijsklimhal) naar Fort William, hét uitgangspunt voor de beklimming van Ben Nevis, met 1342m Schotlands hoogste berg.

Bekijk deze reis

5. Great Glen Way Schotland

De Great Glen Way leidt je dwars door Schotland langs de grootste breuklijn van Europa, die tussen Fort William en Inverness. Deze relaxte wandelroute, die je bij SNP kunt boeken met bagagevervoer, wordt gerekend tot de mooiste van Groot-Brittannië. De Great Glen Way voert langs het negentiende-eeuwse Caledonian Canal, dat Loch Lochy en Loch Ness met de Noordzee en de Atlantische Oceaan verbindt. Je wandelt over jaagpaden langs de oevers van spiegelende meren en door bossen die je beschutting bieden tegen wind, regen en - wie weet - de zon. Vanaf hoog heb je prachtig uitzicht over de uitgestrekte vallei waarnaar de Great Glen Way is vernoemd, plus de machtige bergen van de Highlands.

Bekijk deze reis