ESTA Verenigde Staten Reistoestemming voor bezoek of stopover Amerika

Wat is ESTA en hoe vul je het formulier in?

Sinds 2009 moet je, in het kader van het ESTA-programma, voor een bezoek aan, of tussenstop/overstap in de Verenigde Staten, vooraf een reistoestemming aanvragen. Dit kun je online doen op de website van US Immigrations, mits je reis niet langer duurt dan 90 dagen en je nationaliteit (o.a. Nederland en België) onder het VISA Waiver Program (VWP) valt. Zonder deze reistoestemming heb je geen toegang tot het land.
Indien je na 11 januari 2021 Cuba nog hebt bezocht dan is een ESTA niet geldig, maar moet je een regulier visum aanvragen bij de Amerikaanse Ambassade.

ESTA correct invullen

1. Bij het invullen van het ESTA-formulier dien je goed te letten op het correct invullen van een o (letter 'o') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt namelijk de letter 'O' niet voor. Het is wel mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer '0' (nul) bevat. Het is daarom belangrijk dat je nooit de letter 'O' invult maar alleen het cijfer '0' (nul). Als je bij het paspoortnummer per abuis de letter O invult in plaats van het cijfer 0, dan krijg je wel een bevestiging van ESTA, maar word je toch op de vlucht geweigerd. Dat heeft de ervaring ons geleerd.

2. Baby's en kinderen kunnen niet naar de Verenigde Staten reizen op het paspoort van hun ouders. Zij hebben een eigen paspoort nodig. 

3. Het paspoort dient geldig te zijn tot en met het verblijf in de VS (dus de extra 6 maanden niet meegerekend). 

NB: De Verenigde Staten zijn begonnen met de implementatie van een aantal wijzigingen in het Visa Waiver Program. Dit betekent dat een aantal nationaliteiten te maken krijgt met een aanscherping. Voor reizigers met een enkelvoudige Nederlandse nationaliteit zijn er geen wijzigingen. Voor dubbele nationaliteiten, waarvan één de Nederlandse nationaliteit, kunnen wijzigingen van toepassing zijn. Ook indien je na 1 maart 2011 landen hebt bezocht als Irak, Iran, Soedan of Syrië kan dit gevolgen hebben voor je ESTA. We adviseren je dan ook tijdig goede nota te nemen van de informatie van het consulaat in Amsterdam. Meer info over de wijzigingen in het Visa Waiver Program?

Klik hier voor het ESTA-formulier 

Een ESTA aanvraag kost US$ 14. 

De reiziger wordt in het ESTA-formulier gevraagd een aantal eenvoudige en persoonlijke vragen te beantwoorden om vast te stellen of hij/zij in aanmerking komt voor een reistoestemming. De reiziger kan nagenoeg dezelfde vragen verwachten als op het I-94W formulier dat voorheen in het vliegtuig uitgereikt werd. Er zijn versies in meerdere talen beschikbaar, maar alle antwoorden moeten in de Engelse taal verstrekt worden.

De aanvraag kan op elk tijdstip voor aanvang van de reis ingediend worden. In de meeste gevallen krijgt de reiziger binnen een paar seconden één van de volgende antwoorden:
1. Toestemming verleend: je krijgt toestemming om naar de Verenigde Staten te reizen.
2. Reis niet goedgekeurd: de reiziger heeft een niet-immigrant visum nodig dat verkrijgbaar is via de Ambassade of het Consulaat van de Verenigde Staten, voordat hij/zij naar de Verenigde Staten kan reizen.
3. De toestemming is nog in behandeling: de reiziger dient de ESTA website te raadplegen om een definitief antwoord te ontvangen. Normaal gesproken duurt dit uiterlijk 72 uur. Word je ESTA niet goedgekeurd en heb je een 'non-immigrant visa' nodig via de ambassade, dan kan dit meerdere weken duren. Houd hiermee rekening en regel je ESTA niet 'last-minute', maar bijvoorbeeld een maand van tevoren.

Waarom ESTA en wat heb je verder nog nodig?

Een goedgekeurde reistoestemming via ESTA is:

* Verplicht voor alle VWP-reizigers als ze onder dit Programma naar de Verenigde Staten reizen;
* In het algemeen voor een periode van maximaal twee jaar geldig, tenzij de toestemming is ingetrokken, of tot de verloopdatum van het paspoort van de reiziger. Indien je paspoort in de tussentijd verloopt moet je dus een nieuw ESTA aanvragen. Indien je binnen de geldigheidsduur van je reistoestemming nogmaals naar de VS reist moet je via dezelfde ESTA-website je toestemming opvragen door het invullen van je aanvraagnummer. Daarin kun je dan gegevens bijwerken, zoals verblijfsadres in de Verenigde Staten;
* Geldig voor meerdere bezoeken aan de Verenigde Staten; 
* Geen garantie voor toelating tot de Verenigde Staten in/op de (lucht)haven waar je het land binnenkomt. Een ESTA goedkeuring geeft uitsluitend het recht om aan boord te gaan van een vliegtuig of schip dat naar de Verenigde Staten reist onder het VWP.

Verder...
Je dient altijd over een retourticket te beschikken, en wie vanuit de Verenigde Staten een trip naar Canada of Mexico maakt, dient bij terugkeer weer bij de grensovergang langs de immigratiedienst te gaan en opnieuw een tijdelijke verblijfsvergunning aan te vragen. Als je naar Canada afreist en met de camper/auto de grens naar de Verenigde Staten oversteekt, hoef je geen ESTA aanvraag in te dienen. Als je bij de grens aankomt, koop dan tevens een E-94w kaart (dit is eigenlijk een aankomst- en vertrekkaart) voor US$6 per persoon. Als je per vliegtuig deze grensoversteek maakt, heb je wel een ESTA reistoestemming vooraf nodig.

Voor meer informatie en uitzonderingen op bovenstaande situatie kun je online terecht bij de visumdienst via www.visumdienst.com.

Wat je verder moet weten voordat je de grens over gaat

Aanvullende informatie reiziger in APIS
De Verenigde Staten hebben een verplicht Advance Passenger Information System (APIS) geïntroduceerd. In het kader daarvan wordt aanvullende informatie van de passagiers gevraagd die voor vertrek elektronisch door jou en SNP geregistreerd moet worden: achternaam en eerste voornaam voluit volgens paspoort, geboortedatum en geslacht, paspoortnummer, uitgifte, nationaliteit. Ook moet je bij het invullen van het ESTA formulier het adres opgeven waar je de eerste nacht in de Verenigde Staten zult verblijven. Indien je nog geen adres hebt, vul je in ieder geval de plaats in waar je verblijft. Je kunt dit eventueel naderhand aanvullen. Ook wordt in het ESTA gevraagd om de contactpersoon in de Verenigde Staten. Indien je geen contactpersoon hebt, vul je ook hier de gegevens van het eerste hotel in. 

Aansprakelijkheid reiziger
SNP is in geen enkele zin aansprakelijk te stellen indien je foutieve gegevens verstrekt aan de douane of het formulier niet invult. Wij wijzen je erop dat vliegmaatschappijen op grond van de nieuwe wetgeving in de Verenigde Staten verplicht zijn douaneautoriteiten toegang te geven tot passagiersgegevens. Dientengevolge kan alle informatie die wij over je bezitten beschikbaar worden gesteld aan de douane- en immigratieautoriteiten van elk land op je reisroute.

Verscherpte incheckprocedures Verenigde Staten
In verband met de verscherpte incheckprocedures is het niet langer toegestaan vloeibare artikelen in verpakkingen van meer dan 100 milliliter in je handbagage mee te nemen zoals onder andere: tandpasta, gel, lotion, contactlenzenvloeistof, spray, crème, shampoo, zeep, drinken, aansteker, et cetera. Indien je twijfelt kun je het beste de website van je vliegmaatschappij raadplegen.

Om het risico van branden in vliegtuigen te verkleinen, mogen vliegtuigpassagiers die van, naar of via de Verenigde Staten reizen met ingang van 1 januari 2008 géén losse lithiumbatterijen (reservebatterijen) meer meenemen in koffers die worden ingecheckt voor vervoer in het ruim van het vliegtuig. Het gaat om oplaadbare batterijen voor bijvoorbeeld digitale camera, laptop of mediaspeler. Deze losse (reserve) lithiumbatterijen mogen alléén nog in de handbagage worden meegenomen, in originele verpakking of in afgesloten plastic zakken. De regels gelden niet voor batterijen die al in een apparaat zijn ingebouwd, zoals de accu van een mobiele telefoon of een laptop. Deze mogen dus zowel als handbagage als ruimbagage worden ingecheckt. Twijfelt u, kijk dan op de website van de vliegtuigmaatschappij waarmee u vliegt voor de precieze regels omtrent de bagage.

Extra controle Verenigde Staten en Canada
Reizigers met een rechtstreekse vlucht naar de Verenigde Staten of Canada dienen vanaf juli 2014 rekening te houden met een extra controle op elektronische apparatuur in de handbagage. De maatregel geldt voor het vervoer van elektronica met batterijen in de handbagage zoals telefoons, laptops en camera's. Wanneer de apparatuur niet aangezet kan worden of niet uit de beschermhoes kan worden gehaald, mag de apparatuur niet mee het vliegtuig in. De extra controle vindt direct aan de gate plaats.

Kunnen we je helpen?

Wil je meer, zoek je een specifieke invulling of kom je er op deze manier niet uit? Vraag dan persoonlijk advies van een van de reisadviseurs. Onze specialisten zijn bereisde avonturiers met veel expertise over een bepaalde regio. Het wereldwijde netwerk van locale SNP-reisagenten ondersteunt hen bij het advieswerk. Samen weten zij als geen ander waar je moet zijn, wat je kunt doen en hoe je het ter plekke organiseert.

Klaas Zwartjes

Midden- en Zuid-Amerika

Er zijn weinig landen ter wereld met zo’n grote diversiteit als Ecuador. Van het Amazone regenwoud in het oosten tot de besneeuwde toppen van het Andes-gebergte en de tropische kuststreek in het westen. Vooral het reizen door de Andes is een beleving. Historische steden als Quito en Cuenca en een aaneenschakeling van prachtige vergezichten. Een bezoek aan de bijzondere Galápagos-eilanden vervolmaakt je Ecuador-reis.

Mail naar afdeling Verre Reizen

Wijmke Frens

Afrika en Noord-Amerika

Tijdens diverse reizen ontdekte ik het nog pure, ongerepte Afrika. Botswana is mijn favoriet. Ik stuur avonturiers graag met een bootje dwars door de Okavangodelta van de ene wildernislodge naar de andere. Of laat ze met een klein vliegtuigje over de uitgestrekte savanne glijden, uitkijkend over kuddes olifanten en buffels onder zich; dat is zó geweldig! Ik bezocht veel lodges en ontdekte dat ze erg verschillen in kwaliteit en beleid. Een goed advies is daarom belangrijk, zeker als je met je kinderen op safari wilt.

Mail naar afdeling Verre Reizen