Costa Rica & Nicaragua Duurzaam toerisme en actief natuurbehoud

Rondreizen in Costa Rica & Nicaragua

In de Bahia Drake bij Corcovado dobberen bootjes in het avondlicht. Langzaam wiegend in een hangmat kijk ik terug op mijn reisavontuur. Alleen al het onderweg zijn in deze landen is erg leuk. Met de boot, vliegend en wandelend.

Rondreizen door Costa Rica en Nicaragua is ideaal. Beide landen hebben een relatief klein oppervlak en een steeds beter wegennet. Ik nam de boot door het estuarium van de rivier de Sierpe op weg naar Corcovado. Vloog over de net weer pruttelende vulkaan Concepción, het immense meer Lago Nicaragua en de stad Granada. Wandelde de vulkaan Cerro Negro op en surfde er per sandboard vanaf. Vanuit een fluisterboot zag ik de archipel Isletas, wel 365 eilandjes groot. De spectaculaire vallei van Savegre vol nevelwouden deed ik te voet. 

Duurzaam toerisme in Costa Rica 
De verschillen tussen de buurlanden Costa Rica en Nicaragua zijn te verklaren vanuit de geschiedenis. Costa Rica heeft met de afschaffing van zijn leger in 1949 een belangrijke pacifistische stap gezet. Het bespaarde geld werd voornamelijk in onderwijs, de infrastructuur en de bescherming van haar natuurlijke schoonheid geïnvesteerd. Een visie die het land geen windeieren heeft gelegd. Veel toeristen weten inmiddels de weg te vinden naar de tropische zandstranden, de vulkaantoppen en de bergketens die Costa Rica van noordwest naar zuidoost doorsnijden. Om het toerisme in goede banen te leiden is het land een voorloper geworden in de verduurzaming van deze bedrijfstak, iets dat SNP graat stimuleert.

Cultureel erfgoed van Nicaragua
Hoewel Columbus de naam ‘rijke kust’ bedacht, was het goud in Costa Rica snel op. Ook in Nicaragua waren die voorraden snel uitgeput, maar desondanks glorieerden de steden León en Granada als centra voor de landbouw en de handel. Voordat het Panama-kanaal in 1914 haar sluizen opende en hiermee de vaarroute tussen oost en west verkortte, lag de handelsroute lange tijd in Nicaragua. Met de rivier Rio San Juan en het Lago Nicaragua had Granada voor de Spanjaarden de ideale ligging om de handel te controleren en zich hiermee te verrijken. Dit rijke culturele erfgoed is zichtbaar in de steden León en Granada, waar ik vanaf het dak zicht heb op talloze kerken, het Spaanse vierkante stratenpatroon en de rood-oranje gekleurde daken van oude haciënda’s en kloosters die veelal tot prachtige hotels zijn omgebouwd.

Trots op Nicaragua
Na de Spaanse onafhankelijkheid, in beide landen in 1821, verwierf Costa Rica al snel de naam van hervormer en vredestichter. Nicaragua daarentegen ging een bloedige tijd tegemoet. In de jaren 1927-1933 kwam Sandino als rebellenleider in opstand tegen de onderdrukking en armoede. De turbulente periode met de dynastie van de Somosa-dictators in de jaren 1937-1979 en de hierop volgende gevechten tussen de Contra’s en Sandinisten, wordt treffend verbeeld in het Museo Historico en de vele schrijnende muurschilderingen in León. Mijn gids René vertelt hoe hij het politiek verscheurde Nicaragua ontvluchtte als 15-jarige jongen. Samen met zijn ouders, broer en zus ging hij naar de VS. De ‘nieuwe wereldorde’ bracht René ertoe na twee jaar terug te keren op zijn geboortegrond: ‘Ik ben een Nicaraguaan en heel trots op mijn land. Hier hoor ik thuis.’

Op de top van Cerro Negro
Nicaraguanen laten je graag iets van hun leven zien. Op weg naar de actieve vulkaan Cerro Negro bewonder ik hun nationale vogel de guardabarranco. Iets verderop wordt mijn aandacht getrokken door twee jongens en een ossenspan. De broers Marbel en Jelmer hevelen het water uit een diepe bron over naar roestige oliedrums. Met drie volle vaten kunnen ze twee dagen hun grote families voorzien en de akkers irrigeren voor de verbouw van yuca, noten en sesam. De openheid van de vriendelijke broers die duidelijk een hard bestaan hebben, geeft mij stof tot nadenken als ik even later op de top van de Cerro Negro sta.

Actief natuurbehoud in Nicaragua en Costa Rica
Het valt mij op dat de bewoners van beide landen willen excelleren in van alles – bovenal in het behoud van de natuur waarop ze terecht trots zijn. Zoals Erick Murillo van het Hotel Playa Espadillas, die een groot privéreservaat heeft gecreëerd nabij het Manuel Antonio Nationaal Park en hierbij de lokale jeugd betrekt. Ook andere accommodatiehouders zetten zich in. De Zuid-Afrikaanse bioloog en eigenaar van de Rafi ki Safari Lodge, Lautjie Boshoff, blijft streven voor de bescherming van de tapir en de herintroductie ervan in de vallei van Savegre. Of Joost Wilms, die samen met zijn vrouw de Dantica Lodge runt en endemische plantsoorten herbeplant om ze te behouden. En Luuc en Anna van Wezel, eigenaren van Hotel Villas Gaia, hebben het toerisme aangewend om weer belangstelling te genereren voor de unieke cultuur en daaruit voortvloeiende tradities en kunstvoorwerpen van de Boruca-indianen. Als je reist met SNP maak je beslist kennis met deze boeiende projecten.

Pura vida op elke km²

Moeder aarde laat zich horen. Rotsblokken stuiteren naar beneden vanaf de vulkaan Arenal en de modderpoelen van de vulkaan Rincon de la Vieja pruttelen. Zo lelijk als het gekrijs van roodvleugelara’s is, zo mooi zien ze eruit. Ik hoor bladgeritsel op de grond: een agouti stampt met zijn achterpoten om vrouwtjes te lokken terwijl een neusbeertje ongestoord de grond afstruint naar voedsel. In het Caño Negro reservaat sluipt een agamireiger en scheren de ijsvogels rakelings over het water. Zicht op het fluorescerende verenkleed van de quetzal doet menig vogelhart sneller kloppen. Elke vierkante kilometer natuur in Costa Rica en Nicaragua is er iets te beleven. Bij het krieken van de dag fungeert het geluid van brulapen, parkieten, kiskadees en tanagars als mijn wekker. Mijn reis is bijna voorbij en kan echt niet meer stuk. Als kers op de taart zal ik vandaag het nationaal park Corcovado verkennen. Een heerlijk ‘Pura Vida gevoel’ maakt zich van mij meester.

Highlights
Granada

Met de stichting in 1525 is dit een van de oudste steden in Nicaragua. Verken te voet deze monumentale stad. Kerken, musea, de stadsbegraafplaats, het La Polvora fort en de oude stadswallen die de stad tegen de vele aanvallen van piraten moesten beschermen. Perfect vertrekpunt om Las Isletas te verkennen, de Mombacho- vulkaan of naar Isla de Ometepe te varen.

León
Minder bezocht dan Granada, geheel onterecht! Authentiek, prachtige kerken en pleinen met duidelijk eerbetoon aan de Sandinisten, de helden van de revolutie. Prachtige musea (zie topper kader ‘culturele highlights’) en een universiteitsstad. ’s Avonds altijd wat te doen. Goed uitgangspunt om de Cerro Negro te beklimmen.

Isla de Ometepe
De twee majestueuze vulkanen Concepción en Maderas domineren dit grote eiland in het Meer van Nicaragua. Verken de petrogliefen nabij bij El Porvenir en het natuurgebied Charco Verde. Mooie lagune met vogels en zandstrand. Verder veel strand en onvergetelijke zonsondergangen.

El Castillo
Al vanaf verre torent de historische Spaanse vesting ‘El Castillo’ hoog uit boven het bladerdak van het laagland tropisch regenwoud. Het fort, stragisch gelegen aan de Rio San Juan, bood Granada bescherming tegen de piraten en zelfs Lord Nelson. Het dorpje zonder autoverkeer ademt een superrelaxte sfeer uit.

Manuel Antonio N.P.
Regenwoud, mangroven, witte zandstranden en koraalriffen. Maak heerlijke wandelingen in dit kleine maar uiterst biodiverse park om doodshoofdaapjes, luiaards, krabbetjes, leguanen en vogels te observeren. Vanwege het prachtige strand Playa Espadillas naast het park, een druk bezochte plek.

Corcovado Nationaal Park
Het wemelt er van de dieren en planten. Door de afgelegen ligging op het schiereiland Osa een toevluchtsoord voor bedreigde diersoorten. Vanuit Sierpe met de motorboot langs mangrovebossen naar de Bahia Drake. De lodges zijn uitgangspunt voor natuurbeleving in optima forma.

Corn Islands
Op twee uur vliegen vanaf Managua liggen Big en Little Corn Island. Twee bounty-eilanden waarin de 10.000 voornamelijk Creoolse bewoners van vis en toerisme leven. Little Corn Island kent geen autoverkeer en mooie witte zandstranden. In een uur tijd loop je op het enige wandelpad van noord naar zuid!

Tortuguero Nationaal Park
In het tropisch laaglandregenwoud van Tortuguero zitten vele kanaaltjes die je kunt bevaren om zoetwaterschildpadden, krokodillen, slingerapen en vele watervogels te spotten. Het leggen van de eieren van de zeeschildpadden (juni-okt) is een ervaring om mee te maken.

Puerto Viejo de Sarapiqui
Het activiteitencentrum Pozo Azul Adventures biedt wandelingen (45 min – 4 uur), canopytours, paardrijtour, raften op de Rio Sarapiqui dwars door tropisch langlandregenwoud.

Nevelwoud San Gerardo de Dota
In de Talamanca-bergen ligt deze verborgen vallei met een uniek ecosysteem. Het nevelwoud is begroeid met o.a. prachtige endemische oeroude eiken. Het bos is bij uitstek het habitat om kleurrijke vogels te spotten, waaronder kolibri’s, trogons en de quetzal. Heerlijk wandelen en forel eten in fraaie lodges.

Onze reizen naar Costa Rica en Nicaragua: 

Wandelreis Costa Rica & Nicaragua
20-daagse groepswandelvakantie langs hotels & lodges
Reiscode 142003 | v.a. €2010,- | vertrek 26 jul, 24 okt en 14 nov

Liever zelf je eigen reis naar Costa Rica & Nicaragua samenstellen? Dat kan ook!
Klik dan hier.

Bekijk ook ons complete aanbod reizen naar Costa Rica of Nicaragua.