Vietnam, Cambodja - Zuid-Vietnam & Cambodja, 17 dagen Door de Mekong Delta naar Angkor Wat

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels, guesthouses en homestay

Wil je een stukje Azië fietsend verkennen en houd je van vlakke wegen en een waterrijk landschap? Dan is deze avontuurlijke fietsvakantie door de legendarische Mekongdelta en Cambodja de perfecte reis. Fiets in Ho Chi Minhstad tussen fietstaxi's, fietsers en scooters. Verlaat de stad en fiets door de vlakke, dichtbevolkte streek waar duizenden Vietnamezen in paalwoningen wonen. Je lokale fietsgids wijst je alle kleine, rustige weggetjes die je zelf nooit zal vinden. Zo leer je een land pas echt goed kennen! Steek in boten en over bruggen de delta over en geniet van de bedrijvigheid op het water en op het land. Vaar over de machtige Mekong rivier naar Phnom Penh in Cambodja, met haar Frans-koloniale gebouwen en koninklijke paleizen. Tenslotte verken je fietsend een van 's werelds mooiste tempelcomplexen: Angkor Wat bij de stad Siem Reap. Een auto met chauffeur zorgt voor de noodzakelijke verplaatsingen onderweg, het bagagevervoer en kan in geval van nood of pech hulp bieden.

Uniek aan deze reis

  • Door de kleurrijke Mekongdelta naar Angkor Wat
  • Fiets over kleine weggetjes
  • Grotendeels weinig toeristisch
  • Huurfiets inclusief
  • Met lokale fietsgids en bagagevervoer
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Vietnam, Cambodja - Zuid-Vietnam & Cambodja

Een geweldige fietstocht die de legendarische, dynamische Mekong-delta - de rijstkom van Vietnam - combineert met het overzichtelijkere Cambodja. Alle 'highlights' uit deze twee landen worden in deze reis aan elkaar geregen. De route begint in Ho Chi Minh stad, het voormalige Saigon, voert je door een vlakke, dichtbevolkte streek waar duizenden Vietnamezen op paalwoningen langs de rivieroevers wonen. In de delta - een vlechtwerk van rivieren - gebruik je regelmatig de boot en passeer je eindeloos veel bruggen. Onderweg geniet je van de bedrijvigheid op het water en op het land. Al fietsend langs de zuidelijke oever van de Mekong-rivier - de levensader van het land - kom je in Chau Doc, op de grens met Cambodja. Hier neem je de boot naar de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, die terecht tot de parels onder de steden in Azië wordt gerekend. Phnom Penh, gelegen aan de Tonle Sap rivier, kent een fraaie stedenbouwkundige aanleg. Het herbergt mooie Frans-koloniale gebouwen, koninklijke paleizen en tempels en is echt een plek om wat langer te blijven. Je reis eindigt in 's lands oudste 'attractie' en trots: Angkor Wat bij de stad Siem Reap. Geen ander – door mensenhanden geconstrueerd – bouwwerk in Zuidoost Azië kan zich meten met de grandeur van Angkor Wat. Op de fiets kun je dit imposante complex voortreffelijk bezoeken. De mensen in beide landen zijn uitermate vriendelijk en behulpzaam. Zij zullen ongetwijfeld een speciale plek in je hart krijgen.

We beschikken over prima huurfietsen, maar eigen fiets meenemen kan ook.

Dag 1-2

Bij aankomst op het vliegveld word je opgevangen door je lokale gids en naar je hotel gebracht. In Ho Chi Minhstad, het vroegere Saigon, zal je je als fietser meteen thuis voelen. Fietsen, cyclo's (fietstaxi's) en brommers bepalen het straatbeeld. Overal in de stad tref je mensen aan met piepkleine handeltjes. Fietsenmakers, kappers en benzineverkopers voeren de boventoon. De Franse aanwezigheid van weleer is ook nog voelbaar. Deze leeft niet alleen voort in de geest van de oudere generatie, maar ook in het culturele erfgoed van koloniale gebouwen en lange met bomen omzoomde lanen, straten en hoofdwegen. 's Avonds een welkomstdiner, je eerste kennismaking met de Vietnamese keuken.

De volgende dag verken je op eigen gelegenheid de stad en bereid je je voor op je fietsavontuur. Je neemt de fietsen in ontvangst, en kunt ze eventueel op maat af laten stellen. 

Maaltijden inbegrepen
diner dag 1, ontbijt dag 2

Overnachting in

Ho Chi Minh Stad (Saigon)

Dag 3

Na het ontbijt volgt een transfer (met fietsen) de stad uit. In Long An stap je op de fiets voor een rit door 'dragon fruit' boomgaarden en verken je de kleine weggetjes door de dorpen van de Mekongdelta. Na de lunch ga je in Ben Tre aan boord van een boot voor een ontspannen tochtje over kanalen en kleine stroompjes.  Vanaf het water zie je hoe bakstenen nog met de hand worden gemaakt in de werkplaatsen. Proef verse kokosnoot en zie hoe vrouwen strooien matten weven. De boot stopt bij een rustig dorpje waarin je tijdens een ommetje het dorpsleven kan ervaren. Een xe loi (een soort gemotoriseerde riksja) brengt je door het bos naar de homestay waar je kookles krijgt en geniet van lokale gerechten zoals kip met citroengras en salade van groene papaja. Je overnacht in dit homestay.
Je fietst vandaag zo'n 40-50 km (3-4 uur) en rijdt 50 km (1,5 uur) met de auto.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch, diner

Overnachting in

Ben Tre

Dag 4

Fiets door boerendorpjes waar je het dagelijks leven van de lokale bevolking kan ervaren. Over smalle landweggetjes, soms onverhard, fiets je door een geweldig groen landschap van kokosplantages en over de brug over de Co Chien rivier. Verder gaat het, door een wirwar van smalle weggetjes, langs kanalen en gehuchten. Je steekt talloze keren het water over, dan weer per boot, dan weer via een bruggetje. Uiteindelijk bereik je je overnachtingsplaats Tra Vinh waar je in een klein hotelletje verblijft.
Totaal: 50 km fietsen (5 uur).

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Tra Vinh

Dag 5

Tra Vinh wordt beschouwd als thuisland van de Khmer. De provincie telt dan ook vele Khmer tempels. Na het ontbijt fiets je naar de Ba Om vijver met haar prachtige lotusbloemen. Breng zeker een bezoek aan de nabijgelegen tempel! Over verharde wegen vervolg je de fietstocht door de rijstvelden. Stop onderweg voor een bezoek aan een Khmer familie en een fotostop bij de boeddhistische Theravadatempel. Bij Cau Quan neem je de pont naar Cu Lao Dung. Dai Ngai is een goede plek voor de lunch. Daarna is het nog ruim 20 km fietsen naar Soc Trang, waar je overnacht in een klein hotelletje.
Totaal 45-50 km fietsen (4,5 uur).

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Soc Trang

Dag 6

's Morgens fiets je naar een tempel waar bomen staan met honderden vliegende honden, een grote vleermuissoort. De tocht gaat verder over landweggetjes naar Bac Lieu. Het voordeel van fietsen is dat je gemakkelijk contact legt met de vriendelijke lokale bevolking die aan het werk is op de velden. Tussen de rijstvelden liggen de familiegraven. Je ziet ook veel waterbassins waar garnalen gekweekt worden. Half in het water staan de schoepenraden om het water te beluchten. Nadat je ingecheckt bent in je hotel brengt een taxi je naar Cong Tu Bac Lieu House voor een bezoekje aan een zeer fraaie 'mansion' uit begin 20e eeuws.
Totaal 50-55 km fietsen (4,5 uur) en 10 km per auto

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Bac Lieu

Dag 7

Na het ontbijt brengt de auto je in 10 minuten naar het startpunt van de fietstocht. Je fietst vandaag door een zeer waterrijk gebied. Over de kanaaltjes liggen kleine maar steile bruggetjes waarvan je er tientallen moet 'beklimmen'. In de vijvers naast de grotere kanalen leven krabben die op een speciale manier gevangen worden. Je stopt om een lokale markt te bezoeken. Via Vi Tanh en Hau Giang bereik je het eindpunt vanwaar de auto je vervoert naar Rach Gia. Overnachting in guesthouse (klein hotel).
Totaal 50-55 km fietsen (4,5 uur) en 80-90 km per auto

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Rach Gia

Dag 8

Langs enorme rijstvelden doe je op de fiets wedstrijdjes met de bootjes op de kanalen richting Thoai Son. Bekijk hier de archeologische vindplaats van de Oc-Eo beschaving en een kleurrijke oude tempel voor je gaat lunchen in het stadje. Fiets verder naar Tinh Bien, aan de grens met Cambodja. Breng een kort bezoek aan de Killing Fields bij Ba Chuc, waar het regime van Pol Pot 3000 Vietnamese slachtoffers maakte in 1978. Aan het eind van de middag reis je verder naar grensstad Chau Doc waar je overnacht in een hotel. Hier lever je je fiets in (mits je een huurfiets hebt). 
Totaal 50-55 km fietsen (4-5 uur) en 50 km per auto

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Chau Doc

Dag 9-10

Per boot verlaat je Vietnam. Over de Mekong rivier vaar je in 4,5-5 uur per speedboot naar Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Indien je je eigen fiets bij hebt zul je voor het vervoer van je fiets op de boot zelf bij moeten betalen. Je neemt afscheid van je Vietnamese gids. Tijdens de bootreis naar Cambodja passeer je de grens en krijg je ter plaatse met een Europees paspoort een Visa On Arrival. In Pnomh Penh wordt je bij de pier opgewacht door je Cambodjaanse gids.
Phnom Penh wordt terecht de parel onder de steden van Azië genoemd. Gelegen aan de Tonle Sap rivier met zijn Franse koloniale gebouwen en koninklijke paleizen is het een stad om echt van te genieten.
De volgende dag in Phnom Penh bezoek je het Royal Palace (vooralsnog vanwege renovatie nog gesloten), een van de mooiste Khmer paleizen, en het Silver Pagoda met talrijke Boeddha beelden. Ook zie je het Independence Monument, geplaatst in 1954 toen Cambodja niet langer een Franse kolonie was. Tenslotte kun je het National Museum bezoeken met een uitgebreide collectie kunstobjecten. Natuurlijk neem je ook je rust om even 'bij te tanken' om energiek aan het tweede deel van je reis te beginnen.

Maaltijden inbegrepen
dag 9 ontbijt
dag 10 ontbijt, lunch

Overnachting in

Phnom Penh

Dag 11

Indien je gebruik maakt van een huurfiets krijg je hier een tweede fiets uitgereikt voor je deel in Cambodja. Je verlaat Phnom Penh per auto naar Skoun Village. Hier stap je op de fiets voor een rit over rustige landelijke wegen naar Kampong Cham. Je komt veel verkopers van gestoomde maïs en stokbrood tegen. Bij laag water moet je enkele bamboebruggetjes over, bij hoog water zal dat per veerbootje gaan. Overnachting in klein hotel.
Totaal 50-60 km fietsen (4 uur) en 60 km per auto

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Kampong Cham

Dag 12

Je verlaat Kampong Cham over verharde en onverharde wegen langs de Mekong en bereikt uiteindelijk een vrij rustige doorgaande hoofdweg richting Kampong Thom. De weg leidt langs rubberplantages, rijstvelden en typische Khmerdorpen. Bij Kampong Thmor bereik je hoofdweg 6 en kan je kiezen of je de laatste 26km op de fiets aflegt of in de auto stapt.
Totaal 60-70 km fietsen (4-5 uur) en 60 km per auto

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Kampong Thom

Dag 13

Vandaag fiets je vanuit Kampong Thom naar Sambor Prei Kuk. Sambor Prei Kuk bestaat uit drie tempelcomplexen met zo'n 200 ruïnes, die worden verbonden door smalle zandwegen. Sommige complexen hebben hun oorsprong in de zesde eeuw na Christus. Het is een vredige, jungleachtige omgeving en er komen hier nog maar weinig toeristen. In de namiddag fiets je nog 20 km van Rolous naar Siem Reap waar je 4 nachten verblijft in een goed hotel.
Totaal 55 km fietsen (5 uur) en 70 km per auto

Maaltijden inbegrepen
ontbijt


Overnachting in

Siem Reap

Dag 14

Vanuit Siem Reap verken je per fiets de landelijke omgeving tussen Siem Reap en Angkor Wat. Eerst naar het ticket-office om de kaartjes te kopen en van daar naar Banteay Samre en Banteay Srei, de mooiste en best bewaarde tempel van het Angkor complex. Als je tijd genoeg hebt fiets je verder naar Sras Strang en Kravan tempels in Ta Som. Overnachting wederom in Siem Reap.
Dagafstand: 40 km fietsen, 4/5 uur.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Siem Reap

Dag 15

Na het ontbijt vertrek je per fiets voor de apotheose van de reis: een bezoek aan het ongelooflijke tempelcomplex van Angkor Wat en Ta Prohm. Geen ander – door mensenhanden geconstrueerd – complex bouwwerken in Zuid-Oost Azië kan zich meten met de grandeur van Angkor Wat. Dit is een absoluut hoogtepunt van deze reis. Je bezoekt Angkor Wat met de lokale gids die je van alles kan vertellen over de mysterieuze tempels en hun rijke geschiedenis. Je ziet het overgroeide Ta Prohm, de Bayon en de 350 m lange Terrace of the Elephants.
Totaal 30-40 km fietsen (3uur) en 2 uur bezoeken.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Siem Reap

Dag 16

Vandaag wordt er niet meer gefietst. In de ochtend per bus naar Tonle Sap Lake. Hier ga je aan boord van een traditionele houten boot voor een cruise over het meer. Je ziet authentieke dorpjes en huizen op palen, waar zo'n beetje iedereen leeft van de visvangst.
Dan rijd je per auto naar Roluos voor nog enkele tempels..
Terug in Siem Reap kun je je verheugen op een afscheidsdiner.
Dagafstand 2 uur rijden; 1-1,5 uur boot

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, diner

Overnachting in

Siem Reap

Dag 17

Na het ontbijt heb je, afhankelijk van het tijdstip van vertrek van je vlucht, nog tijd om op eigen gelegenheid de stad in te gaan. In ieder geval moet je rond 12.00 uur uitchecken in je hotel.
De reis eindigt met een transfer naar de luchthaven.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Saigon, Ca Mau, Phnom Penh, Kampong Thom en Siem Reap verblijven we in comfortabele 3 * hotels op kamers met eigen douche en toilet en veelal ook met airconditioning of ventilator. Hotels zijn vrij groot en zakelijk. In alle andere plaatsen behalve in Ben Tre overnachten we in 2* familiehotelletjes (guesthouses) ook op tweepersoonskamers met douche/toilet, maar duidelijk eenvoudiger en meer familiair. Hotels en Guesthouses zijn in Vietnam in het algemeen niet erg gezellig ingericht, maar eerder koel. In Ben Tre overnachten we in een eenvoudiger homestay, een bijzondere gelegenheid om met de locals in contact te komen. Hier slaap je op tweepersoons- of meerpersoonskamers (dus gedeeld met andere reizigers) met gemeenschappelijke douche en toiletten. Er zijn muskietennetten aanwezig. Er zijn eenvoudige matrasjes en dekens aanwezig. Zelf zorg je voor een kussensloop, lakenzak voor de warmere gebieden in warmere maanden en een slaapzak voor de koudere maanden.

Over de maaltijden

In het dag-tot-dagprogramma staat welke maaltijden inbegrepen zijn. De overige maaltijden koop je zelf in of je kiest een restaurantje uit. Je lokale gids geeft je daarvoor goede suggesties.
De Vietnamese keuken bestaat vooral uit rijstgerechten met verse groenten, vis en af en toe vlees. In de homestay zijn de maaltijden eenvoudig maar hygiënisch bereid en smakelijk.

De Vietnamese keuken is zo smakelijk dat deze reis bijna een culinaire reis wordt. De pho (met sjalotjes en peterselie gekruide miesoep geserveerd met varkensvlees of kip) wordt door de lokale bevolking als ontbijt, lunch en avondeten gegeten. Andere populaire ontbijtgerechten zijn kleefrijst, rijstepap, gebakken deeg en rijstkoeken met ei in het midden, maar voor ons zijn brood of pannenkoeken ook verkrijgbaar als ontbijt. In de vroege ochtend staan overal langs de straten krukken en lage tafeltjes waar de arbeiders en schoolkinderen aanschuiven om van een ontbijt te worden voorzien. Een van de meest traditionele gerechten in Vietnam is de loempia. Bij de meeste maaltijden wordt de nuoc mam, gegiste vissaus, gebruikt. Rijstschotels met een keur van al klaargemaakte en roergebakken gerechten worden veel als lunch en diner gegeten. De meeste eetbare delen van een dier zijn in een of andere vorm verkrijgbaar.

Duurzaamheid

De SNP agent in Vietnam heeft een groot aanbod aan ‘home stays’ door het hele land. De organisatie financiert bijvoorbeeld matrassen en dekens en tevens met de financiering van een toilet/badkamer. De eigenaren ontvangen een training hoe een goed gastheer te zijn. Tevens is men bezig met de constructie van meerdere ecolodges om juist het ecotoerisme te stimuleren. De lodges zijn zo ontworpen dat de CO2 uitstoot zo laag mogelijk is. Het bedrijf creëert banen voor de bevolking en steunt lokale goede doelen. De agent is lid van Asiatica, een non-profit organisatie die zich inzet voor bevolkingsgroepen in afgelegen gebieden in het noordwesten van Vietnam (zie http://www.asiaticafoundation.com/?lang=fr voor meer informatie). Ook geeft men ieder jaar een donatie aan ‘Just a drop’, een organisatie die wereldwijd zorgt voor de aanleg van waterbronnen. Daarnaast volgt de agent alle principes van duurzame toerisme, men creëert werkgelegenheid voor lokale mensen, beschermt het milieu door middel van schoonmaakacties en blijft voortdurend op zoek naar nieuwe initiatieven.

Inbegrepen

  • Alle overnachtingen
  • Maaltijden volgens dag-tot-dag programma
  • Begeleiding door lokale Engelssprekende fietsgids, apart voor Vietnam en apart voor Cambodja
  • Transfers volgens programma per privéauto en boten
  • Bagage- en fietsvervoer
  • Gebruik huurfiets inclusief bagagedrager, fietspomp, reparatieset, gereedschap
  • digitale SNP reisinformatie

Niet inbegrepen

  • Heen- en terugreis (optioneel)
  • Overige maaltijden
  • Drankjes, fooien en persoonlijke uitgaven

Ter plaatse te betalen

  • Visum bij aankomst 25 USD
  • Visum Cambodja ($ 35,-)
  • Entrees 70 USD (waaronder Angkor Wat complex)
  • Kosten transport indien eigen fiets op boot naar Phnom Penh
  • Fooien

Over de activiteiten

Je fietst 45 tot 70km per dag over voornamelijk kleine weggetjes door vlak terrein. De wegen  zijn redelijk goed. De route is deels geasfalteerd. Soms is het asfalt hobbelig en wat slecht onderhouden. De gehele reis word je begeleid door een lokale gids die de routes kent. Je fietst dus zonder routebeschrijving. De lokale gids heb je ook nodig om het verblijf in de hotels en guesthouses goed te regelen en natuurlijk voor alle tempelexcursies. Een auto met chauffeur zorgt voor de noodzakelijke verplaatsingen en kan in geval van wijzigingen, nood of pech een helpende hand bieden. In dat laatste geval zal daar lokaal een tarief voor gevraagd worden.

Extra dagen

Je kan overal extra nachten boeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht naar Ho Chi Minh en terug vanaf Siem Reap. Houd er bij de planning van zowel je heen- als terugreis rekening mee dat je - door een later tijdstip van vertrek - pas een dag later aankomt op je bestemming.

Bij binnenlandse vluchten mag je maar 1 stuk bagage, max 23 kg, inchecken, naast 1 stuk handbagage.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000


Nota bene

Wij raden aan om je vlucht tegelijkertijd met je arrangement te boeken. Informeer bij onze reiswinkel naar de mogelijkheden.

Fiets mee in het vliegtuig
Indien je je eigen fiets mee wil nemen in het vliegtuig, dien je dit bij boeking aan te geven onder het kopje 'persoonsgegevens / preferenties'. Je dient je fiets goed te verpakken.

Klik hier voor meer informatie over het verpakken van de fiets.

Elke maatschappij kent haar eigen voorwaarden en het aantal kilo’s dat je mag inchecken kan per maatschappij verschillen. SNP heeft met een aantal maatschappijen goede afspraken gemaakt over het meenemen van de fiets in het vliegtuig, echter: vervoer van je fiets geschiedt altijd op eigen risico. Als je je eigen fietsen meeneemt, kan je het beste kiezen voor een vlucht met Singapore Airlines. Bij Singapore Airlines mag je standaard 20kg inclusief fiets meenemen, maar kunnen we 10kg per persoon extra voor je aanvragen. Bagageregelingen voor het meenemen van de fiets worden regelmatig gewijzigd. Kijk voor de actuele voorwaarden op de website van Singapore Airlines.

SNP is niet aansprakelijk voor de gevolgen van door vervoerders nieuw ingevoerde dan wel gewijzigde voorwaarden die op het moment van boeken van je reis nog niet bekend waren.

Hoe kom ik van het vliegveld naar de eerste accommodatie

Bij aankomst op het vliegveld Ho Chi Minhstad word je door onze lokale agent opgehaald en naar het eerste hotel in de stad gebracht. Op de laatste dag word je van het hotel in Siem Reap weer terug naar het vliegveld gebracht. Eigen fietsen kunnen mee.

Deze reis vindt plaats in het zuiden van Vietnam.

Door zijn uitgestrektheid is Vietnam te verdelen in drie klimatologische zones: het zuiden, centraal-Vietnam en het noorden.

  • Het zuiden (Mekong) kent een nat en een droog seizoen. Het natte seizoen valt ongeveer van mei tot oktober. Dit houdt in dat er dan vaak korte, hevige buien zijn, meestal in de namiddag. Het droge seizoen is van november tot april. De gemiddelde temperatuur is het hele jaar 30-35 graden..
  • Het regenseizoen in het centrale deel van het land loopt van november tot februari. Dan zijn de dagtemperaturen gemiddeld 27 graden. Het droge seizoen is van juni tot oktober, hoewel ook dan af en toe een regenbui mogelijk is. Aan de kust is het dan warm, met dagtemperaturen van 32-35 graden.
  • In het noorden zijn de winters (november tot april) koel (overdag 20-25, 's nachts 12-19), in de bergen zelfs koud (overdag 13-15, 's nachts 7-13), en er valt weinig neerslag . Februari is een prachtige maand vanwege de perzik en pruimenbomen in bloesem. De zomer (mei tot oktober) wordt gekenmerkt door hoge temperaturen (overdag 30-32 en 's nachts 20-24) en korte, hevige buien.

In het natte seizoen zullen de fietspaden modderiger zijn, zul je met name op junglepaden bloedzuigers kunnen tegenkomen als je wandelt (geheel ongevaarlijk alleen beetje akelig om te zien, aangeraden wordt om dan speciale 'sokjes' te dragen) en kunnen wegen tijdelijk omgeleid worden. Maar de regen brengt ook verfrissing en het is overdadig groen.
Verblijf op het strand kun je beter niet in een nat seizoen plannen. In de zomermaanden kun je dan het beste in midden-Vietnam een strandverblijf plannen, in Zuid-Vietnam het beste in de wintermaanden.

Algemeen kan gesteld worden dat deze reis het gehele jaar gemaakt kan worden, waarbij de meest geschikte maanden oktober tot en met april zijn. Van 9-15 februari 2024 is een Public Holiday met op 10 februari Lunar Tet, nieuwjaar. Het wordt afgeraden in deze periode te reizen omdat het overal zeer druk is en de services minder. Vanaf 16 februari is alles weer normaal geworden.

In Cambodja kan het hele jaar worden gereisd. De beste reistijd is gedurende de maanden november t/m maart omdat die het meest droog en koel zijn. In de maanden maart tot mei zijn de temperaturen het hoogst. Van mei tot en met september heerst er de moesson en regent het geregeld. Overigens valt regen ook in deze periode meestal in korte maar hevige buien die worden afgewisseld met zon.

 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Vietnam & Cambodja ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Onze lokale partner in Vietnam 

De SNP agent in Vietnam heeft een groot aanbod aan ‘home stays’ door het hele land. De organisatie co-financiert de aanschaf van matrassen en dekens en helpt tevens met de financiering van de aanleg van toilet/badkamer. De eigenaren ontvangen een training hoe een goed gastheer te zijn. Tevens is men bezig met de constructie van meerdere ecolodges om juist het ecotoerisme te stimuleren. De lodges zijn zo ontworpen dat de CO2 footprint zo laag mogelijk is. Het bedrijf creëert banen voor de bevolking en steunt lokale goede doelen. De agent is lid van Asiatica, een non-profit organisatie die zich inzet voor bevolkingsgroepen in afgelegen gebieden in het noordwesten van Vietnam. Ook geeft men ieder jaar een donatie aan ‘Just a drop’, een organisatie die wereldwijd zorgt voor de aanleg van waterbronnen. Daarnaast volgt de agent alle principes van duurzame toerisme, men creëert werkgelegenheid voor lokale mensen, beschermt het milieu door middel van schoonmaakacties en blijft voortdurend op zoek naar nieuwe initiatieven.
Om plastic afval te beperken krijg je per dag geen wegwerpflesjes water mee, maar staat er in de auto een 20 liter waterfles voor zuiver en veilig drinkwater. Als je een eigen veldfles meeneemt kun je die steeds blijven aanvullen.

Travelife

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status. 

Deze partner van SNP heeft een introductie cursus Travelife gevolgd en is daarmee 'engaged'. Het staat in de planning om de volledige Travelife certificering door te lopen.

 

Na aankomst kun je in Hanoi op het vliegveld of downtown pinnen of geld (USD of EU) wisselen. Een avondmaaltijd in Hanoi of Hoh Chi Minh komt op 10-20 USD per persoon, in kleinere steden op 8-15 USD per persoon en lokaal en op straat 2-5 USD per persoon. De ervaring leert dat je aan € 250 per persoon genoeg hebt voor deze reis voor maaltijden, drankjes, entrees en fooien.
In een land als Vietnam is het gebruikelijk fooien te geven. Voor de gids is 7-8 USD per gewerkte dag een mooie fooi. Voor een chauffeur is dit 5-6 USD per gewerkte dag. Iemand die de bagage naar je kamer brengt kun je USD 1 geven, in een restaurant geef je eigenlijk niets. Deze bedragen geef je het beste in Vietnamese Dong, als reisgezelschap samen en niet per persoon.
Neem eventueel vanuit Nederland een bedrag euro's of USD mee in contanten. In praktisch alle steden en op het vliegveld kun je pinnen en geld wisselen.

De transfers tijdens deze reis worden uitgevoerd met privéauto of minibus met chauffeur. Tijdens alle transfers is ook je lokale Engelssprekende gids aanwezig. Ook de airporttransfers zijn inbegrepen.

Bagagevervoer is inbegrepen. Zorg wel zelf voor een dagrugzakje of fietstas om de spullen voor overdag mee te nemen zoals water, snacks, evt lunch, fotocamera etc. Huurfiets is voorzien van een bagagerekje, reparatiesetje en helm.

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Ook al zit er bij de fietshuur een helm, het is beter je eigen helm mee te nemen. Zorg zelf ook zeker voor een kettingslot, een reparatieset en multitool zodat je kleine reparaties zoals bandplakken zelf kunt uitvoeren, want fietsenmakers zijn schaars in dit land.

  • GELDIG paspoort (maak een kopie van je paspoort, in geval van verlies)
  • Indien je eigen fiets meeneemt: hybride fiets of mountainbike met stevige 'anti-lek' banden. Voor je eigen fiets: bidon, fietstas(sen) en stuurtas, slot met reservesleutel, kleine pomp, kilometerteller, bandenplakset, inbussleutel, (kruiskop)schroevendraaiertje, kleine tang, één of twee andere sleutels (o.a. voor je trappers), noodspaken (vraag advies bij de fietsenmaker: hij kan ze precies op maat voor je buigen, dan heb je geen pignonafnemer nodig), reserve binnenbanden en buitenband, extra rem- en derailleurkabel, enkele schroefjes en moeren, een klein stukje dun ijzerdraad, 2x extra set remblokjes voor natte en zandige omstandigheden, een rolletje tape, stukje fietsketting, eventueel kettingolie, kettingpons, tie-rips
  • Bij fietshuur: wel meenemen bidon, multitool, fietsrugzakje, evt bagagetassen
  • Fietshelm
  • Geld, betaalkaarten en pasje, eventueel creditcard
  • Kopie reis- en ziektekostenverzekering
  • Zaklamp
  • Zonnebrandcrème, zonnebril, zonneklep of -pet
  • Dagrugzakje/fietstas tijdens fietsen
  • Fietskleding en -handschoentjes
  • Fietsschoenen of gympen
  • Dunne warme trui, jack of fleece
  • Regenkleding
  • Zakmes
  • Kopje of beker voor frisdrank of sap onderweg
  • Herbruikbare fles voor drinkwater
  • Enkele eenvoudige EHBO-middelen
  • Desinfecterende handgel (zeep waarbij je geen water hoeft te gebruiken)

Ga je binnenkort op reis naar Vietnam bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/vietnam. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Cambodja hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of consulaat van Cambodja (zie onder nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Vietnam kun je een e-visum aanvragen via de website van de Vietnamese immigratiedienst door het invullen van een aanvraagformulier, en het vooraf betalen van het visum (juli 2023: US$ 25) volgens de instructies op de website.

https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/web/guest/trang-chu-ttdt 

Je krijgt vervolgens een individuele code om op de website te controleren wat de status van de aanvraag is, en voor het afdrukken van de E-visa wanneer deze is verstrekt. De Vietnamese immigratiedienst kan een e-visum afgeven voor een verblijf van maximaal 90 dagen met multiple entry (je kunt dus het land verlaten en terugkomen binnen hetzelfde e-visum). Het e-visum is geldig voor 28 internationale grensovergangen, waaronder de vliegvelden van Hanoi en Ho Chi Minh City. 

De geldigheid van je paspoort dient minimaal 1 maand langer te zijn dan de datum waarop de geldigheid van je visum afloopt, Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over e-tickets voor de heen- en terugreis.

NB! Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Vietnam (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Visum voor reizen Zuid-Vietnam en Cambodja
Indien je Vietnam verlaat middels een boottocht over de Mekong River (zoals bij de Individuele fietsreis 726005 Zuid-Vietnam en Cambodja) van Chau Doc naar Pnomh Penh, dan moet je bij het invullen van je Vietnam e-visum formulier voor het vertrekpunt de Song Tien Landport gebruiken.

Indien je van Vietnam over land of water de grens met Cambodja overgaat krijg je ter plaatse met een Europees paspoort een Visa On Arrival voor Cambodja. Hiervoor moet je paspoort nog minstens 6 maanden geldig zijn, je moet 2 paspoortfoto's bij hebben en je moet US$ 35 contant en gepast betalen in briefgeld (1x 20, 1x 10 en 5x 1).

Voor een verblijf in Cambodja hebt u een visum nodig dat u bij aankomst op de luchthaven van Phnom Penh of Siem Riep kunt aanschaffen. Ook aan de meeste grensposten is het visum te regelen. Bij de volgende grensposten is echter géén visum verkrijgbaar: vanuit Vietnam bij de grenspost Tinh Bien en bij Phnom Den, en vanuit Laos bij de grenspost Veunkham en bij Stung Treng.
Het standaard toeristenvisum is maximaal 30 dagen geldig. Verlenging ter plekke met 1 maand is mogelijk tegen USD 5,00 per dag. De benodigdheden hiervoor zijn: 2 pasfoto's van 4 x 6 cm, een paspoort met een minimale geldigheid van 6 maanden en met minimaal 1 lege visumpagina, USD 35,00 in cash. Houdt u er rekening mee dat het regelen van een visum aan een grenspost enige tijd kan duren.

N.B. Er is echter geen garantie voor toelating tot Cambodja volgens het bovenstaande. Tijdige navraag bij de ambassade of een consulaat van Cambodja en luchtvaartmaatschappij om zonder vsium bij vertrek in te checken wordt aanbevolen! U hebt dan nog tijd om voor vertrek in Nederland een visum te verkrijgen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Cambodja (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Cambodja

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Vietnam zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Met de hygiëne in Vietnam is het niet zo slecht gesteld. Men kookt vrijwel altijd het water, gebruikt in de meer ontwikkelde gebieden ijskasten om voedsel/drank in te bewaren en ook de persoonlijke hygiëne is erg belangrijk. Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt. Wees voorzichtig met oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Vegetariërs kunnen voldoende aan hun trekken komen met oa. tofu (tahu), noten en vis. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater (ca. € 0,60/l). Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

  • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
  • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof te dragen of in te doen!
  • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Cambodja zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de plaatselijke reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet. Wees erg voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

  • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
  • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof te dragen of in te doen!
  • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Vietnam binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Vietnam zelf komt geen Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyphusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Vietnam van meer dan 2 weken. Laat je informeren over de risico’s op besmetting met mazelen en Japanse Encefalitis.

Malaria en Knokkelkoorts (Dengue)
In Vietnam komt het hele jaar malaria voor, m.u.v. de grote steden, de vallei van de Rode rivier en de kustgebieden van Midden-Vietnam. Op de centrale hoogvlakte beneden 1.500 m hoogte en ten zuiden van 18° NB, de provincies Dak Lak, Gia Lai en Kon Tum, en in de zuidelijke provincies Ca Mau, Bac Lieu en Tay Ninh is een hoog risico op Malaria.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria, Knokkelkoorts en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Cambodja binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Cambodja zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyfusvaccinatie is aanbevolen bij een reis in Cambodja van meer dan 2 weken. Laat u informeren over het risico op oa. Mazelen en Japanse Encephalitis. Soms is een Cholera-verklaring nodig.

Malaria
In Cambodja komt het hele jaar Malaria voor. Het risico in en rondom Pnom Penh en Tonle Sap en in Angkor Wat is verwaarloosbaar.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen sterk aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Een westerse vrouw kan zonder problemen alleen door het land reizen. Een van de redenen is dat de vrouw thuis meer te zeggen heeft dan de man, hoewel de man het hoofd is van het gezin.

Ondanks dat Cambodja zich snel herstelt van een moeilijke periode door burgeroorlogen en geweld, dient men toch allert te zijn op kleine misdaad, banditisme en landmijnen. Het probleem van landmijnen bestaat nog steeds in Cambodja. U reist echter altijd met gids én op veilige plekken. Echter, in Cambodja liggen maximaal zes miljoen nog niet opgeblazen mijnen rond het platteland, in het bijzonder bij de Thaise grens en in afgelegen gebieden. Risicogebieden zijn Battambang, Banteay Meanchey, Pursat, en de provincies van Kampong Thom. Wanneer u naar deze gebieden reist is het noodzakelijk de aanwijzigingen van u gids opvolgt!
De misdaad van de straat blijft 's nachts een probleem in Phnom Penh - neem bijzondere zorg bij nacht (reis met taxi i.p.v. motor of fiets). De grens tussen Laos en Stuang Treng is gesloten aan de Laotiaanse kant.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

houten_brug,_Bart_Hautvast.jpg

Vietnam, Cambodja - Zuid-Vietnam & Cambodja

Door de Mekong Delta naar Angkor Wat

Fietsvakantie langs hotels, guesthouses en homestay

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.