Wandelen Azoren Pico

Portugal - Azoren - Pico, São Jorge & Faial, 10 dagen Fajãs en vulkanisme

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit pensions en hotels

Je bezoekt drie kleine, nauwelijks bezochte, maar prachtige eilanden van de Portugese Azoren-archipel en geniet van de bijzondere endemische flora en fauna en de vriendelijkheid van de bevolking. Vanuit sfeervolle pensions en hotels maak je bijzondere dagwandelingen over de jonge vulkanische eilanden. Loop door de wijngaarden op de flanken van de vulkaan Pico, met 2351 meter de hoogste berg van Portugal en ga op zoek naar de reusachtige potvissen die rond Pico zwemmen. Ontdek de fascinerende 'fajãs' van São Jorge en de Capelinhos, rondom de 'Caldeira' op Faial.

Uniek aan deze reis

 • Bijzondere vulkanische landschappen
 • De Pico-vulkaan - hoogste berg van Portugal
 • De spectaculaire Caldeira van Faial
 • Drie eilanden midden in de Atlantische Oceaan
 • Leuke chauffeurs met veel kennis
 • Walvisexcursie mogelijk
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Vlog - Naar de Azoren met SNP Natuurreizen

Ben je benieuwd naar een impressie van de Azoren? Wandel mee langs kratermeren en stroombronnetjes en door wijngaarden op de flanken van de vulkaan Pico. Kijk snel op YouTube.

Blog - De Azoren, een schatkamer midden op zee

Het is dé verrassing tijdens de walvisexcursie: een klein, doorzichtig ballonnetje dat drijft op de golven. Het lijkt op een kwal, maar het is net wat anders. Hoe dan ook, de meterslange tentakels zijn giftig. Lees verder...

Dag tot dag

Portugal - Azoren - Pico, São Jorge & Faial

De nog weinig bezochte eilanden Pico, São Jorge en Faial vormen een bijzonder decor voor deze wandelreis. Geniet van de luxe van schone zeelucht en de gastvrije ontvangst van de Azoreanen. Dankzij de geïsoleerde ligging en het subtropische klimaat kennen de Azoren een bijzondere flora, met verscheidene endemische soorten. Veel planten-, maar ook vogel- en reptielensoorten komen uitsluitend op de Azoren voor.

Op Pico verbaas je je over de vreemde combinatie van wijngaarden en nederzettingen van walvisjagers met op de achtergrond de immense vulkaan. Dit is dé plek om een walvisexcursie te maken.
De fascinerende ‘fajãs’ op São Jorge vormen een wereld op zich: kustvlakten die door steile kliffen van elkaar gescheiden zijn, waar boeren onder andere bananen en maïs verbouwen. Over slingerende zandwegen en met hortensia’s omzoomde paden loop je door een overweldigend groen landschap en langs kleine kraters.

Wandelingen op Faial leiden je langs de grillige kust en over de prachtig gekleurde vulkanische as van Capelinhos, dat pas in 1957 door een vulkaanuitbarsting is gevormd. De spectaculaire tocht rond de immense krater, de Caldeira, beloont je met magnifieke uitzichten op de bijzondere krater en de vele vulkaantoppen in de omgeving.

Dag 1

Aankomst op het vliegveld van Horta (Faial) of Pico. Vanaf Horta is een extra (optioneel boekbare) transferservice per ferry naar Madalena op Pico noodzakelijk en mogelijk ook een extra overnachting in Horta. Vanaf de aankomst op Pico is er een transfer naar het pension in Lajes aan de zuidkust van het eiland (ongeveer 50 minuten rijden). Het kan ook voorkomen dat je in Madalena of São Roque do Pico overnacht; transfers worden automatisch aan dit verblijf aangepast.

NB: lees goed de mogelijkheden voor vluchten door bij 'Heen- en Terugreis'.

Als je in de ochtend aankomt op Pico, kun je een bezoek brengen aan het walvismuseum Museu dos Baleiros in Lajes, of meteen een wandeling bij Santana maken. Kies je voor dat laatste, dan dien je ervoor te zorgen dat je je wandelkleren en -schoenen bij de hand hebt. Je wordt dan direct na aankomst op de luchthaven bij het begin van de wandeling afgezet, terwijl de bagage naar je onderkomen wordt gebracht. Ter plekke maak je met de taxi een afspraak voor de transfer na afloop.

Klim via met muurtjes omzoomde paden, door een fraai landschap, het binnenland in. Dan volgt een rustige afdaling naar de zee. Je loopt over schitterende velden van touwlava naar Lajido, een authentiek dorp waar de tijd stil lijkt te staan. Hier kun je het informatiecentrum bezoeken.

Wandeling: 8 km, 100 m stijgen, 200 m dalen, 2-3 uur lopen.

Overnachting in

Lajes do Pico, eventueel Madalena of bij São Roque

Dag 2

Na een korte transfer van ongeveer 35 minuten begint de wandeling vanaf het centrale plateau van Pico, in een gebied waar in de periode van 1562 tot 1654 een vulkaanuitbarsting plaatsvond. Na enige tijd daal je af naar de noordkust. Je komt hierbij langs zones met bijzondere inheemse vegetatie, om uit te komen bij Baia das Canas. Deze kleine nederzetting ligt aan een klein, zwart strandje. Je wordt teruggebracht naar Lajes.

Wandeling: 9 km, 20 m stijgen, 790 m dalen, 4 uur lopen.

Overnachting in

Lajes do Pico, of Madalena

Dag 3

Lajes do Pico is een van de beste plaatsen om walvissen te zien. Potvissen en verschillende soorten dolfijnen zijn het hele jaar door te zien, enorme vinvissen komen regelmatig voorbij. De laatste dag op Pico heb je daarom de mogelijkheid om een walvisexcursie te maken. Voor of na de safari kun je het leuke en interessante walvismuseum Museu dos Baleiros bezoeken.

De walvissafari wordt alleen aangeboden van april tot en met oktober, bij goed weer, en duurt 3,5-4 uur. Voor deze walvisexcursie betaal je een toeslag; dan zorgen wij ervoor dat er een plek op de boot is gereserveerd.

Kies je niet voor de walvisexcursie, dan kun je een wandeling maken met nauwelijks hoogteverschillen, langs de uiterste oostkust van Pico. Het is een mooie, maar af en toe lastige wandeling over ruige lavavelden.

Wandeling: 7 km, 40 m stijgen en dalen, 3 uur lopen.

Overnachting in

Lajes do Pico, of Madalena

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Walvisexcursie Lajes do Pico - halve dag

Op dag 3 van het programma kun je een walvisexcursie maken. Hiervoor geldt een toeslag op de reissom. We reserveren een plek voor je op een 12-persoons excursieboot. Dit zijn snelle en wendbare boten. Er gaan twee Engels sprekende begeleiders mee die in contact staan met een uitkijkpost op de vaste wal, die walvissen en dolfijnen lokaliseert. Hoewel er geen garanties zijn dat je iets zult zien, is zeker de kans op het spotten van dolfijnen heel groot. De meest voorkomende walvissoort is de imposante potvis.

NB: De excursie wordt afgeraden voor mensen met ernstige rugklachten of hartklachten. Omdat je nat kunt worden, krijg je een regenpak en uiteraard een reddingvest. SNP werkt samen met de oudste en meest dier- en milieuvriendelijk werkende organisatie ter plekke, Espaco Talassa. Je kunt desnoods de excursie ook zelf ter plekke boeken, maar deze excursies zijn zeer geliefd en dus is de kans aanwezig dat er dan geen plaats meer is.

De walvissafari wordt alleen aangeboden van april t/m oktober. In deze periode raden we aan om de excursie mee te boeken. 
Potvissen en verschillende soorten dolfijnen zijn er het hele jaar door; enorme vinvissen passeren regelmatig. U vindt hier informatie over de periodes waarin bepaalde soorten het meest te zien zijn.

Dag 4

Een relaxte ochtend. Tegen het middaguur word je opgehaald voor een schitterende rit van ongeveer 40 minuten langs de zuidkust van Pico en begin je aan een korte kustwandeling vanaf Porto do Calhau. De wandeling voert door wijngaarden en langs de klifkust, met links zicht op Faial.

Wandeling: 7 km, 70 m stijgen en dalen, 2 uur lopen.

Na afloop van de wandeling word je naar São Roque gebracht, aan de noordkant van Pico, en neem je de boot naar het eiland São Jorge, een overtocht van 35 minuten. Je wordt vanaf de haven naar de hoofdstad van São Jorge gebracht.

NB:
* Op sommige dagen vaart de boot niet vanaf São Roque, maar vanaf Madalena. De overtocht duurt dan ongeveer 1,5 uur.
* Meestal vaart de boot in de namiddag. Mocht je toch in de ochtend varen, dan kun je op São Jorge nog een korte wandeling maken naar de oude vulkaan Morro Grande. 
Wandeling: 3,5 km, 120 m stijgen en dalen, 1,5 uur lopen. Natuurlijk vervalt in dat geval de wandeling op Pico.

Overnachting in

Velas, São Jorge

Dag 5

Na een korte transfer maak je een wandeling langs een eindeloze rij kleine vulkaantoppen, die het hoogste deel van het langgerekte eiland vormen. Feitelijk is São Jorge niet meer dan een 50 kilometer lange reeks vulkanen.

De wandeling voert je over een slingerende zandweg langs de vele met gras bedekte toppen, zoals de Pico de Esperança, met zijn 1067 meter de hoogste top van het eiland. Overal liggen kleine kraters, sommige gevuld met water. Als er geen mist is, is het uitzicht overweldigend, over zowel de noord- als de zuidkust, de oceaan en de andere eilanden van de Centrale Groep van de Azorenarchipel. De wandeling eindigt in het dorp Fajã do Ouvidor, van waar je terugreist naar Velas.

Wandeling: 16-18 km, 250 m stijgen en 1030 m dalen, ongeveer 6 uur lopen.

Overnachting in

Velas, São Jorge

Dag 6

Je maakt, na een transfer van ongeveer 45 minuten, een schitterende wandeling naar de noordkust van São Jorge, vanaf de omgeving van de Piquinho da Urze. Je kunt je al eerder laten afzetten, maar hier begint het mooiste deel van de tocht.

Je maakt een prachtige afdaling over een met hortensia’s omzoomd paadje, door een overweldigend groen landschap. De meer dan 800 meter diepe en zeer steile noordkust heeft nog een groot deel behouden van haar oorspronkelijke en uitbundige vegetatie van onder andere boomheide. De afdaling voert naar de ‘Fajãs’, de kleine vlaktes die nietig onderaan de imposante klifkust liggen. Je wandelt onder meer door de Fajã da Caldeira, een eeuwenoud dorp met een prachtig binnenmeer. Na de wandeling is er een transfer terug naar Velas.

Wandeling: 10,5 of 16,5 km, 320 m of 50 m stijgen, 770 m of 720 m dalen, 4-6 uur lopen.

Overnachting in

Velas, São Jorge

Dag 7

Vanaf São Jorge reis je per ferry naar Horta op Faial.

Als je op tijd aankomt op Faial, kun je nog een korte wandeling maken. Via de jachthaven en het oude visserskwartier Porto Pim loop je via het strand naar het schiereiland Monta da Guia. Je wandelt over een stille asfaltweg naar een fraai uitzichtpunt. Vanaf hier gaat de wandeling terug naar Horta en eindigt bij het ‘wereldberoemde’ Café Sport.

Wandeling: 4,5 km, 70 m stijgen en dalen, 2 uur lopen.

Overnachting in

Horta op Faial

Dag 8

De lokale gids zet je af nabij Cabeço dos Trinita, een oude vulkaan. Je kunt een bezoek brengen aan deze vulkaan. Je wandelt langs een fraaie levada, een door struikgewas omzoomde watergoot, naar de Caldeira do Faial, die een bijzonder uitzicht voor je in petto heeft: enerzijds over de krater zelf, anderzijds op de verre omgeving, met zijn vele vulkaantoppen. Je loopt een stuk over de kraterrand. De immense Caldeira is bijna 500 meter diep en 2 kilometer in doorsnede. De steile wanden en de bodem van de krater zijn volledig van de buitenwereld afgesloten en rijk aan endemische plantensoorten.

De wandeling eindigt aan de oostkant van de krater, waar je een schitterend uitzicht hebt over het groene landschap rondom Horta en de imposante vulkaankegel Pico op het eiland Pico. Liefhebbers van een extra stukje klimmen, kunnen op en neer naar het hoogste punt van Faial, de 1047 meter hoge Cabeço.

Wandelduur 9-11 km, 380 m stijgen, 210 m dalen, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Horta op Faial

Dag 9

Vandaag verken je de westpunt van het eiland Faial.

De wandeling begint in het plaatsje Capelo. Via de groene kraters van Cabeço Verde en Cabeço do Canto loop je naar het jonge vulkanische gebied van Capelinhos, dat pas in 1957 door een vulkaanuitbarsting is gevormd. De prachtig gekleurde vulkanische as is hier nog onbegroeid en het dorre, jonge landschap is diep in zee geschoven. De vuurtoren die ooit de westpunt van het eiland markeerde, werkt al jaren niet meer. Je kunt het fraaie informatiecentrum bezoeken, waar de ontstaansgeschiedenis van Capelinhos wordt uitgelegd en een rondwandeling maken over het nieuw gevormde land. Vervolgens kun je een kustwandeling maken naar het plaatsje Varadouro, waar je wordt opgepikt door de lokale gids.

Wandelduur 8 of 15 km, 340 m stijgen en 570 m dalen, 4-6 uur lopen.

Overnachting in

Horta op Faial

Dag 10

Je wordt naar het vliegveld van Horta gebracht (ongeveer 10 km). Je vliegt via Lissabon weer terug naar Amsterdam. 

Het is te overwegen om in Lissabon een stopover te maken, zonder extra kosten voor je vlucht indien je met TAP Air Portugal vliegt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Bij deze reis kun je twee niveau's van accommodatie boeken: comfortabel of SNP Selectie.

Comfortabel:
We overnachten in drie sfeervolle en kleinschalige accommodaties met een uiteenlopend karakter. Je verblijft steeds in kamers met eigen badkamer. Er zijn één- twee- en driepersoonskamers beschikbaar, waarbij de driepersoonskamers vooral voor gezinnen met kinderen geschikt zijn.

 • Op Pico overnacht je in een kleinschalige, fraaie residentie in of nabij het walvisdorpje Lajes do Pico
  NB: omdat hier weinig accommodatie is, kan het ook voorkomen dat je in het hoofdplaatsje Madalena overnacht.
 • Op São Jorge overnacht je in het kleinschalige pension nabij de haven van het hoofdplaatsje Velas, of een ‘casa rural’ op een quinta net buiten Velas. De eigenaar van ons pension is kunstenaar en dat zie je terug in de inrichting. Je hebt vanaf het terras een prachtig uitzicht over de haven en er is een heerlijk ontbijt. In Quinta zijn de kamers met traditionele meubels ingericht. De quinta heeft een grote, bloemenrijke tuin met een klein zwembadje.
 • In Horta, de hoofdplaats van Faial, verblijf je in de comfortabele en vriendelijke Residencial in een oud en sfeervol pand aan of bij de haven van het levendige stadje. Hoewel nabij het centrum, is het rustig gelegen. De inrichting van de kamers is modern en comfortabel. 
  De accommodatie heeft weinig capaciteit; indien nodig kunnen we als alternatief een 4*-Hotel boeken (tegen een toeslag) in Horta (acceptabele eenvoudiger alternatieven zijn er niet). 

SNP selectie:
We overnachten hier in enkele van de beste accommodaties die op de eilanden te vinden zijn. Er zijn twee prima hotels en een landelijke accommodatie van niveau 4* of hoger.

 • Op Pico is dat meteen je meest bijzondere verblijf, iets buiten Lajes do Pico. Aldeia da Fonte ligt met diverse gebouwen in een weelderig park aan zee, heeft een zwembad, een uitstekend restaurant en ruime en fraai ingerichte kamers. Dit is een van de top-verblijven op de Azoren, en ook bij SNP Natuurreizen.
 • Op São Jorge overnacht je in het aan zee gelegen Hotel São Jorge, met ruime tuin, terras zwembad en een restaurant. De ruime kamers zijn zeer comfortabel ingericht en ruim.
 • In Horta op Faial overnacht je in een prima 4* hotel in het centrum, nabij de haven. Twee van de drie mogelijke hotels hebben een zwembad. Allemaal hebben ze comfortabele kamers met goede voorzieningen, een bar en een restaurant. Waar mogelijk boeken we een kamer met balkon en zeezicht (maar dit is niet gegarandeerd).

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een ontbijt voor je klaar. Inkopen voor de lunch kun je zelf doen.
Alle overnachtingsplaatsen hebben een aantal aardige restaurants waar je 's avonds lekker kunt eten.

Info kindvriendelijkheid

Er zijn geen echt specifiek kindvriendelijke accommodaties. Maar onze verblijfsplaatsen zullen door hun ligging iets oudere kinderen zeker aanspreken. Ze liggen in of bij leuke plaatsjes met zwemgelegenheid in een zwembad of in zee.

In Horta op Faial is met name het stadje leuk voor kinderen. Er zijn naast ons pension enkele luxere (en dus ook duurdere) hotels met zwembad.
Op São Jorge is het met kinderen het leukste in Quinta do Canavial, net buiten Velas. Een zwembadje, dichtbij een zwemplek in zee en grotere kamers en een relaxte sfeer.
Op Pico is er naast de genoemde accommodaties nog een luxere (en duurdere) accommodatie vlakbij Lajes do Pico (Aldeia da Fonte), met o.a. mogelijkheden voor kamers met tussendeur of een suite waar extra bedden in passen. Hier is ook een zwembad.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • transfers bij aankomst op Pico en vertrek vanaf Faial
 • taxitransfers tijdens de reis, volgens programma
 • boottochten tussen de eilanden
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunch en diners
 • entrees
 • walvissafari (april t/m oktober, optioneel)
 • transfer naar Pico bij aankomst op Faial (optioneel)
 • eventuele overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je wandelt over rustige  asfaltweggetjes, goed onderhouden landweggetjes, stenige paden en bospaadjes. Bij regenachtig weer kunnen de bospaadjes modderig zijn. Op een enkel steil klimmetje na, voren de meeste wandelingen bergafwaarts, soms over stenige, gruizige paden. De wandelingen op Sao Jorge zijn het langst; op Faial en Pico zijn de wandelingen korter. Op een van de wandelingen loop je ca. 100m door een tunnel langs een waterkanaaltje. Neem hiervoor een zaklamp mee.

Voor alle wandelingen is er transport nodig. De ritten zijn niet lang en de chauffeurs rijden rustig. Het rijden over de eilanden maken een mooi onderdeel uit van de vakantie, je kunt onderweg genieten van het mooie landschap.
NB. Op de Azoren komen regelmatig aardverschuivingen voor, die paden over grote afstanden wegvagen en wandelingen daardoor onmogelijk kunnen maken. In sommige extreme gevallen kan dit van invloed op het wandelprogramma zijn en moet worden uitgeweken naar alternatieve wandelingen. Ook dichte mist kan in de hogere regionen het uitzicht belemmeren, waardoor een aantal wandelingen minder aantrekkelijk worden.

Geschikt voor kinderen

Als één van onze meest afwisselende wandelreizen en een spectaculair landschap, is dit ook voor oudere kinderen (vanaf ca. 10 jaar) een aantrekkelijke reis. De wandelingen zijn nooit echt lang, maar wel uitdagend. Onderweg is er regelmatig zwemgelegenheid (rotspoelen in zee) en je wordt overal geconfronteerd met (soms recente) restanten van vulkanisme. En wat dacht je van de optie om de vulkaankegel van Pico te beklimmen of het maken van een walvissafari?

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Om de drie eilanden echt goed te leren kennen raden we aan de reis tot rond de 15 dagen uit te breiden.

Faial biedt de meeste 'cultuur', Sao Jorge de beste wandelmogelijkheden en Pico is de beste plek om walvissen en dolfijnen te spotten.

Nota bene: het is in principe niet mogelijk om wandeldagen te verschuiven naar de eventuele rustdagen omdat er transfers gepland zijn. Alleen als u direct bij boeking aangeeft op welke afwijkende dagen u bepaalde wandelingen wilt maken, kunnen we dit regelen.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Açores Lisboa

Een uitstekend 4* hotel, goed bereikbaar per metro (1x overstap) vanaf het vliegveld. Per rechtstreekse metro ben je snel in het centrum. Gelegen in een nieuw aangelegd stadspark is de omgeving groen en relatief rustig, voor een stadshotel. Het hotel heeft bovendien het Travelife duurzaamheidscertificaat.

De kamers zijn met het comfort dat je mag verwachten van een hotel met deze standaard, met minibar, een safe en airco. De inrichting is modern en fris, met een klassiek tintje. De ruime badkamers hebben meestal een bad of douche en toilet. De kamers meten standaard 15 m2 of 18 m2. De kamers hebben geen balkons, maar de grote vensters zorgen voor licht en isoleren het stadsgeluid. Boek je een suite, dan heb je wel de luxe van een balkon en tevens een aparte zitkamer. Een suite is ca. 25 m2.

Er is een ruime lounge, een bar en een eigen restaurant.

Azoren

Hotel Horta

Hotel Horta is een kleinschalig 4* hotel, gelegen net boven het centrum van het stadje en de jachthaven van Faial. Hoewel het hotel er van de buitenzijde niet speciaal uitziet, geldt dat wel voor het uitzicht dat je vanaf je kamer hebt. Geen enkel ander hotel biedt het uitzicht op de grote vulkaan van Pico zoals dit hotel.
Het hotel  heeft een klein zwembad, een lounge en een restaurant. De kamers hebben balkon met uitzicht en de faciliteiten die je van een 4* hotel mag verwachten.

Transfers

Transfer airport Horta naar hotel, hotel-haven en bootticket Madalena (Pico) (vanaf € 39,- per persoon)

Optionele transfer bij aankomst op Faial (Horta), waarbij niet meer dezelfde dag naar Pico gereisd kan worden.

 • Transfer van vliegveld Horta naar een hotel in Horta
 • Transfer (volgende dag) van Hotel naar de haven
 • Bootticket naar Madalena op Pico.
Vervolgens wordt je conform het programma opgehaald bij aankomst op Pico.

Voorwaarden:

De transferkosten zijn per rit en per persoon; de juiste prijs wordt bij boeking getoond.

Deze transfer dient bij boeking van het arrangement gereserveerd te worden.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Deze reis is het best te combineren met een heenvlucht naar Pico en terug vanaf Horta. Een retour Horta behoort ook tot de mogelijkheden, we kunnen dan optioneel de ferry voor je boeken.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

* Nota bene:

 • De Azoren worden steeds populairder en de vluchten zitten richting het hoogseizoen snel vol en/ of worden prijzig. We raden daarom aan om tijdig te boeken
 • Wanneer je bij de aanvraag van een reisvoorstel meerdere startdata aan ons doorgeeft , kunnen we kijken naar de meest gunstige vluchtopties.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld van Pico volgt een transfer van ca. 45 minuten naar de accommodatie in Lajes do Pico. Je kunt echter ook kiezen om onderweg afgezet te worden om alvast te kunnen wandelen; dan word je  op het einde van de dag verder gebracht naar Lajes do Pico (zie programmadag 1).

Vanaf het vliegveld van Horta: je dient een transfer bij te boeken naar Pico. Dan wordt je op het vliegveld van Horta opgewacht en naar de haven van Horta gebracht. Daar krijg je een ticket voor de ferry naar Madalena op Pico (vaartijd ca. 30 minuten. Vanaf de haven van Pico is dan een transfer naar de accommodatie op Pico geregeld. Soms is er ook een extra overnachting in Horta noodzakelijk. Vluchttijden en vaartijden wisselen per seizoen en per dag, dus het is helaas erg lastig om een algemeen geldend reisadvies te geven. Laat je goed informeren over vluchten en raadpleeg:

Voor de terugreis word je vanuit het hotel in Horta naar het vliegveld van Horta op Faial gebracht (10 km).

Je kunt dit arrangement starten van begin april tot eind oktober. Het hele jaar door heerst er op de Azoren een mild, maar vochtig klimaat. Daarom is het eiland zo groen en gezegend met een bijzondere bloemenpracht. De gemiddelde dagtemperaturen lopen uiteen van 16°C in de winter tot 25°C in de zomer. Over het algemeen kun je het hele jaar door heerlijk wandelen op de Azoren, hoewel er, met name in de winter, periodes met stormachtig, slecht weer kunnen voorkomen. Daarom raden we de periode november t/m begin maart niet aan voor een reis naar deze centrale eilanden.
Ben je specifiek geïnteresseerd in het zien van walvissen dan vind je hier mee informatie.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Azoren ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Duurzaamheid ter plaatse

Wij werken op de Azoren samen met een partner die actief is op het gebied van duurzaamheid. Ze zijn gecertificeerd met het Earthcheck Bronze Benchmark status en werken toe naar zilver en goud. Naast een bewuste bedrijfsvoering en scholing van gidsen en ander personeel participeert onze partner in enkele projecten:
Zo nemen ze deel aan het sociale project "Rabo de Peixe sabe sonhar", een zomerkamp voor de kinderen van Rabo de Peixe om waardevolle vaardigheden voor hun toekomst te ontwikkelen. Een ander belangrijk partnerschap is met het Interpretatiecentrum van Priolo, de Azoren vink. Dit is een van de meest bedreigde vogels in Europa en het centrum zet zich in voor de instandhouding van de Priolo en zijn habitat, het Laurierbos van de Azoren, en voorlichting daarover. 

Ga je binnenkort op reis naar Portugal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kun je telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering), want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg moeten meestal contant betaald worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Zorg zelf voor noodzakelijke EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) moet worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

wandelen Azoren Pico

Portugal - Azoren - Pico, São Jorge & Faial

Fajãs en vulkanisme

Wandelvakantie vanuit pensions en hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.