SNP WWW 2014 04 22 0900
Code 500191 R groepsreis
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 
Waardering
 

Oostenrijk - Grossarltal, 8 dagen

Dagtochten in Nationaal Park Hohe Tauern, sneeuwwandelen vanuit hotel

In het Grossarltal, aan de rand van Nationaal Park Hohe Tauern, ligt het gastvrije hotel Rattersberghof. Dagelijks maak je prachtige wintertochten over de mooiste almen van het hooggelegen dal. Wat te denken van de Filzmoosalm, de Kleinwildalm en de Spatalm. Iedere dag kan je na de winterse inspanning genieten van de sauna en 's avonds is er natuurlijk een heerlijk diner!

 
Prachtige sneeuwschoenwandelingen in een mooie omgeving midden in de natuur, heerlijk en goed hotel met uitzicht over...
Bekijk alle reviews (13)
Uniek aan deze reis
 • Nationaal Park Hohe Tauern
 • comfortabel en gastvrij familiehotel
 • prima keuken
vanaf
per persoon
excl. heen- en terugreis
Eeuwenlang heeft de boerenbevolking de hooggelegen berghellingen van het Oostenrijkse Grossarltal als hooi- en weidegrond gebruikt. In primitieve boerderijtjes werd de zomer doorgebracht te midden van het vee. ’s Winters stonden de koeien lekker warm op stal en beneden in het dal en warmde de boer zich aan de knusse ‘Siegelofen’ in de ‘Stube’. Gelegen diep verscholen in de oostelijke Alpen heeft het dal veel van haar oorspronkelijke karakter en landschappelijke schoonheid behouden. Het dal der Almen is een eldorado voor de sneeuwwandelaar, met prachtige routes over glooiende alpenweiden en ruige alpine toppen. Genietend van een bakje thee kijk je na een inspannende klim vanaf de Kieserl uit over de besneeuwde bergwereld van almen, sparrenbossen en de indrukwekkende toppen van de Radstädter en Hohe Tauern. Na de welverdiende pauze vervolg je je weg over een brede bergkam en via een mooi aangelegde Höhenweg daal je langzaam weer af naar Grossarl. We maken dagelijks prachtige wintertochten, waarbij de postbus en het taxibusje onze actieradius vergroten en we de mooiste almen van het Grossarltal bezoeken. Wat te denken van de Saukaralm, de Kleinwildalm en de Spatalm. Iedere dag kan je na de winterse inspanning genieten van de sauna en de heerlijke avondmaaltijd. Dat is wintersport op sneeuwschoenen in het Grossarltal!
boeken & kaarten
klik hier voor de SNP selectie boeken & kaarten behorend bij deze reis naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang Oostenrijk

 • extra

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • reviews

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

 • 5

 • 6

 • 7

 • 8

 • NB Programma

 • kaart

 1. (foto Lex van den Bosch)
(foto Lex van den Bosch)
Programma
Vroeg in de ochtend vertrekken we vanaf station Arnhem met de dagtrein naar St. Johann. Met minibusjes worden we aan het begin van de avond naar Großarltal gebracht (30 min rijden).

Overnachting in
Großarltal, Rattersberghof (Grossarl)

 1. Oostenrijk - Grossarltal
Programma
Met de Postbus rijden we vanmorgen wat verder het dal in en bij Aschau trekken we de sneeuwschoenen aan. Over een breed bospad beginnen we rustig aan de klim naar de Hubalmbach en vervolgens lopen we langs de beek naar de verlaten Hubgrundalm. Na de lunch volgt een korte klim en heb je een mooi uitzicht op de kam van de Kreuzkogel. Vervolgens dalen we heel geleidelijk naar Hüttschlag, waar we weer de bus terug nemen naar Grossarl.
Tochtinformatie: duur: 5 uur, afstand: 13 km, hoogteverschil: 450 m stijgen en dalen.

Overnachting in
Großarl, Rattersberghof (Grossarl)

 1. Oostenrijk - Grossarltal
Programma
Na het ontbijt worden we door het Ellmautal omhoog gebracht naar het gehucht Klaus. Hier doen we de sneeuwschoenen aan en volgen de gedeeltelijk bevroren Ellmaubach. Langzaam slingert het brede pad zich omhoog en stijgen we boven de boomgrens. Op het verlaten terras van de Loosbühelalmhut lunchen we. Een prachtig uitzicht over het dal is onze beloning! Terug gaan we cross country over de almen en door de bossen en dalen weer af naar het Ellmautal.
Tochtinformatie: duur: 4-5 uur, afstand: 8 km, hoogteverschil: 600 m stijgen en dalen.

Overnachting in
Großarl

 1. (foto Lex van den Bosch)
(foto Lex van den Bosch)
Programma
Met een taxibusje worden we vanmorgen naar de Breitenebenalm (1420 m) gebracht. Door de bossen lopen we naar de Grosswildalm (1778 m) en over de flanken van de Pennkopf wandelen we naar de Oberwandalm. Na de lunch, natuurlijk met een heerlijk uitzicht, dalen we via de Karseggalm weer af naar de Breitenebenalm.
Tochtinformatie: duur: 5-6 uur, afstand: 11 km, hoogteverschil: 500 m stijgen en dalen.

Overnachting in
Großarl

 1. Oostenrijk - Grossarltal
Programma
Een korte taxirit brengt ons na het ontbijt naar de Jaitlehem. Door de bossen wandelen we over het langzaam stijgende brede bospad naar de Bichlalm. Na een welverdiende rust maken we een rondje om de Bichlkopf. Via het Himmelsleiter dalen we naar de Finsterwald en wandelen we terug naar het hotel.
Tochtinformatie: duur: 5-6 uur, afstand: 9 km, hoogteverschil: 600 m stijgen en 800 m dalen.


Overnachting in
Großarl

 1. Oostenrijk - Grossarltal
Programma
Met de skilift worden we naar de Kreuzhöhe gebracht. Even zitten we midden in het wintersportcircus maar als snel wordt het weer stil. Op ongeveer 1800 m hoogte begint de wandeling over een brede graat die loopt van de Kreuzkogel (2027 m) naar het Arltörl (1797 m). Als de omstandigheden optimaal zijn, heb je vandaag een prachtig uitzicht over de bergen van het nationale park Hohe Tauern en natuurlijk over het Grossarltal.
Tochtinformatie: duur: 5-6 uur, afstand: 10 km, hoogteverschil: 450 m stijgen en 800 m dalen.


Overnachting in
Großarl

 1. Oostenrijk - Grossarltal
Programma
Met de taxibusjes worden we vandaag weggebracht naar de Saukaralm (1850 m). Voor de laatste keer trekken we de sneeuwschoenen aan en trekken de witte wereld in. Via de hellingen van de Saukarkopf komen we op de weidse almen van de Spaktar en de Trög. Via de Bergnalm verlaten we de almen en dalen af naar de Breitenebenalm. Hier haalt de taxi ons weer op.
Tochtinformatie: duur: 5 uur, afstand: 9 km, hoogteverschil: 200 m stijgen en 600 m dalen.

Overnachting in
Großarl

 1. Oostenrijk - Grossarltal
Programma
Na het ontbijt worden we naar St. Johann gebracht. Hier stappen we op de trein naar Nederland. In de loop van de avond komen we aan op het station in Arnhem.

NB Programma
De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.


Detailkaart
 
 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisgezelschap

 • reisperiode

Over de accommodaties
Hotel Rattersberghof in het bergdorpje Grossarl is een perfect uitgangspunt voor een week sneeuwwandelen. Je combineert deze week de inspanningen van het bergwandelen met het comfort van een uitstekend, bijzonder gastvrij en schitterend gelegen hotel. Hotel Rattersberg in het bergdorpje Grossarl is een goed en sfeervol ingericht nieuw hotel, dat door zijn afgezonderde en hoge ligging boven het dorp nog één geheel vormt met de stallen en andere gebouwen op het erf van de familie Laireiter. Het uitzicht over het Grossarltal is prachtig. De kamers zijn ruim en van alle gemakken voorzien. De meeste kamers hebben een balkon en de service is uitstekend. Het hotel beschikt over een bar, lobby met gratis internetverbinding, sauna, solarium en stoombad en een prima restaurant. Het hotel ligt buiten het dorp. De loopafstand naar het dorp is 20 minuten (en 160 m dalen). Dagelijks word je naar het beginpunt van de wandeling gebracht en aan het einde van de middag weer opgehaald.


Comfort en stijl van onze accommodaties
Voor meer info over het comfort en de stijl van een SNP accommodatie, klik hier.


Over de maaltijden
Het hotel beschikt over een prima restaurant en de kok zorgt voor smakelijk viergangendiner, waarbij je dagelijks keuze hebt uit meerdere menu's.  's Ochtends wacht je een uitgebreid ontbijtbuffet, meest met biologisch producten uit de streek en zelfgebakken brood. Je kan dagelijks zelf je lunchpakket klaarmaken.


Inbegrepen

• Overnachtingen op basis van halfpension met lunchpakket op tweepersoonskamer
• Gebruik sauna
• Transfers volgens programma
• SNP-sneeuwwandelinstructeurNiet inbegrepen

• Heen- en terugreis (optioneel)
• Huur sneeuwwandeluitrusting
• Verzekering
• Persoonlijke uitgavenReserveringskosten
• Reserveringskosten € 20,- per boeking
• Bijdrage Calamiteitenfonds, € 2,50 per boeking (max. 9 personen)


Over de activiteiten
Het wandelen op sneeuwschoenen is zwaarder dan gewoon wandelen en afhankelijk van de sneeuwcondities. Bij het uitzetten van de tocht is hiermee rekening gehouden. Je maakt meestal tochten van 4 tot 6 uur, waarbij hoogteverschillen tot 850 m overwonnen dienen te worden. Een goede conditie is dan ook een vereiste. Ervaring in het wandelen op sneeuwschoenen is niet vereist voor deze trektocht.


Reisleiding
Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.


Minimum aantal deelnemers
4


Maximum aantal deelnemers
15


Klimaattabel


 • reisdocumenten

 • gezondheid

 • vaccinatie

Reisdocumenten

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.Gezondheid

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.Vaccinatie
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).


 • materialen en uitrusting

 • geld op reis

 • overige informatie

Materiaal & uitrusting

Een goede sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, B of C categorie). Daarnaast gebruik je twee verstelbare skistokken als evenwichtsteun.
De sneeuwwandeluitrusting kun je ter plaatse huren. De huurprijs is 30,- € voor 6 dagen. 

Paklijst:

• EHBO middelen (blarenpleisters)
• EHBO sporttape
• Dagrugzak (35 liter)
• Bergschoenen
• Fleecejack
• Handschoenen
• Muts
• Sjaal
• Waterdicht jack
• Zonnehoed of pet
• Zwemkleding
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Zonnebrandolie
• Zonnebril
• Snacks (bijv. mueslirepen)
• Thermosfles
• Lang thermisch ondergoed
• Waterdichte broek
• Skibril
• Lippencrème met UV-filter
• GamaschenGeld mee op reis
Euro’s voor privé-uitgaven.


Hoe verplaats je je ter plekke
De transfers ter plaatse worden met kleine busjes uitgevoerd. Ook gebruiken we de postbus.


 • laatste nieuws

Laatste Nieuws
Er zijn momenteel geen bijzonderheden.


 • op eigen gelegenheid

 • per auto

 • per trein

Waar ontmoet ik de groep
Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap bij het hotel in Großarl.


Over de route en parkeergelegenheden
De afstand Utrecht - Großarl is ongeveer 1015 km, vanaf Brussel 1960 km.


Treininformatie
Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan reis je per dagtrein volgens onderstaand schema naar St. Johann im Pongau. Na aankomst word je per minibus naar de eerste accommodatie gebracht. Onderstaand reisschema en tijden zijn onder voorbehoud. Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek. 


 • maart 2017
 • Prachtige sneeuwschoenwandelingen in een mooie omgeving midden in de natuur, heerlijk en goed hotel met uitzicht over het dorp Grossarl. Een absolute aanrader.
 • maart 2017
 • Mooie wandelingen in een prachtig gebied. Pittige wandelingen met fraaie uitzichten.
 • februari 2017
 • Geweldige sneeuwwandelweek gehad. Prachtig weer, mooie pittige wandelingen, fantastische reisleiding en geweldig hotel met sauna en heerlijk eten. Echt een aanrader voor liefhebbers van sneeuwwandelen.
 • maart 2016
 • Mooie reis, heerlijk hotel, uitstekende professionele begeleiding! Een goede conditie is wel vereist. Deze reis is een aanrader!
 • februari 2016
 • De reisleider was zeer alert en attent naar de deelnemers tijdens de wandelingen en dan speciaal tijdens het klimmen. De chauffeurs waren steeds stipt op tijd en reden voorzichtig op de soms gladde wegen. Prachtige vergezichten! Er lag genoeg sneeuw. Het hotel was top! Lekker eten, fijne sauna, zeer vriendelijke, correcte bediening. Hele gezellige groep ook! Kortom, ik heb genoten!
 • maart 2015
 • Wat een fijne reis! Mooie zwerftochten door besneeuwde bergen met schitterende uitzichten. Avontuurlijk afdalen door de diepe poedersneeuw, stevig maar goed te doen. En na het lopen ontspannen in de fijne sauna van het hotel en daarna een heerlijk diner. Een aanrader voor wie een week winters wil ontspannen in de bergen.
 • februari 2015
 • Een geweldig mooie reis en -niet onbelangrijk- een fantastisch hotel.
 • april 2014
 • Deze reislocatie heeft me onverwacht veel variatie aan landschappen en wandelingen opgeleverd.
 • april 2014
 • Je kunt in Grossarl en omgeving prachtige sneeuwwandelingen maken.
 • april 2014
 • Heerlijke inspannen ontspannen sneeuwschoenwandelvakantie; combinatie van pieken en graten met stille almen en bosdalen
 • april 2014
 • Prima reisleider, prachtige wandelomgeving, prima hotel, goede reis
 • Het is een fantastische reis met heel mooie tochten. Voor het maken van de tochten is een goede conditie toch belangrijk. Dan is het volop genieten en benadeel je jezelf en ook anderen niet.
 • Ik heb een erg fijne reis gehad.

Data volgende seizoen

Voor het nieuwe seizoen zijn voor deze reis de volgende vertrekdata gepland:


van 10 februari 2018 t/m 17 februari 2018
van 17 februari 2018 t/m 24 februari 2018

Data, prijzen en reisprogramma onder voorbehoud


Extra mogelijkheden bij Oostenrijk - Grossarltal

Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Kunnen wij helpen?

We geven graag advies
Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Veel gestelde vragen (FAQ) Bekijk de antwoorden