Oostenrijk - Grossarltal, 8 dagen Dagtochten in Nationaal Park Hohe Tauern

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelen vanuit hotel

In het Grossarltal, aan de rand van Nationaal Park Hohe Tauern, ligt het gastvrije hotel Rattersberghof. Dagelijks maak je prachtige wintertochten over de mooiste almen van het hooggelegen dal. Wat te denken van de Filzmoosalm, de Kleinwildalm en de Spatalm. Iedere dag kan je na de winterse inspanning genieten van de sauna en 's avonds is er natuurlijk een heerlijk diner!

Uniek aan deze reis

  • Comfortabel en gastvrij familiehotel
  • Nationaal Park Hohe Tauern
  • Prima keuken
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Grossarltal

Eeuwenlang heeft de boerenbevolking de hooggelegen berghellingen van het Oostenrijkse Grossarltal als hooi- en weidegrond gebruikt. In primitieve boerderijtjes werd de zomer doorgebracht te midden van het vee. ’s Winters stonden de koeien lekker warm op stal en beneden in het dal en warmde de boer zich aan de knusse ‘Siegelofen’ in de ‘Stube’. Gelegen diep verscholen in de oostelijke Alpen heeft het dal veel van haar oorspronkelijke karakter en landschappelijke schoonheid behouden. Het dal der Almen is een eldorado voor de sneeuwwandelaar, met prachtige routes over glooiende alpenweiden en ruige alpine toppen. Genietend van een bakje thee kijk je na een inspannende klim vanaf de Kieserl uit over de besneeuwde bergwereld van almen, sparrenbossen en de indrukwekkende toppen van de Radstädter en Hohe Tauern. Na de welverdiende pauze vervolg je je weg over een brede bergkam en via een mooi aangelegde Höhenweg daal je langzaam weer af naar Grossarl. We maken dagelijks prachtige wintertochten, waarbij de postbus en het taxibusje onze actieradius vergroten en we de mooiste almen van het Grossarltal bezoeken. Wat te denken van de Saukaralm, de Kleinwildalm en de Spatalm. Iedere dag kan je na de winterse inspanning genieten van de sauna en de heerlijke avondmaaltijd. Dat is wintersport op sneeuwschoenen in het Grossarltal!

Dag 1

Vroeg in de ochtend vertrekken we vanaf station Arnhem met de dagtrein naar St. Johann. Met minibusjes worden we aan het begin van de avond naar Großarltal gebracht (30 min rijden).

Overnachting in

Großarltal - Rattersberghof (Grossarl)

Dag 2

Met een taxibusje rijden we vanmorgen wat verder het dal in en bij Aschau trekken we de sneeuwschoenen aan. Over een breed bospad beginnen we rustig aan de klim naar de Hubalmbach en vervolgens lopen we langs de beek naar de verlaten Hubgrundalm. Na de lunch volgt een korte klim en heb je een mooi uitzicht op de kam van de Kreuzkogel. Vervolgens dalen we heel geleidelijk naar Hüttschlag, waar we weer het busje terug nemen naar Grossarl.
Tochtinformatie: duur: 5 uur, afstand: 13 km, hoogteverschil: 450 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Großarl - Rattersberghof (Grossarl)

Dag 3

Na het ontbijt worden we door het Ellmautal omhoog gebracht naar het gehucht Klaus. Hier doen we de sneeuwschoenen aan en volgen de gedeeltelijk bevroren Ellmaubach. Langzaam slingert het brede pad zich omhoog en stijgen we boven de boomgrens. Op het verlaten terras van de Loosbühelalmhut lunchen we. Een prachtig uitzicht over het dal is onze beloning! Terug gaan we cross country over de almen en door de bossen en dalen weer af naar het Ellmautal.
Tochtinformatie: duur: 4-5 uur, afstand: 8 km, hoogteverschil: 600 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Großarl

Dag 4

Met een taxibusje worden we vanmorgen naar de Breitenebenalm (1420 m) gebracht. Door de bossen lopen we naar de Grosswildalm (1778 m) en over de flanken van de Pennkopf wandelen we naar de Oberwandalm. Na de lunch, natuurlijk met een heerlijk uitzicht, dalen we via de Karseggalm weer af naar de Breitenebenalm.
Tochtinformatie: duur: 5-6 uur, afstand: 11 km, hoogteverschil: 500 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Großarl

Dag 5

Een korte taxirit brengt ons na het ontbijt naar de Jaitlehem. Door de bossen wandelen we over het langzaam stijgende brede bospad naar de Bichlalm. Na een welverdiende rust maken we een rondje om de Bichlkopf. Via het Himmelsleiter dalen we naar de Finsterwald en wandelen we terug naar het hotel.
Tochtinformatie: duur: 5-6 uur, afstand: 9 km, hoogteverschil: 600 m stijgen en 800 m dalen.

Overnachting in

Großarl

Dag 6

Met de skilift worden we naar de Kreuzhöhe gebracht. Even zitten we midden in het wintersportcircus maar als snel wordt het weer stil. Op ongeveer 1800 m hoogte begint de wandeling over een brede graat die loopt van de Kreuzkogel (2027 m) naar het Arltörl (1797 m). Als de omstandigheden optimaal zijn, heb je vandaag een prachtig uitzicht over de bergen van het nationale park Hohe Tauern en natuurlijk over het Grossarltal.
Tochtinformatie: duur: 5-6 uur, afstand: 10 km, hoogteverschil: 450 m stijgen en 800 m dalen.

Overnachting in

Großarl

Dag 7

Met de taxibusjes worden we vandaag weggebracht naar de Saukaralm (1850 m). Voor de laatste keer trekken we de sneeuwschoenen aan en trekken de witte wereld in. Via de hellingen van de Saukarkopf komen we op de weidse almen van de Spaktar en de Trög. Via de Bergnalm verlaten we de almen en dalen af naar de Breitenebenalm. Hier haalt de taxi ons weer op.
Tochtinformatie: duur: 5 uur, afstand: 9 km, hoogteverschil: 200 m stijgen en 600 m dalen.

Overnachting in

Großarl

Dag 8

Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland. Treinreizigers worden naar het station van St. Johann gebracht.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Hotel Rattersberghof in het bergdorpje Grossarl is een perfect uitgangspunt voor een week sneeuwwandelen. Je combineert deze week de inspanningen van het bergwandelen met het comfort van een uitstekend, bijzonder gastvrij en schitterend gelegen hotel. Hotel Rattersberg in het bergdorpje Grossarl is een goed en sfeervol ingericht hotel, dat door zijn afgezonderde en hoge ligging boven het dorp nog één geheel vormt met de stallen en andere gebouwen op het erf van de familie Laireiter. Het uitzicht over het Grossarltal is prachtig.
De kamers zijn ruim en van alle gemakken voorzien. De meeste kamers hebben een balkon en de service is uitstekend. Het hotel beschikt over een bar, lobby, sauna, solarium en stoombad en een prima restaurant. Er is overal internetverbinding.
De loopafstand naar het dorp is 20 minuten (en 160 m dalen). Dagelijks word je naar het beginpunt van de wandeling gebracht en aan het einde van de middag weer opgehaald.

Over de maaltijden

Het hotel beschikt over een prima restaurant en de kok zorgt voor smakelijk viergangendiner, waarbij je dagelijks keuze hebt uit meerdere menu's.  's Ochtends wacht je een uitgebreid ontbijtbuffet, meest met biologisch producten uit de streek en zelfgebakken brood. Je kan dagelijks zelf je lunchpakket klaarmaken.

Inbegrepen

• Alle overnachtingen
• Alle maaltijden van diner op dag 1 t/m ontbijt op de laatste dag
• Gebruik sauna
• Transfers volgens programma
• SNP-sneeuwwandelinstructeur

Niet inbegrepen

• Heen- en terugreis 
• Huur sneeuwwandeluitrusting
• Verzekering
• Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Het wandelen op sneeuwschoenen is zwaarder dan gewoon wandelen en afhankelijk van de sneeuwcondities. Bij het uitzetten van de tocht is hiermee rekening gehouden. Je maakt meestal tochten van 4 tot 6 uur, waarbij hoogteverschillen tot 850 m overwonnen dienen te worden. Een goede conditie is dan ook een vereiste. Ervaring in het wandelen op sneeuwschoenen is niet vereist voor deze trektocht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap bij het hotel in Großarl.

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Großarl is ongeveer 1015 km, vanaf Brussel 1960 km.

Treininformatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft.

Na aankomst word je per minibus naar de accommodatie gebracht.

Treinschema

Heenreis Tijden Treinnr.
Arnhem CS - Duisburg Hbf     09:08 - 10:06    ICE 105
Duisburg Hbf - München Hbf  10:54 - 16:06 ICE 625
München Hbf -Salzburg Hbf 16:17 - 17:59 EC 219
Salzburg Hbf - St. Johann im Pongau    18:12 - 19:02 RJ 698

Terugreis Tijden Treinnr.
St. Johann im Pongau - Mannheim Hbf            10:58 - 16:56    EC 114
Mannheim Hbf - Arnhem CS 17:36 - 20:58 ICE 104

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Großarltal ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Euro’s voor privé-uitgaven.

De transfers ter plaatse worden met kleine busjes uitgevoerd. Ook gebruiken we de postbus.

Een goede sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, B of C categorie). Daarnaast gebruik je twee verstelbare skistokken als evenwichtsteun.
De sneeuwwandeluitrusting kun je ter plaatse huren. De huurprijs is € 7,- per dag.

Paklijst:

• EHBO middelen (blarenpleisters)
• EHBO sporttape
• Dagrugzak (35 liter)
• Bergschoenen
• Fleecejack
• Handschoenen
• Muts
• Sjaal
• Waterdicht jack
• Zonnehoed of pet
• Zwemkleding
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Zonnebrandolie
• Zonnebril
• Snacks (bijv. mueslirepen)
• Thermosfles
• Lang thermisch ondergoed
• Waterdichte broek
• Skibril
• Lippencrème met UV-filter
• Gamaschen

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis ook onze aanvullende winterscholing gevolgd, waardoor hij extra is getraind op het gebied van lawine- en sneeuwkunde. Maak kennis met de reisleiders.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

sneeuwwandelen_in_het_grossarltal.jpg

Oostenrijk - Grossarltal

Dagtochten in Nationaal Park Hohe Tauern

Sneeuwwandelen vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten