noorwegen

Noorwegen - Zuid-Noorwegen, 13 dagen Noorwegen op z'n mooist

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis met (huur)auto langs bijzondere hotels

Heerlijke rondreis door Zuid-Noorwegen waar alles in zit. Historisch erfgoed in Rjukan op de rand van de Hardangervidda. Het rijk van Peer Gynt aan de voet van de Jotunheimen. De bijzondere Atlanterhavsveien en de spectaculaire rit over de Trollstigen naar de Geirangerfjord. Het verstilde Fjaerland onder de Jostedalsbreen en Aurland aan de Sognefjord. De mooiste autoroutes, geweldige uitzichtpunten, interessante musea, leuke wandelingen en fietstochten. En uiteraard hele bijzondere en verschillende overnachtingsplekken. 

Uniek aan deze reis

 • Spectaculaire Atlanterhavsveien
 • Historisch erfgoed in Rjukan
 • Naeroyfjord cruise in fluisterboot
 • Pareltje Fjaerland aan Sognefjord
 • Fraaie ritten door Jotunheimen en over Trollstigen
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Noorwegen - Zuid-Noorwegen

Beknopt programma van deze reis:

 • Dag 1 aankomst in Rjukan
 • Dag 2 en 3 verblijf in Rjukan
 • Dag 4 rit naar Jotunheimen
 • Dag 5 verblijf in Jotunheimen
 • Dag 6 rit naar Andalsnes
 • Dag 7 verblijf in Andalsnes
 • Dag 8 rit naar Fjaerland
 • Dag 9-10 verblijf in Fjaerland
 • Dag 11 rit naar Aurland
 • Dag 12 verblijf in Aurland
 • Dag 13 naar huis of verlengen in Bergen 

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1

Aankomst in Rjukan aan de rand van het Hardangervidda Nationaal Park. Rond 1910 is hier de eerste grootschalige waterkrachtcentrale van Noorwegen gebouwd rond de meer dan 100 m hoge Rjukanfoss (waterval). De opgewekte energie kon nog niet worden getransporteerd met hoogspanningsleidingen en werd daarom ter plekke gebruikt om kunstmest te fabriceren. Noorse Salpeter was in die tijd een begrip en werd over de hele wereld verkocht. De kleurrijke houten huisjes en villa's, resp. voor de arbeiders en de ingenieurs, en de oude fabrieksgebouwen zijn nu Unesco Werelderfgoed.
Na aankomst kun je een rondwandeling van ca. 4 km door het plaatsje maken.

Overnachting in

Rjukan

Dag 2-3

In en om Rjukan is veel te doen. Wil je je richten op de rijke historie dan kan je het Vemork Industrie Museum bezoeken en een heritage trail door het plaatsje lopen (of fietsen). Met de oude Krossobanen gondel kan je makkelijk omhoog naar de rand van de Hardangervidda. Bij de Solstien wandeling (ca. 4,5 km met 200 m stijgen en dalen) klim je over een door Nepalese Sherpa's aangelegd trappenpad, naar de plek waar in de 2e wereldoorlog Duitse kanonnen stonden om de Vemork zwaar water fabriek te beschermen. Daarna kan je vanuit Café Gvepseborg Rjukan van boven bekijken.
Wil je genieten van de natuur dan rij je een stukje naar Skinnarbu. Hier kan je een Visitor Centre van het Nationaal Park bezoeken, vanuit het bijbehorende café uitzicht over het enorme Mosvatn. Met een bootje kan je naar het eind van dit 40 km lange meer varen en daar een wandeling maken en lunchen in een berghut. Je zit hier midden in de ongerepte natuur van de Hardangervidda.

Wil je meer wandelen dan kan je de pittige klim naar de, voor Noren, belangrijke Gaustatoppen maken. De karakteristieke berg ligt vlak ten zuiden van Rjukan en in de omgeving zijn er geen andere hoge bergen. Daarom heb je vanaf de top van 1883 m, bij helder weer, zicht over een zesde deel van het Noorse grondgebied. Voor de makkelijkste beklimming, parkeer je op 1175 m hoogte en loopt op en neer naar de top over een bijzonder stenig pad. Soms een handje erbij, maar ook stukken met zogenaamde Sherpatrappen, aangelegd door Nepalezen. Boven is een café op 1830 m hoogte. Wandeling 10 km, 650 m stijgen en dalen, 4,5 uur lopen. De echte top is nog een stukje verder, maar dat is een lastig klauterstuk dat niet voor iedereen is weggelegd.
Je kan de top overigens ook bereiken met een treintje door de berg.

Voor een andere wandeling neem je de bus naar Rjukan Fjellstue (10 km) en begint daar aan de Sabotørstien, een wandelpad dat min of meer de route volgt van de Heroes of Telemark, die in de Tweede Wereldoorlog de Duitse zwaar water fabriek gingen saboteren om te voorkomen dat Nazi Duitsland een atoombom kon maken. De route gaat deels over de Hardangervidda hoogvlakte en eindigt bij de Krossobanen. Dit is de oudste gondelbaan van Noord Europa, gebouwd om de bewoners van Rjukan toegang te geven tot de hoogvlakte om te kunnen vissen, jagen en bessen te verzamelen. En om in de winter in de zon te kunnen wandelen. Het dal van Rjukan is namelijk zo diep, dat de zon de huizen in de winter niet kan bereiken. Wandeling ca.10 km, 400 m stijgen en dalen, 4 uur lopen.

Overnachting in

Rjukan

Dag 4

Langs de Hardangervidda rij je naar wintersportplaats Geilo en dan verder naar het groene Valdres met het lokale centrum Fagernes, waar je het Valdres Folk Museum kunt bezoeken. Van Fagernes rij je noordwaarts de Jotunheimen in en bereikt al snel het uitgestrekte, heldere Bygdin meer op 1050 m hoogte. Totale rijroute is 275 km, dus je kan na aankomst nog een verkennende wandeling in de omgeving maken. Bijvoorbeeld op en neer langs het meer (min of meer vlak, zover je wilt, zelfde weg terug) of je beklimt de uitkijkberg Synshorn van 1475 m (5 km, 450 m stijgen en dalen).

Overnachting in

Bygdin, Jotunheimen

Dag 5

Na het heerlijke ontbijt heb je een dag om de Jotunheimen te verkennen. Een leuk idee is om de boot over het meer naar Torfinnsbu te nemen en langs het meer terug te wandelen naar het hotel (14 km, min of meer vlak). Je kan ook met de boot naar Eidsbugarden, helemaal aan het andere eind van het langgerekte gletsjermeer, varen. Hier kan je wat eten en drinken en daarna een rondwandeling over de Utsikten (1518 m) maken. Wandeling: ca. 10 km, 500 m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen. Of je beklimt vanaf hier de Slotafjellet (1406 m). Wandeling: 4,5 km, 320 m stijgen en dalen, 2,5 uur. In de middag vaar je dan weer terug.

Een andere optie is om in Beitostolen (12 km verderop) een stevige fiets of E-bike te huren om een mooie fietstocht te maken. Bv. een rondje om het Oyangen meer, door bossen en langs boerderijen, van ca. 35 km. Ook een optie is de Jotunheimsvegen, een gravelweg met weidse uitzichten over meren en bergen. Dit is een heen- en weertje over dezelfde glooiende weg, dus je kan de tocht zo lang maken als je wilt. 

Overnachting in

Bygdin, Jotunheimen

Dag 6

Je begint de dag met een bijzonder mooie rit over de Norwegian Scenic Route Valdresflye. Op het hoogste punt, de Valdresflye, staat een modern café met heerlijke wafels en zicht op meren en 2000-ers. Langzaam dalend langs de Jotunheimen en de Sjoa rivier gaat het verder noordwaarts. In Vagamo heb je de keuze om via een avontuurlijke gravelweg, met schitterende vergezichten, naar Lesja te rijden, of een stukje om te rijden via hoofdwegen. Linksom of rechtsom is ook het laatste deel van de rit super mooi. Je daalt het ongerepte Romsdalen in, langs de Rauma rivier met wilde stroomversnellingen en steeds hoger wordende rotswanden boven je. Vlak vóór Andalsnes kan je terecht bij het Trolveggen Visitor Centre voor een drankje en een betere kijk op de spectaculaire kliffen. De rit naar Andalsnes is ca. 225 km.

 

Overnachting in

Andalsnes

Dag 7

Vanuit je hotel loop je naar de Gondola, waarmee je zo op 715 m hoogte zit en vanuit het restaurant over de fjord en de verre omgeving kijkt. Liefhebbers kunnen vanaf hier een deel van de Romsdalseggen lopen, een van de mooiste wandelingen in Noorwegen.

Ga je liever op zoek naar cultuur dan kan je naar de Art Nouveau stad Alesund rijden (ca. 105 km). Het grootste deel van de oude houten huizen is in 1904 in vlammen opgegaan en in steen herbouwd. Er zijn leuke musea te bezoeken, zoals het Fiskemuseet, het Alesund Museum en het Art Nouveau Centre. We hebben een stadswandeling van 5,5 km uitgezet langs de highlights. Buiten de stad ligt, aan zee, een groot aquarium in het Atlanterhavsparken.

De meest bijzondere bestemming is echter de Atlanterhavsvegen, te bereiken door vanuit Andalsnes een rondrit van 225 tot 275 km te maken. Eerst met een veerpont, dan via Molde naar de Atlantische Kust. De route gaat langs kleine (vissers)plaatsjes en dan deels over fraai vormgegeven betonnen bruggen, van rotseiland naar rotseiland. Perfect ingepast in het landschap, alsof je over water rijdt. Geregeld is er een pauze- of uitzichtpunt op de mooiste plekken, waar je eventueel een stuk kunt wandelen. Uiteindelijk bereik je, na een onderzeese tunnel, Kristiansund, een grotere havenplaats met leuke vissershuisjes, het Klipfisk museum en een bekende Opera. Je verlaat de kust en via Bergsoyfjorden keer je terug naar Molde en Andalsnes. 
Wil je al deze activiteiten ondernemen dan kun je uiteraard extra nachten in Andalsnes bijboeken.

Overnachting in

Andalsnes

Dag 8

Al snel na vertrek uit Andalsnes zit je op de scenic route Trollstigen - Geiranger, een van de hoogtepunten van Noorwegen. Onderweg een aantal mooi vormgegeven uitkijk punten. De eerste is boven de spectaculaire haarspeldbochten van Trollstigen. Via het mooie Valldal bereik je de Norddalsfjord met een fijne plek om te wachten op de veerpont. Langzaam gaat de weg weer omhoog om uit te komen bij de Ørnesvingen, een bekend uitzichtpunt over de Geirangerfjord. Via 11 haarspelden daal je af naar de fjord, om even verder, aan het eind weer omhoog te rijden, voor een tweede uitzicht over de Geirangerfjord. Een stuk na de fjord rijd je over de smalle Gamle Strynefjellsvegen, met spetterende watervallen. Daarna langs de Nordfjord, onderlangs de enorme Jostedalsbreen, de grootste gletsjer van het land. Aan het eind van de dag kom je tot rust in Fjaerland, waar je op het terras boven de Sognefjord de herinneringen aan deze mooie rit van zo'n 300 km kunt laten bezinken.

Overnachting in

Fjaerland

Dag 9-10

Fjearland is pas vanaf de jaren 80 via de weg te bereiken, daarvoor alleen per boot. Het is er nog steeds rustig. Wel is er een fraai Gletsjermuseum gekomen, op de plek waar je de uitlopers van de Jostedalsbreen ziet liggen. Daarnaast heeft het dorp iets met tweedehandsboeken, ze zijn overal. Je kan hier een kano huren om de fjord op te gaan, of een fiets om het relatief vlakke gebied rondom de fjord te verkennen. Langs oude boerderijen en het gletsjermuseum naar het eind van het dal waar een kolkende rivier het smeltwater van de gletsjertong in de verte afvoert.
Uiteraard kan je ook wandelen, meer of minder inspannend. Maar misschien is gewoon om je heen kijken vanuit de lounge of vanaf het terras al voldoende. En 's avonds vanuit de drijvende sauna, verderop in het dorp, de fjord inspringen.

Overnachting in

Fjaerland

Dag 11

Op weg naar Aurland kom je eerst door Sogndal, dan neem je de elektrische veerpont naar de overkant van de Sognefjord. Als je uit de tunnel komt is Laerdal een leuke pauzeplek. Mooi centrum met houten huisjes en het Wild Salmon Center, waar je alles leert over deze vissen. Dan begin je aan de scenic road over de Aurlandsfjell, een ruig berggebied, waar vroeger iedereen overheen moest. Nu is er een tunnel voor de mensen met haast. Ook langs deze weg weer mooie uitzichtplekken, waarvan de beroemdste ongetwijfeld Stegastein is, met super uitzicht over de Sognefjord. Hier kan je een wandeling maken. Na de afdaling ben je in het levendige Aurland bij je volgende overnachtingsadres. 

Overnachting in

Aurland

Dag 12

Hier aan het eind, bij Aurland en Flam is de Sognefjord op zijn mooist. Er komen veel bezoekers om ervan te genieten. Bijvoorbeeld door de cruise met fluisterboot door de Naeroyfjord naar Gudvangen te maken. Met de bus keer je terug. Wil je zeker zijn van een plekje, dan kan je de cruise+bus vooraf boeken. Ook populair is de Flamsbana, het treintje dat vanaf de fjord de Hardangervidda oprijdt, met tunnels en bruggen, langs spectaculaire watervallen. Je kan een enkeltje nemen tot Vatnahalsen op 900 m hoogte, daar wat drinken en dan weer afdalen naar Flam met spectaculaire zipline en/of te voet.

Als je alleen wilt wandelen is er een middagwandeling door het Flåmsdalen, waarbij je de Brekkefoss waterval en het houten Flåm Kyrkja kunt bewonderen (max. 8,5 km 200 m stijgen en dalen, 3,5 uur) of een erg mooie, langere wandeling vanuit Vikesland naar het Hovdungo uitzichtpunt boven Aurland (ca. 10 km, 500 m stijgen en dalen, 4,5 uur lopen).

Overnachting in

Aurland

Dag 13

Na het ontbijt eindigt het arrangement. 
Je kan deze mooie roadtrip afsluiten met een verblijf in de gezellige Hanzestad Bergen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in vijf totaal verschillende, maar typisch Noorse accommodaties, veelal met een lange historie. 
In Rjukan overnacht je in het fraaie pand waar vroeger de gasten van de grote industriëlen werden ontvangen. Het ligt ideaal in een park aan de rand van het kleurrijke plaatsje.
In Bygdin ben je te gast in een hotel uit 1897 waar ooit Koningin Wilhelmina vakantie heeft gevierd. Inmiddels zijn er moderne vleugels aangebouwd, maar de ligging aan het meer en onder de Bitihorn van 1607 m hoog, is nog steeds geweldig.
In Andalsnes verblijf je in een comfortabel, wat moderner hotel. Op dezelfde plek stond een houten hotel dat in de oorlog verwoest is. Binnen wordt de herinnering levend gehouden met zwart-wit foto's.
In Fjaerland word je hartelijk ontvangen een sfeervol hotelletje, direct aan de fjord. De kamers zijn niet groot, maar je wilt niet meer weg.
In Aurland hebben we gekozen voor een historisch hotel aan de fjord, met mooie tuin. We proberen een modern en ruim appartement direct aan het water te reserveren...je springt er zo in vanaf je balkon. Lukt dit niet dan boeken we een kamer in het historische pand, iets verder van de fjord.

Alle kamers hebben uiteraard een privé badkamer. Verwacht verder geen grote luxe, het gaat om de sfeer en de bijzondere plekken waar je overnacht.
Er zijn niet overal drie- of vierpersoonskamers aanwezig. Is je gezelschap groter dan 2 personen, dan kunnen we op aanvraag de beste combinatie van kamers zoeken.
Als er in bovengenoemde accommodaties geen kamer beschikbaar is, kunnen we een ander hotel in de omgeving voor je reserveren.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een uitgebreid Noors ontbijtbuffet voor je klaar. Een goed begin van de dag.
In Bygdin en Fjaerland is het diner inbegrepen. Met name in Fjaerland met veel zorg bereid.
In Rjukan, Andalsnes en Aurland kan je in het plaatsje een eethuisje zoeken en soms ook in het hotel á la carte dineren.
In het afgelegen Bygdin kan je (tegen bijbetaling) bij het ontbijt een lunchpakket maken. Elders is altijd een supermarktje en/of bakker in de buurt om wat in te kopen voor de picknick. 
Afhankelijk van je programma kan je uiteraard ook lunchen in een eethuisje.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 5x diner 
 • digitale SNP reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • vervoer ter plekke, incl. tol
 • eventuele fietshuur
 • persoonlijke uitgaven en eventuele entrees
 • verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Bij deze rondreis is niets verplicht en mag alles. Je kan het zo makkelijk of zwaar maken als je wilt.
We bieden bij elke verblijfplaats wandelingen aan in verschillende lengtes. Let wel goed op de omschrijving: wandelen in Noorwegen is vaak lastiger dan je denkt.
In Fjaerland kan je ook fietsen huren om het vlakke terrein rond de fjord te verkennen.

Extra dagen

Noorwegen leent zich prima voor een wat langere rondreis. Je kan dan ook overal extra dagen bijboeken. We raden met name Andalsnes en Aurland aan, omdat daar veel te doen is (zie de dag-tot-dag beschrijving).

Extra's

Verlengingshotels

Thon Hotel Spectrum (Oslo)

Het Thon Hotel Spectrum in Oslo is een modern hotel met 151 comfortabel en sfeervol ingerichte kamers. Het hotel heeft een ontbijtruimte en een leuke patio waar gedineerd kan worden.

Grand Hotel Terminus (Bergen)

Klassiek hotel uit 1928, gelegen naast het centraal station van Bergen en midden in het centrum van deze levendige en interessante stad. Onlangs is het hotel van top tot teen gerenoveerd waarbij alle authentieke details weer in volle glorie zijn hersteld.

Thon Hotel Parken (Kristiansand)

Mooi gelegen stadshotel op steenworp van de kathedraal van Kristiansand.Tevens op loopafstand van het treinstation en de veerboot havens.
Het centrum van Kristiansand is een bezoek waard en je wandelt zo de natuur in. De ene kant op zijn de bossen en meren, de andere kant op loop je over een ruig kustpad. Aan de rand van het centrum is er een mooi strand.

Excursies

Sognefjord

Fjord cruise van Flam naar Gudvangen (vanaf € 81,- per persoon)

De moderne fluisterboot vertrekt om 9.30 uit Flam en legt na een schitterende tocht door de Naeroyfjord rond 11.30 aan in Gudvangen. Hier heb je tijd om rond te kijken en eventueel te lunchen. Daarna brengt de bus je in 20 min, door de tunnel, terug naar Flam. Hier arriveer je rond 13 uur en kunt nog een middagwandeling maken. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Als je met je eigen auto naar Noorwegen gaat kun je kiezen uit een aantal veerverbindingen.

Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen

Vanuit Oslo is het nog ca. 180 km rijden naar Rjukan.
Vanuit Larvik is het nog ca. 170 km rijden naar Rjukan.
Vanuit Kristiansand is het nog ca. 285 km rijden naar Rjukan.

Op de laatste dag is het vanuit Aurland
ca. 310 km naar Oslo
ca. 360 km naar Larvik
ca. 500 km naar Kristiansand (mogelijk met tussenstop in Rjukan)
ca. 170 km naar Bergen (ferry naar Hirtshals in Denemarken).

Je kan eventueel een nacht bijboeken in Oslo, Bergen of Kristiansand, alle drie interessante steden.

Rijden in Noorwegen is erg mooi en gaat niet snel. Reken op 60 km/uur gemiddeld, tenzij je op een van de weinige snelwegen zit, bv. van Oslo naar het noorden. 
Op een aantal wegen en bij sommige bruggen of tunnels wordt tol geheven door je kenteken te scannen. De tol wordt geïnd door je op www.epass24.com aan te melden. 

In Noorwegen rijdt al meer dan 1 op de 5 auto's elektrisch.
Opladen (DC snel laden of AC gewoon laden) is geen enkel probleem. Misschien niet direct bij de hotels, maar altijd in de buurt. 

Veerboot informatie

Klik hier om een veerboot te reserveren.

Wij raden aan om je overtocht pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht op Oslo.
Als je de huurauto in Bergen kunt inleveren, is het een optie om van Bergen terug te vliegen.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Voor deze reis heb je een huurauto nodig.

Van Oslo is het ca. 180 km rijden naar Rjukan.
Op de laatste dag is het ca.310 km van Aurland naar Oslo en 170 km naar Bergen.

Je kan eventueel een nacht bijboeken in Oslo of Bergen, beide interessante steden

Rijden in Noorwegen is erg mooi en gaat niet snel. Reken op 60 km/uur gemiddeld, tenzij je op een van de weinige snelwegen zit. 
Op een aantal wegen en bij sommige bruggen of tunnels wordt tol geheven door je kenteken te scannen. Dit wordt via de verhuurmaatschappij verrekend. 

In Noorwegen rijdt al meer dan 1 op de 5 auto's elektrisch. Opladen (DC snel laden of AC gewoon laden) is geen enkel probleem. Misschien niet direct bij de hotels, maar altijd in de buurt.
Daarom is het huren van een elektrische auto inmiddels populair (want rijdt veel fijner en schoner dan fossiel).

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Je kan dit arrangement op elke dag starten van half juni t/m eind september. Eind juni en juli zijn qua daglicht en vaak ook qua weer de beste maanden in de korte Noorse zomers. Ook augustus is natuurlijk nog een zomermaand, maar de dagen worden dan alweer wat korter. Ondanks de wat kortere dagen is september met zijn opkomende herfstkleuren in de bergwouden ook een schitterende reisperiode.

Vanwege ingestorte rotswanden is de weg over de Trollstigen in 2024 gesloten. Via een wat langere omleiding pak je de route naar de Geirangerfjord weer op bij Linge Ferjekaj.

Ga je binnenkort op reis naar Noorwegen bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noorwegen. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt je vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

trollstigen

Noorwegen - Zuid-Noorwegen

Noorwegen op z'n mooist

Actieve rondreis met (huur)auto langs bijzondere hotels

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.