Noorwegen - Zuid-Noorwegen, 8 dagen De mooiste natuur van Europa

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis met auto langs hotels

Ontdek al het moois dat Noorwegen te bieden heeft: imposante gletsjers, diepe fjorden, spectaculaire watervallen en uitgestrekte fjells. Wandel boven de boomgrens in Rondane. Neem de boot over de machtige Sognefjord. Stijg met de beroemde Flåmsbana naar bijna 1000 m hoogte. Fiets langs het Telemarkkanaal. Overnacht in typisch Noorse accommodaties, waaronder een houten sprookjeshotel in ‘drakenstijl’. Geniet van de stilte en de ruimte ...

Uniek aan deze reis

 • Wandel in Rondane NP
 • Boottocht in de fjorden
 • Goed te combineren met de veerboot Eemshaven-Kristiansand
 • Rijd door arctische landschappen
 • Verblijf in drakenhotel
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noorwegen - Zuid-Noorwegen

Noorwegen geldt qua natuurschoon als een van de mooiste landen ter wereld. Rust, ruimte, frisse lucht en ongerepte berglandschappen doorsneden door diepe fjorden: op deze rondreis ziet u het allemaal. Noorwegen is een land van bossen, bergen en beken, watervallen, meren en gletsjers. De fjorden zijn vaak adembenemend, de dalen soms ruig en soms lieflijk.

Tijdens deze autovakantie maakt u een rondreis door het zuidelijke deel van Noorwegen. U start in Hovringen, aan de rand van Rondane, het oudste Nationaal Park van Noorwegen. Vervolgens verblijft u aan de oever van de imposante Sognefjord. Meer dan 200 km dringt de zee tussen steile bergwanden in het land door. Alle vervoer in de Sognefjord gaat van oudsher over het water en daarom is de boot het aangewezen vervoermiddel om diverse uitstapjes te maken. U eindigt uw verblijf in de provincie Telemarken, in Dalen. Dit dorp ligt ingeklemd tussen steile berghellingen en een groot meer. Een idyllische plek met een wel zeer bijzondere accommodatie: een houten ‘Drakenhotel’, doordrenkt van cultuur en historie. Hier kunt u kanoën, fietsen, wandelen en als het meezit, komt u oog in oog te staan met een heuse eland. Ook een tochtje met een traditionele stoomboot mag u zich niet laten ontgaan.

Dag 1

Aankomst in Høvringen.
Als je vanuit Oslo komt, kun je onderweg in Hamar het Vikingskipet, het fraaie houten olympische schaatsstadion, bekijken.
Het leuke plaatsje Lillehammer, met kleurrijke winkelstraat, is een bezoek waard. Ga dan zeker naar Maihaugen, het grootste openluchtmuseum van Noorwegen. Je kan ook de olympische skischans en het bijbehorende museum bekijken. 

Overnachting in

Hovringen - Høvringen Fjellstue

Dag 2-3

Høvringen, aan de rand van Nationaal Park Rondane, is een uitgestrekte nederzetting van verspreid staande huisjes en fjellstue's met wandelroutes er doorheen. Vroeger was dit de plek waar de boeren uit het dal de koeien in de zomer naar toe brachten. Terwijl ze in het dal hooi voor de lange winter verzamelden, konden de koeien hier ongestoord grazen. Op de seters werden ze gemolken en werd er kaas gemaakt, net als in de Alpen op de almen. Omdat er geen grote bomen in Høvringen staan heb je weids uitzicht over de bergen in de omgeving, bv. de karakteristieke Blåhøi met grote zendmast (1668 m).

Je kan een wandeling maken vanuit en door Høvringen rondom de Vardfjell (1116 m), met een min of meer platte bovenkant. Aan de andere kant daal je af naar de Dovrehytta, een leuke plek om wat te drinken, helaas maar enkele weken per seizoen geopend. Terug door het dennenbos. Wandeling 11,5 km, 280 m stijgen en dalen, 4 uur. 

Een andere leuke wandeling is om de berg Karihaugen heen naar Putten Seter, een leuke plek met café, en terug. Vlakbij is Utsikten, waar je van grote hoogte op de bodem van het diepe Gudbrandsdal kijkt. Wandeling: 12 km, 450 m stijgen en dalen, 4 uur.

De omgeving leent zich echter ook uitstekend voor paardrijden en op mooie dagen kan er volop gezwommen worden in de meertjes.

Overnachting in

Hovringen - Høvringen Fjellstue

Dag 4

Van Høvringen naar Balestrand (250 km). Dit lijkt niet veel, maar je rijdt gemiddeld niet harder dan 50 km per uur op de bochtige wegen. Bovendien is er veel te zien, dus reken op een volle dag onderweg.

Schitterende route door de Jotunheimen - 'de Wereld van de Reuzen' - over de Sognefjellsvegen, met 1400 m de hoogste pas in Noorwegen. Gletsjers, bergen, watervallen en meren begeleiden je op de tocht naar de indrukwekkende Sognefjord, met ruim 200 km de langste fjord van Noorwegen. Na aankomst in Balestrand kan je een wandeling maken door het uitgestrekte dorp met zijn vele boomgaarden en mooie houten villa's en genieten van de vredige sfeer. 

Overnachting in

Balestrand

Dag 5

Je verblijft in Balestrand, dat op een strategische plek bij de samenkomst van Sogne- en Fjaerlandsfjord ligt. Het is een aangenaam dorp, waar van oudsher veel kunstenaars en (rijke) bezoekers naartoe komen. In de loop der tijd zijn in Balestrand schitterende houten villa’s aan het water gebouwd en er zijn wat aardige galeries en een aquarium.

Vanuit Balestrand kun je een rondwandeling maken (8 km, 580 m stijgen en dalen, 4,5 uur), maar het leent zich door de handige ligging ook uitstekend voor het maken van een fietstocht (23 km, 150 m stijgen en dalen) of excursies in de omgeving. Maak bijvoorbeeld een boottocht van 1,5 uur naar Fjaerland, door de fraaie, gelijknamige fjord. Fjaerland ligt onder de Jostedalsbre, de grootste gletsjer van het Europese vasteland. Er is een bijzonder gletsjermuseum en met de bus kunt je een excursie naar de gletsjer zelf maken. Verder vind je in Fjaerland het beroemde Hotel Mundal en een groot aantal tweedehands boekwinkels, met een enorm assortiment. Aan het eind van de dag vaar je terug naar Balestrand. De boot van Balestrand naar Fjaerland vaart elke dag; informatie op www.fjaerland.org.

Overnachting in

Balestrand

Dag 6

Van Balestrand naar Dalen (330 km)
Een lange, maar mooie rit vandaag, langs de Hardangerfjord en de Hardangervidda. De berghut Haukeliseter aan de rand van de Hardangervidda is een mooie plek voor een pauze, een hapje en een korte wandeling om even de benen te strekken. Na aankomst in Dalen kun je een korte wandeling (2 km) maken over het Buoyeiland. Met name 's avonds heb je grote kans om hier bevers te zien.

Overnachting in

Dalen - Dalen Hotel

Dag 7

In Dalen zijn allerlei activiteiten mogelijk. Maak bijvoorbeeld een kanotocht op het Bandakmeer en vaar tot de eilandjes, waarbij je onderweg hier en daar aanlegt. Of peddel naar een zandstrandje en doe het verder rustig aan. Ook kun je een fietstocht langs of een boottocht over het Telemarkkanaal maken. Ga bevers kijken of maak een van de door ons beschreven wandelingen.

Aangezien je over een auto beschikt, kun je ook de wijdere omgeving verkennen. Een prachtige autorit brengt je bij het Botnedalsvatnet, een stuwmeer in de buurt van Dalen. Aan het einde van de weg kun je een wandeling (5,5 km, 100 m stijgen en dalen, 1,5 uur) maken en genieten van de weidsheid, de rust en het groen. Vervolgens naar Ravnejuv, een 350 m diep ravijn. Aan de voet hiervan kun je op een afgelegen plek even pootje baden en je alleen op de wereld wanen in een zee van rotsen. Een andere aanrader zijn de beeldentuin en het natuurpad Grimdalstunet.

Overnachting in

Dalen - Dalen Hotel

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

NB Programma

Voor de uitvoering van het programma is een (huur)auto onontbeerlijk.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in drie totaal verschillende, maar typisch Noorse accommodaties. Alle kamers hebben privé badkamer.
In Høvringen word je vriendelijk ontvangen in een sfeervolle Fjellstue met fraai uitzicht op de bergen. Alles is ingericht op wandelaars, met een droogruimte voor natte spullen en een sauna voor de stramme spieren.
In Balestrand overnacht je in een hotel met zicht op de fjord. 
In Dalen ben je te gast in een historisch, houten hotel met alle comfort.

Over de maaltijden

Bij dit arrangement zijn alle ontbijten inbegrepen. In Høvringen is tevens het diner inbegrepen en maak je bij het ontbijt een lunchpakket klaar. In Balestrand kan je zelf een eethuisje zoeken. In Dalen kan je uitstekend eten in het hotel zelf; in het dorp Dalen zijn verder nog enige eenvoudige eetgelegenheden.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 3 x diner in Høvringen
 • 3 x lunchpakket in Høvringen
 • digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele huurauto
 • tol op snelwegen
 • persoonlijke uitgaven en eventuele entrees
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Bij Høvringen kan je vooral mooi wandelen. Bij Balestrand in de Sognefjord en Dalen zijn er meer excursies te maken met boten en kan je ook fietsen.

Extra dagen

U kunt overal extra dagen bijboeken en Noorwegen leent zich prima voor een wat langere rondreis.  We raden met name Balestrand aan, een erg leuk dorpje aan de fjord met leuke excursiemogelijkheden met de boot.
Hovringen leent zich voornamelijk voor het maken van extra wandeltochten door NP Rondane. In Dalen verblijft u in een bijzonder, historisch hotel en zijn er vele uitstapjes mogelijk in de omgeving.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht naar Høvringen is ca. 1700 km, als je door Denemarken en Zweden rijdt zonder veerboot. Je kan bij alle accommodaties parkeren. 

Een fijne verbinding is de nachtboot van Eemshaven/Emden naar Kristiansand.
Je komt in de ochtend aan in Kristiansand. Van Kristiansand is het 600 km naar Høvringen. Hoewel het grootse deel over snelwegen gaat is dit een lange dag rijden. Je kan overwegen in Oslo te overnachten om de stad nog te kunnen bekijken.
Op de laatste dag kan je vanuit Dalen het vertrek van de veerboot eind van de middag prima halen.

Als je per boot naar Oslo vaart (vanuit Kiel of Denemarken), houd er dan rekening mee dat het vanaf Oslo nog zeker 5 uur rijden is naar Høvringen.

Op snelwegen en voor sommige tunnels betaal je tol, die geïnd wordt door je op www.epass24.com aan te melden.

NB. Noorwegen is het land met de meeste elektrische auto's. Opladen is geen enkel probleem. Misschien niet direct bij de hotels, maar altijd in de buurt. 

Veerboot informatie


Voor alle veerbootverbindingen naar Noorwegen en Zweden kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen..

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Oslo Gardermoen.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vliegen op Oslo - Gardermoen
Vanaf vliegveld Oslo - Gardermoen rijd je per huurauto naar de eerste accommodatie in Høvringen (ca. 275 km). Van de laatste accommodatie in Dalen naar vliegveld Gardermoen is het ca. 280 km rijden.

Nota Bene
Houd er rekening mee te dat je in Noorwegen met de vele bochtige wegen in een uur gemiddeld niet meer dan 50 km af kunt leggen. Alleen rond Oslo zijn er snelwegen, waar je 100 km per uur mag.

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

U kunt deze reis op elke dag starten van eind juni t/m begin september. Eind juni en juli zijn qua daglicht en vaak ook qua weer de beste maanden in de korte Noorse zomers. Ook augustus is natuurlijk nog een zomermaand, maar de dagen worden dan alweer wat korter. Ondanks de wat kortere dagen is september met zijn opkomende herfstkleuren in de bergwouden ook een schitterende reisperiode. Normaal gesproken kunt u vanaf eind juni de meeste wandelingen in NP Rondane (bij Hovringen) wel maken.
In juni en september is het over het algemeen goed weer in de beschutte Sognefjord en het is er dan heerlijk rustig. Een aantal voorzieningen is in deze periode niet geopend. In het echte hoogseizoen, tussen 20 juni en 20 augustus, is alles geopend, varen er meer boten en rijden er meer bussen voor eventuele excursies.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar zuid-Noorwegen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Noorwegen bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noorwegen. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt je vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

landelijk_groen_noorwegen.jpg

Noorwegen - Zuid-Noorwegen

De mooiste natuur van Europa

Actieve rondreis met auto langs hotels

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)