Noorwegen - Jotunheimen, 8 dagen Trekking door het Land van de Reuzen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Trekking langs fjellstue, berghut en hotel, met bagagevervoer

Een trektocht door de Jotunheimen met overnachtingen in traditionele Noorse fjellstue, berghotel en berghutten. Je volgt de routes over de Bessegen en het Svatsdalen, die de eerste Noorse bergbeklimmers in de 19de eeuw namen en hoort de bijzondere verhalen van deze pioniers en je slaapt in de oudste Noorse berghut Gjendebu. Dit alles in een spectaculair berglandschap van het nationale park. De perfecte kennismaking met the mountains of Norway.

Uniek aan deze reis

  • Historische route door nationale park
  • Twee nationale parken
  • Lokale transfers met openbare lijnbus
  • Storytelling door locals
Zwaarte
Comfort

Artikel | Top 10 kuitenbijters

Jammerende kuiten, zweet op de rug en het hart snel kloppend. Deze reis is één van de 10 pittige groepswandelreizen waarbij je soms best een beetje moet doorbijten. Maar het uitzicht is altijd weer de perfecte beloning. Lees verder...

Video | Trekking Jotunheimen

Een prachtige trektocht over een historische route door Jotunheimen. Bekijk hier de video.

Dag tot dag

Noorwegen - Jotunheimen

In het kort ziet ons programma voor de komende week er als volgt uit:

  • Dag  1: aankomst en overnachting in Bygdin
  • Dag  2: boottocht op meer, rondwandeling over Utsikten, overnachting in Fondsbu
  • Dag  3: wandeling naar, en overnachting in Torfinnsbu
  • Dag  4: wandeling naar, en overnachting in Gjendebu
  • Dag  5: rondwandeling vanuit, en overnachting in Gjendebu
  • Dag  6: wandeling naar, en overnachting in Memurubu
  • Dag  7: wandeling naar, en overnachting in Gjendesheim
  • Dag  8: terug naar huis

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in het spectaculaire landschap van de Jotunheimen, aan het Bydin meer. De avonden zijn lang, dus we kunnen vast nog een wandeling langs het meer maken.

Overnachting in

Bygdin

Dag 2

Tijdens de twee uur duren boottocht met de Bittihorn, maak je op comfortabele wijze kennis met de reuzen van de Jotunheimen. In Eidsbugarden, gelegen aan de westelijke punt van het langgerekte Bygdin gletsjermeer, maak je ’s middags een rondwandeling over de Utsikten (1518 m). De wandeling eindigt in de oude hut van Aasmund Vinje. Solbjørg, de eigenaresse van de Fondsbu fjellstue zal ons hier alles vertellen van deze markante Noor.
Wandelinformatie: ca. 10 km, 500 m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen.

Overnachting in

Eidsbugarden

Dag 3

Na het ontbijt brengen we onze bagage naar de haven. Deze wordt per boot naar onze volgende overnachtingsplaats gebracht.
De trektocht gaat beginnen met een wandeling langs het Bygdin meer en vervolgens klimmen we naar het hooggelegen bergmeer Langedalstjernet (1513 m), gelegen aan de voet van de Langedalstinden (2206 m) Via het mooie Langadalen en dalen we af naar de op de oever van het Bygdinmeer gelegen hut van Torfinnsbu. In deze zelfbedieningshut maken we vanavond zelf de (eenvoudige) maaltijd klaar en doen de afwas.
Wandelinformatie: ca. 20 km, 7 uur, 600 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Torfinnsbu

Dag 4

Na het ontbijt verlaten we de aan de voet van de indrukwekkende Torfinnstinden (2120 m ) gelegen hut en stijgen door het Torfinnsdalen naar het verstilde Svartsdalen. De gletsjers van de Mesmogtinden vormen hier de stille getuigen van de avonturen van de bergbeklimmers William Slingsby, Mohn en Lykken in 1876. Door eindeloze morenen bereiken we het meer van Gjende en na een mooi stuk door het berkenbos komen we bij de hut van Gjendebu, de oudste DNT hut van Noorwegen. In deze omgeving is in 1871 Gjendine geboren. Zij was voor de componist Edvard Grieg een belangrijke inspiratiebron. 
Wandelinformatie: 14 km, 6 uur, 600 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Gjendebu

Dag 5

Vandaag maak je een dagtocht vanuit de hut. De wandeling begint met een pittige klim naar de top van de Gjendetunga (1516 m) – met een uniek panorama over het Gjendemeer en de omliggende met gletsjers bedekte toppen. Na het ronden van de Tungepiggan dalen we af langs de klaterende Veslå-rivier terug naar de berghut. Wandelduur: 14 km, 550 m stijgen en dalen, ca. 5 uur lopen. Je kunt vandaag natuurlijk ook een rustdag nemen...

Overnachting in

Gjendebu

Dag 6

Nadat we onze bagage bij de pier hebben gedropt, lopen we door het berkenbos langs de oevers van het Gjendemeer naar de voet van de Bukkelaegeret. Een steile klim, met hier en daar een ketting als hulpmiddel, brengt ons op de hoogvlakte van Memurutunga. Hier leven nog groepen rendieren. Terwijl je over de bergrug van de Lågtunga wandelt, heb je steeds een mooi zicht op het fraai gekleurde Gjendemeer. Aan het einde van de middag daal je af naar de mooi gelegen hut van Memurubu.
Wandelinformatie: ca. 12 km, 800 m stijgen en dalen, 6 uur lopen

Overnachting in

Memurubu

Dag 7

Met de beklimming van de Besseggen, staat vandaag de koninginnentocht op het menu. Deze iconische graat staat voor vele Noren op de bucketlist en het zal vandaag dan ook een stuk drukker zijn..
Gelijk vanaf de hut stijgen we naar een hoogte van 1500 m. In de verte zien we de gletsjers van de Surtningssue liggen. Bij het Bessvatnet aangekomen beginnen we al klauterend aan de Besseggen. Kijk je naar rechts dan zie je 500 m lager de boot met onze bagage voorbijkomen. Deze wordt naar de volgende hut gebracht.
Na de korte pauze aan de voet van de stenen pyramide op de top van de Veslfjellet (1743 m) dalen we af naar de grote hut van Gjendesheim.
Wandelinformatie: 14 km, 7 uur, 1000 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 8

Na het ontbijt keren we huiswaarts.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de trektocht overnacht je in mooi gelegen berghutten en fjellstues. Dekbedden en dekens zijn overal aanwezig. Je neemt zelf een lakenzak, kussensloop en handdoek mee. Douche en toilet zijn meestal op de gang, heel soms heb je een privé badkamer op de kamer. In de bemande berghutten en fjellstues is elektriciteit, meestal geen wifi en soms 4G.

Je slaapt in principe met iemand anders op een tweepersoonskamer. Er zijn (beperkt) éénpersoonskamers te boeken tegen een toeslag. Dit geldt echter alleen voor de nachten in Bygdin, Fondsbu en Gjendesheim (3 van de 7 nachten). 

In de zelfbedieningshut Torfinnsbu is geen elektriciteit, maar wel een warme houtkachel, kaarsen en een uitgebreide provisiekast. Je maakt in deze hut zelf je eigen maaltijden klaar en haalt buiten drinkwater. Je slaapt in een meerpersoonskamer en het zweet kan je in het meer afspoelen.
NB. Bij grote drukte en een volle groep kan het voorkomen dat iemand in Torfinnsbu op een matras op de grond slaapt.

Over de maaltijden

Iedere avond kun je genieten van een driegangen maaltijd en natuurlijk is er na het eten altijd koffie… Tijdens het zeer uitgebreide Noors ontbijtbuffet maak je je eigen lunchpakket klaar. Je thermosfles kun je ter plaatse laten vullen met thee, koffie of warm bessensap.

Torfinnsbu is een zogenaamde zelfbedieningshut, hier maken we samen de maaltijden klaar met de etenswaren uit de provisiekamer.

In Noorwegen is cash geld nagenoeg uitgefaseerd, je kunt drankjes betalen met pinpas of creditcard.

Inbegrepen

  • alle overnachtingen
  • alle maaltijden vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
  • bagagevervoer tussen de accommodaties met bus en boot
  • diensten 1 SNP reisleider
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis plus aansluitende transfer (optioneel)
  • verzekeringen
  • uitgaven van persoonlijke aard (vooral alcohol is duur)

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De te overbruggen hoogteverschillen wisselen sterk van een paar honderd meter tot een maximum van 1100 m stijgen en dalen. Het terrein is ruig en rotsachtig, wat betekent dat de paden veelal oneffen en stenig zijn, soms loop je alleen maar over grote rotsblokken. Goede tredzekerheid is noodzakelijk. Afhankelijk van het weer kom je meer of minder door moerassig terrein en kan de ondergrond drassig zijn. Toch adviseren wij geen fjell-laarzen, maar een stevige wandelschoen met een goed profiel. De weersomstandigheden op de fjell kunnen een verzwarende factor vormen. Ook met relatief weinig kilometers ben je in dit terrein lang onderweg.

Op dag 3 moet je door een beek waden. Omdat het waterpeil te hoog kan zijn om dit met bergschoenen te doen, adviseren we je om waadschoenen en een handdoekje mee te nemen.

De trektocht is niet geschikt voor wandelaars die hoogtevrees hebben. Je wandelt regelmatig over een smal paadje met daarnaast een diepe afgrond, enkele stukken zijn met kettingen beveiligd. De beklimming van de Besseggen wordt jaarlijks door duizenden mensen gedaan, maar is wel een beetje klauteren.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v. (vanaf € 10,- per persoon)

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Bygdin is afhankelijk van de route/veerverbinding. Via Hirtshals - Larvik is het ca. 1250 km.

Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen

Je kunt je auto bij de eerste accommodatie parkeren.
Op de laatste dag reis je met de groep in de bus mee van Gjendesheim naar Bygdin (ca. 45 min) om de auto op te halen.

Rijden in Noorwegen is erg mooi en gaat niet snel. Reken op 60 km/uur gemiddeld, tenzij je op een van de weinige snelwegen zit, bv. van Oslo naar het noorden.
Op een aantal wegen en bij sommige bruggen of tunnels wordt tol geheven door je kenteken te scannen. De tol wordt geïnd door je op www.epass24.com aan te melden. 

In Noorwegen rijdt al meer dan 1 op de 5 auto's elektrisch.
Opladen (DC snel laden of AC gewoon laden) is geen enkel probleem. Misschien niet direct bij de hotels, maar altijd in de buurt. 

 

Trein informatie

Als je per trein naar Noorwegen wilt reizen, kan je het best een stuk met de veerboot afleggen, bv. de nachtboot Kiel - Oslo.

Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen

In Oslo sluit je je de volgende dag op het vliegveld aan bij de groep (half uur per trein), voor de busrit naar Bygdin.
Mocht de groep een vroege vlucht hebben, dan haal je de charterbus niet. 
Dan neem je de boot een dag eerder en overnacht in Oslo, met tijd om de stad te bekijken.
Op de terugweg zal, vanwege de lange busreis, een overnachting in Oslo wrs. ook nodig zijn.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugvlucht, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met de bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Veerboot informatie

Klik hier om een veerboot te reserveren.

Wij raden aan om je overtocht pas te reserveren nadat je SNP reis gegarandeerd doorgaat.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM of SAS naar Oslo (Gardermoen).

Vluchtschema
KL 1197 Amsterdam - Oslo vertrek om 07.00 aankomst 08.45 uur
KL 1204 Oslo - Amsterdam vertrek om 17.20 aankomst 19.10 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf de luchthaven Oslo-Gardermoen nemen we de trein of bus naar het centrum van Oslo en vandaar de lijnbus naar Bygdin in de Jotunheimen. De busreis duurt ongeveer 5 uur.
Op de terugweg gaan we op dezelfde manier vanaf Gjendesheim terug naar de luchthaven.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugvlucht, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met de bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Het weer is met name boven de boomgrens niet altijd voorspelbaar. Dit betekent dat je rekening moet houden met harde wind en kans op regen. De periodes die wij gekozen hebben, bieden de wandelaar de meeste kans op mooi weer. Maar zelfs sneeuwval is mogelijk. De gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 10º en 20 ºC, terwijl het 's nachts dicht bij het vriespunt kan komen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noorwegen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Je brengt zelf de bagage van en naar de steiger voor bagagevervoer per boot. Dit kan tot 500 meter van het onderkomen zijn en gaat over gravelpaden. Ook op de heen- en terugweg zal je wat langere stukken met je bagage moeten lopen. Een grote rugzak of (waterdichte) duffelbag verdient daarom de voorkeur boven een (rol)koffer. Een rugzak kan je tijdens de vlucht en het bagagevervoer het best in een beschermende flight-bag stoppen. De bagage ligt lange tijd op de steiger en wordt bij slecht weer slechts beschermd door een zeil. Het kan daarom geen kwaad om zaken die niet nat mogen worden waterdicht te verpakken.
Voor de wandelingen heb je een degelijke dagtochtrugzak (inhoud min. 40 liter) nodig, met ruimte voor proviand, thermos, warme en regenkleding.

  • een degelijke dagtochtrugzak (ca. 40 liter)
  • goed ingelopen en stevige, hoogsluitende bergschoenen met een goed profiel.
  • In verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren.
  • eigen lakenzak (slaapzak niet toegestaan), kussensloop en (kunststof) handdoek voor de meeste overnachtingen
  • zaklamp
  • eventueel zwemkleding
  • waadschoenen (of oude hardloopschoenen) en handdoekje
  • warme en winddichte kleding (bijv. fleecevest)
  • goede (bij voorkeur ademende) regenkleding (bijv. goretex-jack)
  • thermisch ondergoed
  • gamaschen
  • zakmes, waterfles, lunchtrommel en thermosfles
  • snacks (bijv. mueslirepen)
  • handschoenen en muts
  • eventueel zitmatje
  • zonnebril en zonnebrandolie
  • eventueel uitschuifbare wandelstokken (als je hier mee kunt omgaan)
  • anti-muggenzalf of olie, eventueel fijnmazig muggennetje voor over het hoofd
  • Creditcard of Pinpas; in Noorwegen wordt niet meer met contant geld betaald
  • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
  • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
  • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Eind juli wordt in Eidsbugarden het muziekfestival Vinjerock (www.vinjerock.no/) georganiseerd, mogelijk krijg je hier mee te maken.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

In Fondsbu en Gjendebu zal de eigenaar van de hut ons laten kennismaken met markante bewoners uit het verleden.

Ga je binnenkort op reis naar Noorwegen bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noorwegen. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt je vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Noorwegen - Jotunheimen

Trekking door het Land van de Reuzen

Trekking langs fjellstue, berghut en hotel, met bagagevervoer

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.