Noorwegen - Jotunheimen, 8 dagen Trekking door het Land van de Reuzen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Trekking langs fjellstue, berghut en hotel, met bagagevervoer

Een trektocht door de Jotunheimen met overnachtingen in traditionele Noorse fjellstue, berghotel en berghutten. Je volgt de routes over de Bessegen en het Svatsdalen, die de eerste Noorse bergbeklimmers in de 19de eeuw namen en hoort de bijzondere verhalen van deze pioniers en je slaapt in de oudste Noorse berghut Gjendebu. Dit alles in een spectaculair berglandschap van het nationale park. De perfecte kennismaking met the mountains of Norway.

Uniek aan deze reis

 • Historische route door nationale park
 • Twee nationale parken
 • Lokale transfers met openbare lijnbus
 • Storytelling door lokale gidsen
Zwaarte
Comfort

Historische route - Jotunheimen

Een prachtige trektocht over een historische route door Jotunheimen. Bekijk hier de video...

Dag tot dag

Noorwegen - Jotunheimen

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Op de luchthaven Gardermoen van Oslo aangekomen, nemen we aan het begin van de middag de lijnbus naar de Jotunheimen. De busreis duurt ongeveer 4 uur. De bus stopt op diverse plaatsen en naarmate we verder het binnenland in reizen, wordt het landschap steeds spectaculairder.

Overnachting in

Bygdin

Dag 2

Tijdens de twee uur duren boottocht met de Bittihorn, maak je op comfortabele wijze kennis met de reuzen van de Jotunheimen. In Eidsbugarden, gelegen aan de westelijke punt van het langgerekte Bygdin gletsjermeer, maak je ’s middags een wandeling naar de Utsikten (1518 m). De wandeling eindigt in de oude hut van Aasmund Vinje. Solbjørg, de eigenaresse van de Fondsbu fjellstue zal ons hier alles vertellen van deze markante Noor.
Wandelinformatie: 3 uur, 5 km, 400 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Eidsbugarden

Dag 3

Na het ontbijt brengen we onze bagage naar de haven. Deze wordt per boot naar onze volgende overnachtingsplaats gebracht.
De trektocht gaat beginnen met een wandeling langs het Bygdin meer en vervolgens klimmen we naar het hooggelegen bergmeer Langedalstjernet (1513 m), gelegen aan de voet van de Langedalstinden (2206 m) Via het mooie Langadalen en dalen we af naar de op de oever van het Bygdinmeer gelegen hut van Torfinnsbu.
Wandelinformatie: 22 km, 7 uur, 750 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Torfinnsbu

Dag 4

Na het ontbijt verlaten we de aan de voet van de indrukwekkende Torfinnstinden (2120 m ) gelegen hut en stijgen door het Torfinnsdalen naar het verstilde Svartsdalen. De gletsjers van de Mesmogtinden vormen hier de stille getuigen van de avonturen van de bergbeklimmers William Slingsby, Mohn en Lykken in 1876. Door eindeloze morenen bereiken we het meer van Gjende en na een mooi stuk door het berkenbos komen we bij de hut van Gjendebu, de oudste DNT hut van Noorwegen.
Na het avondeten maken we kennis met Gjendine. Zij is in 1871 in Gjendebu geboren en was voor de componist Edvard Grieg een belangrijke inspiratiebron.
Wandelinformatie: 14 km, 7 uur, 600 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Gjendebu

Dag 5

Vandaag maak je een dagtocht vanuit de hut. De wandeling begint met een pittige klim naar de top van de Gjendetunga (1516 m) – met een uniek panorama over het Gjendemeer en de omliggende met gletsjers bedekte toppen. Na het ronden van de Tungepiggan dalen we af langs de klaterende Veslå-rivier terug naar de berghut. Wandelduur: 14 km, 550 m stijgen en dalen, ca. 5 uur lopen. Je kunt vandaag natuurlijk ook een rustdag nemen...

Overnachting in

Gjendebu

Dag 6

Nadat we onze bagage bij de pier hebben gedropt, lopen we door het berkenbos langs de oevers van het Gjendemeer naar de voet van de Bukkelaegeret. Een steile klim, met hier en daar een ketting als hulpmiddel, brengt ons op de hoogvlakte van Memurutunga. Hier leven nog groepen rendieren. Terwijl je over de bergrug van de Lågtunga wandelt, heb je steeds een mooi zicht op het fraai gekleurde Gjendemeer. Aan het einde van de middag daal je af naar de mooi gelegen hut van Memurubu.
Wandelinformatie: 10 km, 6 uur, 800 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Memurubu

Dag 7

Met de beklimming van de Besseggen, staat vandaag de koninginnentocht op het menu. Deze iconische graat staat voor vele Noren op de bucketlist en het zal vandaag dan ook een stuk drukker zijn..
Gelijk vanaf de hut stijgen we naar een hoogte van 1500 m. In de verte zien we de gletsjers van de Surtningssue liggen. Bij het Bessvatnet aangekomen beginnen we al klauterend aan de Besseggen. Kijk je naar rechts dan zie je 500 m lager de boot met onze bagage voorbijkomen. Deze wordt naar de volgende hut gebracht.
Na de korte pauze aan de voet van de stenen pyramide op de top van de Veslfjellet (1743 m) dalen we af naar de grote hut van Gjendesheim.
Wandelinformatie: 13 km, 8 uur, 1100 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 8

Na het ontbijt verlaten we met de bus het nationale park en rijden we met de lijnbus via Fagernes naar de luchthaven van Oslo. Aan het einde van de middag vlieg je terug naar Nederland.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de trektocht overnacht op in mooi gelegen berghutten en bergpensions, de fjellstues. Je slaapt in tweepersoonskamers en soms zijn douche en toilet op de gang. Dekbedden en dekens zijn overal aanwezig en je krijgt ter plaatse een lakenzak en een handdoek. Alleen in Torfinsbu slaap je in een meerpersoonskamer.
Je kunt in de accommodaties bij voorkeur betalen met een betaalkaart of credicard.


Over de maaltijden

Iedere avond kun je genieten van een driegangen maaltijd en natuurlijk is er na het eten altijd koffie… Tijdens het zeer uitgebreide Noors ontbijtbuffet maak je je eigen lunchpakket klaar. Je thermosfles kun je ter plaatse laten vullen met thee, koffie of warme bessensap.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • busreis Oslo/Gardemoen - Bygdin en Gjendesheim - Oslo/Gardemoen
 • verblijf in berghutten/berghotel
 • bagagevervoer tussen de accommodaties met bus en boot
 • alle maaltijden vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • diensten 1 SNP reisleider

Niet inbegrepen

 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • evt. overige entrees

Let op! Het vervoer van de ruimbagage (koffer) is bij KLM niet meer inbegrepen. Voor KLM vluchten kan het vervoer van ruimbagage met korting geboekt worden via KLM.com. Op de luchthaven moet het volledige tarief betaald worden (ongeveer 30 euro per koffer). Actuele informatie staat op de website van KLM (www.klm.com).

Over de activiteiten

De dagtochten variëren in zuivere looptijd van 3 tot 8 uur. De te overbruggen hoogteverschillen wisselen sterk van een paar honderd meter tot een maximum van 1100 m stijgen en dalen. Het terrein is vrij ruig en rotsachtig, wat betekent dat de paden veelal oneffen en stenig zijn. Goede tredzekerheid is noodzakelijk. Een enkele keer komt u door moerassig terrein en kan de ondergrond drassig zijn. Toch adviseren wij geen fjell-laarzen, maar een stevige wandelschoen met een goed profiel. De weersomstandigheden op de fjell kunnen een verzwarende factor vormen.

Op dag 3 moet je door een beek waden. Omdat het waterpeil te hoog kan zijn om dit met bergschoenen te doen, adviseren we je om waadschoenen en een handdoekje mee te nemen.

De trektocht is niet geschikt voor wandelaars die hoogtevrees hebben. Je wandelt regelmatig over een smal paadje met daarnaast een diepe afgrond van enkele honderden meters. Ook zijn er enkele stukken met kettingen beveiligd. De beklimming van de Besseggen is deels klauteren.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet je het reisgezelschap op het vliegveld van Oslo (Gardermoen) of in de eerste accommodatie.

Over de route en parkeergelegenheden


Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM naar Oslo (Gardermoen).

Vluchtschema
KL 1143 Amsterdam - Oslo vertrek om 09.20 aankomst 11.05 uur
KL 1148 Oslo - Amsterdam vertrek om 17.20 aankomst 19.10 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Wil je weten hoeveel bagage je mag meenemen tijdens je vliegreis met KLM? Voor veel KLM bestemmingen moet je voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

Het weer is met name boven de boomgrens niet altijd voorspelbaar. Dit betekent dat je rekening moet houden met harde wind en kans op regen. De periodes die wij gekozen hebben, bieden de wandelaar de meeste kans op mooi weer. Maar zelfs sneeuwval is mogelijk. De gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 10º en 20 ºC, terwijl het 's nachts dicht bij het vriespunt kan komen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noorwegen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. In berghutten is het mogelijk versnaperingen te kopen. Je kunt het best betalen met een betaalkaart of creditcard.

Omdat de bagage vervoerd wordt, kun je volstaan met een weekendtas of duffel. Een koffer is niet echt handig.  Een grote rugzak verdient echter de voorkeur.  Voor de wandelingen heb je een degelijke dagtochtrugzak (inhoud 35 liter) nodig, met ruimte voor proviand, thermos, warme en regenkleding.

 • een degelijke dagtochtrugzak (ca. 30 liter)
 • goed ingelopen en stevige, hoogsluitende bergschoenen met een goed profiel.
 • In verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren.
 • advies om gehele bagage mee te nemen in een grote rugzak i.v.m. diverse bus- en treintransfers
 • zaklamp
 • eventueel zwemkleding
 • waadschoenen en handdoekje
 • warme en winddichte kleding (bijv. fleecevest)
 • goede (bij voorkeur ademende) regenkleding (bijv. goretex-jack)
 • eventueel thermisch ondergoed
 • gamaschen
 • geïsoleerde thermosfles (minimaal 1 liter)
 • handschoenen en muts
 • eventueel zitmatje
 • zonnebril en zonnebrandolie
 • eventueel uitschuifbare wandelstokken
 • anti-muggenzalf of olie, eventueel fijnmazig muggennetje voor over het hoofd
 • Noorse valuta (Noorse Kronen)
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • eventueel zakmes, verrekijker, fototoestel
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

In Fondsbu en Gjendebu zal de eigenaar van de hut ons laten kennismaken met markante bewoners uit het verleden.

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Noorwegen - Jotunheimen

Trekking door het Land van de Reuzen

Trekking langs fjellstue, berghut en hotel, met bagagevervoer

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten