Over de accommodaties
Tijdens de trektocht overnacht je in mooi gelegen berghutten en fjellstues. Dekbedden en dekens zijn overal aanwezig. Je neemt zelf een lakenzak, kussensloop en handdoek mee. Douche en toilet zijn meestal op de gang, heel soms heb je een privé badkamer op de kamer. In de bemande berghutten en fjellstues is elektriciteit, meestal geen wifi en soms 4G.
Je slaapt in principe met iemand anders op een tweepersoonskamer. Er zijn (beperkt) éénpersoonskamers te boeken tegen een toeslag. Dit geldt echter alleen voor de nachten in Bygdin, Fondsbu en Gjendesheim (3 van de 7 nachten).
In de zelfbedieningshut Torfinnsbu is geen elektriciteit, maar wel een warme houtkachel, kaarsen en een uitgebreide provisiekast. Je maakt in deze hut zelf je eigen maaltijden klaar en haalt buiten drinkwater. Je slaapt in een meerpersoonskamer en het zweet kan je in het meer afspoelen.
NB. Bij grote drukte en een volle groep kan het voorkomen dat iemand in Torfinnsbu op een matras op de grond slaapt.
Over de maaltijden
Iedere avond kun je genieten van een driegangen maaltijd en natuurlijk is er na het eten altijd koffie… Tijdens het zeer uitgebreide Noors ontbijtbuffet maak je je eigen lunchpakket klaar. Je thermosfles kun je ter plaatse laten vullen met thee, koffie of warm bessensap.
Torfinnsbu is een zogenaamde zelfbedieningshut, hier maken we samen de maaltijden klaar met de etenswaren uit de provisiekamer.
In Noorwegen is cash geld nagenoeg uitgefaseerd, je kunt drankjes betalen met pinpas of creditcard.
Inbegrepen
- alle overnachtingen
- alle maaltijden vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
- bagagevervoer tussen de accommodaties met bus en boot
- diensten 1 SNP reisleider
- digitale reisinformatie
Niet inbegrepen
- heen- en terugreis plus aansluitende transfer (optioneel)
- verzekeringen
- uitgaven van persoonlijke aard (vooral alcohol is duur)
Reisinformatie
Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.
Over de activiteiten
De te overbruggen hoogteverschillen wisselen sterk van een paar honderd meter tot een maximum van 1100 m stijgen en dalen. Het terrein is ruig en rotsachtig, wat betekent dat de paden veelal oneffen en stenig zijn, soms loop je alleen maar over grote rotsblokken. Goede tredzekerheid is noodzakelijk. Afhankelijk van het weer kom je meer of minder door moerassig terrein en kan de ondergrond drassig zijn. Toch adviseren wij geen fjell-laarzen, maar een stevige wandelschoen met een goed profiel. De weersomstandigheden op de fjell kunnen een verzwarende factor vormen. Ook met relatief weinig kilometers ben je in dit terrein lang onderweg.
Op dag 3 moet je door een beek waden. Omdat het waterpeil te hoog kan zijn om dit met bergschoenen te doen, adviseren we je om waadschoenen en een handdoekje mee te nemen.
De trektocht is niet geschikt voor wandelaars die hoogtevrees hebben. Je wandelt regelmatig over een smal paadje met daarnaast een diepe afgrond, enkele stukken zijn met kettingen beveiligd. De beklimming van de Besseggen wordt jaarlijks door duizenden mensen gedaan, maar is wel een beetje klauteren.