Fietsen Noord-Brabant

Nederland - Het Groene Woud & Maashorst, 5 dagen Het Brabants Kloosterpad per fiets

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs sfeervolle kloosterhotels en abdij

In 2021 werd het Brabants Kloosterpad geopend, een wandelroute van 330 km langs (voormalige) kloosters, abdijen en religieus Brabants erfgoed. Wij namen dat als uitgangspunt, selecteerden er een stukje uit en maakten er een fietstocht van. Bijzonder is dat je overnacht in een abdij en 3 voormalige kloosters, allen zeer sfeervolle en historische onderkomens. De fietsroute voert je langs de mooiste natuur- en cultuurlandschappen van Midden-Brabant, met veel aandacht voor het religieus erfgoed in de vorm van kloosters en abdijen. Je start - natuurlijk- in 's Hertogenbosch en fietst door natuurpark De Maashorst met haar wisenten en taurossen naar het prachtige kasteel van Heeswijk-Dinther waar je overnacht in de Abdij van Berne, te gast bij de Norbertijnen. Dan via Erp, Handel en Gemert naar het Missieklooster Heilig Bloed, waar je overnacht in de Brabantse Kluis. Via de Strabrechtse Heide fiets je zo de hippe stad Eindhoven in, waar je overnacht in het voormalige Augustijnenklooster. De laatste dag fiets je door het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Via de gezellige dorpskernen van Oirschot en Oisterwijk, de Kampina en Oisterwijkse Vennen met als toetje het National Park Loonse en Drunense Duinen, terug naar Den Bosch waar je ook in een kloosterhotel overnacht. Bagagevervoer is inbegrepen of neem je zelf mee op de fiets.

Uniek aan deze reis

  • Aandacht voor religieus erfgoed
  • Bagagevervoer inbegrepen of zelf meenemen op de fiets
  • Echt Brabants fietsavontuur
  • Kampina, Oisterwijkse Vennen, Maashorst
  • Kleinschalige Nationaal Landschap Groene Woud
  • Overnachten in kloosterhotels en abdij
  • GPS-tracks aanwezig
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Nederland - Groene Woud en Maashorst

In het kort ziet je programma voor de komende 5 dagen er als volgt uit:

  • Dag 1: aankomst 's Hertogenbosch, overnachting kloosterhotel
  • Dag 2: fietsen van Den Bosch, via Maashorst naar Heeswijk-Dinther, overnachting abdij van Berne
  • Dag 3: fietsen van Heeswijk-Dinther naar Aarle-Rixtel, overnachting kloosterherberg
  • Dag 4: fietsen van Aarle-Rixtel naar Eindhoven, overnachting kloosterhotel
  • Dag 5: fietsen van Eindhoven naar "s Hertogenbosch, einde arrangement.
Voor meer details, zie dag-tot-dagprogramma.

Dag 1

Op eigen gelegenheid reis je per trein of auto naar 's Hertogenbosch. Den Bosch is een heerlijke stad waar veel te zien en te doen is, dus prima om hier om tijd aan te komen. Je hotel ligt op 800 meter lopen van de Sint-Jan Kathedraal en 6 minuten fietsen vanaf het centraal station.

Overnachting in

's Hertogenbosch

Dag 2

Mocht je er gisteren niet aan toegekomen zijn dan begin je de dag met een kort bezoek aan Den Bosch. Aangezien één van de thema's van deze fietsreis het religieus erfgoed is kan een bezoek aan de Sint-Jan Kathedraal natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Zwanenbroederhuis, Groot Tuighuis, het Noord-Brabants Museum of het Jheronimus Bosch Art Center bieden mogelijkheden tot verkenning.
Dan stap je op de fiets en verlaat je de stad in oostelijk richting. Via Vinkel en Nistelrode fiets je het natuurpark de Maashorst binnen. Hier heb je kans zo maar oog in oog te staan met de wisenten en taurossen en fiets je over heerlijke paden door bos en over savanne-achtige velden. Misschien even de benen strekken in de zandduinen van de Bedafsche Bergen alvorens je eindstation de Abdij van Berne bereikt. Zorg dat je op tijd bent want om stipt 18.30 is de broodmaaltijd die je gezamenlijk met de Norbertijner monniken nuttigt. Er is gelegenheid om met hen in gesprek te gaan, of om 18.00 uur de viering bij te wonen. Al met al moet je het zien dat je te gast bent bij de Norbertijnen, met een eenvoudige overnachting, geen doorsnee 'hotel-ervaring'.

Dagafstand: 60 km; 230 m stijgen en dalen

Overnachting in

Heeswijk

Dag 3

Na het ontbijt verlaat je de Norbertijner Abdij van Berne en al snel kom je bij een volgende toplocatie: het bijna 1000 jaar oude Kasteel Heeswijk. Plan wat tijd in voor een bezoek (alleen op maandag gesloten) van kasteel en landgoed, of een kopje koffie Bij de Barones. Daarna steek je de Zuid-Willemsvaart over en fiets je door de natte landen van de Wijboschbroek. Verder gaat het, dwars door Veghel, over een verrassend pad langs de rivier de Aa.Tussen Boekel en de bedevaartsplaats Handel ligt Huize Padua. Dit 18e eeuwse voormalige klooster is nu een levendig landgoed en in gebruik als opvang voor kwetsbare mensen. In Gemert, met gezellige terrassen, passeer je het Kasteel Gemert, in 1391 gesticht door de Kruisridders van de Duitse Orde. 
In de velden ten noordoosten van Aarle-Rixtel zie je van verre al het Missieklooster Heilig Bloed liggen. Hier overnacht je in de aangrenzende voormalige langgevelboerderij, de Brabantse Kluis. Loop nog even door de kloostertuin, met mooie doorkijkjes en een Lourdesgrot.

Dagafstand: 55,5 km, 200 m stijgen en dalen

Overnachting in

Aarle-Rixtel

Dag 4

Met een grote boog fiets je om Helmond heen, langs Asten en Vlierden. Een hoogtepunt wordt zeker het doorkruisen van de Strabrechtse Heide. Bezoek de schaapskooi en plof even neer op het terras van het Heidecafé. Een mooi fietspad langs het Eindhovens Kanaal brengt je moeiteloos naar je volgende overnachtingsplaats: Hotel Mariënhage in het voormalige Augustijnen klooster.
Eindhoven is een verrassende stad, bruisend en vol cultuur. Neem dan ook de tijd om deze 's middags te verkennen. Een goed museum, zoals het van Abbemuseum, of artefacten uit de tijd dat Philips de stad gevormd heeft.

Dagafstand: 55 km, 220 m stijgen en dalen

Overnachting in

Eindhoven

Dag 5

Noord-Brabant is doorsneden door kanalen, dat zul je vandaag merken. Je verlaat Eindhoven en via het Beatrixkanaal en Wilhelminakanaal bereik je het authentieke Brabantse dorp Oirschot. Met haar Mariakerk, Sint Petrus Basiliek en het Klooster Nazareth valt er flink wat religieus erfgoed te ontdekken. En natuurlijk een koffietje op een van de terrasjes in de historische dorpskern.
Via de gehuchten Tregelaar en Polsdonken bereik je het dal van het riviertje de Beerze, aan de grens van het natuurgebied de Kampina. Hier is veel aan natuurontwikkeling gedaan om de Beerze weer haar natuurlijke loop terug te geven. Het volgende natuurjuweel dat je doorkruist zijn de Oisterwijkse Bossen & Vennen. Leer over de bijzonder natuur in het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Via het dorp Oisterwijk fiets je zo het Nationaal park Loonse en Drunense Duinen binnen. Bos, heide maar vooral de zandverstuivingen maken indruk. Dan volgt het laatste stukje van je fietsreis, langs het Drongelens Kanaal terug naar de Soete Moeder in 's Hertogenbosch. Hier haal je je bagage op en is je arrangement ten einde. Tenzij je natuurlijk een extra nacht hier hebt bijgeboekt.

Fietsafstand: 67 km, 220 m stijgen en dalen

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In 's Hertogenbosch overnacht je in het voormalige Nemiusklooster van de zusters van Liefde. Nog steeds overheerst hier de rust, terwijl je toch in het centrum van de stad verblijft, op slechts 800 meter van de Sint-Jan kathedraal. Kamers zijn uitermate comfortabel en natuurlijk met prive badkamer en het hele gebouw is erg sfeervol, met tevens een fijne binnentuin.
In Heeswijk ben je te gast in de Abdij van Berne waar nog 13 Norbertijnen wonen en werken. Dit is je kans om het leven in een nog functionerende abdij mee te maken. Je kunt in gesprek met ze gaan, je nuttigt een gezamenlijke broodmaaltijd en ontbijt en indien je wenst kun je en avond- of ochtendmis bij wonen. In ieder geval een memorabel verblijf. Kamers zijn eenvoudig maar met prive badkamer. Aangezien er maar een paar tweepersoonskamers zijn, is de kans aanwezig dat je gescheiden overnacht op eenpersoonskamers.
In Aarle Rixtel staat het Missiehuis van het Heilig Bloed. Hier tegenaan staat de Herberg de Brabantse Kluis waar je overnacht in de voormalige kloosterboerderij. Hier tref je Brabantse gezelligheid, fijne hotelkamers en een goed restaurant.
Midden in het centrum van Eindhoven overnacht je in Hotel Mariënhage. Dit is een zeer comfortabel en mooi hotel, waar historie, kunst en moderne faciliteiten samen komen. Het is gevestigd in het voormalige Klooster Mariënhage van de Order der Augustijnen. Kamers zijn prachtig ingericht, en ook al oogt het hotel tamelijk grootschalig, er is erg veel aandacht aan details gegeven. De oudste muur van Eindhoven, de prijswinnende entreehal en fraaie lichtkunstobjecten dragen bij aan een unieke overnachting.

Maaltijden

Het ontbijt is overal inbegrepen. Voor het diner kun je terecht in je accommodatie of een restaurant in de buurt. Soms kun je in de accommodatie ook een lunchpakket laten maken, maar natuurlijk zijn er in ieder dorp mogelijkheden genoeg om zelf wat inkopen voor de lunch te doen, of een lunchgelegenheid op te zoeken.
Alleen in de Abdij van Berne is ook het avondeten inbegrepen. Dat is, zoals gebruikelijk in een abdij, een eenvoudige broodmaaltijd. Deze wordt samen met de Norbertijner monniken genuttigd. 

Inbegrepen

  • 4 overnachtingen
  • 4x ontbijt
  • 1x avondbroodmaaltijd Abdij van Berne
  • Bagagevervoer
  • Toeristenbelasting
  • Fietsroutes in route-app
  • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • eventuele parkeerkosten auto
  • overige maaltijden
  • persoonlijke uitgaven en entrees
  • optioneel huurfiets (zelf regelen)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je fietst gemiddeld tussen de 54 en 65 km per dag met op sommige dagen een optionele verlenging. De fietsroutes gaan over verharde wegen en fietspaden, soms een klein stukje onverhard. Soms kan de wind een verzwarende factor zijn, maar echt lang zijn de etappes niet. Je komt onderweg genoeg plekken tegen waar je even lekker kunt uitrusten, waar je iets kunt drinken of eten en natuurlijk heb je tijd genoeg om al die leuke stadjes en dorpjes te bezichtigen.

Extra dagen

Je kunt overal een extra nacht boeken maar daar krijg je geen extra fietsetappes bij.

Speciale verzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten.

Extra's

Verlengingshotels

Kloosterhotel de Soete Moeder

De naam van het hotel, 'de Soete Moeder', verwijst naar de Zoete Lieve Moeder, de beschermvrouwe van 's-Hertogenbosch. Het werd in 1928-1929 gebouwd als Nemiusklooster. Naast dat de nonnen 75 jaar het klooster bewoonden, hadden zij ook zorg- en onderwijstaken in het klooster zelf en de wijk. Vanaf 2016 is het voormalige klooster omgetoverd in een hotel, zonder daarbij de sfeer van het klooster te verliezen. Kamers zijn niet klein, maar variëren wel in grootte, en zijn voorzien van alle hedendaags comfort en natuurlijk privé badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in de nostalgische eetkamer. Lees een boek in de voormalige kapel, geniet van een koffietje in de kloostertuin. En binnen 800 m lopen sta je al bij de Sint-Jan kathedraal.

Aanvullende opties

Fietsvakantie zonder bagagevervoer

Korting bagagevervoer

Bagagevervoer is standaard inbegrepen. Toch kun je er voor kiezen om daar geen gebruik van te maken en je bagage in zelf meegebrachte fietstassen op je eigen fiets te vervoeren. Dat scheelt in de kosten want daarvoor krijg je natuurlijk een korting. Maar ook vanuit duurzaamheid is het een idee te overwegen om zelf je bagage op de fiets mee te nemen. Er hoeft dan namelijk geen taxi voor jou te rijden van plaats naar plaats. Je bent al heel duurzaam bezig doordat je fietst op je vakantie, maar al helemaal duurzaam als je ook je bagage zelf op je fiets vervoert.

De korting hiervoor wordt verwerkt in de reissom.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Kom je met eigen auto dan kun je deze niet de hele week laten staan bij het hotel in Den Bosch. Je kunt wel lang parkeren op P + R Transferium de Vliert waarbij busvervoer van de P naar de stad is inbegrepen.

Trein informatie

Aangezien het arrangement begint en eindig in Den Bosch kun je natuurlijk heel gemakkelijk met de trein komen. Ook de fiets kan mee in de trein tegen betaling. Wil je niet je eigen fiets meenemen in de trein dan huur je gemakkelijk een fiets in Den Bosch.

Je kunt de reis starten op elke dag van de week tussen begin april en eind oktober, behalve op zaterdag. Want met start op zaterdag kom je op zondag in de Abdij van Berne en dat is de rustdag voor de Norbertijnen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Midden-Brabant ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Carmacal Kloosterpad fietsttocht 701075

We raden je aan om een fietshelm te dragen, zeker als je met een elektrische fiets gaat.
We gaan er van uit dat je eigen fietsen meeneemt, maar natuurlijk is het mogelijk zelf een fiets in 's Hertogenbosch te huren.

Bagagevervoer is standaard inbegrepen. Toch kun je er voor kiezen om daar geen gebruik van te maken en je bagage in zelf meegebrachte fietstassen op je eigen fiets te vervoeren. Dat scheelt in de kosten want daarvoor krijg je natuurlijk een korting. Maar ook vanuit duurzaamheid is het een idee te overwegen om zelf je bagage op de fiets mee te nemen. Er hoeft dan namelijk geen taxi voor jou te rijden van plaats naar plaats. Je bent al heel duurzaam bezig doordat je fietst op je vakantie, maar al helemaal duurzaam als je ook je bagage zelf op je fiets vervoerd.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Nederland - Het Groene Woud & Maashorst

Het Brabants Kloosterpad per fiets

Fietsvakantie langs sfeervolle kloosterhotels en abdij

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).