286205 banner

Namibië - Rondreis, 16 of 19 dagen per 4x4 door de Namib en outback van Namibië

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Avontuurlijk natuurrondreis per 4x4 kampeerauto met daktent en langs guesthouses

De schaal en de onverschrokken schoonheid van de wildernis in Namibië is betoverend. Met een volledig uitgeruste 4x4 terreinauto (met kampeer- en kookspullen) met daktent, maak je een avontuurlijke rondreis door een haast sereen woestijnlandschap, over bergpassen door ruige bergketens en beklim je ‘s werelds hoogste zandduinen. Kajak op de golven van de Atlantische Oceaan bij Walvis Bay en verbaas je over de zeeleeuwen die aan je peddel knabbelen of op je zeekayak springen uit nieuwsgierigheid. Tegen de witte achtergrond van de zoutpannen van Etosha, steekt het talrijke wild af, zoals olifanten, neushoorns, leeuwen en luipaarden. Voorzien van een routeboek, rijd je naar Kaokoveld in het desolate noorden van Namibië, een van de laatste stukjes echte wildernis in Zuidelijk Afrika. Maak kennis met de Himba, één van de laatste semi-nomadische stammen in Afrika. Hoor vanuit je daktent het geruis van de Kunene-rivier die verderop via de wonderschone Epupa watervallen zich een weg baant naar de Atlantische Oceaan.

De basisreis duurt 16 dagen. Door de toevoeging van een verblijf in het Daan Viljoen Park creëer je een 19-daagse reis.

Uniek aan deze reis

 • 16-daagse en 19-daagse variant mogelijk
 • 4x4 terreinwagen veilig en avontuurlijk
 • Etosha NP volop wildlife
 • Fraaie kampeerplaatsen op unieke locaties
 • Himba: laatste semi-nomaden zuidelijk Afrika
 • Namibië: selfdrive land bij uitstek!
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Video - Met SNP naar Namibië

Tijdens een prachtige rondreis door Namibië met de familie heeft Gijs Mourits een videoverslag gemaakt. Wil jij Namibië beleven zoals Gijs en zijn familie Namibië hebben beleefd? Bekijk dan de video op YouTube.

Dag tot dag

Namibië - Rondreis

In het kort ziet je programma er als volgt uit.

NB: er is voor deze reis een 16-daagse en 19-daagse variant mogelijk. Zie bij beschrijving vanaf dag 16.

 • Dag 1:   aankomst Windhoek, overnachting hotelpension
 • Dag 2:   rijden naar Namib Naukluft National Park, kamperen Sesriem
 • Dag 3:   verkenning Nambi Naukluft NP met Deathvlei en Sossusvlei, kamperen Sesriem
 • Dag 4:   rijden over Gaub en Kuiseb Pass naar Swakopmund, overnachting guesthouse in Swakopmund
 • Dag 5:   verkenning omgeving Swakopmund, overnachting guesthouse in Swakopmund
 • Dag 6:   via Dorob Nationaal Park naar Twyfelfontein, kamperen Twyfelfontein
 • Dag 7:   rijden naar Ongongo vallei Kaokoland, kamperen Ongongo River
 • Dag 8:   verkenning Ongongo vallei, kamperen Ongongo River
 • Dag 9:   via Opuwu naar grens met Angola, kamperen Epupa Falls
 • Dag 10: verkenning Epupa en Epupa Falls, kamperen Epupa Falls
 • Dag 11: via Kamanjab naar westgrens Etosha National Park, kamperen Olifantsrus
 • Dag 12: rijden door Etosha National Park, kamperen Okaukuejo Waterhole
 • Dag 13: nog een dag in het park, kamperen Okaukuejo Waterhole
 • Dag 14: verlaat Etosha via oostuitgang, rijden naar Onguna Game Reserve, kamperen Onguna Game Reserve
 • Dag 15: rijden via Otjiwarango naar Waterberg Plateau National Park, kamperen Waterberg Wilderness Reserve

Programma 16-daagse reis:

 • Dag 16: rijden naar Windhoek, inleveren huurauto, einde reis

Programma-19-daagse reis

 • Dag 16: rijden naar Khomas Highlands,kamperen Daan Viljoen Park
 • Dag 17: verblijf Daan Viljoen Park
 • Dag 18: verblijf Daan Viljoen Park
 • Dag 19: rijden naar Windhoek, inleveren huurauto, einde reis

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

 

Dag 1

Bij aankomst op het vliegveld Husea Kutako van Windhoek word je hartelijk verwelkomd. Met een transfer rijd je in een half uur naar Windhoek waar je bij het autoverhuurbedrijf de 4x4 huurauto in ontvangst neemt. Middels een briefing krijg je een goede uitleg over alle belangrijke facetten van de 4x4 auto, de daktent(en) en de bijbehorende kampeer- en kookmaterialen. Hierna rijd je naar het nabijgelegen guesthouse. 

De hoofdstad Windhoek is het geografische- en politiek centrum van het land. Neem de tijd om het koloniale- en moderne centrum te verkennen waarbij de Duitse bezetters (1883-1918) hun sporen zichtbaar hebben achtergelaten. Omdat Windhoek op 1660 meter hoogte ligt heerst er een typisch landklimaat, aangenaam overdag en 's nachts fris tot koud. 

In de namiddag neemt de partner van SNP de reis met je door en ontvang je alle relevante documenten. Tevens is dit een mooie gelegenheid om allerlei vragen die je nog hebt, nog te stellen.

Te weinig ervaring met het 4x4 rijden? Heb je weinig tot geen ervaring met het rijden met een 4WD auto, boek dan de 'Cursus 4x4 Windhoek' bij, zie hieronder. Omdat de meeste vluchten 's ochtends aankomen op Windhoek, wordt deze cursus in de namiddag gegeven. De cursus kan op verzoek naar een eerder tijdstip worden verplaatst. Check goed van te voren of je wel of niet een extra overnachting nodig hebt in Windhoek.

Overnachting in

Windhoek

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

rijcursus-4x4-windhoek.jpg

Cursus 4x4 huurauto in Windhoek

Met deze cursus leer je alles over de 4x4 huurauto waarin je de rondreis gaat maken. Je leert hoe je een band moet verwisselen (met alle veiligheidsaspecten van dien), je rijdt een off-road parcours waarbij de instructeur naast je zit en je allerlei aanwijzingen geeft over het rijden op gravel en zand, wanneer je gebruik maakt van 4x4 en of je dit dan in low of high gear doet. Ook leer je hoe je omgaat met bandenspanning en rijden over asfalt, verharde gravelwegen en rul zand. Tot slot van deze twee uur durende cursus rijd je een aantal km's op een gravelweg waarmee je wederom veel tips krijgt wat wel en wat niet te doen. Een echte aanrader deze cursus om je kennis op te frissen en je veilig én met zelfvertrouwen met een 4x4 terreinwagen door het onherbergzame ruige Namibie te loodsen.

Dag 2

Het avontuur gaat beginnen! Nadat je de nodige proviand hebt ingeslagen vangt de tocht aan. Al vrij snel verandert de weg na Rehoboth van asfalt naar gravel. Langzaam daal je het plateau (ca. 1700m) af richting Sesriem. Met het passeren van de Remhoogtepas – een desolate  omgeving van rotswoestijn - doemt het onherbergzame gebied van de Naukluftbergen op. Over een haast Serengeti-achtige vlakte priemen bergen door glooiende grasvlakten. Tegen de achtergrond van oplichtende bergen –in een rijk kleurenspectrum van  licht geel tot donker rood – heb je kans de eerste gemsbokken, springbokken en struisvogels te zien. De komende twee nachten kampeer je op een prachtige kampeerplek met 360 graden uitzicht rondom  in het Namib Naukluft National Park. 

De Sesriem Oshana Campsite biedt slechts 12 ruim opgezette kampeerplekken. Iedere plek beschikt over schaduw en elektriciteit, privé sanitair (toilet, wastafel, douche met koud én warm water), een barbecue, een veranda en een keukentje met aanrechtblad met wasbak. De uitzichten vanaf Sesriem Oshana zijn schitterend: zowel overdag als ’s nachts. Er is een zwembad aanwezig op de campsite waar alle campinggasten gebruik van mogen maken. Bij het aangrenzende Service Station vindt je een klein tankstation met werkplaats, een winkeltje met prima voorraad en een internet café.

Rijafstand: ca. 350 km (ca. 6 uur rijden)

Overnachting in

Sesriem

Dag 3

Vroeg uit de veren! Omdat je binnen het Namib Naukluft National Park overnacht kun je al voor zonsopgang op pad, dus voor de drukte ben je weg! Naarmate je dichterbij de Deathvlei komt, raak je steeds meer ingesloten door de Namib zandduinen. Op de zandduin Dune 45 kun je de eerste schreden zetten langzaam omhoog in het rulle zand om van de omgeving te genieten. Ook kun je dit doen bij de zandduinen rondom Deathvlei. De laatste paar kilometer naar deze Deathvlei en Sossusvlei vormt de eerste uitdaging om door rul zand te rijden. Dode bomen in de Deathvlei steken scherp af tegen de witte ondergrond en de rode zandduinen. De groene bomen aan de randen maken het geheel tot een surrealistisch schouwspel.

Voor de middag kun je de  Sesriem canyon verkennen. De door water en wind geërodeerde kloof is niet alleen mooi, het biedt je tevens een aangename verkoeling die je ook bij het zwembad bij de kampeerplaats kunt vinden.

Overnachting in

Sesriem

Dag 4

In een landschap met glooiende heuvels en bergen waarin diverse afzettingslagen goed zijn te zien, rijd je naar Solitaire. Deze eigenaardige plaats ‘in the middle of nowhere’ verbeeldt met zijn vele autowrakken de hardheid van deze omgeving. In de winkel Moose McGregors Desert Bakery dien je beslist een stukje vers gebakken appeltaart te bestellen. Let op de vele vogels, ook zij weten de taart op hun ‘waarde’ te schatten…

Het rijden door de Gaub pas en de Kuiseb pas is een enerverende ervaring. De weg slingert zich door de rotswoestijn die wordt doorsneden met diepe kloven waar je doorheen rijdt. Op de zwarte rotshellingen is het verbazingwekkend wat voor prachtige bonzai-achtige boompjes groeien. Richting de Atlantische Oceaan gaat de weg met vals plat naar beneden door het Dorob National Park waar de kwetsbare woestijnflora en – fauna wordt beschermd. Via een stukje onvervalst asfalt – je zou even willen dat het er niet was – rijd je via de industriestad Walvis Bay over de zanderige weg naar Swakopmund.

De komende nachten verblijf je in het Fischreiher Guesthouse. Het beschikt over slechts 8 kamers en is daarmee met recht een kleinschalige accommodatie te noemen. Gelegen in een rustige buitenwijk, maar nog altijd op loopafstand van diverse restaurants en het strand van Swakopmund. Het kleine centrum is ongeveer 4,5 km verderop gelegen. Parkeren kan op eigen terrein (bewaakt) zonder extra kosten. Alle kamers zijn netjes uitgerust en beschikken over een eigen badkamer, gratis WiFi, een koelkast en koffie/thee faciliteiten.  

Rijafstand: ca. 350 km (ca. 5 uur rijden)

Overnachting in

Swakopmund

Dag 5

Op deze vrije dag in Swakopmund kun je een wandeling maken door het oude kleine centrum van Swakopmund waar de Duitse architectuur van enkele gebouwen de Duitse koloniale tijd verraden. 

Optionele excursies! De 'outdoor-lovers' komen volledig aan hun trekken met onderstaande optionele excursies, elk heel verschillend maar beiden o-zo-leuk! Wil je verzekerd zijn van deelname aan een van deze optionele excursies, boek deze dan direct bij je boeking. 

 • Zeekayakken met de zeeleeuwen. Vanuit Walvis Bay start een tocht per jeep langs de zoutwinningsvelden naar het schiereiland Pelican Point. Stap een tweepersoonskayak in om in het rustige water de zeeleeuwen van dichtbij te zien. Ze krioelen onder de kayak, bijten in je peddel en zwemmen met je mee nieuwsgierig en speels als ze zijn. Met een beetje geluk spot je zelfs Bengula dolfijnen.
 • The Living Desert Tour. Laat je de geheimen van de woestijn onthullen in het Dorob National Park. Een ervaren ‘woestijnchauffeur’ – een kunst op zich -  zal de  ‘bush newspaper’ lezen. Sporen verraden dat er leven is in deze gortdroge woestijn waar zelden meer dan 5 mm regen per jaar valt. Je gaat op zoek naar dieren zoals kameleons, hagedissen en gecko's die zich perfect hebben aangepast aan het woestijnklimaat. 

Tot slot zal een wandeling op de pier met een diner in het restaurant met een ondergaande zon een fraaie afsluiting van de dag zijn.

Overnachting in

Swakopmund

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

NA_Living_Desert_tour_WEB.jpg

The Living Desert Tour

De 'Living Desert Tour' onthult de geheimen van de woestijn in het Dorob National Park. Een ervaren 'woestijnchauffeur' - een kunst op zich - zal de 'bush newspaper' lezen. Sporen verraden dat er leven is in deze gortdroge woestijn waar zelden meer dan 5 mm regen per jaar valt. De excursie duurt ca. 5 uur in totaal, een drankje en een snack onderweg is inbegrepen.

NA_Pelican_point_01_JB_WEB.jpg

Zeekayakken Pelican Point

Deze excursie start vanuit Walvis Bay met een 4x4 jeep waarmee je langs de zoutwinningsvelden naar het schiereiland Pelican Point rijdt. Stap de tweepersoonskayak in om in het rustige water de zeeleeuwen van dichtbij te zien. Ze krioelen onder de kayak, bijten in je peddel en zwemmen met je mee nieuwsgierig en speels als ze zijn. Met een beetje geluk spot je zelfs Bengula dolfijnen. Op de terugweg proberen we de fraai gekleurde flamingos te spotten. Een drankje en snack zijn inclusief.

Dag 6

Ingeklemd tussen de Atlantische kust en de uitgestrekte zandvlakte van het Dorob National Park rijd je omhoog naar Henties Bay om daarna landinwaarts langzaam hoogtemeters te maken. In de verte doemt het roodzwarte bergmassief van de Brandberg, tevens de naam van de hoogste berg van Namibie. Na Uis verandert het vlakke landschap weer in glooiende bergen. Witte slierten lopen al mekkerend over de spaarzaam met struiken begroeide rotsachtige ondergrond. Geiten! Enkele stalletjes van Herero vrouwen vrolijken de lange weg naar Khorixas op. Naarmate je dichterbij Twyfelfontein komt, zie je steeds meer zandstenen rotsformaties in allerlei kleurschakeringen. Aan de voet van een van de vele zandstenen kopjes die deze regio rijk is, ligt de kleinschalige kampeerplek van Mowani.

De Mowani campsite ligt op ongeveer 1 km van de tented lodge van Mowani Mountain Camp. Het heeft een prachtige ligging in het hart van het historische Damaraland, vlakbij allerlei bezienswaardigheden waaronder Twyfelfontein. In de omgeving komen woestijnolifanten, springbokken en jakhalzen voor. De zonsondergang vanaf deze plek, met zijn mooie rotspartijen en ruige landschap, is onvergetelijk! Je kunt niet van de faciliteiten van de lodge gebruikmaken, maar kunt hier desgewenst wel dineren.
Er zijn slechts 7 plaatsen. ieder kampeerplaats is voorzien van privé douche, wc en spoelbak. En natuurlijk een braai. Er is geen elektriciteit.

Rijafstand: ca. 360 km (ca. 6 uur rijden)

Overnachting in

Naar Damaraland - Twyfelfontein

Dag 7-8

Voordat je verder noordwaarts rijdt richting Palmwag, liggen een paar unieke geologische plaatsen binnen handbereik. Rotsgravures bij Twyfelfontein zijn het fraaie bewijs van de bewoning door bosjesmensen ongeveer 6000 jaar geleden. Ook de 120 miljoen jaar oude rotsformaties ‘organ pipes’, gevormd van basalt en doleriet en de ‘burnt mountain’, zwart gesteente van vulkanische oorsprong, zijn een bezoek meer dan waard. Het ‘Living Museum of the Damara’ bied je een blik hoe de Damara vroeger woonden en leefden.

Het landschap verandert van roodbruin naar zwartgrijze tinten. Fraaie tafelbergen van dolemiet sieren de horizon. Na twee passen van ruim 1100 meter hoogte en wat spaarzame nederzettingen, daal je langzaam af naar de Khowarib vallei waarin de rivier Khowarib nimmer droog valt. Daar waar de C43 afbuigt naar links bij Warmquelle, rijd je rechtdoor de laatste 5 km over de D3710.

In de vallei waarin de Ongongo-rivier stroomt ligt de camping. Ver weg van de bewoonde wereld. Hoe heerlijk is het om bij aankomst direct in de waterpoel te springen die wordt gevormd door de Ongongo waterval. Op de Ongongo Campsite zijn 9 plekken, voorzien van privé (warme) douche/toilet en schaduw gecreëerd door een afdakje.

Rijafstand: ca. 200 km (ca. 3 uur rijden)

Overnachting in

Kaokoland- Ongongo waterval

Dag 9

In een van de laatste wildernisgebieden van Afrika rijden jullie naar de Epupa watervallen. Naast de Herero leven hier ook de Himba, een van de weinige volkeren in Afrika die nog semi-nomadisch leven. De tocht van vandaag zal een onvergetelijke indruk op je maken. Na het rijden door mopane boomsavanne kronkelt de weg langzaam omhoog door het Joubert gebergte. Rijd behoedzaam over meerdere passen waarvan de hoogste op 1478 meter ligt.

Nadat je in Opuwo de brandstoftanks hebt bijgevuld en proviand en drinkwater hebt ingeslagen, vangt het laatste stuk van 180 km aan. Honderden geiten fleuren het dorre landschap op, evenals de Himbakinderen die je vriendelijk groeten. Olifanten zijn zeer spaarzaam, maar het kan voorkomen dat je ze waarneemt. Met het Zebra- en Baynes gebergte links en rechts in zicht nader je de rivier Kunene die voor een groot gedeelte de grens vormt tussen Namibië en Angola. De weelderige haast tropische vegetatie zullen een weldaad voor je ogen zijn. Hoe bijzonder is het geluid van stromend water, tsjirpende krekels en het ruisen van de wind door de makalanepalmen. 

De Epupa Falls campsite ligt op het met hekken omheinde terrein van Epupa Camp dat aan de Kunene river ligt. In de lodge kun je desgewenst ontbijten, lunches en dineren als je een keer niet zelf wil koken. Ook zijn er excursies te boeken. De kampeerplaatsen, slechts 6 in totaal, liggen allemaal onder prachtige makalane-palmbomen waardoor er veel schaduw is. Alle kampeerplekken hebben een eigen toilet en douche. Ook is er een eigen aanrecht met wasbak en een barbecue plaats. Er zijn geen lampen en oplaadpunten op de camping, wel in de lodge.  

Rijafstand: ca. 340 km (ca. 6 uur rijden)

Upgrade naar safaritenten! De eigenaren van de kampeerplek hebben 10 safaritenten (met privé WC/douche). Mocht je hiervangebruik willen maken, boek dit dan ter plaatse (indien plaats beschikbaar) of boek dit direct bij je boeking om vooraf zeker te weten dat er plaats is. In het hoogseizoen (juli-okt & dec-jan) zijn de safaritenten vaak ver van te voren geboekt. De safaritenten zijn allen gericht met de ingang naar de Kunene rivier en liggen in de schaduw van prachtige makalane palmen, waar ook wifi is

Overnachting in

Epupa Falls - Kunene rivier

Dag 10

Bij het openen van je tent ervaar je direct de nabijheid van de snel stromende Kunene rivier. Nieuwsgierige groene meerkat apen en de vele vogels in de makalane palmbomen en marula bomen luiden de dag in. Na een ontbijtje aan de rivier is het de hoogste tijd om de omgeving te verkennen.

We raden je beslist aan een kraal van de Himba te bezoeken. Onder begeleiding van een lokale gids (Engels en Herero sprekend) bezoek je deze laatste semi-nomaden van Afrika. De met oker en vet ingesmeerde Himba zijn met hun zelfgemaakte kleding van geitenleer en sieraden van moertjes, leer en schelpen, prachtig uitgedost. Hun leefwijze en leefgewoonten vormen een bizar contrast met de onze. Op de terugweg naar Epupa is het leuk om een schooltje te bezoeken met jonge kinderen tot en met 5 jaar. Ook kun je een rafttocht ten oosten van de Epupa Falls maken, een wandeling stroomafwaarts met prachtige vergezichten of lekker relaxen op de camping. De aangrenzende lodge heeft een heerlijke bar aan de rivier met een zwembadje om even af te koelen.

Voor de namiddag is het een must om een scenic drive te maken naar de Epupa watervallen. Word nat door het geweld waarmee het water in een smalle kloof wordt geperst. Dacht je dat dit de watervallen zijn, dan heb je het mis. Bovenop een heuvel ervaar je de grootsheid van deze 500 meter brede rivier die via ontelbare watervallen en stroompjes zich een weg naar beneden baant. De Angolese en Namibische bergen lichten prachtig rood op met de ondergaande zon in je rug. Met een sundowner in je hand is dit zo’n plek waar je niet meer weg wilt.

Overnachting in

Epupa Falls - Kunene rivier

Dag 11

Na het ontbijt reis je terug via Opuwo en bereik je het wereldberoemde Etosha National Park via de uiterste westelijke poort. Dit is het enige gebied in Etosha dat erg bergachtig is, en misschien heb je geluk als je de endemische Hartmanns Mountain Zebra ziet. Reis via verschillende waterpoelen naar je camping, gelegen in Elefants Rus, zo genoemd naar de oude migratieroute van olifanten die bij deze drinkplaats tot rust kwamen voordat ze hun reis naar Angola voortzetten. Geniet van een gamedrive in de middag of ontspan gewoon bij de waterpoel direct bij je kampement – hier kun je uitstekend wild spotten zonder dat je hoeft te rijden!

Olifantsrus Campsite is de nieuwste kampeeraccommodatie in Etosha National Park en de eerste waarbij kamperen de enige optie is! Jouw garantie voor een 'dichter bij de natuur gevoel', Er is een afgeschermd vlonderpad dat je leidt naar een overdekte uitkijkpost bij een waterpoel. Hier kun je van dichtbij het wildlife observeren.

Op Olifantsrus Campsite zijn 10 kampeerplekken. Er is een informatiecentrum, een restaurant voor lichte maaltijden en een gemeenschappelijk te gebruiken keuken. Sanitair is in een apart sanitairgebouw.

Rijafstand: 410 km (ca. 7uur rijden)

Overnachting in

Etosha National Park

Dag 12

De hele dag staat in het teken van de overvloedige fauna in het Nationaal Park, dat verder naar het oosten en richting je volgende kamp in Okaukuejo een uitgedroogde zoutwoestijn omringt die bekend staat als de Etosha Pan. Het wild spotten in het park concentreert zich voornamelijk rond de waterpoelen, waarvan sommige gevoed worden door een bron en andere gevoed worden vanuit een waterput. Fantastische wildlife zoals giraffen, blauwe gnoes, zebra's, hyena's, leeuwen, luipaarden, antilopen zoals kudu, oryx, eland, evenals enkele van de bedreigde diersoorten zoals zwarte neushoorns, cheeta's en impala's zijn allemaal te vinden hier. Een uitgebreid netwerk van wegen verbindt de meer dan 30 waterpoelen, waardoor je de kans krijgt om een echte gameview-safari door het park te maken.

Het Okaukuejo Rest Camp is een druk en groot Rest Camp, waar allerlei soorten accommodatie te vinden is. Kijk door de drukte heen, want dè highlight is de nabijheid van een door dieren veel bezochte waterpoel. Jouw kans om ook in de schemering en het donker te observeren en te slapen bij de geluiden van de dieren! Er is een gemeenschappelijk sanitairgebouw. Er is een restaurant, bar en zwembad behorende bij de lodge, waar je gebruik van kan maken.

Rijafstand: ca. 130 km (ca. 2,5 uur rijden, max snelheid in Etosha NP is 50km/uur)

Overnachting in

Etosha Nationaal Park - Okaukuejo Rest Camp

Dag 13

Etosha dankt zijn naam 'de grote witte plaats' natuurlijk aan de witte kleipan van 5000 km2 die bijna een vierde van de totale oppervlakte van het nationale park beslaat. Aanvankelijk was het park nog vele malen groter. De kale zoutpannen gaan geleidelijk over in struik- en boomsavanne waarin het mopane-bush welig tiert. Etosha, vanaf 1907 een beschermd natuurgebied, is het walhalla voor natuurliefhebbers. Op buffels na, komen alle dieren van de 'big five' er voor. Daarnaast zijn er maar liefst 340 vogelsoorten geteld! Op de open vlakten en de vele waterpoeltjes kun je het wild makkelijk waarnemen, fotograferen en filmen. Vandaag heb je alle tijd om de dag zo in te delen als je zelf wilt. Wat er bij de plek 'Olifantsbad' gebeurt laat zich makkelijk raden, maar er komen ook leeuwen, zebra's, gnoes, wrattenzwijnen, springbokken en kudu's op af. Ook verdient het 'sprookjesbos' een bezoek. Hier tref je de zeldzame moringa-boom aan die alleen in Namibië voorkomt. De normaal gesproken rechte stammen kunnen behoorlijk zijn aangetast omdat ze op jonge leeftijd worden aangevreten door olifanten en giraffen.

Overnachting in

Etosha Nationaal Park - Okaukuejo Rest Camp

Dag 14

Op deze dag heb je de gelegenheid om de oostelijke kant van Etosha verder te verkennen. Onderweg naar het privé reservaat Onguma, dat grenst aan het Etosha NP, kun je een stukje over de zoutpan rijden naar de 'Etosha lookout', een bijzondere plaats vanaf waar je de grootsheid van deze vlakte voelt. Verder tref je op deze dag de volgende bijzondere plaatsen aan:

 • Salvadora - perfecte plaats om 's ochtends vroeg of in de namiddag honderden zebra's, gnoes, springbokken, cheeta's en leeuwen te spotten tegen de witte achtergrond van de zoutpan
 • Goas; een van de beste waterplaatsen van Etosha met kans op honderden antilopen, olifanten, leeuwen en soms zelfs luipaarden
 • Batia; perfecte plek  om grote groepen olifangnoes, springbokken, gemsbokken, en cheeta's te onbserveren
 • Kalkheuvel; een topplek voor fotografen; beschutte ligging door mopanebos waar honderden dieren (incl. kans op leeuwen) naartoe komen 
 • Groot Okevi; natuurlijke bron ten noorden van Namutoni waar vooral cheeta's, luipaarden, olifanten, zebra's en kudu's op afkomen 
 • Klein Okevi; vlakbij 'Groot Okevi', een plaats die ook veel giraffen, gnoes, springbokken, kudu's en zwartkopimpala's aantrekt
 • Fort Numutoni, gebouwd door de Duisters in 1902-03, is na een roerig verleden in 1950 op de monumentenlijst geplaatst. 

Verbaas je onderweg over de vele dieren die je gaat zien, met name bij de waterpoeltjes. Van begin juni tot en met september is het zeer droog in Etosha, de perfecte tijd om de beesten rondom deze drinkplaatsen waar te nemen. De olifanten van Etosha behoren met een schofthoogte van 4 meter tot de grootste olifanten op het zuidelijk halfrond. Door een gebrek aan mineralen zijn hun slagtanden weer de kleinste.

Het Onguma Game Reserve beschikt over een aantal fraai uitgeruste campings met veel privacy. Het privé reservaat grenst aan de oostkant aan het Etosha National Park. Dit immense wildreservaat van 34.000 hectare groot biedt een ongekende diversiteit aan wilde dieren. Naast 'plain-game' als kudu, giraf, spiesbok (oryx), hartebeest, zebra en impala, staat het reservaat bekend om zijn roofdieren als leeuwen, cheeta's en luipaarden. Ook de zeldzame en bedreigde zwarte neushoorns komen er voor. Ook vogelliefhebbers komen hier aan hun trekken. Meer dan 300 vogelsoorten zijn hier geteld. 

Overnachting in

Onguma Game Reserve

Dag 15

's Ochtends rijd je zuidwaarts richting Otjiwarongo. Ten oosten van dit dorp, door de Herero vroeger 'plaats van de vette koeien' genoemd, ligt het Waterberg Plateau Nationaal Park. Dit plateau torent bijna 200 meter uit boven het omliggende landschap en meet 720 km2. Het nationale park, dat als sinds 1972 tot beschermd natuurgebied werd verklaard, bestaat voor de helft uit een ontoegankelijk gedeelte. De andere helft is voorzien van wegen en drinkplaatsen om bijzondere dieren als elandantilopen, sabelantilopen, buffels, luipaarden, blauwe gnoes en witte en zwarte neushoorns waar te nemen. Ook de Kaapse gier heeft hier in Namibië zijn enige broedkolonie. Naast de vele zoogdieren en vogels, is het park ook het habitat van 20 verschillende soorten vleermuizen en 13 kikkersoorten. Aan de voet van het Waterberg plateau zijn een aantal goed gemarkeerde wandelpaden aangelegd om er zelf op uit te trekken. Alleen met een gids zijn 'scenic drives' mogelijk op de top van het plateau, huurauto's zijn niet toegestaan in het nationale park. 

Je verblijft de komende nacht op de Anderson Campsite die door de Waterberg Wilderness Private Nature Reserve wordt gerund. Het is een goed uitgeruste kampeerplaats met gemeenschappelijke (warme) douches en toiletten. Bij de camping bevindt zich een restaurant en een winkeltje. 

Rijafstand: ca.380 km (ca. 6 uur rijden) 

Overnachting in

Waterberg Plateau Nationaal Park

Dag 16-18

Programma 16-daagse reis

Na het ontbijt rijd je over een geasfalteerde weg terug richting Windhoek. Net even ten noorden van Otjiwarongo ligt links van de B1-snelweg (op ongeveer 45 minuten rijden over de gravelweg D2440) het Cheetah Conservation Fund. Als de tijd het toestaat kun je deze organisatie - die zich al meer dan 25 jaar inzet voor de cheetah - bezoeken. Elke dag vinden er rondleidingen plaats door gidsen om meer te weet te komen over de unieke eigenschappen van dit snelste landdier ter wereld, de problemen waar dit dier aan blootgesteld wordt en het werk dat CCF verricht om de cheetah voor toekomstige generaties te behouden. Voor meer informatie check de website van Cheetah Conservation Fund. Nadat de huurauto in het centrum van Windhoek is ingeleverd, heb je een privé transfer naar de 42 km verderop gelegen internationale luchthaven van Windhoek. Je avontuurlijke reis door het 'land van de leegte' zit erop.
Rijafstand: ca. 300 km (max. 3,5 uur rijden)

Programma 19-daagse reis

Je reist verder in zuidwestelijke richting en na 310 km (3,5 uur rijden) bereik je net ten westen van Windhoek het Daan Viljoen Park. Hier verblijf je in een schilderachtige vallei in de Khomas Hooglanden. Het Daan Viljoen park is het kleinste nationale park van Namibië, maar biedt een grote verscheidenheid aan natuuractiviteiten. Het is een van de weinige nationale parken in Namibië waar wandelen is toegestaan. Er is hier een grote verscheidenheid aan vogelsoorten te vinden vanwege de verschillende landschappen en vegetaties. Het geldt als een van de 5 beste vogelgebieden van het land. Maar het is niet alleen een paradijs voor vogelaars; het is de thuisbasis van een grote verscheidenheid aan antilopensoorten, die je kunt observeren tijdens een wandeling door de bergen.
Deze laatste 3 dagen van je reis kun je invullen met enkele fijne wandelingen, ontspannen genieten van de services die de lodge je aanbiedt, of nog een bezoekje brengen aan de stad Windhoek, op ongeveer 20 km afstand gelegen.

Op de campsite zijn 7 luxe tentsides met eigen sanitair, en 12 standaard campsites met gedeelde sanitair. Je kunt gebruik maken van het zwembad van de lodge en heb je geen zin meer in zelf te koken dan kun je een hapje eten in het restaurant van de lodge.

Overnachting in

Daan Viljoen Park (alleen bij 19-daagse reis)

Dag 17

Programma 19-daagse reis

Na een hopelijk goede nachtrust en een vroeg ontbijt is er geen beter begin dan de dag denkbaar dan je wandelschoenen aan te trekken. Vanaf het restaurant neemt een lokale gids je mee voor een wandeling door de bush en langs een paar San-Bushmen rotstekeningen. Onderweg genieten van leuke weetjes, mooie uitzichten en wie weet dat je nog klipspringers tegenkomt, dassies of de pootafdrukken van een luipaard. Een snack en een sapje voor onderweg, zelf neem je alleen een veldfles mee met voldoende drinkwater. De wandeling duurt maximaal drie uur.

Overdag heb je de tijd voor jezelf. Een uitgelezen plek om te ontspannen is natuurlijk de veranda voor je eigen chalet of de ligbedden rondom het zwembad. Omringd door hoge palmbomen kijk je prachtig weg de bush in met zicht op de granieten rotspartijen. Aan het eind van de middag maak je een 'sundowner-walk' naar een van de rotsen achter de lodge. De gids die meegaat neemt graag je bestelling op wat je zou willen drinken (drankje niet inbegrepen). Het wordt hopelijk genieten van een prachtige zonsondergang.


Overnachting in

Erongo Mountains

Dag 18

Programma 19-daagse reis

Deze ochtend stap je na het ontbijt de safari-auto in voor de 'nature-drive / Bushman rock art'. Je verkent de wijde omgeving van de lodge. Er worden een paar locaties bezocht om van de San Bushmen rotstekeningen te genieten. De gids neemt je mee in de uitleg over flora en fauna in deze semi-woestijn. Er valt veel te vertellen over de geologie van de Erongo Mountains. Je kunt deze excursie ook in de namiddag maken indien je dat wenst.

Optioneel kun je vandaag nog aan een andere excursie deelnemen die de lodge aanbiedt. Denk hierbij aan een bezoek aan het San Living Museum waar het culture erfgoed van de San-Bushmen wordt uitgedragen en tevens behouden blijft voor de volgende generatie. Met een bushwalk van twee uur leer je hoe San-Bushmen jagen, vallen zetten, wild volgen, vuur maken en zoeken naar wat eetbaar is in de natuur. Met de excursie 'Living in the Village' leer je in twee uur van alles over zang en dans, vuur maken en het maken van sieraden. Een combinatie van deze twee excursies is eveneens te maken.

Nog een extra 'sundowner-walk' maken om je verblijf in stijl af te sluiten? De gids neemt je weer graag mee. 's Avonds vindt het diner weer plaats in het restaurant van de lodge.


Overnachting in

Erongo Mountains

Dag 19

Programma 19-daagse reis

Over een goed geasfalteerde snelweg rijd je in een klein half uurtje terug naar Windhoek, of in een uurtje terug naar de luchthaven van Windhoek. Bij de luchthaven van Windhoek lever je de huurauto weer in. De rondreis door het 'land van de leegte' zit erop.


NB Programma

 • De bestuurder van de auto dient minimaal 23 jaar te zijn. Bij de leeftijd van 23 t/m 25 jaar geldt een toeslag op de autohuur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis overnacht je in guesthouses in Windhoek en Swakopmund waar je makkelijk en veilig de 4x4 terreinwagen kunt parkeren. Op alle overige overnachtingsplaatsen maak je gebruik van officiële campings die door privé lodges worden gerund.

De campings zijn met zorg uitgekozen door hun ligging, rust, goed onderhoud, prima sanitaire voorzieningen en het kleine aantal standplaatsen. Met uitzondering van Okaukuejo in Etosha NP. Dat is een drukke en grote camping maar vanwege unieke locatie bij een poel waarop zeer veel dieren afkomen, toch geselecteerd. Op bijna alle campings heb je veel privacy, vaak een beschaduwde plek en soms zelfs een eigen WC/douche, aanrecht, wasbakje, stromend water en een zwembadje. Alle campings beschikken over WC's en douches met koud en warm water. Sommigen kampeerplaatsen hebben ook oplaadpunten voor accu's (telefoons en camera's), een afdakje waaronder je kunt koken en een lamp. Bij de uitrusting van de terreinauto is o.a. een lamp meegegeven 

De terreinauto's zijn standaard voorzien van een zogenaamde 'rooftop tent'. Deze tent klap je uit en staat binnen 5 minuten, een kind kan de was doen. De afmeting van de tent is 2,45 m x 1,40 m. Voor lange mensen zijn deze tenten dus prima geschikt. Alle tenten worden voorzien van een kussentje en slaapzakken. Hier wordt een deken aan toegevoegd in de wintermaanden in Namibië. Indien je reisgezelschap uit meer dan twee personen bestaat, wordt een tweede  'rooftop tent' op het dak van de auto geplaatst. Deze is qua afmetingen iets kleiner.  

Mocht je jezelf even willen verwennen, dan heb je in het laagseizoen (januari t/m juni) een grote kans dat er een tented lodge (ingericht) of lodgekamer- die zich in de nabijheid van de campings bevinden - beschikbaar is. Bij aankomst kun je dat altijd met de receptie overleggen.

Info kindvriendelijkheid

Deze reis is uitermate geschikt voor ouders die met hun kinderen (adviesleeftijd vanaf 10 jaar) als gezin op reis willen gaan. De auto word standaard met 1 of 2 daktenten uitgerust. Elke daktent is geschikt voor maximaal 2 personen. Mocht je reizen met 2 volwassenen en 3 of 4 kinderen, dan wordt er een extra tent meegeleverd die je op de grond op de kampeertplaats dient op te zetten. De kosten hiervan plus het benodigde extra kampeermateriaal bedragen N$ 550 (ter plaatse wordt dit afgerekend). 

Met het reizen met kinderen in Namibië dien je goed voorbereid te zijn als ouders. Namibië is een leeg (qua inwoners) en ruig landschap waarin met name in het noorden de temperaturen flink kunnen oplopen tot makkelijk over de 40 graden (periode nov-maart). In de periode mei-september kunnen de nachten erg koud zijn, terwijl het overdag aangenaam warm is. Bijna alle kampeerterreinen zijn kleinschalig en kennen een hoog privacy-gehalte. Elke kampeerplek bestaat uit een groot stuk afgebakende grond waar je met gemak kunt staan met 1 of zelfs 2 huurauto's en eventueel (bij reisgezelschappen vanaf 5 deelnemers) met een tentje op de grond. 

Inbegrepen

 • huurauto (Double Cab 4x4) uitgerust met ruime daktent
 • huurauto is o.b.v. meest uitgebreide verzekeringsdekking, ongelimiteerde kilometers
 • huurauto inclusief 2 reserve wielen, dekking voorruitschade en 2e bestuurder
 • kookuitrusting
 • slaapzak en kussen (in wintermaanden inclusief deken)
 • kampeerstoelen en tafel
 • 12 nachten kamperen
 • 3 nachten guesthouses o.b.v. logies & ontbijt
 • meet & greet bij aankomst
 • digitale reisinformatie

Bij 19-daagse programma extra:

 • 3 nachtencampsite Daan Viljoen Park

Niet inbegrepen

 • heen - en terugreis
 • maaltijden voor zover niet inbegrepen
 • bijkomende kosten huurauto (o.a. brandstof/diesel)
 • eventuele extra verzekering voor schade aan banden (NZ 100 per dag)
 • excursies en entreegelden
 • persoonlijke uitgaven

Huurauto inbegrepen

De huurauto bij deze reis is standaard inbegrepen en varieert afhankelijk van de grootte van het reisgezelschap:

 • bij 2 personen: 4x4 Toyota Hilux/ Ford Ranger Double Cab (met 1 daktent), 4 deurs, airco, handgeschakeld
 • bij 3-4 personen: 4x4 Toyota Hilux/ Ford Ranger Double Cab (met 2 daktenten), 4 deurs, airco, handgeschakeld.

Voor een overzicht van de huurvoorwaarden klik hier.

Over de activiteiten

Voor deze reis is geen bijzondere fysieke gesteldheid noodzakelijk, maar 'zitvlees' heb je wel nodig. Er worden veel kilometers gemaakt juist om van de diversiteit aan landschappen te genieten. behalve in Windhoek en Swakopmund kampeer je op alle plaatsen.  Bedenk dat het tussen november en april gemiddeld genomen erg warm is en je dus minder actief kunt zijn dan in de Namibische herfst- en wintermaanden (mei t/m september).
Je dient wel over een avontuurlijke geest te beschikken vanwege het reizen door een leeg land, over vele onverharde wegen en je moet de uitdaging zien van het hanteren van een 4WD voertuig. Heb je geen tot weinig ervaring hiermee dan wordt aanbevolen de 'cursus' in Windhoek bij te boeken.
Op meerdere plekken kun je een mooie wandeling maken. Beschijvingen daarvan vind je in je reispakket of vaak ook bij het lokale bezoekerscentrum. Beste plekken voor een hike zijn Sossuvlei, Damaraland, Kwowarib Gorge (Ongongo), Waterberg Plateau en Daan Viljoen Park.

De kampeerplekken op deze reis liggen op vaak bijzondere mooie plekken, de een weer iets meer afgezonderd dan de ander. Het is soms mogelijk ter plaatse de campsite om te boeken naar een comfortabeler nacht in een lodge op hetzelfde terrein.

 

(Dak)tenten

Met deze reis kunnen maximaal 2 tenten op het dak geplaatst worden waarin elk 2 personen kunnen overnachten. Indien je met een 5e persoon deze rondreis wilt maken, dan is dat mogelijk. In dat geval zal er tegen een kleine meerprijs een extra tent mee gaan die op de grond geplaatst dient te worden. Voor extra servies en bestek wordt gezorgd. De prijs voor deze extra tent is op aanvraag.

Extra's

Excursies

NA_Pelican_point_01_JB_WEB.jpg

Zeekayakken Pelican Point (vanaf € 59,- per persoon)

Deze excursie start vanuit Walvis Bay met een 4x4 jeep waarmee je langs de zoutwinningsvelden naar het schiereiland Pelican Point rijdt. Stap de tweepersoonskayak in om in het rustige water de zeeleeuwen van dichtbij te zien. Ze krioelen onder de kayak, bijten in je peddel en zwemmen met je mee nieuwsgierig en speels als ze zijn. Met een beetje geluk spot je zelfs Bengula dolfijnen. Op de terugweg proberen we de fraai gekleurde flamingos te spotten. Een drankje en snack zijn inclusief.

rijcursus-4x4-windhoek.jpg

Cursus 4x4 huurauto in Windhoek (vanaf € 65,- per persoon)

Met deze cursus leer je alles over de 4x4 huurauto waarin je de rondreis gaat maken. Je leert hoe je een band moet verwisselen (met alle veiligheidsaspecten van dien), je rijdt een off-road parcours waarbij de instructeur naast je zit en je allerlei aanwijzingen geeft over het rijden op gravel en zand, wanneer je gebruik maakt van 4x4 en of je dit dan in low of high gear doet. Ook leer je hoe je omgaat met bandenspanning en rijden over asfalt, verharde gravelwegen en rul zand. Tot slot van deze twee uur durende cursus rijd je een aantal km's op een gravelweg waarmee je wederom veel tips krijgt wat wel en wat niet te doen. Een echte aanrader deze cursus om je kennis op te frissen en je veilig én met zelfvertrouwen met een 4x4 terreinwagen door het onherbergzame ruige Namibie te loodsen.

NA_Living_Desert_tour_WEB.jpg

The Living Desert Tour (vanaf € 44,- per persoon)

De 'Living Desert Tour' onthult de geheimen van de woestijn in het Dorob National Park. Een ervaren 'woestijnchauffeur' - een kunst op zich - zal de 'bush newspaper' lezen. Sporen verraden dat er leven is in deze gortdroge woestijn waar zelden meer dan 5 mm regen per jaar valt. De excursie duurt ca. 5 uur in totaal, een drankje en een snack onderweg is inbegrepen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Windhoek. Er zijn dagelijks vluchten via Johannesburg en Kaapstad naar Windhoek. Hiervoor is wel een overnachting noodzakelijk. Aangezien Kaapstad een prettigere stad is kun je dus beter via Kaapstad vliegen. De KLM vliegt ook 3x in de week rechtstreeks op Windhoek (via een tussenstop) waarbij de heen- en terugvlucht nachtvluchten zijn.  

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Je kunt in Namibië in principe het gehele jaar door reizen. Het land heeft een omgekeerd seizoen dan wij: als het in Nederland zomer is dan is het in Namibië winter.
De temperaturen zijn zeer wisselend afhankelijk van de hoogte waar je zit . De meeste regen valt van december t/m maart en dan nog voornamelijk in het noordoosten. In het zuiden en het gebied aan de kust (o.a. Luderitz, Namib-Naukluft, Swakopmund) is de neerslag zeer beperkt tot bijna nihil. Soms valt er jaren helemaal geen regen! Wel kan zich boven de kustlijn gedurende het hele jaar door een smalle baan mist vormen, met name in de maanden juli tot en met september. 
Van januari tot april zijn de temperaturen in de binnenlanden overdag tussen de 25-35 graden Celsius, en in sommige gedeeltes tot boven de 45 graden Celsius. ’s Nachts is het tussen de 15-20 graden Celsius. De warmste uren van de dag zijn bij uitstek geschikt om je te verplaatsen in je huurauto die van airco is voorzien. Bedenk dat dit erg warm is als je actief wil zijn.
Mei is een heerlijke reismaand met temperaturen overdag van 20 (kust)-25 (binnenland) graden. Van juni tot en met september is het droog, zijn de dagen met 10-15 graden zeer aangenaam en de nachten koud tot zeer koud (rond het vriespunt). Vanaf oktober neemt de hitte toe, doch de lucht is droog. Vanaf november is de lucht bezwangerd met regen die in december valt, maar wel bij temperaturen van 30-35 graden.

 

Het klimaat in de Central Highlands en Etosha, ingeklemd tussen de Kalahari en de Namib, is relatief mild met ca. 370 mm regen in de lente en zomer (okt-mei), en temperaturen die tussen de 20 en 30° C schommelen. In de wintermaanden is het droog en koel met temperaturen die schommelen tussen de 7 - 17° C. Regen is minimaal in de periode juni – september, vorst komt incidenteel voor. 

Over de lokale partner van SNP

De partner van SNP in Namibië is een toegewijd ECO-team werkzaam die de duurzaamheidsfilosofie uitdraagt en versterkt. Zij hebben de hoogst haalbare status (5 Eco Flowers) bereikt van het ‘Eco Award Namibia’ keurmerk, voor meer informatie zie (http://www.ecoawards-namibia.org). Onze partner heeft als enige in Namibië de Responsible Tourism Award gewonnen. Conform de voorwaarden van Eco-Awards Namibië, heeft onze partner een intern duurzaamheidsbeleid geformuleerd. Alle medewerkers op het kantoor in Windhoek beschikken niet over een eigen prullenbak, het afval wordt gescheiden in zogenaamde recycling stations voor papier, plastic en blik. Duurzaamheidsprojecten van accommodaties en aanbieders van excursies waarmee men samenwerkt, worden financieel ondersteund. Het spreekt voor zich dat deze kunnen worden bezocht.  Vanaf oktober 2018 worden duurzaam gemaakte tasjes uitgereikt om het gebruik van plastic te ontmoedigen. In de nationale parken in Namibië geldt reeds een verbod op het gebruik van plastic. De agent houdt zich voorts aan de Animal Welfare Code, een code die ook SNP heeft ondertekend. 

De gidsen worden opgeleid door instanties waarbij natuurbescherming hoog in ’t vaandel staat. Gidsen die in dienst zijn van onze partner dienen een 'environmental protection agreement’ te ondertekenen waarbij de inhoud wordt uitgedragen naar alle groepsreizigers. De agent verstrekt samen een financiële bijdrage aan Global United Climate Kick (http://www.globalunitedfc.com). In dit project worden schoolkinderen bewust gemaakt hoe belangrijk de natuur is. In de nabije toekomst wil men duurzame energie gaan opwekken en financiële steun geven aan maatschappelijk projecten zoals de Cheetah Conservation Fund, Save the Rhino Trust en Wild Horses of the Namib.

 

CO2 voetafdruk

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Namibië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Carmacal Namibië rondreis 4x4 286205

Tijdens je verblijf in Namibië dien je op een aantal extra kosten te rekenen. Voor de huurauto is de grootste kostenpost de brandstof (ca. € 500 indien de standaard route wordt gevolgd), eventueel verkeersboetes plus administratiekosten. Ook schade aan de onderkant van het voertuig (o.a. door zand en water) kan niet meeverzekerd worden, evenals sleepkosten indien deze niet gelieerd zijn aan een ongeluk. Ook kosten die veroorzaakt worden door het rijden onder invloed en/of het niet in acht nemen van de verkeersregels, zijn niet gedekt en komen aldus voor eigen rekening. Vervolgens dien je op veel plaatsen zelf je ontbijt, lunch en diner te regelen die je zelf bereid. De prijzen van levensmiddelen in Namibie liggen gemiddeld genomen iets lager dan in Nederland/België. Ook de kosten van de ter plaatse te boeken optionele excursies komen voor eigen rekening evenals de kosten van de entrees van de nationale parken. Voor Etosha en het Namib Naukluft NP geldt een bedrag van N$ 150 per persoon per 24 uur (kinderen < 8 jaar gratis kinderen 8-16 jaar N$ 100 per persoon per 24 uur). Entreebewijzen dien je ter plaatse te voldoen zodra je de nationale parken inrijdt. Voor de huurauto dien je in de nationale parken N$ 50 per dag te betalen..

In Namibië kun je op veel plaatsen geld pinnen bij de Standard Bank of de bank FNB. De meeste creditcards worden geaccepteerd.

Namibië is een land dat zich uitstekend laat verkennen met een huurauto. Vanwege het afgelegen gebied in het uiterste noordoosten waar deze rondreis o.a. doorheen gaat en de ca. 3000 km die je rijdt op voornamelijk onverharde wegen (ca. 2200 km) is een goede 4x4 terreinauto onontbeerlijk voor deze reis. Door de hoge wegligging is het passeren van de vele rivierbeddingen in het noordoosten prima te doen. Door de hoge wegligging en de krachtige motor is het rijden door dik zand (komt weinig voor) en door met water gevulde rivierbeddingen (komt ook weinig voor en is afhankelijk van je reisseizoen) prima te doen met deze auto. 

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze rondreis te beginnen. Het vakantieplezier is dan veel groter. Ondanks dat dit geen wandelreis is, hebben we de overnachtingsplaatsen zo gekozen dat de wandelaar toch aan zijn trekken komt. Neem dus goed ingelopen wandelschoenen mee of sandalen met een goed profiel. Wil je je inhoudelijk voorbereiden dan geven we je hieronder een aantal tips voor mooie boeken. Tevens ontvang je voor je vertrek het uitgebreide SNP infopakket met veel informatie over geologie, landschap, flora en fauna en bevolking. Het informatiepakket is afgestemd op de standaardreis en je persoonlijke aanpassingen worden daarin niet verwerkt. Wel vind je tevens informatie in het reispakket van de geboekte aanvullende bouwstenen of excursies.

In aanvulling hierop krijg je van ons lokale agentschap een Engelstalige routebeschrijving met daarin wel eventuele wijzigingen op de standaard route en ter plaatse bij de Meet & Greet krijg je een Welcome Pack overhandigd met kaart van het land en vouchers. Om lokaal je weg goed te kunnen vinden kun je navigatie bij de autohuur toevoegen, of je neemt zelf een navigatiesysteem mee. Indien je gebruik wilt maken van een navigatie-app kun je ter plekke een lokale SIMCard kopen en tegen lokaal tarief gebruikmaken van internet.

Omdat de temperaturen in de wintermaanden (mei-aug) met name 's nachts en 's ochtends veel lager liggen dan in de zomermaanden (okt-mrt), dien je rekening te houden met warmere kleding in de wintermaanden. Denk hierbij gerust aan thermo-ondergoed, dikke fleece, muts en handschoenen. Belangrijk is dat je schoenen comfortabel zitten. Dit kunnen gympen zijn, Teva's/Keen en/of sandalen. Voor de korte wandelingen in de steden (o.a. Swakopmund) en bij accommodaties zijn dichte schoenen handig met een goede bescherming. Vanaf de duintoppen bij Sossusvlei naar beneden rennen is handig met schoenen die goed sluiten (bijv. Paladiums) en wat steun geven aan je enkels. Voor het bezoek aan nationale parken is het advies niet te felle kleding qua kleuren te dragen. Door kleding in aardetinten worden de dieren het minst afgeleid. De paklijst:

 • Weekendtas
 • Dagrugzak (25 liter)
 • EHBO eenvoudige middelen
 • Comfortabele schoenen
 • Lichte schoenen/sandalen
 • Fleece jack
 • Luchtige kleding
 • Warme kleding
 • Thermo-ondergoed, muts en handschoenen (alleen in wintermaanden)
 • Lange broek(en)
 • blouse/T-shirt met lange mouwen
 • Zonnehoed (of pet), zonnebrandolie, zonnebril en lippencrème
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Video- of fotocamera
 • Eventueel verrekijker
 • Zaklamp (hoofdlamp type Petzl)
 • Veldfles (min. 1 liter) 

 • Reizen naar Namibië is populair waardoor 4x4 terreinauto’s met kampeeruitrusting maanden voor aanvang van je reis reeds vergeven zijn. Wees er dus vroeg bij! Onze reisadviseurs  zijn je graag van dienst om een reis samen te stellen naar Namibië, eventueel in combinatie met Zuid-Afrika en/of Botswana.
 • Er vinden onregelmatige controles plaats op het reizen met minderjarige kinderen (<18 jaar). Voor Namibië is het vereist om in het bezit te zijn van een door de gemeente ondertekende geboorteakte van meereizende minderjarige kinderen. Indien je deze geboorteakte bij de incheck op de luchthaven van vertrek niet kunt overleggen, kunnen deze minderjarige kinderen worden geweigerd om aan boord te gaan, dan wel kun je door de immigratie-beambten op de internationale luchthaven van Windhoek (Husea Kutako) worden geweigerd, Voor meer informatie verwijzen we je naar de informatie onder het kopje Reisdocumenten Namibië en MijnSNP. 

Ga je binnenkort op reis naar Namibië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/namibie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/namibie/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Voor een verblijf in Namibië heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is na afloop van je voorgenomen verblijfsduur. Bij aankomst in Namibië moet je beschikken over een vliegticket voor de terug- of doorreis.

Kinderen onder de 18 jaar dienen van de Namibische autoriteiten in het bezit te zijn van een officiële geboorteakte. Ook indien je via Zuid-Afrika of Botswana naar Namibië vliegt, het is te allen tijde verplicht om voor deze landen te beschikken over officiële geboorteakte's van minderjarige meereizende kinderen. Voor kinderen die nog geen 18 jaar zijn op het moment van aankomst in Namibië (of Zuid-Afrika of Botswana indien je daar eerst overnacht) dien je een officieel geboortecertificaat en eventuele goedkeuringsdocumenten voor meereizende minderjarigen te overleggen. De volgende regels zijn van toepassing voor het reizen met kinderen onder de 18 jaar:

 • van ieder kind moet een officieel geboortecertificaat getoond kunnen worden, d.w.z. de geboorteakte van de gemeente waar het kind is geboren.
 • van de geboorteakte dient tevens een internationaal uittreksel te zijn in de Engelse taal
 • alleenreizende ouders hebben een toestemmingsformulier nodig van de niet-meereizende andere ouder (plus kopie van een identiteitsdocument van deze niet-meereizende ouder) OF een verklaring van overlijden van de andere ouder OF een rechterlijk bevel waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind
 • begeleiders (bijvoorbeeld opa en oma's) hebben een toestemmingsformulier van beide ouders nodig plus kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder(s) of wettelijke voogd van het kind en contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind

Het toestemmingsformulier, in het Engels gesteld (klik Document of Consent voor downloaden) moet ondertekend zijn door één van de volgende instanties:

 1. de gemeente die het geboortecertificaat afgeeft (neem je identiteitspapieren mee); OF
 2. een erkende notaris. 

De kosten van deze ondertekening - waarmee de handtekening wordt gelegaliseerd (zogenaamde 'commissioner of oath') - zijn verschillend per gemeente (ca. € 13). Diegene die de toestemming geeft zal ook in eigen persoon aanwezig moeten zijn bij een van de drie vermelde instanties. We raden je voorts aan een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft te laten afstempelen tegelijkertijd met het toestemmingsformulier. De praktijk heeft geleerd dat hier om gevraagd kan worden bij de grenscontrole.

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, word je reeds bij de incheck-balie geweigerd op de vlucht, dan wel door de immigratie beambtes in Namibië, Zuid-Afrika en Botswana.   

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Namibië van maximaal 3 maanden heb je geen visum nodig. Je moet bovendien beschikken over een reserveringsbevestiging van je eerste accommodatie en een vliegticket voor de terug- of doorreis. Het paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken voor de duur van je verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Namibië (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Namibië

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Namibië zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan de handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Met de hygiëne in Namibië is het minder gesteld dan in Nederland. Pas op met wat je eet. Wees erg voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag een hoofddeksel of hoofddoek.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Gele koorts
In Namibië komt geen gele koorts voor. De vaccinatie gele koorts is wel verplicht indien je komt uit een land met hoog risico op gele koorts. Indien je via Luanda op Windhoek vliegt (KLM) is er geen gele koorts vaccinatie noodzakelijk. Je gaat immers Angola niet in, je blijft in transit. 

Polio
Informatie van het Ministerie van Volksgezondheid van Namibië: in sommige delen van Namibië is Polio geconstateerd. Hoewel volgens internationale gezondheidsregels vaccinatie tegen Polio in Namibië niet verplicht is (DTP = Difterie Tetanus Polio wordt aanbevolen), adviseert het ministerie alle reizigers naar Namibië zich te laten vaccineren tegen Polio. Voor actueel advies hierover, zie de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering (LCR).

Malaria
Malaria komt in het uiterste noorden van Namibië en in het grensgebied met Angola voor gedurende het hele jaar. Op andere plaatsen komt malaria seizoensgebonden (van november tot en met juni) voor. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Zoals overal elders in de wereld moet je ook in Namibië rekening houden met diefstal. Let daarom, vooral in de grote steden, extra goed op je geld en waardevolle spullen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

NA_Joubert_pas_naar_Opuwo_PW_WEB.jpg

Namibië - Rondreis

per 4x4 door de Namib en outback van Namibië

Avontuurlijk natuurrondreis per 4x4 kampeerauto met daktent en langs guesthouses

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.