Banner bruine lemuur

Madagascar - Oog in oog met lemuren, 18 dagen Primatenreis met Iris de Winter

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Rondreizen

Themareis vanuit hotels, guesthouses en kampementen

Ga op stap met primatologe én SNP-reisleider Iris de Winter door het zuidelijk deel van het eiland Madagascar. Ze laat je kennismaken met de intrigerende wereld van de lemuren, primaten die behoren tot de onderorde van de halfapen. Deze dieren vertonen een aantal eigenschappen die als primitief worden beschouwd. Iris de Winter – in juni 2018 gepromoveerd op de gevolgen van menselijke verstoringen op de gezondheid van lemuren – laat je kennismaken met een paar unieke natuurgebieden waar verschillende lemuren worden beschermd in kleine nationale parken. Kijk door de ogen van Iris de Winter naar deze bijzondere halfapen en maak kennis met een aantal onderzoekscentra, waar we verblijven en die onderzoek doen naar de lemuren op Madagascar, het enige eiland waar ze voorkomen. 

Uniek aan deze reis

 • Leer alles over de evolutie van lemuren
 • Primatologe én SNP-reisleider: Iris de Winter
 • Relaxt strandverblijf Anakao om te snorkelen en duiken
 • Ervaar de grote biodiversiteit in Torotorofotsy
 • Tsimanampetsotsa National Park: lemuren en veel vogels
 • Uniek verblijf kampementen in nationale parken Andasibe & Ranomafana
Zwaarte
Comfort

Interview met Iris de Winter

Van springende sifaka’s tot toeterende indri’s: de lemuren van Madagascar zijn even guitig als uniek. Op een speciale rondreis laat primatologe Iris de Winter je kennismaken met deze bijzondere diersoorten. Lees hier het interview dat we met haar hadden.

Dag tot dag

Madagascar - Themareis

Madagascar – het 4e grootste eiland ter wereld - raakte 88 miljoen jaar geleden los van het Afrikaanse continent. De meerderheid van de flora en fauna evolueerde op dit eiland in een versneld tempo. Het heeft geleid tot een hoog percentage endemische soorten die nergens anders ter wereld te vinden is. Ontdek een land met prachtige gebergten, weelderige regenwouden en adembenemende landschappen, die zich lenen voor fantastische wandelingen. Een land met een bijzondere en vriendelijke bevolking, die een mix is van verschillende culturen en gebruiken. Dit alles maakt Madagascar tot een unieke bestemming ter wereld. Je wandelt door de regenwouden van Andasibe National Park en de bossen van Ranomafana National Park, doorkruist de ruige rotsformatie van Isalo National Park en je sluit de reis af op het strand van Anakao. Je verblijft in comfortabele lodges en accommodaties, vaak aan de rand van prachtige wouden. We kamperen drie nachten temidden van de natuur, waarbij onze bagage wordt gedragen. Tijdens de reis geniet je van de smakelijke Franse keuken. Na de reis zal duidelijk zijn: Madagascar, met haar uitzonderlijke landschappen, unieke flora en fauna en in het bijzonder haar grote diversiteit aan lemuren, is nergens mee te vergelijken!

Dag 1

Vanuit Nederland/België vertrek je naar Antananarivo, de hoofdstad van Madagascar. Aankomst op de luchthaven van Antananarivo alwaar je wordt verwelkomd door Iris de Winter. In de gereedstaande bus rijden we naar ons verblijf dat zich op minder dan een kwartier rijden bevindt. 

Overnachting in

Antananarivo

Dag 2

’s Ochtends vroeg is het aangenaam wakker worden in onze accommodatie met een prachtige tuin met inheemse flora, veel vogels en een heerlijk zwembad. Madagascar wordt in tweeën gedeeld door een gebergte dat van noord tot zuid over het gehele eiland loopt. De oostzijde van dit gebergte staat onder invloed van de Indische Oceaan en is bedekt met regenwoud. We verlaten vandaag de stad voor een vier uur durende rit richting het oosten naar Andasibe Mantadia National Park. In de middag wandelen we op ons gemak door regenwoud op zoek naar de grootste van alle lemuren van Madagascar: de indri-indri. De Indri kan een leeftijd bereiken van maar liefst 80 jaar. We verblijven een nacht aan de rand van het woud en met een beetje geluk zien we de lemuren vanaf ons hotel.

Overnachting in

Andasibe - Mantadia

Dag 3

Je zult waarschijnlijk ‘s ochtends gewekt worden door de unieke roep van de indri, die op een afstand van 2 kilometer nog te horen is. We vertrekken vandaag naar de afgelegen primaire wouden van Torotorofotsy, die normaal gesproken alleen door onderzoekers worden bezocht. We gaan van de gebaande paden af en trekken diep het woud in, op zoek naar indri’s, diadeem-difakas, bamboe maki's, vari’s en bruine maki's. 's Avonds eten we rond het vuur en staat er tot slot een avondwandeling op het programma, waarbij we de dieren die ’s nachts actief worden proberen te spotten. Een van de lemuren die we zeer waarschijnlijk gaan zien is de muismaki, die tot de allerkleinste primaat ter wereld behoort. 

Overnachting in

Torotorofotsy - Kampement

Dag 4

In de ochtend maken we nog een prachtige wandeling door het primaire regenwoud rondom Torotorofotsy en Mantadia National Park. Na de laatste lunch verlaten we ons kamp en keren we terug naar Andasibe, een unieke ervaring rijker. In de namiddag kun je aan het meer ontspannen en overnachten we weer in de mooie bungalows aan de rand van het regenwoud.

Overnachting in

Andasibe

Dag 5

Deze ochtend kun je het rustig aan doen door wat uit te slapen en op je gemak te ontbijten. Maar voor de 'restless at heart' bieden we een optionele excursie aan waarbij je vroeg uit de veren moet. Iris neemt je mee naar het park Mitsinjo, een bos waar veel onderzoek gedaan wordt naar de indri. Samen met een lokale onderzoeker kunnen we deze lemuursoort van dichtbij ervaren. In de loop van de ochtend verlaten we Andasibe en reizen we door een mooi gebied, langs dorpjes en terrassen waar rijst wordt verbouwd. We rijden richting de hooglanden van Antsirabe, een dorp met vele oud-koloniale gebouwen. De uitgestrekte rijstvelden en het uiterlijk van de kleurrijke bevolking geeft je het gevoel in Azië te zijn beland. Tegen het begin van de avond komen we aan bij ons verblijf gelegen in een prachtig bosrijk terrein nabij de stad Antsirabe. Bij helder weer kunnen we genieten van een adembenemend berglandschap met een ondergaande zon vanaf Résidence Madalief. Deze accommodatie maakt deel uit van een Nederlandse stichting die weeskinderen en alleenstaande moeders in Madagascar helpt.  

 

 

Overnachting in

nabij Antsirabe

Dag 6

Vandaag vertrekken we naar de schitterende wouden van Ranomafana National Park, waar we in de middag Vohiparara bezoeken. Dit deel van het park staat bekend om de prachtige zwart-witte Milne-Edward’s sifaka en unieke vogel- en kikkersoorten. Wellicht komen we ook bijzondere vleermuizen tegen. We passeren een plek waar de Namorona rivier met donderend geraas naar beneden komt. ‘s Avonds bezoeken we het onderzoekscentrum Valbio, waar we dineren en meer te weet komen over alle projecten en onderzoeken die in Ranomafana plaatsvinden. 

Overnachting in

Ranomafana

Dag 7-8

Vanochtend vertrekken we voor een driedaagse trekking door primair regenwoud dat bekend staat om haar enorme biodiversiteit. De komende dagen volgen we de voetstappen van onderzoekers en ervaar je hoe het is om veldonderzoek temidden van de natuur. We kamperen aan de stromende rivier in ons kampement Vatoharanana. We gaan hier op zoek gaan naar verschillende lemuursoorten en bijzondere vogels, vlinders en kameleons. Ook zien we een unieke samenstelling van bomen en planten, inclusief enorme varens, lianen en orchideeën. Er lopen veel kleine rivieren door het park met talrijke watervallen en stroomversnellingen. In dit gebied leven maar liefst 13 soorten lemuren, waaronder de roodkopmaki, de roodbuikmaki en de grotere zwart witte vari. Daarnaast leven er veel bijzondere vogelsoorten die alleen in Ranomafana voorkomen. Nadat we in het kampement hebben gedineerd rondom het kampvuur, maken we een nachtwandeling om op zoek te gaan naar zeldzame lemuren en andere dieren. 

 

Overnachting in

Ranomafana - Kampement Vatoharanana

Dag 9

Na het ontbijt lopen we in alle rust terug door de prachtige uitgestrekte wouden van Ranomafana. Tijdens de wandeling kunnen we eventueel nog een verfrissende duik nemen in de Namorona rivier en misschien komen we wel de speciale gouden bamboemaki of twee andere bamboemaki-soorten tegen. Bij terugkomst in Ranomafana genieten we weer van een comfortabel hotel aan de stromende rivier. Je kijkt uit op prachtig beboste heuvels in de nabijheid van Ranomafana,

Overnachting in

nabij Ranomafana

Dag 10

Na de trekking van afgelopen dagen genieten we van een vrije ochtend. Dwaal lekker door het dorp Ranomafana met haar lokale markt met groenten en fruit, orchideëenkwekerij en een weverij met handgemaakte zijden sjawls. Na de lunch vertrekken we naar Kianjavato, waar we ’s avonds op zoek gaan naar de aye-aye, ook wel het vingerdier genoemd. Dit is de grootste bij nacht actieve maki in Madagascar die op een bijzondere manier zijn voedsel verzamelt. Door te tikken op de stam lokaliseert de aye-aye holle ruimtes in bomen waar larven voorkomen. Vervolgens knaagt hij de bast weg en peutert met zijn verlengde middelvinger de larven uit de boom. Helaas geloven bepaalde stammen dat de dieren 's nachts de harten van mensen doorboren, waardoor de aye-aye veelvuldig wordt bejaagd en daardoor zeer zeldzaam is geworden. Na deze tocht keren we terug voor een laatste nacht in Ranomafana.

Overnachting in

Ranomafana

Dag 11

Vandaag nemen we afscheid van het regenwoud en vertrekken we naar de westkant van Madagascar, waar het relatief droog en warm is. We onderbreken onze rit na zo’n vier uur wanneer we de voet van het Andringitra gebergte bereiken. Hier leeft de bekende, maar zeer bedreigde, ringstaartmaki in grote getale. Tijdens onze wandeling door het hoogland, omringd door granieten rotspieken, rijstvelden en bos, proberen we de charismatische ringstaartmaki voor de lens te krijgen. In dit jaargetijde is de kans groot dat we ze zien met hun speelse jongen. Na deze wandeling met prachtige vergezichten, reizen we verder en maken de rijstterrassen plaats voor een uiterst spectaculair landschap van grillige rotsformaties van zandsteen, die stammen uit het Jura tijdperk. We verblijven de komende twee dagen in een goede lodge aan de rand van Isalo National Park. In de namiddag kunnen we bijkomen van de rit, waarbij je een duik kunt nemen in het verkoelende zwembad met het uitzicht op het unieke zandsteen massief.

Overnachting in

Ranohira

Dag 12 Trekking door Isalo

Na het ontbijt starten we een prachtige wandeling in het overweldigende landschap van Isalo National Park, dat bekend staat om haar grillige zandsteenformaties en canyons. In dit geologisch unieke wandelgebied is de natuur gevarieerd. We wandelen over spectaculaire zandstenen rotspartijen, door droge savannes en tussen diepe kloven. Door deze canyons stromen verschillende rivieren die het park doorkruisen. We vinden droogtebestendige flora, kenmerkend voor dit gebied, waaronder vele aloë’s en unieke geneeskrachtige planten. Met een beetje geluk treffen we hier roodkopmaki’s, die een heel ander manier van overleving hebben in vergelijking met de lemuren die we eerder in de regenwouden hebben gezien. Onderweg komen we langs stroompjes en kraakheldere waterpoelen, die gevoed worden door kleine watervallen en omringd zijn door palmbomen. Hier kunnen we ons heerlijk opfrissen tussen het wandelen door. Na de lunch, hopelijk tussen de lemuren, verkennen we een avontuurlijke kloof. ’s Avonds wanneer de zon begint te zakken, genieten we van de intense kleurspelingen op de vele gespleten rotsen en stenen. 

Overnachting in

Ranohira

Dag 13

Vandaag verlaten we het ruige Isalo en rijden we helemaal door naar de westkust van Madagascar. Onderweg verandert het landschap en passeren we de eerste baobabs. We bezoeken een uniek droog loofbos met onder andere verschillende soorten wezelmaki’s en de sierlijk dansende Verreaux sifaka. De flora en fauna in dit bos zijn typisch voor het droge zuidwesten van Madagascar. In de middag bereiken we dan Tuléar, een havenstadje aan de Straat van Mozambique waar we met een beetje geluk flamingo’s kunnen zien overvliegen. 

Overnachting in

Tuléar

Dag 14-15

Vroeg in de ochtend vertrekken we vanaf de pier van Tuléar per boot naar onze accommodatie aan zee nabij het dorpje Anakao. Onze bungalows liggen direct aan het strand, een heerlijk verblijf om de komende dagen volop te genieten van het strand, de oceaan en de locale visserscultuur. Ga lekker zwemmen of snorkelen of neem een (proef)duik naar koraalriffen. Er valt veel te ontdekken ook als je geen strandliefhebber bent. Je kunt per boot naar het mooie eilandje Nosy Ve gaan. Als je langs het uitgestrekte strand wandelt, passeer je vissersdorpjes. Aan het eind van de ochtend keren de vissers terug van zee in hun kleine houten pirogues en is het zeker leuk hun vangst van de dag te zien.

Overnachting in

Anakao

Dag 16

Vandaag maken we een excursie naar de achterlanden om de endemische flora en fauna in het Tsinampetsotsy National Park te bezichtigen. In dit park bevindt zich een sulfaat-rijk, wit meer met veel vogels en met een beetje geluk nog een aantal flamingo’s. Het bos nabij dit meer bestaat uit de typische droge vegetatie die typisch is voor het zuiden van Madagascar. Er komen vele succulente soorten voor, waaronder baobabs. Hier kunnen we ringstaarmaki’s, schildpadden en vasa parots (zwarte papagaaien) tegenkomen. We bezoeken een unieke vijgenboom-grot met blinde vissen. Met weer nieuwe ervaringen rijker zullen we ons verblijf in Anakao afsluiten met een diner nabij het strand.

Overnachting in

Anakao

Dag 17-18

Vandaag vertrekt onze boot weer naar Tulear, vanwaar we vervolgens een binnenlandse vlucht nemen terug naar de hoofdstad Antananarivo. We sluiten onze reis af in de prachtige tuin van Au Bois Vert en na een laatste heerlijke maaltijd stappen we later die avond op het vliegtuig. Terugkomst in Nederland/België de volgende dag.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze afwisselende reis overnachten we in een mix aan middenklasse tot luxe hotels, guesthouses en eenvoudige kampementen. In alle hotels en guesthouses staan je tweepersoonskamers ter beschikking met eigen WC/douche. Alle accommodaties en hun locaties zijn met zorg geselecteerd door SNP, de lokale agent en Iris de Winter. Overal is er elektriciteit waar je accu's en batterijen kunt opladen, behalve tijdens het verblijf in de kampementen. Neem hiervoor extra batterijen/accu's mee of een powerbank. 

Verblijf kampementen (dag 3, 7 en 8)

In Torotorofotsy (dag 3) en Vatoharanana (dag 7-8) bivakkeren we in kampementen midden in het oerwoud. De voorzieningen tijdens deze drie nachten zijn eenvoudig. Bij het kampement in Torotorofotsy kan er worden gedoucht met een emmer en beker, 't werkt prima. Bij  het kampement Vatoaranana is een provisorische douche of je kunt gebruik maken van een nabij gelegen waterval.

Eenpersoonskamer/-kampement 

Mocht je voor een eenpersoonskamer en een eenpersoonskampement hebben geboekt, dan is dit tijdens de reis overal mogelijk, doch het aantal is beperkt. Wees er dus snel bij. 

Duurzaamheid

Tijdens deze reis overnachten we in de Residence Madalief, een onderdeel van Stichting Madalief (www.madalief.nl). Deze stichting, een non-profit organisatie, heeft als doel om kansarmste kinderen in Madagascar een betere toekomst te bieden. Begonnen als samenwerkingverband met een lokale partner, ondersteunt de stichting inmiddels ook meerdere projecten en programma’s in Madagascar. Het is een verhaal van vrouwen en mannen in Ambositra, een kleine stad in Madagascar, die hulp geven aan kinderen die dit nodig hebben. Een verhaal van twee vrouwen in Nederland die hun kwaliteiten en contacten gebruiken om fondsen te werven. En een vrouw die tussen beide landen heen en weer reist. Zo maken deze mensen hun droom waar om Malagasy kinderen te helpen met de steun vanuit Nederland.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen o.b.v. logies & ontbijt 
 • Overige maaltijden 7x lunch en 15x diner
 • Transport per bus (dag 1 t/m 13)
 • Diensten chauffeur
 • Lokale gids conform programma (zie dagbeschrijving)
 • Excursie Tsimanampetsotsa National Park (dag 16)
 • Entrees nationale parken (zie dagbeschrijving) 
 • Boek Madagascar Wildlife (Bradt Guide - editie 4)
 • Reisbegeleiding SNP-reisleider Iris de Winter

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • maaltijden en drankjes voor zover niet inclusief
 • optionele excursie (dagen 5 en 15)
 • inentingen
 • verzekeringen
 • visum
 • persoonlijke uitgaven (o.a. fooien)

Over de activiteiten

Deze reis is voor iedereen met een goede basisconditie te maken. Ook al is het geen wandelreis, je dient toch goed ter been te zijn. Er vinden een paar wandelingen plaats naar kampementen waarbij het maximale hoogteverschil 400 meter bedraagt. We leggen maximaal 10 km af per dag. Naast de hoogtemeters kan het terrein wat glad en ongelijk zijn. Tesamen met een vochtig klimaat betekent dat het soms even doorbijten is. Je wandelt slechts met je dagrugzak gevuld met een regenponcho, lunchpakket, camera, veldfles en je persoonlijke waardevolle spullen. Houd rekening met een vochtig en warm klimaat overdag in het oostelijk gedeelte van deze reis en een warm klimaat in het zuidwesten. Alle bagage  wordt vervoerd. We leggen veel trajecten af met de bus en een binnenlandse vlucht. Tijdens de reis valt er zoveel te horen en te zien dat we de tijd nemen om hiervan te genieten. Uiteraard houden we met alle activiteiten zoveel mogelijk rekening met iedereen. We raden je in ieder geval aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze bijzondere primatenreis te beginnen.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis (incl. de binnenlandse vlucht Tulear - Antananarivo), maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je het reisgezelschap in de eerste accommodatie van deze reis in Antananarivo. Houd er rekening mee dat indien je wel de binnenlandse vlucht via SNP wil afnemen hiervoor extra kosten gelden.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Air France via Parijs naar Antananarivo v.v. De binnenlandse vlucht Tuléar - Antananarivo vindt plaats met Air Madagascar

Vluchtschema
KL 1223 Amsterdam - Parijs 06.50 - 08.10 uur
AF  934  Parijs - Antananarivo 10.50 - 23.35 uur
AF  935  Antananarivo - Parijs 01.55- 11.05 uur
KL 1234  Parijs - Amsterdam 14.30 - 15.45 uur

Bovenstaand vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je e-ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT

Het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel biedt een overnachting incl. ontbijtbuffet en gratis airport shuttle voor amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol. Je kan je auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel. Als je langer wegblijft betaal je maar €5,- per dag. Meer informatie.

 

Praktische informatie

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Madagaskar een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens is er een visumplicht. Dit visum kost € 35 of US$ 37 per persoon. Het visum is tegen contante betaling bij aankomst op de luchthaven verkrijgbaar en is geldig voor maximaal 30 dagen. Je hebt geen pasfoto's nodig. In het vliegtuig naar Madagascar ontvang je een ‘arrivalcard’ en een formulier voor douaneformaliteiten. Je dient bij aankomst ook je retourticket te tonen. 

 

Madagascar ligt op het zuidelijk halfrond waardoor de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die in Nederland/België. Het klimaat op Madagascar wordt bepaald door overwegend zuidoostelijke passaatwinden. De meeste regen valt in het subtropische oosten. Voordat de wolken arriveren boven de centrale hooglanden is de meeste neerslag reeds gevallen. Het westen en zuiden zijn de regio’s met de minste neerslag, er heerst een semi-woestijnklimaat met in het uiterste zuiden slechts een regenval van 50 mm regen per jaar. 

In zijn algemeenheid zijn er twee seizoenen te onderscheiden in Madagascar. Het hete en regenachtige seizoen loopt van november tot aan april, het koelere en droge seizoen van mei tot oktober. Echter, er is een grote variatie in het klimaat afhankelijk van de hoogte en de ligging t.o.v. de overheersende passaatwinden. Ook het klimaat op Madagascar is onderhevig aan klimaatveranderingen. De laatste jaren vallen de regens steeds later. De reis vindt plaats in het subtropische oosten, de centrale hooglanden en het droge zuidwesten. December is een warme maand met temperaturen die aan de kust tropisch kunnen zijn (> 30 °C), maar het is geenszins de warmste periode (dat is nl. januari/februari). Gemiddeld zijn de temperaturen overdag in Antananarivo 20,5 °C, in Andasibe 22 °C en in Ranomafana 23,5 °C. In de centrale hooglanden zijn de temperaturen aangenaam. Het gebied waar we gemiddeld genomen de meeste kans op regen hebben is Andasibe en Ranomafana. Als het regent, dan valt het vaak tegen het einde van de middag. 

Over onze lokale agent

De agent van SNP zet zich in Madagascar in om milieubewuste reizen te organiseren, met respect voor de Malagassische cultuur, de flora en de fauna. Madagascar staat bekend om haar natuurlijke rijkdom. Vele plant- en diersoorten zijn endemisch. Helaas is het ook een van de armste landen ter wereld. De inzet van onze partner is van groot belang om de hoge biodiversiteit in Madagascar te behouden, aangezien toerisme een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het eiland is. 

Onze partner draagt haar steentje bij aan herbebossing. Ter compensatie van de kooldioxide uitstoot van alle toeristen die met onze partner in Madagascar reizen, planten ze bomen. Het doel hiervan is met name het huisvesten van dieren, omdat zij door ontbossing steeds minder plek hebben om te leven. Er zijn inmiddels als zo’n 4500 bomen gepland door onze reizigers! Daarnaast werken ze altijd samen met lokale leveranciers en zorgen ze voor duurzame activiteiten tijdens de reizen. Hierbij kun je denken aan ecovriendelijke lodges/hotels, natuur georiënteerde excursies, wandelingen, fietstochten en traditionele boottochten om het gebruik van auto’s en bussen te verminderen. 

De agent van SNP is zich bewust van haar water- en energieverbruik en ze proberen dit te verlagen. Met inkomsten uit het toerisme kunnen werknemers en personeel werkzaam bij accommodaties, transportbedrijven en excursieaanbieders zich voorzien in hun eigen levensbehoeften. Dat onze partner haar bedrijfsprocessen verduurzaamt wordt bevestigd door het certificaat Travelife Certified. Ook zijn ze officieel lid van The Code, een internationale organisatie die seksuele uitbuiting van kinderen wil voorkomen. En ook ondersteunden ze ABECOLE, een organisatie die zorgt voor kinderen in een armoedesituatie door het bieden van onderwijs en gezondheid. Het absolute doel van onzer partner is om zich verder te ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid, zodat Madagascar’s schoonheden bewaard kunnen blijven voor alle toekomstige generaties! 

De munteenheid van Madagascar is de Ariary Malagasy (MGA). Voor één euro ontvang je ongeveer 3980 Ariary (juli 2018). Kijk voor een actuele wisselkoers op: www.oanda.com of www.xe.com.

Verder zijn de volgende zaken van belang:

 • je kunt pinnen met je bankpas in de grotere steden; na aankomst in Antananarivo en ook daarna zijn we regelmatig in de gelegenheid om hiervan gebruik te maken (vergeet niet je bankpas vooraf in Nederland te autoriseren voor pinnen buiten Europa),
 • omdat het pinnen met bankpas slechts bij één bankinstelling mogelijk is, is het veilig om ook een credit card mee te nemen (Msstercard/Visa) en een reservepotje contante Euro’s (kun je vrijwel overal makkelijk wisselen),
 • voor lunches die niet zijn inbegrepen tijdens deze reis (prijs gemiddeld € 6,- per lunch)  
 • op dag 5 kun je 's ochtends optioneel deelnemen aan een excursie naar het park Mitsinjo. Kosten ca. € 5 pp.
 • drankjes, souvenirs en fooien.

Ter plaatse zijn er een aantal onkosten voor eigen rekening. Denk hierbij aan het visum (kan ter plaatse bij aankomst op de luchthaven worden geregeld a US$ 50 pp), maaltijden/excursies/entrees voor zover niet inbegrepen, fooien en andere persoonlijke uitgaven. 

Tijdens de reis van dag 1 tot en met dag 13 staat ons een comfortabele bus ter beschikking. Het traject Tulear -  Antananarivo leggen we af met een binnenlandse vlucht.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie op reis te gaan. Ook al is wandelen niet het doel van deze reis, er zitten wel een paar wandelingen bij naar o.a. de onderzoekscentra tegen de rand van het in Ranomafana National Park aan en in Andasibe. Het maximale hoogteverschil tijdens deze reis bedraagt 400 meter. We adviseren je om goed ingelopen schoenen mee te nemen. Op deze manier geniet je meer van deze reis. 

 • Weekendtas/rugzak
 • Kleine reistas
 • Dagrugzak
 • Wandelschoenen (goed ingelopen en goed profiel)
 • Slippers/sandalen (voor o.a. verblijf kampementen)
 • Luchtige kleding
 • Katoenen kleding met lange mouwen/pijpen
 • Regenponcho 
 • Warme fleece/trui 
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zwemkleding
 • Sneldrogend handdoekje
 • Lakenzak
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebril, zonnehoed (of pet) en zonnebrandcrème
 • Lippencreme met UV-filter
 • Anti-insectenmiddel/muggenspray
 • Eventueel zakmesje  
 • Verrekijker
 • Zaklamp
 • Veldfles
 • Oplaadaccu's
 • Powerbank en extra accu's/batterijen 
 • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • EHBO eenvoudige middelen

Je hoeft nergens tijdens deze reis met je bagage te wandelen. Wij adviseren je bagage mee te nemen in een weekendtas, zachte koffer of rugzak. Met klem raden we het reizen met een harde koffer af. Een dagrugzak voor veldfles, regenponcho, camera en eventueel een verrekijker is voldoende. Neem tevens een kleine reistas  mee waarin je de bagage kunt plaatsen die je nodig hebt voor de overnachtingen in de kampementen. Deze bagage wordt voor je gedragen. Je weekendtas/zachte koffer/ugzak kun je veilig achterlaten. 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden

Deze reis wordt begeleid door primatologe én SNP-reisleider Iris de Winter. Iris is jl. juni aan de Universiteit van Wageningen gepromoveerd op haar onderzoek ‘Lemurs on a Sinking Raft?'. Madagascar kent enorme contrasten: aan de ene kant zijn de lokale bewoners relatief arm, vindt er ontbossing plaats en worden veel dieren met uitsterven bedreigd. Aan de andere kant is de uitgestrektheid van de natuur, de bijzondere geologische geschiedenis en de diversiteit aan endemische dier- en plantensoorten ongeëvenaard. Iris ontwikkelde een sterke motivatie om de natuur ter plaatse te onderzoeken en te begrijpen en daarmee beter te kunnen beschermen. Daarom richtte zij zich in haar promotieonderzoek op de gevolgen van menselijke verstoringen op de gezondheid van lemuren en heeft hierover meerdere wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. Ze heeft in veel verschillende geïsoleerde veldlocaties gewerkt over het hele eiland en kent het land Madagascar en haar cultuur daarom door en door. Verder werkt Iris al enige jaren als reisbegeleider voor SNP, organiseert ze cursussen over natuurbescherming in zuidelijk Afrika, is werkzaam als coördinator van de cursus 'Wildlife Conservation' aan de Universiteit van Utrecht, en als onderzoekscoördinator voor Apenheul in een project dat bijdraagt aan de bescherming van de zeer zeldzame blauwoogmaki. Vanwege haar deskundigheid en passie voor de natuur op Madagascar en de lemuren in het bijzonder, verrijk je je kennis op een aangename manier. Je krijgt toegang tot gebieden waar toeristen normaal gesproken niet komen. 

Iris en de ter plaatse vele lokale gidsen zullen er alles aan doen om je reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders volgen een intensief SNP-scholingsprogramma waarbij o.a. veiligheid op reis, oriëntatie, Basic Life Support en respect voor natuur, cultuur en milieu uitgebreid aan de orde komen.

Voor een verblijf op Madagascar heb je een paspoort nodig, dat bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is.

N.B.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van het paspoort.

N.B.
Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Madagascar (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf op Madagascar heb je een visum nodig. Je kunt deze op vertoon van een bevestigde retourvliegticket bij aankomst op de luchthaven verkrijgen voor Ariary 80.000 p.p. (ca. € 21-24). Betaal dit zo gepast mogelijk in cash €, het wisselgeld krijgt u in Ariary's. Je paspoort dient minimaal 1 lege pagina te bevatten. Een pasfoto is niet nodig. Het visum is geldig voor een maximaal verblijf van 30 dagen. Omdat de VisumCentrale CIBT de regels van het consulaat van Madagascar in Rotterdam volgt, adviseert het CIBT een visum (single entry ca. € 60 pp plus bemiddelingskosten) in Nederland aan te vragen. Wij raden je aan je visum te regelen bij aankomst op de luchthaven van Antananarivo.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. De meest actuele informatie is te vinden op de website van het consulaat van Madagascar in Rotterdam of de ambassade van Madagascar in Brussel. 

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
In een tropisch land als Madagascar komen ziekten voor die bij ons niet bestaan of die al enige tijd naar de geschiedenisboekjes zijn verwezen.
Zorg ervoor dat je met een goede ziektekosten- en/of reisverzekering afreist naar Madagascar.

Medicijnen

Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen. Let op mogelijke invoervoorwaarden van de medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Mocht er (plaatselijke) reisleiding zijn, licht hen dan in over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen. 

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je reis. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Met de hygiëne op Madagascar is het minder gesteld dan in Nederland. Pas op met wat je eet. Wees voorzichtig met het eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om je hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Het boekje 'Hoe blijf ik gezond in de tropen’  verstrekt praktische informatie over hoe gezond te blijven in het buitenland. De boekjes zijn te koop bij website winkels, betere boekhandels en buitensportzaken. 

Verplicht

Als je een overstapt hebt via een land waar gele koorts voorkomt dan is een gele koorts-vaccinatie verplicht. Op Madagascar zelf komt geen gele koorts voor. Een cholera stempel is altijd vereist. 

Aanbevolen

Malaria profylaxis wordt sterk aanbevolen. Het te gebruiken anti-malariamiddel is persoonsgebonden. Laat je informeren over de risico's op o.a. buiktyfus, hepatitis B, tuberculose, dengue (knokkelkoorts), rabies, mazelen en builenpest (regio's Mandritsara, Soanierana, Ivongo, Ikongo en Tsiroanamandidy).

Malaria

In Madagascar komt het hele jaar malaria voor en speciaal in het kustgebied. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen sterk aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen

Zoals overal elders in de wereld moet je op Madagascar rekening houden met diefstal. Let daarom, vooral in de hoofdstad Antananarivo, extra goed op je geld en waardevolle spullen. Ga ’s avonds nooit alleen de straat op; zelfs voor een bezoek aan een restaurant raden we het gebruik van een taxi aan. Waardevolle spullen kun je het beste in een kluisje in je hotelkamer achterlaten.

Recente reisinformatie

Voor het meest recente reisadvies voor Madagascar verwijzen we je naar www.minbuza.nl.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Moormaki vrouwtje (Eulemur macaco), zich opwarmend in de ochtendzon

Madagascar - Oog in oog met lemuren

Primatenreis met Iris de Winter

Themareis vanuit hotels, guesthouses en kampementen

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen