Madagascar - Oog in oog met lemuren, 19 dagen Primatenreis met Iris de Winter

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Iets bijzonders

Themareis vanuit hotels, guesthouses en kampementen

Ga op stap met primatologe én SNP-reisleider Iris de Winter door het zuidelijk deel van het eiland Madagascar. Ze laat je kennismaken met de intrigerende wereld van de lemuren, primaten die behoren tot de onderorde van de halfapen. Deze dieren vertonen een aantal eigenschappen die als primitief worden beschouwd. Iris de Winter – in 2018 gepromoveerd op de gevolgen van menselijke verstoringen op de gezondheid van lemuren – laat je kennismaken met een paar unieke natuurgebieden waar verschillende lemuren worden beschermd in nationale parken. Kijk door de ogen van Iris de Winter naar deze bijzondere halfapen en maak kennis met een aantal onderzoekscentra, waar onderzoek gedaan wordt aan de lemuren op Madagascar, het enige eiland waar ze voorkomen.

Uniek aan deze reis

 • Leer alles over de evolutie van lemuren
 • Primatologe én SNP-reisleider: Iris de Winter
 • Relaxt strandverblijf Anakao om te snorkelen en duiken
 • Ervaar de grote biodiversiteit in Torotorofotsy en Ranomafana
 • Tsimanampetsotsa National Park: lemuren en veel vogels
 • Uniek verblijf kampementen in nationale parken Andasibe & Ranomafana
Zwaarte
Comfort

Interview met Iris de Winter

Van springende sifaka’s tot toeterende indri’s: de lemuren van Madagascar zijn even guitig als uniek. Op een speciale rondreis laat primatologe Iris de Winter je kennismaken met deze bijzondere diersoorten. Lees hier het interview dat we met haar hadden.

Dag tot dag

Madagascar - Themareis

Madagascar – het 4e grootste eiland ter wereld - raakte 160 miljoen jaar geleden los van het Afrikaanse continent. De meerderheid van de flora en fauna evolueerde op dit eiland geïsoleerd van andere diersoorten. Het heeft geleid tot een hoog percentage endemische soorten die nergens anders ter wereld te vinden is. Ontdek een land met prachtige gebergten, weelderige regenwouden en adembenemende landschappen, die zich lenen voor fantastische wandelingen. Een land met een bijzondere en vriendelijke bevolking, die een mix is van verschillende culturen en gebruiken. Dit alles maakt Madagascar tot een unieke bestemming ter wereld. Je wandelt door de regenwouden van Andasibe National Park en de bossen van Ranomafana National Park, doorkruist de ruige rotsformatie van Isalo National Park en je sluit de reis af op het strand van Anakao. Je verblijft in comfortabele lodges en accommodaties, vaak aan de rand van prachtige wouden. We kamperen drie nachten temidden van de natuur, waarbij onze bagage wordt gedragen. Tijdens de reis geniet je van de smakelijke Franse keuken. Na de reis zal duidelijk zijn: Madagascar, met haar uitzonderlijke landschappen, unieke flora en fauna en in het bijzonder haar grote diversiteit aan lemuren, is nergens mee te vergelijken!

Dag 1

Vanuit Nederland/België vertrek je naar Antananarivo, de hoofdstad van Madagascar. Aankomst op de luchthaven van Antananarivo alwaar je wordt verwelkomd door Iris de Winter. In de gereedstaande bus rijden we naar ons verblijf dat zich op minder dan een kwartier rijden bevindt. 

Overnachting in

Antananarivo

Dag 2

’s Ochtends vroeg is het aangenaam wakker worden in onze accommodatie met een prachtige tuin met inheemse flora, veel vogels en een heerlijk zwembad. We nemen vanochtend de tijd om bij te komen van de vlucht voor we in de middag de stad verlaten voor een vier uur durende rit richting het oosten. Madagascar wordt in tweeën gedeeld door een gebergte dat van noord tot zuid over het gehele eiland loopt. De oostzijde van dit gebergte staat onder invloed van de Indische Oceaan en is bedekt met regenwoud. We verblijven de komende twee nachten aan de rand van het woud van het Andasibe Mantadia National Park en met een beetje geluk zien we onze eerste lemuren vanaf ons hotel.

Overnachting in

Andasibe - Mantadia

Dag 3

Deze ochtend neemt Iris je mee naar het park Mitsinjo, een bos waar veel onderzoek gedaan wordt naar verschillende primatensoorten in het bos. We wandelen door regenwoud op zoek naar de grootste van alle lemuren van Madagascar: de indri-indri. De indri kan een leeftijd bereiken van maar liefst 80 jaar. Samen met een lokale onderzoeker kunnen we deze lemuursoort van dichtbij ervaren. In de middag is het tijd voor wat ontspanning, maar voor de mensen die geen genoeg kunnen krijgen van het woud is er de mogelijkheid om nog een keer het bos in te trekken op zoek naar alle unieke dieren van dit gebied.

Overnachting in

Andasibe - Mantadia

Dag 4

Je zult waarschijnlijk ‘s ochtends gewekt worden door de unieke roep van de indri, die op een afstand van 2 kilometer nog te horen is. We vertrekken vandaag naar de afgelegen primaire wouden van Torotorofotsy, die normaal gesproken alleen door onderzoekers worden bezocht. We gaan van de gebaande paden af en trekken diep het woud in, op zoek naar indri’s, diadeem-difakas, bamboe maki's, vari’s en bruine maki's. Onderweg genieten we van een boxlunch. Na het avondmaal maken we een wandeling waarbij we de dieren die ’s nachts actief worden, proberen te spotten. Een van de lemuren die we zeer waarschijnlijk gaan zien is de muismaki die tot de allerkleinste primaat ter wereld behoort. 

Overnachting in

Torotorofotsy - Kampement

Dag 5

In de ochtend maken we nog een prachtige wandeling door het primaire regenwoud rondom Torotorofotsy en Mantadia National Park. Na de laatste lunch verlaten we ons kamp en keren we terug naar Andasibe, een unieke ervaring rijker. In de namiddag kun je aan het meer ontspannen en overnachten we weer in de mooie bungalows aan de rand van het regenwoud.

Overnachting in

Andasibe

Dag 6

In de ochtend verlaten we Andasibe en reizen we door een mooi gebied, langs dorpjes en terrassen waar rijst wordt verbouwd. We rijden richting de hooglanden van Antsirabe, een dorp met vele oud-koloniale gebouwen. De uitgestrekte rijstvelden en het uiterlijk van de kleurrijke bevolking geeft je het gevoel in Azië te zijn beland. Tegen het begin van de avond komen we aan bij een koloniaal hotel in een prachtig bosrijk terrein nabij de stad Antsirabe. De ligging vlakbij deze stad is ideaal om wat cultuur op te snuiven, of relax in de tuin of bij het zwembad van het hotel.

Overnachting in

Antsirabe

Dag 7

Vandaag vertrekken we naar de schitterende wouden van Ranomafana National Park. We rijden 's ochtends vroeg weg om na 7 uur rijden (incl. pauzes en lunchbox) aan te komen in de middag om Talatakely bezoeken, een deel van dit uitgestrekte nationaal park. Hiervoor steken we de prachtige Namorana rivier over en gaan we op zoek naar drie unieke bamboe-lemuren, die alleen in dit deel van het woud voorkomen.

Overnachting in

nabij Ranomafana

Dag 8

In de ochtend brengen we een bezoek aan een bijzonder deel van Ranomafana: Vohiparara. Dit deel van het park staat bekend om de prachtige zwart-witte Milne-Edward’s sifaka en unieke pandanus, vogel- en kikkersoorten. We passeren een plek waar de Namorona rivier met donderend geraas naar beneden komt. We lunchen in het onderzoekscentrum ValBio, waar we meer te weet komen over alle projecten en het onderzoek die in Ranomafana plaatsvinden ten behoeve van de biodiversiteit. In de middag kunnen we bijkomen van alle indrukken of een bezoek brengen aan het gezellig dorpje Ranomafana met haar lokale markt met groenten en fruit. Ook kun je een weverij bezoeken waar zijden sjawls met de hand worden gemaakt of de wilde rivier oversteken om een kijkje te nemen bij de oude thermale baden.

Overnachting in

nabij Ranomafana

Dag 9

Vanochtend vertrekken we voor een driedaagse trekking door primair regenwoud dat bekend staat om haar enorme biodiversiteit. De komende dagen volgen we de voetstappen van onderzoekers en ervaar je hoe het is om veldonderzoek temidden van de natuur. We kamperen aan de stromende rivier in ons kampement Vatoharanana. We gaan hier op zoek naar verschillende lemuursoorten en bijzondere vogels, vlinders en kameleons. Ook zien we een unieke samenstelling van bomen en planten, inclusief enorme varens, lianen en orchideeën. Er lopen veel kleine rivieren door het park met talrijke watervallen en stroomversnellingen. In dit gebied leven maar liefst 13 soorten lemuren, waaronder de roodkopmaki, de roodbuikmaki en de grotere zwart witte vari. Daarnaast leven er veel bijzondere vogelsoorten die alleen in Ranomafana voorkomen. Tijdens ons verblijf in het kampememnt zijn alle maaltijden inbegrepen. Na het diner rondom het kampvuur maken we een nachtwandeling op zoek naar zeldzame lemuren en andere dieren.

Overnachting in

Ranomafana National Park - kampement Vatoharanana

Dag 10

We gaan op zoek naar verschillende lemuursoorten en bijzondere vogels, vlinders en kameleons. Ook zien we een unieke samenstelling van bomen en planten, inclusief enorme varens, lianen en orchideeën. Er lopen veel kleine rivieren door het park met talrijke watervallen en stroomversnellingen. In dit gebied leven maar liefst 13 soorten lemuren, waaronder de roodkopmaki, de roodbuikmaki en de grotere zwart witte vari. Daarnaast leven er veel bijzondere vogelsoorten die alleen in Ranomafana voorkomen. Tijdens ons verblijf in het kampememnt zijn alle maaltijden inbegrepen. Na het diner rondom het kampvuur maken we een nachtwandeling op zoek naar zeldzame lemuren en andere dieren.

Overnachting in

Ranomafana National Park - kampement Vatoharanana

Dag 11

Na het laatste ontbijt in kamp verlaten we deze prachtige plek terug naar de bewoonde wereld. Onderweg proberen we natuurlijk weer lemuren en andere dieren te spotten. We picknicken op een hooggelegen plek met vrij uitzicht over het woud, waarna we een verfrissende duik kunnen nemen in de rivier of nog even rustig in het woud op zoek gaan naar dieren. In de middag komen we terug in ons hotel om weer te genieten van een douche en is er tevens de mogelijkheid nog even het dorpje te bezoeken.

Overnachting in

nabij Ranomafana

Dag 12

Vandaag nemen we afscheid van het regenwoud en vertrekken we naar de westkant van Madagascar, waar het relatief droog en warm is. We onderbreken onze rit na zo’n vier uur wanneer we de voet van het Andringitra gebergte bereiken. Hier leeft de bekende, maar zeer bedreigde, ringstaartmaki in grote getale. Tijdens onze wandeling door het hoogland, omringd door granieten rotspieken, rijstvelden en bos, proberen we de charismatische ringstaartmaki voor de lens te krijgen. In dit jaargetijde is de kans groot dat we ze zien met hun speelse jongen. Na deze wandeling met prachtige vergezichten, reizen we verder en maken de rijstterrassen plaats voor een uiterst spectaculair landschap van grillige rotsformaties van zandsteen, die stammen uit het Jura tijdperk. De lunch genieten we bij Park Anja in een lokaal restaurantje die door de lokale gemeenschap wordt gerund. We verblijven de komende twee dagen in een goede lodge aan de rand van Isalo National Park. In de namiddag kunnen we bijkomen van de rit, waarbij je een duik kunt nemen in het verkoelende zwembad met het uitzicht op het unieke zandsteen massief.

Overnachting in

Nabij Isalo National Park

Dag 13

Na de intensieve dag van gisteren, is het bij de prachtig gelegen lodge heerlijk bijkomen. Observeer de vogels rondom de lodge, duik het zwembad in en geniet vooral van het uitzicht op de zandsteenformaties. In de loop van de ochtend starten we een prachtige wandeling in het overweldigende landschap van Isalo National Park, dat bekend staat om haar grillige zandsteenformaties en canyons. In dit geologisch unieke wandelgebied is de natuur gevarieerd. We wandelen over spectaculaire zandstenen rotspartijen, door droge savannes en tussen diepe kloven. Door deze canyons stromen verschillende rivieren die het park doorkruisen. We vinden droogtebestendige flora, kenmerkend voor dit gebied, waaronder vele aloë’s en unieke geneeskrachtige planten. Met een beetje geluk treffen we hier roodkopmaki’s, die een heel ander manier van overleving hebben in vergelijking met de lemuren die we eerder in de regenwouden hebben gezien. Onderweg komen we langs stroompjes en kraakheldere waterpoelen, die gevoed worden door kleine watervallen en omringd zijn door palmbomen. Hier kunnen we ons heerlijk opfrissen tussen het wandelen door.

Na de lunch, hopelijk tussen de lemuren, wandelen we terug naar onze prachtige lodge. Bij helder weer kunnen we genieten van een adembenemende zonsondergang.

Overnachting in

Ranohira

Dag 14

Vandaag verlaten we het ruige Isalo en rijden we helemaal door naar de westkust van Madagascar. Onderweg verandert het landschap en passeren we de eerste baobabs. We bezoeken een uniek droog loofbos met onder andere verschillende soorten wezelmaki’s en de sierlijk dansende verreaux sifaka. De flora en fauna in dit bos zijn typisch voor het droge zuidwesten van Madagascar. In de middag bereiken we dan Ifaty, waar we verblijven aan het strand aan de Straat van Mozambique, waar we met een beetje geluk flamingo’s kunnen zien overvliegen.

Overnachting in

Ifaty

Dag 15

Vroeg in de ochtend vertrekken we vanaf de pier van Tuléar per boot naar onze accommodatie aan zee nabij het dorpje Anakao. Onze bungalows liggen direct aan het strand, een heerlijk verblijf om de komende dagen volop te genieten van het strand, de oceaan en de lokale visserscultuur.

Overnachting in

Anakao

Dag 16

Ga vandaag lekker zwemmen of snorkelen. Er valt veel te ontdekken, ook als je geen strandliefhebber bent. Je kunt per boot naar het mooie eilandje Nosy Ve gaan. Als je langs het uitgestrekte strand wandelt, passeer je vissersdorpjes. Aan het eind van de ochtend keren de vissers terug van zee in hun kleine houten pirogues en is het zeker leuk hun vangst van de dag te zien.

Overnachting in

Anakao

Dag 17

Vandaag maken we een excursie naar de achterlanden om de endemische flora en fauna in het Tsimanampetsotsa National Park te bezichtigen. In dit park bevindt zich een sulfaat-rijk, wit meer met veel vogels en met een beetje geluk nog een aantal flamingo’s. Het bos nabij dit meer bestaat uit de droge vegetatie die typisch is voor het zuiden van Madagascar. Er komen vele succulente soorten voor, waaronder baobabs. Hier kunnen we ringstaarmaki’s, schildpadden en vasa parots (zwarte papagaaien) tegenkomen. We bezoeken een unieke vijgenboom-grot en een grot met blinde vissen die ondersteboven zwemmen. Met weer nieuwe ervaringen rijker zullen we ons verblijf in Anakao afsluiten met een diner nabij het strand.

Overnachting in

Anakao

Dag 18-19

Vandaag vertrekt onze boot weer naar Tuléar, vanwaar we vervolgens een binnenlandse vlucht nemen terug naar de hoofdstad Antananarivo. We sluiten onze reis af in de prachtige tuin van Au Bois Vert en na een laatste heerlijke maaltijd stappen we later die avond op het vliegtuig. Terugkomst in Nederland/België de volgende dag.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze afwisselende reis overnachten we in een mix aan middenklasse tot luxe hotels, guesthouses en eenvoudige kampementen. In alle hotels en guesthouses staan je tweepersoonskamers ter beschikking met eigen WC/douche. Alle accommodaties en hun locaties zijn met zorg geselecteerd door SNP, de lokale agent en Iris de Winter. Overal is er elektriciteit waar je accu's en batterijen kunt opladen, behalve tijdens het verblijf in de kampementen. Je kunt hiervoor extra batterijen/accu's of een powerbank meenemen.

Verblijf kampementen

In Torotorofotsy (dag 4) en Vatoharanana (dag 9 en 10) bivakkeren we in kampementen midden in het oerwoud. De voorzieningen tijdens deze drie nachten zijn eenvoudig. Bij het kampement in Torotorofotsy kan er worden gedoucht met een emmer en beker, 't werkt prima. Bij  het kampement Vatoharanana is een provisorische douche of je kunt gebruik maken van een nabij gelegen waterval.

Eenpersoonskamer/-kampement 

Mocht je voor een eenpersoonskamer en een eenpersoonskampement hebben geboekt, dan is dit tijdens de reis overal mogelijk, doch het aantal is beperkt. Wees er dus snel bij. 

Inbegrepen

 • Heen- en terugreis (zie prijsinformatie)
 • Binnenlandse vlucht
 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten en diners, 7x lunch 
 • Transport per bus (dag 1 t/m 15)
 • Diensten chauffeur
 • Lokale gids conform programma (zie dagbeschrijving)
 • Excursie Tsimanampetsotsa National Park (dag 17)
 • Entrees nationale parken (zie dagbeschrijving) 
 • Boek Madagascar Wildlife (Bradt Guide - editie 4)
 • SNP-reisleider & primatoloog Iris de Winter

Niet inbegrepen

 • maaltijden en drankjes voor zover niet inclusief
 • optionele excursie (dagen 5 en 15)
 • inentingen
 • verzekeringen
 • visum
 • persoonlijke uitgaven (o.a. fooien)

Over de activiteiten

Deze reis is voor iedereen met een goede basisconditie te maken. Ook al is het geen wandelreis, je dient toch goed ter been te zijn. Er vinden een paar wandelingen plaats naar kampementen waarbij het maximale hoogteverschil 400 meter bedraagt. We leggen maximaal 10 km af per dag. Naast de hoogtemeters kan het terrein wat glad en ongelijk zijn. Tezamen met een vochtig klimaat betekent dat het soms even doorbijten is. Tijdens vrijwel alle wandelingen kan de groep in tweeën worden gesplitst: een groep die geen problemen heeft met klauterpartijen en flink stijgen/dalen, en een groep die op de paden blijft in een rustig tempo. Om optimaal lemuren te kunnen spotten moet je rekenen op wat klim en klauterwerk. Houd rekening met een vochtig en warm klimaat overdag in het oostelijk gedeelte van deze reis en een warm klimaat in het zuidwesten. 

Je wandelt slechts met je dagrugzak gevuld met een regenponcho, lunchpakket, camera, veldfles en je persoonlijke waardevolle spullen. Alle bagage wordt vervoerd. We leggen veel trajecten af met de bus en een binnenlandse vlucht. Tijdens de reis valt er zoveel te horen en te zien dat we de tijd nemen om hiervan te genieten. Uiteraard houden we met alle activiteiten zoveel mogelijk rekening met iedereen. We raden je in ieder geval aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze unieke primatenreis te beginnen. 

 

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Bij deze reis is de intercontinentale vlucht inbegrepen. Je vliegt met Air France via Parijs naar Antananarivo v.v. De binnenlandse vlucht Tuléar - Antananarivo vindt plaats met Air Madagascar

Vluchtschema
KL 1223 Amsterdam - Parijs 06.50 - 08.10 uur
AF  934  Parijs - Antananarivo 10.50 - 23.35 uur
AF  935  Antananarivo - Parijs 01.55- 11.05 uur
KL 1234  Parijs - Amsterdam 14.30 - 15.45 uur

Bovenstaand vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je e-ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT

Het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel biedt een overnachting incl. ontbijtbuffet en gratis airport shuttle voor amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol. Je kan je auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel. Als je langer wegblijft betaal je maar €5,- per dag. Meer informatie.

 

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Madagaskar een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn.

Tevens is er een visumplicht. Dit visum kost € 35 of US$ 37 per persoon. Het visum is tegen contante betaling bij aankomst op de luchthaven verkrijgbaar en is geldig voor maximaal 30 dagen. Maar u dient hiertoe uiterlijk 72 uur van tevoren een “elektronische toestemming ” aan te vragen om het land binnen te mogen reizen. Dit kan alleen via de volgende  website:

http://www.evisamada.gov.mg/en/

Je hebt geen pasfoto's nodig. In het vliegtuig naar Madagascar ontvang je een ‘arrivalcard’ en een formulier voor douaneformaliteiten. Je dient bij aankomst ook je retourticket te tonen.  


 

Madagascar ligt op het zuidelijk halfrond waardoor de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die in Nederland/België. Het klimaat op Madagascar wordt bepaald door overwegend zuidoostelijke passaatwinden. De meeste regen valt in het subtropische oosten. Voordat de wolken arriveren boven de centrale hooglanden is de meeste neerslag reeds gevallen. Het westen en zuiden zijn de regio’s met de minste neerslag, er heerst een semi-woestijnklimaat met in het uiterste zuiden slechts een regenval van 50 mm regen per jaar. 

In zijn algemeenheid zijn er twee seizoenen te onderscheiden in Madagascar. Het hete en regenachtige seizoen loopt van november tot aan april, het koelere en droge seizoen van mei tot oktober. Echter, er is een grote variatie in het klimaat afhankelijk van de hoogte en de ligging t.o.v. de overheersende passaatwinden. Ook het klimaat op Madagascar is onderhevig aan klimaatveranderingen. De laatste jaren vallen de regens steeds later. De reis vindt plaats in het subtropische oosten, de centrale hooglanden en het droge zuidwesten. December is een warme maand met temperaturen die aan de kust tropisch kunnen zijn (> 30 °C), maar het is geenszins de warmste periode (dat is nl. januari/februari). Gemiddeld zijn de temperaturen overdag in Antananarivo 20,5 °C, in Andasibe 22 °C en in Ranomafana 23,5 °C. In de centrale hooglanden zijn de temperaturen aangenaam. Het gebied waar we gemiddeld genomen de meeste kans op regen hebben is Andasibe en Ranomafana. Als het regent, dan valt het vaak tegen het einde van de middag. 

Over onze lokale partner

De partner van SNP zet zich in Madagascar in om milieubewuste reizen te organiseren, met respect voor de Malagassische cultuur, de flora en de fauna. Madagascar staat bekend om haar natuurlijke rijkdom. Vele plant- en diersoorten zijn endemisch. Helaas is het ook een van de armste landen ter wereld. De inzet van onze partner is van groot belang om de hoge biodiversiteit in Madagascar te behouden, aangezien toerisme een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het eiland is. 

Onze lokale partner draagt haar steentje bij aan herbebossing. Om de CO2-uitstoot van de met onze lokale partner reizende toeristen te compenseren, planten ze bomen voor, met name, het huisvesten van dieren. Er zijn inmiddels al ruim 5000 bomen geplant. Daarnaast werken ze altijd samen met lokale leveranciers en zorgen ze voor duurzame activiteiten tijdens de reizen. Hierbij kun je denken aan gebruik maken van lokale, ecovriendelijke lodges/hotels, natuur georiënteerde excursies, wandelingen, fietstochten en traditionele boottochten om het gebruik van auto’s en bussen te verminderen. 

Ook committeert onze partner zich aan een aantal certificeringen waarbij continue commitment vereist is door jaarlijkse controles. De standaarden zijn hoog. Ze zijn o.a. Travelife Certified. Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaal-economische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf opnieuw getoetst. 

Onze partner is tevens lid van The Code, een internationale organisatie die seksuele uitbuiting van kinderen wil voorkomen - en ze ondersteunen ABECOLE, een organisatie die zorgt voor kinderen in een armoedesituatie door het bieden van onderwijs en gezondheid.  

De munteenheid van Madagascar is de Ariary Malagasy (MGA). Voor één euro ontvang je ongeveer 4090 Ariary (mei 2019). Kijk voor een actuele wisselkoers op: www.oanda.com of www.xe.com.
Verder zijn de volgende zaken van belang:

 • bij aankomst op de luchthaven van Antananarivo, kun je Ariary’s pinnen of euro’s wisselen;
 • je kunt steeds beter pinnen in de grote steden (VISA/MasterCard) 
 • mocht je een credit card (Visa, Mastercard is in opkomst) hebben, neem deze dan mee uit voorzorg
 • neem minimaal € 35 mee aan contanten om bij aankomst je visum te betalen (bij voorkeur in biljetten van 5, 10 en 20; zorg ervoor dat alle biljetten intact/onbeschadigd zijn);
 • de banken zijn geopend van 08.00 tot 16.00 uur en gesloten in het weekend en de middag voor een feestdag;
 • het is verboden de Ariary Malagasy (MGA) in Madagascar in en uit te voeren.

Ter plaatse zijn een aantal onkosten voor eigen rekening. Denk hierbij aan het visum (kan ter plaatse op de luchthaven worden geregeld), de nodige lunches, entrees conform programma, fooien en andere persoonlijke uitgaven.

Tijdens de reis van dag 1 tot en met de ochtend van dag 15 staat ons een comfortabele bus ter beschikking. Het traject Tuléar -  Antananarivo leggen we af met een binnenlandse vlucht.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie op reis te gaan. Ook al is wandelen niet het doel van deze reis, er zitten wel een paar wandelingen bij naar het kampement midden in het Ranomafana National Park. Het maximale hoogteverschil tijdens deze reis bedraagt 400 meter. We adviseren je om goed ingelopen schoenen mee te nemen. Op deze manier geniet je meer van deze reis.

 • Weekendtas/rugzak
 • Kleine reistas
 • Dagrugzak
 • Wandelschoenen (goed ingelopen en goed profiel)
 • Slippers/sandalen (voor o.a. verblijf kampementen)
 • Luchtige kleding
 • Katoenen kleding met lange mouwen/pijpen
 • Regenponcho 
 • Warme fleece/trui 
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zwemkleding
 • Sneldrogend handdoekje
 • Lakenzak
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebril, zonnehoed (of pet) en zonnebrandcrème
 • Lippencreme met UV-filter
 • Anti-insectenmiddel/muggenspray
 • Eventueel zakmesje  
 • Verrekijker
 • Zaklamp
 • Veldfles
 • Accu's (voor telefoon, batterijen, tablets)
 • Powerbank en extra accu's/batterijen 
 • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • EHBO eenvoudige middelen

 • Je hoeft nergens tijdens deze reis met je bagage te wandelen. Wij adviseren je bagage mee te nemen in een weekendtas, zachte koffer of rugzak. Met klem raden we het reizen met een harde koffer af. Een dagrugzak voor veldfles, regenponcho, camera en eventueel een verrekijker is voldoende. Neem tevens een kleine reistas  mee waarin je de bagage kunt plaatsen die je nodig hebt voor de overnachtingen in de kampementen. Deze bagage wordt voor je gedragen. Je weekendtas/zachte koffer/ugzak kun je veilig achterlaten. 
 • Neem een veldfles mee met een minimale inhoud van 1 liter. Als groep kopen we flessen water van 1,5 liter. Niet fijn wat betreft plastic, maar hiervoor is (nog) geen andere oplossing voorhanden.
 • Neem bij voorkeur biologisch afbreekbare toiletartikelen mee. Vooral in de kampementen is dit redelijk essentieel, want hier loopt het water direct het bos en de rivier in.
 • Toiletpapier kopen we in namens de gehele groep. 
 • Een lakenzak heb je alleen nodig in de kampementen voor als je dit frisser vindt. Je krijgt wel een slaapzak, maar die is wat ‘smoezelig’. Voor een paar euro kun je een lichte (katoenen) lakenzak verkrijgen die niet behandeld o.i.d. hoeft te zijn. Een gewone dunne katoenen lakenzak is voldoende.
   

23 oktober 2019

Tot op heden functioneert de website voor de elektronische registratie nog steeds niet naar behoren. De autoriteiten op Madagascar zijn zich hiervan bewust. Tot nader bericht accepteert de immigratie op Madagascar de aanvraag van een visum zonder elektronische vooraanmelding. Probeer wel vanuit Nederland/België je aan te melden via de link http://www.evisamada.gov.mg/en/ . Mocht dat niet lukken, geen probleem. Zonder bewijs van elektronische registratie en autorisatie blijft het tot nader order mogelijk om ter plaatse op de luchthaven van Antananarivo een visum aan te schaffen. Betaal in dat geval ook NIETS online, maar alleen bij aankomst op de luchthaven.

Deze reis wordt begeleid door primatologe én SNP-reisleider Iris de Winter. Iris is in 2018 aan de Universiteit van Wageningen gepromoveerd op haar onderzoek ‘Lemurs on a Sinking Raft?'. Madagascar kent enorme contrasten: aan de ene kant zijn de lokale bewoners relatief arm, vindt er ontbossing plaats en worden veel dieren met uitsterven bedreigd. Aan de andere kant is de uitgestrektheid van de natuur, de bijzondere geologische geschiedenis en de diversiteit aan endemische dier- en plantensoorten ongeëvenaard. Iris ontwikkelde een sterke motivatie om de natuur ter plaatse te onderzoeken en te begrijpen en daarmee beter te kunnen beschermen. Daarom richtte zij zich in haar promotieonderzoek op de gevolgen van menselijke verstoringen op de gezondheid van lemuren en heeft hierover meerdere wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. Ze heeft in veel verschillende geïsoleerde veldlocaties gewerkt over het hele eiland en kent het land Madagascar en haar cultuur daarom door en door. Verder werkt Iris al enige jaren als reisbegeleider voor SNP, organiseert ze cursussen over natuurbescherming in zuidelijk Afrika, is ze werkzaam als coördinator van de cursus 'Wildlife Conservation' aan de Universiteit van Utrecht, en als onderzoekscoördinator voor Apenheul in een project dat bijdraagt aan de bescherming van de zeer zeldzame blauwoogmaki. Vanwege haar deskundigheid en passie voor de natuur op Madagascar en de lemuren in het bijzonder, verrijk je je kennis op een aangename manier. Je krijgt toegang tot gebieden waar toeristen normaal gesproken niet komen. 

Iris en de ter plaatse vele lokale gidsen zullen er alles aan doen om je reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders volgen een intensief SNP-scholingsprogramma waarbij o.a. veiligheid op reis, oriëntatie, Basic Life Support en respect voor natuur, cultuur en milieu uitgebreid aan de orde komen.

Voor een verblijf op Madagascar heb je een paspoort nodig, dat bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is.

N.B.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van het paspoort.

N.B.
Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Madagascar (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor reizigers met de Nederlandse- of Belgische nationaliteit is een visum voor Madagascar vereist voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Dit visum kun je vooralsnog op de luchthaven bij aankomst in Antananarivo aanschaffen en betalen in cash (€ 35 pp of US$ 37 pp). Daarnaast dien je uiterlijk 72 uur van tevoren een “elektronische registratie” aan te vragen om het land binnen te mogen reizen. Klik op deze LINK om je elektronisch te registreren.

Deze registratie is onlangs (juli 2019) ingevoerd en behelst o.a. een snellere doorstroming bij aankomst op de luchthaven. Deze  registratie dien je uiterlijk 72 uur voor aankomst in Madagascar aan te vragen. Wij raden je aan dit ruim op tijd te doen en niet tot het laatste moment te wachten.

Je paspoort dient minimaal 1 lege pagina te bevatten. Een pasfoto is niet nodig. Het visum is geldig voor een maximaal verblijf van 30 dagen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk. Ook wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. De meest actuele informatie is te vinden op de website van het consulaat van Madagascar in Rotterdam of de ambassade van Madagascar in Brussel. 

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
In een tropisch land als Madagascar komen ziekten voor die bij ons niet bestaan of die al enige tijd naar de geschiedenisboekjes zijn verwezen.
Zorg ervoor dat je met een goede ziektekosten- en/of reisverzekering afreist naar Madagascar.

Medicijnen

Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen. Let op mogelijke invoervoorwaarden van de medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Mocht er (plaatselijke) reisleiding zijn, licht hen dan in over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen. 

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je reis. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Met de hygiëne op Madagascar is het minder gesteld dan in Nederland. Pas op met wat je eet. Wees voorzichtig met het eten van o.a. vlees, salades, ijs en geschild fruit. Vaak wordt gefrituurd eten in vervuilde palmolie bereid, iets waar je erg ziek van kunt worden. Voorzichtigheid geboden! Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om je hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Het boekje 'Hoe blijf ik gezond in de tropen’  verstrekt praktische informatie over hoe gezond te blijven in het buitenland. De boekjes zijn te koop bij website winkels, betere boekhandels en buitensportzaken. 

Verplicht

Als je een overstapt hebt via een land waar gele koorts voorkomt dan is een gele koorts-vaccinatie verplicht. Op Madagascar zelf komt geen gele koorts voor. Een cholera stempel is altijd vereist. 

Aanbevolen

Malaria profylaxis wordt sterk aanbevolen. Het te gebruiken anti-malariamiddel is persoonsgebonden. Laat je informeren over de risico's op o.a. buiktyfus, hepatitis B, tuberculose, dengue (knokkelkoorts), rabies, mazelen en builenpest (regio's Mandritsara, Soanierana, Ivongo, Ikongo en Tsiroanamandidy).

Malaria

In Madagascar komt het hele jaar malaria voor en speciaal in het kustgebied. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen sterk aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen

Zoals overal elders in de wereld moet je op Madagascar rekening houden met diefstal. Let daarom, vooral in de hoofdstad Antananarivo, extra goed op je geld en waardevolle spullen. Ga ’s avonds nooit alleen de straat op; zelfs voor een bezoek aan een restaurant raden we het gebruik van een taxi aan. Waardevolle spullen kun je het beste in een kluisje in je hotelkamer achterlaten.

Recente reisinformatie

Voor het meest recente reisadvies voor Madagascar verwijzen we je naar www.minbuza.nl.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Madagascar - Oog in oog met lemuren

Primatenreis met Iris de Winter

Themareis vanuit hotels, guesthouses en kampementen

Zwaarte
Comfort
Iets bijzonders
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 418 klanten