Madagascar

Madagascar - Oog in oog met lemuren, 19 dagen Natuurexpeditie met primatologe Iris de Winter

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Natuur Rondreizen

Themareis vanuit lodges en een kampement

Dit najaar organiseert SNP Natuurreizen samen met het Apenheul Natuurbehoudfonds (ANF) een heel bijzondere natuurreis in het noorden van Madagascar. Dit eiland raakte miljoenen jaren geleden los van het Afrikaanse vaste land wat resulteerde in een geheel eigen evolutie en biotoop. Hier vind je dieren en planten die je nergens anders ter wereld ziet. Lemuren, walvishaaien, kameleons, vreemde insecten en de fretkat. De reis wordt begeleid door Iris de Winter, biologe/primatologe, directeur Apenheul Natuurbehoudfonds en reisleider voor SNP. Met haar bezoek je meerdere unieke, afgelegen natuurgebieden op dit tropische eiland. In Nationaal Park Ankarana leven de zeldzame goudkroonmaki’s en Sanfords maki’s, waar Iris jarenlang onderzoek aan heeft gedaan, in het felblauwe water van Nosy Iranja snorkel je tussen de zeeschildpadden, in het Andrafiamena reservaat word je omringd door bijzondere bomen, lemuren, maki’s, vogels en slangen. Ook gaan we op zoek naar de ernstig bedreigde goudkroonsifaka (Propithecus tattersalli), een van de zeldzaamste en meest charismatische lemuursoorten die er is. Het dier heeft een crèmekleurige vacht met harige oren en een opvallende gouden kroon.   

Uniek aan deze reis

 • Grote biodiversiteit in Ankarana en Montagne d’Ambre
 • Leer alles over de evolutie van lemuren
 • Nosy Komba en Nosy Iranja: schildpadden, koraalriffen en grote kans op walvishaaien en bultrugwalvissen
 • Ontmoet de zeer zeldzame en bedreigde goudkroonsifaka’s en zwarte Perriers sifaka’s
 • SNP-reisleider, primatologe en directeur Apenheul Natuurbehoudfonds: Iris de Winter
 • Relatief luxe lodges op unieke plekken en een uniek kampement op Nosy Iranja
 • Relaxt strandverblijf om te snorkelen als afsluiting
Zwaarte
Comfort

Interview met Iris de Winter

Van springende sifaka’s tot toeterende indri’s: de lemuren van Madagascar zijn even guitig als uniek. Op een speciale rondreis laat primatologe Iris de Winter je kennismaken met deze bijzondere diersoorten. Lees hier het interview dat we met haar hadden.

Dag tot dag

Madagascar - Themareis

Madagascar – het 4e grootste eiland ter wereld - raakte 160 miljoen jaar geleden los van het Afrikaanse continent. De meerderheid van de flora en fauna evolueerde op dit eiland geïsoleerd van andere diersoorten. Het heeft geleid tot een hoog percentage endemische soorten die nergens anders ter wereld te vinden is. Ontdek een land met prachtige gebergten, weelderige regenwouden en adembenemende landschappen, die zich lenen voor fantastische wandelingen. Een land met een bijzondere en vriendelijke bevolking, bestaande uit een mix van verschillende culturen en gebruiken. Dit alles maakt Madagascar tot een unieke bestemming ter wereld. Je gaat op zoek naar de zeldzame goudkroonsifaka’s, leert over het onderzoek dat Iris aan verschillende lemuursoorten heeft gedaan, wandelt door de regenwouden van Montagne d’Ambre, doorkruist de tsingy (unieke kalksteenformaties) van Ankarana National Park en start en sluit de reis af op het prachtige eiland Nosy Komba, met koralen, schildpadden en wellicht walvishaaien voor de deur. Je verblijft in comfortabele lodges en accommodaties, vaak aan de rand van prachtige wouden en kampeert een nacht. We kamperen een nacht in tenten op vlonders met dikke matrassen, te midden van de natuur. We proberen zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan verplaatsingen, om onze tijd maximaal in de natuur te kunnen besteden. Tijdens de reis geniet je van de smakelijke Franse-Malagasy keuken, inclusief kleurrijke, tropische gerechten. Na de reis zal duidelijk zijn: Madagascar, met haar uitzonderlijke landschappen, unieke flora en fauna en in het bijzonder haar grote diversiteit aan lemuren, is nergens mee te vergelijken!

Dag 1-2

Vanaf Amsterdam reizen we via Parijs-Charles de Gaulle en Réunion naar Nosy Be, een eiland vol geurende ylang-ylang bomen in het uiterste noorden van Madagascar. Van de bloemen van deze boom wordt o.a. parfum gemaakt en het ruikt dan ook heel lekker op het eiland. Hier worden we verwelkomd door de chauffeur, die ons met de gereedstaande bus in een goed kwartier naar de haven brengt. Vervolgens varen we in ongeveer een half uur naar het idyllische eiland Nosy Komba, waar we de eerste nachten zullen verblijven; tijd voor een verfrissende duik na de vlucht! Ons verblijf ligt aan een prachtig zandstrand, er zwemmen zeeschildpadden direct voor onze deur en het rif met tropische vissen is niet ver zwemmen. We verblijven twee nachten direct aan zee op dit heuvelachtige eiland. 

 
 

 

Overnachting in

Nosy Komba - Floraly

Dag 3

Een dag om even bij te komen van de reis en te acclimatiseren op Madagascar. Maar we blijven zeker niet stilzitten. Er staat een excursie op het programma naar het Lokobe Special Reserve. Lokobe bestaat uit 740 ha beschermd bos op Nosy Be. Hier vinden we het laatste overgebleven laaglandregenwoud dat in deze regio te vinden is. Het reservaat staat bekend om de charismatische moormaki (Eulemur macaco) en de prachtige panterkameleon (Furcifer pardalis); een goede klimmer die maar zelden op de grond komt. Wie weet zien we zelfs een goed gecamoufleerde bladstaartgekko (Uroplatus henkeli).

Overnachting in

Nosy Komba - Floraly

Dag 4

Tijd voor meer avontuur! We pakken een kleine tas in en vertrekken voor een Expeditie Robinson ervaring (maar dan mét lekker eten). De ochtend zal in het teken staan van het vinden van walvishaaien met een ervaren onderzoekster. We leren veel over de biologie van deze soort. Als de gelegenheid zich voordoet kunnen we ook met hen snorkelen. We hebben in dit seizoen een grote kans deze indrukwekkende dieren te zien. Onderweg kunnen we zeker ook dolfijnen en verschillende soorten walvissen spotten. We genieten op het prachtige strand van Nosy Iranja van een verse lunch uit zee en zullen ons in de tenten op verhoogde vlonders installeren. Nosy Iranja bestaat uit twee kleine eilandjes, die met elkaar zijn verbonden door een witte strook zand. Aan beide kanten is het water felblauw. We kamperen dus op een unieke plek, direct aan zee. Met een beetje geluk hebben we uitzicht op zeeschildpadden die grazen en lucht happen op het zeegrasveld voor ons kampement. In de middag is er alle tijd op het eilandje te wandelen, relaxen of prachtig te zwemmen en snorkelen. Bij zonsondergang wacht een aperitief op ons en daarna eten we op het strand. Na een heerlijk diner kunnen we ons vergapen aan alle sterren en met een beetje geluk zelfs de Melkweg zien.

Overnachting in

Nosy Iranja, kampement

Dag 5

's Ochtends verlaten we het idyllische eiland Nosy Iranja en varen per boot over zee, om nog een keer de unieke wateren en zeebewoners rondom Madagascar te verkennen. Walvissen, schildpadden, dolfijnen, prachtige koraalriffen en zeevogels (bijvoorbeeld de Madagascarzeearend of keerkringvogels), we gaan ons best doen zoveel mogelijk te zien. Aan het einde van de dag komen we weer terug in ons onderkomen in Nosy Komba.

 

Overnachting in

Nosy Komba - Floraly

Dag 6

Deze ochtend vertrekken we naar het vasteland van Madagascar. We komen aan in de kleine haven van Ankify van waar we met 4x4 auto’s doorrijden tot aan de Tsingy’s van Ankarana National Park. Wellicht is er nog tijd voor een spannende nachtwandeling op zoek naar zeldzame lemuren en andere dieren.

Overnachting in

Ankarana - Hotel Relais d’Ankarana

Dag 7

Vandaag gaan we Ankarana National Park ontdekken. Dit gebied is een van de oudste parken in Madagascar en is gesticht in 1956. Het staat vooral bekend om de tsingy die zich hier bevinden, een zeer zeldzaam natuurfenomeen. Het zijn grote, geërodeerde kalkstenen rotsformaties, ontstaan door miljoenen jaren van erosie. De toppen zijn spits en vlijmscherp. Ankarana Nationaal Park strekt zich uit over een oppervlakte van ruim 182 km². Vandaag nemen de lokale gidsen en Iris je mee het bos in, op zoek naar lemuren, kameleons en andere bijzondere bewoners van het bos. De flora en fauna hier zijn typisch voor het westen van Madagascar. Ook zijn in het park baobabbomen te vinden. Kortom, een spectaculaire plek met een grote diversiteit aan flora, fauna en geologische verschijnselen.

Overnachting in

Ankarana - Hotel Relais d’Ankarana

Dag 8

In de middag vervolgen we onze weg in noordelijke richting naar onze mooie accommodatie op een heuvel midden in de natuur. Akiba Lodge zet zich in voor de bescherming van het gebied en de unieke Perriers sifaka, een zwarte sifaka die alleen in deze bossen leeft. In de middag gaan we op zoek naar deze unieke lemuursoort. ’s Avonds leent dit gebied zich voor een verrassende nachtwandeling, waar we er zeker een van maken komende dagen.

Overnachting in

Anjahakely - Akiba Lodge

Dag 9

’s Ochtends is het aangenaam wakker worden in onze accommodatie met een prachtig uitzicht over het bos en met inheemse flora en vele vogels in de tuin. We nemen deze dag de tijd om een prachtige wandelingen langs de flanken van het noordelijke gebergte te maken. We vinden hier verschillende typen beschermd bos met kans op diverse soorten lemuren, zoals muis- en dwerglemuren, de Perriers sifaka, kroonmaki, Sanfords maki en wezelmaki, maar ook bladstaartgecko’s, vogels en slangen. In de middag kunt u even bijkomen in deze schitterende lodge om alle opgedane indrukken te verwerken. 

Overnachting in

Anjahakely - Akiba Lodge

Dag 10

Vandaag vertrekken we voor een 5 uur durende rit naar Joffreville in het noorden van Madagascar. Madagascar wordt in tweeën gedeeld door een gebergte dat van noord tot zuid over het gehele eiland loopt. De oost- en noordzijde van dit gebergte staan onder invloed van de Indische Oceaan en zijn bedekt met regenwoud. We verblijven de komende dagen in de Nature Lodge, een van de meest duurzame lodges van Madagascar. De lodge maakt gebruik van zonne-energie, en het eten wordt bereid met groenten en fruit uit eigen tuin. De lodge ligt nabij Montagne d’Ambre National Park en is de ideale uitvalsbasis voor natuurliefhebbers. Het nationale park is het oudste nationaal park op Madagascar. De natuur is hier weelderig met grote bomen, orchideeën en varens. We verblijven de komende drie nachten aan de rand van het woud en zullen hier zeker een aantal unieke nachtwandelingen maken.

Overnachting in

Joffreville - Nature Lodge

Dag 11-12

Vandaag maken we een prachtige wandeling door het regenwoud van Montagne d'Ambre, dat zich kenmerkt door een enorme variëteit aan flora en fauna. Het park bestaat uit 300.000 hectare vulkanisch gebied met hoogteverschillen tussen 800 en 1.475 meter. De bergketen kenmerkt zich door een uniek klimaat, dat koeler en natter is dan de omliggende gebieden. Het regent hier vrijwel iedere dag, dus een regenjas is aanbevolen. De lokale condities hebben geleid tot weelderige wouden met verbazingwekkende watervallen en meren. De natuur is hier divers met enorme boomvarens, lianen, een overvloed aan medicinale planten, woudreuzen en orchideeën. Ook komen hier verschillende unieke vogelsoorten voor. We gaan op zoek naar één van de kleinste kameleons die op Madagascar leeft, de dwergkameleon (Brookesia minima), en een van de kleinste primaten ter wereld, de rode muismaki (Microcebus rufus). 

Overnachting in

Joffreville - Nature Lodge

Dag 13

In de ochtend rijden we naar het startpunt van onze wandeling van ongeveer 2,5 uur langs een aantal schitterende, door palmbomen omzoomde baaien met een lokale gids. We lopen langs de Duinen- en de Duivenbaai en komen uiteindelijk uit op een strand waar we lunchen aan zee. De wandeling biedt uitzicht op de prachtige zee, witte zandstranden en vogels. We kunnen zeker ook een duik nemen in het heldere water. Vervolgens verlaten we de kust en rijden we naar het Iharana Bush Camp. 

Overnachting in

Iharana - Iharana Bush Camp

Dag 14

's Ochtends is het aangenaam wakker worden in onze accommodatie met een prachtig uitzicht op de tsingy, het meer en veel inheemse flora en vogels. We maken deze dag een uitdagende wandeling naar de top van de tsingy, een unieke ervaring. U kunt er ook voor kiezen vandaag de tijd nemen om bij te komen in deze schitterende omgeving en alle ervaringen te verwerken. We vinden in dit gebied naast meren en tsingy verschillende typen bos met kans op kroonmaki’s, kameleons en gekko’s. ’s Avonds kan er een nachtwandeling gemaakt worden, met kans op het zien van tenreks (Microgale sp.), stekelige zoogdiertjes die alleen op Madagascar voorkomen.

Overnachting in

Iharana - Iharana Bush Camp

Dag 15

Vandaag gaan we op zoek naar één van de zeldzaamste en meest charismatische lemuursoorten die er is: de goudkroonsifaka (Propithecus tattersalli). Het dier heeft een crèmekleurige vacht met harige oren en een opvallende gouden kroon. 's Ochtends vertrekken we vroeg naar Daraina, zo’n 3.5 uur rijden vanaf onze lodge. Daraina is mooi stuk loofbos dat beschermd is, omdat dit de enige plek is waar de ernstig bedreigde goudkroonsifaka voorkomt. En hiervan profiteren de andere lemuren in dit gebied, zoals de Sanfords maki, kroonmaki, vorkstreepmaki en verschillende soorten kat- en muismaki’s. Wellicht zien we ook de sporen van aye-ayes. Ook zitten er veel unieke vogelsoorten in dit gebied, zoals verschillende soorten vanga’s, de Madagascar kuifibis, kuifcoua en Madagascar kiekendief. In de avond komen we weer terug op de lodge.

Overnachting in

Iharana - Iharana Bush Camp

Dag 16

We vertrekken vandaag weer richting het zuiden tot de havenplaats Ankify. Vanaf hier nemen we de boot terug naar Nosy Komba, waar we de reis begonnen zijn. Nosy Komba is een prachtig eiland om de reis perfect af kunnen sluiten. Zoals we gezien hebben wordt het eiland omringd door kalm, kristalblauw zeewater met de mooiste onderwaterwereld van Madagascar. We verblijven weer in onze fijne lodge aan zee, waar we kunnen nagenieten van alle indrukken die we tijdens de reis hebben opgedaan.

Overnachting in

Nosy Komba - Floraly

Dag 17

Vandaag kunnen we genieten van het natuurschoon, de tropische vegetatie en de diersoorten op en om het eiland. Je kunt gaan snorkelen of wellicht nog een excursie maken. Als je nog geen genoeg hebt van het bos en lemuren, dan kun je altijd nog een dagje terug naar het mooie Lokobe om nog een keer op zoek te gaan naar de moormaki’s.

Overnachting in

Nosy Komba - Floraly

Dag 18-19

Na een laatste ontbijt vliegen we tegen het einde van de ochtend vanaf Nosy Be naar Réunion van waar we via Paris-Charles de Gaule terugvliegen naar Amsterdam. Hier komen we de volgende ochtend aan (dag 19), een hele ervaring rijker!

NB Programma

Let op: eventuele wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis overnachten we in een mix aan middenklasse tot luxe lodges, hotels en een kampement met zeer eenvoudige voorzieningen. In alle lodges en hotels staan je tweepersoonskamers ter beschikking met eigen WC/douche. Een overnachtingen vindt plaats in het kampement Nosy Iranja. Het sanitair wordt in dit kamp gedeeld en bestaat uit 2 douches en 4 WC's. 

Alle accommodaties en hun locaties zijn met zorg geselecteerd op kwaliteit, ligging en duurzaamheid. De meeste lodges en hotels beschikken over niet meer dan 12 kamers. De accommodaties beschikken over een restaurant en de kamers zijn voorzien van een privé WC/douche en op veel locaties hebben de bedden een muskietennet. Omdat muskietennetten niet altijd even zorgvuldig worden behandeld, kan het voorkomen dat er gaten in de netten zitten.  Je kunt er ook voor kiezen je eigen (geïmpregneerde) muskietennet mee te nemen. 

Overal is er elektriciteit waar je accu's en batterijen kunt opladen, maar soms is dit niet 24 uur beschikbaar. Je kunt hiervoor extra batterijen/accu's of een powerbank meenemen. 

Apenheul Natuurbehoudfonds 
SNP wil in samenwerking met Apenheul duurzaam ecotoerisme in Madagascar stimuleren, om de lokale bevolking een motivatie te geven om de lemuursoorten te beschermen.

Eenpersoonskamer/-kampement
Mocht je alleen willen reizen dan dien je een eenpersoonskamer en een eenpersoonstent te boeken. 

Over de maaltijden

Tijdens de reis zijn alle ontbijten, lunches op dag 3, 5, 7, 10 t/m 13, 15 en 16  inbegrepen (meestal een lunchpakketje, soms een uitgebreidere picknick of een lunch in een restaurant), plus de diners op dag 3 en 7 t/m 15. De overige dagen kun je zelf bepalen waar je dineert of luncht. 

Inbegrepen

 • 16 overnachtingen
 • Alle ontbijten 
 • Lunches op dag 3, 5, 7, 10 t/m 13, 15 en 16  
 • Diners op dag 4, dag 7 t/m 15
 • Alle transport conform programma
 • Diensten chauffeur
 • Boot tussen Nosy-Be en Nosy Iranja
 • Entree en gids (Ankarana NP, Montagne d’Ambre NP, Andrfiamena, Daraina en Iharana)
 • Lokale gids 
 • SNP-reisleider & primatoloog Iris de Winter
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis en aansluitende transfers (optioneel)
 • overige maaltijden en drankjes
 • optionele excursies
 • inentingen
 • verzekeringen
 • visum
 • persoonlijke uitgaven (o.a. fooien)

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Deze reis is voor iedereen met een goede conditie te maken. Ook al is het geen wandelreis, je dient beslist goed ter been te zijn. We leggen maximaal 10 km af per dag met een maximale hoogteverschil 200 meter. Naast de hoogtemeters kan het terrein wat glad en ongelijk zijn. Tezamen met een vochtig klimaat betekent dat het soms even doorbijten is. 
Je wandelt slechts met je dagrugzak gevuld met een regenponcho, lunchpakket, camera, veldfles en je persoonlijke waardevolle spullen. Alle bagage wordt vervoerd. Bij de ontwikkeling van de reis is bewust gekozen voor zo min mogelijk verplaatsingen over de weg en geen binnenlandse vluchten. Dit alles voor een maximale natuurbeleving. We verplaatsen ons met 4x4 auto's. Tijdens de reis valt er zoveel te horen en te zien dat we de tijd nemen om hiervan te genieten. Uiteraard houden we met alle activiteiten zoveel mogelijk rekening met iedereen. We raden je in ieder geval aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze unieke reis te beginnen.

Geschikt voor kinderen

Deze reis is geschikt voor iedereen die minimaal 18 jaar is.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

SNP kan voor deze reis je vlucht regelen. Je vliegt dan met Air Austral  via Parijs en Reunion naar Nosy Be v.v.

Vluchtschema

Heenreis

UU 8741 Amsterdam – Parijs Charles de Gaulle 14.50  - 16.10 uur
UU 974 Parijs Charles de Gaulle  - Reunion 19.00 – 09.10 uur *
UU 203 Reunion – Nosy Be 11.00 - 11.55 uur (12 nov.)

Terugreis

UU 204 Nose Be – Reunion 12.55 - 15.40 uur (28 nov.)
UU 975 Reunion – Parijs Charles de Gaulle 21.00 – 05.30 uur *
UU 8240 Parijs Charles de Gaulle – Amsterdam 07.10 – 08.35 uur (29 nov.)

*) aankomst volgende dag 

Bovenstaand vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je e-ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Madagaskar een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens is er een visumplicht. Dit visum kost € 35,- per persoon. Het visum is tegen contante betaling bij aankomst op de luchthaven verkrijgbaar en is geldig voor maximaal 30 dagen. U kunt er ook voor kiezen van te voren een visum aan te vragen:  https://evisamada-mg.com/en/home.


 

Madagascar ligt op het zuidelijk halfrond waardoor de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die in Nederland/België. Het klimaat op Madagascar wordt bepaald door overwegend zuidoostelijke passaatwinden. De meeste regen valt in het subtropische oosten. Voordat de wolken arriveren boven de centrale hooglanden is de meeste neerslag reeds gevallen. Het westen en zuiden zijn de regio’s met de minste neerslag, er heerst een semi-woestijnklimaat met in het uiterste zuiden slechts een regenval van 50 mm regen per jaar.

In zijn algemeenheid zijn er twee seizoenen te onderscheiden in Madagascar. Het hete en regenachtige seizoen loopt van november tot aan april, het koelere en droge seizoen van mei tot oktober. Voor de reisperiode eind september en begin oktober is bewust gekozen vanwege de droge periode en de temperaturen die dan nog niet zo hoog oplopen. Het droge seizoen is relatief lang in vergelijking met dat van het centrale en oostelijke gedeelte van Madagascar, Het noorden is zo groen doordat zelfs in de droge maanden, er af en toe een regenbui valt. Deze korte buien zijn aangenaam, ze koelen alles even goed af en de meeste regen valt in de nacht.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Madagascar ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Over onze lokale partner

De partner van SNP zet zich in Madagascar in om milieubewuste reizen te organiseren, met respect voor de Malagassische cultuur, de flora en de fauna. Madagascar staat bekend om haar natuurlijke rijkdom. Vele plant- en diersoorten zijn endemisch. Helaas is het ook een van de armste landen ter wereld. De inzet van onze partner is van groot belang om de hoge biodiversiteit in Madagascar te behouden, aangezien toerisme een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het eiland is. 

Onze lokale partner draagt haar steentje bij aan herbebossing. Om de CO2-uitstoot van de met onze lokale partner reizende toeristen te compenseren, planten ze bomen voor, met name, het huisvesten van dieren. Er zijn inmiddels al ruim 5000 bomen geplant. Daarnaast werken ze altijd samen met lokale leveranciers en zorgen ze voor duurzame activiteiten tijdens de reizen. Hierbij kun je denken aan gebruik maken van lokale, ecovriendelijke lodges/hotels, natuur georiënteerde excursies, wandelingen, fietstochten en traditionele boottochten om het gebruik van auto’s en bussen te verminderen. 

Ook committeert onze partner zich aan een aantal certificeringen waarbij continue commitment vereist is door jaarlijkse controles. De standaarden zijn hoog. Ze zijn o.a. Travelife Certified. Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaal-economische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf opnieuw getoetst. 

Onze partner is tevens lid van The Code, een internationale organisatie die seksuele uitbuiting van kinderen wil voorkomen - en ze ondersteunen ABECOLE, een organisatie die zorgt voor kinderen in een armoedesituatie door het bieden van onderwijs en gezondheid.  

De munteenheid van Madagascar is de Ariary Malagasy (MGA). Kijk voor de actuele wisselkoers op: www.oanda.com of www.xe.com.
Verder zijn de volgende zaken van belang:

 • bij aankomst op de luchthaven van Antananarivo, kun je Ariary’s pinnen of euro’s wisselen;
 • je kunt steeds beter pinnen in de grote steden (VISA/MasterCard) 
 • mocht je een credit card (Visa, Mastercard is in opkomst) hebben, neem deze dan mee uit voorzorg
 • neem minimaal € 35 mee aan contanten om bij aankomst je visum te betalen (bij voorkeur in biljetten van 5, 10 of 20; zorg ervoor dat alle biljetten intact/onbeschadigd zijn);
 • de banken zijn geopend van 08.00 tot 16.00 uur en gesloten in het weekend en de middag voor een feestdag;

Ter plaatse zijn een aantal onkosten voor eigen rekening. reken op ca. €400,-. Denk hierbij aan het visum (bij aankomst op de luchthaven te regelen), een aantal lunches en diners (t.w.v. ca.  € 250,-), fooien, persoonlijke uitgaven en een aantal excursies die je vanuit Nosy Komba kunt ondernemen (prijzen bij benadering):

 • BEZOEK AAN NOSY TANIKELY - 
  minimum 02 deelnemers
  Zonder lunch 45 euro pp
  Met lunch 60 euro pp
  Bij meer dan 2 personen korting 
 • BEZOEK AAN NOSY KOMBA WANDELEN 
  minimum 02 deelnemers
  Eiland over wandelen met gids zonder lunch 50 euro pp
  Elke persoon meer vanaf 2 personen  25 euro pp
  Er kan in het lokale dorpje een lunch worden georganiseeerd.
 • BEZOEK NOSY KOMBA GEMOTORISEERD
  minimum 02 deelnemers
  Met een gemotoriseerde pirok rondje eiland 50 euro pp
  Mogelijk lokaal ergens te eten
  Elke persoon meer vanaf 2 personen 25 euro pp     

Tijdens de reis verplaatsen we ons per 4x4 auto's. Verder maken we een aantal keren gebruik van een boot. 

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie op reis te gaan. Ook al is wandelen niet het doel van deze reis, er zitten wel een paar wandelingen bij. Het maximale hoogteverschil tijdens deze reis bedraagt 200 meter. We adviseren je om goed ingelopen schoenen mee te nemen. Op deze manier geniet je meer van deze reis.

 • Weekendtas/rugzak
 • Kleine reistas
 • Dagrugzak
 • Wandelschoenen (goed ingelopen en goed profiel)
 • Slippers/sandalen (voor o.a. verblijf kampementen)
 • Luchtige kleding
 • Katoenen kleding met lange mouwen/pijpen
 • Regenponcho 
 • Warme fleece/trui 
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zwemkleding
 • Sneldrogend handdoekje
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebril, zonnehoed (of pet) en zonnebrandcrème
 • Lippencreme met UV-filter
 • Anti-insectenmiddel/muggenspray
 • Eventueel zakmesje  
 • Verrekijker
 • Zaklamp (liefst hoofdlamp)
 • Veldfles
 • Accu's (voor telefoon, batterijen, tablets)
 • Powerbank en extra accu's/batterijen 
 • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • EHBO eenvoudige middelen

 • Je hoeft nergens tijdens deze reis met je bagage te wandelen. Wij adviseren je bagage mee te nemen in een weekendtas, zachte koffer of rugzak. Met klem raden we het reizen met een harde koffer af. Een dagrugzak voor veldfles, regenponcho, camera en eventueel een verrekijker is voldoende. Neem tevens een kleine reistas, waterdichte tas of strandtas mee waarin je de bagage kunt plaatsen die je nodig hebt voor de overnachting in het kampement. Je grote bagage kun je veilig achterlaten. 
 • Neem een veldfles mee met een minimale inhoud van 1 liter. Als groep kopen we flessen water van 1,5 liter. Niet fijn wat betreft plastic, maar hiervoor is (nog) geen andere oplossing voorhanden.
 • Neem bij voorkeur biologisch afbreekbare toiletartikelen mee.
 • Je kunt ook muskietennetten voor over het bed meenemen, al dan niet geïmpregneerd. De netten die in de hotels over de bedden hangen hebben nog wel eens gaten.
 • Een waterdichtzak voor elektronica op de boten is ook aan te raden.

Deze reis wordt begeleid door primatologe én SNP-reisleider Iris de Winter.

Sinds 2019 is Iris directeur van het Apenheul Natuurbehoudfonds (ANF). Het ANF bestaat sinds 1994 en levert wereldwijd een bijdrage aan de overlevingskansen van bedreigde apensoorten. Dit doet zij door middel van lokale (natuur)educatie, onderzoek en het beschermen en uitbreiden van natuurgebieden. Deze natuurgebieden zijn van levensbelang voor het voortbestaan van apen, de biodiversiteit in het gebied en de lokale bevolking

In 2018 promoveerde Iris aan de Universiteit van Wageningen op haar onderzoek ‘s Lemurs on a Sinking Raft?'. Madagascar kent enorme contrasten: aan de ene kant zijn de lokale bewoners relatief arm, vindt er ontbossing plaats en worden veel dieren met uitsterven bedreigd. Aan de andere kant is de uitgestrektheid van de natuur, de bijzondere geologische geschiedenis en de diversiteit aan endemische dier- en plantensoorten ongeëvenaard. Iris ontwikkelde een sterke motivatie om de natuur ter plaatse te onderzoeken en te begrijpen en daarmee beter te kunnen beschermen. Daarom richtte zij zich in haar promotieonderzoek op de gevolgen van menselijke verstoringen op de gezondheid van lemuren en heeft hierover meerdere wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. Ze heeft in veel verschillende geïsoleerde veldlocaties gewerkt over het hele eiland en kent het land Madagascar en haar cultuur daarom door en door.

Iris begeleidt al jaren reizen voor SNP, organiseert ze cursussen over natuurbescherming in zuidelijk Afrika, is ze werkzaam als coördinator van de cursus 'Wildlife Conservation' aan de Universiteit van Utrecht, en als onderzoekscoördinator voor Apenheul in een project dat bijdraagt aan de bescherming van de zeer zeldzame blauwoogmaki. Vanwege haar deskundigheid en passie voor de natuur op Madagascar en de lemuren in het bijzonder, verrijk je je kennis op een aangename manier. Je krijgt toegang tot gebieden waar toeristen normaal gesproken niet komen. Iris en de ter plaatse vele lokale gidsen zullen er alles aan doen om je reisplezier zo groot mogelijk te maken.

Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Voor een verblijf op Madagascar heb je een paspoort nodig, dat bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is.

N.B.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van het paspoort.

N.B.
Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Madagascar (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Madagaskar een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens is er een visumplicht. Dit visum kost € 35,- per persoon. Het visum is tegen contante betaling bij aankomst op de luchthaven verkrijgbaar en is geldig voor maximaal 30 dagen. U kunt er ook voor kiezen van te voren een visum aan te vragen:  https://evisamada-mg.com/en/home.

Je paspoort dient minimaal 1 lege pagina te bevatten. Een pasfoto is niet nodig. Het visum is geldig voor een maximaal verblijf van 30 dagen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk. Ook wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. De meest actuele informatie is te vinden op de website van het consulaat van Madagascar in Rotterdam of de ambassade van Madagascar in Brussel. 

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
In een tropisch land als Madagascar komen ziekten voor die bij ons niet bestaan of die al enige tijd naar de geschiedenisboekjes zijn verwezen.
Zorg ervoor dat je met een goede ziektekosten- en/of reisverzekering afreist naar Madagascar.

Medicijnen

Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen. Let op mogelijke invoervoorwaarden van de medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Mocht er (plaatselijke) reisleiding zijn, licht hen dan in over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen. 

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je reis. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Met de hygiëne op Madagascar is het minder gesteld dan in Nederland. Pas op met wat je eet. Wees voorzichtig met het eten van o.a. vlees, salades, ijs en geschild fruit. Vaak wordt gefrituurd eten in vervuilde palmolie bereid, iets waar je erg ziek van kunt worden. Voorzichtigheid geboden! Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om je hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Het boekje 'Hoe blijf ik gezond in de tropen’  verstrekt praktische informatie over hoe gezond te blijven in het buitenland. De boekjes zijn te koop bij website winkels, betere boekhandels en buitensportzaken. 

Verplicht

Als je een overstapt hebt via een land waar gele koorts voorkomt dan is een gele koorts-vaccinatie verplicht. Op Madagascar zelf komt geen gele koorts voor. Een cholera stempel is altijd vereist. 

Aanbevolen

Malaria profylaxis wordt sterk aanbevolen. Het te gebruiken anti-malariamiddel is persoonsgebonden. Laat je informeren over de risico's op o.a. buiktyfus, hepatitis B, tuberculose, rabies, mazelen en builenpest (regio's Mandritsara, Soanierana, Ivongo, Ikongo en Tsiroanamandidy).

Malaria

In Madagascar komt het hele jaar malaria voor en speciaal in het kustgebied. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen sterk aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen

Zoals overal elders in de wereld moet je op Madagascar rekening houden met diefstal. Let daarom, vooral in de hoofdstad Antananarivo, extra goed op je geld en waardevolle spullen. Ga ’s avonds nooit alleen de straat op; zelfs voor een bezoek aan een restaurant raden we het gebruik van een taxi aan. Waardevolle spullen kun je het beste in een kluisje in je hotelkamer achterlaten.

Recente reisinformatie

Voor het meest recente reisadvies voor Madagascar verwijzen we je naar www.minbuza.nl.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Madagascar

Madagascar - Oog in oog met lemuren

Natuurexpeditie met primatologe Iris de Winter

Themareis vanuit lodges en een kampement

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.