Kroatië, Bosnië en Herzegovina - Via Dinarica etappe 2, 8 dagen Wandel door de bergen van de Westelijke Balkan

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs berghutten, hotels en pensions

Ontdek het mooiste van de Balkanlanden met de Via Dinarica. De Via Dinarica is een nieuwe weergaloze langeafstandswandeling die zeven Balkanlanden aan elkaar rijgt. Van de maar liefst 2.000 kilometer lange route is al 1.260 kilometer in kaart gebracht. Onder begeleiding van gekwalificeerde lokale berggidsen en een deskundige SNP reisleider ervaar je de unieke en bijzonder rijke flora en fauna van de kalksteenmassieven van de Dinarische Alpen, ontmoet je de bevolking van de Balkan en geniet van de heerlijke lokale keuken. Je bagage wordt vervoerd waar mogelijk. Een authentieke en unieke beleving…  Deze tweede etappe begint in Skradin en via de kloof van Krupa en via 2 wandelingen over Kroatiës hoogtse berg, Mt Dinarica, gaat het naar de prachtige Bosnische stad Mostar en door de stille bergwereld van Bjelasnica en het Hoogland van Lukomir naar Sarajevo.

Uniek aan deze reis

 • De laatste ongerepte berggebieden van Europa
 • De mooiste trajecten van de 2000km lange de hoofdroute door de hoogste berggebieden en bovenlangs de Adriatische kust
 • Geniet van de lokale keuken
 • In etappes van elk 8 dagen door de mooiste bergen van de Balkan
 • Ontmoet de bevolking van de Balkan
Zwaarte
Comfort

Pionieren in een prachtgebied

Kale kartelpieken en bijzondere bergdorpjes. Op de Via Dinarica wandelroute beleef je het mooiste van zeven Balkanlanden. Maar liefst 1.260 kilometers lang. Lees verder...


Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met de Volkskrant

SNP Natuurreizen en de Volkskrant organiseren elk jaar samen een aantal inspirerende lezersreizen.

Dag tot dag

Kroatië, Bosnië en Herzegovina - Via Dinarica etappe 2

‘Best New Trail’ volgens Outside Magazine (2014), ‘Best Trekking Path’, volgens Paste Magazine (2015), ‘2016 Must-see’ volgens Wanderlust en the Guardian en  een van de ‘Best of the World’-bestemmingen voor 2017 volgens National Geographic Traveler.  Sinds de voltooiing van de 2000km lange wandelroute in 2014, duikelen de media duikelen over elkaar heen om de Via Dinarica te prijzen vanwege de landschappelijke schoonheid  en de unieke beleving die de route wandelaars biedt. En dus werd het hoog tijd om van de Via Dinarica hèt nieuwe wandelproject van SNP te maken.  Volledig georganiseerd en uitstekend begeleid wandel je door de mooiste berggebieden van de westelijke Balkan. Je verblijft afwisselend in prachtige dorpjes en stadjes, waar je te gast bent  in kleine pensionnetjes, dorpshotelletjes, en middenin de ruige bergwereld van de Dinaren, waar je in berghutten slaapt, die in dit toeristisch nog relatief weinig ontwikkelde berggebied vaak nog heel primitief zijn. Waar mogelijk wordt je bagage vervoerd.
De Dinarische Alpen strekken zich globaal uit langs de oostkant van de Adriatische Zee, van het Sloveense karstplateau tot in Griekenland.  Hier klopt het ware hart van de Balkan en vind je nog plekken waar de 21e eeuw en het moderne Europa mijlen ver weg lijken. Authenticiteit en gastvrijheid zijn hier de toverwoorden. De flora en fauna van de -hoofdzakelijk kalkrijke- bergmassieven is buitengewoon rijk aan soorten, waarvan er veel uniek zijn voor de regio.
Het project Via Dinarica, dat in 2010 werd gestart, heeft zich als hoofddoel gesteld om door de ontwikkeling van deze lange-afstand wandelroute het kleinschalige en duurzame toerisme in de armste streken van Europa te stimuleren en wandelaars kennis te laten maken met de tradities, het ongeëvenaarde landschap en het culturele erfgoed van de Balkan.

Etappe 2 Kroatië en Bosnië-Herzegovina
Deze tweede etappe begint in het vriendelijke dorpje Skradin, vlkabij de beroemde Krka watervallen. De eerste dag maak je een wandeling door de diepe kloof van de Krupa rivie, waar de witte kalkrotsen sterk contrasteren met de groene begroeiing op de valleibodem en het azuurblauwe water van de rivier. Vervolgens wacht een tweedaagse minitrek naar de  top van de hoogste berg van Kroatië, de Mt Dinara (1831m) en slaap je in een afgelegen berghut. Dan rijden we naar de prachtige Bosnische stad Mostar, met haar beroemde brug over de Neretva rivier.  Dan wacht het ruige en amper door wandelaars bezochte Cvrsnicagebergte en het Blidinje Natuurpark, met haar ruige pieken, mooie beukenbossen en markante karstfenomenen, zoals de natuurlijke rotsboog Hajducka Vrata. Tenslotte wandelen we door het prachtige hoogland van Lukomir, waar we door dorpjes wandelen waar eeuwenoude tradities in eer worden gehouden.  De etappe eindigt in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina.

Dag 1

Vlucht via Zagreb naar Split. Hier worden we opgewacht door een busje dat ons via het centrum van de stad, waar we de mensen oppikken die ook de 1e etappe gedaan, in ca. anderhalf uur naar het vriendelijke stadje Skradin dat aan de oevers van de Krka rivier ligt. We verblijven in een gastvrij hotel in het centrum van het stadje. Aan het eind van de middag kunnen we nog even een kijkje nemen bij de beroemde watervallen van Krka. Er varen geregeld boodjes naar de indrukwekkende getrapte watervallen (transferkosten naar de waterval niet inbegrepen). Diner in het restaurant van het hotel. 

Overnachting in

Skradin

Dag 2

Een rit van ruim 1 uur brengt ons in het dorpje Ravni Golubic dat boven de spectaculaire kloof van de Krupa rivier ligt. We maken een korte maar prachtige rondwandeling bovenlangs de kloof en dalen af naar de bodem van deze karstrivier. De witte kalkliffen vormen een fraai contrast met de immens groene begroeiing op de bodem van de kloof en het smaragdgroene water van de Kruparivier. We passeren ook de 100m lange brug Kudin most, die aan het eind van de 18e eeuw is gebouwd en waarover diverse legendes verteld worden. Na een picknick aan de oever van de rivier, en eventueel een verfrissende duik, wandelen we via een andere route terug naar Ravni Golubic. Na de wandeling worden we in ruim 1 uur weer terug naar Skradin gebracht, waar we nogmaals dineren in het hotel en kunnen genieten van een heerlijke mediterrane avond op een van de terrasjes van het stadje. Lengte wandeling 8 km, 300m stijgen en dalen, duur ca 4 uur.

Overnachting in

Skradin

Dag 3

Vandaag beginnen we onze "echte bergavontuur". In de ochtend is er een transfer nvan ca 1 uur naar het kleine dorpje Glavas, op de flank van het Dinaragebergte. Met wat extra spullen voor de overnachting in de berghut in onze dagrugzak gaan we op weg door een ongenaakbaar karstlandschap naar de hoogste berg van Kroatië: de 1831m hoge Dinara. Vanaf de top hebben we een panorama rondom over de bergen van Bosnië-Herzegovina, ten noorden van ons. In het zuiden zien we de Cetrinarivier en het water van het Peruckomer schitteren. Aan het eind van de middag dalen we over de westelijke helling af naar de berghut van Brezovac, die in de bossen verscholen ligt. Hier slapen we op meerpersoonskamers en zijn slechts beperkte sanitaie voorzieningen. Onze Kroatische gids kookt voor ons. Lengte 13 km, 1300m stijgen en 500m dalen, duur ca 6,5 uur.

Overnachting in

Brezovac Mountain Hut

Dag 4

Na het ontbijt in de berghut vervolgen we onze wandeling door het ruige kalklandschap van het Dinaragebergte. Onderweg beklimmen we de top van de Badanj Peak (1281m), een van de mooiste uitzichtpunen van het Dinaragebergte. Van hier kijken we uit over de vlakte van Knin en de nabijgelegen bergen, zooals de Promina. Na de picknick op de top dalen we af naar de bewoonde wereld, vlakbij het stadje Knin.Hier wacht de bus, die ons langs de kust tot de delta van de Neretva rivier. Hier verlaten we de kust en volgen we de vallei van de Neretva landinwaarts naar de Bosnische stad Mostar (totaal ca. 3,15 uur rijden).  Hier verblijven we in een goed pension in de oude stad en vlakbij de wereldberoemde brug van Mostar. Lengte wandeling 12 km, 500m stijgen en 1000m dalen, duur 5,5 uur.

Overnachting in

Mostar

Dag 5

Na een vroeg ontbijt wacht een transfer van ca. 2 uur die ons  diep in de bergen van Cvrsnica brengt. In dit ongerepte berggebied komen maar weinig wandelaars, laat staan andere toeristen. Het gebergte ligt in het Blidinje Nature Park, en kent een bijzonder rijke vegetatie en fauna. Ons doel vandaag is de top Veliki Vilinac (2,118m). We nemen wat extra spullen in onze rugzak mee voor de overnachting in de afgelegen berghut. Eerst klimmen we geleidelijk door een mooi beukenbos. Als we eenmaal boven de boomgrens komen zien we de berg Cvrsnica liggen. Vanaf de afgevlakte top Vilinac hebben we een prachtig 360 graden panorama. De hut waar we vannacht slapen is nu nog maar een klein stukje lopen en ligt net onder de top. Lengte 10 km, 700m stijgen en 250m dalen, duur 4,5 uur. Vanavond koken de gidsen een eenvoudige maaltijd.

Overnachting in

Vilinac Mountain Hut

Dag 6

De zonsopkomst vanaf de Vilinac hut is een onvergetelijke ervaring. Na een vroeg ontbijt vervolgen we onze trek door het Cvrsnica gebergte. We beklimmen de Drinaca peak (2,038m) en wandelen naar de Hajducka vrata, een natuurlijke rotsboog met een diameter van 4 meter, een indrukwekkend karstfenomeen en een van de vele rotsbogen in het gebied. Dan wacht een lange afdaling waarbij we meer dan 1500m overbruggen tot we onder in de vallei van Diva Grabovica staan. Van hier worden we in ca. 2,5 uur naar het dorp Umoljani gebracht, dat in het Bjelasnica gebergte ligt. Hier slapen we in een eenvoudig maar gastvrij huis en genieten we van de eerlijke lokale Bosnische keuken. Lengte 12 km, 400m stijgen en 1900m dalen, duur 6 uur. 

Overnachting in

Umoljani

Dag 7

Vandaag maken we een rustige, maar afwisselende wandeling over de Lukomir Hoogvlakte, een deel van het Bjelasnica Massif. Eerst bezoeken we de oude moskee van Umoljani en dan wandelen we langs zeven watermolens en een mooie bron. We volgen de bergkam Rakitnica en bereiken de waterval van Studeni Potok. Hier hebben we een prachtig uitzicht op Obalj en de lange vlakke vallei van Studeni. We wandelen langs de flank van de Obalj naar het mooie dorp Lukomir, dat op 1469m ligt, het hoogst gelegen dorp van Bosnië-Herzegovina. In Lukomir vinden we bijzondere Stecci (middeleeuwse grafstenen) en worden oude tradities nog in ere gehouden. Sommige oude dorpelingen dragen nog een tulband of een fez. Aan de rand van het dorp worden we getrakteerd op een indrukwekkend uitzicht op Rakitnica, Obalj en Visocica. Hier zijn we echt aangekomen aan het einde van de wereld. We keren terug via Dugo Polje, een lange vallei. Het pad is goed onderhouden door mensen uit de verschillende dorpen in de omgeving. Via een kronkelende weg door Crveni Klanac komen we bij Gradina, een kleine nederzetting van zomerboerderijen net boven Umoljani, waar de wandeling uiteindelijk weer eindigt. Wandelduur 6,5 uur, lengte 18 km, 650,m stijgen en dalen. Vanaf Umoljani worden we in ca. 1 uur naar Sarajevo gebracht, waar we in een vriendelijk pension overnachten en genieten van een heerlijk afsluitend diner in een restaurant.

Overnachting in

Sarajevo

Dag 8

Na een (zeer) vroeg ontbijt word je naar het vliegveld van Sarajevo gebracht. Van daar vlieg je via Zagreb terug naar Nederland.
Als je ook de derde etappe hebt geboekt, tref je de rest van de groep die de derde etappe gaat doen aan het eind van de middag in hetzelfde pension.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens etappe 2 verblijf je de eerste 2 nachten in een gastvrij ***hotel in het stadje Skradin, waar je op goede en modern ingerichte twee- of éénpersoonskamers met eigen badkamer verblijft. Het hotel beschikt over een prima restaurant met een gezellig terras. Dan verblijf je één nacht in een eenvoudige hut in de bergen van Dinara. Hier slaap je op een kleine slaapzaal in stapelbedden met alleen een eenvoudige wc. Er is geen stromend water. De lokale gids kookt hier en de lokale agent zorgt voor slaapzakken. Je hoeft dus alleen een lakenzak en kussensloop mee te nemen. In Mostar en in Sarajevo verblijven we in een gastvrij familiepension met goede kamers, die voorzien zijn van badkamer, tv en airco. Er is ook internet in deze pensions. In de Cvrsnica verblijven we 1 nacht op een matrazzenlager in een eenvoudige hut met beperkte sanitaire voorzieningen. Hier kan het bagagevervoer niet komen en neem je dus slaapzak en spullen voor één nacht mee naar toe. In het dorp Umoljani verblijven we één nacht in een eenvoudig pension, op meerpersoonskamers met gedeelde sanitaire voorzieningen. 

Als je een eenpersoonskamer geboekt hebt, dan is dat alleen van toepassing voor de accommodaties in  Skradin, Mostar en Sarajevo (4 nachten). In de overige accommodaties zijn geen eenpersoonskamers beschikbaar.

Over de maaltijden

Tijdens de reis zijn alle ontbijten en diners inbegrepen, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8. In de steden eet je in een restaurant en geniet je van de smakelijke keuken van de Balkan. Er wordt een driegangenmenu geserveerd en je hebt per gang keuze uit meerdere gerechten.  In Skradin dineer en ontbijt je in het restaurant van het hotel. In Umoljani geniet je van de smakelijke lokale Bosnische keuken. In de berghut in de Cvrsnica Mountain worden de maaltijden bereid door de lokale gidsen en zijn de maaltijden eenvoudig maar voedzaam. Een helpende hand wordt gewaardeerd. In de berghut inhet Dinaragebergte wordt door de lokale gids voor een eenvoudige maar voedzame maaltijd gezorgd. Op de wandeldagen (dag 2 t/m dag 7) worden er vanuit de accommodaties of door de reisbegeleiding ook voor een lunchpakket gezorgd. De picknicks bestaan uit brood, vleeswaren, kaas, salades, koekjes, chocoladerepen, trailmix en koffie/thee. 

Inbegrepen

 • 5 overnachtingen in hotels op tweepersoonskamers met douche/wc
 • 2 overnachtingen in berghutten op meerpersoonskamers (met eenvoudige sanitaire voorzieningen)
 • alle maaltijden van diner op dag 2 t/m ontbijt op dag 8
 • transfers per mini- of midibus conform programma
 • bagagevervoer (niet naar de hutten op dag 3 en dag 5)
 • entrees nationale parken
 • entree Omis fort
 • diensten SNP-reisleider en lokale Engelstalige berggids

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • lunches op dag 1 en 8
 • eventuele overige entrees
 • eventuele transfers naar of van verlengingshotels
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen door de bergen van de Dinarische Alpen zijn vanwege de grote hoogteverschillen en vaak stenige en vrij slecht onderhouden paadjes pittig te noemen.
De meeste wandelingen voeren over kleine bergpaadjes, soms geleidelijk stijgend of dalend, dan weer steil. Stenen op het pad zijn geen uitzondering en af en toe moet er wat geklauterd worden of moeten er stukken over ongebaand terrein gelopen worden. De Via Dinarica is formeel geheel gemarkeerd, maar lang niet elk traject voert over goed onderhouden paden.
Een goede wandelconditie en hoogsluitende bergwandelschoenen zijn voor deze reis dan ook een vereiste. Uitschuifbare wandelstokken worden aanbevolen. Ofschoon de meeste wandelingen hoog in de bergen zijn, kan de warmte in de zomermaanden toch een verzwarende factor zijn, waar terdege rekening mee moet worden gehouden. Voldoende water (minimaal 1,5 tot 2 liter) en goede bescherming tegen de zon (petje, zonnebrandcrème, lange mouwen, etc.) zijn onontbeerlijk!
De duur van de wandelingen van  etappe 2  ligt gemiddeld tussen de 4 en 7 uur (zuivere wandeltijd); de lengte van de wandelingen blijft beperkt (11 tot 16 km). Het zijn de aanzienlijke hoogteverschillen die de wandelingen tijdens deze etappe inspannend maken: per dag ze variëren tussen 350 en 1800m stijgen en dalen. Tijdens deze etappe draag je gedurende 4 dagen wat extra bagage voor steeds één overnachting in je dagrugzak. De overige dagen wordt alle bagage vervoerd.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je het reisgezelschap op het vliegveld van Split of in het hotel in Skradin.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Croatia Airlines, via Zagreb naar Split en terug vanaf Sarajevo, via Zagreb.

Vluchtschema
OU 451 Amsterdam - Zagreb vertrek om 11.20 aankomst 13.10 uur
OU 658 Zagreb – Split vertrek om 14.30 aankomst 15.20 uur
OU 341 Sarajevo- Zagreb vertrek om 06.30 aankomst 07.20 uur
OU 450 Zagreb - Amsterdam vertrek om 08.25 aankomst 10.30 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Praktische informatie

De berggebieden van de Dinarische Alpen liggen op de grens van het mediterrane klimaat van de Adriatische kust en het landklimaat in het binnenland van de Balkan. Waar de Via Dinarica zich aan de zeezijde van de hoofdkam bevindt overheersen dus mediterrane invloeden, aan de landzijde van de bergen zijn er vooral invloeden van het landklimaat. Onze reis vindt in de vroege zomer plaats, als de sneeuw grotendeels uit de bergen verdwenen is, de vegetatie en bloemenpracht op haar mooist is, en het nog niet al te heet is. Het is dan overwegend zonnig en droog. In juni kan het aan de kust en in de lage valleien in het binnenland tot 30 ºC worden, maar hoog in de bergen blijft het overdag tussen de 15 en de 20 ºC. De nachten kunnen in de bergen in juni flink afkoelen. In de bergen is er altijd kans op een regenachtige dag of een pittige onweersbui, ook in de zomermaanden. Als de bora waait, die vooral aan de kust en in de bergen kan waaien, kan het flink afkoelen. Deze aflandige wind is vergelijkbaar met de mistral.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Balkan ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien vrijwel alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de lunch op dag 1 en 8, drankjes en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen. Je kunt in Kroatië o.m. op het vliegveld van Split en Makarska pinnen, en in Bosnië-Herzegovina in Mostar en Sarajevo. De Kroatische munt is de kuna. In Bosnië-Herzegovina betaal je met de Bosnische Mark.

Tijdens deze reis zijn er diverse kortere ritten per gecharterde mini- of midibus (afhankelijk van de groepsgrootte) van en naar de wandelingen of treks. De langere ritten van het vliegveld van Split naar Skradin en op dag 4 naar Mostar geschieden ook per gecharterde mini- of midibus. Voor het korte ritje van het centrum van Sarajevo naar het vliegveld worden taxi's ingezet.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan dat je vermoeid aan de start verschijnt. Door middel van een paar stevige wandelingen in de weken voorafgaand aan de reis kun je evt. je wandelconditie bijspijkeren. Bovendien kunnen je voeten en schoenen weer aan elkaar wennen.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding (geen poncho, maar regenjas en regenbroek) en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. Tijdens deze eerste etappe zijn de twee berghutten niet bereikbaar voor het bagagevervoer. Daarom dien je op dag 3, dag 4  en op dag 5 en dag 6 wat extra spullen voor één overnachting, en je slaapzak in je rugzak mee te nemen.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • schoenvet
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzak van minimaal 40 liter (i.v.m. meenemen spullen voor overnachting in hut)
 • regenhoes voor uw (dag)rugzak
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken
 • gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop, lakenzak
 • zaklamp
 • handdoeken
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De SNP reisleider wordt ter plekke vergezeld door een lokale, Engelstalige en gekwalificeerde bergwandelgids.

Voor een verblijf in Kroatië heb je een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn gedurende je verblijf.

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend. Voor bromfietsen is een bromfietscertificaat of geldig rijbewijs vereist. Bij een andere eigenaar is een machtiging vereist, maar bij een huurauto is een huurcontract voldoende. Een inventarislijst is verplicht voor caravan of aanhanger. Deze moet getoond worden aan douane. Nederlandse voertuigen moeten voorzien zijn van een NL-sticker. Dit geldt ook voor aanhangwagens, caravans en fietsdragers. Een WA-verzekeringsbewijs is verplicht. De groene kaart wordt erkend

Voor een verblijf in Bosnië-Herzegovina heb je een geldig paspoort of een nationale identiteitskaart nodig. Er is geen visum vereist voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort of identiteitskaart mee te nemen op reis en dit apart goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Er zijn ziekenhuizen en klinieken in alle grotere steden. Centra voor eerste hulp en ambulante gezondheidszorg zijn er in alle lokale centra. Buitenlandse toeristen betalen geen medische behandeling als tussen Kroatië en het land van herkomst een overeenkomst bestaat betreffende gezondheidszorg. Geneeskundige kosten bij personen uit landen waarmee geen overeenkomst is gesloten, moeten direct volgens de bestaande prijsopgave worden betaald.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
Apotheken zijn geopend van 08.00 tot 19.00 uur, op zaterdagen tot 14.00 uur. In de grotere steden is er altijd een dienstdoende apotheek die 24 uur geopend is. Voor patiënten in levensgevaar bestaat de mogelijkheid van noodtransport per helikopter en per speedboot.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst met voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

Als goede training kun je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is ook voor je medereizigers een prettig idee om te weten dat iedereen goed voorbereid aan deze tocht begint. Het is belangrijk dat je schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk. Zorg vooral voor voldoende maatregelen bij voor jezelf bekende gezondheidsstoornissen.

N.B. Let op de mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over je medicijnengebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden je aan om je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Over het algemeen is het drinkwater in Bosnië-Herzegovina van goede kwaliteit en drinkbaar. Echter, bij twijfel kun je flessen mineraalwater kopen. Wees in ieder geval alert, ook met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril en dergelijke.

Praktisch
• Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
• Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen. Droge lucht vermindert het draagcomfort.
• Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen). Bedek altijd je schouders, eventueel met een sjaal en draag broeken of rokken tot over de knieën.
• Voor medische hulp kun je het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Preventieve maatregelen
Bij aankomst is het belangrijk de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en neem bij uitstapjes een zonnebril of een hoofddeksel mee. Je moet steeds veel blijven drinken, vooral als het erg warm is en je ongemerkt veel vocht verliest. Om je maag en darm minder te belasten zijn warme dranken over het algemeen beter.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Voor Bosnië-Herzegovina zijn geen vaccinaties verplicht. Sommige vaccinaties worden ongeacht de verblijfsduur wel aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Er wordt een BMR inenting aanbevolen als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad. Daarnaast komt in Bosnië-Herzegovina tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken. Let op teken bij het wandelen of kamperen in de natuur.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies dien je je 4 tot 6 weken voor vertrek te laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en je hebt vaccinaties nodig, maar het ontbreekt aan tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het jou uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij je thuis langskomt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • Vaccinatie en reisadvies bij jou thuis
 • Buiten kantooruren en in weekenden
 • Vaccinatie door erkende artsen
 • Vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Wegen en de openbare ruimte zijn veilig en de politie is verantwoordelijk voor de bescherming en veiligheid van zowel de bewoners als de bezoekers van het land. De misdaadcijfers in Kroatie zijn vrij laag en geweldsdelicten komen niet veel voor. Ook diefstal komt weinig voor, al is het risico op drukke trein en busstations natuurlijk wel groter. Houd hier rekening mee.

Rondreizen
In geheel Kroatië kan in principe veilig worden gereisd. Dit geldt zeker voor alle doorgaande wegen en voor alle toeristencentra. Gebieden die gevaarlijk zouden kunnen zijn om te betreden, worden overal duidelijk aangegeven.

Landmijnen
Sommige afgelegen gebieden van Kroatië, alhoewel veilig en welkom hetend, zijn niet volledig van landmijnen gevrijwaard. Deze omvatten het Donau-gebied in oostelijk Slavonië en Krajina. Het is onverstandig om in dit gebied af te dwalen en verlaten dorpen te bezoeken.

Policija
De politie (policija) zal het de toeristen niet gauw lastig maken, tenzij ze natuurlijk de wet overtreden. De politie is zeer behulpzaam in Kroatië.

In Bosnië-Herzegovina kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Laat belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel en vermijd ’s nachts bankautomaten voor het pinnen van geld. Let goed op je kostbaarheden en op je (hand)tas. Vooral in de steden is de kans op kleine criminaliteit (zakkenrollerij en gauwdiefstal) het grootst. Bedenk ook dat Bosnië-Herzegovina in een aardbevingsgebied ligt.

Mijngevaar
In bepaalde gebieden van Bosnië-Herzegovina bevinden zich nog landmijnen. Wees op je hoede, want het is niet altijd goed aangegeven waar de landmijnen precies liggen. Sommige overstromingen hebben ook grondverschuivingen op bepaalde mijnenvelden veroorzaakt. Het is daarom onverstandig om de vrije natuur in te gaan, verlaten dorpen te bezoeken en van de paden af te wijken. Blijf hoe dan ook op de aangegeven wegen en wandelpaden. Bijkomende waakzaamheid is zeker aangewezen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Day_6_Hajducka_Vrata_Cvrsnica_GV.jpg

Kroatië, Bosnië en Herzegovina - Via Dinarica etappe 2

Wandel door de bergen van de Westelijke Balkan

Wandelvakantie langs berghutten, hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen