Kroatië - Dalmatische Kust, 8 dagen Wandelen over de eilanden en bergen van Dalmatië

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

wandelvakantie vanuit 2 hotels

Wandelweek aan de zonovergoten Dalmatische kust, waar de ruige kalkbergen van Biokovo en Omiska Dinara hoog naar de hemel reiken. Geniet van het goede leven aan de Makarska Riviera. Op het eiland Brac liggen fotogenieke dorpjes, kapelletjes en kloosters op de met geurig mediterraan struikgewas bedekte hellingen. Overdag afwisselend rustige wandelingen en pittige bergtochten, ’s avonds het comfort van een prima hotel en genieten van de smaakvolle keuken van de Balkan. En altijd is er het azuurblauwe, heldere water van de Adriatische Zee…

Uniek aan deze reis

 • Het vriendelijke eiland Brac
 • Na de wandeling duik in zee
 • Vanuit 2 prima hotels
 • Wandelend door de kalkbergen achter de Makarska Rivièra
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Kroatië - Dalmatische Kust

De Dalmatische kust leent zich uitstekend voor een korte wandelvakantie in het voor- of najaar. Dankzij het zonnige weer en de aangename temperatuur noemen de bewoners van de kuststreek ten zuiden van Split hen regio vol trots de 'Makarska Rivièra'.  In het voorjaar is de natuur fris en uitbundig bloeiend. De kalkhellingen staan vol orchideeën en de maquis en garrigue, de zeedennen hebben lichtgroene naalden en het mediterrane struikgewas geurt uitbundig. In  het najaar is het zeewater heerlijk warm en hangen de weelderige tuinen vol citrusfruit, druiven en vijgen.  Het vriendelijke stadje met zijn kade, gezellige terrassen, kliffen en kleine strandjes ligt beschut onderaan de indrukwekkende kalkrug van het Biokovogebergte. De eerste dagen maken we hier wandelingen die ons over de dichter bevolkte lagere hellingen voeren, langs kleine dorpjes en kapelletjes. Maar ook maken we pittige bergwandelingen die ons naar de hogere pieken leiden en waar de blauwe Adriatische zee diep onder ons ligt te spiegelen. De uitzichten over de eilanden Hvar, Brac en Korcula in de verte zijn adembenemend.
Voor het tweede deel van deze wandelweek stappen we op de ferry naar Sumartin, op het eiland Brac. Brac is het grootste eiland van de Dalmatische kust. Opvallend groen, met vriendelijke en prachtige dorpjes en havenplaatsjes. Het eiland bestaat uit een grote, schuin naar het noorden afhellende plaat spierwitte kalksteen en marmer. Overal stenen muurtjes en stapels stenen die van het land zijn verwijderd in de hoop er een schamel akkertje van te maken. In het voorjaar is de maquis en het naaldwoud een grote geuren- en kleurenpracht. Naast de witte steen is het eiland vooral ook bekend vanwege zijn bijzondere kruiden. De noordkust is zacht glooiend en groen; de zuidkust is steil en ruig. Aan de voet van de bijna 800 meter hoge en steile bergwand ligt het vriendelijke kustplaatsje Bol, onze uitvalsbasis voor de laatste dagen van de reis. We maken wandelingen via het verscholen klooster van Blaca en langs de ruige zuidkust, en naar de hoogste top van het eiland: de berg Vidova Gora.   
’s Avonds is er het comfort van een prima hotel en genieten van de smaakvolle keuken van de Balkan. En altijd is er het azuurblauwe, heldere water van de Adriatische Zee…

Dag 1

Rechtstreekse vlucht van Rotterdam Airport naar Split. Hier wordt u opgewacht door een busje dat u in ca. anderhalf uur naar het levendige kuststadje Makarska, aan de voet van de Biokovo bergrug brengt. Makarska is het centrum van de gelijknamige ‘Makarska Riviera’.  Diner in het hotel.

Overnachting in

Makarska - Hotel Biokovo

Dag 2

Na het ontbijt maken we een eerste rustige kennismakingswandeling over de lagere hellingen van de Biokovo bergrug. Geleidelijk stijgend   laten we de huizen van Makarska achter ons en langs weelderige tuinen en door geurig, laag struikgewas klimmen we geleidelijk naar het op 300m gelegen dorpje Strida Sela, pal onder de steile wanden van de Mali Vrh. Een mooie afdaling brengt ons vervolgens in het badplaatsje  Tucepi, waar we een duik in zee kunnen nemen en kunnen relaxen op één van de terrasjes. Dan wacht ons nog een kort klimmetje waarna we bovenlangs de kliffenkust naar Makarska terug wandelen. Lengte 16,5 km, 400m stijgen en dalen, duur 5,5 uur. 

Overnachting in

Makarska - Hotel Biokovo

Dag 3

’s Ochtends wacht een korte rit naar het dorpje Bast, dat op 300m hoogte ligt. Hier begint onze wandeling van vandaag die ons via een mooi kapelletje stijgend tot pal onder de ongenaakbare steilwanden van de  1550m hoge Korenik brengt. We volgen  een prachtig panoramisch pad dat ons onderlangs de rotswanden voert, naar het dorpje Veliko Brdo. Van daar dalen we steil af tot we uiteindelijk weer de boulevard van Makarska bereiken.  Lengte 14 km, 450m stijgen en 750m dalen. Duur 5 uur. 

Overnachting in

Makarska - Hotel Biokovo

Dag 4

Vandaag zoeken we het hoger op en wacht ons de pittigste wandeling van deze vakantie. In ca 45 minuten rijden we naar het oude piratendorp Omis, dat op de plek ligt waar de Cetina rivier  via een nauwe doorgang een weg naar de zee vindt. Een steile, schaduwrijke klim brengt ons eerst bij het fort dat op een rotspiek 300m boven het stadje ligt. Dan volgt, na een korte afdaling, een pittige klim naar de 863m hoge bergtop Kula. Naarmate we hoger komen, wordt het  landschap steeds ruiger. Tussen de witte door de zon en wind geblakerde kalksteenrotsen groeien geurige kruiden en een uitbundige mediterrane bloemenpracht. Het Biokovo berggebied, één van de 11 beschermde natuurgebieden van Kroatië,  is vooral bekend vanwege de rijkdom aan orchideeën.  Het laatste stuk naar de top voert over rotsachtig terrein en moeten we wat klauteren. Het uitzicht vanaf de top over de eilanden Brac en Hvar en over de bergen van het Kroatische binnenland en van Bosnië is adembenemend. Wie niet meewil naar de top kan een siesta houden in de schaduw onder de top. Een prachtig pad over de kam en door het bos brengt ons uiteindelijk tot onderin de kloof van de Cetina rivier, waar de bus bij een restaurant wacht om ons weer naar Makarska terug te brengen. Lengte 14 km, 950m stijgen en dalen. Duur 7 uur. 

Overnachting in

Makarska - Hotel Biokovo

Dag 5

’s Ochtends nemen we de ferry naar Sumartin op het eiland Brac. Hier staan busjes te wachten om ons naar het historische stadje Bol aan de zuidkust van Brac te brengen. Na het inchecken in het hotel heb je de rest van de dag de gelegenheid om de smalle straatjes van het oude centrum van Bol te verkennen, een lekker plekje uit te zoeken op een van de terrasjes, of naar het beroemde strand van Zlatni rat (de ‘Gouden Hoorn’) te gaan, op 15 minuten lopen van Bol. 

Overnachting in

Bol - Villa Daniela

Dag 6

Met taxibusjes worden we na een vroeg ontbijt naar het kalkplateau bij het dorpje Nerezisca gebracht, dat midden op het eiland Brac ligt. Hier beginnen we aan de langste wandeling van de reis. Eerst wandelen we over een droog plateau van struiken, herdershutjes en maquis. Dan dalen we door een weelderig, groen valleitje af tot we het eenzame klooster van Blaca bereiken. Na een bezoek aan deze bijzondere plek (incl. rondleiding)  volgen we het valleitje verder totdat we uiteindelijk de kreek bereiken waar de Blace valley in zee uitmondt. Hier kunnen we een duik in zee nemen, voordat we het eerst nog smalle pad langs de kustlijn volgen.  Verderop wordt het pad breder en vlakker en gaat het over in een asfaltweg. Uiteindelijk bereik je het dorpje Murvica, van waar we worden opgehaald en terug naar Bol worden gebracht.
Lengte 18 km, 75m stijgen en 625 m dalen. Duur 5,5 uur.

Overnachting in

Bol - Villa Daniela

Dag 7

Bol ligt in de luwte van de hoogste berg van Brac: de 780m hoge Vidova Gora. Deze wandeling voert via een klein pad door de maquis en tegen de steile berghelling omhoog naar de top van deze berg met een adembenemend panorama. Eenmaal boven genieten we van het adembenemende panorama over de zee, het langgerekte eiland Hvar  en daarachter Korcula. Diep onder ons ligt het markante strandje van Zlatni Rat. Via hetzelfde pad dalen we weer af naar Bol, waar we genieten van onze laatste avond aan de Dalmatische kust. Lengte 14 km, 775m stijgen en dalen, duur 5 uur. 

Overnachting in

Bol - Villa Daniela

Dag 8

Na een heel vroeg ontbijt stappen we in Bol op de snelle katamaran naar Split.  Als de tijd het toelaat kunnen we nog even rondkijken in deze mooie stad met haar beroemde paleis van de Romeinse keizer Diocletianus, dat het grootste deel van de oude binnenstad beslaat. Vanaf Split is het nog 45 minuten rijden naar het vliegveld, vanwaar we naar Rotterdam terugvliegen. 

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Makarska verblijf je in Hotel Biokovo, dat aan de levendige boulevard van het stadje ligt, op 150m van het strand. De kamers in dit viersterrenhotel zijn comfortabel en hebben een goede badkamer, TV, airco, wifi en mooi uitzicht op de haven of de stad en de bergen. Het hotel beschikt over een restaurant en pizzeria met terras aan de boulevard. 

In het plaatsje Bol, aan de zuidkust van het eiland Brac verblijven we in Vila Daniela. Het hotel ligt op een rustige plek, vlakbij het historische centrum van Bol. De boulevard van Bol ligt op enkele minuten lopen en het beroemde strand van Zlatni rat ligt op 15 minuten wandelen. De kamers hebben een goede badkamer, airco en tv, en de meeste kamers hebben een terras. In de lobby is wifi, er is een zonneterras en een klein zwembad. Het hotel beschikt eveneens over een restaurant.

Over de maaltijden

Tijdens de reis zijn alle ontbijten en diners inbegrepen, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8. Het ontbijt wordt verzorgd in de restaurants van de twee hotels waar we verblijven. In zowel Makarska als Bol dineren we 2 avonden in een lokaal restaurant. De overige diners worden gereserveerd in de hotels.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen
 • 7 ontbijten
 • 7 diners
 • transfers per charterbus conform programma
 • ferries op dag 5 en 8
 • entree fort Omis
 • entree en rondleiding Blaca klooster
 • opslag bagage Split (dag 8)
 • diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • lunches
 • overige  entrees
 • eventuele transfers naar of van verlengingshotels
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Tijdens deze reis maak je afwisselend langere en kortere dagwandelingen door heuvelachtig en bergachtig terrein. Je wandelt afwisselend over kleine, stenige paadjes, en over zandwegen of steenslagwegen. De paden in dit kalklandschap zijn stenig en de optionele beklimming van de top van de berg Kula op dag 4 vergt wat klauterwerk (niet technisch). De lengte van de wandelingen varieert van 10 tot 18 km; een wandeling (dag 6 is 24 km). Je wandelt dagelijks 3 tot 6 uur (dag 6: 7 uur wandelen).  De hoogteverschillen lopen uiteen van 300 tot 950m stijgen en dalen per dag. Uiteraard kunt je altijd beslissen een dag niet mee te wandelen en in of rondom het hotel te relaxen of een duik in zee te nemen.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid, dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Split.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je rechtstreeks met Transavia van Rotterdam Airport naar Split v.v. of met Austrian Airlines via Wenen naar Split v.v.

Vluchtschema - Austrian Airlines - vertrek 14 en 21 april 2018
OS 372 Amsterdam - Wenen vertrek om 10.10 aankomst 12.00 uur
OS 745 Wenen - Split vertrek om 13.10 aankomst 14.25 uur
OS 746 Split - Wenen vertrek om 15.10 aankomst 16.30 uur
OS 377 Wenen - Amsterdam vertrek om 20.05 aankomst 22.00 uur

Vluchtschema - overige vertrek data 2018
HV 6259 Rotterdam - Split vertrek om 12.45 aankomst 14.45 uur
HV 6260 Split - Rotterdam vertrek om 15.30 aankomst 17.40 uur

 

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Praktische informatie

Dalmatië heeft een uitgesproken mediterraan klimaat met een lange, warme en droge zomer. In het voorjaar en de nazomer en herfst is het weerbeeld zeer geschikt voor een wandelvakantie. Het kwik loopt in mei overdag op tot ongeveer 25ºC; in juni en september zijn uitschieters tot 30ºC mogelijk, zeker aan de kust. Wel staat er vaak een verkoelende zeebries. Ofschoon in deze periode de kans op neerslag gering is, moet u toch altijd bedacht zijn op een enkele regenachtige dag of een onweersbui, met name hoger in de bergen. Zowel het voor- als het najaar hebben zo hun pluspunten: in het voorjaar is de natuur nog groen en in september is de Adriatische zee heerlijk warm.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Rekent u voor de lunches en drankjes op ongeveer € 15- per dag. U kunt op het vliegveld van Split, in Makarska en in Bol geld pinnen. De Kroatische munt is de kuna.

Tijdens deze reis zijn er diverse kortere ritten per taxibus(sen) van en naar de wandeling. De rit van  vliegveld Split naar Makarska en van Split terug naar het vliegveld gaan per gecharterde bus. Verder zijn er twee oversteken per ferry van Makarska naar Sumartin op Brac en aan het eind van de reis van Bol naar Split per snelle katamaran.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis in Kroatië te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan dat u vermoeid aan de start verschijnt. Door middel van een paar stevige wandelingen in de weken voorafgaand aan de reis kunt u evt. uw wandelconditie wat bijspijkeren. Bovendien kunnen uw voeten en schoenen weer aan elkaar wennen.

Tijdens de wandelingen loopt u met een dagrugzakje met daarin een warm kledingstuk, regenkleding, de lunch, een of meerdere veldflessen en eventueel een fototoestel en verrekijker.

 • wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen. Wij raden u aan tijdens de vlucht uw wandelschoenen te dragen of in de handbagage mee te nemen i.v.m. mogelijke vertraging van de bagage.
 • schoenvet
 • luchtige wandelkleding
 • regenkleding, bijv. gore-tex jack (geen poncho's)
 • winddicht jack of fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • dagrugzakje (min. 25 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • zwemkleding en badhanddoek
 • eventueel snorkeluitrusting
 • pinpas en/of creditcard
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • eventueel: pilletjes tegen zeeziekte, zoals primatour
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Kroatië hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn gedurende uw verblijf.

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend. Voor bromfietsen is een bromfietscertificaat of geldig rijbewijs vereist. Bij een andere eigenaar is een machtiging vereist, maar bij een huurauto is een huurcontract voldoende. Een inventarislijst is verplicht voor caravan of aanhanger. Deze moet getoond worden aan douane. Nederlandse voertuigen moeten voorzien zijn van een NL-sticker. Dit geldt ook voor aanhangwagens, caravans en fietsdragers. Een WA-verzekeringsbewijs is verplicht. De groene kaart wordt erkend

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Er zijn ziekenhuizen en klinieken in alle grotere steden. Centra voor eerste hulp en ambulante gezondheidszorg zijn er in alle lokale centra. Buitenlandse toeristen betalen geen medische behandeling als tussen Kroatië en het land van herkomst een overeenkomst bestaat betreffende gezondheidszorg. Geneeskundige kosten bij personen uit landen waarmee geen overeenkomst is gesloten, moeten direct volgens de bestaande prijsopgave worden betaald.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
Apotheken zijn geopend van 08.00 tot 19.00 uur, op zaterdagen tot 14.00 uur. In de grotere steden is er altijd een dienstdoende apotheek die 24 uur geopend is. Voor patiënten in levensgevaar bestaat de mogelijkheid van noodtransport per helikopter en per speedboot.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wegen en de openbare ruimte zijn veilig en de politie is verantwoordelijk voor de bescherming en veiligheid van zowel de bewoners als de bezoekers van het land. De misdaadcijfers in Kroatie zijn vrij laag en geweldsdelicten komen niet veel voor. Ook diefstal komt weinig voor, al is het risico op drukke trein en busstations natuurlijk wel groter. Houd hier rekening mee.

Rondreizen
In geheel Kroatië kan in principe veilig worden gereisd. Dit geldt zeker voor alle doorgaande wegen en voor alle toeristencentra. Gebieden die gevaarlijk zouden kunnen zijn om te betreden, worden overal duidelijk aangegeven. Het natuurpark van de Plitvice-meren kan veilig worden bezocht. Wij raden u echter ten zeerste aan om in dit park de paden te volgen.

Landmijnen
Sommige afgelegen gebieden van Kroatië, alhoewel veilig en welkom hetend, zijn niet volledig van landmijnen gevrijwaard. Deze omvatten het Donau-gebied in oostelijk Slavonië en Krajina. Het is onverstandig om in dit gebied af te dwalen en verlaten dorpen te bezoeken.

Policija
De politie (policija) zal het de toeristen niet gauw lastig maken, tenzij ze natuurlijk de wet overtreden. De politie is zeer behulpzaam in Kroatië.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Makarska.jpg

Kroatië - Dalmatische Kust

Wandelen over de eilanden en bergen van Dalmatië

wandelvakantie vanuit 2 hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen