Kroatië - Brac & Hvar Islandhopping, 8 dagen Een eindeloze schakering van blauwtinten

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit hotel en pension

Een ontspannen wandelvakantie op twee van de mooiste eilanden van de Dalmatische kust: Brac en Hvar. Vanuit de Romeinse stad Split reis je per ferry naar het eiland Brac, waar je vanuit het mooie plaatsje Bol langs stille baaien met azuurblauw water wandelt en de hoogste top van het eiland beklimt. Dan wachten de wijngaarden, akkers en de smalle bergrug van het langgerekte eiland Hvar. Een van de wandelingen eindigt in het mondaine hoofdstadje van het eiland, dat aan de voet van het Napoleontische fort ligt. De Mediterranée doet hier haar naam alle eer aan: een eindeloze schakering van tinten blauw…

Uniek aan deze reis

 • De ultieme mediterrane sfeer van 2 Dalmatische eilanden
 • Na de wandeling duik in zee
 • Per ferry van eiland naar eiland
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Kroatië - Brac & Hvar Islandhopping

De Dalmatische eilanden lenen zich, dankzij het zonnige weer en de aangename temperatuur, uitstekend voor een korte wandelvakantie in het voor- of najaar. In het voorjaar is de natuur fris en uitbundig bloeiend. De kalkhellingen staan vol orchideeën en de maquis en garrigue bloeit volop; de zeedennen hebben lichtgroene naalden en het mediterrane struikgewas geurt uitbundig. In het najaar is het zeewater heerlijk warm en hangen de weelderige tuinen vol citrusfruit, druiven en vijgen. De vriendelijke havenplaatsjes Bol en Jelsa met hun kades, gezellige terrassen, kliffen en kleine strandjes, vormen de ideale verblijfplaatsen voor deze wandelvakantie op twee van de mooiste Dalmatische eilanden: Brac en Hvar. 
Vanaf de levendige, door de Romeinen gestichte, stad Split stap je op de catamaran naar Bol, op het eiland Brac. Brac is het grootste eiland van de Dalmatische kust. Opvallend groen, met vriendelijke en prachtige dorpjes en havenplaatsjes. Het eiland bestaat uit een grote, schuin naar het noorden afhellende plaat spierwitte kalksteen en marmer. Overal stenen muurtjes en stapels stenen die van het land zijn verwijderd in de hoop er een schamel akkertje van te maken. In het voorjaar is de maquis en het naaldwoud een grote geuren- en kleurenpracht. Naast de witte steen is het eiland vooral ook bekend vanwege zijn bijzondere kruiden. De noordkust is zacht glooiend en groen; de zuidkust is steil en ruig. Aan de voet van de bijna 800 meter hoge en steile bergwand ligt het vriendelijke kustplaatsje Bol, je uitvalsbasis voor de eerste dagen van de reis. Je maakt wandelingen via het verscholen klooster van Blaca en langs de ruige zuidkust, en naar de hoogste top van het eiland: de berg Vidova Gora.
Dan neem je de draagvleugelboot of de ferry naar het langgerekte eiland Hvar. Je maakt afwisselende wandelingen die  langs akkers, wijngaarden, kleine dorpjes en kapelletjes voeren. Maar ook pittige bergwandelingen die je naar de hogere pieken leiden en waar de blauwe Adriatische zee diep onder je ligt te spiegelen. De uitzichten over de Dalmatische eilanden en het kustgebergte van  Biokovo in de verte zijn adembenemend.
’s Avonds is er het comfort van een prima hotel en kun je in een van de restaurants van Bol of Jelsa genieten van de smaakvolle keuken van de Balkan. En altijd is er het azuurblauwe, heldere water van de Adriatische Zee…

Dag 1

Aankomst in Bol, een sfeervol plaatsje aan de steile zuidkust van het eiland Brac. Vanavond kun je dineren in een van de restaurants aan de boulevard of aan het haventje in het eeuwenoude centrum van Bol.

Overnachting in

Bol, Brac

Dag 2

Na het ontbijt wordt je in ca. 30 minuten naar het groene hart van het eiland Brac gebracht. Hier begin je aan de rustige, geleidelijk dalende wandeling die je langs met stenen muurtjes omgeven akkertjes en wijngaarden naar het havenplaatsje Postira brengt, aan de noordkant van het eiland. Onderweg heb je geregeld mooi uitzicht op de indrukwekkende kalkmassieven van het Dalmatische kustgebergte en kun je optioneel een bezoekje brengen aan het mooie dorpje Dol (2 km extra). De wandeling eindigt bij het vriendelijke haventje van Postira. Na de wandeling wordt je in een klein uur terug naar Bol gebracht. Lengte 10,5 km, 40 m stijgen en 570 m dalen, duur 3 uur.

Overnachting in

Bol, Brac

Dag 3

Per taxi wordt je na een vroeg ontbijt naar het kalkplateau bij het dorpje Nerezisca gebracht, dat midden op het eiland Brac ligt. Hier begin je aan de langste wandeling van de reis. Eerst wandel je over een droog plateau van struiken, herdershutjes en maquis. Dan daal je door een weelderig, groen valleitje af tot je het eenzame klooster van Blaca bereikt. Na een eventueel bezoek aan deze bijzondere plek (incl. rondleiding, maandag gesloten) volg je het valleitje verder totdat je uiteindelijk de kreek bereikt waar de Blace valley in zee uitmondt. Hier kun je een duik in zee nemen, voordat je het eerst nog smalle pad langs de kustlijn verder volgt. Verderop wordt het pad breder en vlakker en gaat het over in een asfaltweg. Uiteindelijk bereik je het dorpje Murvica, van waar je wordt opgehaald en terug naar Bol wordt gebracht.
Lengte 18 km, 160 m stijgen en 680 m dalen. Duur 5,5 uur.

Overnachting in

Bol, Brac

Dag 4

Bol ligt in de luwte van de hoogste berg van Brac: de 780m hoge Vidova Gora. Deze wandeling voert via een klein pad door de maquis en tegen de steile berghelling omhoog naar de top. Eenmaal boven geniet je van het adembenemende panorama over de zee, het langgerekte eiland Hvar en daarachter Korcula. Diep onder je ligt het markante strandje van Zlatni Rat. Via hetzelfde pad daal je weer af naar Bol. Pik je bagage op bij het hotel en stapt in de namiddag op de catamaran die je in ca 20 minuten naar de overzijde van het Hvratski kanal brengt, naar het plaatsje Jelsa.
Lengte 14,5 km, 770m stijgen en dalen, duur 4,5 uur.

Overnachting in

Jelsa, Hvar

Dag 5

Het vriendelijke cultuurlandschap in de omgeving van Jelsa leent zich uitstekend voor een rustige wandeling. Je maakt een wandeling langs dorpjes, kleine boerderijen met tuinen vol fruitbomen, langs akkers, wijngaarden en door mediterraan kreupelhout. In het voorjaar een zee van geurige mediterrane bloemen, in het najaar hangen de bomen vol fruit. De wandeling begint en eindigt in Jelsa en leid je naar de kam van het eiland en een fraai, tegen de wand geplakt kapelletje boven de zuidkust. Je wandelt over heuveltoppen waarbij je aan twee zijden uitzicht over de kustlijn van het eiland hebt.
Lengte 16,5 km, 510 m stijgen en dalen, duur 6 uur.

Overnachting in

Jelsa, Hvar

Dag 6

Na het ontbijt wordt je per taxi naar het beginpunt van de wandeling gebracht, nabij het dorpje Velo Grablje. Je maakt een wandeling door het schaars begroeide heuvelland dat de noordpunt van het eiland Hvar vormt. Het landschap is bezaaid met lage muurtjes, die de inmiddels grotendeels in onbruik geraakte en overwoekerde akkertjes markeren. Uiteindelijk bereik je het in de Napoleontische tijd gebouwd fort van Hvar. Van hier heb je prachtig uitzicht op de mondaine ‘hoofdstad’ van het eiland.  Een laatste afdaling brengt je te midden van de gezellige drukte van de haven en de boulevard van Hvar, waar je neer kunt strijken op een van de terrassen. Lengte 14,5 km, 280m stijgen en 650m dalen. Duur 5,5 uur. Aan het eind van de wandeling ga je per lijnbus terug naar Jelsa.

Overnachting in

Jelsa, Hvar

Dag 7

Een kort ritje brengt je in het dorpje Svirtce, waar je aan een prachtige wandeling begint, die je over de kale hoofdkam van het smalle, langgerekte eiland naar de steile zuidkust van Hvar brengt. Door een landschap met schaarse begroeiing klim je naar de kam die bij het piepkleine kappelletje Sveti Nikola zijn hoogste punt bereikt. Hier geniet je van het adembenemende panorama over een groot deel van het eiland, In het zuidwesten ligt het eiland Korcula en het Peljesac schiereiland. In het noorden Brac en de bergen van het vasteland. Dan daal je via een steil pad af langs de kale en ongenaakbare zuidhelling van het eiland, naar het dorpje Sveta Nedjelja, dat geïsoleerd onderaan de bergrug ligt, ingeklemd tussen de blauwe zee en de witte kalkhelling. De bewoners van dit dorpje konden tot enkele jaren geleden alleen over water en via een ezelpad de andere dorpen van het eiland bereiken. Men leeft er nog steeds van de wijnbouw; de jaren van piraterij zijn al lang verleden tijd. Na de wandeling wordt je via een nieuwe tunnel onder de bergrug door in ca 20 minuten terug naar Jelsa gebracht. Lengte 12 km. 500m stijgen, 580m dalen, duur 5,5 uur.

Overnachting in

Jelsa, Hvar

Dag 8

Einde arrangement. Je reist per boot terug naar het Kroatische vasteland om je reis te vervolgen of terug te vliegen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In het plaatsje Bol, aan de zuidkust van het eiland Brac verblijf je in Villa Daniela. Dit is een gastvrij, klein familiehotel in een rustig en groen deel van het dorp, op 5 minuten lopen van de boulevard en op 10 minuten lopen van het centrum en de haven. Het beroemde strand van Zlatni rat ligt op 15 minuten wandelen. De kamers hebben een goede badkamer, airco en tv, en de meeste kamers hebben een terras. In de lobby is wifi, er is een zonneterras en een klein zwembad. Het hotel beschikt eveneens over een restaurant. 

In Jelsa, op het eiland Hvar, verblijf je in een appartement of kleinschalig pension in of nabij het centrum en vlakbij zee. Je beschikt er over een kamer met eigen badkamer.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis is in beide overnachtingsplaatsen alleen het ontbijt inbegrepen. In Jelsa is het ontbijt - afhankelijk van je accommodatie - soms in een nabijgelegen restaurant. Voor de lunch kan je dagelijks inkopen doen in een van de winkeltjes in Bol of Jelsa. Op sommige dagen ben je rond lunchtijd in een plaatsje waar je in een restaurant kunt lunchen.  Voor het diner is zowel in Bol als Jelsa keuze uit meerdere restaurants.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • transfers volgens programma
 • toeristenbelasting
 • digitale reisinformatie
 • gedetailleerde wandelkaart (krijg je ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees

Ter plaatse te betalen

 • buskaartje Hvar - Jelsa (dag 6, ca. EUR 4)
 • tickets ferry of catamaran op dag 1, 4 en 8 (ca. EUR 20-25 in totaal)

Over de activiteiten

Tijdens deze reis maak je afwisselend langere en kortere dagwandelingen door heuvelachtig en bergachtig terrein tegen een decor van een azuurblauwe Adriatico. Op de eilanden zijn weinig echte wandelpaden. Ongeveer tweederde van de routes voert over goed begaanbare steenslagwegen. Voor de rest wandel je over kleine, stenige paadjes en over zandwegen. Je wandelt door een cultuurlandschap van oude olijfboomgaarden en wijngaarden, door Dalmatische dorpjes met terracotta-kleurige daken, door stille, schaduwrijke bossen of over kalksteenruggen uitzichten rondom. Veel wandeltochten eindigen op een strand of passeren een stille baai, zodat er bijna elke dag wel gelegenheid is om een duik in zee te nemen. Voor nog meer ontspanning zijn de verleidelijke terrasjes van Bol, Jelsa of Hvar-stad, nooit ver weg.

Extra dagen

Je kunt in beide accommodaties extra nachten bijboeken. Bij de reis zijn diverse transfers inbegrepen die je nodig hebt om de wandelingen te kunnen maken. Als je één van meerdere extra dagen boekt dan boeken we de transfers op de dagen zoals vermeld in het dag-tot-dagprogramma. We plannen de extra dag aan het eind van het verblijf in de betreffende accommodatie. Wil je een andere indeling, geef dan bij boeking duidelijk aan op welke dagen je de benodigde transfers wilt plannen. 

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Tragos (Trogir)

In het hart van het historische centrum van Trogir vind je Hotel Tragos. Het hotel maakt deel uit van een barok 18e eeuws paleis. De comfortabele kamers beschikken alle over een eigen badkamer, TV, airconditioning en gratis wifi. Het restaurant van het hotel is gevestigd in de gerenoveerde wijnkelder; men serveert Dalmatische en Kroatische specialiteiten. 's Zomers kun je ook buiten dineren op de sfeervolle binnenplaats. 
Het vliegveld van Split bevindt zich op slechts 5km van Trogir. 

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Deze reis is goed te combineren met een vlucht op Split of eventueel. Zadar.

KLM vliegt op zaterdag en zondag vanaf Amsterdam naar Split.

Transavia vliegt vanaf eind april 2/3 keer per week vanaf Rotterdam naar Zadar en 5 keer per week naar Split. Vanaf Amsterdam vliegt Transavia 3 keer per week naar Split. 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Het vliegveld van Split ligt ca 20 km van de ferryhaven van de stad. Er gaan aansluitend op alle vluchten goedkope shuttlebussen rechtstreeks naar de ferryhaven van Split.
Zadar ligt ca. 160km van Split. Vanaf het vliegveld van Zadar neem je de bus naar het busstation in de stad. Hier vandaan vertrekken bussen die je in 2.5 - 4 uur rechtstreeks naar Split brengen.

Vanaf de haven van Split neem je de catamaran die in ca 1,5 uur naar Bol vaart. Als je deze boot niet haalt, kun je een van de ferry’s nemen die naar Supetar varen (duur 1 uur). Daar neem je vervolgens de lijnbus of taxi naar Bol (ca 30 minuten rijden).

Terugreis:
Op de laatste dag neem je de catamaran van Jelsa via Bol terug naar Split. Deze arriveert ruim 1,5 later in Split. Als je deze verbinding niet wilt of kunt halen, kan je vanaf Starigrad (ca 15 min per taxi of bus vanaf Jelsa) de ferry naar Split nemen, duur ca 1,45 uur. Vanaf de busterminal in de ferryhaven van Split gaan frequent shuttlebussen naar het vliegveld (rit duurt ca 30 minuten).

We raden aan tickets voor de bootovertochten op dag 1, 4 en 8 vooraf online te reserveren op de website van Jadrolinja

Je kunt dit arrangement dagelijks starten van half april tot eind oktober. Omdat de catamaran van Bol naar Jelsa op zaterdag alleen heel laat op de avond vaart kun je beter vermijden dat dag 4 voor jou op een zaterdag valt. Je kunt op een zaterdag wel van Bol naar Jelsa komen, maar alleen door een omslachtige route te nemen via Split. De wandeling van dag 4 kun je in dat geval niet doen.

Het voorjaar in Dalmatië begint vroeg, kent heerlijke wandeltemperaturen en een uitzonderlijke bloemenpracht. In de zomermaanden kan het zeer warm worden (soms te warm om te wandelen) en is het drukker aan de kust. Je dient er ook rekening mee te houden dat er tijdens de meeste wandelingen weinig schaduw is. Het najaar is prima om te wandelen en de zee is tot laat in het jaar op zwemtemperatuur.

In vroege voorjaar en late najaar is het stil op Brac en Hvar, sommige voorzieningen zijn al gesloten. Het is een heerlijke tijd om te wandelen en tot rust te komen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Brac en Hvar ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 
Over onze lokale agent 

De lokale partner van SNP voor deze reis probeert de negatieve impact van het toerisme zoveel mogelijk te beperken. Tegelijkertijd draagt ze bij aan de versterking en bescherming van lokale gemeenschappen door hen actief te betrekken in hun reisprogramma’s. 

Onze lokale partner is deelnemer aan het Travelife-programma. Travelife is een belangrijke organisatie die agenten en touroperators traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Onze agent heeft als doel in de toekomst certificering van Travelife te bemachtigen. Onze partner heeft al wel het ISO 9001:2008 certificaat in haar bezit, een internationaal erkende kwaliteitsstandaard in het toerisme. 

Ga je binnenkort op reis naar Kroatië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/kroatie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/kroatie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Er zijn ziekenhuizen en klinieken in alle grotere steden. Centra voor eerste hulp en ambulante gezondheidszorg zijn er in alle lokale centra. Buitenlandse toeristen betalen geen medische behandeling als tussen Kroatië en het land van herkomst een overeenkomst bestaat betreffende gezondheidszorg. Geneeskundige kosten bij personen uit landen waarmee geen overeenkomst is gesloten, moeten direct volgens de bestaande prijsopgave worden betaald.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
Apotheken zijn geopend van 08.00 tot 19.00 uur, op zaterdagen tot 14.00 uur. In de grotere steden is er altijd een dienstdoende apotheek die 24 uur geopend is. Voor patiënten in levensgevaar bestaat de mogelijkheid van noodtransport per helikopter en per speedboot.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed, zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wegen en de openbare ruimte zijn veilig en de politie is verantwoordelijk voor de bescherming en veiligheid van zowel de bewoners als de bezoekers van het land. De misdaadcijfers in Kroatie zijn vrij laag en geweldsdelicten komen niet veel voor. Ook diefstal komt weinig voor, al is het risico op drukke trein en busstations natuurlijk wel groter..

Landmijnen
Sommige afgelegen gebieden van Kroatië zijn nog niet volledig van landmijnen gevrijwaard. Deze omvatten het Donau-gebied in oostelijk Slavonië en Krajina. Het is onverstandig om in dit gebied af te dwalen en verlaten dorpen te bezoeken. Zie voor verder informatie: Reisadvies Kroatië | Ministerie van Buitenlandse Zaken (nederlandwereldwijd.nl)

Policija
De politie (policija) zal het de toeristen niet gauw lastig maken, tenzij ze natuurlijk de wet overtreden. De politie is zeer behulpzaam in Kroatië.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Bol_-_Brac_(6).jpg

Kroatië - Brac & Hvar Islandhopping

Een eindeloze schakering van blauwtinten

Wandelvakantie vanuit hotel en pension

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.