Italië - Südtirol - Dolomieten, 6 dagen Europa’s indrukwekkendste kalkmassieven

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie vanuit comfortabel hotel

Het schitterende Parco Naturale Fanes-Sennes is één van de grootste natuurreservaten van Europa. Je kunt er diersoorten als bergmarmotten, gemzen en de in Europa zeldzaam geworden steenbok tegenkomen. Aan de rand van dit park verblijf je in een comfortabel hotel in het bergdorp Wengen/La Val in de Dolomieten. Je maakt fraaie dagwandelingen met spectaculaire kalkwanden op de achtergrond.

Uniek aan deze reis

 • Altijd zicht op Dolomieten-kliffen
 • Heerlijk Südtirools eten
 • Parkachtig landschap
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Artikel - Een reisverslag vanuit Wengen

Een drietalig bord meldt in het Duits-Italiaans-Ladinisch dat wij in ons dorpje Wengen-La Valle-La Val zijn aangekomen. De inloopwandeling vertrekt vanuit het dorp (op 1.365 meter) en brengt ons hart al danig aan het bonzen van de inspanning. Lees verder...

Dag tot dag

Italië - Südtirol - Dolomieten

In het hart van de Italiaanse Dolomieten ligt een ideaal wandelgebied. Je overnacht in een vriendelijk bergdorpje, door de Süd-Tirolers Wengen genoemd, door de Italianen La Valle en door de lokale bevolking in het Ladinisch weer anders. Iedereen hier is drietalig opgevoed en de verschillende (eet)culturen lopen dwars door elkaar heen: het beste van twee werelden. Tijdens deze vakantie Dolomieten maak je prachtige wandelingen door bloemrijke graslanden en bossen, langs beekjes en verstilde dorpjes. Maar ook over ruige bergpassen en -kammen boven de 2000 meter. Door ruige, grijswitte dolomiet (het type kalksteen waaruit de Dolomieten zijn opgebouwd), en langs steile kliffen. En steeds is de verscheidenheid aan planten overweldigend: orchideeën, monnikskappen, gentianen, lelies en natuurlijk de Edelweiss. Een aantal wandelingen begint in het hotel. Voor andere wandelingen maak je eerst een korte bus- of autorit om op een mooie hoogte te kunnen beginnen, voor de beste vergezichten.

Dag 1

Aankomst in Wengen of La Valle, zoals de Italiaans sprekenden het dorp noemen. Eventueel kan je een korte wandeling maken, langs boerengehuchtjes en door bossen en weilanden ten noorden van Wengen. Je hebt fantastische uitzichten naar de “Kofels” in de verte.
Wandeling: 7,5 km, 370 m stijgen en dalen, 3 uur.

Overnachting in

Wengen/La Valle - Hotel Pider

Dag 2

Deze wandeling voert je over een oud 'kerken'-pad door weiden naar twee schitterend gelegen kerkjes. Het gaat verder omhoog door het bos naar de voet van de Sas de Crosta (Paresberg, 2396m). Langzaam verder stijgen langs hooihutjes door de weiden van Pra de Rit naar de fantastische uitzicht-rots Crusc de Rit. Nu nog slechts afdalen naar Wengen, dat onder je in de diepte ligt.
Wandeling: 13 km, 750 m stijgen en dalen, 5 uur. Eventueel kan je op en neer lopen naar de top van de Paresberg: ca. 3 km, 300 m stijgen en dalen en 2 uur extra.

Overnachting in

Wengen/La Valle - Hotel Pider

Dag 3

Een fraaie wandeling naar de Heiligkreuz Hütte, tevens een oud bedevaartsoord, gelegen onder een enorme, loodrechte rotswand. Je loopt door parkachtig landschap, dan weer bos, dan weer bloemrijke weides, de Pra d’Armentara oftewel Armentarawiesen. Op de terugweg mooie uitzichten op de omgeving en de rotswand van de Kreuzkofel. Bij Romestluns tref je kleine zwavelbronnen.
Wandeling: 16 km, 830 m stijgen en dalen, 7 uur.

Overnachting in

Wengen/La Valle - Hotel Pider

Dag 4

Na een korte afdaling klim je naar de Gropa-kam met prachtig uitzicht op de omgeving van Wengen en de imposante rotsen van het Natuurpark Puez – Geisler. Via de dorpjes Pederace en Pederoa loop je terug naar Wengen.
Wandeling: 14 km, 770 m stijgen en dalen, 6 uur.

Overnachting in

Wengen/La Valle - Hotel Pider

Dag 5

Vandaag start de wandeling op de Passo Gardena ( 2120 m), zo’n 30 km van Wengen, te bereiken per bus of met de auto. Je klimt over een rotspad naar een fantastisch uitzichtpunt op de kam van de Cier (2460m). Dan door naar een tweede kam (Forc de Crespeina op 2528 m) . Vervolgens over een indrukwekkend kalkplateau, via de Puezhutte, naar het hoogste punt van deze wandeling en de hele vakantie: de Ciampani op 2663 m. De afdaling gaat via de ‘weide van Janin’ en een fraai woud naar het dorp La Villa/Stern. Vandaar reis je terug. 
Wandeling: 16 km, 630 m stijgen en 1350 m dalen, 7,5 uur.

Overnachting in

Wengen/La Valle - Hotel Pider

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement.
Voor het geval je nog langer blijft is de volgende, fraaie wandeling beschreven. Deze wandeling begint en eindigt op de Passo di Valparola (2168 m), zo’n 30 km van Wengen, te bereiken per bus of met de auto. Je maakt een prachtige rondwandeling over een militaire weg uit de Eerste Wereldoorlog en langs puinhellingen rondom de bergkam Le Pale de Gerda. Geen makkelijke wandeling, wel spectaculaire uitzichten onderweg op de eeuwige sneeuw van de Marmolada in het zuiden en de Sella Gruppe in het westen.
Wandeling: 10,5 km, 400 m stijgen en dalen, 5 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in een goed hotel op een ruime kamer met privé badkamer. Het hotel ligt midden in het vriendelijke bergdorpje Wengen/ La Valle.

Over de maaltijden

Ontbijt en avondeten worden goed verzorgd. Een lunchpakket kun je in het dorp kopen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • digitale reisinformatie
 • gebruik SNP navigatie app
 • originele wandelkaart 1: 25.000 (ontvang je ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • transfers naar begin wandeling (dag 5 en 6)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 2,- p.p.p.n.)

Over de activiteiten

Je wandelt over (on)verharde weggetjes en goed begaanbare, soms stenige en/of steile paden. De hoogteverschillen kunnen aanzienlijk zijn. Omdat de paden goed zijn aangegeven kun je de wandelingen vaak naar eigen inzicht inkorten of juist verlengen. De wandelingen op de eerste 4 dagen beginnen en eindigen in het hotel. Voor de laatste 2 wandelingen is een bus- of autorit van 30 km nodig. Voor de wandeling naar de Puez Hütte op dag 5 is enige bergwandelconditie en -ervaring aanbevolen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement een extra (rust)dag boeken. In het basisarrangement zitten 4 wandeldagen, terwijl er 6 fraaie en geheel verschillende wandelingen beschreven zijn. Het wordt daarom aanbevolen om zeker twee dagen extra te boeken. Naast de 6 beschreven wandelingen, zijn er nog vele andere wandelmogelijkheden in de Dolomieten.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Wengen/La Valle is ca. 1045 km. Je kunt je auto parkeren bij de accommodatie.

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Brunico/Bruneck. Je kan zelf je treintickets boeken via www.nsinternational.nl

Indien je per nachttrein wenst te reizen, kan SNP deze voor je boeken.

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is. 

Vanuit Bruneck/Brunico reis je per bus naar Pederoa (rijdt frequent, reistijd ca. 40 min). De laatste bus naar Pederoa vertrekt op werkdagen halverwege de avond. In het weekend aan het einde van de middag. Vandaar is het nog 2 km naar Wengen/La Valle. Er rijdt een bus (onregelmatig) of je neemt een taxi.
Aan het einde van het arrangement reis je per bus of taxi van Wengen naar Brunico.

Dienstregeling bus Brunico - Pederoa klik hier (buslijn 460 Brunico - Val Badia)

Je kunt dit arrangement starten van eind mei tot half oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Dolomieten ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen in de Dolomieten, Italie

Italië - Südtirol - Dolomieten

Europa’s indrukwekkendste kalkmassieven

Bergwandelvakantie vanuit comfortabel hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.