121030banner

Italië - Sicilië & Eolische Eilanden, 14 dagen Het vurige temperament van Mongibello en Vulcano

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

wandelvakantie langs hotels en een Eolische villa

Proef tijdens deze wandelvakantie de unieke sfeer van een weerbarstig eiland: Sicilië. Geniet van de unieke sfeer en de vulkanen op de Eolische eilanden. Bewonder de reusachtige Etnavulkaan. Cultuur van het barokstadje Ragusa, wandelen langs Griekse tempels van Agrigento en het Romeinse Theater van Taormina. En in het voorjaar een zee van bloemen!

Uniek aan deze reis

 • Geschiedenis van roemruchte volkeren
 • Unieke sfeer van de Eolen
 • Veel aandacht voor vulkanisme
 • Wandelen door zeer afwisselende landschappen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Sicilië & Eolische Eilanden

De geschiedenis van het Italiaanse eiland Sicilië is gemaakt door roemruchte volkeren als de Grieken, Romeinen, Vandalen, Byzantijnen en Noormannen. Even turbulent is de geologische geschiedenis die een grote variatie aan landschappen heeft nagelaten: vurige vulkanen naast zacht glooiende leemheuvels, zinderend kalkplateaus afgewisseld met koele beboste bergruggen. De rondreis over dit weerbarstige eiland begint op het zuidelijk gelegen Ragusa-plateau. Door een van de diepe, koele kloven die dit uitgestrekte kalkplateau doorsnijden, loopt u langs de dodenstad Pantalica, waar de vroegste eilandbewoners hun doden in holen in de loodrechte wanden begroeven. Boven over het plateau wandelt u naar het honinggele barokstadje Ragusa Ibla. Onderweg naar Enna dat als een adelaarsnest boven de glooiende leemheuvels uit steekt, bezoekt u de fameuze Griekse tempelvallei van Agrigento. Uw uitvalsbasis op de Eolische eilanden is het eiland Lipari, een paradijs van zwarte vulkanen en stranden, gele zwavelafzettingen en een overweldigende massa bougainville en oleanders. U bezoekt het eiland Vulcano met zijn dampende krater en hete zwavelbaden en Stromboli, een van de actiefste vulkanen van Europa. ’s Avonds na terugkeer op Lipari, kunt u dineren in een van de uitstekende visrestaurants, waar het goede van de Siciliaanse keuken geserveerd wordt. Enkele fraaie wandelingen nabij Castiglione voeren u tenslotte hoog over de flanken van de Etna en over de koele bergruggen van de Monte Nebrodi. Met een hoogte van 3330 m domineert de immer rokende Mongibello het landschap. Overal op de flanken van deze reus herinneren zwarte, gestolde lavatongen aan recente uitbarstingen…

Dag 1

De heenreis gaat per vliegtuig van Amsterdam naar Catania.

Overnachting in

Catania - Hotel La Ville

Dag 2

In een van de vele diepe, koele kloven van het kalksteenplateau van zuidoost Sicilië ligt de Necropolis van Pantalica. In vroeger tijden begroeven de eerste bewoners van Sicilië hun doden hier in holen, die uitgehakt werden in de loodrechte wanden. De wandeling naar de Necropolis is schitterend. U volgt een oud treinspoor dat zich door de kloof heen slingert en passeert zo wel 9 tunneltjes. De rails zijn weggehaald en de geringe hoogteverschillen maken de wandeling gerieflijk. De kloof kent een uitbundige plantengroei. Vele citrusvruchten, vijgen en amandelen worden hier verbouwd. De bus brengt ons vervolgens naar het hotel in Ragusa.
Wandeltijd: 5 uur, 13 km, 100 m stijgen.

Overnachting in

Ragusa - Hotel Montreal

Dag 3

Vandaag maakt u een wandeling over het Ragusa-plateau. Dit prachtige kalkmassief is doorsneden met diepe kloven. Op het plateau loopt u over oude, ommuurde weggetjes door een onwezenlijk, verlaten landschap. U wandelt van Santa Rosalia naar Ragusa Ibla.
Wandeltijd: 6 uur, 16 km, hoogteverschillen tot 550 m.
U kunt het 's morgens ook wat rustiger aan doen en Ragusa op eigen gelegenheid bekijken. Aan het begin van de middag rijdt u met de bus mee en ontmoet u de rest van de groep bij ‘Contrada Mendici’ (na de lunch). Hier haakt u voor het mooie tweede deel van de wandeling naar Ibla (ca. 8km). Na een bezoek aan het schilderachtige Ibla lopen we naar ons hotel. In alle rust kunt u de barokke bouwstijl bewonderen die zo typerend is voor deze streek. 

Overnachting in

Ragusa - Hotel Montreal

Dag 4

Op deze dag verplaatst u zich naar het volgende hotel, in de oude, hooggelegen vestingstad Enna. Het is een rit van 4 uur. Op weg naar Enna brengt u een bezoek aan de vallei der tempels bij Agrigento. In een schitterend decor van olijfbomen, met op de achtergrond de blauwe Middellandse Zee, liggen vier gave Griekse tempels en vele andere archeologische resten op loopafstand van elkaar. In het nabij gelegen museum wordt alles in historisch perspectief geplaatst. Na het bezoek aan museum en tempels wordt de reis naar Enna voortgezet, dat nog anderhalf uur rijden van Agrigento ligt. U arriveert er aan het einde van de middag.

Overnachting in

Enna - Grande Albergo Sicilia

Dag 5

's Ochtends gaan we naar de beroemde mozaïeken van Piazza Armerina, op een uurtje rijden ten zuiden van Enna. Hier bezoekt u de Villa Romana del Casale, waar in vloermozaïeken spectaculaire kleurrijke taferelen uit de Romeinse tijd schitteren. Na het bezoek aan de Mozaïekvilla maken we in het nabijgelegen Valguerna Caropepe in het glooiende leemheuvellandschap een lichte middagwandeling. Deze streek in de binnenlanden van Sicilië was de aloude 'graanschuur van de Grieken en de Romeinen’. Terug in Enna is het tijd om te flaneren in de straten van deze hooggelegen stad. 

Overnachting in

Enna - Grande Albergo Sicilia

Dag 6

Verplaatsing met de bus naar Milazzo aan de noordkust (ca. 3 uur). Hier gaat u aan boord voor de overtocht naar de Eolische eilanden. Wij hebben gekozen voor het eiland Lípari. Het is het grootste van de Eolen en bestaat uit een aantal uitgedoofde vulkanen. Het gelijknamige stadje is gezellig en heeft een pittoreske wirwar van kleine, nauwe straatjes. Vanuit de haven vertrekken de hele dag door boten naar de andere eilanden. Bovendien heeft het stadje een keur aan leuke restaurantjes, van eenvoudige trattoria's tot prima restaurants, zoals het vermaarde visrestaurant Filippino.

Overnachting in

Lípari - Hotel Oriente

Dag 7

In de ochtend gaat u naar het nabijgelegen eiland Vulcano voor een beklimming van de krater. Het wordt een korte maar pittige tocht. Eenmaal boven wacht u een spectaculair schouwspel van fumerolen die enorme gaswolken uitstoten en een blik in de caldera. Lengte van de wandeling: 5 km, 400 m stijgen en dalen; 2,5 uur. Na de beklimming kunt u eventueel een geneeskrachtig bad nemen in het warme zwavelbad aan de kust. Aan het einde van de middag neemt u de boot weer terug.

Overnachting in

Lípari - Hotel Oriente

Dag 8

We vare naar de actiefste vulkaan van Europa: de Strómboli. U maakt daar een rondwandeling naar de vuurbaan - de zogenaamde 'Sciara del Fuoco’- van deze vulkaan. Al vanaf geringe hoogte kan de regelmatig terugkerende vulkanische activiteit worden waargenomen. Wandeling: 3 uur lopen, 9.5 km, en 450 m stijgen en dalen. Na de wandeling keren we terug naar Lipari.

Overnachting in

Lípari - Hotel Oriente

Dag 9

Vandaag heeft u een vrije dag op Lípari. U kunt het archeologisch museum in het stadje bezoeken of op het eiland slenteren, op een terrasje zitten of gaan zwemmen. U kunt ook een (brom)fiets huren en het eiland rondrijden. Liefhebbers kunnen een afwisselende wandeling over Lípari maken.

Overnachting in

Lípari - Hotel Oriente

Dag 10

We keren per boot terug naar het Siciliaanse 'vaste'land. In Milazzo wacht onze eigen chauffeur om ons naar ons volgende hotel  in Castiglione di Sicilia te brengen. Onderweg naar Castiglione di Sicilia maken we een middagwandeling in het dal van de Alcantararivier. Onderweg kunnen we via een klein paadje afdalen (en later weer terug omhoog) om de spectaculaire basaltformaties van de Gola d'Alcantara te bekijken en eventueel pootje te baden in deze kloof.
Lengte 11 km, wandeltijd 3,5 uur. Hoogteverschil 250 m stijgen, 200 m dalen.

Overnachting in

Castiglione - Hotel Florio

Dag 11

Vandaag maakt u vanuit het stadje Linguaglossa een panoramische wandeling door de Monte Peloritana. Eerst wacht ons een rustige klim naar hoogte, daarna is het voornamelijk dalend en vlak met overal uitzichten richting Etna en over zee tot aan Taormina. De route gaat over kleine en rustige asfaltweggetjes en onverharde landwegen. De hoogteverschillen blijven redelijk beperkt. We wandelen door een fraai oud eikenbos en door oude hazelaarsplantages. Lengte van de gehele wandeling 13 km, 350m stijgen en dalen, wandelduur 5 uur.

Overnachting in

Castiglione - Hotel Florio

Dag 12

Vandaag bezoeken we de noordflank van de Etna. Met de bus kunnen we tot Piano Provenzana op 1810 meter komen. Afhankelijk van het weer en de aanwezigheid van sneeuwvelden maken we een wandeling naar de vulkanische kraters op de flank en dalen dan af naar de Grotta dei Lamponi, een fraaie lavagrot. Daarna is het nog zo'n anderhalf uur wandelen over de flanken van Mongibello met - mits uitzicht- schitterende uitzichten over Sicilië. Via een sprookjesachtig bos eindigen we bij de gezellige Rifugio Ragabo.
Wandeltijd max. 5 uur, hoogteverschil: max 400m.

Overnachting in

Castiglione - Hotel Florio

Dag 13

Ter afsluiting van de reis maakt u een wandeling naar Taormina. Vanaf het kleine bergdorp Gaggi loopt u tussen de citrusboomgaarden en wijngaarden in de richting van de Monte Veneretta. Vanaf een nabij de top gelegen pas heeft u een prachtig uitzicht over de kust. Vervolgens daalt u af naar Taormina, dat gedeeltelijk is gebouwd op een rots die hoog boven zee oprijst. In deze mondaine badplaats is het aangenaam winkelen. Wandeltijd 4 uur, 10 km, hoogteverschil 300 m stijgen en 800 m dalen. U kunt ook de wandeling overslaan en op eigen gelegenheid de hele dag in Taormina of aan het strand verblijven.

Overnachting in

Castiglione - Hotel Florio

Dag 14

Met de bus rijdt u (ruim 1 uur rijden) naar het vliegveld van Catania vanwaar u naar Nederland terugvliegt.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U verblijft in driesterrenhotels, vaak in het centrum van een historisch stadje gelegen. U overnacht op kamers met douche en toilet.
De eerste nacht verblijft u in Catania. Hotel La Ville is een luxe stadshotel in Catania. Het hotel is klein en beschikt over een beperkt aantal kamers, zodat we hier geen eenpersoonskamers kunnen garanderen.
Hotel Montreal ligt midden in het barokke centrum van het stadje Ragusa op Sicilië. Het is een goed hotel en alle kamers hebben douche en toilet, koelkast, TV, airco en wifi.
Hotel La Grande Sicilia ligt midden in het gezellige centrum van Enna. De kamers zijn standaard.
Op het levendigste eiland van de Eolen, Lipari, verblijft u op steenworp afstand van de haven en het centrum van het stadje in het Hotel Oriente. Het ontbijt nuttigen we in de heerlijke binnentuin. 
De laatste 4 nachten verblijven we in Hotel Florio in Castiglione di Sicilia. Het hotel is gevestigd in een voormalig paleis in het hart van het middeleeuwse centrum. Er zijn meerdere kleine terrassen waar je heerlijk kunt zitten. Alle kamers bieden TV, airco en gratis wifi.  

NB: tijdens de reis met vertrek 19 mei 2018 verblijven we in Lipari niet in Hotel Oriente maar in Hotel Tritone. Dit comfortabele hotel biedt een wellnesscentrum en zwembad. Uw kamer beschikt over airco, gratis wifi en eigen badkamer.

Over de maaltijden

De overnachtingen zijn op basis van logies en ontbijt. In Ragusa en Castiglione zijn de diners inbegrepen en dineren we in het hotel (6 nachten). De overige dagen (Catania, Enna en Lipari) verblijft u steeds op plaatsen waar voldoende keuze uit restaurants in diverse prijsklassen is. De lunch bestaat op de meeste dagen uit een picknick in het veld. Op die dagen is er steeds een mogelijkheid lunchinkopen te doen. Op sommige dagen bent u rond lunchtijd in een dorp of stadje en kunt u ook in een restaurant lunchen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 6 diners
 • vervoer op Sicilië per privébus
 • boottransfers conform programma
 • entrees tempelvallei en museum Agrigento, Piazza Armerina
 • toeristenbelasting
 • diensten 1 SNP reisleider
 • diensten 1 Italiaanse chauffeur (niet op de Eolische eilanden)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • alle lunches en overige diners
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De nadruk ligt bij deze reis zowel op de natuur als op de cultuur. Om het Siciliaanse landschap zo intens mogelijk te beleven, maakt u een aantal fraaie wandelingen. Deze zijn variëren in lengte van 8 tot 16 km, tussen de 3 en 6 uur wandelen per dag. Op basis hiervan hebben we de zwaarte van deze reis ingeschaald op niveau 2. Toch is een redelijk goede conditie belangrijk, aangezien de temperaturen zelfs in het voor- en najaar flink kunnen oplopen en u op sommige wandelingen toch behoorlijke hoogteverschillen overbrugt. Meestal voeren de wandelingen over goed begaanbare paden. Misschien komt u op de Etna een sneeuwveldjes tegen.
Natuurlijk kunt u ook in het hotel blijven en uw dag zelf invullen, bijvoorbeeld door een wandeling in de omgeving te maken. Ons programma is immers vrijblijvend.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Catania of in de eerste accommodatie.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Catania v.v.

Vluchtschema
HV 5217 Amsterdam - Catania vertrek om 19.05 aankomst 21.05 uur
HV 5218 Catania - Amsterdam vertrek om 20.45 aankomst 23.55 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Praktische informatie

Sicilië kent een uitgesproken mediterraan klimaat. Dit betekent dat het voor- en najaar, de perioden waarin deze rondreis wordt georganiseerd, gekenmerkt worden door stabiel weer, aangename temperaturen (tussen de 20º en 25 ºC) en weinig neerslag. De zomer is heet en droog en daarom mijden we die periode. Tijdens de wandelingen op de flanken van de Etna, kan het vanwege de grote hoogte aanmerkelijk koeler zijn, tot ca. 15 ºC. Soms komt de temperatuur hier zelfs in de buurt van het vriespunt en in het voorjaar kan er nog wat sneeuw liggen. Ook ‘s avonds kan het, met name in het binnenland, behoorlijk afkoelen.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Voor lunchinkopen voor de picknick onderweg moet u rekenen op ca. € 7,- per persoon per dag. De kosten van een diner lopen uiteraard sterk uiteen, afhankelijk van uw wensen. Voor ca € 30,- kunt u in Italië prima dineren.Visa of andere creditcards zijn bijna overal te gebruiken en in alle grotere plaatsen zijn pinautomaten. Gemiddeld heeft u aan ca. € 350,- voor uw persoonlijke uitgaven wel voldoende.

U wordt op het eiland verplaatst met een lokale gecharterde touringcar. Tijdens uw verblijf op de Eolische eilanden maakt u gebruik van ferry en/of vleugelboot (mede afhankelijk van de wind).

Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter. Als voorbereiding op de wandelingen adviseren wij u voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen te maken. Het is bovendien van belang dat uw schoenen goed ingelopen zijn. Blaren zijn anders onvermijdelijk.

Wij adviseren u uw bagage in koffers met wieltjes of twee kleinere weekendtassen (of een grote rugzak) te stoppen. Dit omdat u mn op Lipari een stukje met uw bagage van de ferryhaven naar het hotel moet lopen. Naast de gebruikelijke en persoonlijke reisuitrusting willen de volgende zaken onder uw aandacht brengen:

 • warme en luchtige kleding
 • zwemkleding
 • waadschoenen (dag 8 en 10)
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • contactlens-dragers adviseren wij een reservebril mee te nemen: Op de Etna en de Liparische eilanden kan veel stof in de atmosfeer zitten.
 • voorts eventueel verrekijker, fototoestel, fauna, en floragids, reisgids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: sporttape (breed), middelen tegen blaren, middelen tegen maag- en darmklachten

Voor de wandelingen:

 • stevige wandelschoenen, die goed ingelopen zijn, hoogsluitend over de enkels en voorzien zijn van goed profiel
 • zaklamp voor de wandeling door de spoortunneltjes en de grot op de Etna
 • goede regenkleding
 • luchtige èn warme wandelkleding
 • zonnehoed, zonnebril, zonnebrandolie
 • zakmes en zitmatje voor lunches in het veld
 • dagrugzak (min. 25 liter)
 • grote veldfles (min. 1,5 liter)

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Italië hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien u met de eigen auto naar Italië rijdt, ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Rabiës (Hondsdolheid)
In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt Rabiës (Hondsdolheid) voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijd contact met zoogdieren.

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die u willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet u naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

shutterstock_238855696_-_Taormina_-_Angelo_Ferraris.jpg

Italië - Sicilië & Eolische Eilanden

Het vurige temperament van Mongibello en Vulcano

wandelvakantie langs hotels en een Eolische villa

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen