IJsland - Landmannalaugar & Thorsmörk, 9 dagen De mooiste rondwandelingen van IJsland

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit berghutten

Wandelreis vanuit berghutten door het sprookjesachtige Landmannalaugar en het groene Thorsmörk. Loop over goed gemarkeerde wandelpaden langs glimmende obsidiaanvelden, groen bemoste lavavelden, pruttelende zwavelpoeltjes en kolkende smeltwaterriviertjes. Wandel naar de top van de Valahnúkur en de Tröllakirkja in het door de ijskap van de Myrdalsjökull omgeven Thorsmörk.

Uniek aan deze reis

 • Dagwandelingen in Landmannalaugar en Thorsmörk
 • Duurzaam reizen met de bus naar Landmannalaugar en Thorsmörk
 • Twee zeer verschillende wandelgebieden
 • Voedselpakket inbegrepen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

IJsland - Landmannalaugar & Thorsmörk

Wie eenmaal in IJsland is geweest, is voor altijd verkocht aan dit noordelijk gelegen eiland. De binnenlanden zijn bedekt met glinsterende ijskappen, omgeven door eindeloze steenwoestijnen en majestueuze tafelbergen. De kustgebieden zijn groen en worden gesierd met bruisende watervallen, afbrokkelende gletsjers en vogelrijke kliffen. Je wandelt over dampende lavavelden, zwarte explosiekraters en geelbruine rhyoliet heuvels. Het kan de reiziger niet ontgaan dat IJsland door het vulkanisme voortdurend groter wordt. IJsland, land van vuur en ijs...

Tijdens deze IJsland vakantie wandel je in twee prachtige gebieden. Je begint met enkele dag wandelingen in het kleurrijke Landmannalaugar. Aan de rand van een groot lavaveld vol met zwartglinsterend obsidiaan ligt een grote berghut. Vlak bij de hut stroomt een warme geothermische beek waar je na de wandelingen heerlijk kunt baden. Met de bus reis je na een paar dagen naar het bosrijke Thorsmörk, omsloten door de ijskappen van de Myrdalsjökull en de Eyafjallajökull. Heerlijk wandelen tussen de berkenbosjes en de grillig geërodeerde tufsteenhellingen terwijl je voortdurend uitkijkt op de witte ijskappen en kolkende smeltwaterrivieren.

Wil je deze reis combineren met een rondreis over IJsland? Bekijk dan onze 14-daagse IJsland rondreis.

Dag 1

Aankomst op de internationale luchthaven Keflavik. Met de luchthavenshuttlebus rijd je naar Reykjavik. (45 min rijden).

Overnachting in

Reykjavik

Dag 2

‘s Ochtends reis je met de bus naar het in het binnenland gelegen Landmannalaugar. Naarmate je verder van de bewoonde wereld komt, wordt het landschap steeds ruiger en zie je de met zwarte lava bedekte noordelijke hellingen van de Hekla opdoemen. Rond het middaguur kom je aan in het kleurrijke Landmannalaugar. De prachtige bergen en het uitgestrekte lavaveld in de achtertuin van de hut vormt een prachtig decor voor een rustige verkenning van de omgeving en natuurlijk genieten van de warme beek.

 

 

Overnachting in

Hut Landmannalaugar

Dag 3-4

In Landmannalaugar kun je diverse dag wandelingen maken. Zo kun je naar de top van de Bláhnukur. Hier hebt je een weergaloos uitzicht over het bijzondere gebied. De wandeling naar de Stórihver brengt je via de Brennisteinsalda, misschien wel de meest gefotografeerde berg van IJsland, naar een mooi geothermisch veld. Ook kun je naar de explosiekrater Ljótipollur wandelen. Waarom deze bijzondere krater luistert naar de naam “het lelijke poeltje", zal wel altijd een raadsel blijven. De wandelingen variëren in lengte van 6-15 km en het maximale hoogteverschil bedraagt 400 meter. Na de wandelingen kun je weer een heerlijk geothermisch bad nemen.

Overnachting in

Hut Landmannalaugar

Dag 5

In de ochtend kun je nog een wandeling maken door het achter de hut gelegen lavaveld en in de middag neem je de bus die je weer even terugbrengt in de bewoonde wereld. In het dorpje Hella aangekomen, neem je voor een nacht jouw intrek in een comfortabel hotel. 

Overnachting in

Hella

Dag 6-7

Na het uitgebreide ontbijtbuffet neem je de bus naar Thorsmörk, waar je rond het middaguur aankomt. Thorsmörk is voor een groot deel omgeven door de gletsjers van de Myrdalsjökull. De door het smeltwater geërodeerde tufsteenbergen vormen een prachtig wandelgebied. In de beschutte dalen groeien bijzonder gevormde berken en de door de zon beschenen hellingen kleuren bont van de bosooievaarsbek en de orchideeën. Je kunt wandelingen maken naar de Valahnúkur (458 meter) en de Tröllakirkja. De wandelingen variëren in lengte van 5-18 km en het maximale hoogteverschil bedraagt 800 meter.

Overnachting in

Hut in Thorsmörk

Dag 8

Vandaag heb je nog het grootste deel van de dag de tijd om een wandeling in Thorsmörk te maken.  De bus vertrekt in de namiddag en komt vroeg in de avond  in Reykjavik aan. 

Overnachting in

Reykjavik

Dag 9

 's Ochtends vroeg neem je de shuttlebus naar de luchthaven Keflavik (inbegrepen), waar het arrangement eindigt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in Landmannalaugar en Thorsmörk in eenvoudige berghutten, op slaapzalen. Voor een slaapzak en handdoek moet je zelf zorgen. Kussens zijn niet aanwezig.  In Hella, halverwege de reis van Landmannalaugar naar Thorsmörk, verblijf je in een comfortabel hotel en de kamer heeft eigen douche en toilet. In het hotel zijn enkele hottubs en er is een sauna.  In Reykjavik slaap je in een hotel op één- of tweepersoonskamers met eigen badkamer en is het ontbijt inbegrepen.

In de hutten is elektriciteit aanwezig, maar geen gelegenheid om telefoon of apparaten op te laden (een powerbank meenemen is daarom aanbevolen).

De hutten zijn vaak al vroeg in het seizoen volgeboekt. Om de reis toch te laten doorgaan, kan het zijn dat je op één of meer plaatsen een overnachting in een tent wordt aangeboden. Dit komt omdat grote touroperators vaak reserveringen hebben gemaakt voor groepen. Naarmate het seizoen nadert, worden deze reserveringen vaak teruggegeven en komt er weer ruimte vrij in de hut. Zodra hier duidelijkheid over is, word je hierover geïnformeerd. Dit kan kort voor vertrek of ter plaatse blijken. De agent verzorgt de tent, matjes en kookgerei. De tenten liggen klaar bij de hut, maar dienen nog wel opgezet te worden en aan het einde ook weer afgebroken te worden. Indien het nodig is om in een tent te slapen geldt er een korting.

Over de maaltijden

In Landmannalaugar en Thorsmörk is het niet mogelijk om inkopen te doen. Daarom is bij deze reis een maaltijdenpakket inbegrepen. Dit pakket wordt op IJsland samengesteld en word aan je op de eerste dag overhandigd. Het pakket zit in een doos, die je in de bus mee naar Landmannaulaugar kunt meenemen. Een maaltijdpakket voor twee personen weegt ongeveer 7 kg.
Alle dagmaaltijden (ontbijt, lunch en de avondmaaltijd) vanaf de lunch op dag 2 tot en met de lunch op dag 8 zitten in dit pakket, op basis van trekkingvoedsel. Het pakket is zeer volledig.

Bord, mok en bestek dien je zelf mee te nemen. In de hutten is weliswaar keukengerei aanwezig, maar dat is vaak niet compleet. De maaltijden kunnen in de hutten worden klaargemaakt. Overal is een eenvoudige keuken.

In Hella krijg je een uitgebreid diner- en ontbijtbuffet. In Reykjavik zijn talloze restaurants om een smakelijke avondmaaltijd te nuttigen. 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • 3 ontbijten (Reykjavik en Hella)
 • 1 x dinerbuffet in Hella
 • trekking maaltijden (vanaf lunch dag 2 tot en met lunch dag 8)
 • transfers met bus volgens programma
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • transfers accommodatie - busterminal in Reykjavik op dag 2 en 8
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Eenvoudige tot pittige wandelingen van 4 tot 7 uur, over gemarkeerde paden door heuvelachtig en rotsachtig terrein, hoogteverschillen tot 300 meter. Je reist per lijnbus van Reykjavik naar Landmannalaugar en vandaar op dag 5 en 6 naar Thorsmörk. Op dag 8 reis je per bus van Thorsmörk terug naar Reykjavik. Bij deze reis neemt je jouw bagage zelf mee in de bus.  Bagage die je tijdens het verblijf in de hutten niet nodig hebt, kun je achter laten in het hotel in Reykjavik, waar je op dag 8 weer terug komt. 

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement een extra (rust)dag boeken in Reykjavik. Op de andere overnachtingsplaatsen is dit niet mogelijk.

Praktische informatie

Veerboot informatie


Voor alle veerbootverbindingen naar IJsland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Reykjavik. Icelandair vliegt dagelijks rechtstreeks vanaf Amsterdam en Transavia een aantal keer per week. 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld ga je per taxi/bus naar Reykjavik. Aan het eind van het arrangement word je per bus van Reykjavik naar het vliegveld gebracht. Beide transfers zijn inbegrepen bij dit arrangement.

Je kunt dit arrangement starten van eind juni tot eind augustus. In deze periode rijden de lijnbussen naar Landmannalaugar en Thorsmörk. Van Thorsmörk naar Reykjavik rijdt er dagelijks 1 bus. Buiten deze periode zijn de berghutten gesloten en zijn de wegen er naartoe onbegaanbaar vanwege sneeuw en smeltwater. Met name de start van het seizoen is onzeker en er is een kleine kans dat er nog geen bussen het binnenland in kunnen. De aangegeven periode is indicatief. We kunnen hierover geen garanties afgeven.

De naam van het eiland doet vermoeden dat we te maken hebben met een koud klimaat. Hoewel het noorden nog net de poolcirkel raakt, is het klimaat echter mild te noemen. Dit is het gevolg van de Warme Golfstroom. De temperatuur ligt in de zomer gemiddeld tussen de 10º en 15 ºC. Soms kan de temperatuur oplopen tot zelfs 20º C. In het binnenland moet je rekening houden met temperaturen tussen 5º en 15 ºC. In de korte nacht kan het kwik flink dalen en tegen het einde van augustus moet je niet opkijken van nachtvorst. Het weer heeft een veranderlijk karakter en bijna dagelijks wisselen verschillende weertypen elkaar af. Zeer bijzonder is de lengte van de dagen. In juni en juli is het eigenlijk 24 uur per dag licht en in augustus wordt het ’s nachts weer enkele uren donker. In september valt de avond tussen 21 en 22 uur. Door deze donkere nachten is de kans aanwezig dat je bij een heldere hemel, het noorderlicht kunt waarnemen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar IJsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tijdens de reis verplaats je je een aantal keer per lijnbus of airport shuttlebus (Flybus). Deze transfers zijn in de reissom inbegrepen: op dag 1 van Keflavik aiport naar Reykjavik, op dag 2 per lijnbus van Reykjavik naar Landmannalaugar, op dag 5 per lijnbus van Landmannalaugaur naar Hella, op dag 6 per lijnbus van Hella naar Thorsmörk en op dag 8 per lijnbus van Thorsmörk terug naar Reykjavik. Op dag 9 is de rit per flybuss van Reykjavik terug naar de luchthaven van Keflavik ook inbegrepen. 

 • EHBO eenvoudige middelen
 • EHBO sporttape
 • Lippencrème met UV-filter
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Regenhoes voor rugzak
 • Alarmfluitje
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Zitmat
 • Mok
 • Bestek
 • Veldflessen
 • Stevige wandelschoenen die moeten voldoen aan de volgende eisen: hoogsluitend tot boven de enkels, een goed en stug profiel, goed ingelopen en goed waterdicht gemaakt.
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Waadschoenen (dit kunnen oude (linnen) gymschoenen zijn)
 • Warme kleding, fleece jack
 • Lang ondergoed
 • Wind- en waterdicht jack
 • Muts
 • Handschoenen
 • Sjaal
 • Zwemkleding
 • Regenkleding
 • Gamaschen
 • Zonnebril
 • Kompas of GPS
 • Slaapzak
 • Handdoeken
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • SNP reispakket (kaartmateriaal, vouchers en routebeschrijving)
 • Evt. verrekijker, fototoestel, flora-, vogelgids
 • Opladers
 • Powerbank(s)

Ga je binnenkort op reis naar IJsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/ijsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/ijsland/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in IJsland is prima geregeld. De meeste ziekenhuizen en specialisten zijn te vinden in de hoofdstad Reykjavik.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodium, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed, zie verder de SNP Reiswijzer in Mijn SNP

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Hans_Jellema_-_Landmannalaugar_2.jpg

IJsland - Landmannalaugar & Thorsmörk

De mooiste rondwandelingen van IJsland

Wandelvakantie vanuit berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.