IJsland - Landmannalaugar, Thorsmörk & Myvatn, 14 dagen Rondwandelingen en autorondreis

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs berghutten en pensions

Wandelvakantie door twee prachtige IJslandse wandelgebieden, gevolgd door een indrukwekkende rondreis. Loop in Landmannalaugar langs lavavelden, zwavelpoeltjes en kolkende smeltwaterriviertjes. Wandel in Thorsmörk naar de top van de Valahnúkur en de Tröllakirkja. Rijd met uw huurauto via de zuidkust naar Myvatn en verken vanuit het Muggenmeer het noorden van het land: vulkanen, watervallen en walvissen!

Uniek aan deze reis

 • Dagwandelingen in Landmannalaugar en Thorsmörk
 • Voedselpakket
 • Wandel- en rondreis met huurauto
 • GPS-tracks aanwezig
 • Huurauto inbegrepen
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

IJsland - Landmannalaugar, Thorsmörk & Myvatn

In het eerste deel van deze bijzondere vakantie IJsland wandel je in twee prachtige gebieden. Je begint met enkele dag wandelingen in het kleurrijke Landmannalaugar. Aan de rand van een groot lavaveld vol met zwartglinsterend obsidiaan ligt een grote berghut. Vlak bij de hut stroomt een warme geothermische beek waar je na de wandelingen heerlijk kunt baden. Met de bus reis je, na een paar dagen, naar het bosrijke Thorsmörk, omsloten door de ijskappen van de Myrdalsjökull en de Eyafjallajökull. Heerlijk wandelen tussen de berkenbosjes en de grillig geërodeerde tufsteenhellingen terwijl je voortdurend uitkijkt op de witte ijskappen en kolkende smeltwaterrivieren. In het dorpje Hvolsvöllur aan de Ringweg staat een huurauto op u te wachten waarmee u via de zuidkust naar Dyrhóley, Skaftafell en het ijsmeer van Jökulsarlón rijdt en dan naar Myvatn. Vanuit het Muggenmeer kun je het noorden van IJsland verkennen, met als hoogtepunten natuurlijk de vulkanen van Krafla, de Dettifoss en de walvissen in Husavik. Over de Ringweg rijd je ten slotte terug naar Reykjavik.

Dag 1

Aankomst op de internationale luchthaven Keflavik. Met de luchthavenshuttlebus rijd je naar Reykjavik. (45 min rijden).

Overnachting in

Reykjavik

Dag 2

‘s Ochtends reis je met de bus naar het in het binnenland gelegen Landmannalaugar. Naarmate je verder van de bewoonde wereld komt, wordt het landschap steeds ruiger en zie je de met zwarte lava bedekte noordelijke hellingen van de Hekla opdoemen. Rond het middaguur kom je aan in het kleurrijke Landmannalaugar. De prachtige bergen en het uitgestrekte lavaveld in de achtertuin van de hut vormt een prachtig decor voor een rustige verkenning van de omgeving en natuurlijk genieten van de warme beek.

 

Overnachting in

Hut Landmannalaugar

Dag 3-4

In Landmannalaugar kun je diverse dag wandelingen maken. Zo kun je naar de top van de Bláhnukur. Hier heb je een weergaloos uitzicht over het bijzondere gebied. De wandeling naar de Stórihver brengt je via de Brennisteinsalda, misschien wel de meest gefotografeerde berg van IJsland, naar een mooi geothermisch veld. Ook kun je naar de explosiekrater Ljótipollur wandelen. Waarom deze bijzondere krater luistert naar de naam “het lelijke poeltje", zal wel altijd een raadsel blijven. De wandelingen variëren in lengte van 6-15 km en het maximale hoogteverschil bedraagt 450 meter. Na de wandelingen kun je weer een heerlijk geothermisch bad nemen.

Overnachting in

Hut Landmannalaugar

Dag 5

In de ochtend kun je nog een wandeling maken door het achter de hut gelegen lavaveld en in de middag neem je de bus die je weer even terugbrengt in de bewoonde wereld. In het dorpje Hella aangekomen, neem je voor één nacht jouw intrek in een comfortabel hotel. 

Overnachting in

Hella

Dag 6-7

Na het uitgebreide ontbijtbuffet neem je de bus naar Thorsmörk, waar je rond het middaguur aankomt. Thorsmörk is voor een groot deel omgeven door de gletsjers van de Myrdalsjökull. De door het smeltwater geërodeerde tufsteenbergen vormen een prachtig wandelgebied. In de beschutte dalen groeien bijzonder gevormde berken en de door de zon beschenen hellingen kleuren bont van de bosooievaarsbek en de orchideeën. Je kunt wandelingen maken naar de Valahnúkur (458 meter) en de Tröllakirkja. De wandelingen variëren in lengte van 5-18 km en het maximale hoogteverschil bedraagt 800 meter.

Overnachting in

Hut Thorsmörk

Dag 8

Vandaag heb je nog het grootste deel van de dag de tijd om een wandeling in Thorsmörk te maken.  Om 16.00 uur vertrekt de bus, die om 17.50 uur in Hvollsvöllur arriveert, waar de huurauto op je staat te wachten. Over de goed berijdbare Ringweg rijd je naar Vík, het zuidelijkste dorp van IJsland.Onderweg kun je nog even stoppen bij de prachtige watervallen van Seljaland en van Skogar en bij de gletsjer van Sólheimajökull. Lengte rit: 80 km, duur ca 1 uur.

Overnachting in

Vík

Dag 9

Vlak bij Vík ligt de rotspunt van Dyrhóley, het zuidelijkste punt van IJsland. Op deze vogelrots kun je de prachtige papegaaiduikers bewonderen. Vanaf deze in zee stekende rotspunt heb je adembenemend uitzicht op de ijskap van de Mýrdalsjökull en het zwarte strand van Reynisfjara. Daarna rijd je verder over de spoelzandvlakte van de Myrdalssandur naar Kirkjubaejarklaustur. Op weg hier naartoe rijd je door het prachtig bemoste lavaveld van de Eldrhaun. Na het plaggenkerkje van Núpsstadur steek je via de Ringweg  de eindeloze Skeidarásandur over en langzaam komt de grootste ijskap, de Vatnajökull, in zicht. Aan de rand van het ijs kun je een korte wandeling maken in het nationale park van Skaftafell. Hierna volgt natuurlijk een bezoek aan het ijsmeer van Jökulsarlón. De dag eindigt in het dorp Höfn, dat op een landtong in de baai Harnafjördur ligt (Reisafstand ongeveer 270 km, ca 4 uur)

Overnachting in

omgeving van Höfn

Dag 10

De  lange route van vandaag voert je langs de geologisch oudste afzettingen van oostelijk IJsland. Via talloze fjorden en het vissersplaatsjes Djúpivogur kom je in Egillsstadir. Na een rustpauze - het is vandaag immers een lange dag rijden - rijd je verder naar Myvatn. De weg voert door een desolaat, weids landschap en slechts af en toe passeer je een boerderij. Naarmate je dichter bij het Muggenmeer komt, wordt het landschap weer wat afwisselender. Reisafstand ongeveer 400 km (duur ca. 5,5 uur).

Overnachting in

omgeving Muggenmeer

Dag 11-12

In de omgeving van het Muggenmeer zijn talloze activiteiten te ondernemen. Enkele suggesties:

 • Wandelingen in Dimmuborgir. In dit botanisch interessante lavaveld zijn zeer grillige lavastructuren te bewonderen.
 • Wandeling naar de Hverfjall: Deze bijzondere explosiekrater is te beklimmen.
 • Bezoek pseudokraters bij Skutustadir: een korte wandeling aan de zuidkant van het Muggenmeer.
 • Bezoek van het vulkanische gebied Krafla: wandeling over zeer jonge zwarte lavavelden uit de jaren tachtig van de vorige eeuw.
 • Bezoek het geothermische veld van Namaskard. Grote pruttelpoelen en stoombronnen.
 • 'Whale watchen' in Husavik en bezoek walvismuseum.
 • Fietstocht rond het Muggenmeer.
 • Bezoek Blue Lagoon van het noorden.

Overnachting in

omgeving Muggenmeer

Dag 13

Vandaag rijd je via de Ringweg naar Reykjavik. Je kunt de Godafoss bezoeken en in Akureyri naar de mooie botanische tuin gaan. In Reykjavik aangekomen lever je de huurauto weer in. (Reisafstand ongeveer 500 km.)

Overnachting in

Reykjavik

Dag 14

Vandaag word je naar de luchthaven Keflavik gebracht en vlieg je terug naar Nederland.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in Landmannalaugar en Thorsmörk en tijdens de trektocht in eenvoudige berghutten, op slaapzalen. Voor een slaapzak en handdoek moet je zelf zorgen. Kussens zijn niet aanwezig.  In Hella verblijf je in een comfortabel hotel en de kamer heeft eigen douche en toilet. In het hotel zijn enkele hottubs en er is een sauna. Op de overige overnachtingsplaatsen en in Reykjavik slaap je in guesthouses,  buiten de stad vaak op boerderijen gesitueerd, op één- of tweepersoonskamers (opgemaakte bedden) en is het ontbijt inbegrepen. Er zijn gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen.

De hutten zijn vaak al vroeg in het seizoen volgeboekt. Om de reis toch te laten doorgaan, kan het zijn dat u op één of meer plaatsen een overnachting in een tent wordt aangeboden. Dit komt omdat grote touroperators vaak reserveringen hebben gemaakt voor groepen. Naarmate het seizoen nadert worden deze reserveringen vaak teruggegeven en komt er weer ruimte vrij in de hut. Zodra hier duidelijkheid over is, word je hierover geïnformeerd. Dit kan kort voor vertrek of ter plaatse blijken. De agent verzorgt de tent, matjes en kookgerei. De tenten liggen klaar bij de hut, maar dienen nog wel opgezet te worden en aan het einde ook weer afgebroken te worden. De korting (indien het nodig is om in een tent te slapen) bedraagt € 15,- per persoon per nacht.

Over de maaltijden

In Landmannalaugar en Thorsmörk is het niet mogelijk om inkopen te doen. Daarom is bij deze reis een maaltijdenpakket inbegrepen. Dit pakket wordt op IJsland samengesteld en wordt aan je op de eerste dag overhandigd. Het pakket zit in een doos, die je in de bus mee naar Landmannaulaugar kunt meenemen. Een maaltijdpakket voor twee personen weegt ongeveer 7 kg.
Alle dag maaltijden (ontbijt, lunch en de avondmaaltijd) vanaf de lunch op dag 2 tot en met de lunch op dag 8 zitten in dit pakket, op basis van trekking voedsel. Het pakket is zeer volledig en bevat naast de maaltijden ook wat tomaten en vers fruit, voldoende gedroogde vruchten, chocolade, koekjes, cup-a-soup, koffie, thee, suiker en melkpoeder. Voor 's avonds zijn er trekking maaltijden/droogvoer pakketten, kecks voor 's middags en muesli met yoghurt (voor begin) en later melkpoeder voor ontbijt. In Thorsmörk wordt nog een tweede pakket verstrekt. 

Bord, mok en bestek dien je zelf mee te nemen. In de hutten is weliswaar keukengerei aanwezig, maar dat is vaak niet compleet. De maaltijden kunnen in de hutten worden klaargemaakt. Overal is een eenvoudige keuken.

In Hella krijg je een uitgebreid diner- en ontbijtbuffet. In Reykjavik zijn talloze restaurants om een smakelijk diner te nuttigen. 

Op de overnachtingsplaatsen tijdens de autorondreis is het ontbijt inbegrepen. Voor de lunch kun je ter plaatse in de supermarkten boodschappen doen. De avondmaaltijd kun je gebruiken op de overnachtingsplaats of in een nabijgelegen restaurant.

Indien er voor bepaalde hutten een wachtlijst is en er een tent voor u klaar ligt, dan moet je de maaltijden klaar maken met de bijgeleverde branders en pannen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • trekkingmaaltijden (vanaf lunch dag 2 tot en met lunch dag 8)
 • 7 ontbijten
 • 1 x dinerbuffet in Hella
 • transfers met bus en taxi volgens programma
 • 6 dagen huurauto, type VW POLO / TOYOTA YARIS / SKODA FABIA, ongelimiteerd aantal kilometers, CDW (WA-verzekering), PAI (reis- en ongevallenverzekering), belasting
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen
 • Dominicus reisgids IJsland
 • kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • transfers accommodatie - busterminal in Reykjavik op dag 2
 • brandstof huurauto
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Huurauto inbegrepen

Bij deze reis maak je vanaf dag 8 gebruik van een huurauto. Hiervoor dien je in het bezit te zijn van een creditcard. Dit in verband met de borg voor de huurauto. De grootte van de huurauto is afhankelijk van de grootte van het gezelschap i.v.m. de bagageruimte. Reis je met 2 personen dan huur je een auto van cat. A (VW Polo, Toyota Yaris, Skoda Fabia). Reis je met 3 personen, dan deel je een grotere auto van cat. B (VW Golf). Reis je met 4 personen, dan deel je een auto van cat. N (Skoda Oktavia Stationwagon).

Over de activiteiten

Eenvoudige tot pittige wandelingen van 4 tot 7 uur, over gemarkeerde paden door heuvelachtig en rotsachtig terrein, hoogteverschillen meestal tot 300 meter. Je reist per lijnbus van Reykjavik naar Landmannalaugar en vandaar op dag 5 naar Thorsmörk. Op dag 8 reis je per bus van Thorsmörk naar Hvolsvöllur. Bij deze reis neem je je bagage zelf mee in de bus..
Vanaf 8 heb je de beschikking over een huurauto. De wandelingen in Myvatn kun je zo lang maken als je zelf wilt.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement een extra (rust)dag boeken in Reykjavik. Op de andere overnachtingsplaatsen is dit niet mogelijk.

Praktische informatie

Veerboot informatie


Voor alle veerbootverbindingen naar IJsland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Reykjavik.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld ga je per taxi/bus naar Reykjavik. Aan het eind van het arrangement word je per taxi/bus van Reykjavik naar het vliegveld gebracht. Beide transfers zijn inbegrepen bij dit arrangement.

Je kunt dit arrangement starten van 21 juni t/m 28 augustus. In deze periode rijden de lijnbussen naar Landmannalaugar en Thorsmörk. Van Thorsmörk naar Reykjavik rijdt er dagelijks 1 bus. Buiten deze periode zijn de berghutten gesloten en zijn de wegen er naartoe onbegaanbaar vanwege sneeuw en smeltwater. Met name de start van het seizoen is onzeker en er is een kleine kans dat er nog geen bussen het binnenland in kunnen. De aangegeven periode is indicatief. We kunnen hierover geen garanties afgeven.

De naam van het eiland doet vermoeden dat we te maken hebben met een koud klimaat. Hoewel het noorden nog net de poolcirkel raakt, is het klimaat echter mild te noemen. Dit is het gevolg van de Warme Golfstroom. De temperatuur ligt in de zomer gemiddeld tussen de 10º en 15 ºC. Soms kan de temperatuur oplopen tot zelfs 20º C. In het binnenland moet je rekening houden met temperaturen tussen 5º en 15 ºC. In de korte nacht kan het kwik flink dalen en tegen het einde van augustus moet je niet opkijken van nachtvorst. Het weer heeft een veranderlijk karakter en bijna dagelijks wisselen verschillende weertypen elkaar af. Zeer bijzonder is de lengte van de dagen. In juni en juli is het eigenlijk 24 uur per dag licht en in augustus wordt het ’s nachts weer enkele uren donker. In september valt de avond tussen 21 en 22 uur. Door deze donkere nachten is de kans aanwezig dat je bij een heldere hemel, het noorderlicht kunt waarnemen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar IJsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 • EHBO eenvoudige middelen
 • EHBO sporttape
 • Lippencrème met UV-filter
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Weekendtas
 • Regenhoes voor rugzak
 • Alarmfluitje
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Zitmat
 • Mok
 • Bestek
 • Veldflessen
 • Stevige wandelschoenen die moeten voldoen aan de volgende eisen: hoogsluitend tot boven de enkels, een goed en stug profiel, goed ingelopen en goed waterdicht gemaakt.
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Waadschoenen (dit kunnen oude (linnen) gymschoenen zijn)
 • Warme kleding, fleece jack
 • Lang ondergoed
 • Wind- en waterdicht jack
 • Muts
 • Handschoenen
 • Sjaal
 • Zwemkleding
 • Regenkleding
 • Gamaschen
 • Zonnebril
 • Kompas of GPS
 • Slaapzak
 • Handdoeken
 • GELDIG paspoort
 • Rijbewijs en creditcard voor de autohuur
 • Kopieën van reisdocumenten
 • SNP reispakket (kaartmateriaal, vouchers en routebeschrijving)
 • Evt. verrekijker, fototoestel, flora-, vogelgids

De bagage voor het tweede deel van de reis, de rondreis met een huurauto, kun je op de eerste dag afgeven aan de lokale agent. Zorg dat jouw naam duidelijk leesbaar op jouwbagage staat. Hij zal ervoor zorgen dat de bagage op dag 8 in de huurauto zit.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

26-7-21:  vanwege de Coronacrisis biedt hotel Stracta in Hella geen dinermogelijkheden meer aan.  In plaats van het diner op dag 5 in het hotel krijg je nu een voucher voor een diner in een nabijgelegen café-bistro met een uitgebreide menukaart. 

Voor een verblijf op IJsland hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die bij vertrek nog minstens 3 maanden geldig zijn.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De levensverwachting in IJsland is de op één na hoogste ter wereld. Mannen worden gemiddeld 77 jaar oud, vrouwen gemiddeld 81. De gezondheid wordt ondersteund met een zeer goede gezondheidszorg, gezonde voeding met veel vis en regelmatig zwemmen in warm mineraalrijk water het hele jaar door in thermale openluchtzwembaden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

IJsland is een land met zeer weinig criminaliteit, je kunt dan ook overal en altijd op je gemak zijn. Natuurlijk moet je geen problemen zoeken, spring zoals overal verstandig om met je geld en papieren. In geval van nood : het telefoonnummer voor politie, ambulance en brandweer is : 112. Voorzichtigheid in het verkeer is op de slechte wegen wel aan te raden.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

_MG_8237.jpg

IJsland - Landmannalaugar, Thorsmörk & Myvatn

Rondwandelingen en autorondreis

Wandelvakantie langs berghutten en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten