coast to coast

Groot-Brittannië - Coast-to-Coast walk, 15 dagen Van de Ierse Zee naar de Noordzee

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs guesthouses, hotels en inns

Strik je wandelschoenen voor Alfred Wainwright’s meesterwerk! Dit is je kans om de beroemde Coast-to-Coast-walk te lopen, met de wind in de rug van de Ierse Zee naar de Noordzee. Eerst doorkruisen we het bergachtige Nationaal Park Lake District. Dan wachten de Pennines en het Swaledale in Yorkshire Dales National Park. Tenslotte wandelen we over de heidevelden van North York Moors National Park en eindigen we bij de Noordzeekliffen van Robin Hood’s Bay. Je wandelt over eindeloze heidevelden en door valleien en ommuurde weilanden. Je wandelt langs majestueuze meren en  over ruige bergkammen, over eindeloze heidevelden en door valleien en ommuurde weilanden. Onderweg passeer je talloze boerenhoeves, kleine dorpjes en marktstadjes, waarvan er vele een mooi traditioneel Engelse pub hebben! Je geniet van de gastvrijheid van de Engelsen en verblijft in sfeervolle kleine hotels, guesthouses of inns.  Om de wandelingen en de reisduur niet te lang te maken, slaan we enkele van de minder interessante etappes over. Een ervaren SNP reisleider leidt de weg en over je bagage hoef je je ook geen zorgen te maken: die wordt voor je vervoerd. Na 15 dagen kun je volgens de traditie de kiezelsteentjes die je van het strand aan de Ierse zee hebt meegenomen voldaan in de Noordzee gooien…
 

Uniek aan deze reis

 • De dramatische landschappen van het Lake District met zijn majestueuze meren en ruige bergen
 • De heidevelden van de Pennines en North York Moors
 • De klassieker onder de wandelroutes
 • De valleien van Yorkshire Dales
 • We volgen Wainwrights originele route zo nauwkeurig mogelijk
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Coast-to-Coast

In het kort ziet je programma voor de 15 dagen van deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: vlucht Amsterdam - Manchester, transfer naar St.Bees, overnachting St.Bees
 • Dag 2: wandeling naar Ennerdale Bridge, overnachting Ennerdale Bridge
 • Dag 3: wandeling naar Borrowdale, overnachting Borrowdale
 • Dag 4: wandeling naar Grasmere, overnachting Grasmere
 • Dag 5: wandeling naar Glenridding, overnachting Glenridding
 • Dag 6: wandeling naar Burn Banks, transfer naar Tebay, overnachting Tebay
 • Dag 7: transfer naar Shap, wandeling naar Asby, transfer naar Kirkby-Stephen, overnachting Kirkby-Stephen
 • Dag 8: wandeling naar Keld, overnachting in Keld
 • Dag 9: wandeling naar Reeth, overnachting in Reeth
 • Dag 10: wandeling naar Richmond, overnachting in Richmond
 • Dag 11: wandeling naar Danby Whiske, transfer naar Osmotherley, overnachting in Osmotherley
 • Dag 12: wandeling naar Clay Bank, transfer naar Blakey, overnachting Lion Inn
 • Dag 13: wandeling naar Grosmont, transfer naar Whitby, overnachting inWhitby
 • Dag 14: transfer naar Grosmont, wandeling naar Robin Hood’s Bay, per lijnbus naar Whitby, overnachting in Whitby,
 • Dag 15: transfer naar Manchester, terugvlucht naar Nederland

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Vlucht naar Manchester en aansluitend transfer van ca 2,5 uur naar St.Bees, het beginpunt van Wainwrights Coast-to-Coast walk aan de Ierse Zee.

Overnachting in

St.Bees

Dag 2

De eerste etappe van ons Coast-to-Coast  avontuur gaat van start op het kiezelstrand van St.Bees.  Eerst volgen we het pad bovenlangs de rode zandstenen zeekliffen van St Bees Head, waar de enige broedkolonie van zwarte zeekoeten in Engeland is. Dan keren we de Ierse Zee de rug toe en gaat het landinwaarts over heuvelachtig terrein naar de rand van het Lake District National Park. Dent Hill is de eerste echte heuvel die we oversteken. De klim geeft je een indicatie of je fit genoeg bent voor de volgende dagen! Hoewel kort, volgt misschien wel de steilste afdaling van de hele tocht, naar Nanny Catch Gate. Dan volgt een mooi stukje door een vallei en bereiken we het groene dorpje Ennerdale Bridge, waar we overnachten in een vriendelijk familiehotel met een gezellige bar met open haard. Lengte 23,5 km, 580m stijgen en 470m dalen, duur 7 uur. 

 

Overnachting in

Ennerdale Bridge

Dag 3

Vandaag betreden we het bergachtige Lake District National Park. De dag begint met een tocht over een  schilderachtig voetpad langs de oever van Ennerdale Water, met een gemakkelijk klimmetje onder Angler's Crag bij Robin Hood's Seat. Dan volgt een lang bospad door de vallei van Ennerdale naar Black Sail Hut, de kleinste jeugdherberg van Engeland en oorspronkelijk een herdershut. Een steile klim langs het beekje de Lowther Beck brengt ons op de venige bergrug staat en met wat geluk hebben we hier uitzicht over Buttermere. Na het ‘drum house’ dalen we af naar de Honister-leisteenmijn die bij de gelijknamige pas ligt. Hier ligt een pub waar we bij slecht weer even kunnen schuilen en opwarmen. Tenslotte dalen we af naar Borrowdale; misschien wel de mooiste vallei van het Lake District, met zijn rotsen en loofbomen. Dit is een heerlijk ensemble van gehuchten, Seatoller (de natste plaats van Engeland), Longthwaite, Rosthwaite en Stonethwaite. Mooie paden langs de rivier verbinden de dorpjes en hun pubs met elkaar. ‘Thwaite’ oud-Noors is voor paddock, een omheining voor paarden. De wandeling eindigt in Rostwaithe. Lengte 24 km, 550m stijgen en  dalen, duur 7,5 uur. 

Overnachting in

Rosthwaithe / Borrowdale

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Hadrians Wall

Mooie, rustige wandelvakantie langs de restanten van de 2000 jaar oude, Romeinse muur van Keizer Hadrianus, Hadrians Wall. Talloze forten, verdedigingstorens en dikke muren, maar ook boeiende musea brengen de Romeinse tijd tot leven. De ruïnes zijn soms grimmig, dan weer inspirerend. Ze maken deel uit van het prachtige landschap van Cumbria in Noord-Engeland.

Dag 4

Een kortere, maar prachtige wandeling door klassiek Lakeland-landschap leidt ons over de bergrug Greenup Edge naar Easedale en Grasmere.  Bij mooi weer kunnen we aan het eind van de tocht kiezen voor de route over de bergkam van Gibson Knot en Helm Crag, vanwaar we prachtig uitzicht aan weerskanten hebben en op Grasmere recht voor ons. Bij slecht weer kunnen we voor een gemakkelijker route door de vallei van Easedale kiezen. Grasmere is een van Lakeland’s populairste  dorpen, en hopelijk is er vanmiddag of morgenochtend tijd om het huis van de dichter Wordsworth in Dove Cottage te bezoeken en de beroemde Ginger Bread Shop te bezoeken! Lengte 13,5 km, 650 m stijgen en dalen, duur 5,5 uur. 

 

Overnachting in

Grasmere

Dag 5

Vandaag kunnen we het hoogste punt van de Coast-t-Coast route bedwingen.  Maar er zijn meerdere varianten, zodat we bij slecht weer na de Grisedale Pass (609 m) het kleine bergmeer van Grisedale Tarn door de vallei van Patterdale naar Glenridding of Patterdale kunt afdalen. Bij mooi weer kunnen we vanaf Grisdale Pass kiezen uit 2 hoge routes: één gaat over de bergkam St. Sunday Crag (840m) vanwaar we een  uitzonderlijk uitzicht over Ullswater hebt. De afdaling naar Patterdale, misschien wel de meest adembenemende van de reis. De andere hoge route gaat over de top van de Helvellyn, met 949m een van de hoogste toppen van de Cumbrian Mountains en het Lake District.  De afdaling naar Patterdale is eveneens fraai, en kent een paar lastige, rotsachtige passages. De reisleider beslist, afhankelijk van de weercondities en in overleg met de groep, welke route gekozen wordt. De wandeling eindigt in Glenridding aan het prachtige Ullswater of in het gehuchtje Patterdale dat in de vallei ligt, 1 km vóór het meer van Ullswater. De korte route door de vallei is 12 km,  500m stijgen en dalen, 5,5 uur. De wandeling St. Sunday Crag is 12 km,800m stijgen en dalen, duur 7 uur, de wandeling over de Helvellyn is 15 km, 900m stijgen en dalen, 7,5 uur. 

Overnachting in

Glenridding of Patterdale

Dag 6

Deze laatste dag door de Cumbrian Mountains begint met een steile klim langs het mooie bergmeertje Angle Tarn. Het gaat verder omhoog bovenlangs het meer van Hayeswater en naar een markante steenhoop waar je afslaat om de vlakke top van Kidsty Pike over te steken. Met 790m hoogte is dit het hoogste punt van de standaard route van de Coast-to-Coast. Dan daal je steil af naar het stuwmeer van Haweswater, een enorme watermassa die in 1929 werd ontworpen om Manchester van drinkwater te voorzien, waardoor een paar dorpen verdronken. Je volgt het lange pad langs de oever van het reservoir, langs verlaten boerderijtjes,  Aan het einde van Haweswater, bij Burnbanks wacht een bus die ons naar Tebay brengt, waar we in een modern hotel overnachten. Lengte 18 km, 600m stijgen en 600m dalen, duur 6 uur.

Overnachting in

Tebay

Dag 7

Na het ontbijt worden we weer een stukje op weg gebracht en wacht ons een overbruggingsdag tussen Cumbria en The Yorkshire Dales. Je wandelt voornamelijk door een zacht glooiend gebied van weilanden met hier en daar een boerderij of gehuchtje. Vanaf Shap wandelen we door de heuvelachtige Limestone Moors. We volgen de kalkstenen richels, die bezaaid zijn met ‘grillige’ rotsblokken die hierin de laatste ijstijd zijn achtergelaten door gletsjers.  Het landschap is hier ruig en desolaat.  In de omgeving van Orton is er weer een ‘change of scenery’ en wandelen we door een vriendelijk golvend landschap van weilanden met hier en daar een afgelegen boerderij. We eindigen de wandeling bij het heide- en veengebied rond het meertje  Sunbiggin Tarn, een belangrijke vindplaats voor vogels. Hier wacht de bus die ons naar Kirkby Stephens brengt, het aantrekkelijke marktstadje dat aan de voet van de Pennine Hills ligt. In het stadje moet je zeker een bezoek brengen aan de St. Hedda’s Church met de 8e-eeuwse Loki-steen uit de Noorse mythologie. Je verblijft in het stadje in een monumentaal Georgisch herenhuis vol karakter, met een vriendelijke, ontspannen sfeer.  Lengte 18 km, 300m stijgen en dalen, duur 5,5 uur.

Overnachting in

Kirkby Stephen

Dag 8

De wandeling van vandaag voert ons over "The Backbone of England": de afgeplatte en verlaten heuvels van de Pennines. Een lange, geleidelijke klim leidt ons het stadje uit naar de kam van de Pennines (661m), waar de mysterieuze  ‘cairns’ van Nine Standards Rigg staan. De stenen obelisken vormen mogelijk een oude grensmarkering, maar de echte oorsprong is onbekend.  Het markeert de waterscheiding van Engeland: vanaf nu stroomt het water dat je passeert niet langer naar de Ierse Zee, maar naar de Noordzee.  Vervolgens steken we de, bij slecht weer dreigend aandoende,  heidevelden over naar Keld in Swaledale. Als het een natte en koude dag is, kunnen we een alternatieve, lagere route volgen en op de boerderij van Ravenseat genieten van welkome beschutting, een scone en thee. Als we Keld naderen worden de heidevelden vriendelijker. Het dorpje Keld kent vele watervallen en oude stenen schuren. Lengte 24 km, 800m stijgen en 600m dalen, duur 7,5 uur.

Overnachting in

Keld

Dag 9

Er zijn vandaag twee opties, een lastige keuze die we aan het begin van de wandeling al moeten maken... Beide opties tonen elk een eigen gezicht van het prachtige Yorkshire Dales National Park. De ene is een iets langere en hogere route over wilde heidevelden van Melbecks Moor en langs lang verlaten loodmijnen, die vooral voor liefhebbers van industriële erfgoed interessant zijn. Als het weer niet goed is of we gewoon liever een lagere route volgen, is er de mooie alternatieve route via Swaledale, dat met zijn door ontelbare stenen muurtjes omgeven weilanden hét klassieke plaatje van Yorkshire Dales vormt. Op deze route is er een erg leuke pub in Gunnerside. De dag eindigt in Reeth, een aantrekkelijk groen dorp dat opbloeide op het hoogtepunt van het mijnbouwtijdperk en vandaag de dag goed populair is bij toeristen, vandaar een verzameling pubs en theewinkels. Als we in het sfeervolle en comfortabele hotel in het 5 km verderop gelegen Arkengarthdale verblijven, worden we daar het laatste stukje naar toe gebracht. De hoge route is 21 km, 580m stijgen en 750m dalen, duur 7 uur; de lage route is 20 km, 150m stijgen en 300m dalen, duur 5,5 uur. 

 

Overnachting in

Reeth of Arkengarthdale

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Hadrians Wall

Mooie, rustige wandelvakantie langs de restanten van de 2000 jaar oude, Romeinse muur van Keizer Hadrianus, Hadrians Wall. Talloze forten, verdedigingstorens en dikke muren, maar ook boeiende musea brengen de Romeinse tijd tot leven. De ruïnes zijn soms grimmig, dan weer inspirerend. Ze maken deel uit van het prachtige landschap van Cumbria in Noord-Engeland.

Dag 10

Vandaag wandelen we door het prachtige Swaledale, door weilanden en langs vriendelijke dorpjes en gehuchtjes als Marrick en Marks. Af en toe zoekt de route het wat hogerop zodat we mooi uitzicht over de vallei hebben. We maken geregeld gebruik van het typisch Engelse ‘right of way” dat ons toestaat om over boeren erven en landerijen te wandelen, zolang we maar op de ‘public foothpaths’ blijft. Dat betekent wel dat we regelmatig via ‘stiles’(trapjes) en ‘kissing gates’ over of langs muurtjes of heggen van de ene wei naar de andere wandelen. Aan het eind van de tocht wandelen we onderlangs de mooie kalksteenwand van de Whitcliffe naar het stadje Richmond. Dit buitengewoon pittoreske stad Richmond, met zijn geplaveide marktplein en Normandisch kasteel, is een populaire bestemming voor bezoekers en veel Coast-to-Coast wandelaars houden er een dagje rust. Net buiten het stadje stroomt de River Swale over de Town Falls, die wanneer er veel water in de rivier staat behoorlijk indrukwekkend is. Lengte 20 km, 300m stijgen, 350m dalen, duur 5,5 uur.  

 

 

 

Overnachting in

Richmond

Dag 11

We laten de Yorkshire Dales achter ons en wandelen vandaag door het Yorkshire laagland dat zich tussen de Dales en de North York Moors uitstrekt. Dit is hoofdzakelijk agrarisch land en je wandelt over stille weggetjes, door weilanden en langs beekjes. Eerst volgen we de rivier de Swale en wandelen door de velden naar de Catterick Race Course, en vervolgens naar Bolton-on-Swale, waar we bij het kerkje een ideale lunchstop vinden. Dan gaat het langs kleine stroompjes, door weilanden en over rustige landweggetjes naar het dorpje Danby Wiske met zijn ‘green’ en enkele pubs. Hier wacht de bus die ons naar Osmotherley brengt. Osmotherley is een schilderachtig heuveldorp op de rand van de North York Moors, met drie pubs om uit te kiezen, en de oudste nog functionerende Methodist Church van Groot-Brittannië uit 1754. Lengte 22,5 km, 50m stijgen, 150m dalen, duur 5,5 uur.

 

Overnachting in

Osmotherley

Dag 12

Deze eerste wandeling door North York Moors National Park is een ware ‘roller coaster’: het gaat na een eerste klim tot bovenop de Moors steeds op en neer door het golvende landschap van met heide bedekte heuvels. Nadat we van Scarth Wood Moor zijn gekomen, wacht er een lange klim naar Live Moor en Carlton Bank (408 m) voordat we weer afdalen naar Lord Stones Café, een ideale pauze plek, zeker als het koud en winderig was op de Moors... Daarna volgt een opeenvolging van heuveltopjes, valleitjes en prachtige uitzichtpunten: Cringle Moor, Broughton Bank en White Hill allemaal op of meer dan 400 meter hoogte. Tussen de toppen dalen en klimmen we steeds 100 tot 200 meter, wat de wandeling inspannend maakt. White Hill is een gebied met zandstenen rotsblokken genaamd ‘The Wainstones’,  waar we doorheen wandelen. Bij  helder weer hebben we geweldig uitzicht over  de heuvel Roseberry Topping, Vale of Mowbray en terugkijkend helemaal tot de Pennines. Uiteindelijk bereiken we de parkeerplaats van Clay Bank Top, vanwaar we naar de afgelegen herberg Lions Inn worden gebracht. Vooral bij ruige weersomstandigheden vormt de 400 jaar oude een meer dan welkom toevluchtsoord tegen de elementen, en het is ook erg gezellig! Een bijzondere overnachtingsplek midden op de Moors!  Lengte 17 km, 800m stijgen, 700m dalen, duur 6,5 uur.

Overnachting in

Blakey

Dag 13

We vervolgen onze tocht over de North York Moors vanaf the Lion Inn en passeren verderop een markant wit kruis, Fat Betty.  De route voert over Glaisdale Moor en de heuvelrug Glaisdale Rigg, waar we uitkijien over het lieflijke, groene Great Fryup Dale. Dan volgt een gemakkelijke golvende afdaling naar het prachtige beboste Eskdale.. Na het dorpje Glaisdale volg je een mooi pad door de bossen op de oevers van de rivier de Esk, waar we de ‘Beggars Bridge’ passeren, een parabolische stenen structuur met een verhaal over verloren liefde en hervonden liefde! De rivier is ook geliefd bij vliegvissers.  In dit charmante landschap aan de voet van de noordrand van de North York Moors ligt het dorpje Egton Bridge dat een kerk heeft met relikwieën van de katholieke martelaar, Oliver Postgate. Daarna is het nog een klein stukje naar Grosmont, waar de bus wacht om ons naar het havenstadje Whitby te bregen, waar we in een goed hotel verblijven. Lengte 19 km, 75m stijgen en 375m dalen, duur 5 uur

Overnachting in

Whitby

Dag 14

Het slotakkoord van de Coast-to-Coast walk is een  pittige, maar heel afwisselende wandeling!  We worden weer naar Grosmont gebracht. Hier komen we misschien op tijd aan om de historische stoomtrein naar Pickering te zien vertrekken. Daarna volgt een steile klim door heidevelden tot we weer bovenop de Moors staat. Bovenop zien we in de verte Whitby en zijn abdij liggen…. De abdij ligt boven de kust, maar de zee en het einde van de tocht zijn nog steeds verder dan je zou denken, aangezien de route abrupt van koers verandert om de May Beck-vallei met zijn Falling Foss-waterval over te steken. Een laatste stuk hoogveen en het dorpje Hawsker leiden ons uiteindelijk naar de kust. De laatste 5 km over het klifpad bovenlangs de Noordzeekust naar Robin Hood’s Bay vormt het fraaie sluitstuk van de dag.  Het dorpje blijft lang voor het oog verscholen, maar als we eenmaal de eerste rode daken van het dorpje zien is de euforie groot! Het dorpje is geclusterd rond de kleine haven aan de Noordzeekust en markeert het einde van deze oversteek dwars door Engeland. Volgens traditie steek je je teen in de Noordzee en gooi je het kiezelsteentje dat je van het strand van St Bees hebt meegenomen  in zee, voordat je het voltooien van de Coast-to-Coast in de pub of tearoom viert! Lengte 22 km, 450m stijgen en 560m dalen, duur 6,5 uur.
Na de wandeling is het enkele minuten rijden per lijnbus naar Whitby, waar we nogmaals in een goed hotel overnachten. 

Overnachting in

Whitby

Dag 15

Na een rustige ochtend aan de Noordzeekust worden we in de loop van de middag in ca 3,5 uur naar het vliegveld van Manchester teruggebracht, vanwaar we naar Amsterdam terug vliegen. 

 

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd als gevolg van onvoorziene omstandigheden. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

 N.B: tijdens de reizen met vertrek op 31-7-22 en 18-9-22 verblijf je op dag 2 niet in Ennerdale Bridge, maar in een uitstekend en comfortabel hotel in Cleator. Na de wandeling van dag 2 en voor de wandeling van dag 3 is er daarom een korte transfer van 15 minuten.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven in sfeervolle en gastvrije hotels, guesthouses en inn’s,  die meestal aan of dicht bij de route liggen. Een aantal maal ligt de accommodatie iets van de route af en is er een transfer van en naar de route.  In principe hebben alle kamers een eigen badkamer met douche en wc,  maar meestal geen bad. De belangrijkste reden is dat ze veel ruimte innemen. We verblijven elke nacht in een andere accommodatie, behalve de laatste twee nachten in Whitby. De accommodatie in Tebay is een wat groter en minder sfeervol hotel, omdat daar geen alternatieven voor handen zijn die groot genoeg zijn om groepen te herbergen.  Omdat veel accommodaties klein zijn, kan het voorkomen dat een deel van de groep in een andere accommodatie slaapt (en ontbijt), die in sommige gevallen niet op loopafstand van de hoofdaccommodatie ligt; in die gevallen wordt er een busje ingezet voor de transfer naar de 2e accommodatie.  Dineren doen we wel altijd samen. 

Over de maaltijden

Tijdens deze wandelreis zijn het ontbijt en diner inbegrepen, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 15.  Ontbijten doen we steeds in de accommodatie waar we verblijven. Het ontbijt bestaat uit een cooked breakfast met toast en jam en een buffet met fruit, zuivelproducten en cereals. Voor het avondeten is er steeds een pub of restaurant in de buurt of we dineren in de accommodatie waar we verblijven. De lunch kunnen we dagelijks zelf inkopen of bestellen in de accommodatie als er geen winkels in de buurt zijn.
Als de groep over meerdere accommodaties verdeeld is, dineren we wel altijd samen, maar ontbijten we gescheiden.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • verblijf in hotels, Inns en guesthouses in tweepersoonskamers met eigen badkamer
 • verblijf op basis van halfpension (vanaf diner dag 1 t/m ontbijt op dag 15)
 • transfers ter plekke, conform programma, met charterbus en 1x per lijnbus 
 • bagagevervoer (max. 1 stuks bagage van max. 20 kg)
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • alle lunches
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • eventuele entrees

Over de activiteiten

Wainwright's Coast-to-Coast path is een populaire route, die veel gelopen wordt, maar is niet bewegwijzerd en alleen geschikt voor ervaren wandelaars met een goede wandelconditie. Het terrein kan op sommige stukken ruig zijn, de afstanden en hoogteverschillen soms aanzienlijk. Slecht weer kan een verzwarende factor zijn, die oriëntatie met name in de bergen en heuvels kan bemoeilijken. Maar omdat je van west naar oost loopt, wandel je hoofdzakelijk met de wind in de rug! 

In het Lake District lopen we grotendeels door een bergachtig landschap. In de dalen wandel je door een typisch, oud Engels landschap van afwisselend bos en weiland over Public Footpath's. Je doorkruist weilanden en klimt regelmatig via 'stiles' (trapjes) over omheiningen, hagen en muren. In de bergen (fell's) ben je al snel boven de boomgrens en loop je over soms drassige paden door open weideland. De eerste dagen over de Pennines en door Yorkshire Dales National Park kennen de meeste hoogteverschillen. Daarna volgen een paar dagen door laagland met akkers en weilanden en tenslotte wandel je over de uitgestrekte heideplateau's van de North York Moors. De paden zijn goed te belopen, maar stenig en na regenval drassig. De wandelingen kennen steile stukken en op sommige dagen flinke hoogteverschillen. De wandelingen lopen uiteen van 12 tot 26 km in lengte, 4 tot 7,5 uur wandelen en kennen hoogteverschillen tot 900m stijgen en dalen. 

 

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Als je zelf je heen- en terugreis regelt, tref je de groep op het vliegveld van Manchester of in de eerste accommodatie in St. Bees. 

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM naar Manchester v.v.

Vluchtschema
KL 1073 Amsterdam - Manchester vertrek om 10.05 uur aankomst 10.25 uur
KL 1082 Manchester - Amsterdam vertrek om 19.35 uur aankomst 21.50 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Wil je weten hoeveel bagage je mag meenemen tijdens je vliegreis met KLM? Voor veel KLM bestemmingen moet je voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

Je kunt dit arrangement starten van 1 juni t/m 8 oktober.  Het klimaat in Noord-Engeland is vergelijkbaar met dat van Nederland, maar dan wat koeler en over het algemeen wat natter.  Het weerbeeld is het hele jaar door wisselend en er kan het hele jaar door neerslag vallen. De zomermaanden zijn in het algemeen het droogst en meest stabiel.  De dagtemperaturen liggen in het voor- en najaar rond de 15° C , in de zomermaanden rond de 20° C. Bedenk echter wel dat op de hogere delen van de route aanmerkelijk kouder kan zijn, en dat daar door wind, neerslag en mist  aanmerkelijk zwaardere omstandigheden kunnen voorkomen, ook in de zomer.  Zorg daarom, óók in de zomermaanden, voor goede regenkleding en winddichte kleding.  Voordeel is wel dat je de route van west naar oost loopt, hoofdzakelijk met de wind in de rug. 

De Bank Holidays zijn vrije maandagen, waardoor een lang weekend ontstaat en het overal druk wordt met bezoekers en veel gesloten is. U kunt deze weekenden beter mijden voor uw vakantie.
Klik hier voor de juiste data van Bank Holidays.
NB. Er zijn afwijkende Bank Holidays in Engeland, Schotland en Wales!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noord Engeland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tijdens de reis zijn de meeste kosten inbegrepen; alleen lunches en uitgaven van persoonlijke aard zijn niet inclusief. In Engeland kun je vrijwel overal met een pinpas of creditcard betalen. De wat grotere en toeristische plaatsen langs de route (Grassington, Kirkby Stephen, Richmond) vind je pinautomaten. Reken op ca. € 25,- aan extra kosten per dag.

Aan het begin en aan het einde van de reis worden we per gecharterde bus van het vliegveld van Manchester naar het begin van de Coast-to-Coast route gebracht, en aan het eind van de reis gaan we per charterbus ook weer terug naar het vliegveld van Manchester. Tijdens de reis zijn er enkele langere en kortere verplaatsingen, die me een gecharterde midibus of met 2 kleinere busjes uitgevoerd worden.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken.

Tijdens de wandelingen wordt je bagage voor je vervoerd: maximaal 1 stuks bagage per persoon van maximaal 20 kg. Tijdens de wandeling draag je een dagrugzakje (max 15 tot 20 liter volstaat), met daarin een lunchpakket, drinken, extra warme kleding, regenkleding etc. Wandelstokken en gamaschen (Engels: gators) zijn aanbevolen.
Denk bij het inpakken van je bagage aan de volgende zaken:

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • schoenvet
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • dagrugzakje (25 liter)
 • drinkfles (minimaal 1à 1,5 liter) of meerdere kleine flessen
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • eventueel: klein zakmes en zitmatje voor lunch in het veld 
 • verloopstekker(s) UK
 • oplader(s)
 • voorts eventueel: zwemkleding en badhanddoek
 • eventueel: camera, verrekijker
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben
 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak hier kennis met de reisleiders.

Voor een verblijf in Groot-Brittannië hebt u een geldig paspoort nodig. Per 1-1-2021 is de Nationale Identiteitskaart niet meer geldig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Groot-Brittannië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Lake District Coast-to-Coast wandelen

Groot-Brittannië - Coast-to-Coast walk

Van de Ierse Zee naar de Noordzee

Wandelvakantie langs guesthouses, hotels en inns

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten