Georgië - wandelvakantie, 10 dagen Wandelen op de grens van Europa en Azië

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Individuele wandelvakantie langs hotels

Tijdens deze korte wandelreis door Georgië maak je kennis met de grote variatie aan landschappen, de rijke cultuur, de heerlijke keuken en wijnen, en de gastvrijheid van de Georgiërs. Eerst wandel je door het verrassende Tbilisi: een vriendelijke stad met een perfecte mix van moderne architectuur, restanten van het Sovjet-tijdperk en eeuwenoude kerken, badhuizen en villa’s. Dan reis je per auto met chauffeur rond door het centrale deel van het land: eerst naar het steppegebied op de grens met Azerbeidzjan, dan naar de vriendelijke wijnstreek Kakheti in het oosten. Vervolgens wacht het indrukwekkende hooggebergte van de Kaukasus, waar je vanuit het dorp Kazbegi, aan de Georgian Military Highway, prachtige dagwandelingen maakt. 

Uniek aan deze reis

 • Indrukwekkende Kaukasus
 • Stevige bergwandelingen èn aandacht voor de cultuur
 • Transfers per privéauto met chauffeur
 • Zeer afwisselend programma
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Wandelreis door bergachtig Georgië

Georgië is een van de meest bergachtige landen van Europa. Maar naast machtige toppen van meer dan 5.000 meter heeft het óók een indrukwekkende cultuur, uitstekende wijnen en een hoofdstad, Tiblisi, die zeer de moeite waard is. Lees verder....

Dag tot dag

Georgië - wandelvakantie

Georgië is het land aan de zonnige zuidzijde van de Kaukasus. Wie vroeger tijdens de aardrijkskundeles goed heeft opgelet, weet dat niet de Alpen het hoogste gebergte van Europa zijn, maar de Kaukasus. Het is een fascinerend bergmassief van verijsde vijfduizenders. De Kaukasus heeft uitgestrekte en ongerepte wouden waar nog volop beren en wolven rondlopen en valleien met boerendorpjes zonder elektriciteit. Je komt over wegen waar transport nog voornamelijk te paard geschiedt en waar de eeuwenoude wachttorens de tand des tijds hebben doorstaan. Tegelijkertijd is Georgië een land dat het communistische verleden in rap tempo van zich af schudt en met grote passen de eenentwintigste eeuw  binnen is gestapt. Dat merk je vooral in de steden, zoals in Tbilisi. Daar is de rijke geschiedenis van deze stad aan de Zijderoute nog overal te zien tussen oude communistische flats, waar tegelijkertijd overal moderne architectonische hoogstandjes uit de grond schieten. De stad is qua sfeer een perfecte mix van nostalgie en moderniteit. Die moderniteit tref je ook in de wijnstreek Kakheti, waar sommige families nog altijd hun wijn in stenen kruiken onder de grond laten rijpen, terwijl de buurman de modernste apparatuur in zijn loods heeft staan. Ook het bergdorp Kazbegi/Stepantsminda is in rap tempo aan het veranderen en biedt tegenwoordig de wandelaar en buitensporter tal van mogelijkheden. Hier maak je prachtige bergwandelingen door uitgestrekte valleien, bergweiden die in de zomer vol bloemen staan, naar indrukwekkende gletsjers en hoog gelegen kerkjes onder de imposante vijfduizender Mt. Kazbek. Natuurliefhebbers en vogelaars komen hier volop aan hun trekken.
Georgië is ook een land van een ongekend rijke historie en cultureel erfgoed: een van de eerste christelijke rijken, en een land waar de Zijderoute de verbinding tussen Europa en Azië vormde. 
Op deze reis word je rondgereden door een privéchauffeur en maak je prachtige dagwandelingen. Ook bezoek je de culturele hoogtepunten, zoals het kloostercomplex David Gareja in het semi-woestijnlandschap in het zuiden, de kloosters aan de Military Highway, de prachtige hoofdstad Tbilisi en de kerken en kloosters in de wijnprovincie Kakheti. 

 

Dag 1

Aankomst in Tbilisi. Aansluitend word je in circa twintig minuten naar het hotel in de stad gebracht.
Bedenk dat veel internationale vluchten pas na middernacht in Tbilisi landen en je dus in de loop van de nacht van dag 1 op dag 2 in je hotel arriveert. Hoe laat je ook landt, er is voor deze nacht in elk geval een hotelkamer geregeld. 

 

Overnachting in

Tbilisi

Dag 2

Na een rustig ontbijt kun je een stadswandeling maken door het mooie historische centrum van Tbilisi. Het centrum, dat uit een oud en een nieuw (negentiende- en twintigste-eeuws) deel bestaat, biedt een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden. Enkele daarvan zijn zeer oud, maar er is ook een aantal moderne, eenentwintigste-eeuwse bouwwerken. Het centrum is niet groot, dus alles ligt op loopafstand. Je begint bij de dertiende-eeuwse Metekhi-kerk, die op een klif boven de Mtkvari-river ligt: een van de fraaiste stadsbeelden. Dan wandel je via de zeventiende-eeuwse Turkse sulfurbaden en door het park van de botanische tuin, naar het Perzische Narikala-fort uit de vierde eeuw. Dit is een imposante burcht die de stad en de nauwe rivierengte domineert en van waar je prachtig over de stad uit kijkt. Dan vervolg je je route door het oudste deel van de stad, via de synagoge en de oeroude kleine Sioni-kathedraal en de Anchiskhati-kerk (beide zesde-zevende-eeuws). Vervolgens bereik je het nieuwere deel van het centrum, waar de statige Rustaveli Avenue sterk aan Parijs doet denken en waar onder meer de indrukwekkende archeologische collectie van het Georgische Staatsmuseum te vinden is. Je kunt ook met het bergtreintje naar de Mtatsminda-heuvel van waar je een spectaculair zicht over de stad hebt. Een andere mogelijkheid is om je wandeling te vervolgen naar de boeiende rommelmarkt bij de Dry Bridge en naar de noordoever van de Mtkvari-rivier, waar de reusachtige en splinternieuwe Samebi-kathedraal ligt. Een wandeling door deze levendige en fascinerende metropool maakt duidelijk hoezeer deze stad op een kruispunt van culturen ligt: half Europees, half Aziatisch. ’s Avonds kun je dineren in een traditioneel Georgisch restaurant.

Overnachting in

Tbilisi

Dag 3

Na het ontbijt word je door je chauffeur bij het hotel opgehaald en word je eerst ten noorden van Tbilisi gebracht, waar twee van de belangrijkste culturele plekken van het land liggen. Op het punt waar Mtkvari-rivier en de Aragvi-rivier samenvloeien, ligt de oude hoofdstad van het land, nu de religieuze hoofdstad van de Georgiërs: de stad Mtskheta, met de belangrijkste kerk van het land, de elfde-eeuwse Svetitskhoveli-kathedraal. De stad en haar kerken behoren tot het Unesco-werelderfgoed. Boven de stad ligt het kleine Jvari-klooster (een van de oudste van het land, uit de zesde eeuw), prachtig op een heuveltop boven de samenvloeiing van de Aragvi- en de Mtkvari-rivier.
Daarna rij je om Tbilisi heen, oostwaarts door een steeds droger wordend, steppeachtig landschap. Over steeds slechter wordende wegen bereik je na circa drie uur rijden het afgelegen David Gareja-klooster en grottencomplex. Hier, op de grens met Azerbeidzjan, stichtte St. David, een van de dertien Heilige Syrische Vaders, in de zesde eeuw een klooster, in de wand van een droge kloof. Het landschap is zeer indrukwekkend en kent een bijzondere woestijnflora en rijke fauna. De vogelrijkdom is hier ongekend: aasgieren, bijeneters, rotskruipers, rotsmussen, steenpatrijzen en steenarenden komen hier voor. Hier bezoek je het afgelegen Lavra-klooster Een rit van circa twee uur brengt je tenslotte naar het wijngebied van Kakheti, naar het dorp Kvareli. Diner in het guesthouse. 

 

Overnachting in

Kvareli of Telavi

Dag 4

Vandaag heb je de keuze uit twee wandelingen. Een ervan is een rustige, vrijwel vlakke wandeling door de wijngaarden aan de voet van de Satibisgora-bergketen, die de grens met Rusland vormt. De wandeling begint onder het hooggelegen en zeer oude klooster van Nekresi, waaraan je eerst een bezoek kunt brengen. De wandeling voert langs wijngaarden en vogelrijke akkers, door een brede rivierbedding en ten slotte via het dorpje Eniseli naar het ommuurde kerkje van Gremi. Hier wacht de chauffeur je op. Lengte 12 km, duur 3,5 uur, 100 m stijgen en 70 m dalen. 
De andere wandeling is boven het stadje Telavi, aan de andere zijde van de brede vallei van de Alazani-rivier. Daar loop je door de dichte bossen van de Tsivi-bergrug naar de bergweiden van de Tsivi-berg, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over een groot deel van de provincie Kakheti, de stad Telavi en de bergen van de Kaukasus. Deze wandeling is alleen interessant als je helder weer hebt. Lengte 14 km, 830 m stijgen en dalen, duur 5 uur. Vandaag overnacht je nogmaals in Kvareli, waar je opnieuw in het guesthouse dineert.

Overnachting in

Kvareli of Telavi

Dag 5

Vandaag wacht een reisdag van de Kakheti-provincie naar de bergen van de Kaukasus. Via het provinciehoofdstadje Telavi en de beboste bergen van Gombori brengt de chauffeur je over een bochtige weg naar de vermaarde Georgian Military Highway. Op weg daar naartoe rijd je via het stadje Tianeti en langs dorpjes waar zelden toeristen komen. De Georgian Military Highway is in het begin van de negentiende eeuw door de Russen met grote moeite aangelegd. Het is de enige verbindingsroute tussen Georgië en Rusland en voert dwars door de bergen. Het strategische belang van de route was (en is) groot. Ook in een verder verleden was deze veel oudere handelsroute van groot belang. Vandaar dat de weg diverse forten en verstevigde kloosters met elkaar verbindt. Een van die kloosters is het fotogenieke ommuurde Ananuri (zeventiende eeuw). Het had weinig gescheeld of het water van de door de Sovjets aangelegde stuwdam had de kerk verzwolgen, maar een voor de Sovjet-Unie ongekend, openlijk protest keerde het gevaar. Onderweg kun je ook nog even halt houden bij een door de Sovjets aangelegd uitzichtpunt; een opzichtige mozaïekwand markeert het fraaie uitzichtpunt op de Gudauri-kloof en de markante, gestreepte Gud-Guraberg. Na de 2379 m hoge Dzhvaris-pass (de Kruispas) bereik je de afgelegen, wijde vallei van Kazbegi, een ruig berglandschap, midden in het hart van de Kaukasus. In Kazbegi/Stepantsminda verblijf en dineer je in een goed hotel. De rit van vandaag is circa 180 kilometer lang en duurt 4 uur. 

Overnachting in

Kazbegi

Dag 6

Na het ontbijt brengt de chauffeur je met zijn 4x4-auto in circa 45 minuten door de afgelegen en spectaculaire Sno-vallei naar het op 2165 m hoogte gelegen bergdorpje Juta. In de vallei leeft nog een grote populatie wolven. De inwoners van dit dorp, die tot de Khevsur behoren, hebben weinig van hun oorspronkelijke cultuur en gewoontes verloren. Zelfs op de steilste berghellingen rond het dorp wordt gehooid en op de akkertjes rond het dorp worden aardappelen verbouwd. De kachel wordt in de winter met gedroogde mest gestookt. Boven het dorp maak je een schitterende wandeling door de bergweiden vol bloemen naar de voet van de scherpe, besneeuwde pieken van Mt. Chauki (3852), waar je aan een klein meertje koffie kunt drinken. Op de terugweg, die via dezelfde route voert, kun je bij een berghut heerlijk pauze houden in een van de ligstoelen, en met een drankje of kopje koffie in de hand genieten van het prachtige berglandschap om je heen. Lengte 8 km, duur 3,5 uur, 360 m stijgen en dalen (de wandeling is niet zwaar, maar de hoogte kan hier wel parten spelen). Via dezelfde smalle bergweg keer je terug naar Kazbegi/Stepantsminda.

Overnachting in

Kazbegi

Dag 7

Het op 1800 meter gelegen bergdorp Kazbegi/Stepantsminda is het enige Georgische dorp dat zich aan de noordzijde van de waterscheiding van de Kaukasus bevindt. Het dorp ligt nietig verscholen onder grimmige wanden van de vierduizend meter hoge pieken. De omgeving is rijk aan roofvogels (waaronder steenarend en slechtvalk) en gierensoorten. Zo komen alle Europese gierensoorten hier voor. Hoog boven het dorp ligt de Gergeti Trinity-church, op een 2170 m hoge top gelegen. Het silhouet van dit kerkje steekt scherp af tegen de besneeuwde, massieve top van Mt. Kazbek (5047 m). De chauffeur brengt je hier ’s ochtends naar toe. Vanaf het kerkje heb je schitterend uitzicht op de vallei van Kazbegi en de omringende bergen. De top van de lang gedoofde vulkaan Mt. Kazbek lijkt vervaarlijk dichtbij. Je maakt een wandeling door een vallei door een geleidelijk steniger wordend berglandschap tot je een pasje met een kleine shrine bereikt, van waar je bij helder weer een adembenemend uitzicht hebt op Mt. Kazbek  en de indrukwekkende Gergeti-gletsjer. Je bent hier bijna op drieduizend meter hoogte. Via hetzelfde pad daal je weer af naar de Gergeti-church en vervolgens via een steil dalend pad verder, tot je weer in het dorp Kazbegi/Stepantsminda bent. Lengte 11,5 km, 770 m stijgen en 1210 m dalen, duur circa 6,5 uur.

Overnachting in

Kazbegi

Dag 8

De bergwereld rond Kazbegi is een paradijs voor wandelaars. Vandaag maak je een wandeling door de brede en nog maar amper bewoonde vallei van Truso. Je wordt afgezet bij het kleine gehuchtje Almasani en gaat eerst geleidelijk omhoog tegen de flank van de vallei over een slingerende zandweg. Je hebt steeds eprachtig uitzicht over de vallei en de besneeuwde toppen en gletsjers van het Mt. Kazbek-massief. Als het pad vlakker wordt, krijg je uitzicht op de bodem van de diepe Truso-kloof. Dan opent het panorama zich weer en daal je af naar de bodem van de brede, door een gletsjer uitgesleten vallei. Onderin passeer je travertijnbronnen en een bron waar het koolzuur opborrelt. IJzerhoudende bronnetjes kleuren het water rood. Vervolgens wandel je langs de brede oever van de Tergi-rivier naar een oude wachttoren en het verlaten dorpje Keterisi. Hier wacht de chauffeur je op en rijd je door de vallei terug naar de verharde weg en de bewoonde wereld. Via de Kruispas bereik je het skidorpje Gudauri. Je dineert vanavond in het hotel. Wandelduur 4 uur, 12 km, 450 m stijgen en 350 m dalen.

Overnachting in

Gudauri

Dag 9

Vandaag heb je de keuze om een wandeling te maken door een weinig bezocht berggebied naar de Khada-kloof, of om meteen naar Tbilisi te reizen. Kies je voor deze variant, dan ben je vroeg in de middag in Tbilisi en hebt nog tijd voor een wandeling door de stad. 
Maak je vandaag liever een wandeling, dan wandel je vanaf de skipistes van Gudauri, over de grashellingen van de Chrdili-berg hoog boven de Khada-kloof, naar de eenzame restanten van het kerkje Ghvtismshobeli. In dit berggebied kom je maar zelden andere wandelaars tegen. Dan wacht een mooie afdaling en een laatste stuk over de bodem van de kloof langs markante basaltformaties naar het plaatsje Bedoni. Even verderop bereik je de Military Highway, waar de chauffeur je opwacht. Van daar rijd je in een kleine twee uur naar Tbilisi.
Lengte 11 km, duur 4,5 uur, 140 m stijgen en 970 m dalen.

Overnachting in

Tbilisi

Dag 10

Einde van het arrangement en transfer naar het vliegveld van Tbilisi. Omdat veel internationale vluchten midden in de nacht vertrekken, word je in de meeste gevallen al in het begin van de nacht bij het hotel opgepikt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de reis verblijf je in goede **-, ***- en ****-hotels. In Tbilisi verblijf je aan het begin van de reis 2 nachten en aan het eind 1 nacht in een goed stadshotel, op een paar minuten wandelen van het oude centrum. Het hotel heeft standaard ingerichte kamers met badkamer, airco en TV. In Kvareli ben je 2 nachten te gast in vriendelijk en rustig gelegen guesthouse met goede kamers. In Kazbegi/Stepantsminda ben je 3 nachten te gast in een nieuw ***-hotel of in een van de goede guesthouses in het stadje. In het wintersportdorp Gudauri ben je 1 nacht te gast in een goed **-skihotel met ruime, standaard ingerichte kamers. Dit hotel heeft ook een restaurant met dinerbuffet. 

NB: als het hotel in Kvareli volgeboekt is, verblijf je in het stadje Telavi in een goed hotel met een tuin met zwembad. Voor de uitvoering van het programma heeft dat geen gevolgen.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle ontbijten inbegrepen. Dit is altijd een uitgebreid ontbijtbuffet dat in de verschillende hotels wordt verzorgd. Verder zijn de diners van dag 3 t/m 8 in Kvareli, Kazbegi/Stepantsminda en Gudauri inbegrepen. Deze diners worden verzorgd in de drie accommodaties in deze plaatsen. In Gudauri is dat een dinerbuffet, in Kvareli eet je in het guesthouse en proef je van de kookkunsten van de gastvrouw en Kazbegi kun je kiezen van de menukaart. Voor de lunch dien je zelf zorg te dragen. Er is elke dag gelegenheid om inkopen voor een picknick te doen in een lokale supermarkt of winkeltje. In Tbilisi is er uiteraard keuze uit diverse restaurants en ook op de reisdag naar Kazbegi (dag 5) kun je onderweg lunchen in een restaurant.

De Georgische keuken is bijzonder gevarieerd, kruidig en smakelijk. Meestal worden er diverse gerechten op tafel gezet en kunt u van alle schalen een hapje meepikken, een soort shared dining dus. Enkele typische gerechten zijn oa de khachapuri (een kaaspastei), satsivi (kalkoen of kip in walnoot of knoflooksaus), tkemali (wilde pruimen compote), khinkali (noedels met gehakt rund- of varkensvlees). Groente en fruit komen uit eigen tuin en het vlees komt ook van de eigen kleine veestapel. Brood wordt zelf gebakken. In een land van wijn-liefhebbers -volgens Georgiërs heeft de wieg van de wijnproductie in hun land gestaan- vloeien wijn en thuis gebrouwen destillaten en bieren rijkelijk. De drankjes zijn overigens niet bij de reissom inbegrepen, al zal het geregeld gebeuren dat de gastheer een drankje ter verwelkoming aanbieden. Hierbij wordt uitgebreid getoast op het geluk en de gezondheid van de gasten.

 

Inbegrepen

 • alle transfers conform programma per 4x4 auto of busje met privé chauffeur
 • transfer van luchthaven Tbilisi naar hotel en transfer naar luchthaven aan eind programma
 • verblijf in hotels op kamers met eigen badkamer
 • alle ontbijten van dag 2 t / m dag 9
 • diners van dag 3 t / m dag 8
 • diensten Georgische chauffeur (van dag 3 t / m dag 9)
 • gebruik Georgische SIMkaart of leentelefoon
 • Engelstalige backup van lokale agent
 • digitale reisinformatie
   

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • maaltijden op dag 1 en 10,
 • diners in Tbilisi (dag 1, 2 en 9)
 • lunches
 • entrees 
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • verzekeringen
 • eventuele optionele Engelstalige gids (dag 2 t/m 9)
   

Over de activiteiten

De wandelingen voeren door afwisselende landschappen: van heuvelachtige halfwoestijn tot alpiene landschappen. De paden zijn in de bergen stenig, en na regenval op sommige plaatsen modderig. De paden worden frequent door de lokale bevolking en hun vee gebruikt, maar ook steeds meer door wandelaars, met name in de omgeving van Kazbegi. In andere gebieden zul je vrijwel geen andere wandelaars tegenkomen. Sommige wandelingen voeren deels over onverharde wegen. De wandelingen duren van 2 tot 6 uur, en overbruggen hoogteverschillen  tot maximaal 800m stijgen en 1000m dalen. Vanwege de uitgestrektheid van de bergwereld van de Kaukasus voeren veel paden heen en terug via dezelfde route. Voordeel hiervan is, dat wanneer de wandeling je te zwaar wordt, je kunt afhaken. Toch is een goede wandelconditie in dit bergachtige land een grote pré. De wandeling vanaf Gergheti brengt je tot 3000m hoogte, waardoor deze wandeling zwaarder kan aanvoelen. 
In Georgië zijn veel loslopende honden. De meeste honden zijn zwerfhonden die hooguit wat opdringerig om eten kunnen schooien. De herdershonden die de schaapskuddes bewaken kunnen een stuk agressiever zijn. Daarom is het altijd raadzaam om niet te dicht bij deze kuddes te komen. Meestal is er ook wel een herder bij de kudde die de honden op afstand houdt. Je kunt ook een apparaatje afschaffen dat m.b.v ultrasonoor geluid honden op afstand houdt (kosten ca €45,-). 

Als je liever niet zonder begeleiding wandelt, kun je optioneel ook een Engelstalige gids voor dag 2 t/m 9 bijboeken. Zie onder 'Extra's'.

Extra dagen

Je kunt overal een extra (rust)dag bijboeken. Vanwege de vaak zeer late aankomst en vroege vertrek van de meeste internationale vluchten, is het raadzaam om aan het begin of aan het eind een extra nacht in Tbilisi bij te boeken, zeker als je deze boeiende stad wat uitgebreider wilt verkennen (bijvoorbeeld met behulp van de in het reispakket beschreven stadwandeling). In Kazbegi/Stepantsminda kun je een extra nacht bijboeken als je nog wat meer bergwandelingen wilt maken of een andere outdoor activiteit wilt ondernemen. Als u een extra dag bijboekt, heeft u niet de beschikbaarheid over de diensten van de chauffeur.

Extra's

Aanvullende opties

engels sprekende wandelgids (vanaf € 439,- per persoon)

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Tbilisi. De meeste internationale vluchten arriveren in de loop van de nacht (ochtend van dag 2 dus) en vertrekken vanaf Tbilisi zeer vroeg in de ochtend (nacht van dag 9 op dag 10). 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.  e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Je wordt vanaf het vliegveld van Tbilisi opgehaald en naar de accommodatie in de stad gebracht. Ook aan het eind van de reis word je van het hotel naar de luchthaven gebracht. 

Let op: ook als u uw vlucht niet via SNP geboekt heeft, wordt u dringend verzocht uw vluchtschema aan ons door te geven, zodat wij de agent kunnen informeren hoe laat u vanaf het vliegveld moet worden opgehaald. 

Je kunt deze reis dagelijks starten in de periode van 1 juni t/m 21 september.
Georgië kent diverse klimaten. In het westelijke laagland, langs de Zwarte Zee heerst een warm en vochtig Mediterraan klimaat, met temperaturen die in de zomer tot boven de 30º kunnen oplopen. Wij reizen alleen door deze zone en maken er geen wandelingen. Het binnenland heeft een uitgesproken landklimaat met warme droge zomers. Oostelijk en zuidelijk van Tbilisi resulteert dit zelfs in een half-woestijnachtig landschap, waar alleen in de winter neerslag valt. Op de korte wandeling die je hier maakt, moet je dan ook met hoge temperaturen, tot boven de 30º rekening houden. Ook in Tbilisi en in  de wijnregio kan het in de zomer flink warm zijn. De overige wandelingen vinden plaats in de Kaukasus, waar het landklimaat, naarmate we hoger komen, plaatsmaakt voor een bergklimaat met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, schaduw- en zonzijde, berg en dal. Zo kan het in de valleien gemakkelijk rond de 25º worden, terwijl hoger in de bergen bij een koude wind of mist de temperatuur bij 15º blijft steken. De nachten kunnen hier flink afkoelen. Het weerbeeld is hier instabieler en er is altijd kans op een regenachtige dag, of een fikse regenbui. We bevinden ons echter aan de zuidzijde van de Kaukasus, waar het weerbeeld over het algemeen veel zonniger en droger is dan aan de noordzijde. Houdt bij de keuze van je (wandel)kleding echter rekening met alle mogelijke weertypen: van heet tot nat en koud.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Georgië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

Duurzaamheid lokale partner
Onze agent in Georgië vindt duurzaamheid erg belangrijk. Dat vertaalt zich onder meer in hun streven om het gebruik van plastic verpakkingen en waterflesjes in al hun reizen tot 0 te reduceren. Daarom is het sterk aan te raden om voor de lunches in het veld zelf doosjes of een afwasbare lunchwikkel mee te nemen en lichtgewicht bestek.  Neem ook zelf een waterfles, thermosfles of fles met biologisch filter mee. Zie ook hier: https://www.snp.nl/inspiratie/ideeen/plasticvrij 

In Tbilisi zijn pinautomaten, net als in de overige grotere plaatsen. De munteenheid is de Lari (GEL), opgedeeld in 100 Tetri.

Tijdens de reis word je rondgereden door een privéchauffeur met 4x4 auto. In de meeste gevallen spreekt de chauffeur maar een paar woorden Engels, maar hij kent het programma goed en weet waar je voor de wandelingen moet worden afgezet of opgepikt. 

Tijdens de wandelingen hoef je alleen je dagbagage, zoals een warm kledingstuk, regenkleding, een grote veldfles, lunchpakket en eventueel een fototoestel of verrekijker in je dagrugzak mee te nemen. Goede, hoogsluitende bergschoenen met een goed profiel zijn voor deze tocht, waar geregeld over stenige (en bij nat weer over modderige) paden wordt gelopen, onmisbaar. In de dorpen, en met name bij bezoek aan kerkjes of kloosters, is decente kleding gewenst: geen korte broeken, en vrouwen dienen een hoofddoek en lange broek, lange rok of jurk te dragen. In de meeste kerken en klooster zijn echter sjaals te leen om om je schouders of benen te slaan.

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • schoenvet
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zwemkleding
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • zaklamp + batterijen
 • max. 20 kg bagage (liefst minder dan 16 kg)
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: diacure, pijnstillers, anti-insectenmiddelen, rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"
Duurzaamheid lokale partner
Onze agent in Georgië vindt duurzaamheid erg belangrijk. Dat vertaalt zich onder meer in hun streven om het gebruik van plastic verpakkingen en waterflesjes in al hun reizen tot 0 te reduceren. Daarom is het sterk aan te raden om voor de lunches in het veld zelf doosjes of een afwasbare lunchwikkel mee te nemen en lichtgewicht bestek.  Neem ook zelf een waterfles, thermosfles of fles met biologisch filter mee. Zie ook hier: https://www.snp.nl/inspiratie/ideeen/plasticvrij 

24-6-19: Omdat er discussie over het exacte verloop van de grens tussen Georgië en Azerbeidjan is de wandeling boven het David Garedja kloostercomplex naar de grotkerkjes van Udabno tijdelijk niet mogelijk (dag 3). Het lagere deel van het complex (Lavra) kan nog wel bezocht worden.

 

De chauffeur die je tijdens deze reis rondrijdt is geen reisleider of gids. Hij zal in de meeste gevallen hooguit een paar woorden Engels spreken, maar kent de logistieke organisatie van het programma en weet dus waar hij je voor de wandelingen moet afzetten of ophalen, en waar je overnacht. Je krijgt vanaf de eerste dag een Georgische SIM-kaart of een Georgische in bruikleen, zodat je bij vragen of problemen altijd in contact kunt treden met het kantoor van onze agent, waar men wel Engels spreekt.

Ga je binnenkort op reis naar Georgië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/georgie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Georgië van minder dan 360 dagen hebt u geen visum nodig. Daarnaast moet uw paspoort minstens 1 lege visumpagina bevatten. Wel moet u een reserveringsbevestiging voor uw eerste accommodatie(s) en een vliegticket voor uw terug- of doorreis kunnen tonen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Georgië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Het gezondheidssysteem in Georgië is de laatste jaren drastisch veranderd. Medische faciliteiten zijn aanwezig, maar niet altijd in even goede staat.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
In Tbilisi en andere steden zijn de laatste jaren steeds meer apotheken gekomen. Desondanks is het aan te raden eventueel benodigde medicijnen van thuis mee te nemen (mits legaal te importeren uiteraard), aangezien het erg lastig kan zijn deze ter plaatse te verkrijgen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Ook een pakje ’wetties’ is praktisch. Drink alleen gekookt water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyphusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Georgië van meer dan 2 weken. Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis, Tuberculose, Mazelen en Rabiës (Hondsdolheid).

Malaria
In het oosten en zuidoosten van Georgië, grenzend aan Azerbeidzjan, komt tijdens de maanden juni t/m oktober Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Toeristen wordt afgeraden de delen van het land te bezoeken die onder controle van de separisten staan, dit zijn gebieden in de grensstreek.

Voorzichtigheid geboden
De criminaliteit in het land is nogal hoog, enige voorzichtigheid is dus geboden. Loop zo min mogelijk, of liefst niet met sieraden en anderszins opvallende dure spullen op straat. Let extra goed op uw geld en waardevolle spullen. Wij raden u aan uw geld, cheques, paspoort en tickets in een ’moneybelt’ bij u te dragen en daar waar mogelijk in de kluis van het hotel af te geven.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Georgië - wandelvakantie

Wandelen op de grens van Europa en Azië

Individuele wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.