Costa Rica - Wandelreis, 20 dagen Wandelen door het ’Natuurlijke Paradijs’

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels & lodges

Verken te voet de mooiste nationale parken en reservaten van Costa Rica en Nicaragua. Maak schitterende dagwandelingen door dampende nevel- en regenwouden en op de flanken van hoge vulkaankegels. We wandelen door vulkanisch actief gebied met stinkende fumarolen, borrelende modderpoelen en opstijgend waterdampen. Watervallen genoeg, zoals de helderblauwe waterval La Cangreja en de 'catarata La Fortuna' met zijn 70 meter de hoogste waterval van Costa Rica. Via hangbruggen door kroonlagen word je gewaar van een heel andere leefwereld. Met de boot vaar je naar bijzondere ‘wetlands’ en onbekende eilandjes. Vanuit kleinschalige en duurzaam gerunde lodges verken je op een actieve manier de ongekende rijkdom aan flora en fauna.

Uniek aan deze reis

 • Wandelen in de schaduw van vulkanen Arenal, Rincón de la Vieja en Maderas
 • Natuurreservaat Indio Maïz
 • Wandeling 'El Burrito' langs watervallen en transitiezone Arenal
 • Schoonheid van Rio San Juan
 • Ervaren lokale Engelssprekende reisleider
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Costa Rica - Wandelreis

In het kort ziet je programma voor de komende 20 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst San José, overnachting hotel in San José
 • Dag 2: transfer naar Rincon de la Vieja, overnachting hotel nabij Rincon de la Vieja NP
 • Dag 3: wandelingen Rincon de la Vieja NP, overnachting hotel nabij Rincon de la Vieja NP
 • Dag 4: transfer naar Isla Ometepe (Nicaragua), overnachting hotel op Isla Ometepe
 • Dag 5: wandelen San Ramon waterfal, overnachting hotel op Isla Ometepe
 • Dag 6: bootferry naar Moyogalpa, transfer naar Granada, overnachting hotel in Granada
 • Dag 7: puma-trail op flanken Mombacho, overnachting hotel in Granada
 • Dag 8: transfer via San Carlos naar Bartola, overnachting eco-lodge refugio Bartola
 • Dag 9: jungletocht natuurreservaat Indio Maiz, overnachting eco-lodge refugio Bartola
 • Dag 10: boot via San Carlos naar Los Chiles, transfer La Fortuna, overnachting hotel in La Fortuna
 • Dag 11: vrije dag, optionele wandeling Cerro Chato, overnachting hotel in la Fortuna
 • Dag 12: transfer naar Puerto Viejo de Sarapiqui, wandelen Tirimbina, overnachting lodge in Sarapiqui
 • Dag 13: wandelen OTS La Selva, overnachting lodge Sarapiqui
 • Dag 14: transfer naar Savegre-vallei, wandelen, overnachting lodge in Savegre-vallei
 • Dag 15: optionele wandelingen Savegre-vallei, overnachting lodge in Savegre-vallei
 • Dag 16: transfer naar Dominical, overnachting lodge nabij Dominical
 • Dag 17: wandeling, overnachting lodge nabij Dominical
 • Dag 18: transfer naar san José, overnachting hotel in San José
 • Dag 19: vertrek San José
 • Dag 20: aankomst

 • Voor meer details klik je op de betreffende dag.

  Dag 1

  Indien je met de door SNP aangeboden vlucht bij deze reis arriveert op de luchthaven van San José in Costa Rica, word je verwelkomd door de lokale (Nederlands sprekende) reisleider en de chauffeur. Nadat iedereen zijn bagage heeft, vindt de transfer plaats naar een goed middenklasse hotel in het centrum van San José. De moderne stad San José ligt op 1100 meter hoogte in de Centrale Vallei en heeft een aangenaam klimaat. Verken de stad onder begeleiding van de reisleider. Op slechts 300 meter ligt het Plaza de la Cultura, het centrum van San José. Aan dit levendige plein ligt het Nationale Theater, een historisch gebouw in San José. Verken het Jade Museum, het Goud Museum of de 'Mercado Central' waar de Tico´s hun groente, vlees & vis vers halen.

  Overnachting in

  San José

  Dag 2

  Vandaag reizen we in ca. 6 uur naar het op 700 meter hoogte gelegen Rincón de la Vieja. Onderweg stoppen we een aantal keren om de beroemde Costa Ricaanse koffie te drinken en te lunchen. Zijn we op tijd dan maken we met de liefhebbers nog een wandeling in de omgeving van de lodge om onze benen te strekken. De tropische bossen rond de Rincón de la Vieja herbergen een bijzonder rijke dierenwereld. Met enig geluk zien we de eerste toekans, brulapen, slingerapen, neusbeertjes of gordeldieren. We overnachten de komende nachten in een lodge vlakbij het nabijgelegen Nationale Park.

  Overnachting in

  nabij Rincon de la Vieja NP

  Dag 3

  Deze dag maken we een ochtend- en een middagwandeling, de keuze aan jou aan welke je meedoet. Met beide wandelingen kun je zelf naar de lodge terug wandelen. 's Ochtends maken we een stevige wandeling (ongeveer 4,5 uur) naar het Laguna Azul dat in het Rincon de la Vieja National Park ligt. Dit deel van de tocht voert ons door bergbossen waar de kans groot is om slingerapen te zien. Vervolgens wandelen we door een savanne-achtig landschap om te eindigen bij de schitterend helderblauwe waterval La Cangreja waarin we een verfrissend bad kunnen nemen. We stijgen en dalen ongeveer 440 meter, lengte 10,9 km. In de middag wandelen we voor de liefhebbers in maximaal 2,5 uur door een gebied dat bekend staat onder de naam 'Las Pailas'. Het is een vulkanisch actief gebied met stinkende fumarolen, borrelende modderpoelen en opstijgend waterdampen. We stijgen en dalen 170 meter, lengte 4,8 km.

  Overnachting in

  nabij Rincon de la Vieja NP

  Dag 4

  Vandaag vertrekken we naar het buurland Nicaragua. De bus brengt ons naar het stadje San Jorge, waar we de boot naar Isla de Ometepe nemen. Het prachtige Isla de Ometepe bestaat uit twee vulkanen, Concepción en Maderas. Omdat de Concepción actief is en de Maderas inactief, hebben beide vulkanen een zeer verschillend klimaat en begroeiing. Daarnaast heeft Isla de Ometepe een rijke geschiedenis, waarvan vele archeologische vondsten stille getuigen zijn.

  We overnachten in een goed middenklasse hotel aan het mooiste strand van het eiland: Playa Santo Domingo. Onderweg maken we een bijzondere stop in het Charco Verde natuurreservaat alwaar je al wandelend vogels, leguanen en brulapen kunt waarnemen. Middels een korte wandeling (1 km) strekken we de benen langs een klein kratermeer. Overdag of in de avond is het heerlijk om te relaxen in een hangmat, te genieten van het eten dat in het restaurant wordt geserveerd of van het zwembad of mooie zandstrand. Fietsen zijn te huur voor degenen die de omgeving willen verkennen.

  Overnachting in

  Isla Ometepe

  Dag 5

  Vandaag maken we een prachtige wandeling door droog tropisch bos en nevelwoud op de flanken van de inactieve vulkaan Maderas. Na een stukje rijden vangen we de wandeling op 130 meter hoogte aan. Aan de hand van pre-Colombiaanse rotstekeningen neemt de gids ons mee naar de eerste culturen op het eiland Ometepe. We wandelen rustig naar een uitzichtpunt op 600 meter hoogte. Diegenen die het wat rustiger aan willen doen keren vanaf het uitzichtpunt terug met een gids naar Finca Magdalena. Na de lunch (niet inbegrepen) geeft de gids een rondleiding over de koffieplantage met een bezoek aan de droogplaats en de oude machine die koffie verpulverd. In het koffieseizoen (november – februari) is de bedrijvigheid uiteraard groter.

  Voor de deelnemers die van een pittige dagtocht houden, bieden we optioneel de beklimming aan van de vulkaan Maderas. Na het uitzichtpunt op 600 meter wordt de begroeiing groener en dikker. In het nevelwoud is het genieten van orchideeën, bromelia's, epifyten met wellicht het onmiskenbare geluid van de brulaap of de springerige Panamese kapucijnaap. Vogels ook in overvloed, denk aan ekstergaaien, parkieten, trogons, spechten en zelfs amazonepapegaaien. We wandelen door naar de rand van de krater en het kratermeer op 1400 meter hoogte. Voor deze excursie gaat één berggids mee (per 5 deelnemers) en een lunchpakket is inbegrepen.

  Met de gehele groep bezoeken we tot slot Ojo de Agua, thermale warmwaterbaden waarbij het water wordt verwarmd door de vulkaan Concepcion. Volgens de lokale bewoners heeft het hoge mineralengehalte een helende werking op mensen met spierpijn, stress en allergieën. Wat wil je nog meer? Met een diepte van maximaal 3,5 meter kun je er heerlijk zwemmen.

  Overnachting in

  Isla Ometepe

  Dag 6

  We vertrekken vroeg naar het haventje van Moyogalpa (kan ook San José del Sur zijn afhankelijk van weersomstandigheden en vaarschema's) waar we de ferry nemen naar het vasteland. Hier wacht de bus ons op om ons naar de historische stad Granada te brengen. 's Middags is er voldoende tijd om de historische stad Granada, daterend uit 1524, met zijn sfeervolle straatjes en pleintjes en haar koloniale gebouwen te verkennen. Een bezoek aan het museum El Convento, de boulevard naar het meer en de kathedraal zijn de moeite waard! We overnachten in een eenvoudig hotel.

  Overnachting in

  Granada

  Dag 7

  Vandaag staat opnieuw een stevige wandeling op het programma. We worden met een 4x4 truck naar de top van de Mombacho Vulkaan gebracht (1150 meter), waarbij we een koffieplantage doorkruisen, en daarna wandelen we de 6 km lange 'puma trail', een van de meest uitdagende maar ook zeker een van de mooiste wandelingen van de Mombacho. Als de 'puma trail' onverhoopt gesloten is wandelen we een rondje om de krater van de met tropisch regenwoud bedekte vulkaan, de 1,6 km lange 'crater trail'. We genieten van de rijke tropische plantenwereld en de spectaculaire uitzichten over het uitgestrekte Lago de Nicaragua en Las Isletas! We overnachten weer in Granada.

  Overnachting in

  Granada

  Dag 8

  Met onze bus rijden we ten noorden om het Lago Nicaragua heen, om na 5 uur aan te komen in San Carlos, een bedrijvig stadje aan de monding van de rivier Rio San Juan. Hier stappen we over op de boot die ons stroomafwaarts na een paar uur naar het plaatsje El Castillo brengt. Het autoloze (!) rustige plaatsje, dat haar naam ontleent aan het majestueuze fort, gebouwd om Granada te beschermen tegen Engelse piraten, wordt te voet verkend. Hierna vervolgen we onze bootreis naar het schitterend aan de rivier gelegen Hotel Refugio Bartola. Het hotel ligt tegen het natuurreservaat Bartola aan dat op haar beurt weer grenst aan het Indio Maïz reservaat. Beide reservaten worden gescheiden door de Bartola rivier, op wiens oevers een indrukwekkende flora en fauna te zien zijn. Het hotel gebruikt voornamelijk zonne-energie, heeft ruime kamers, een restaurant en een onderzoekscentrum.

  Overnachting in

  Rio San Juan

  Dag 9

  Vandaag gaan we naar het natuurreservaat Indio Maïz, een van de grootste en mooiste reservaten van Nicaragua. Het reservaat herbergt jaguars, tapirs, luiaards, verschillende apensoorten, iguana´s en talloze vogels waaronder toekans, ara´s en groene papegaaien. In het water huizen o.a. otters, krokodillen en de Sabalo Real, een reuzenvis die uit het water kan springen. We ontdekken het regenwoud met een mooie jungletocht en dineren en overnachten weer in Hotel Refugia Bartola.

  Overnachting in

  Rio San Juan

  Dag 10

  Na het ontbijt vaart de boot op een stukje van de rivier Bartola of Sabalos. We speuren de oevers af naar kapucijnapen, luiaards, toekans, ara's en wellicht de in het oog springende 'Jezus Christus Hagedis´. Na deze 'bootsafari' komen we aan bij Las Tabillas, de grensovergang van Nicaragua en Costa Rica. We worden met de bus opgewacht voor de transfer naar La Fortuna, gelegen aan de voet van de imposante vulkaan Arenal.

  Overnachting in

  La Fortuna

  Dag 11

  Vandaag een vrije dag. Voor de actievelingen bieden wij natuurlijk een mooie wandeling aan naar de Cerro Chato, ook wel de mini-Arenal genoemd. Men verwacht dat deze berg de vulkanische activiteiten zal overnemen van zijn grote broer, de Arenal. Vanaf de Arenal Observatory Lodge vangt de wandeling van ongeveer 7 uur aan. De wandeling voert je door subtropisch regenwoud in 3 uur naar een kratermeer bovenop de Cerro Chato. Hier kan heerlijk worden gezwommen. De wandeling naar Cerro Chato is een niveau 2 wandeling, maar de eventuele regen - het is tenslotte regenwoud - kan het pad glibberig maken. Het spreekt voor zich dat dit het niveau van de wandeling verzwaard. Na de afdaling in 3 uur kom je weer bij de bus uit die je terugrijdt naar het hotel. Onderweg heb je de kans om nog de witte buizerd, de regenboogtoekan en de aracari te zien.

  Voor degenen die het rustig aan willen doen kan er naar het toeristische en levendige dorpje La Fortuna worden gewandeld. Natuurlijk kan je ook heerlijk uitrusten bij de lodge en genieten van luiaards, gifkikkers, uilen en kroonbasilisken die allemaal in de tuin van de lodge voorkomen. Je kunt ook een wandeling maken in het Mistico Arenal Hanging Bridges Park. Hier komen verschillende ecosystemen bij elkaar waardoor een rijk overgangsgebied ontstaat met een hoge mate van biodiversiteit. Met een wandeling over 15 bruggen, waarvan 6 hangende, maak je een wandeling van ruim 3 km door de kroonlaag van dit subtropisch regenwoud met veel epifyten, vogels, zoogdieren, vlinders en nog veel meer. Een optioneel bezoek aan de warmwaterbaden van Eco Termales zal een aangename verkwikking zijn voor lichaam en geest.

  Overnachting in

  La Fortuna

  Dag 12

  Vandaag rijden we langs ananasvelden en palmhartplantages in ca. 2,5 uur naar Puerto Viejo de Sarapiqui waar de de komende twee nachten onze intrek nemen in de Sarapiqui Rainforest Lodge. Voor de lunch maken we een korte wandeling (2,1 km) in Tirimbina Reservaat dat naast onze lodge ligt. 's Middags verkennen we op ons gemak weer het laaglandregenwoud Tirimbina over (self-guided) trails, we wandelen ca. 6 km waarbij we ca. 140 meter dalen en stijgen.

  Overnachting in

  Puerto Viejo de Sarapiqui - Sarapiqui Rainforest Lodge

  Dag 13

  Op een half uur rijden vanaf de lodge ligt het OTS La Selva, een wetenschappelijk biologisch station dat sinds 1953 actief is in een van de eerste regio's in Costa Rica die tot beschermd gebied werden verklaard. Het gebied, ter grootte van ruim 1600 hectare, bestaat uit subtropisch regenwoud waarvan een groot deel primair regenwoud. Aan de zuidzijde grenst La Selva aan het Braulio Carrillo National Park en aan de noordzijde bijna aan de Caribische kust tot aan 35 meter boven zeeniveau. Via een hangbrug wandelen we het La Selva reservaat in onder begeleiding van een lokale gids. We bewandelen een gedeelte van de in totaal 50 km aan wandelpaden die zijn aangelegd. Tijdens de ca. 3 uur durende wandeling (incl. pauzes) komen we meer te weet over de enorme biodiversiteit die dit gebied kenmerkt. Wist je dat er alleen al ongeveer 500 soorten mieren voorkomen en 5 van de 6 roofkatten van Costa Rica! Kijk verder uit naar rustende rivierschildpadden op boomstammen, kroonbasilisken en de vele migrerende en standplaatsvogels. Er zijn ruim 400 vogelsoorten geteld, bijna de helft van het totaal aantal vogelsoorten in geheel Costa Rica. Omdat OTS La Selva over goede faciliteiten beschikt voor haar natuurstudies, wordt het door gerenommeerde biologen jaarlijks bezocht om kennis te delen en meer te weet te komen over deze kwetsbare omgeving die men niet alleen bestudeert maar ook beschermt en waarover men publiceert. Naar schatting zijn er ruim 1600 (!) wetenschappelijke artikelen, scripties en boeken gepubliceerd.

  De middag is ter vrije besteding om te ontspannen. Koel lekker af in het zwembad van de lodge of maak een optionele cacao- of ananastour. Ook kun je een relaxte boottocht maken op zoek naar brulapen, leguanen, luiaards, slangenhalsvogels, kroonbasilisken en kaaimannen.

  Overnachting in

  Puerto Viejo de Sarapiqui - Sarapiqui Rainforest Lodge

  Dag 14

  Na het ontbijt rijden we in ongeveer drie uur via San José naar de Savegre-vallei. Met een kleine omweg kunnen we onderweg stoppen bij de basiliek Onze Lieve Vrouwe der Engelen, een kerk die elk jaar op 2 augustus het bedevaartsoord is van Centraal-Amerika. De rit voert ons verder over een smalle, deels verharde weg langs de rivier de Savegre opqweg naar de lodge waar we de komende twee nachten verblijven in de fraaie Savegre Mountain Lodge.

  In de middag maken we een wandeling in het nevelwoud langs een mooie kronkelende rivier vol met zalmforel naar twee watervallen (ongeveer 6 km). In dit nevelwoud, dat aan de voeten ligt van het grootse Talamanca gebergte, komen natuurliefhebbers en rustzoekers volledig aan hun trekken. Naast tanagers, kolibri's, vliegenvangers en nog vele andere vogelsoorten, is dit tevens het biotoop van de quetzal, de nationale vogel van Guatemala. Deze kleurrijke vogel eet voornamelijk van de vruchten van de aguacatillo, een wilde avocado-boomsoort, die in deze vallei voorkomt. Daarnaast bestaat zijn dieet uit bramen, hagedisjes en de vruchten van de guayabillo.

  Overnachting in

  Savegre-vallei - Savegre Hotel Natural Reserve & Spa

  Dag 15

  Vandaag kan er worden gewandeld in de omgeving. In de bergen heerst een heerlijk (gematigd) klimaat. Voor de ochtend staat een stevige wandeling op het programma waarbij we klimmen en dalen. We hebben de mogelijkheid om de wandeling in te korten omdat het meerdere lussen zijn. Mochten we de complete wandeling uitvoeren dan bedraagt deze ca. 5 uur (incl. pauzes), 11,7 km lengte waarbij er ca. 525 meter wordt gedaald en gestegen. De wandeling voert ons aan door de prachtige Savegre vallei waarbij we vaak kolibri´s, tangara's, spechten, gekleurde vliegenvangers en nog veel meer vogelsoorten kunnen waarnemen. 

  In de middag keren we weer terug bij de lodge waarbij je onder het genot van een kopje koffie zo'n 15 verschillende soorten kolibri´s kunt observeren en fotograferen. Voor de actievelingen die in de namiddag nog een wandeling willen maken, kunnen we naar 2 watervallen wandelen. In het begin een gemakkelijke wandeling. Na de eerste wandeling wordt het pad technischer en komt er klauterwerk bij kijken. Totale lengte 4,6 km, ruim 1,5 uur.

  Overnachting in

  Savegre-vallei - Savegre Hotel Natural Reserve & Spa

  Dag 16

  We verlaten het nevelwoud en dalen in ca. drie uur langzaam af naar de warme Pacifische kust van Costa Rica. Hier verblijven we in of net buiten het dorpje Dominical, een fijne plek voor ontspanning. Hier komt de rivier Baru, waar aan de oever vaak mooie vogels te spotten zijn, uit in de Grote Oceaan.

  Overnachting in

  Nabij Dominical

  Dag 17

  In de ochtend rijden we een kort stukje naar het Baru National Wildlife Refuge, een gebied ter grootte van 330 hectares waar tropisch regenwoud wordt beschermd, mangroven en wetlands. Vanwege deze verschillende ecosystemen is de biodiversiteit hoog. Al wandelend over de 8 km goed gemarkeerde wandelpaden kunnen we veel vogels (o.a. toekans) en andere dieren observeren zoals leguanen, neusberen, luiaards en apen.

  De middag is ter vrije besteding. Vanaf het hotel wandel je 1 kilometer naar het strand van Dominical. Ook de veranda van je cabaña is een heerlijke plek om te ontspannen. Tijdens een kleine wandeling door de tuin kun je ook toekans observeren die zich hier vaak ophouden. Het zwembad nodigt natuurlijk uit voor afkoeling en ontspanning.

  Overnachting in

  Nabij Dominical

  Dag 18

  Via de prachtige kustroute rijden we westwaarts richting het Manuel Antonio National Park. Een bezoek aan dit park is geen onderdeel van de reis, maar mocht hiervoor belangstelling zijn dan bezoeken we dit park alsnog (entree niet inbegrepen). Het uiteindelijk reisdoel van vandaag is San José waar we weer overnachten in hetzelfde middenklasse hotel als bij aankomst. De laatste avondmaaltijd tijdens deze reis wordt meestal gezellig met elkaar doorgebracht.

  Overnachting in

  San José

  Dag 19-20

  Met een vroege transfer rijden we naar de luchthaven Aeropuerto Juan Santamaría, even buiten San José, voor de terugvlucht naar Nederland/België. Aankomst de volgende dag.

  NB Programma

  Groep vertrek 21 juli 201 

  Op dag 12 en 13 verblijven we in de lodge Ara Ambigua, een kleinschalig familiehotel dat zeer duurzaam wordt gerund. Alle kamers beschikken over een airco, privé badkamer (douche/WC), mini-safe en een eigen terras. Het restaurant La Casona staat bekend om haar mix van nationale- en internationale gerechten. OTS La Selva ligt op slecht 10 minuten rijden vanaf Ara Ambigua

   Groep vertrek 9 november 2021

  • Op dag 2 en 3 verblijven we in Hotel Hacienda Guachipelín dat grenst aan het nationale park Rincón de la Vieja. Het 1400 hectare (!) grootte landgoed bestaat uit droog tropisch bos dat wordt herbebost met bomen die hier voorkomen. De drie rivieren door het landgoed geven zijn de bron van watervallen, hot springs en de basis voor allerlei outdoor activiteiten. Paarden, koeien, varkens, kippen en kalkoenen, ze hebben het allemaal. Deel van de ingrediënten voor de maaltijden komen uit de moestuin (groenten en kruiden) en fruitbomen. Men zet zich enorm in de haciënda zo duurzaam en eco-vriendelijk mogelijk te runnen.
  • De volgorde van ons bezoek aan Dominical (dag 16 en 17) en de Savegre vallei (dag 14 en 15) wordt omgedraaid.

  Blader door het programma

  Reisdetail

  Over de accommodaties

  Met deze reis verblijven we in middenklasse hotels en lodges. In alle accommodaties is elektriciteit aanwezig. Let wel: de netspanning in Costa Rica en Nicaragua is 110 V en er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde Amerikaanse stekkers met platte pennen.

  Inbegrepen

  • Heen- en terugreis plus aansluitende transfer (optioneel)
  • Alle overnachtingen
  • Alle ontbijten
  • Verblijf nabij Bartolo Reservaat o.b.v. half pension (dag 8) en vol pension (dag 9)
  • Verblijf Savegre-vallei o.b.v. half pension (dag 14 en 15)
  • Alle overige transfers volgens programma met eigen bus (met airco)
  • Transfers met veerboot op Isla Ometepe
  • Diensten chauffeurs
  • Alle wandelingen volgens programma
  • Entrees nationale parken/reservaten (ter waarde van ca. US$ 110 pp)
  • Lokale Engelssprekende reisleider

  Niet inbegrepen

  • Overige maaltijden en drankjes
  • Entrees nationale parken voor zover niet inclusief 
  • Optionele excursies
  • Eventuele inentingen
  • Verzekeringen
  • Persoonlijke uitgaven

  Reisinformatie

  Alle benodigde reisinformatie ontvang je ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

  Over de activiteiten

  Deze reis is gekwalificeerd als niveau 3, op de schaal van 1 - 5. Het is en blijft een gemiddelde, er zijn ook beslist wandelingen bij die eerder als niveau 2 kunnen worden gekwalificeerd. Tijdens de dagtochten loop je gemiddeld 2 tot 4 uur. Voor de dagtochten is een goede conditie en wandelervaring vereist. Je loopt in het algemeen over redelijke paden waarbij het altijd opletten is op boomwortels en losse stenen. Door regenval kunnen de paden verslechteren. In zijn algemeenheid geldt dat de warmte, luchtvochtigheid en regen verzwarende factoren zijn tijdens de wandelingen. Voor iedereen met een gemiddeld goede conditie is deze wandelreis goed te doen. Wij benadrukken dat het wandelen bij deze reis ons brengt in mooie uitbundige natuurgebieden waar we absoluut de tijd nemen om van de flora en fauna te genieten. 

  Geschikt voor kinderen

  Deze reis is geschikt voor deelnemers met een minimale leeftijd van 18 jaar.

  Praktische informatie

  Waar ontmoet ik de groep

  Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van San José of in het hotel in San José. De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld. Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

  Vluchtinformatie

  Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met de KLM / Air France (rechtstreeks of met overstap in Panama City of Parijs) naar San José v.v.

   

  Vluchtschema  KLM/ Air France - reis met vertrek op 20 juli 2022

  KL757 Amsterdam - Panama City  vertrek 12.55 aankomst 16.45  uur

  KL3026   Panama City  - San Jose vertrek 18.40 aankomst 18.47 uur 

  AF 431  San Jose - Parijs Charles de Gaulle  vertrek 19.15 aankomst 14.00 uur *

  AF 1140  Parijs Charles de Gaulle  - Amsterdam vertrek 16.40 aankomst 17.55  uur*

   

  Vluchtschema Air France - reis met vertrek op 8 november 2022

  AF 1241 Amsterdam - Parijs Charles de Gaulle  vertrek 09.30 aankomst 10.55  uur

  AF 430   Parijs Charles de Gaulle   - San Jose vertrek 13.10 aankomst 17.40 uur 

  AF 431  San Jose - Parijs Charles de Gaulle  vertrek 19.55 aankomst 13.10 uur *

  AF 1140  Charles de Gaulle  - Amsterdam vertrek 16.55 aankomst 18.20  uur

   * aankomst de volgende dag

  Vluchtschema's bieden een indicatie en kunnen nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

   

  Costa Rica wordt in het noorden doorsneden door een vulkaanketen en in het zuiden door de Cordillera de Talamanca. Hier ligt de hoogste top van het land, de 3819 meter hoge Cirripó. Het land kent door deze hoogteverschillen een grote variatie in klimaatzones:
  •  Tierra caliente: de hete droge tropen aan de noordwestkust en de vochtige warme tropen van het regenwoud aan de oostkust
  •  Tierra templada: het aangename klimaat van de koffiezone in de Centrale Vallei (1200 m) en de koele nevelwouden (2000-2700 m)
  •  Tierra fria: koude berggraslanden of páramos boven de 2800 m.

  San José heeft een aangenaam lenteklimaat van circa 25 °C overdag en zwoele nachten. In het gebied rond de Cerro de la Muerte kan het overdag fris zijn en ligt de temperatuur ‘s nachts rond het vriespunt. Voor de vulkanen geldt eveneens dat het overdag fris kan zijn, zeker als het mistig is. In Santa Rosa, Corcovado, Tortuguero en Gandoca-Manzanillo is het overdag zo’n 30 °C en ‘s nachts 25 °C. In het regenwoud aan de Caribische kust heerst het hele jaar een vochtig klimaat. In Santa Rosa is het daarentegen zeer droog.
  De natste maanden van het jaar zijn juni t/m september, de droogste maanden december t/m april. In de droge tijd kan het echter hard regenen en in de natte tijd zal ook zeker de zon schijnen. Regen valt bijna altijd in stevige stortbuien. Het verschil tussen de droge en de natte tijd is dat deze buien in de natte tijd wat langer duren. De ervaring heeft geleerd dat zowel de natte als de droge periode hun eigen charme hebben. Reizen is in Costa Rica is dus het hele jaar mogelijk.

  SNP en haar lokale partner

  Onze partner heeft van het Toeristisch Instituut Costa Rica (ICT) als een van de eerste bedrijven in Costa Rica in januari 2020 het certificaat ontvangen Elite level of Tourism Sustainability Certification. Het is de hoogste ranking en tevens erkenning die men heeft gekregen voor hun inspanningen de bedrijfsprocessen continu te verduurzamen ten voordele van lokale gemeenschappen en toeristische bestemmingen. Sinds 2017 heeft onze partner in haar kantoor het energieverbruik met 41% verminderd en het watergebruik met 38%. In 2018 en 2019 heeft men 3143 uren besteed aan interne- en externe trainingen. Met hun programma ‘Ecolina Educational Program’ heft men 290 ondernemers en gemeenschapsleiders getraind in meerdere steden in Costa Rica. Voor de samenstelling van de SNP-reizen worden zoveel mogelijk kleinschalige accommodaties met Costaricaanse eigenaars geselecteerd. Tweemaandelijks worden er trainingssessies georganiseerd voor lokale hotels op het gebied van duurzaamheid. Er wordt zoveel mogelijk samengewerkt met partners die óók gecertificeerd zijn. In het programma ‘Ecolina Educational Program’ worden trainingen aangeboden aan mensen die woonachtig zijn in afgelegen toeristische gemeenschappen om deze te bekwamen in disciplines als klanttevredenheid, kwaliteit, basis-boekhouding, sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Met de roadshow 'Caravana Tica draagt men de boodschap uit van duurzaamheid door het hele land.

  CO2 compensatie

  Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Costa Rica ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

  Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

  De munteenheid in Costa Rica is de Colon (CRC) en in Nicaragua de Córdoba (NIO). Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com of www.xe.com. Tijdens deze reis door Costa Rica en Nicargua zijn veel zaken inbegrepen in de reissom. Ter plaatse dien je rekening te houden met bijkomende kosten zoals maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes, entreegelden voor enkele optionele excursies, beklimming van de vulkaan Maderas (dag 5, US$ 30 pp), souvenirs, persoonlijke uitgaven en fooien. Bij de kosten voor optionele excursies kun je denken aan een wandeling bij Mistico Park hangbruggen (US$ 25 pp), canopy tour en raft tour Sarapiqui (US$ 50 pp). Qua zakgeld, reken op een bedrag van minimaal € 600,- Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn. Het prijspeil in Costa Rica is vergelijkbaar met die in Nederland, Nicaragua is een stuk goedkoper.

  Wij adviseren je zakgeld mee te nemen in de vorm van een pinpas, een creditcard en een paar kleine coupures cash US$. Bij de bank BAC San José is het mogelijk om met zowel Visa, Mastercard en Cirrus te pinnen. Je kan zowel US$ als Colones pinnen. Deze banken vind je in de plaatsen San José, Liberia en La Fortuna. Ook kan je geld pinnen bij de HSBC bank. Bij de banken Banco Nacional en Banco de Costa Rica kan je alleen maar Colones pinnen. Het gebruik van traveller cheques raden wij af. Bellen met je mobiele telefoon kost ongeveer € 2,25 per minuut (afhankelijk van je telecomprovider). Gebeld worden kost ca. € 1 per minuut. Met de meest gangbare telecomproviders heb je een bereik van 80-90% in het land. In beide landen zijn veel plekken waar je gratis WiFi aantreft. 

  Je kan met kleine coupures US$ makkelijk betalen in Costa Rica. Het wisselgeld krijg je terug in de lokale valuta, de Colon. Er kan hier en daar (beslist niet overal!) gepind worden in Colones of in US$. Omdat je vaak grotere US$ biljetten verkrijgt, is het handig om wat kleinere US$ coupures vanuit Nederland/België mee te nemen. Met een creditcard (Visa of Mastercard) kan je op veel plaatsen ook terecht. Als back-up kan dit een handig betaalmiddel zijn naast je pinpas.

   

  Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan je reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Als goede training kan je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is belangrijk dat je schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

  Neem het volgende mee op reis:

  • Dagrugzak (20 liter)
  • Goede wandelschoenen
  • Lichte wandelschoenen
  • Luchtige kleding
  • Regenkleding
  • Warme kleding
  • Zonnehoed of pet
  • GELDIG paspoort
  • Kopieën van reisdocumenten
  • Zonnebrandolie
  • Zonnebril
  • Anti-insectenmiddel
  • Zaklamp
  • Eventueel zakmes
  • Drinkflessen
  • Lippencrème met UV-filter

  Je hebt voor het laagland/regenwoud/bladverliezend bos zomerkleding nodig, bijvoorbeeld dunne lange en korte broeken, zwemkleding, een regencape, een sweater en T-shirts met lange en korte mouwen. Houd er rekening mee dat nieuwe, lichtgekleurde kleding in het regenwoud vaak vlekken oploopt die er niet meer uit te krijgen zijn. Het is aan te raden om een paar lichte gympen/sandalen/slippers mee te nemen als schoenen voor ‘s avonds. Voor de hoger gelegen gebieden raden we je aan om het volgende mee te nemen: een warme trui, een warme broek, regenkleding en bergwandelschoenen voor overdag (type B).

  Wij adviseren je de check-in bagage mee te nemen in een zachte koffer/grote weekendtas of rugzak. Neem wel een regenbeschermhoes (of iets dergelijks) mee waardoor je bagage droog blijft mocht het regenen.  Naast de grote bagage is het aan te raden een dagrugzak mee te nemen. Het is geen vereiste om een klamboe mee te nemen. De accommodaties zijn meestal voorzien van horren, maar je dient je te realiseren dat de meeste muggenbeten buiten worden opgelopen. Het nemen van goede voorzorgsmaatregelen is aan te raden. Mocht je wel een klamboe meenemen, dan geeft dat wellicht een extra zekerheid voor een onbezorgde nachtrust.

   

  Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

  Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

  Digitaal Corona Certificaat (DCC) / Green Pass*
  Veel reisbestemmingen vragen om een geldige QR-code (Digitaal Corona Certificaat of green pass) voor bezoek van horeca en gebruik van OV. Tijdens onze groepsreizen is het niet mogelijk je gedurende de reis te laten testen als je geen geldige QR-code hebt. Dit heeft als consequentie dat de reis voor ons onuitvoerbaar is voor iedereen die niet in het bezit is van een geldige QR-code.
  * 'Green Pass' is de benaming voor het digitale coronacertificaat in o.a. Italië.

  Let op! Indien je via de Verenigde Staten naar Costa Rica vliegt, moet je een ESTA-formulier invullen. Bij het invullen hiervan dien je goed te letten op het correct invullen van een o (letter 'o') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt namelijk de letter "O" niet voor. Het is mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer "0" (nul) bevat. Het is om die reden belangrijk dat je nooit de letter “O” invult maar alleen het cijfer “0” nul. De ervaring leert ons dat als men bij het paspoortnummer per abuis de letter O invult in plaats van het cijfer 0, je wel een bevestiging van ESTA krijgt, maar toch op de vlucht geweigerd wordt.

  De reisleiding is in handen van een ervaren lokale Engelssprekende reisleider, die je het karakteristieke van Costa Rica en Nicaragua laat zien en je veilig door beide landen gidst. Deze reisbegeleiders kennen het land op hun duimpje, ze zijn professioneel en gepassioneerd. Meestal zijn ze ook woonachtig in Costa Rica/Niacargua. Het voordeel van lokale gidsen is dat ze de taal van het land spreken en veel kunnen vertellen over de cultuur en tradities van hun land. Zij geven je advies bij het kiezen en boeken van optionele excursies. Daarnaast draagt de reisleiding er zorg voor dat alles organisatorisch goed verloopt. 

   Voor een bezoek aan Costa Rica moet je een paspoort hebben dat bij binnenkomst nog minstens 6 maanden geldig is. 

  Als toerist kunt je het beste altijd een kopie van uw paspoort bij je dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt. 

  N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer  je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

  Naar Costa Rica via de Verenigde Staten
  Als je naar/vanuit Costa Rica via de Verenigde Staten vliegt, moet je in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), je paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage Lees verder...

  Medisch paspoort
  Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

  Voor een verblijf in Costa Rica van minder dan 90 dagen heb je geen visum nodig. Je moet beschikken over een reserveringsbevestiging van je eerste accommodatie en een vliegticket voor de terug- of doorreis. Je paspoort moet bovendien minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over voldoende financiële middelen t.b.v. je verblijf.

  N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

  Vliegen via de Verenigde Staten 
  Indien je een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar je eindbestemming, dan moet je minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kun je online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits je reis niet langer duurt dan 90 dagen en je staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heb je geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt je vinden op de website van SNP, klik hier. Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier.

  Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat je maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

  Gezondheidszorg
  Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

  Medicijnen
  Gebruikt je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf,  in duidelijk gemerkte verpakkingen.
  Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

  Hygiëne
  Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat je eet en drinkt. In de meeste plaatselijke restaurants kun je met een gerust hart eten, maar wees voorzichtig met het eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

  EHBO
  Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

  Praktisch

  • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
  • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen. Droge lucht vermindert het draagcomfort.
  • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
  Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
  Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

  Verplicht
  Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Costa Rica binnenkomt, is de Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Costa Rica zelf komt geen Gelekoorts voor.

  Malaria middelen aanbevolen 
  In Costa Rica komt het hele jaar in enkele delen van het land Malaria voor, zoals in de provincies Matina en Talamanca. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medische advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

  Dengue (Knokkelkoorts)
  Dengue (Knokkelkoorts) komt vooral tijdens het regenseizoen voor. Om besmetting te voorkomen, dien je je goed te beschermen tegen muggenbeten.

  Zikavirus (& dengue en chikungunya)
  Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoorts- of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

  Algemeen en persoonlijk advies inentingen
  Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door jehuisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

  Vaccinaties halen tijdrovend?
  Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het je uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij je thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

  De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij je thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
  Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

  Algemeen
  Costa Rica staat bekend als een van de veiligste, vriendelijkste en rustigste landen van Latijns Amerika. Op het gebied van politiek en bevolking is dat zeker nog altijd het geval, op het gebied van criminaliteit begint dat imago echter te veranderen. Het gaat daarbij over het algemeen om kleine delicten zonder geweld zoals diefstal. In de ogen van veel Costaricanen is de toerist een rijke westerling met een dure tas, dure schoenen, een duur horloge, een onbetaalbare camera en misschien wel een dure zonnebril. Het enige wat daar tegen te doen is, is er niet mee te koop lopen. Enkele tips:

  • Laat sieraden en dure horloges zoveel mogelijk thuis.
  • Stop camera’s in een tas;
  • Ga niet met een overvolle portemonnee een kopje koffie afrekenen. Grote geldbedragen, belangrijke papieren etc. kunnen in bijna elk hotel in bewaring worden gegeven. Sommige hotels hebben privé-kluisjes te huur (iedere buitenlander moet overigens wel altijd een paspoort bij zich dragen).
  • Tassen, jassen of camera’s niet om de rugleuning van een stoel, zelfs niet in ’goede’ hotels of restaurants waar alleen maar buitenlanders komen. Op de grond tussen je voeten of om een stoelpoot is veiliger.
  • Een rugzak is diefstalgevoelig, op drukke pleinen of straten en in de bus is een ’buikzak’ beter te overzien.
  • Laat nooit waardevolle spullen achter in een huurauto. Alleen toeristen kunnen zich de luxe van een huurauto veroorloven en ze zijn duidelijk herkenbaar aan het nummerbord.
  • Maak kopieën van belangrijke papieren (paspoort, visum, rijbewijs etc.) en bewaar die apart van de originelen.

  Kijk ook de website van het www.minbuza.nl voor hun visie op en informatie over de actuele situatie.

  Stormseizoen
  Van juni tot in oktober kunnen tropische wervelstormen over Costa Rica trekken. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov van de Amerikaanse overheid.

  Bekijk wat deze reis kost

  Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

  Hanging bridges, wandelen door de kroonlaag nabij La Fortuna

  Costa Rica - Wandelreis

  Wandelen door het ’Natuurlijke Paradijs’

  Wandelvakantie langs hotels & lodges

  Zwaarte
  Comfort
  Wandelen
  Groepsreis

  Welke variant kies je?

  Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

  Reisgezelschap & Accommodaties

  Wanneer wil je vertrekken?

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

  ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

  Wanneer wil je vertrekken?

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

  Start datum
  Aantal dagen
  Beschikbaarheid
  Prijs p.p.
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
  Kirsten de Baar

  Kunnen we je helpen?

  Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

  SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 966 klanten