Costa Rica - Wandelreis, 20 dagen Wandelen door het ’Natuurlijke Paradijs’

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels & lodges

Verken te voet de mooiste nationale parken en reservaten van Costa Rica. Maak schitterende dagwandelingen door dampende  nevel- en regenwouden. We wandelen door vulkanisch actief gebied met stinkende fumarolen, borrelende modderpoelen en opstijgend waterdampen. Watervallen genoeg, zoals de helderblauwe waterval La Cangreja en de 'catarata La Fortuna'  met zijn 70 meter de hoogste waterval van Costa Rica. Via hangbruggen door kroonlagen word je gewaar van een heel andere leefwereld. Vanuit de boot op de Tárcoles rivier of wandelend langs de turkoois gekleurde Rio Celeste geniet je van het uitbundige natuurschoon in Costa Rica. Vanuit kleinschalige en duurzaam gerunde lodges verken je op een actieve manier de ongekende rijkdom aan flora en fauna.

Uniek aan deze reis

 • Wandelen nabij imposante vulkanen Tenorio, Arenal en Rincón de la Vieja
 • Uitbundige nevelwouden Monteverde en Santa Elena
 • Wandeling 'El Burrito' langs watervallen en transitiezone Arenal
 • Zeldzame geelvleugelara's in Carara NP
 • Ervaren lokale Engelssprekende reisleider
 • Vanaf 6 deelnemers garant vertrek
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Costa Rica -

Met deze afwisselende wandelreis krijg je een prachtig beeld te zien van de diversiteit van het Midden-Amerikaanse land Costa Rica. Hoe groot is het contrast tussen de hoofdstad San José, de start- en finishplaats van deze wandelreis, en het nabij gelegen Carara National Park. Vanwege de ligging tussen de Cordillera Central en de Pacifische Oceaan laten de vele dieren zich in dit transitiepark makkelijker waarnemen dan in het dichte tropische regenwoud. Ons bezoek aan dit park vormt een mooi begin aan de vele nationale parken en reservaten die we via trails van verschillende lengte en moeilijkheidsgraad gaan verkennen. In het Tenorio National Park genieten we van prachtige uiitzichten op de actieve vulkaan. Bij helder weer heb je zicht op zowel de Caribische Zee als de Pacifische Oceaan. In de Cordillera Guanacaste ligt ook de slapende vulkaan Rincón de la Vieja, waar we een pittige wandeling maken naar Laguna Azul.

De ontstaansgeschiedenis van het Monteverde Reservaat is bijzonder. Het is één van 's werelds meest succesvolle privé initiatieven om nevelwoud te beschermen tegen boomkap voor landbouw. Bescheiden begonnen met amper 6 km² beslaat het natuurgebied inmiddsels een oppervlakte van 140 km². Zowel in het Monteverde als het aangrenzende Santa Elena Reservaat verkennen we de uitbundige natuurpracht van het nevelwoud. Vanuit ons verblijf bij La Fortuna verkennen we de gelijknamige waterval, Costa Rica's hoogste en bekendste. We maken een mooie wandeling langs andere watervallen door het Arenal-gebied. Onderweg naar de Pacifische kust, verkennen we het subtropisch laaglandregewoud in het Tirimbina Reservaat en vervolgens bezoeken we onder begeleiding van een lokale gids het Selva OTS Biologische Station. Via San José rijden we naar het nevelwoud van de Savegre vallei aan de voeten van het grootse Talamanca gebergte. We wandelen door páramo-vegetatie in het Los Quetzales National Park. In de lagere gedeeltes van het park is de kans groot dat we aan de hand van de ongeëvenaarde zang de oogverblindende quetzal weten te signaleren. 

Deze wandelreis voor natuurliefhebbers sluiten we af aan de Pacifisch Oceaan. Kom tot rust in je hangmat, maak korte natuurwandelingetjes of bezoek het Corcovado Nationaal Park, hét grootste wildernisgebied van Costa Rica! Het belooft een enerverende wandelreis te worden waarbij je kennis maakt met de vele ecosystemen die Costa Rica rijk is. Met fantastische vergezichten van landschappen, tezamen met de vriendelijkheid van de Tico's, zal deze reis je lang blijven heugen.

 

Dag 1

Indien je met de door SNP aangeboden vlucht bij deze reis arriveert op de luchthaven van San José in Costa Rica, word je verwelkomd door de lokale reisleider en de chauffeur. Nadat iedereen zijn bagage heeft, vindt de transfer plaats naar een goed middenklasse hotel in het centrum van San José.

Overnachting in

San José

Dag 2

Na een korte stadswandeling in San José stappen we onze eigen bus in. We rijden in ca. drie uur richtng het Carara National Park waarbij we de komende twee nachten verblijven in de Cerro Lodge. We bouwen de wandelreis rustig op gezien de lange vlucht naar San José, het tijdsverschil en uiteraard het verschil in klimaat. In de middag maken we een korte wandeling op het terrein van de lodge waarbij we kans hebben geelvleugelara’s en andere papegaaisoorten te zien overvliegen. Aan het gekrijs zijn ze van verre al te horen. 

Overnachting in

nabij Carara National Park

Dag 3

Het Carara National Park beschermt een relatief klein stuk tropisch regenwoud langs de Rio Grande en Rio Tárcoles. Naast Corcovado is dit het enige gebied in Costa Rica waar de sterk bedreigde geelvleugelara’s voorkomen. We maken een ochtendwandeling langs zeldzame woudreuzen, bromelia’s en orchideeën. Het park kent een grote diversiteit aan diersoorten (Amerikaanse krokodillen, reuzenmiereters, ocelotten, spinapen en giftige pijlkikkers). ’s Middags varen we over de Tárcoles rivier deels door mangroven. Vanaf de boot heb je het beste zicht om spitsnuitkrokodillen te zien evenals landleguanen, basilisken en nestplaatsen van ara's. 

Overnachting in

nabij Carara National Park

Dag 4

We rijden vandaag naar het noordwesten richting de Cordillera de Guanacaste. Op de provinciegrens van Alajuela en Guanacaste ligt het Tenorio National Park dat haar naam ontleent aan de vulkaan Tenorio (1916 m). Nadat we onze intrek hebben genomen in de lodge voor de komende twee nachten, maken we in de middag een wandeling door het platteland richting het dorp Bijagua de Upala. Het gebied bestaat uit een overgangsbos naar nevelwoud waardoor mist een veelvoorkomend verschijnsel is. De omgeving van de Tenorio vulkaan is het habitat van vele vogelsoorten, verrekijker mee dus! De laatste paar kilometer brengt de bus ons veilig over een drukke hoofdweg naar de lodge.

Wandeling: 6,5 km

Overnachting in

nabij Tenorio National Park

Dag 5

Vandaag verkennen we het in 1995 opgerichte nationale park Tenorio. De wandeling vangt aan over een goed aangelegd pad. We dalen (240 meter) met trappen af naar een platform met uitzicht op een waterval. We volgen de Rio Azul totdat het pad doodloopt  daar waar de rivier turquoise kleurt. Deze bijzondere kleur wordt veroorzaakt door de vulkanische werking van de actieve vulkaan Tenorio waardoor mineralen als sulfaat en zwavel het water haar bijzondere kleur geeft. Het park bestaat uit verschillende ecosystemen, met elk zijn unieke flora en fauna. Illustere puma's en tapirs komen voor in dit park, de kans is natuurlijk groter om brulapen te zien, eekhoorntjes, bromelia's, palmbomen, varens en nog veel meer.

In de middag pakken we onze biezen en rijden we in een kleine twee uur naar het op 700 meter hoogte gelegen Rincón de la Vieja. De komende drie nachten verblijven we in de Rincon de la Vieja Lodge.

Overnachting in

nabij Rincón de la Vieja NP

Dag 6

Na het ontbijt rijden we in ca. een uur met de bus naar het Santa Rosa National Park dat nagenoeg het gehele schiereiland Santa Rosa in beslag neemt. Het gebied geniet vanaf 1972 bescherming en is daarmee het oudste nationale park van Costa Rica. We maken een wandeling over een 4x4 pad, lunchpakket gaat mee. Je maakt kennis van de verschillende ecosystemen in dit park zoals droog tropisch bos en tropisch regenwoud. Aan de kust komen meer vloedbossen en mangroven voor. Tijdens onze wandeling bezoeken we twee mooie uitkijkpunten.

's Middags doen we het rustig aan en heb je alle tijd om van de mooie tuin van de lodge te genieten. Ook zou je optioneel een paardrijtocht kunnen maken in het gebied van de 'sabaneros', de cowboys die de zeboe-runderen bijeendrijven van enorme haciënda's. Naast tropische bossen bestaat de provincie Guanacaste voornamelijk uit savannegebied met grote veeteeltbedrijven waar de provincie Guanacaste haar rijkdom aan te danken heeft. Zeboe-runderen zoeken vaak de schaduw op van de kenmerkende Guanacaste-bomen. 's Middags heb je de mogelijkheid een canopytour te doen waarbij je over lengtes variërend van 150m tot 360 meter lenhgte boven de Colorado canyon zweeft.

Wandeling Santa Rosa NP: 14 km, 4 uur, 180 meters stijgen en dalen

Overnachting in

nabij Rincón de la Vieja NP

Dag 7

Na het ontbijt rijden we in een half uur naar de ingang van het nationale park Rincón de la Vieja dat haar naam ontleent van de slapende vullkaan Rincón de la Vieja (1896 m). In de tropische bossen in en rondom dit park komen veel diiersoorten voor. We maken een stevige wandeling van ca. 4,5 uur naar het Laguna Azul. Dit deel van de tocht voert ons door bergbossen waar de kans groot is om slingerapen te zien. Vervolgens wandelen we door een savanne-achtig landschap om te eindigen bij de schitterend helderblauwe waterval La Cangreja waarin we een verfrissend bad kunnen nemen. We stijgen en dalen ca. 440 meter, lengte 10,9 km.

Voor de liefhebbers maken we in de namiddag een wandeling van ca. 2,5 uur door een gebied dat bekend staat onder de naam 'Las Pailas'. Het is een vulkanisch actief gebied met stinkende fumarolen, borrelende modderpoelen en opstijgend waterdampen. We stijgen en dalen ca. 170 meter, lengte 4,8 km.

Overnachting in

nabij Rincon de la Vieja NP

Dag 8

In ca. drie uur rijden we deze ochtend naar de Cala Lodge, een kleinschalige lodge waarbij de Tico-eigenaren ons hartelijk welkom heten. Op het privé terrein van de lodge krijgen we al een eerste indruk van het nevelwoud op een korte trail van 800 meter. 's Middags verkennen we het Monteverde Ecological Sanctuary, een transitiebos tussen nevelwoud en droog tropisch woud met een overdaad aan fruitbomen, vogels en ander wildlife. 

 

Overnachting in

nabij Monteverde Reservaat

Dag 9

De ontstaansgeschiedenis van het Monteverde Reservaat is uniek te noemen. Een gebied van amper 6 km² werd door de lokale bewoners tot beschermd natuurgebied uitgeroepen. Het gebied vervult een belangrijke rol als drinkwatervoorziening en werd sterk bedreigd door houtkap voor de landbouw. Tegenwoordig is het reservaat uitgegroeid tot ca. 140 km². Het aangrenzende Santa Elena Reservaat is opgericht om de toeristendruk in Monteverde te verlagen en de natuur zo meer tijd te geven te regenereren.  

Onder begeleiding van een Engelssprekende gids maken we 's ochtends een wandeling door de nevelwouden in het Santa Elena Reservaat waarin we de kans hebben quetzals, klokvogels en meerdere kolibri soorten te observeren. 's Middags verkennen we de uitbundige natuurpracht in het nevelwoud van Monteverde, de enige plek ter wereld waar de wellicht uitgestorven 'sapo dorado' voorkwam, de gouden pad. We wandelen via meerdere lussen in het reservaat. Na de wandeling verkennen we nog een kolibri-tuin, waar je relatief makkelijk foto´s kunt maken van deze acrobatische vogeltjes.  

Wandeling: 's ochtends: 8 km, 3 uur  en 's middags 8 km, 3 uur

 

 

 

Overnachting in

nabij Monteverde Reservaat

Dag 10

In ca. vier uur rijden we linksom het stuwmeer Arenal op weg naar La Fortuna. We bezoeken deze middag het nationale park Arenal waarin we ongeveer 7,5 km wandelen naar o.a. een oude lavastroom uit 1992, de gevolgen en van een uitbarsting. Vervolgens wandelen we door overgangswoud met enkele indrukwekkende woudreuzen. In de namiddag kunnen we het dorp La Fortuna bezoeken. De komende twee dagen verblijven we in een hotel met tuin en zwembad en uitzicht op de vulkaan. In de tuin heb je kans pijlgifkikkers, groene leguanen en vele vogelsoorten aan te treffen. 

 

 

 

 

 


 

Overnachting in

La Fortuna

Dag 11

Vanaf La Fortuna rijden we in een kwartier naar het dorp El Burrito om hier een wandeling te maken naar twee watervallen waar je heerlijk in kunt zwemmen. De wandeling naar de eerste waterval bedraagt ca. anderhalf uur, daarna is het nog eens anderhalf uur wandelen door transitie regenwoud naar de tweede waterval. Vanaf hier is het nog een uur wandelen naar het eindpunt. Met de entree die je voor deze wandeling betaalt (inbegrepen in de reissom), beschermt de eigenaar van dit grondgebied vele hectares bos als ware het een nationaal park. We wandelen door glooiend gebied over slecht aangelegde paden, Hier en daar steken we kreekjes en beekjes over. Onderweg is de kans groot dat we veel vogels zien en ook hier en daar cassave (yuca) en koffiestruiken. De wandeling kan iets zwaarder worden als het heeft geregend.

In de middag heb je de tijd aan jezelf. De gids neemt je graag mee op een optionele wandeling in het Mistico Arenal Hanging Bridges Park. Hier komen verschillende ecosystemen bij elkaar waardoor een rijk overgangsgebied ontstaat met een hoge mate van biodiversiteit. Met een wandeling over 15 bruggen, waarvan er 6 hangen, maak je een wandeling van ruim 3 km door de kroonlaag van dit subtropisch woud met veel epifyten, vogels, zoogdieren, vlinders en nog veel meer. Een optioneel bezoek aan de warmwaterbaden van Eco Termales zal een aangename verkwikking zijn voor lichaam en geest. 

Overnachting in

La Fortuna

Dag 12

Vandaag rijden we langs ananasvelden en palmhartplantages in ca. 2,5 uur naar Puerto Viejo de Sarapiqui waar de de komende twee nachten onze intrek nemen in de Sarapiqui Rainforest Lodge. Voor de lunch maken we een korte wandeling (2,1 km) in Tirimbina Reservaat dat naast onze lodge ligt. 's Middags verkennen we op ons gemak weer het laaglandregenwoud Tirimbina over (self-guided) trails, we wandelen ca. 6 km waarbij we ca. 140 meter dalen en stijgen.

Overnachting in

Puerto Viejo de Sarapiqui - Sarapiqui Rainforest Lodge

Dag 13

Op een half uur rijden vanaf de lodge ligt het OTS La Selva, een wetenschappelijk biologisch station dat sinds 1953 actief is in een van de eerste regio's in Costa Rica die tot beschermd gebied werden verklaard. Het gebied, ter grootte van ruim 1600 hectare, bestaat uit subtropisch regenwoud waarvan een groot deel primair regenwoud. Aan de zuidzijde grenst La Selva aan het Braulio Carrillo NP en aan de noordzijde bijna aan de Caribische kust tot aan 35 meter boven zeeniveau. Via een hangbrug wandelen we het La Selva reservaat in onder begeleiding van een lokale gids. We bewandelen een gedeelte van de in totaal 50 km aan wandelpaden die zijn aangelegd. Tijdens de ca. 3 uur durende wandeling (incl. pauzes) komen we meer te weet over de enorme biodiversiteit die dit gebied kenmerkt. Wist je dat er alleen al ca. 500 soorten mieren voorkomen en 5 van de 6 roofkatten van Costa Rica! Kijk verder uit naar rustende rivierschildpadden op boomstammen, kroonbasilisken en de vele migrerende en standplaatsvogels. Er zijn ruim 400 vogelsoorten geteld, bijna de helft van het totaal aantal vogelsooorten in geheel Costa Rica. Omdat OTS La Selva over goede faciliteiten beschikt voor haar natuurstudies wordt het door gerenommeerde biologen jaarlijks bezocht om kennis te delen en meer te weet te komen over deze kwetsbare omgeving die men niet alleen bestudeert maar ook beschermt en waarover men publiceert. Naar schatting zijn er ruim 1600 (!) wetenschappelijke artikelen, scripties en boeken gepubliceerd.

De middag is ter vrije besteding om te ontspannen. Koel lekker af in het zwembad van de lodge. Voor diegene die actief willen blijven, er zijn leuke excursies in de omgeving te ondernemen zoals een cacao- of ananastour. 'Thrill-seekers' maken natuurlijk een rafttocht over de rivier Sarapiqui (klasse II en III) of een rustigere boottocht waarbij je op je gemak brulapen, leguanen, luiaards, slangenhalsvogels, kroonbasilisken en kaaimannen kunt waarnemen. Ook is het maken van een canopytour, waarmee je met een tokkelbaan gezekerd bent, een beleving.

Overnachting in

Puerto Viejo de Sarapiqui - Sarapiqui Rainforest Lodge

Dag 14

Na het ontbijt rijden we in ca. drie uur via San José naar de Savegre-vallei. Met een kleine omweg kunnen we onderweg stoppen bij de basiliek Onze Lieve Vrouwe der Engelen, een kerk die elk jaar op 2 augustus het bedevaartsoord is van Centraal-Amerika. De rit voert ons verder over een smalle, deels verharde weg langs de rivier de Savegre opqweg naar de lodge waar we de komende twee nachten verblijven in de fraaie Savegre Mountain Lodge.

In de middag maken we een wandeling in het nevelwoud langs een mooie kronkelende rivier vol met zalmforel naar twee watervallen (ca. 6 km). In dit nevelwoud, dat aan de voeten ligt van het grootse Talamanca gebergte, komen natuurliefhebbers en rustzoekers volledig aan hun trekken. Naast tanagers, kolibri's, vliegenvangers en nog vele andere vogelsoorten. is dit tevens het biotoop van de quetzal, de nationale vogel van Guatemala. De quetzal eet voornamelijk van de vruchten van de aguacatillo, een wilde avocado-boomsoort, die in deze vallei voorkomt. Daarnaast bestaat zijn dieet uit bramen, hagedisjes en de vruchten van de guayabillo.

 

Overnachting in

Savegre-vallei - Savegre Mountain Lodge

Dag 15

Vandaag kan er worden gewandeld in de omgeving. In de bergen heerst een heerlijk (gematigd) klimaat. Voor de ochtend staat een stevige wandeling op het programma waarbij we klimmen en dalen. We hebben de mogelijkheid om de wandeling in te korten omdat het meerdere lussen zijn. Mochten we de complete wandeling uitvoeren dan bedraagt deze ca. 5 uur (incl. pauzes), 11,7 km lengte waarbij er ca. 525 meter wordt gedaald en gestegen. De wandeling voert ons aan door de prachtige Savegre vallei waarbij we vaak kolibri´s, tangara's, spechten, gekleurde vliegenvangers en nog veel meer vogelsoorten kunnen waarnemen. 

In de middag keren we weer terug bij de lodge waarbij je onder het genot van een kopje koffie zo'n 15 verschillende soorten kolibri´s kunt observeren en fotograferen. Voor de actievelingen die in de namiddag nog een wandeling willen maken, kunnen we naar 2 watervallen wandelen. In het begin een gemakkelijke wandeling. Na de eerste wandeling wordt het pad technischer en komt er klauterwerk bij kijken. Totale lengte 4,6 km, ruim 1,5 uur.

Overnachting in

Savegre-vallei - Savegre Mountain Lodge

Dag 16

We verlaten het nevelwoud en dalen in ca. drie uur langzaam af naar de warme Pacifische kust van Costa Rica. Op minder dan 1 km afstand van Dominical ligt onze mooie lodge, een fijne plek voor ontspanning. Je kan er zelf op uit trekken om te wandelen naar het dorp, via een weg die parallel loopt langs de rivier Baru, waar vaak mooie vogels te spotten zijn, die uitkomt in de Grote Oceaan.

Overnachting in

Nabij Dominical - Villas Rio Mar

Dag 17

Vandaag maken we een wandeling van 8 km door secundair bos, over strand en daarna primair bos waarin vaak luiaards worden waargenomen. 's Middags is ter vrije besteding. Vanaf het hotel wandel je 1 kilometer naar het strand van Dominical.  Ook de veranda van je cabaña is een heerlijke plek om te ontspannen. Tijdens een kleine wandeling door de tuin kan je zelfs toekans observeren die zich hier vaak ophouden.

 

Overnachting in

Nabij Dominical - Villas Rio Mar

Dag 18

Via de prachtige kustroute rijden we westwaarts richting het Manuel Antonio NP. Een bezoek aan dit park is geen onderdeel van de reis, maar mocht deze er wel zijn dan bezoeken we dit park alsnog (entree niet inbegrepen). Het uiteindelijk reisdoel van vandaag is San José waar we overnachten in een mooi middenklasse hotel op steenworpafstand van het Nationale Theater, het Goudmuseum en de gezellige binnenstad. De moderne stad San José ligt op 1100 meter hoogte in de Centrale Vallei en heeft om die reden een heerlijk klimaat. Er zijn volop musea, markten (Mercado Central en Mercado Borbón) en gezellige winkelstraten. De laatste avondmaaltijd tijdens je reis door Costa Rica wordt meestal gezellig met elkaar doorgebracht.

Overnachting in

San José

Dag 19-20

Met een vroege transfer rijden we naar de luchthaven Aeropuerto Juan Santamaría, even buiten San José, voor de terugvlucht naar Nederland/België. Aankomst de volgende dag.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

 • Je verblijft 17 nachten in middenklasse hotels en lodges op een- of tweepersoonskamers. Tijdens het verblijf nabij het Tenorio National Park (dag 4 en 5) zijn geen eenpersoonskamers mogelijk. Tijdens deze nachten deel je de kamer met iemand anders van gelijke sexe. Bij de hoogte van de reissom voor eenpersoonsgebruik is hiermee rekening gehouden. 
 • In alle accommodaties is elektriciteit aanwezig. Let wel: de netspanning in Costa Rica is 110 V en er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde Amerikaanse stekkers.
 • Op de meeste plaatsen kan je was worden gedaan. Houd er rekening mee dat je dit alleen kan laten doen op die plaatsen waar we minimaal twee nachten verblijven.

Info kindvriendelijkheid

Deze reis is geschikt voor deelnemers met een minimale leeftijd van 18 jaar.

Inbegrepen

 • Heen- en terugreis 
 • Overnachtingen o.b.v. ontbijt
 • Verblijf nabij Carara NP o.b.v. half pension (dag 2 en 3)
 • Verblijf Savegre-vallei o.b.v. half pension (dag 14 en 15)
 • Transfers met eigen bus (met airco)
 • Diensten chauffeur
 • Alle wandelingen volgens programma
 • Entrees nationale parken/reservaten (ter waarde van US$ 110 pp)
 • Boottocht Tárcoles rivier
 • Boekje ‘Te gast in Costa Rica & Panama’
 • Lokale Engelssprekende reisleider

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden en drankjes
 • Entrees nationale parken voor zover niet inclusief 
 • Optionele excursies
 • Eventuele inentingen
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Deze reis is gekwalificeerd als niveau 3, op de schaal van 1 - 5. Het is en blijft een gemiddelde, er zijn ook beslist wandelingen bij die eerder als niveau 2 kunnen worden gekwalificeerd. Tijdens de dagtochten loop je gemiddeld 2 tot 4 uur. Voor de dagtochten is een goede conditie en wandelervaring vereist. Je loopt in het algemeen over redelijke paden waarbij het altijd opletten is op boomwortels en losse stenen. Door regenval kunnen de paden verslechteren. In zijn algemeenheid geldt dat de warmte, luchtvochtigheid en regen verzwarende factoren zijn tijdens de wandelingen. Voor iedereen met een gemiddeld goede conditie is deze wandelreis goed te doen. Wij benadrukken dat het wandelen bij deze reis ons brengt in mooie uitbundige natuurgebieden waar we absoluut de tijd nemen om van de flora en fauna te genieten. 

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van San José.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met de KLM / Air France (rechtstreeks of met overstap in Panama City of Parijs) naar San José v.v.

 

Vluchtschema KLM/Air France - reis met vertrek op 22 oktober

KL 757 Amsterdam - Panama City vertrek 12.55 aankomst 16.45  uur

KL3026  Panama City  - San Jose vertrek 19.10 aankomst 19.35 uur

AF 431 San Jose - Parijs vertrek 22.35 aankomst 16.10  uur*

AF8240  Parijs  - Amsterdam vertrek 18.40 aankomst 20.00 uur

 

Vluchtschema KLM - reis met vertrek op  12 november

KL 717 Amsterdam - San Jose vertrek 12.35 aankomst 17.15 uur

KL 719 San Jose - Amsterdam vertrek 19.15 aankomst 14.20 uur*

 * aankomst de volgende dag

Vluchtschema's bieden een indicatie en kunnen nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Vraag ook naar de vluchtmogelijkheden indien je liever vanaf Brussel of Dusseldorf wilt vliegen. 

Costa Rica wordt in het noorden doorsneden door een vulkaanketen en in het zuiden door de Cordillera de Talamanca. Hier ligt de hoogste top van het land, de 3819 meter hoge Cirripó. Het land kent door deze hoogteverschillen een grote variatie in klimaatzones:
•  Tierra caliente: de hete droge tropen aan de noordwestkust en de vochtige warme tropen van het regenwoud aan de oostkust
•  Tierra templada: het aangename klimaat van de koffiezone in de Centrale Vallei (1200 m) en de koele nevelwouden (2000-2700 m)
•  Tierra fria: koude berggraslanden of páramos boven de 2800 m.

San José heeft een aangenaam lenteklimaat van circa 25 °C overdag en zwoele nachten. In het gebied rond de Cerro de la Muerte kan het overdag fris zijn en ligt de temperatuur ‘s nachts rond het vriespunt. Voor de vulkanen geldt eveneens dat het overdag fris kan zijn, zeker als het mistig is. In Santa Rosa, Corcovado, Tortuguero en Gandoca-Manzanillo is het overdag zo’n 30 °C en ‘s nachts 25 °C. In de regenwoudgebieden aan de Caribische kust heerst het hele jaar een vochtig klimaat. In Santa Rosa is het daarentegen zeer droog.
De natste maanden van het jaar zijn juni t/m september, de droogste maanden december t/m april. In de droge tijd kan het echter hard regenen en in de natte tijd zal ook zeker de zon schijnen. Regen valt bijna altijd in stevige stortbuien. Het verschil tussen de droge en de natte tijd is dat deze buien in de natte tijd wat langer duren. De ervaring heeft geleerd dat zowel de natte als de droge periode hun eigen charme hebben. Reizen is in Costa Rica is dus het hele jaar mogelijk.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Costa Rica ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Over de lokale partner van SNP

In Costa Rica is duurzaamheid een hot item. Er is veel animo onder lokale touroperators, B&B’s en hotels om zich vrijwillig te laten certificeren op het gebied van duurzaamheid. Het certificerings systeem (CST) begint ook internationaal aandacht te trekken. Met het aantal groene blaadjes (oplopend van 1 tot 5), wordt het beleid en de uitvoering op het gebied van duurzaam toerisme aangegeven. De partner van SNP voert een actief beleid en is sinds 2010 in het bezit van de hoogste onderscheiding (5 blaadjes) die middels twee assesments daarna, behouden is. De agent is initiatiefnemer van de tweejaarlijkse internationale conferentie over duurzaam toerisme. Voor de samenstelling van de SNP-reizen worden zoveel mogelijk kleinschalige accommodaties met costaricaanse eigenaars geselecteerd. Tweemaandelijks worden er trainingsessies georganiseerd voor lokale hotels op het gebied van duurzaamheid, en wordt zoveel mogelijk samengewerkt met partners die óók gecertificeerd zijn. In 2017 zet men de 'Jornadas Educativas' voort, gratis trainingsessies om mensen woonachtig in afgelegen toeristische gemeenschappen te bekwamen in disciplines als klanttevredenheid, kwaliteit, basisboekhouding, sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid. In 2017 worden er nieuwe zonnepanelen op het dak van het kantoor van de agent geplaatst om zelfvoorzienend te zijn in het energieverbruik. De 'Caravana Tica', een roadshow waar men een boodschap van duurzaamheid uitdraagt door het hele land, wordt weer opgepikt. Door het overlijden van de bekende Costaricaanse acteur Cesar Melendez, die zich altijd inzette voor deze roadshow, lag deze enige tijd stil.

De munteenheid in Costa Rica is de Colon (CRC). Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com of www.xe.com. Tijdens deze reis door Costa Rica zijn veel zaken inbegrepen in de reissom. Ter plaatse dien je rekening te houden met bijkomende kosten zoals maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes, entreegelden voor enkele optionele excursies, souvenirs, lokale luchthavenbelasting, persoonlijke uitgaven en fooien. Bij de kosten voor optionele excursies kun je denken aan een wandeling bij Mistico Park hangbruggen (US$ 25 pp), canopy tour of raft tour Sarapiqui (US$ 50 pp) en een Corcovado dagtoer vanaf Dominical (US$ 125 pp). Qua zakgeld, reken op een bedrag van minimaal € 600,- Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn. Het prijspeil in Costa Rica is vergelijkbaar met die in Nederland.

Wij adviseren je zakgeld mee te nemen in de vorm van een pinpas, een creditcard en een paar kleine coupures cash US$. Bij de bank BAC San José is het mogelijk om met zowel Visa, Mastercard en Cirrus te pinnen. Je kan zowel US$ als Colones pinnen. Deze banken vind je in de plaatsen San José, Liberia en La Fortuna. Ook kan je geld pinnen bij de HSBC bank. Bij de banken Banco Nacional en Banco de Costa Rica kan je alleen maar Colones pinnen. Het gebruik van traveller cheques raden wij af. Bellen met je mobiele telefoon kost ongeveer € 2,25 per minuut (afhankelijk van je telecomprovider). Gebeld worden kost ca. € 1 per minuut. Met de meest gangbare telecomproviders heb je een bereik van 80-90% in het land. Indien je verwacht veel te moeten bellen, kan je ter plaatse een telefoonkaart (tarjeta telefonica) aanschaffen. Gelukkig vind je door het gehele land steeds vaker gratis WiFi plekken. 

Je kan met kleine coupures US$ makkelijk betalen in Costa Rica. Het wisselgeld krijg je terug in de lokale valuta, de Colon. Er kan hier en daar (beslist niet overal!) gepind worden in Colones of in US$. Omdat je vaak grotere US$ biljetten verkrijgt, is het handig om wat kleinere US$ coupures vanuit Nederland/België mee te nemen. Met een creditcard (Visa of Mastercard) kan je op veel plaatsen ook terecht. Als back-up kan dit een handig betaalmiddel zijn naast je pinpas.

 

In Costa Rica staat ons gedurende de gehele reis een comfortabele bus ter beschikking.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan je reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Als goede training kan je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is belangrijk dat je schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

• Dagrugzak (20 liter)
• Goede wandelschoenen
• Lichte wandelschoenen
• Luchtige kleding
• Regenkleding
• Warme kleding
• Zonnehoed of pet
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Zonnebrandolie
• Zonnebril
• Anti-insectenmiddel
• Zaklamp
• Eventueel zakmes
• Veldflessen
• Lippencrème met UV-filter

Je hebt voor het laagland/regenwoud/bladverliezend bos zomerkleding nodig, bijvoorbeeld dunne lange en korte broeken, zwemkleding, een regencape, een sweater en T-shirts met lange en korte mouwen. Houd er rekening mee dat nieuwe, lichtgekleurde kleding in het regenwoud vaak vlekken oploopt die er niet meer uit te krijgen zijn. Het is aan te raden om een paar lichte gympen/sandalen/slippers mee te nemen als schoenen voor ‘s avonds. Voor de hoger gelegen gebieden raden we je aan om het volgende mee te nemen: een warme trui, een warme broek, regenkleding en bergwandelschoenen voor overdag (type B).

Wij adviseren je de check-in bagage mee te nemen in een zachte koffer/grote weekendtas of rugzak. Neem wel een regenbeschermhoes (of iets dergelijks) mee waardoor je bagage droog blijft mocht het regenen.  Naast de grote bagage is het aan te raden een dagrugzak mee te nemen. Het is geen vereiste om een klamboe mee te nemen. De accommodaties zijn meestal voorzien van horren, maar je dient je te realiseren dat de meeste muggenbeten buiten worden opgelopen. Het nemen van goede voorzorgsmaatregelen is aan te raden. Mocht je wel een klamboe meenemen, dan geeft dat wellicht een extra zekerheid voor een onbezorgde nachtrust.

 

Let op! Bij het invullen van het ESTA-formulier dien je goed te letten op het correct invullen van een O (letter 'O') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt namelijk de letter "O" niet voor. Het is wel mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer "0" (nul) bevat. Het is om die reden belangrijk dat je nooit de letter “O” invult maar alleen het cijfer “0” nul. De ervaring leert ons dat als je bij het paspoortnummer per ongeluk de letter O invult in plaats van het cijfer 0, je wel een bevestiging van ESTA krijgt, maar toch op de vlucht geweigerd wordt.

De reisleiding is in handen van een ervaren lokale Engelssprekende reisleider, die je het karakteristieke van Costa Rica laat zien en je veilig door het land gidst. Deze reisbegeleiders kennen het land op hun duimpje, ze zijn professioneel en gepassioneerd. Meestal zijn ze ook woonachtig in Costa Rica. Het voordeel van lokale gidsen is dat ze de taal van het land spreken en veel kunnen vertellen over de cultuur en tradities van hun land. Zij geven je advies bij het kiezen en boeken van optionele excursies. Daarnaast draagt de reisleiding er zorg voor dat alles organisatorisch goed verloopt. 

Voor een bezoek aan Costa Rica moet u een paspoort hebben dat bij binnenkomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Als toerist kunt u het beste altijd een kopie van uw paspoort bij u dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Naar Costa Rica via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Costa Rica via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen.Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Costa Rica van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. U moet beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en een vliegticket voor uw terug- of doorreis. Uw paspoort moet bovendien minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over voldoende financiële middelen tbv. uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Costa Rica

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).


Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Costa Rica binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Costa Rica zelf komt geen Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Costa Rica komt het hele jaar in enkele delen van het land Malaria voor, zoals in de provincies Matina en Talamanca. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medische advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Dengue (Knokkelkoorts)
Dengue (Knokkelkoorts) komt vooral tijdens het regenseizoen voor. Om besmetting te voorkomen, dient u zich goed te beschermen tegen muggenbeten.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen
Costa Rica staat bekend als een van de veiligste, vriendelijkste en rustigste landen van Latijns Amerika. Op het gebied van politiek en bevolking is dat zeker nog altijd het geval, op het gebied van criminaliteit begint dat imago echter te veranderen. Het gaat daarbij over het algemeen om kleine delicten zonder geweld zoals diefstal. In de ogen van veel Costaricanen is de toerist een rijke westerling met een dure tas, dure schoenen, een duur horloge, een onbetaalbare camera en misschien wel een dure zonnebril. Het enige wat daar tegen te doen is, is er niet mee te koop lopen. Enkele tips:

 • Laat sieraden en dure horloges zoveel mogelijk thuis.
 • Stop camera’s in een tas;
 • Ga niet met een overvolle portemonnee een kopje koffie afrekenen. Grote geldbedragen, belangrijke papieren etc. kunnen in bijna elk hotel in bewaring worden gegeven. Sommige hotels hebben privé-kluisjes te huur (iedere buitenlander moet overigens wel altijd een paspoort bij zich dragen).
 • Tassen, jassen of camera’s niet om de rugleuning van een stoel, zelfs niet in ’goede’ hotels of restaurants waar alleen maar buitenlanders komen. Op de grond tussen je voeten of om een stoelpoot is veiliger.
 • Een rugzak is diefstalgevoelig, op drukke pleinen of straten en in de bus is een ’buikzak’ beter te overzien.
 • Laat nooit waardevolle spullen achter in een huurauto. Alleen toeristen kunnen zich de luxe van een huurauto veroorloven en ze zijn duidelijk herkenbaar aan het nummerbord.
 • Maak kopieën van belangrijke papieren (paspoort, visum, rijbewijs etc.) en bewaar die apart van de originelen.

Kijkt u ook de website van het www.minbuza.nl voor hun visie op en informatie over de actuele situatie.

Stormseizoen
Van juni tot in oktober kunnen tropische wervelstormen over Costa Rica trekken. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov van de Amerikaanse overheid.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Rio Celeste

Costa Rica - Wandelreis

Wandelen door het ’Natuurlijke Paradijs’

Wandelvakantie langs hotels & lodges

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 403 klanten