Costa Rica - Vogelreis, 16 dagen tirannen, quetzals en geelvleugelara’s

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Vogels kijken

Vogelreis met verblijf in hotels

Of je nu een ‘casual birder’ of een fervente ‘twitcher’ bent: het aanzien van kleurrijke toekans, de sierlijke quetzal en de schichtige flitsen van kolibries zullen je niet onbewogen laten. Met deze vogelreis ontdek je de enorme biodiversiteit die Costa Rica bezit, mede dankzij het goede beheer van nationale parken. De reis voert ons van de vochtige regenwoudvegetatie van de Caraïbische laaglanden tot aan de dorre weilanden en savannes van het Guanacaste gebied. Je bezoekt verder de Ramsar-site Parque Nacional Palo Verde, het Parque Nacional Carara en het La Selva biologisch station. 

Na deze reis kijk je terug op een onvergetelijke natuurervaring! Naast de vele vogels geniet je van apen, kleurrijke kikkers, neusbeertjes, bromelia’s, azuurblauwe Morpho-vlinders, parasolmieren, leguanen maar ook boomvarens en ondoordringbare bamboebossen.  De in Costa Rica woonachtige Belgische bioloog en vogelexpert Pieter Westra begeleidt deze SNP-vogelreis al jaren.

 

 

Uniek aan deze reis

 • Begeleiding lokale vogelgids Pieter Westra
 • Costa Rica: land met de meeste vogelsoorten per km2
 • Grote variatie in habitats
 • Kans op ca. 350 vogelsoorten waar te nemen!
 • Kleurrijke tangara's en kolibries én de fantastische quetzal
 • Tot 6 soorten toekans
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Costa Rica - Vogelreis

In het kort ziet je programma voor de komende 16 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst San José, overnachting hotel in San José
 • Dag 2: naar Savegre, overnachting Savegre-vallei
 • Dag 3: San Gerardo de Dota, overnachting Savegre-vallei
 • Dag 4: naar Playa Uvita, overnachting Playa Uvita
 • Dag 5: Dominical en Uvita, overnachting Playa Uvita
 • Dag 6: naar Carara, overnachting nabij Carara NP
 • Dag 7-8: Nationaal Park Carara, overnachting Carara NP
 • Dag 9: naar Abangaritos, overnachting Abangaritos
 • Dag 10: verblijf Abangaritos, overnachting Abangaritos
 • Dag 11: naar Arenal, overnachting nabij La Fortuna
 • Dag 12: wandeling Arenal, overnachting nabij La Fortuna
 • Dag 13: naar Sarapiqui, overnachting Puerto Viejo de Sarapiqui
 • Dag 14: verkenning Sarapiqui, overnachting Puerto Viejo de Sarapiqui
 • Dag 15: naar San José en terugvlucht
 • Dag 16: aankomst Amsterdam
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Bij aankomst worden we verwelkomd door onze Nederlandstalige reisleider Pieter Westra. We rijden naar een comfortabel hotel op slechts 10 minuten gelegen vanaf de luchthaven.

Overnachting in

San José

Dag 2

We laten de stad spoedig achter ons en trekken de endemen-rijke Talamancabergen. Naarmate we stijgen komen we steeds meer het nevelwoud in, en vervolgens, rond 3000 m zelfs boven de boomgrens. De natuurlijke vegetatie die hier ontstaat, de zogenaamde paramó, huisvest enkele unieke planten en dieren. We maken een korte wandeling in dit bizarre gebied en gaan op zoek naar de Volcano Junco, de Volcano Hummingbird (ja zelfs op deze hoogte komen deze miniatuurvogeltjes voor!) en de Large-footed Finch. Onze eindbestemming is de idyllische vallei van de Savegre rivier. We verblijven in een mooie afgelegen lodge aan de rand van het nevelwoud. De bloemrijke tuinen en suikerfeeders van het hotel trekken heel wat kleurrijke kolibries aan die tot op 1 m kunnen worden benaderd. Ideaal voor de natuurfotografen!

Overnachting in

Nevelwoud - Savegre vallei - Hotel Savegre

Dag 3

San Gerardo de Dota is de beste plek in het land voor de observatie van de Resplendent Quetzal: volgens velen de mooiste vogel van het westelijk halfrond. Het mannetje van deze prachtige rood-groene vogel heeft een staart van wel 1 meter lang die sierlijk achter hem aanzweeft in de vlucht. De Quetzals zijn steeds te vinden in de buurt van hun lievelingsvoedsel: wilde avocadobomen, waarvan er heel wat zijn in dit gebied, waardoor het hele jaar door de Quetzal hier te vinden is. Naast de Quetzal zijn hier ook heel wat andere soorten te vinden. De meeste endemische soorten, enkel voorkomend in Costa Rica en het westelijk gedeelte van buurland Panama zoals de Collared Redstart, de Yellow-thighed Finch, de kleurrijke Golden-browed Chlorophonia, de Slaty Flowerpiercer, de Spangle-cheeked Tanager en de Tufted Flycatcher zijn hier te zien. Optioneel kunnen we in de middag een prachtige wandeling maken door een oud eikenbos waar we met een 4 x 4 naar toe worden gebracht. We treffen hier een waar sprookjesbos aan met oude bomen beladen met baardmossen en andere epifyten. We gaan op zoek naar lokale bijzonderheden zoals de Ruddy Treerunner, Spotted Woodquail, en met wat geluk zelfs de  Costarican Pygmee-owl, een schattig dwerguiltje.

Overnachting in

Savegre vallei - Hotel Savegre

Dag 4

We dalen helemaal af naar de Stille Oceaan en zien het landschap drastisch veranderen. Onderweg maken we enkele stops op verschillende hoogten bij goede vogelplekken om op zoek te gaan naar bijzondere soorten zoals Speckled Tanager, White-crested Coquette en Fiery-billed Aracari. We eindigen in het prachtige regenwoudgebied van Dominical; deze streek voelt erg authentiek: op vele plekken komt het regenwoud helemaal tot op het strand, het is dan ook niet verwonderlijk dat het zuiden van Costa Rica bekend staat om zijn prachtige ongerepte stranden. Onze lodge voor de komende twee dagen is werkelijk fantastisch gelegen en biedt een adembenemend uitzicht op de grillige kustlijn van de Stille Oceaan en het regenwoud. De ideale setting om de dag af te sluiten met een lekkere cocktail.

Overnachting in

Playa Uvita, nabij Marino Ballena National Park - Cusinga Lodge

Dag 5

Vandaag hebben we de hele dag de tijd om de mooie en biodiverse streek rond Dominical en Uvita te verkennen. Optioneel maken we weer een regenwoudwandeling door het nabijgelegen Hacienda Barú regenwoudreservaat. Deze plek heeft een trackrecord ten aanzien van natuurbehoud. De inspanningen om natuurlijke habitats in de wijde omgeving te herstellen werd in 1995 bekroond door de 330 hectare waaruit de Hacienda Barú Lodge bestaat tot een National Wildlife Refuge te verklaren. De eens grazige weiden worden weer door secundair regenwoud ingenomen waardoor stukken oorspronkelijke primaire tropisch regenwoud weer met elkaar zijn verbonden. Dit is essentieel wil je de natuurlijke migratie van diersoorten in stand houden. Het resultaat is dat er vandaag de dag heel wat dierensoorten het gebied opnieuw beginnen te koloniseren: zoals tot drie aapsoorten, Geelvleugelara’s, pekari’s (soort zwijntjes) , maar ook maken we hier kans op twee soorten toekans, kleurrijke trogons, motmots en tanagers.

Overnachting in

Playa Uvita, nabij Marino Ballena National Park - Cusinga Lodge

Dag 6

We trekken verder noordwaarts en via de Inter-Amerikaanse snelweg komen we in het gebied rond het Carara National Park, een biologisch zeer uniek gebied. Het is één van de laatste beschermde overgangswouden in Costa Rica, gelegen tussen droog tropisch bos in het noordwesten en het tropisch regenwoud in het zuidoosten. Invloeden van beide ecosystemen zorgen in Carara voor een zeer interessante soortenmix. Daarnaast is dit één van de laatste gebieden in Costa Rica met een nog gezonde populatie Scarlet Macaws. Deze knalrode ara's zijn regelmatig te zien in lawaaierige groepjes in de wilde amandelbomen die de kust omzomen of in de nabijgelegen mangroves. In de namiddag gaan we een kijkje nemen bij de Tarcoles brug. Van deze grote brug kunnen we krokodillen zien liggen, zonnebadend op de zanderige oever van de Tarcoles rivier. Daarnaast zijn hier vaak heel wat watervogels te zien en met wat geluk pikken we enkele koppeltjes Scarlet macaws mee. Tegen de schemering is dit de ideale plek om de nerveuze vlucht van Lesser Nighthawks te bewonderen.

Overnachting in

nabij Carara National Park - Cerro Lodge

Dag 7

Een bezoek aan het Carara National Park kan niet ontbreken in een vogelreis naar Costa Rica en staat garant voor een productieve vogeldag met heel wat soorten. Lokale specialiteiten van Carara zijn de endemische Baird’s Trogon, de Fiery-billed Aracari, de Streak-chested Antpitta, de Orange-collared Manakin en de Rufous-tailed Jacamar. Het woud van Carara is ook een magneet voor andere dieren, en regelmatig worden hier slingerapen, brulapen en kapucijnapen aangetroffen. Ook agouti’s (of goudhaas) en drie-tenige luiaards zijn hier te vinden, en met wat geluk treffen we zelfs een miereneter.

's Middags kunnen we een bezoek brengen aan de monding van de Tarcoles rivier, waar het krioelt van de Magnificent Fregatbirds, Brown Pelicans en verschillende soorten meeuwen. Optioneel kan er een boottochtje gemaakt worden door de mangroves op de Tarcoles rivier. Dit is een prachtige tour waarbij heel wat watervogels aan bod komen, waaronder vijf soorten ijsvogels en enkele typische mangrove-vogels zoals de Mangrove Warbler, de Mangrove Vireo, de Mangrove Cuckoo en de endemische Mangrove Hummingbird. Onze ervaren kapitein loodst de boot geruisloos steeds dichterbij de vogels, zodanig dat mooie foto’s kunnen worden gemaakt.

Overnachting in

nabij Carara National Park - Cerro Lodge

Dag 8

Een extra dag in de buurt van Parque Nacional Carara is geen overbodige luxe als je van vogels houdt. We bieden vandaag een mooie excursie aan in Orotina met een lokale gids die op de hoogte is van de slaapplaats van enkele uilen soorten. Zo maken we kans op de piepkleine Braziliaanse Dwerguil, de Zwarte-witte Bosuil en de erg goed gecamoufleerde Mangrove Schreeuwuil. Daarnaast levert deze excursie vaak ook een heel leuke 'bijvangst' op met o.a. Caraïbische Griel, Amerikaanse Torenvalk en kleurrijke papegaaitjes zoals de Witvoorhoofd amazone en de Ivooraratinga.

Overnachting in

nabij Carara National Park - Cerro Lodge

Dag 9

We gaan verder noordwaarts en zien het landschap rondom ons steeds droger en dorder worden. De vochtige regenwoudvegetatie maakt plaats voor dorre weilanden en savannes van het Guanacaste gebied: de droogste streek van Costa Rica. We verblijven in een eenvoudige lodge met uitzicht op zee, waar we verwend worden met prachtige vogels: de Turqoise-browed  Motmot, de Black-headed Trogon, de Rufous-naped Wren, de Spote-breasted Oriole, en nog veel meer. In de namiddag nemen we een kijkje rond enkele zoutbekkens waar we op zoek gaan naar strandlopers en andere watervogels zoals de White Ibis, de Great en Snowy Egret, de Tricolored, de Little Blue Heron en nog veel meer.

Overnachting in

Abangaritos - Haciënda La Ensenada

Dag 10

's Morgens bij het ontbijt worden we vergezeld van de spectaculaire White-throated Magpie-Jays, die als je niet uitkijkt met de helft van je ontbijt gaan vliegen! Vandaag bestaat de mogelijkheid om optioneel een bezoek te brengen aan het landgoed van Hacienda San Joaquin. Hier bezoeken we een mooi stuk tropisch droog bos, waar we o.a. kunnen kennismaken met één van de mooiste vogels van Costa Rica: de Long-tailed Manakin. Vervolgens trekken we naar een moerasgebied waar het wemelt van de watervogels. De ideale plek om de gigantische Jabirú, de Limpkin en de Roseatte Spoonbill te spotten. Een andere optie is een boottochtje door de mangroves.

Overnachting in

Abangaritos - Haciënda La Ensenada

Dag 11

We laten de Pacifische kant van het land achter ons, steken de continentale scheidingslijn over en komen aan in de vochtige Caraïbische laaglanden. Via het mooie landschap rondom het Arenal stuwmeer komen we aan in La Fortuna, aan de voet van de Arenal vulkaan, een geometrisch bijna perfecte kegel die donker afsteekt tegen het smaragdgroene regenwoud. We verblijven de komende dagen in een afgelegen lodge omgeven door regenwoud met panoramisch zicht op de Arenal vulkaan. Als we geluk hebben kunnen we op het terrein van de lodge enkele bijzondere soorten  waarnemen zoals de bizarre Bruine Hokko, Zwartkuifkoketkolibrie en enkele kleurrijke tangara’s.

Overnachting in

nabij La Fortuna - Lomas del Volcan

Dag 12

Het nabijgelegen regenwoud trekt heel wat interessante soorten aan zoals de Crimson-fronted Parakeet, de Red-lored Parrot en de Black-cowled Oriole. Vandaag kun je optioneel deelnemen aan een unieke wandeling, gedeeltelijk door de toppen van de bomen van het regenwoud. Via lange hangbruggen komen we in de boomkruinen terecht. Vanuit hier kunnen we de fauna en flora van de bovenste etages van het bos te bestuderen. Daarnaast levert dit mooie vergezichten op van de Arenal vulkaan en de omgeving. Opnieuw is dit een zeer interessant gebied voor vogels en tot de mogelijkheden behoren o.a. de zeldzame Keel-billed Motmot, de Spotted Antbird en kleurrijke tanagers zoals de Black-and-yellow Tanager en de Emerald Tanager. Optioneel kan je ’s avonds enkele natuurlijke warmwaterbronnen bezoeken: de ideale manier om de dag relaxed af te sluiten.

Overnachting in

nabij La Fortuna - Lomas del Volcan

Dag 13

Op weg naar onze volgende bestemming - Sarapiqui - rijden we langs uitgestrekte weilanden en tropische gewassen zoals suikerriet-, ananas-en maniokplantages. Onderweg blijven we alert voor roofvogels zoals de fraaie Laughing Falcon, Crested Caracara, White-tailed Kite en Gray Hawk. De Sarapiqui streek is erg biodivers en één van de wenige gebieden in het land waar nog af en toe de met uitsterven bedreigde Great Green Macaw wordt waargenomen. In de namiddag proberen we deze bijzondere papegaai waar te nemen aan de rand van het La Selva biologisch station.

Overnachting in

Sarapiqui - Selva Verde Lodge & Reserve

Dag 14

’s Morgens worden we gewekt door de brulapen die bij het eerste zonlicht ontwaken, gevolgd door het gekwetter van luidruchtige papegaaien en Oropendola’s. We hebben vandaag de hele dag om de biodiverse regio uit te kammen. Als we geluk hebben zien we drie soorten toekans (de Collared Aracari, de Chestnut-mandibled Toucan en de Keel-billed Toucan), de met uitsterven bedeigde Buffon’s Ara, de Tinamous, de bizarre Crested Guan en de Sunbittern. Optioneel kan er een bezoek gebracht worden aan het La Selva biologisch station, één van ‘s lands beste plekken voor vogelobservatie. Meer dan 400 vogelsoorten werden hier reeds waargenomen. Daarnaast is deze unieke plek ook goed voor de observatie van enkele typische regenwoudzoogdieren zoals de Collared Pecarry, de drietenige luiaard en de Tyara (wezelachtig roofdier). Of bezoek een organische cacaoplantage. Voor de avonturiers behoort een rafting-trip tot de mogelijkheden.

Overnachting in

Sarapiqui - Selva Verde Lodge & Reserve

Dag 15-16

Via de bulderende watervallen en het dichte nevelwoud van Varablanca rijden we terug naar de Centrale Vallei. Onderweg stoppen we in een wegrestaurantje in Cinchona waar we worden verwend door acht kolibriesoorten die zich makkelijk laten zien bij de suikerfeeders. Hier maken we o.a. kans op de endemische Coppery-headed Emerald, enkel voorkomend in Costa Rica en nergens anders ter wereld! Daarnaast zijn er ook bananenfeeders die kleurrijke tangara’s aantrekken en soms zelfs de Emerald Toucanet of Red-headed Barbet. Indien de tijd het toelaat kunnen we eventueel ook nog een wandeling inlassen naar La Virgen de Socorro: een weg met zeer weinig verkeer die zich een weg baant door prachtig regenwoud waar we op zoek kunnen gaan naar bijzondere soorten zoals Black-and-yellow Tanager, Emerald Tanager, Broad-billed Motmot en White Hawk.

We arriveren bij het vliegveld en nemen afscheid van de gids en chauffeur. De aankomst in Nederland/België is de volgende dag.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De keuze voor de accommodaties tijdens deze reis is gemaakt in de eerste plaats op basis van de natuurbeleving die het hotel of de lodge biedt in zijn directe omgeving of de nabijheid van een leuk natuurgebied, een rustige locatie, de aanwezigheid van "feeders", wandelpaden evenals de makkelijke toegang tot het regenwoud en het nevelwoud. Ook op kleine details is gelet zoals de mogelijkheid om ’s morgensvroeg verse koffie te drinken, een vroeg ontbijt te krijgen om op die manier het maximale te halen uit de momenten met de hoogste vogel-activiteit. Alle accommodaties beschikken over tweepersoons kamers en een eenpersoonskamer indien je deze hebt geboekt. Alle kamers hebben privé sanitair. Alle accommodaties beschikken over Wifi. De netspanning in Costa Rica is 110 V en er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde Amerikaanse stekkers.

Over de maaltijden

Het ontbijt in iedere dag inbegrepen. Daarnaast zijn de - in totaal 4 - diners in de Savegrevallei en Abangaritos inclusief.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 4x diner
 • vervoer met privébus (incl. airco en ijskastje aan boord)
 • excursies volgens programma
 • lokale Nederlandssprekende reisleider en vogelkenner

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis plus aansluitende transfer (optioneel)
 • overige maaltijden en drankjes
 • entrees (o.a. nationale parken)
 • optionele excursies
 • verzekeringen
 • eventuele inentingen
 • persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De reis is zeer geschikt voor de hobby- en meer professionele fotograaf. Verschillende lichte wandelingen worden gemaakt in een rustig tempo door mooie natuurgebieden waar uitgebreid gefotografeerd kan worden. Af en toe gaat het wel wat op en af, de langste wandeling die we maken is ca. 4 km lang. De warmte is een factor die een impact heeft op je fysiek. In de laaglanden doen we het dan ook rustig aan en zorgt de reisleider ervoor dat iedereen voldoende water mee heeft, zelf neemt hij altijd wat extra liters mee voor de zekerheid. Er zijn uitgebreide mogelijkheden voor macro-fotografie, landschapsfotografie en fotografie van fauna met telelenzen waarbij de nadruk natuurlijk ligt bij de vogels. De reis is beslist te maken voor mensen van jong tot oud, zeker als je een vogelliefhebber bent mag je niet twijfelen. Mocht je aan een aantal excursies niet mee willen of kunnen doen, dan zullen er sowieso voldoende mooie momenten en activiteiten bijzitten die voor iedereen toegankelijk zijn.

Aan te raden is een camera mee te nemen met een lens van 300 maximum 400 mm die toelaat uit de hand (of eventueel met een één-poot) te fotograferen en je ook toelaat mobiel te zijn. Voor grotere lenzen van 500 mm en hoger zijn vaak zwaardere statieven nodig wat vaak ten koste gaat van de mobiliteit, waardoor de wandelingen fysiek (erg) zwaar worden. Op verschillende lodges zulllen ook voederstations zijn om vogels van dichtbij te kunnen waarnemen en fotograferen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van San José of in het hotel in San José. De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld. Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen - en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM naar San José v.v.

Vluchtschema

KL 719  Amsterdam – San José  vertrek 12.25  aankomst 17.10 uur
KL 719 San José – Amsterdam  vertrek 18.55 aankomst 14.05 uur *

*) aankomst de volgende dag

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 


Costa Rica wordt in het noorden doorsneden door een vulkaanketen en in het zuiden door de Cordillera de Talamanca. Hier ligt de hoogste top van het land, de 3819 meter hoge Cirripó. Het land kent door deze hoogteverschillen een grote variatie in klimaatzones:

• Tierra caliente: de hete droge tropen aan de noordwestkust en de vochtige warme tropen van het regenwoud aan de oostkust
• Tierra templada: het aangename klimaat van de koffiezone in de Centrale Vallei (1200 m) en de koele nevelwouden (2000-2700 m)
• Tierra fria: koude berggraslanden of páramos boven de 2800 m

San José heeft een aangenaam lenteklimaat van circa 25 °C overdag en zwoele nachten. In het gebied rond de Cerro de la Muerte kan het overdag fris zijn en ligt de temperatuur ‘s nachts rond het vriespunt. Voor de vulkanen geldt eveneens dat het overdag fris kan zijn, zeker als het mistig is.

Vogels kijken in Costa Rica kan in principe het hele jaar door. De spectaculaire soorten waarvoor de meeste vogelliefhebbers naar Costa Rica komen zoals toekans, trogons (inclusief quetzal), miervogels, kolibries, (90 % van de) tangaras, motmots, muisspechten, cotingas, et cetera zijn resident en het hele jaar in Costa Rica aanwezig. Vanaf oktober/november tot en met april/mei komen er echter nog eens een extra 150 a 200 soorten bij (voornamelijk zangertjes, steltlopers, reigers en roofvogels) die in Costa Rica komen overwinteren (of te zien zijn als doortrekker tijdens trekperioden). Dit maakt die periode (november – april) extra interessant. De gekozen novembermaand voor deze vogelreis is dus zeer goed voor vogelobservatie in Costa Rica!

In de maand november is de kans op een regenbuitje wat groter omdat in deze periode het klimaat omslaat van de natte naar de droge periode. Een regenbuitje is niet alleen verfrissend, het is ook één van de momenten dat de vogels het meest actief zijn en daardoor beter te zien. Juist ná een fikse regenbui! Een bijkomend voordeel hierbij is dat het reizen in november wat rustiger is en dat veel lodges en hotels een wat lagere prijs hanteren waar je weer van profiteert.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Costa Rica ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Over onze lokale partner
De partner van SNP draagt ‘groots’ bij aan de hedendaagse milieuproblematiek. Ze participeren in het project van de stichting ‘Work with Nature’ waarbij ze bezig zijn met de aankoop van een stuk regenwoud dat is gelegen in de bufferzone van het nationale park Barbilla in het Caraïbische middelgebergte. De grote hoeveelheid plastic afval en het minimale percentage dat daarvan hergebruikt wordt, heeft deze agent ertoe doen besluiten om in de nabije toekomst klanten bij aankomst een fles te geven die ze kunnen hervullen en weer naar huis meenemen waarmee het kopen van plastic flessen ter plaatse wordt ontmoedigd.

De munteenheid in Costa Rica is de Colon (CRC). Zie voor de actuele wisselkoers www.oanda.com of www.xe.com. Tijdens deze reis door Costa Rica dien je rekening te houden met bijkomende kosten voor maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes, souvenirs, fooien en persoonlijke uitgaven. Hieronder tref je een overzicht aan van andere bijkomende kosten (per persoon): 

 • dag 3: met 4 x 4 naar nevelwoud - US$ 10
 • dag 5: optioneel bezoek Hacienda Baru - US$ 15
 • dag 7: optioneel bezoek NP Carara, entree US$ 12
 • dag 7: privé bootexcursie Tarcoles Rivier - US$ 25
 • dag 8: optioneel bezoek Orotina - US$ 15-20
 • dag 10: optioneel bezoek Hacienda San Joaquin -  US$ 20-25
 • dag 10: bootexcursie door de mangroves - US$ 37
 • dag 12: hangbruggenexcursie US$ 25
 • dag 14: optionele halve dag excursie La Selva biologisch station - US$ 36-60
 • dag 14: bezoek feeders en regenwoud Cope - US$ 15-20
 • dag 14: bezoek cacaoplantage - US$ 35
 • dag 15: fooi voor de feeders aan Cinchona - US$ 5

Reken op een bedrag van minimaal €500,- p.p. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Wij adviseren om je zakgeld mee te nemen in de vorm van cash US$ (in briefjes van maximaal US$ 20 voor de eerste paar dagen), je pinpas en creditcard. Bij de bank BAC San José is het mogelijk om met zowel Visa, Mastercard en Cirrus te pinnen. Deze banken vind je in de plaatsen San José, La Fortuna, Quepos, Limon en Liberia. Ook kan je geld pinnen bij de HSBC bank. Bij de meeste pinautomaten kan je Colones pinnen, in enkele ook US$. Credit cards worden op veel plekken geaccepteerd, zoals in restaurants, supermarkten, souvenirwinkels, hotels en voor luchthavenbelasting.

Deze reis vereist geen speciale conditie en hebben wij dus met niveau 1 gekwalificeerd. Wel raden wij natuurlijk aan om uitgerust en met een goede conditie aan je reis te beginnen. Het plezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Maak de reis met goed ingelopen wandelschoenen: wel zo prettig tijdens de vele vogelobservaties en de korte wandelingen.

 • Dagrugzak
 • Weekendtas en/of rugzak
 • Rugzak
 • Waterdichte wandelschoenen met goed profiel
 • Sandalen/teva's
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Zwemkleding
 • Fotocamera
 • Verrekijker en/of een telescoop
  Anti-insectenmiddel
 • Zaklamp
 • Lippencrème met UV-filter

Wij adviseren voor deze reis je bagage mee te nemen in een bij voorkeur zachte koffer of weekendtas met daarnaast je handbagage in een kleine rugzak. Je hebt voor het laagland/regenwoud/bladverliezend bos zomerkleding nodig, bijvoorbeeld: dunne lange en korte broek, zwemkleding, regencape, sweater, t-shirts met lange en korte mouwen. Voor 's avonds als het wat afkoelt is een trui aan te raden. Daarnaast zijn goede wandelschoenen nodig voor de korte wandelingen. Het is aan te raden een paar lichte gympen of makkelijk zittende schoenen voor ‘s avonds mee te nemen. Je hoeft geen klamboe mee te nemen met deze reis.

Let op! Indien je via de Verenigde Staten naar Costa Rica vliegt, moet je een ESTA-formulier invullen. Bij het invullen hiervan dien je goed te letten op het correct invullen van een o (letter 'o') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt namelijk de letter "O" niet voor. Het is wel mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer "0" (nul) bevat. Het is om die reden belangrijk dat je nooit de letter “O” invult maar alleen het cijfer “0” nul. De ervaring leert ons dat als men bij het paspoortnummer per ongeluk de letter O invult in plaats van het cijfer 0, je wel een bevestiging van ESTA krijgt, maar toch op de vlucht geweigerd wordt.

De reisleiding is in handen van de ervaren Nederlandssprekende vogelkenner Pieter Westra die in Costa Rica woont. Hij laat je naast de vele vogels ook kennismaken met andere diersoorten die we haast niet kunnen missen. Tijdens de vogelobservaties is Pieter uitgerust met een Swarowski telescoop, een I-pod met vogelgeluiden en een laserpointer. Daarnaast draagt de reisleiding er zorg voor dat alles ook goed organisatorisch verloopt.

Ga je binnenkort op reis naar Costa Rica bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/costa-rica. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/costa-rica/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.


Naar Costa Rica via de Verenigde Staten
Als je naar/vanuit Costa Rica via de Verenigde Staten vliegt, moet je in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), je paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage Lees verder...

Voor een verblijf in Costa Rica van minder dan 90 dagen heb je geen visum nodig. Je moet beschikken over een reserveringsbevestiging van je eerste accommodatie en een vliegticket voor de terug- of doorreis. Je paspoort moet bovendien minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over voldoende financiële middelen t.b.v. je verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Vliegen via de Verenigde Staten 
Indien je een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar je eindbestemming, dan moet je minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kun je online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits je reis niet langer duurt dan 90 dagen en je staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heb je geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt je vinden op de website van SNP, klik hier. Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat je maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf,  in duidelijk gemerkte verpakkingen.
Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat je eet en drinkt. In de meeste plaatselijke restaurants kun je met een gerust hart eten, maar wees voorzichtig met het eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen. Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Costa Rica binnenkomt, is de Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Costa Rica zelf komt geen Gelekoorts voor.

Malaria middelen aanbevolen 
In Costa Rica komt het hele jaar in enkele delen van het land Malaria voor, zoals in de provincies Matina en Talamanca. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medische advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Dengue (Knokkelkoorts)
Dengue (Knokkelkoorts) komt vooral tijdens het regenseizoen voor. Om besmetting te voorkomen, dien je je goed te beschermen tegen muggenbeten.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoorts- of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door jehuisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het je uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij je thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij je thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen
Costa Rica staat bekend als een van de veiligste, vriendelijkste en rustigste landen van Latijns Amerika. Op het gebied van politiek en bevolking is dat zeker nog altijd het geval, op het gebied van criminaliteit begint dat imago echter te veranderen. Het gaat daarbij over het algemeen om kleine delicten zonder geweld zoals diefstal. In de ogen van veel Costaricanen is de toerist een rijke westerling met een dure tas, dure schoenen, een duur horloge, een onbetaalbare camera en misschien wel een dure zonnebril. Het enige wat daar tegen te doen is, is er niet mee te koop lopen. Enkele tips:

 • Laat sieraden en dure horloges zoveel mogelijk thuis.
 • Stop camera’s in een tas;
 • Ga niet met een overvolle portemonnee een kopje koffie afrekenen. Grote geldbedragen, belangrijke papieren etc. kunnen in bijna elk hotel in bewaring worden gegeven. Sommige hotels hebben privé-kluisjes te huur (iedere buitenlander moet overigens wel altijd een paspoort bij zich dragen).
 • Tassen, jassen of camera’s niet om de rugleuning van een stoel, zelfs niet in ’goede’ hotels of restaurants waar alleen maar buitenlanders komen. Op de grond tussen je voeten of om een stoelpoot is veiliger.
 • Een rugzak is diefstalgevoelig, op drukke pleinen of straten en in de bus is een ’buikzak’ beter te overzien.
 • Laat nooit waardevolle spullen achter in een huurauto. Alleen toeristen kunnen zich de luxe van een huurauto veroorloven en ze zijn duidelijk herkenbaar aan het nummerbord.
 • Maak kopieën van belangrijke papieren (paspoort, visum, rijbewijs etc.) en bewaar die apart van de originelen.

Kijk ook de website van het www.minbuza.nl voor hun visie op en informatie over de actuele situatie.

Stormseizoen
Van juni tot in oktober kunnen tropische wervelstormen over Costa Rica trekken. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov van de Amerikaanse overheid.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

emerald_toucanet.jpg

Costa Rica - Vogelreis

tirannen, quetzals en geelvleugelara’s

Vogelreis met verblijf in hotels

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.